114 șefi de spital declarați incompatibili și în conflict de interese. Lista completă

Pornind de la cazul directorului de la Ana Aslan, simultan și administrator la Zentiva, răspunsul ANI către ziar dezvăluie dimensiunile neașteptate ale unui fenomen

joi, 17 noiembrie 2016, 7:03

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Gabriel Prada, actual director medical și fost manager la ”Ana Aslan”, este angajat din 2011 pînă în prezent în Consiliul de Administrație al Zentiva și plătit cu 38.000 de lei net pe an.

Corporația Sanofi-Zentiva ocupă primul loc în România, ca producător și importator de medicamente.

4 milioane de euro a adunat în 4 ani, fără să-i poată justifica, Șerban Brădișteanu, șef de secție la Spitalul ”Floreasca”

Nu e nici o problemă?

Gazeta Sporturilor a întrebat ANI care este situația juridică la zi a directorului Gabriel Prada, în condițiile în care multinaționala pharma continuă să-l țină angajat și să susțină public că nu vede nici o incompatibilitate.

Agenția Națională de Integritate a precizat: ”Contestația domnului Gabriel Prada a fost respinsă la Curtea de Apel. A făcut recurs și va fi judecat la Înalta Curte, care n-a fixat încă un termen”.

Ziarul a cerut Agenției să precizeze cîte astfel de situații de incompatibilitate mai sînt în sistemul medical.

Răspunsul: ”Sînt 193 de cazuri de incompatibilitate, conflict de interese și diferențe nejustificate de avere, cazuri care se referă la 114 de șefi ai sistemului medical”.

33 de șefi acuzați de incompatibilitate au pierdut definitiv în justiție

Cele 114 persoane vizate pentru oricare dintre nereguli (incompatibilitate, conflict de interese și diferențe de avere) sînt, în proporție de 85%, manageri de spital, directori și șefi de secție.

Sumele vehiculate sînt de nivelul sutelor de mii de euro, de pildă un șef de secție de la un spital din Târgu Jiu neputînd justifica 250.000 de euro.

În cazul celor 95 de persoane aflate în incompatibilitate, 43 sînt șefi de secții, 37 sînt manageri și 10 sînt directori.

În cazul incompatibilității și a conflictului de interese, ANI a cîștigat definitiv 36 de cazuri, iar șefii din sănătate, 5 cazuri.

4 dintre ei au cîștigat definitiv procesele împotriva ANI pe incompatibilitate

Există un capitol unde instanțele au clasat mai multe cazuri decît condamnările decise: cel al incompatiblităților penale.

Din 26 de cazuri de incompatibilități penale, 16 se judecă, iar ANI a pierdut 9 în instanță.

În această materie, agenția are un singur succes: condamnarea definitivă la un an de închisoare cu suspendare în cazul profesorului medic Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină din Iași, director la IML Iași, președinte al Colegiului Medicilor, pe care instanța l-a condamnat penru că a semnat trei contracte cu el însuși și cu propria fiică.

58 de directori declarați incompatibili sînt încă în contestații sau în instanțe

Jumătate dintre cele peste 100 de cazuri prezentate de ANI sînt asemănătoare cu cel al medicului Gabriel Prada, dar firmele sînt mult mai mici! Potrivit răspunsului detaliat trimis ziarului de către Agenție, 58 de directori de spital sau șefii de secție sînt administratori în companii private.

Iar 29 au semnat contracte ale spitalelor lor cu firme unde ei sau familiile au interese legale.

Șefii din sănătate nu sînt cercetați decît rar pentru relațiile profesionale cu clinicile private, 8 cazuri.

Grosul dosarelor investighează legăturile de afaceri dintre directori și diverse firme sau venituri nejustificate.

 

Șerban Brădișteanu, șef secție Spitalul de Urgență Floreasca, 3,6 milioane de euro și 500.000 de dolari fără justificare Dosar pe rolul instanțelor
Șerban Brădișteanu, șef secție Spitalul de Urgență Floreasca, 3,6 milioane de euro și 500.000 de dolari fără justificare Dosar pe rolul instanțelor

 

Florentina Matei, medic șef serviciul ambulatoriu ”Ana Aslan” comision de 15% și 10% luat de la un laborator privat pentru analize geriatrice Dosar cîștigat de ANI Foto: Hotnews
Florentina Matei, medic șef serviciul ambulatoriu ”Ana Aslan” comision de 15% și 10% luat de la un laborator privat pentru analize geriatrice Dosar cîștigat de ANI Foto: Hotnews

 

Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Balș, a deținut  simultan funcții la Insitutul Balș și secretar științific la UMF ”Carol Davila”. Dosar pe rolul instanțelor Foto: Hotnews
Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Balș, a deținut  simultan funcții la Insitutul Balș și secretar științific la UMF ”Carol Davila”. Dosar pe rolul instanțelor Foto: Hotnews

 

Maria Dana Vodislav, șef secție oftalmologie Târgu-Jiu, diferență nejustificată de 250.ooo de euro Dosar pe rolul instanțelor
Maria Dana Vodislav, șef secție oftalmologie Târgu-Jiu, diferență nejustificată de 250.ooo de euro Dosar pe rolul instanțelor

Persoane by Gazeta Sporturilor on Scribd

Comentarii (61)Adaugă comentariu

gigelos  •  18 noiembrie 2016, 17:35

Catalin , imi poti spune daca si unde gresesc ? Pentru ,,revolutionari ''platim pe an ( fara terenuri , case etc ) cam 75 milioane euro . Ok , daca am lua pe revolutionarii raniti , urmasi etc ar trebui platiti cam 20-25 milioane . Ok , se platesc fraudulos 50 milioane euro . Am inteles bine ? Euro , lei ? parca totusi euro . Nu avem bani pentru medici ? Mai sa fie . la 10.000 medici tineri ( sa zicem ) inseamna 400 euro/luna in plus . Mda .

Bagheera  •  18 noiembrie 2016, 18:57

Catalin, ai putea te rog sa verifici noul proiect de lege privind redeventele la petrol, gaze, etc. Compara cu ce incaseaza Norvegia, de exemplu... Am avea scoli, spitale, autostrazi. Cu procentele corecte!

Cris Bucur  •  18 noiembrie 2016, 19:13

Continua MANIPULAREA d-lui Tolontan. De ce dezinformati d-le „tolo” ? Pai managerii trebuie sa fie obligatoriu medici primari sau profesori ? De vreo 2 ani la Sp. Clinic de Urgenta Sf. Ioan din Bucuresti este manager un JURIST – Robert Agafitei !!! Jurist !! Mai vreti exemple ? Va mai dau – foarte multe spitale judetene sunt conduse de economisti. Ori dvs mintiti cu buna stiinta ori „Vladutz tehnocratul” e dezinformat

Echipa de moderare  •  18 noiembrie 2016, 20:11

@Ilie Da, este un email trimis de echipa noastra. Ne-am bucura dacă l-ați completa.

critasiros  •  19 noiembrie 2016, 8:38

De ce vrea un doctor bine cotat sa fie manager? Directorul spitalului județean din Constanta a demonstrat ca poate castiga bani frumosi, fara sa se mai murdareasca la propriu de sange.

Cristina  •  19 noiembrie 2016, 12:46

Poate ar trebui o lista de acest gen si pentru institutiile guvernamentale. Am ramane fara 90% din functionarii publici care activeaza in acest moment. Dar nu va conta pentru ca lumea prea ocupata cu altceva.

A S  •  19 noiembrie 2016, 15:59

Imi doresc cat mai multi medici ca prof Bradisteanu chiar daca acestia nu ar putea justifica 3,6 milioane euro aflate in cont. Poate ca ei isi merita acesti bani, in comparatie cu foarte multi asazisi antrepenori care ne-au furat si continua sa ne fure. Ar trebui sa va preocupe mai mult despagubirile de miliarde de euro de la ANRP. Si ar mai fi multe alte exemple. Este moral si educativ ca denuntatorii Pescariu si Florica sa profite de milioane de euro furate din afacerea Microsoft si sa fie si liberi?

viorel  •  19 noiembrie 2016, 23:18

zice A S • 19 noiembrie 2016, 15:59: "mi doresc cat mai multi medici ca prof Bradisteanu chiar daca acestia nu ar putea justifica 3,6 milioane euro aflate incont"??????????????????????????????????????????????????????????????????????????eu raman stupefiat sa vad o astfel de opinie. dar, ce sa ma mai mire, intr-o tara de hoti, in care NU TOTI SUNTEM HOTI?. AS, afla ca intr-o tara civilizata, instalatorul care vine sa-ti schimbe bateria de la baie iti lasa factura la plecare, in modul cel mai natural, chiar daca sunt doar cateva zeci de euro, iar dumneata vii sa bagatelizezi 3,6 mil de euro facuti la negru? ce importanta are ca e vorba despre un stralucit profesionist sau despre un hot? ei sunt evazionisti amandoi. de asta suntem ceea ce suntem, ca tara. te mai poti mira ca autoritatile nu vor sa scoata la lumina uriasa economie la negru, echivalenta cu cca. 35-38% din PIB-ul tarii?

Ladiana  •  21 noiembrie 2016, 9:31

După lege sunt incompatibili, dar au și circumstanțe atenuante : salarii mizerabile în comparație cu munca de răspundere și anii multi de pregătire. Deși sunt statistici și reportaje alarmante ca pleacă medicii din tara, guvernanților nu le pasa. Când va îmbolnăviți, ați da multi bani medicului sa va salveze, pt a compensa indiferenta statului fata de un domeniu vital. Ar fi mai potrivite anchete jurnalistice care sa conștientizeze guvernanții ca și medicii trebuie protejați ca și magistrații de corupție prin salarii bune.

C  •  25 noiembrie 2016, 6:28

managerul institutului de recuperare medicina fizica si balneologie ,domnul lazarescu horia, de ce nu e in lista? ***.. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sara  •  27 noiembrie 2016, 7:59

Mereu se cer bani pentru salarii in sectorul sanitar. Mereu se aminteste ca medicii pleaca in alte tari sa lucreze din cauza salariilor mizerabile. Mereu amintim ca cauza abuzurilor este salariul prea mic in raport cu raspunderea. Nimic mai fals. Problemele din sanatate sunt atat de mari incat oricat de mari ar fi salariile cadrelor din sanatate, aceste probleme nu se vor rezolva. Mizeria din spitale va ramane aceiasi, oamenii vor muri in continuare cu zile in spitale, lipsurile vor fi neschimbate, banii vor fi insuficienti. De ce, pentruca problemele nu trebuie sa se rezolve in sistem heirupist, nu trebuie sa amelioram doar o parte a problemelor, nu trebuie sa ne uitam doar la unele efecte si nu la cauze . Si cauzele tuturor problemelor din sanatate ca dealtfel din toate sectoarele de activitate sunt coruptia, cu toate componentele ei, dezorganizarea sistemului sau organizarea lui defectuasa de oameni incompetenti numiti politic , de lipsa de raspundere a celor care ocupa functii de conducere prin diluarea raspunderii si nu in ultimul rand sanctiunile formale stabilite prin lege si care nu au alt efect decat acela a unei frectii la un picior de lemn. Altfel spus, organizare riguroasa, raspundere directa si masuri foarte severe impotriva celor care incalca legea. Legile actuale sunt mult prea permisive, au multe omisiuni iar raspunderea este formala si ineficienta. Se cer salarii dar n-am auzit pe nimeni plangandu-se de dezastrul din sanatate, de faptul ca se fac abuzuri fara numar, ca se fura in toate modurile posibile , ca toate sectoarele sunt capusate de dinozaurii din sanatate, ca problema salariilor trebuie rezolvata prin restructurarea sistemului pentruca daca ne uitam bine la averile acumulate de unii medici cu salarii amarate ne dam seama ca sistemul ii favorizeaza, ca nu sunt prea mici aceste salarii legale si nelegale sau abuzive, ca preturile de achizitie a orice sunt umflate prin capusare, ca spitalele sunt unitati unde se lucreaza de-a valma aceiasi medici si la stat si la privat, ca spaga se cere si se ia fara jena, etc. In acelasi timp insa sunt cadre care au intradevar salarii mici dar se descurca si ei pentruca asa-i sistemul ,, Iar cei care nu se descurca neacceptand un asemenea sistem neonorabil si mizerabil, pleaca in alta tara. Concluzia, sa facem ordine, sa instituim disciplina, sa stabilim raspunderi concrete, sa instauram dictatura legii, sa cream un sistem unic de salarizare si numai dupa aceea sa marim salariile in raport cu munca depusa si importanta functiei. Toate tarile normale au un astfel de sistem unic de salarizare si un sistem sanitar inchegat si organizat. Noi nu suntem o tara normala.

Comentează