Prima complicitate recunoscută: Spitalul ”Victor Babeș” își cere scuze și anunță pacienții care au fost taxați ilegal cu aparatul Vitalaire să vină să-și ia banii înapoi!

Gazeta Sporturilor a descoperit că doctorul pneumolog Maria Zlatev de la ”Victor Babeș” încasează 50 de lei bolnavilor la fiecare test de somn făcut cu un aparat Vitalaire

vineri, 25 noiembrie 2016, 7:02

„Orice pacient care a făcut la noi test de somn pe Vitalaire și căruia i-am luat banii îl rugăm să facă o cerere și va primi suma înapoi pentru că nu e legal felul în care spitalul a procedat” Emilian Imbri, manager la ”Victor Babeș”

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Pe 13 mai 2016, Viorica Drăguț, din cartierul bucureștean Ozana, se internează la Spitalul ”Victor Babeș”.

imgonline-com-ua-twotoone-JAz0V7cFgv60
Imaginea Spitalului Victor Babeș, la care face referire articolul, este parțial mascată de geamurile centrului de diagnostic, o altă instituție

La 65 de ani, ea este diabetică, supraponderală și dependentă de insulină. În plus, suferă de astm bronșic și de fibrilație atrială.

Viorica acuză o oboseală persistentă, specifică apneei, boală care o predispune să sforăie puternic și nu o lasă să se odihnească niciodată cu adevărat.

Doctora Maria Zlatev-Ionescu îi face un test de somn.

Testul durează de la ora 11 noaptea pînă a doua zi la ora 7 dimineața.

Îi ia pacientei 50 de lei.

”Nu mi-a dat chitanță”

”Doctorița Zlatev mi-a cerut 50 de lei pentru că aparatul nu ar fi al spitalului. Am plătit. Nu mi-a dat chitanță”Viorica Drăguț, pacientă

Luni, 16 mai, la ora 8:30 dimineața, Viorica părăsește spitalul.

”La externare, medicul mi-a spus că pe lîngă astm, sufăr și de apnee în somn și mi-a recomandat să cumpăr un aparat de oxigen care să mă ajute. Mi-a dat două-trei pliante cu oferte de la firme diferite. I-am spus că nu-mi permit așa ceva și mi-a dat medicamente”.

300 de lei pe lună ar fi fost costul închirierii aparatului

6.000 lei costa aparatul dacă l-ar fi cumpărat

Aparatele pentru apnee nu sînt decontate de la Casă, asta fiind, potrivit medicilor, ”o eroare care ar fi normal să fie corectată”.

Numele medicului Zlatev-Ionescu și al agentului Vitalaire pe rezultatul analizei

Gazeta Sporturilor descoperă cazul pacientei în perioada documentării investigației Vitalaire.

”Eu nu am știut că e ilegal să mi se ceară să dau bani pentru analize în spital”, mărturisește Viorica Drăguț.

Analiza făcută se numește ”test de somn cu poligraf”.

În listarea analizei apare atît numele medicului Maria Zlatev-Ionescu, cît și cel al Vitalaire România, agentul Loredana Opranescu.

10-fisa_somn_1

Dialog cu dr. Emilian Imbri, managerul spitalului.

-Aveți cumpărate sau închiriate aparate de oxigen de la Vitalaire?
-Despre ce aparat e vorba? E prima dată când aud de firma aceasta?

– Concentratoare de oxigen.
-Din cîte știu eu nu. (doctorul Imbri revine după ce verifică). În ultimii doi ani și jumătate, de cînd sînt pe poziția asta, nu avem nici un contract de achiziționare, de închiriere, de nimic cu Vitalaire.

-Și atunci cum a folosit doctorul aparatul Vitalaire în spital fără contract?
-Voi întreba și revin.

-Încă ceva, vă rugăm. Pacienta a fost pusă să plătească 50 de lei pentru o analiză de o noapte. Nu i s-a dat chitanță.
-Voi reveni cu un răspuns și la asta.

Dialog cu medicul Maria Zlatev.

-Bună ziua, ați avut în această vară o pacientă căreia i-ați făcut un test de somn, Viorica Drăguț. A plătit 50 de lei de fiecare dată.
-Înseamnă că a făcut un ”Polygraphic”?

-Da.
-De aceea a plătit 50 de lei.

-Dar al cui e aparatul? Al spitalului sau al firmei Vitalaire?
-Pentru aceste lămuriri vă rog să sunați avocatul spitalului!

”S-a solicitat suma pacientei în mod eronat”

Ieri, spitalul a trimis ziarului răspunsul său.

Au trecut patru zile de la începutul investigației jurnalistice și primii bani vor fi dați înapoi unui pacient.

”Avînd în vedere situația regretabilă relatată de dvs, o vom invita pe d-na Drăguț Viorica la sediul unității noastre cu o cerere în vederea rambursării sumei de 50 de lei. Invitația este valabilă pentru toți pacienții internați la noi și care se află în aceeași situație” Dr. Emilian Ioan Imbri, manager ”Victor Babeș”

Dacă cineva va căuta în contabilitatea de la ”Victor Babeș”, chiar va descoperi aceste chitanțe?

Au intrat banii la spital? Sau au fost încasări pe linia medic – agent Vitalaire?Scan10003

Ziarul de Iași: ”Două TIR-uri de documente s-au ridicat de la Tecuci”

Conversația cu agenta Vitalaire Loredana Opranescu este și mai scurtă: ”Toate declarațiile le va da superiorul meu, domnul director Lucian Bentu”.

Întrebat ce s-a întîmplat în cazul pacientei Viorica Drăguț și care este relația dintre Vitalaire și doctorul Maria Zlatev, directorul Vitalaire, Lucian Bentu, nu a comentat.

Ziarul de Iași scrie că ieri dimineață au avut loc percheziții ale procurorilor la sediul Air Liquide Vitalaire din Iași și la Tecuci, unde locuiește Lucian Bentu.

”Două TIR-uri de documente au fost ridicate din Tecuci”.

Documentele pleacă, iar oamenii încep să reprimească banii.

Sînt puțini, e adevărat, și vin de la buget, adică tot de la noi, dar nu cu multă vreme în urmă era de neimaginat ca un spital să-și ceară scuze și să returneze banii pentru o analiză plătită de pacient medicului.

 

Citește și primele 5 episoade ale investigației:

  1. Mărturii și documente dintr-o multinațională pharma: “Firma noastră înșală bolnavii săraci din România!”
  2. Parchetul din Iași a deschis ieri un dosar de evaziune fiscală! Noi acte interne confirmă: Vitalaire încasa bani și de la CAS, și de la pacienți. Bolnavii restanți sînt amendați cu 73% pe an!
  3. Prima reacție a autorităților. Directorul CAS București dezvăluie: ”Vitalaire a comis o ilegalitate când a luat bani și de la pacienți, și de la Casă! Sediul Vitalaire din București este în aceeași clădire cu CAS!”
  4. Traficanții de aer. Directorul Vitalaire: „Sîntem o afacere legală și privată”
  5. 23 de ore pe zi – publicitate TV la medicamente în România! Cum apără Ministerul Sănătății corporația Sanofi-Zentiva

Save

Comentarii (67)Adaugă comentariu

je_pesimistul  •  25 noiembrie 2016, 15:08

Stimate domn Marian. Cunosc o persoana care s-a dus la ORL ca nu prea auzea cu o ureche , iar medical respectiv, cu maxima atentie si rigurozitate stiintifica, l-a trimis la un consult din asta, unde concluzia a fost clara. Platesti aparatul sau il iei in chirie altfel poti muri oricand in somn. Persoana respectiva traieste bine merci si la ora asta ( e drept , trebuie sa dea tv-ul mai tare, deoarece nu si-a rezolvat problema cu auzul ) Dar vorba aia ..e drept ca 10 pers au nevoie de aparat , dar de ce sa nu-l foloseasca 100 de indivizi sau 1000 ca , oricum nu le strica putin oxygen in timpul noptii. Apoi una e un procent luat pe 10 aparate si alta e unul luat pe 1000 de aparate vandute/inchiriate . Basca ca mai prinzi si un congres gratis ca sa fii acoperit si pe partea stiintifica . Din 90 medicina nu mai e ce trebuia sa fie ci o afacere impachetata frumos prin care firmele de medicamente , aparatura medicala , scot elegant banii din buzunarul pacientului

Bog  •  25 noiembrie 2016, 15:09

Bravo Tolontane, caracatita asata cu un numar inimaginabil de brate trebuie taiata in bucati si data ministerului sanatatii sa serveasca fructe de mare.

Catalin  •  25 noiembrie 2016, 15:28

Acelasi lucru se intampla si pacientilor care au nevoie de intubare, nu ar fi rau sa vedeti situatia de la spitalele de copii din capitala.

Florin  •  25 noiembrie 2016, 15:29

@ Catalin Tolontan : extindeti ancheta si spre alte companii pharma si in alte directii ! Spre exemplu, in foarte multe centre de plasament copiilor li se da LEVOMEPROMAZIN, indiferent de starea lor psihica, practic sunt sedati ca sa fie liniste si pace. Evident, CAS deconteaza, medicii merg la congrese.

al  •  25 noiembrie 2016, 15:29

Bravo Tolo&echipa!

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2016, 15:38

@Napolion03: am inteles ideea. Sintem superificiali, ca toti ziaristii, de fapt, pentru ca aceasta meserie nu e facuta sa adune dovezi ca la DNA, care si DNA e superficiala ca dovezile se aduna si la tribunal. Intotdeauna exista o instanta superioara cunoasterii noastre. Si mai bine, nu-i asa, nu ma scriem nimic si sa-i lasam pe experti sa ne conduca fara sa-i mai intrebam nimic :-) Cind scriem despre Vitalaire nu e bine ca sint prea mari si intangibili, cind scriem despre medici nu e bine, ca sint prea mici si mai bine scriem despre Vitalaire. Asta e. Ne facem meseria cum putem, gresim, revenim. Si, mai ales, nu ne oprim. Niciodata.

Vasilean ovidiu  •  25 noiembrie 2016, 16:30

Vitalaer pt.aparatele de apnee încasează un tva 20% în loc de 9%. Celelalte firme pentru aparate și masca au 9%.am făcut reclamație telefonica la ANAF răspunsul a fost ca nu are ce sa le facă. Dacă au greșit se va vedea la un control.

Vasilean  •  25 noiembrie 2016, 16:51

Și uite a apărut controlul. Sunt curios dacă facturile mele sunt corecte cu 20% . Am întrebat agentul dacă este corect. Răspuns tva în România este 20%

horus  •  25 noiembrie 2016, 16:56

Si totusi rezolvarea fiind? Evident este ilegal fara bon, dar spitalul nu poate oferi aceste servicii (care totusi nu sunt niste SF-uri in 2016) si nici nu are in plan achizitia acestuia din diverse motive si deci pacientii vor fi nevoiti sa mearga la spitale private/clinici unde o astfel de investigatie depaseste cu mult deobicei 100ron. Ar trebui modificat ceva, sistemul de coplata ar fi ok, pacientul ar plati 50 ron cu chitanta pentru nu serviciu care ar aduce bani si spitalului si in viitor ar putea achizitiona aparatura din propriile fonduri.

Victoria  •  25 noiembrie 2016, 18:32

In fotografie este o altă institutie medicala, una privata, respectiv Centrul de Diagnostic Victor Babes. Va rog sa eliminati fotografia, pentru a nu induce in eroare cititorii. Va multumesc!

Victoria  •  25 noiembrie 2016, 18:42

Www.cdt-babes.ro

Ianis  •  25 noiembrie 2016, 18:47

@Tolontan,cu trimitere directa catre raspunsul care l-a oferit lui Napolion03 :"aaa,pai ce-i facut ba nene,maaah?!",te disculpi acum,ca in sfarsit s-a gasit cineva mai intelept si mult mai bine pregatit ca tine sa-ti "demonteze" activitatea ta de a denigra pe toata lumea,dar fara sa-ti asumi absolut nimic?Cand esti luat la "bani marunti" ai argumentele si obiectiile la tine?Dar as vrea sa stiu,dupa cum intreba si azi si zilele trecute alti cititori de-ai tai:ce faci si cum iti asumi,daca iti asumi (in cazul in care se demonstreaza ca oamenii pe care ii pui in lumina proasta si ii supui oprobiului public,nu merita sau nu e cazul)?Ne bazam pe faptul ca suntem jurnalisti si avem scuza sa aruncam in aer cuvinte,analize si acuzatii?Cum demonstrezi ca esti echidistant fata de adevar ,fapte si oameni?Oare merita medicul respectiv sa il introduci in asemenea scandal?Merita spitalul public dezonoare si confuzie,cand pui tu mana pe "condei"?N-am auzit nici pana acum sa iei la "bani marunti" actiunile institutiilor de stat din sanatate care lucreaza cu bani publici in ceea ce priveste procedurile si modul de respectare a acestora,si sa nu-mi vii cu "ancheta" de ieri,ca nu ne-ai convins pe multi dintre noi...?

nae giurumea  •  26 noiembrie 2016, 5:50

FOTOGRAFIA NU ESTE A SPITALULUI DE STAT VICTOR BABES CI A FUNDATIEI Dr. VICTOR BABES, CENTRUL DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT, UNITATE PRIVATA, ONORABILA. RECTIFICATI VA ROG .

Balas Ion  •  26 noiembrie 2016, 15:48

Buna ziua.Am o trimitere ca sa inchiriez un asemenea aparat,dar "CEVA" din mine s-a opus,astfel ca dupa 3 luni inca nu l-am inchiriat.Acum inteleg ca ingerul meu pazitor nu mi-a permis sa -l inchiriez si azi aflu si de ce. Ce-a de-a 2-a recomandare (de la Inst."Marius Nasta")priveste tot inchirierea unui aparat dar pt. APNEEA IN SOMN"Pe asta nu l-am inchiriat datorita pretului mare(200 Ron/luna),a faptului ca masca trebuie cumparata si costa intre 200-800 Ron si mai ales ca onor CASMB nu deconteaza nimic.Cred ca din cauza ca banii pentru aparatul meu (AUTO CPAP)s-au dus la Vital Air pe plati duble CAS+pacient.Si cum sacul CAS nu e prea mare , de ani de zile pacientii nu-si pot permite un auto CPAP pt tratarea apneei in somn.Poate acum se vor gasi resurse daca nu se vor da bani la Vital Air.Sper sa apuc si eu vremea aia si sa beneficiez de un aparat decontat de CASMB.Cu stima,

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2016, 7:32

mesaj venit pe email si semnat @Bogdan Iacob: Stimate Domnule Catalin Tolontan, Va scriu pentru a Va atrage atentia asupra unei erori strecurate in ancheta Dvs. jurnalistica curenta. Episodul 5 "Prima complicitate recunoscuta ..." produce o victima colaterala absolut nevinovata. Ma refer la Dna Doctor Maria Zlatev - Ionescu, prezentata in episodul respectiv ca fiind cea care ar fi incasat 50 lei fara chitanta. Articolul sugereaza cititorului faptul ca Dna Doctor Maria Zlatev - Ionescu ar fi luat cei 50 lei ca mita. Face acest lucru punind in evidenta (bold, majuscule) declaratia pacientei respective "Nu mi-a dat chitanta.", precum si prin trei intrebari formulate de autorii respectivului articol: "Daca cineva va cauta in contabilitatea de la "Victor Babes", chiar va descoperi aceste chitante? Au intrat banii la spital? Sau au fost incasari pe linia medic – agent Vitalaire?". Rezultatul: o mare majoritate a comentariilor la articol o infiereaza pe Dna Doctor Maria Zlatev - Ionescu ca fiind o corupta dovedita. Aceasta statistica ad-hoc ... sugereaza ca o mare parte a cititorilor Dvs. au ajuns sa aibe aceeasi parere. Problema este ca Dvs. stiti foarte bine (ati declarat in raspunsul dat la 25 noiembrie 2016, 11:39 comentariului lui RM: "spitalul sustine ca au gasit chitanta pe care s-au luat banii respectivi.") ca de fapt CHITANTA EXISTA in contabilitatea spitalului. Existenta chitantei este sustinuta si de faptul ca spitalul este dispus sa restituie acesti bani. Nu intru in amanunte, sint convins ca un contabil poate explica cel mai bine, cu legea in mina, ca o persoana juridica (in speta spitalul) nu poate restitui o suma pentru care nu are documente de incasare. Toate acestea o exonereaza pe Dna Doctor Maria Zlatev - Ionescu de orice acuzatie de luare de mita. Daca argumentele mele si alte informatii pe care sigur le aveti sint convingatoare pentru Dvs., poate ar fi cazul sa incepeti urmatorul articol de pe blog cu un UPDATE in care sa precizati explicit ca Dna Doctor Maria Zlatev - Ionescu NU ESTE UN MEDIC CORUPT. Spun asta gindindu-ma si la comentariul Dvs. din 25 noiembrie 2016, 15:38 din care citez: "Ne facem meseria cum putem, gresim, revenim." Poate fi de ajutor in luarea deciziei Dvs. asupra revenirii (re)citirea comentariului lui Danut din 25 noiembrie 2016, 12:36, ca sa vedeti pina unde poate ajunge inversunarea provocata de o ... sugestie. Pentru Dvs. si cititorii care mai au rabdare cu interventia mea cam lunga, citeva precizari de ordin personal. Numele meu este cel real si oricine va dori va putea sa ma contacteze la adresa de e-mail pe care am dat-o. O cunosc personal pe Dna Doctor Maria Zlatev - Ionescu si pot spune si argumenta oricui ca este o persoana de o integritate rar intilnita. Stiu asta din experienta proprie. Despre profilul moral al Dnei Doctor Maria Zlatev - Ionescu a scris foarte bine Napolion03 la 25 noiembrie 2016, 14:58, nu am sa mai insist. Doua vorbe despre profilul profesional al Dnei Doctor. Este cel mai dedicat profesionist pe care am avut prilejul sa-l cunosc in 56 ani de viata. Pe linga modul absolut extraordinar in care isi trateaza pacientii trebuie sa stiti ca este Doctor in Medicina. Doctor adevarat si Va spun asta pentru ca am avut privilegiul sa vad teza dumneaei de doctorat nu ca specialist (nu sint), ci ajutind-o cu tehnoredactarea (am lucrat in domeniul tipografic in anii 90 la Mediagraph 95, mai tineti minte Dle Tolontan sediul *** de pe Luterana?). Teza continea date despre cercetari clinice originale ale Dnei Doctor Maria Zlatev - Ionescu incepind din 2004. Intrucit a sustinut lucrarea, daca nu ma insel, in 2013 asta inseamna munca de cel putin 9 (noua) ani pentru elaborarea respectivei teze. Pentru oricine asta ar trebui sa fie un argument asupra valorii profesionale deosebite a Dnei Doctor in Medicina Maria Zlatev - Ionescu. Din pacate in ziua de azi conteaza mai mult imaginea. Inchei spunindu-va cu toata responsabilitatea ca tot ce am scris aici imi apartine. Dna Doctor Maria Zlatev - Ionescu nu are nici un amestec in acest demers al meu. Postez la acest articol (poate putin off-topic) pentru ca mi-au trebuit 24 de ore sa-mi revin din consternarea provocata de acuzatiile aduse pe nedrept Dnei Doctor Maria Zlatev - Ionescu. Cu stima."

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Valentin Stavila  •  28 noiembrie 2016, 15:26

In acest articol folositi in mod eronat imaginea Centrului de Diagnostic si Tratament "Victor Babes". Centrul nostru NU ARE NICI UN FEL DE LEGATURA CU INFORMATIA ARTICOLULUI. Fundatia "Dr. Victor Babes" - Spital general, NU ARE NICI UN FEL DE LEGATURA CU INFORMATIA ARTICOLULUI. Articolul se refera la SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE SI TROPICALE "DR. VICTOR BABES". Va rugam sa eliminati imaginea Centrului de Diagnostic si Tratament "Victor Babes" din acest articol.

nobody  •  21 martie 2020, 20:38

despre personalitatea acestui eMILIAN iMBri doar 3 concluzi: imens ,intens si fara sens. gargara intensa si fara rost pe niste *** care slava domnului , datorita prostiei proverbiale romanesti o sa ne rezolve pe toti. la asa diaspora asa manager.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează