Cînd un senator rostește o prostie, iar un maior al Armatei Române vrea să-l vadă călcat pe cap pe acel senator al României

Unde am ajuns? Reacția la comparația aiuritoare a senatorului Daniel Barbu este umilirea publică și îndemnul fățiș la violență

sâmbătă, 24 septembrie 2016, 11:47

UPDATE: Horia Ghibuțiu mă critică. Nu sînt de acord cu analiza lui, dar vă recomand s-o citiți că poate eu greșesc și el are dreptate. Plus: nu sînt nici pe departe cel mai bun ziarist. Nici pe departe.

UPDATE: Mesajul maiorului Florin Valea pe facebook, după apariția acestui articol: „Recunosc faptul ca replica mea a fost cam acida si mi-am asumat acest lucru ulterior, nu am vrut sa indemn la violenta in nici un caz. Este mahnitor totusi sa asisti la asemenea afirmatii neavenite la adresa camarazilor tai, atunci cand un comandant de-al tau si-a pierdut un picior in Irak, un alt camarad s-a sinucis la intoarcere din Afg in 2012 si avem un nr destul de mare de familii inca indoliate. Armata este oglinda tarii, multi uita acest lucru. Multumesc”.

Senatorul ALDE Daniel Barbu spune vineri, la o întîlnire cu cîteva sute de aleși locali ai ALDE, că meseria de politician poate fi mai riscantă decît misiunea unui soldat în Afganistan.

Conform Mediafax, declarația sună astfel:

”V-aţi ales o meserie grea. Este cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner. (…) Meseria de politician este grea şi foarte puţină lume ştie de fapt ce faceţi cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea şi sâmbetele şi duminicile. Este o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. Este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”

Urmează reacția publică pe mai multe paliere.

Marius Apostol, militar rănit în 2011 în Afganistan la coloană și la picioare, încă în refacere, are o replică ponderată, consemnează news.ro: ”Îi ofer domnului Daniel Barbu o excursie „all inclusive” în Afganistan. Va învăţa ce înseamnă onoare şi respect faţă de ţară”. 

Jurnalistul Radu Tudor îl anunță public pe senator că nu-l va mai invita în emisiunile sale de la Antena 3 dacă nu-și cere scuze. Deputatul PNL Ovidiu Raețchi solicită și el scuze de la colegul de Parlament. Editorialiștii României libere îi cer demisia din Senat.

Nu e suficient.

Pe forumurile siteurilor și ziarelor, încep insultele și amenințările.

Daniel Barbu este supus ”dreptății cetățenești”, conform unei expresii a lui Jon Ronson, cel care care a analizat într-o carte fascinantul proces de ”Umilire publică în epoca internetului”.

Ronson descrie cum ”în umilirea online, oameni mînați de principii etice sănătoase ajung să distrugă viețile unor semeni fără să clipească”.

Florin Valea, un militar care amintește că a fost de trei ori în Afganistan, postează pe facebook un mesaj în care spune că ochelarii lui Daniel Barbu ar merita striviți de bocancul unui soldat. Și completează:”Preferabil să-i aveţi pe nas”. 

Clipboard01

Dacă nu s-a înțeles. Un senator afirmă că meseria de politician e mai riscantă decît cea de combatant în Afganistan, iar un militar de carieră spune că ar merita ca un soldat să-i strivească în picioare moaca senatorului.

Aici am ajuns.

La acest nivel de violență de limbaj și de lipsă de respect unii față de alții.

În percepția publică există un asasin virtual, senatorul, și un erou neînduplecat, Florin Valea, care ar avea toată justificare să-l calce pe ochi.

În aceste zile, Florin Valea este într-o misiune în Bosnia, ca instructor al armatei locale. Și a fost, într-adevăr, de trei ori în Afganistan.

El se prezintă ca un om dintr-o bucată, de vreme ce acum doi ani a plecat de la Master Chef pentru că nu a suportat ideea de a face echipă, în eventualitatea calificării mai departe, cu un transexual. ”Nu mi se pare normal să văd barbați îmbracați în femeie, cu perucă. Nu-mi doresc așa ceva în echipă“, a exclamat el în 2014.

Probabil că și atunci a fosta aprobat majoritar, dar nu înseamnă că a afișat altceva decît intoleranță și discriminare.

Acum, maiorul Armatei române Florin Valea primește aplauze în arena digitală pentru că îi spune unui senator al României că-și merită fața merită strivită de un bocanc.

În ciuda aclamațiilor mulțimii, fraza lui este nedemnă de un militar.

Aici am ajuns.

În aceste condiții, mai poți remarca faptul că, dincolo de comparația cu militarii din Afganistan, care este proba unui elitism dezonorant și, în primul rînd, este factual greșită, Daniel Barbu avea un înțeles în ceea ce a spus?

25 de militari români au plătit cu viața prezența noastră în Afganistan

Sîntem o țară liberă, sigur că o putem spune.

Iar lucrurile merită spuse chiar dacă nu am vreo simpatie pentru Daniel Barbu. De la Colectiv și pînă acum, politicianul a criticat campania de dezvăluiri a presei din sistemul sanitar.

Cristina Țopescu mi-a povestit cum, la o emisiune recentă a Antenei 3, Daniel Barbu a afirmat că toată povestea Hexi Pharma e o făcătură și că ar trebui să înfiez eu copilul lui Dan Condrea! În logica senatorului, eu sînt vinovat. Jurnalista mi-a cerut o reacție, dar nu am ripostat în nici un fel, fiecare are dreptul la opinie.

Și ce crede Daniel Barbu despre articolele noastre nu e ceea ce discutăm acum.

Meseria de politician este recunoscută în studii drept una obositoare, stresantă și distrugătoare pentru ceea ce numim un mod normal de viață.

”Nici o altă formă de angajare nu este atît de extenuantă: nici la muncă, nici acasă nu poți scăpa că ești membru al Parlamentului”, scrie jurnalistul Jeremy Paxman într-una dintre lucrările sale.

Paxman este în UK un reper de duritate față de politicieni. A rămas celebru pentru interviul în care a repetat de 12 ori aceeași întrebare, la care nu primea răspuns.

”Rupți de slujba normală de la 9 la 17, zăvorîți cu alți 650 de inși ce duc aceeași viață, nu e de mirare că parlamentarii încep să se comporte ca elevii unui internat” Jeremy Paxman, ”Animalul politic”

Bine, dar el vorbește despre Parlamentul britanic, veți spune. Da, așa e.

Dar cînd Daniel Barbu se referea la risc fizic poate că se gîndea inclusiv la Jo Cox, deputatul laburist mort chiar înainte de Brexit.

Jo, care ajunsese acasă doar în week-end și începuse să bată străzile din nordul Angliei ca să vorbească oamenilor, așa cum făcea mai întotdeauna, a fost împușcată și înjunghiată de mai multe ori.

Vizita săptămînală pentru întîlniri cu cetățenii în circumscripție a fost mai periculoasă decît s-ar fi crezut. Vizita săptămînală este o practică instituționalizată de care se țin parlamentarii.

Pe fondul discuției și în profunzimea a ceea ce dorea să le spună mai tinerilor săi colegi, senatorul Daniel Barbu rostea un adevăr. E frustrant să faci o meserie deloc respectată și în care și ce e bine nu e bine.

Deprofesionalizarea politicienilor din cauza limitării accesului prin rușinea de a fi politician e un fenomen real.

Putem fi cinici față de motivațiile politicienilor.

Putem să nu avem încredere în nici unul dintre ei.

Putem uita pînă și mesajul Regelui Mihai din 2011 în fața Parlamentului.

Cu demnitatea onestității în fața poporului său, deși știa foarte bine că oamenii îi urăsc pe politicieni, Regele a mulțumit Parlamentului pentru munca acestuia și a amintit că ”România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos”.

Apoi, ne-a atras atenția: ”Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!”.

Putem alege să ignorăm.

În schimb, putem să ne exersăm în continuare puterea de a umili public sau pe aceea de a aplauda cum un maior ar vrea să vadă călcat în picioare un senator, care, la rîndu-i, a comis o gafă de zile mari.

Strivit cu talpa bocancului militar pentru o gafă?

Aici am ajuns. Eroismul militarilor români nu are nevoie să se exprime călcînd un civil pe față.

Eroismul este acolo, autentic. După cum, să fii în serviciul public, senator, pompier sau funcționar, e o onoare și aici, acasă.

Pe pagina de final a cărții sale despre umilirea publică, Jon Ronson tipărește aceaste două rînduri: ”Partea grozavă a rețelelor sociale a fost să ofere o voce celor reduși la tăcere. Haideți să n-o transformăm într-o lume în care cel mai deștept mod de a supraviețui e să redevenim cu toții reduși la tăcere!”.

 

 

Save

Comentarii (181)Adaugă comentariu

Cetatean  •  25 septembrie 2016, 23:21

Mesajul dat de Militarul Roman care a fost in Afganistan, este pe dplin justificat. Daca un parvenit (cum sunt mai toti cei din Parlamentul Romaniei) are nesimtirea sa considere ca "activitatea" sa este mai expusa pericolului decat activitatea unui militar aflat pe un front (real) de lupta, atunci nu este doar prost, ci este si nesimtit si nedrept. Si merita, cu varf si indesat, cel putin o talpa de bocanc peste ohelarii de pe nas... Si la fel cu el toti cei care ii sustin parerea! Mai ales cei din Parlamentul Romaniei.

titeuf  •  25 septembrie 2016, 23:26

Pe de alta parte, militarii nu sunt luati cu arcanu'. Ba, mai si spaguiesc sa ajunga acolo. Atunci, care-i diferenta dintre un angajat al statului care moare in Afganistan si unul care o pateste intr-un accident rutier? Numai unul e erou...

nowhere  •  26 septembrie 2016, 1:05

Tolo, uiți ca s-a ajuns foarte aproape de os cu sfidarea politicienilor! Uiți ca în asemenea situații violenta de limbaj poate fi oricând un declanșator! Uiți ca acel politician, și nu importa cum se numește cata vreme toți fac scut în jurul sau, insulta, ignora, umilește, denigrează, batjocoresc! Uiți ca niște oameni au murit în război, în revoluție și în mineriade. Uiți, Tolo, uiți! Iar dacă până și tu uiți, atunci replica soldatului acela este justificata! Noi civilii avem lehamite, strâmbam din nas, mergem la un grătar în zi de votare pentru ca nu avem opțiuni! Soldatul nu! Ar trebui sa știi ca unii dintre noi nu uita, chiar dacă tu Tolo, de mana cu politicianul Fara-Nume, uitați! Da Tolo, este un dezechilibru, dar nu este făcut de cetățean. Da Tolo, s-a ajuns într-un punct periculos dar nu din vina cetățeanului ci a jurnaliștilor ca tine sau ca alții care au adus pe sticla "erori de politicieni" când defapt erau erori umane. Ce șanse ar fi avut un votant sa cunoască faptul ca pe lista sa din cabina de vot erau nume de infractori? Despre ce jurnalism vorbim? Soldatul acela e o victima până la urma, însa adevărații vinovați trebuie sa arate măcar un moment de sinceritate. *** Sa va afle și noi și soldatul acela!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasile Timis  •  26 septembrie 2016, 5:32

Tolo, din cate reiese din articol tu tii cu acei lupii care isi spun politicieni. Politicieni care au dus si continua sa duca Romania la o stare de mizerie iesita din toate tiparele bunului simt. Democratia in mintea lor are urmatorul scenariu: Doi lupi si o *** stand la masa de cina decid prin vot democratic ce vor manca. Romania este intr-un picaj controlat chiar de voi asa zisii "jurnalistii", "ziaristi". Incercand sa caut radacina ultimelor doua cuvinte pot sa deduc ca jur-nul a devenit jurnal, iti las tie bucuria de a descifra celalalt cuvant.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  26 septembrie 2016, 5:57

SA PUI si eu PAIE PE FOC... Sa ne reamintim ca armata a achizitionat dezinfectante de la Hexi Pharma si le-a trimis cu contingentul romanesc in teatrele de operatiuni ca sa "dezinfecteze" ranile, instrumentarul, echipamentele, mesele de operatie, etc... Dupa izbucnirea scandalului, s-au dus romanii si au cerut dezinfectanti verificati de la americani... Unde a fost si este grija statului roman fata de proprii militari? Militarii romani traiesc in lumea reala a Romaniei (ca noi toti) nu in cea fabricata, plina de fictiune si minciuni pe care ne-o tot prezinta partidele politice in discursuri bombastice, caragialesti. "Sa nu stricam imaginea Romaniei". Care imagine? Cea falsa? Cea in care Romania este un rai (vezi videoclipul cu frunza), populatia plesneste de sanatate, prosperitate, fericire...Se spune ca minciuna are picioare scurte.. Nu este adevarat.. La noi, minciunii iau tot crescut picioarele in 26 de ani si ea a ajuns pana la cer. Ne sufoca, ne ucide...

bg  •  26 septembrie 2016, 5:59

Scuze! Am vrut sa scriu: Sa PUN si eu PAIE PE FOC. Graba.

morandi  •  26 septembrie 2016, 6:57

Hai ma lasi cu din astea? ***. Armata e plina *** care cred ca li se cuvin statui poleite cu aur doar pentru ca s-au dus acolo ***. Afirmatia lui Barbu e aiurea, dar sa nu uitam ca politicienii au facut posibila plecarea soldatilor in strainatate. Politicienii au bagat Romania in NATO si parteneriatul strategic cu SUA. S-au inflamat unii si au inceput cu lozincile penibile. Si Tolo, bineinteles sa nu scape un bun prilej de a tacea, s-a bagat si el in seama. Mai bine spune-ne despre mortul de la Sofia. Ceva vreo demonstratie, vreo cerere de demisie a guvernului, vreo infectie, vreun vierme pe ranile lui? Nimic, mucles !!! E mai important cum se simte un maior care foloseste cuvantul "mahnitor" (wtf???? mahnitor???).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance kid  •  26 septembrie 2016, 8:23

Am inteles ca americanii platesc bine " carnea de tun" . Romania fiind o democratie model este normal sa se sacrifice si astfel sa exporte democratia si in alte parti ale lumii chiar daca vorbim de tzari aflate la 10 mii de km distanta ! Ce afirma userul de mai sus in legatura cu "spaga" !! Nu cred ca asa ceva e posibil in Romania mai ales cind vorbim de armata romana .

cineva  •  26 septembrie 2016, 9:38

Atat timp cat nu se ajunge la fapte , vorbele sunt doar gloante oarbe . Oricum domnul senator ar face bine sa dispara definitiv din viata publicasi asta cat mai repede fiindca din violenta verbala te mai poti calma dar din starea de idiotenie nu poti iesi niciodata si deh cand esti prost si viata e grea .Iar daca semeni vant culegi furtuna .

Petrache  •  26 septembrie 2016, 9:49

Domnule Tolontan, va urmaresc de cand ati inceput presa scrisa. Observ cu tristete: cu cat ati avansat in 'functie' si v-ati inconjurat de hartii si lecturi, v-ati indepartat de lumea reala, de acel "nas" cu care simti pulsul oamenilor. V-ati indepartat de realitate. Ati devenit ideologizat pana la saturatie, ***i, corectitudine politica si neoliberalism. Vorbiti de democratie, de dreptul la opinie, dar il osanditi tovaraseste pe Florin Valea pentru ca si-a exprimat o opinie, exercitandu-si astfel un drept. O opinie pe care si-o asuma. Iar soparla cu transexualul pe care - o, nu!, l-ar fi discriminat, e de ultima speta. Stiti bine ca si dvs discriminati, si o faceti regulat. Deosebirea lucrurilor este o calitate esential umana. Luati-va o vacanta, duceti-va in tara vreo 3 saptamani, fara carti, fara net...Stiu, nu aveti timp. Moare tara si conglomeratul lui Voiculescu fara dvs.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Venom  •  26 septembrie 2016, 10:18

Nu m-aș mira prea mult dacă am afla că Mircea Badea îl va da în judecată pe militar pentru plagiat.

Grigorie  •  26 septembrie 2016, 10:44

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alter_ego  •  26 septembrie 2016, 11:08

Doar o vorba as adauga fiindca va citesc si va apreciez de ceva vreme: 'Unde's pistoalele/unde-s pumnalele/ caii si flintele' - domnule Tolontan?? Parca erati mai razboinic prin 2012, parca ascultati Mafia si Parazitii si nu va deranjau vorbele apasate la adresa politicienilor... Nu sunt si Parazitii usor homofobi, sau galeriile de fotbal? Nu instiga la violenta, ba chiar o si practica baietii de la brigadele ultras?? Unde e mania proletara si setea de dreptate? Ca sa ne intelegem, nu fac apologia violentei nici macar impotriva *** din Parlamentul Romaniei, dar daca vorbim de sursele violentei de limbaj si degenerarii nivelului dezbaterii in spatiul public, hai sa cautam cauzele profunde. Hai sa ne uitam *** care cultiva de ani si ani de zile zoaiele, linsajele publice, limbajul suburban (vezi Mircea Badea), amenintarile si santajul la ore de maxima audienta. Hai sa discutam si despre rolul media in tot acest circ grobian, si despre rolul politicienilor care se poarta si vorbesc mai suburban decat baietii de cartier... Ce audienta au Badea si Gadea si ce audienta Plesu sau Djuvara? Ce statura si greutate are un senator cu portavoce pe la A3 si RTV si ce vizibilitate un soldat din Afganistan?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alter_ego  •  26 septembrie 2016, 11:16

Ca sa continuu comentariul anterior, nu v-am auzit sa luati pozitie cand Patapievici a fost scuipat si admonestat pe strada urmare a campaniei de denigrare si instigare dusa sistematic impotriva sa si a ICR-ului din studiourile ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  26 septembrie 2016, 12:32

@Aletr_ego: imi pare rau, sinteti in eroare, mi-am pus si papion. Aveti aici textul. https://www.tolo.ro/2012/06/18/azi-am-papion/comment-page-1/

Zidaru Dan  •  26 septembrie 2016, 12:38

Se pare ca nu ai inteles. Nu " pentru ca ". Ci " si pentru ca ". Raspunsul dat asa se justifica si... mama ce se mai justifica !! Ne mor prietenii in incendii ***... rudele ne stau cu viermi pe ele la terapie intensiva in spitalele din tara unde se dezinfecteaza pe bani grei cu apa de ploaie. Zilnic ne facem tandari masinile si stam prinsi in trafic pana imbatranim... asta cand nu murim in cine stie ce accident stupid. Vrem sa facem drum de juma' de ora cu vreun tren si stam in vagon si-o zi jumate. Ne scolim intrun sistem invechit in care nu exista respect nici pentru profesorul platit mizer nici pentru elev. Si dupa toate ramanem cu o diploma buna de sters la... in tara nimanui. Sa mai zic ?! Ca mai zic... !! Ne vedem bunicii batjocoriti odata la 2... 3 luni cand astia se gandesc ba sa le mai dea 10 lei la pensie... ba sa le ia inapoi. " Viitorul tarii " e tot prin alte tari. Cand intr-un final chiar se ajunge pana in punctul in care vreun "ales" sa fie tras la raspundere se voteaza frumos si are imunitate. Sau ciripeste si el la randul lui si e si liber si cu avere... Hai ca ai prins ideea.Nu mai zic. Si dupa toate mizeriile astea se mai gaseste unu sa faca *** si pe eroi ?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion  •  26 septembrie 2016, 12:38

Tolo, tu ai oxiori? Te mananca rau, asa-i? Tu nu realizezi ca Barbu a deraiat de le reflectiarele studiourilor Tv?

Ion  •  26 septembrie 2016, 12:42

D-le Tolontan,acum ceva vreme vă preocupă violenta că răspuns la articolele de pe GSP...Acum văd că se poartă ca cei care cer corecții fizice să fie primiți bine pe blogul dv. iar cei care sunt contra violenței să nu le apară comentariile...La fel se întîmpla si pe Prosport înaintea alegerilor trecute... Vă pregătiți și dv. de alegeri?Nu de alta... măcar să nu mai punem suflet dacă lucrurile e musai să se întâmple cum doriți.

Dan P. UIea  •  26 septembrie 2016, 12:54

In cazul lui D. B. nu cred ca a fost vorba doar de "elitism dezonorant" ci si de etilism avansat

Virgil  •  26 septembrie 2016, 12:56

Catalin Tolontan , pe care il admir cateodata, n-a realizat pana la varsta de 47 de ani ca aceasta tara, cel putin dupa 1989, a fost si este "condusa" ***. Indivizii astia (politicienii) ii urasc pur si simplu pe oamenii de rand. Cat despre soldatii raniti sau morti in Afganistan, Irak etc.., oricat de mult ar durea, eu nu ii vad eroi. Au mers pe meleagurile altora la ordinul acelorasi sociopati care ne "conduc" tara…

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  26 septembrie 2016, 13:41

Nu sunt de acord. Aici vorbim de declaratia lui Barbu vs declaratia lui Valea. Declaratia lui Valea a fost extrema, dar nu e nici pe departe un indemn serios la violenta. Da, formularea e extrema si omul si-a cerut scuze pentru formulare dar ideea ca o comparatie intre activitatea de politician de la noi din tara si activitatea unui soldat nu e posibila ramane afirmata. Spre deosebire de Valea, Barbu nu a prezentat public nici o scuza. In plus, aici vorbim despre el, nu despre riscurile meserie de politician oriunde in lume. Riscurile meseriei de politician la noi sunt legate de descoperirea relatiilor de nepotism la locul de munca si de descoperirea spagilor date/luate. In orice activitate respectul se castiga. Unii politicieni de la noi reusesc, altii nu. Respectul se castiga servind tara si reprezentand interesele alegatorilor. Cei care fac asta castiga respect, ceilalti nu. Barbu a dovedit cu varf si indesat, prin declaratiile sale si contextul in care au fost facute, ca el nu intra la categoria respect. Ca atare, se supune judecatii publice a declaratiilor facute. Iar ceea ce se spune in spatiul public despre el nu e legat de internet, retele sociale, etc. E ceea ce e spunea in ziare cu mult inainte de aparitia internetului, diferenta fiind ca acum totul se face la o scara mai mare. Scara de care si Barbu a vrut sa se agate cand si-a postat declaratia pe Facebook. Omul nu primeste nimic din ce nu merita. Daca vreun *** ia declaratia lui Valea pre literal si pune in practica calcatul, atunci da, voi spune ca a fost o reactie exagerata ce trebuie pedepsita conform legii. Pana atunci, Barbu e un ***, cei care l-au votat sunt prosti si atat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tanar generatia noua  •  26 septembrie 2016, 14:43

Este buna remarca dvoastra insa cine ne-a adus in situatia asta? Va spun eu PSD si ALDE mai recent. Plus oamenii care au votat rosii de frica zilei de maine fara a constientiza ca mai mult pierd. De asta dorim o altfel de democratie de tip elvetian in care noi cetatenii sa putem bloca orice initiativa parlamentara. De asta ii vrem 300. PS: Remarc ca ati facut repede un articol cu acest militar insa de ce nu ati scris nimic si despre cele 2 voturi din Parlament pentru blocarea justitiei privind pe Oprea si Ponta? Ma astept sa deveniti un nou Ion Cristoiu.

alex  •  26 septembrie 2016, 14:54

geaba faci apel la calm, traiam vremuri tulburi si datorita sistemului ticalosit au ajuns fel de fel de terchea-berchea mari demnitari ai statului roman.***r

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

raazvan popescu  •  26 septembrie 2016, 17:51

eu plec de p-aici ca *** ***. pofta buna si va astept in campania electorala cu niste oua. vi le pastrez de pe acum la soare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

edi  •  26 septembrie 2016, 18:19

NU! Nu Domnule Tolontan. Faptul ca cetateni onorabili transmit, transant cei drept, unor astfel de indivizi, care calca in picioare valorile societati, ca NU MAI VREM sa-si perpetueze ideile strambe si nocive, nu este o nenorocire! Ci faptul ca si jurnalisti, pe care-i credeam ''de buna credinta'' dovedesc ca au interese care nu le sunt comune celor multi...Pacat.

FAUR IOAN  •  26 septembrie 2016, 22:07

E riscant sa fii parlamentar.La DNA se munceste...

nowhere  •  26 septembrie 2016, 22:56

Nu inteleg de ce comentariul meu din 26 septembrie 2016, 1:05 a fost "moderat deoarece continea acuzatii grave care nu sunt probate/dovedite". Pina la urma si Girodano Bruno a patit la fel. El sustinand ca Soarele se invarteste in jurul politicianului de pe pamant si nu invers, Ce este mai grav Tolo, sa uiti sau sa te superi pe cineva ce-ti aminteste ca ai uitat? Daca este sa fie ceva cu adevarat grav in nici un caz nu este grav pentru tine. Nu vad de ce trebuie sa cenzurezi ceva ce nu e pentru tine. Grav este pentru mine pentru ca in naivitate te-am considerat jurnalist cand in fapt erai si tu un "politician" ca oricare. din zecile de comentarii scrise de altii nu vezi nici o dovada? Ce sa-ti dovedesc eu tie Tolo in fata Politico-centrismului tau declrat in subtext? Ca "E pur si muove"?

Virgil  •  27 septembrie 2016, 0:55

Mi-au cenzurat comentariul pentru ca i-am etichetat *** pe cei ce ne "conduc" tara… Sunteti cel putin ridicoli.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mihai  •  29 septembrie 2016, 11:35

Sunt de acord că Daniel Barbu a făcut o afirmație aberantă.Totodată mesajul acelui militar este periculos și este manifestarea unei mentalități foarte prezentă în lumea cazonă.Este adevărat că militarii au o viață cu anumite restricții dar ținând seama că armata este profesionalizată riscul este asumat în mod voluntar .Văd foarte mulți foști ofițeri care explică faptul că fac parte dintr-o categorie specială și deci pensiile și salariile pe care le primesc le merită. În această zonă există dispreț manifest față de civili care nu-i așa trebuie să se mulțumească cu salarii și pensi mici dar să plătească contribuții pentru ca cei din zona cazonă și nu numai să aibă pensii și salarii mari fără să cotizeze.Un medic are același risc de a se contamina cu Sida , hepatită dar la studii mult superioare au salarii penibile și mai sunt profesorii etc.Aud de exemplu pe acești vașnici combatanți pe la TV spunând că au făcut canalul ,Transfăgărășanul etc.Ar trebui să aibă puțină reținere și să își aducă aminte de militarii în termenii cu lopeți și târnăcoape în vreme ce ei dădeau numai indicații .Cred că politrucilor din această arie ar trebuie să le fie puțină jenă și să lase deoparte aceste povești cu marile lor sacrificii .Am făcut armata prin anii 80 și n-aș vrea să vorbesc despre marile fapte de vitejie a acestor profitori cu origine sănătoasă .Consider că militarii de după 90 care au fost în teatre de război ar trebui să primească indemnizații în măsura în care au fost răniți restul pensii și salarii bazate pe principiul echitabil al contributivități. De asemenea mai spun că în situația unui război civil vor fi mobilizați chiar dacă nu au aceleași avantaje .

O_ voce_ feminina  •  5 octombrie 2016, 18:09

Din tot articolul cel mai mult m-a frapat acest "discurs" : ”Îi ofer domnului Daniel Barbu o excursie „all inclusive” în Afganistan. Va învăţa ce înseamnă onoare şi respect faţă de ţară”. O singura intrebare am : Prin ce se demonstreaza onoarea si respectul fata de Romania atunci cand lupti in Afganistan? E un razboi pe care il duc romanii acolo si eu abia m-am trezit dintr-o coma lunga de nu stiu de el? Nu vreau sa supar pe nimeni,am doar niste nelamuriri.Multumesc!

Mariis  •  14 aprilie 2019, 10:17

În condițiile în care un popor balcanic needucat si sărac considera beneficiile militarilor exagerate deși sunt universal câștigate în toate statele participante la cel de-al doilea război mondial, consideră că au pensii speciale deși nu au și civilii nici nu prea știu ce este pensia specială, în condițiile în care se pune egal între pensia unui subofițer și a unui comandant sau general care luni se pensionează și marți este angajat în apoi pe același post dar că și consilier, în condițiile în care acest popor nu are nici o urmă a cultului imnului, uniformei militare sau a drapelului, în condițiile în care acest popor needucat crede că rușii ne-au salvat și consideră armata fara rost daca este pace , Tolontan tu vii cu un articol mizerabil in care încerci sa confirmi spusele lui Barbu și să pui egal între un militar și un politician.***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează