PSD o sprijină pe Gabi Szabo pentru a prelua Comitetul Olimpic

Favoritul sistemului sportiv, Mihai Covaliu pierde teren în fața lui Gabi Szabo, propulsată pe linia Ghiță - Ponta. Mișcarea de la COSR face parte dintr-o strategie națională a social democraților: convinși că vor cîștiga alegerile din decembrie, ei își numesc în avans oameni pe poziții-cheie în diverse domenii

joi, 10 noiembrie 2016, 1:03

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

 

Marți, 15 noiembrie 2016, au loc alegeri la COSR, după demisia lui Alin Petrache, care a ajuns între timp președinte la CSM București, cel mai bogat club sportiv al României.

Cei doi candidați sînt Mihai Covaliu, actual președinte ale Federației de Scrimă, și Gabi Szabo, ministrul Sportului pînă acum un an.

Ambii sînt foști mari sportivi, campioni olimpici la Sydney, în 2000.

În planul simbolismului sportiv, Gabi Szabo are un avantaj, cîștigînd mai multe titluri și avînd o reputație sportivă globală. Atletismul este un sport cu mai mare audiență decît scrima.

Covaliu era favorit la postul de președinte.

Cîntăreau aici faptul că federația pe care o conduce a adus singurul titlu al Olimpiadei de la Rio și, mai ales, sprijinul aparatului tehnic al COSR, dintre care mulți au drept de vot.

Staff-ul de campanie a lui Gabi Szabo îl prezintă pe Covaliu, în comunicările de culise, drept ”reprezentantul sistemului”. 

”Prin Covaliu, COSR și Federațiilor vor să conserve actuala paradigmă, una falimentară pentru sportul românesc”, a declarat pentru ziar unul dintre oamenii din echipa lui Szabo.

În ultimele zile, raportul de forțe s-a schimbat însă spectaculos.

O forță mai mare decît cea a COSR și a Federațiilor s-a interpus.

”Gabi Szabo a căpătat sprijinul PSD. Lucrul acesta s-a realizat atît prin aparatul de partid, care a susținut-o și în 2014, cînd Gabi a venit ministrul  Sportului în guvernul Ponta, cît și prin filiera Sebastian Ghiță – Virgil Stănescu”, a explicat o sursă din lumea sportului.

Virgil Stănescu este mîna dreaptă a lui Gabi Szabo în campanie și principalul candidat pentru poziția de secretar general al COSR.

Fost baschetbalist, Virgil Stănescu este șef al secției de baschet de la Steaua și prieten cu Sebastian Ghiță și Victor Ponta. De altfel, cînd Stănescu a devenit șef peste baschetul de la Steaua, Victor Ponta a făcut un gest public de susținere, donîndu-și salariul de premier echipei.

Cealaltă tabără a simțit pericolul.

Rivalul lui Virgil Stănescu la postul de secretar general este chiar șeful său de la CS Steaua, George Boroi, aliatul lui Mihai Covaliu.

”Boroi a fost marți la COSR. Era negru de supărare că, brusc, nu mai ies calculele în favoarea lui Cova”, spune un martor ocular.

Federațiile, care au votul decisiv, primesc și ele semnalul că PSD o vrea pe Gabi.

Și nu sînt singurele care înțeleg.

Într-un interviu acordat recent agenției Agerpres, Octavian Morariu, fost șef al COSR și singurul român membru în CIO spune: ”Eu recomand viitorului președinte să aibă o relație foarte, foarte bună cu politicul. Pentru că este foarte importantă pentru sport”. 

Comentarii (59)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  11 noiembrie 2016, 8:20

@Furdui: daca Gabi Szabo ar fi fost sustinuta de PNL ati mai fi spus asta? Adica ce va deranjeaza, de fapt? Ca un partid, oricare, trage sforile la un for apolitic sau ca acest partid e PSD?

Carol K  •  11 noiembrie 2016, 9:10

PSD face artificii din gama asta de cand ii stiu....Nu cred ca PNL in forma lui traditionala (nu cea de azi) a facut vreodata astfel de oferte asa ca nu prea merge asta cu "daca PNL ar fi facut oferta" .... Nu,ei au inventat un personaj politic in persoana marii atlete Gabi Szabo au rebranduit-o iar acum incearca sa o plaseze in acel punct cheie de unde-si pot lua beneficii maxime la capitolul imagine de partid performant,partid care se preocupa de toate sporturile nu doar de fotbal etc La alegerile FRF si LPF au incercat acelasi lucru poate-au reusit,nu stiu ...voi ziaristii stiti ce hram poarta Burleanu in acest moment sau Gino...

Gareth Edwards  •  11 noiembrie 2016, 9:28

Mi-e scarba...Tara asta se duce de rapa. Oricum, important pentru Morariu (Moraru) este sa vina cineva care sa acopere mizeriile de la COSR. Piticutza asta de Szabo, altfel o imensa sportiva, este un zero barat ca om daca accepta sprijin politic...Dar cu totii suntem niste zerouri barate ca indivizi ce formam acest popor jalnic. Repet, mi-e sila!!!

tancau  •  11 noiembrie 2016, 9:44

Sal! Nu cunosc detalii,imi plac și Szabo si covaliu.ce nu îmi ,suna,bine e tovărășia lui covaliu cu boroi.as fi preferat sa propună lângă el(la fel si Szabo)oameni din noul val:manageri ,economiști profi.

LazarGabi  •  11 noiembrie 2016, 11:41

D-nule Tolontan,Mi-as dori nespus sa aveți dreptate,dar timpul îmi va dovedi poate ca am avut dreptate,iar dacă e asa îmi Rămâneți dator... Sunt foarte multe de spus,despre prietenii,cumetrii,despre cum si-au luat doctoratele si multe alte lucruri. Ana Popescu ( Branza) poate confirma (dacă vrea), o parte din mizeriile din federatie. Cam atat deocamdată...astept sa văd cine a avut dreptate,eu sau Dvs. Ce nu știți ca Gabi e prietena ff buna cu M Covaliu,înțelegerea e intelegere😛

Emil  •  11 noiembrie 2016, 16:21

Buna ziua, Stirea publicata de d-voastra d-le Tolontan este veche de o luna.In mediul sportiv se stia de o luna de zile ca alegerile la COSR vor fi castigate de d-na Gabriela Szabo.Toti presedintii de federatii(pro PSD) au fost atentionati sa voteze cu d-na Szabo.Deci,nimic nou sub soare.Ce uitam cu totii este faptul ca la un moment dat,doamna Szabo trebuie sa-si plateasca datoria la partid.Adica,pentru faptul ca partidul a pus-o in functie,ea va trebui sa numeasca niste "tovarasi"la COSR.Iar acest lucru va altera performanta.Cel mai bun exemplu este fotbalul.Prietenii stiu de ce ! Am urmarit la televizor emisiunile la care au participat cei doi candidati.Ma scuzati ca va spun,dar doamna Szabo a prezentat un program de campanie fad,fara substanta.Iar domnul Stanescu vorbea numai de "know how".Poate nu stie ca fara antrenori,nu poti sa faci niciun "know how".In comparatie cu domnul Boroi,care conduce clubul "Steaua",domnul Stanescu pare un copil de mingii.Nimic din istoria recenta a doamnei Szabo nu o califica sa conduca COSR.Pentru ca una e sa fi un mare sportiv si alta sa fi un foarte bun manager.

gabidegiulesti  •  12 noiembrie 2016, 7:49

O singura intrebare, cred ca de bun-simt: poate sa prezinte doamna Szabo realizarile dumneaei in domeniul managementului sportiv? Ca functii,slava Domnului, a tot avut!

ilie gheorghe  •  12 noiembrie 2016, 10:47

Sportul trebuie sa fie fara doar si poate sprijinit de politic dar in niciun caz sportul nu trebuie politizat. Din pacate asistam in ultimii 15 ani la o politizare excesiva a COSR. Tiriac si Morariu au fost "pusi" in functie de PSD, a urmat Alin Petrache impus aproape cu forta la conducerea COSR tot de PSD iar acum asistam la o preluare completa de catre PSD a acestui organism care, in mod normal, ar trebui sa fie eminamente apolitic. Din pacate, PSD in loc sa sprijine activitate COSR prin decizii politice benefice sportului, incearca sa preia cu forta controlul acestui organism plantand-o la conducerea lui pe Gabriela Szabo, care-si murdareste imaginea ca sportiva intrand in acest joc poltic murdar. Mai mult decat atat, pentru ca acest control al COSR sa fie total, PSD-ul impinge in Comitetul-Executiv al COSR numerosi PSD-isti care au facut subiectul unor imense scandaluri de presa: Vasile Citea, Sorin Iacoban, etc. (http://nordestnews.ro/marele-conducator-al-psd-iasi-nu-poate-justifica-150-000-de-dolari/). Practic, prin impunerea lui Szabo la sefia COSR si prin controlul Comitetului-Executiv al acestui organism prin impunerea lui Vasile Citea (box), George Cosac (tenis), Sorin Iacoban (sah), etc....., COSR va continua sa fie doar o filiala a PSD. Comisia de Etica a COSR ar fi trebuit sa ia atitudine si sa nu permita ca persoane inregimentate politic sa candideze in functii de conducere si comitetul executiv. In acest moment asistam neputinciosi la preluarea sportului romanesc si al COSR de catre un partid politic, ceea ce este total incorect si lipsit de etica sportiva.

Romica Bocsa  •  20 noiembrie 2016, 9:58

Cu tot sprijinul politic primit, Szabo a ratat sefia COSR. Armele lui Covaliu au fost mai bine ascutite!

Comentează