În noaptea morții, Gyuri Pascu chemase la ora 3 o ambulanță care i-a pus diagnosticul de ”atac de panică”. La 5 a murit de inimă! Reacția SMURD: ”Era în stop cardiac cînd am ajuns noi”

Alis Grasu, directorul Ambulanței București, confirmă pentru Gazetă evenimentul și spune că ”am deschis o cercetare asupra medicului”. Pînă acum, la dosar nu există EKG

miercuri, 28 septembrie 2016, 3:05

UPDATE: Gazeta cunoaște numele medicului care a fost chemat la primul apel și i-a pus diagnosticul de atac de panică lui Gyuri Pascu. Nu  publicăm numele pentru că nu-l considerăm relevant cîtă vreme ancheta internă a Ambulanței este în derulare și nu vrem să expunem pe nimeni unui proces de umilire publică. 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Moartea lui Gyuri Pascu are un moment pe care autoritățile l-au ținut secret pînă azi.

„În jurul orei 5, am primit apelul de urgenţă pentru o persoană inconştientă”, a declarat luni Bogdan Oprița, purtătorul de cuvînt al SMURD.

Bărbatul de 55 de ani a murit de infarct luni, la 5 dimineața.

Dar nu acela a fost primul apel de urgență al lui Gyuri Pascu la 112.

Cu doar două ore înainte, în noaptea de duminică spre luni, 25 spre 26 septembrie, Gyuri Pascu și fosta lui soție, în casa căreia se afla, au făcut un prim apel de urgență la 3 și jumătate.

”Cei de la 112 au trimis o ambulanță de tip AMD, de consultații la domiciliu, cu un echipaj format dintr-un șofer și un medic. Gyuri era agitat și medicul i-a dat doar un calmant, un diazepam, i-a pus diagnosticul de atac de panică și a plecat”, a spus o sursă a ziarului, chiar de la Ambulanța București.

Peste mai puțin de două ore, a urmat un alt apel la 112, la care au ajuns, de această dată, trei mașini: două de la SMURD și oambulanță de tip C, cu medic, de la Ambulanța București.

Gyuri Pascu nu a mai putut fi resuscitat.

4:56 este ora celui de-al doilea apel

3:26 este ora primului apel la 112

”În ultimele trei zile, la Ambulanță a fost o stare de alertă. Directorul Alis Grasu și-a dat seama că ceva a fost în neregulă și a discutat îndelung cu medicul. A cerut ca totul să rămînă secret”, spune sursa de la Ambulanța București.

Gazeta a contactat-o azi pe Alis Grasu, care a confirmat, fără ezitare, evenimentele din noaptea de 25 spre 26.

Managerul general al Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, Dr.Alis Grasu participa la o defilare a salvarilor din toata tara, cu ocazia Zilei Nationale a Ambulantei, organizata de Asociatia Serviciilor de Ambulanta din Romania si Federatia Nationala Sindicala "Ambulanta" din Romania, in Piata Constitutiei din Bucuresti, marti, 28 iulie 2015. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
MEDIAFAX FOTO

”Da, în jurul orei 3, la 10 minute după apel, o ambulanță de consult a ajuns în casa unde era Gyuri Pascu. Tensiunea era bună, 12 cu ceva, pulsul era bun, de 74. Soția tot spunea că domnul Pascu face atacuri de panică, astfel încît medicul i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam”, a povestit Alis Grasu.

Am înțeles că asta spune soția. Dar diagnosticul medicului care a fost? ”Atac de panică”.

A plecat apoi? ”Da”.

Și următorul apel cînd l-ați primit? ”După ora 4”.

”La următorul apel la 112, cel de după ora 4, au ajuns două mașini de la SMURD și o ambulanță de tip C, cu medic de la noi. Nu sînt niciodată prea mulți oameni pentru o resuscitare. Dar medicul nostru n-a mai intervenit,pentru că cei de la SMRD i-au spus că se ocupă ei și ambulanța noastră a plecat” Alis Grasu, director Ambulanța București

Conducerea Ambulanței susține că a pornit chiar luni, după deces, ceea ce numește”o cercetare internă”.

”Facem o anchetă să vedem dacă medicul de la ora 3 a făcut tot ce trebuia să facă. Dacă a respectat protocolul. Și vom lua măsuri. Înțelegeți-mă, dacă n-a respectat, ce pot face eu?”, a mai spus directorul Grasu.

”Ambulanța de tip AMD, cea care a ajuns la ora 3 la locuință avea dotarea pentru înalt diagnostic, deci nu se pune problema că n-avea ce trebuie” Alis Grasu, director Ambulanța București

Din informațiile ziarului, medicul de la prima intervenție nu a putut arăta conducerii un EKG, ”ceea ce poate însemna că nici nu i-a făcut”, spune altcineva din Ambulanță.

”Noi nici n-am știut că a fost o ambulanță acolo mai devreme! Am aflat abia cînd cele două echipaje ale noastre au ajuns după ora 5”, a explicat cineva din ISU, de care aparține SMURD.

”În cîteva zile vom finaliza cercetările și vă vom informa asupra rezultatului”, a încheiat Alis Grasu.

Dr. Oprița, SMURD: ”Noi am ajuns în 7 minute de la apel, la 5:03, și Gyuri Pascu era în stop cardiac”

-Domnule doctor Bogdan Oprița , la ce oră a venit cel de-al doilea apel 112?
-La 4:56. Și la 5:03 acolo a ajuns primul echipaj SMURD, de la Poligon, cum îi sunem noi bazei de la ieșirea din București, dinspre Pantelimon.

-Aveați un medic pe acea mașină?
-Nu, un paramedic. Era un echipaj de prim ajutor. Dar acesta are dotare de resuscitare și, de altfel, la ora 5:05, la două minute de la sosire, i-au aplicat pacientului Gyuri Pascu un șoc electric de 200 de jouli pentru că au văzut că e stop cardiac.

14 minute a durat pînă au ajuns medicii, și cel de la SMURD și cel de la Ambulanță

7minute a durat pînă a ajuns paramedicul SMURD, care a început resuscitarea

Medicul  SMURD cînd a ajuns?
-La 5:10 a ajuns cel de-al doilea echipaj, cu medic. Știam că este un caz grav. Medicul de la dispeceratul SMRD mi-a spus că și-a dat seama că e un caz serios.

”Am tratat cazul ca pe unul grav încă de la început. Colegul meu de la dispecerat i-a spus soției lui Gyuri Pascu cum să  înceapă masajul cardiac. Noi am aflat de la soție, la telefon, că mai fusese un echipaj al Ambulanței acolo cu cîteva ore mai devreme” Bogdan Oprița, purtător de cuvînt SMURD

-Cît a durat încercarea de resuscitare?
-Pînă la 5:50. Din păcate, fără succes.

Directorul ambulanței București, doamna Alice Grasu, ne-a declarat că ambulanța cu medic care a ajuns n-a mai intervenit  pentru că cei de la SMURD i-au spus să plece.
-Imediat. (Sună și vorbește cu colega lui, medicul care a fost în noaptea aceea pe ambulanța SMURD. ”Deci ei au plecat, da?!”)

-Cum a fost?
-Colega mea i-a spus că cea dea doua mașină a noastră a ajuns, cea cu medic, a ajuns în același timp cu echipajul de tip C al Ambulanței. Adică în același timp cu medicul ambulanței. Resuscitarea era începută de primul nostru echipaj. Medicul SMURD a continuat-o și medicul de la Ambulanță a întrebat dacă poate fi de folos. Ai noștri i-ai spus că se descurcă și el a plecat.

 

Comentarii (151)Adaugă comentariu

Nora 60 de ani  •  9 ianuarie 2017, 20:31

Ar fi trebuit sa sti cine este "doctorita". De ce? Cu aproximativ o luna inainte de acest incident, tot in Bucuresti, am avut si eu o "aventura" cu o doctorita de la ambulanta. Am avut o calatorie lunga si ca sa evit inca un tren de noapte, am ramas la un hotel. Dimineata aveam ameteli puternice. Vazind ca nu imi revin nici dupa o ora, am chemat ambulanta. Au venit greu, dupa ce m-au resunat de doua ori ca sa ma intrebe UNDE se afla acel hotel, sa le dau eu adresa. In final, in camera micuta au intrat doctorita, doi asistenti si soferul. Pentru ca nu aveau loc, soferul mi-a mutat geamantanul (nu m-a deranjat, veti intelegemai tirziu de ce am mentionat asta). Dupa ce i-am spus ce am, doctorita a decis: criza de nervi! Am insistat: asa m-am trezit, nu m-am enervat in somn. Doctorita o tinea pe a ei. Brusc ma intreaba: ce cautati in Bucuresti? Aproape ar fi spus ca, daca m-a gasit in hotel, am facut o criza de nervi nemultumita de prestatia sau plata unui clent. Apoi, mi-a propus o tableta "pentru nervi, sa vedem daca nu va trece". Am refuzat. Din acest motiv, mi-a spus amenintator: nu vreti, va ducem la spital!! Ei bine, am vrut eu sa merg la spital, crezind ca acolo mi se vor face analizele si voi primi un tratament de urgenta. Din pacate, spre rusinea medicilor, nu mi s-au facut analizele ci au ascultat parerile doctoritei de pe ambulanta. Am stat pina dupa amiaza tirziu cind am fost "eliberata" pentru ca statusem destul. Am mers cu taximetrul la hotel si, dupa un somn bun de inca o noapte (cheltuiala suplimentara), mi-am revenit. Ajunsa acasa, la investigatii, s-a depistat o stenoza cervicala. As fi putut face o comotie cerebrala "gratie" acelei doctorite. Numai ca eu nu sint persoana publica si nu ar fi investigat nimeni cazul. Poate moartea lui Pascu nu va fi fara folos si ne va ajuta sa scapam de astfel de "doctori".

Comentează