Martor în Gala Bute: ”Ministerul ne-a pus să dăm banii pe care-i prevăzuserăm pentru ca populația să accepte energia nucleară de la Cernavodă!”

Zi-maraton la Înalta Curte. Directorul economic de la Nuclearelectrica a explicat cum ”am dat din fondurile prevăzute pentru lansarea Unităților 2 și 3”

luni, 31 octombrie 2016, 7:42

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

E bine sau e rău?

La începutul fiecărui termen al dosarului ”Gala Bute” judecătorii de la Înalta Curte strigă numele inculpaților.

Udrea, Obreja, Ariton și ceilalți se ridică în picioare: ”Prezent, asistat de avocat!”.

Apoi, se pronunță numele companiilor publice care au sponsorizat meciul de box Bute – Mendy din 9 iulie 2011.

În sală răsună: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oil Terminal, Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Turceni…”. E o listă lungă. Ca un catalog al economiei românești cu capital de stat, promisiune mereu amânată a eficienței.

”Percutăm, Măria Ta!”

În Gala Bute, companiile s-au constituit părți civile. Cer banii înapoi.

E bine sau e rău că nu se televizează aceste ședințe de judecată?

E rău pentru că oamenii nu-l pot auzi cu urechile lor pe Emil Rohat, directorul tehnic de la Oil Terminal, când spune: ”Păi, ce să facem dacă ministerul ne-a cerut să sponsorizăm? Am percutat!”.

400.000 de euro a luat firma lui Rudel Obreja, folosind ca vehicul Federația Română de Box, de la companiile cu capital de stat

E rău că telespectatorii nu îl pot vedea pe Laurențiu Graure, directorul general la Complexul Energetic Turceni în 2009-2012, cum se strâmbă dezgustat la întrebarea: ”Ce interes a avut statul român să finanțeze un meci de box profesionist?!”.

Directorul își ridică colțurile buzelor tot mai sus, semn că mamă, mamă, ce prostii mai spune și femeia asta procuror?! Imediat, Graure se întoarce șugubăț către sala de unde Rudel Obreja râde și el, amuzat de ignoranța reprezentantei Ministerului Public.

E rău că nu se dă la televizor!

Obreja a primit un avertisment de la instanță

Doar câteva minute mai târziu telespectatorii l-ar zări, live, pe Rudel Obreja cum roagă politicos instanța să nu se mai refere la ”Gala Bute”, ci la ”Gala campion pentru România”, ”pentru că afectăm imaginea unui sportiv”.

Inițial, judecătoarea nu înțelege ce vrea inculpatul. Astăzi, șefa completului este Florentina Dragomir.

Inculpatul insistă și judecătoarea Florentina Dragomir capătă un ton dur care-l trimite în bancă pe Rudel și-l lasă fără glas până la finalul zilei: ”Așa a sunat depoziția martorului. Nu o putem schimba noi! Domnule Obreja, vă avertizăm că în cazul în care mai spuneți ce să consemneze instanța, să știți că putem lua măsuri pe care nu le dorim!”. 

În același timp, e bine că nu e televizat procesul.

Martorii împart un covrig în așteptarea audierilor

Ce vă spune numele Ioana Apan?

E bine că nu se transmite Gala Bute, pentru că oamenii ar interpreta doar ceea ce se vede.

Ar simplifica. Toți facem la fel.

Și ar crede că în oricare companie de stat banii se sparg în același mod. Ar rezulta o mânie, o neîncredere și un dispreț cu care ne-am căptuși inima pentru iarna care abia începe.

Cecilia Popovici vine la bară.

A fost director economic la Oil Terminal Constanța. Alături de doi colegi, ea a participat la ședința din aprilie 2011, când li s-au cerut bani pentru Gala Bute.

Există nuanțe diferite în ceea ce descriu martorii, dar, după ultimele termene, îndesate cu multiple audieri, numitorul comun iese clar la lumină.

  1. Au fost chemați fără să li se spună de ce. ”Așa se proceda la Ministerul Economiei”, povestește în fața instanței Laurențiu Graure, directorul de la Turceni.
  2. Ministrul Ion Ariton n-a apărut la ședință.
  3. El a trimis trei funcționari din subordine: secretarul general adjunct Ioana Apan, Ionica Raicu și Eufemia Mușat. Apan a condus colecta de fonduri pentru Gala Bute. Membră în 7 Consilii de Administrație, Apan a ajuns, mai apoi, ca inculpat în procesul Interagro. Acești oameni alcătuiesc clasa nevăzută a aparatului de stat. Nenumiții.
  4. Pentru că în prima rundă, cu strigare, adunarea banilor n-a mers prea bine, au luat o pauză și au trecut la a doua rundă, în care au adunat cei aproximativ 400.000 de euro din sponsorizări.
  5. Când s-au întors la companii, ei au primit o cerere de sponsorizare de la Federația de Box exact cu suma decisă la minister! ”De unde știa federația suma pe care să v-o ceară?”, întreabă instanța. ”Probabil de la minister”, răspund directorii.

Zeci de oameni din toată țara puși pe drum fără să știe de ce. Ajung la minister. Intră în sală și ”surpriză, vedem că suntem aproape toți!”, vorba aceluiași Laurențiu Graure.

Apoi li se oferă o motivație patriotică și un reper, ”50% din buget”, unii își amintesc procentajul, alții nu, și ei percutează.

Pe marginea lacrimilor și a leșinului

”Puteați refuza să dați banii?”, întreabă instanța. Mai toți directorii spun că nu. Când sunt invitați să explice acest ”Nu”, fețele lor se surpă într-un câmp de luptă.

”Dar ce vi s-ar fi întâmplat dacă refuzați?”, întreabă, pe bună dreptate, avocatul lui Ion Ariton.

”Nu știu”, răspunde Cecilia Popovici. Directoarea economică de la Oil Terminal a intrat în audiere ca o doamnă de 50 de ani atent îmbrăcată și, după o oră la bară, s-a transformat în Omul bicentenar.

Vocea i s-a uscat. Ochii se întrezăresc printr-o perdea discretă de lacrimi care stau să țâșnească.

Femeia se sprijină de lemnul sculptat care stă între ea și judecători, între ea și rușine, între ea și certitudinea tuturor celor din sală că va leșina dacă mărturia mai durează zece minute.

Pentru unii dintre colegii săi, să vină la bară e un exercițiu dezinvolt, ca la șeful său din acea zi, Emil Rohat, tipul cu ”Percutăm, Măria Ta!”. (fotografia de copertă îi arată pe amândoi în pauză)

Dar, ca director economic, Cecilia Popovici știe foarte bine ce s-a întâmplat, dovadă că, rugată de instanță să se liniștească, ”nu vă panicați, doar vrem să aflăm niște detalii”, spune: ”Vreau să adaug în final: dacă aș fi știut cum vor fi utilizați banii dați drept sponsorizare nu aș fi semnat contractul”.

”Dar cum au fost folosiți?”, insistă judecătoarea.

”Am înțeles că au ajuns la o societate comercială, nu la una nonprofit”, spune Cecilia Popovici și lasă capul în piept, ca un steag pus în bernă.

”Prevăzusem banii pentru lansarea unităților 2 și 3 de la Cernavodă”

Urmează Elena Negulici (foto), director economic la Nuclearelectrica.

Conform clasamentului întocmit de Ziarul Financiar, Nuclearelectrica este pe locul 2 ca salarii în toată economia românească! Ierarhia include toate marile companii, fie ele private sau publice.

2.000 de oameni sunt angajați la firma care a sponsorizat și ea cu 125.000 de lei Gala Bute.

7.200 de lei câștigă în medie fiecare dintre cei 2.000 de angajați de la Nuclearelectrica

Dialog între instanță și Elena Negulici.

-Ce ați făcut când vi s-a spus în sediul ministerului să dați bani pentru Gala Bute?
-Ministerul ne ceruse 250.000 de lei, adică jumătate din bugetul anual de sponsorizare.

-Și ce ați făcut?
-Le-am zis că nu putem da deloc bani pentru că noi urma să punem în funcțiune unitățile 2 și 3 de la Cernavodă. Și aveam nevoie de bani ca să explicăm populației care sunt beneficiile energiei nucleare. Pentru asta erau prevăzuți banii.

-Adică banii aceștia erau deja bugetați pentru lansarea unităților 2 și 3?
-Da, doamnă judecător! Era nevoie de ei pentru acceptarea de către oameni a energiei nucleare. Tot ce am reușit a fost să reducem sponsorizarea pentru Gala Bute de la 250.000 de lei la 125.000 de lei.

-Adică ați dat totuși bani din cei care aveau o altă destinație. De ce n-ați spus nu?
-(Elena Negulici dă din umeri, semn că parcurge chinuitorul drum spre ”Nu”) Păi, oricum redusesem. Noi am zis că e bine.

Mobilizarea Guvernului vs Nicio-mobilizare-deasupra-legii

S-a întunecat. E trecut de șase.

Începute la 11:30, și cu o jumătate de oră de pauză la prânz, audierile se târâie greu spre final.

E bine că nu se televizează că nu s-a inventat format pentru o emisiune de 8 ore!

Tiberiu Trotea, de la Complexul Energetic Rovinari, își amintește că ”m-a sunat Obreja și mi-a zis că suntem nominalizați să sponsorizăm. Apoi mi-a trimis cererea pe fax”. 

Ion Ariton (foto) are același aer al omului care nu înțelege de ce e aici. ”Doi ani pierduți, doi ani!”, murmură el pe hol.

-Mediafax_Foto- Ion Ariton

Fostul ministru al economiei e convins că totul e legal, că nimeni n-a obligat pe nimeni și că era dreptul Guvernului să dea acești bani pentru o cauză națională. Într-un fel, aceasta e și dilema. Apărarea susține că e legitim ca statul să se mobilizeze, iar acuzarea consideră că nicio mobilizare nu poate fi deasupra legii.

Apărarea afirmă că ”Noi am vrut să facem bine”, iar DNA susține că legea e cea care stabilește felul în care înțelegem binele comun.

Ședința se termină la șapte, când afară e beznă de-a binelea.

Următorul termen: 11 noiembrie, ora 9.

Mai bine că nu e televizat!

Nicio imagine n-ar putea explica felul în care s-a prăbușit în ea Cecilia Popovici, directorul economic de la una dintre cele mai bogate companii din a doua cea mai săracă țară din UE.

 

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Mircea  •  31 octombrie 2016, 20:21

Va rog sa ma luminati si pe mine. De cand si in virtutea carei legi sponsorizarea este ilegala??? In plus, conform legislatiei, cei care sponsorizeaza au facilitati fiscale. Cei care solicita banii inapoi, sa plateasca impozitul pe profit! Ce este circul asta?? Uite sponsorizarea, nu este sponsorizarea!

Boare argintie  •  31 octombrie 2016, 20:34

Sunt atat de scarbit de tot ce se intampla, de tot ce s-a intamplat. Nenorocitii astia au dat din banii nostrii de parca erau banii lor, fara nici un pic de scrupul. Sper sa ia pedeapsa maxima, sa fie condamnati toti iar pedeapsa sa fie proportionala cu prejudiciul adus, insa maximul sa-l ia cei dint top si apoi sa scada cu o fractie pentru fiecare linie de corupti. Din pacate cei care au fost chemati la minister nu prea aveau ce sa faca, nu exista 'NU', insa daca vrem sa schimbam ceva ei trebuie (si subliniez) pedepsiti. Cei care vin in locul trepadusilor astora de partid trebuie sa urmareasca binele comunitatii (angajatorul lor) si nu binele partidului. Sunt scarbit si vreau sa plec din tara asta. Felicitari Tolontane pentru anchetele pe care le faci.

gicapuia  •  31 octombrie 2016, 20:53

Si ce va face sa credeti că în oricare companie de stat banii nu se sparg în același mod ?

marian  •  31 octombrie 2016, 21:06

Martorul Elena Negulici face afirmatii hazardate. Cum adica ? Dansa avea in buget 500.000 de lei pentru sponsorizari, dar prevazuse cheltuirea banilor respectivi in cadrul altui capitol bugetar ?!! Intreb si eu, ca opinia publica: e voie ? Ca observatie generala, cred ca substanta sintagmei "bani publici cheltuiti pentru gala Bute" se cam duce pa Apa Sambetei ... Dupa cum aflam din declaratii date in fata instantei, bugetele donatorilor cuprindeau in mod legal sume de bani pentru sponsorizari si a mai existat si o hotarare de guvern (pe care nu o poate ignora nimeni) care deschidea cadrul legal pentru alocarile banesti respective. Pe segmentul asta se poate vorbi, cel mult, despre oportunitatte si nu despre legalitate, ori asta nu intra in sfera caracterului penal al actiunii respective. Mai spun doua, chiar trei, cuvinte: Obreja are dreptate cand solicita instantei sa nu mai consemneze termenul de "Gala Bute". Aceasta expresie draga echipei de investigatori GSp aduce un prejudiciu de imagine absolut nejustificat (si nemeritat !) sportivului in cauza.

haideusicfr  •  31 octombrie 2016, 21:51

Pai ca firma de stat nu ai voie sa sponsorizezi firme private. Banuiesc ca poti face donatii la biserica ,scoli,spitale ,tot ale statului , donatii de binefacere pentru copii ornai etc .dar nu sa dai bani unui *** cum e boxerul ala Obreja si afacere in care e implicata si cucoana aia dubioasa E Udrea. Ce a *inventat* sigla Romaniei cu frunza pentru 100 de mii de euro.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

john  •  31 octombrie 2016, 22:04

"Cauza nationala" , meciul mascarada dintre un campion de carton, Bute si un francez batran care a simulat si s-a aruncat pe jos? E mai mare rasul , e tragicomic. Aceasta "gala" a fost o mascarada marca Udrea, o nazdravanie de 2 bani. Deci Ministerul garanteaza un credit la o banca BRD luat de firma de 2 bani a inculpatului Obreja, apoi ii da acestuia 1.400.000 de euro sa isi plateasca creditul si inca 600 de mii parandarat(conform rechizitoriului) prin Transgaz printr-un contract fictiv de publicitate. Deci ministerul achita 2 milioane de euro din bani publici pentru aceasta mascarada cu public. Acum aflam ca pe langa cei 2 milioane de euro au existat numeroase sponsorizari fortate de la companii nationale cu sume foarte mari. Pai daca se aduna cei 2 milioane dati de minister cu sumele din sponsorizari se va ajunge la o suma exorbitanta. Unde sunt acesti bani??? Unde se regasesc ei? Poate sa explice tanti Udrea inculpata? Sau Rudotel Obreja? Sau Ariton? Judecatorii vor face dreptate in curand.

gigelos  •  31 octombrie 2016, 23:04

Nu aveau ce face , ii distrugea madama

Ion Petru  •  1 noiembrie 2016, 0:04

D-le Tolontan ,laudabila si demna de cinstire e inclinatia d-voastre de a face cunoscut marelui public neregulile vecine cu furtul facute de cei pusi sa gestioneze averea obsteasca .Jos palaria ! In opinia mea ,dvs ati intrat in criza de timp .Sa fiu mai explicit ,v-ar trebui doua vieti sa da-ti pe fata toate tilhariile la drumul mare gacute de guvernanti si acoliti pe decursul a doua decenii si jumatate . Flota comerciala ,paduri ,terenuri agricole si parcuri nationale , o intreaga industrie lichidata ,resurse minerale samd . Inceputul a fost facut si se continua cu munca colectiva a DNA-ului ,dar se vede de la o posta ca unora nu le convine si nu sint fiestecine ,sint oameni cu putere in stat,cu influenta enorma si cu resurse asisderea .Daca li se epuizeaza toate mijloacele de aparare ,presimt ca vor recurge la *** In speta d-na Kovesi si d-l Ciolos . In acest caz *** istoriei ar fi completa !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  1 noiembrie 2016, 1:28

E curios cu statul asta. In unele situatii, cand de obicei mor oameni si lumea le reproseaza ca nu au luat masuri, ei spun ca asa sunt protocoalele si legea trebuie respectata, si ca nu sunt ei de vina ca legea e asa. Apoi, cand se sucesc lucrurile, si e vorba de cascaval, legea, protocoalele, responsabilitatile, toate astea sunt doar niste cuvinte goale si ar trebui sa intelegem importanta deciziilor luate de ei in detrimentul legii. "Și ar crede că în oricare companie de stat banii se sparg în același mod. " - In acelasi fel sigur nu, in mod cert companiile de stat sunt un balaur cu mii de capete care papa bani prin metode care ar surprinde imaginatia noastra ca un tsunami o plaja. Raman acelasi cinic, vai de capul lor companii de stat, si vai de capul nostru. Singurul lucru care ii impiedica sa fure pe fata e Uniunea Europeana si tratatele semnate, ca altfel nici nu s-ar mai obosi sa se ascunda dupa degete. Pierdere de vreme, cum zice monsieur Ariton. Hai noroace.

joker  •  1 noiembrie 2016, 9:13

Nuclear Electrica Salariile sunt pe locul 2, iar investitorii in aceasta companie se mandresc cu un pret injumatatit la actiunile pe care le-au cumparat. Managementul zbarnie in aceasta companie.

Ladiana  •  1 noiembrie 2016, 9:33

Mass media ne-a ajutat sa înțelegem fata nevăzută a partidelor politice care cer /obliga firme de stat sau mai rău private sa sponsorizeze campanii electorale sau diverse festivități. Este un furt continuu din banul public și privat pt interesele lor și ce mai rămâne, câteva firimituri, pt cetățeni. Ce ar trebui sa facă partidele ca sa nu mai stea cu mana întinsă la buget sau patroni ?

un roman  •  1 noiembrie 2016, 13:57

cind scriam ca astia sunt terorirstii din decembrie 89 si urmasii lor, cenzura, scriai de a jeba degeaba, aia mari cu bani, radiaza populatia, mai ai avem pe toti Drujbarii Tarii, ai cu padurile,apele riurile si izvoarele, fiecare om potrivit ,la locul lui se sistem, angrenajul functioneaza, sistemul functioneaza. apropo sa intelegeti de ce nu se vrea alte forme de energie, un exemplu thorium .

un roman  •  1 noiembrie 2016, 14:02

apropo materialul reactiv, de unde vine de la prieteni Romaniei sau prietenii poporului roman? de la ameri-coni sau aia multi cu ochi mai mici si tari, ascultati tot de la Clinton , Hillary & Companny. vorba ai trebuie sa le multumim , AVEM DE TOATE,SUNTEM O PUTERE,NE-AU FACUT PUTERE,AI NOSTRI SI STAPINII LOR.

Comentează