Dorin Chioțea: ”Am fost suspendat de pe post de la Realitatea pentru că am apreciat transmisia Antenei 3 de la Ziua Națională!”

Realitatea TV susține că jurnalistul a comis ”o lezare a imaginii postului unde lucrează”. Gușă: ”Total de acord cu decizia conducerii!”

vineri, 2 decembrie 2016, 10:22

Jurnalistul Dorin Chioțea nu mai prezintă din această dimineață emisiunea de la Realitatea TV.

”Pe 1 decembrie, la ora 11, am postat pe Facebook cîteva rînduri în care am apreciat transmisia Antenei 3. Am fost sunat de Eduard Pastia și mi-a spus că sînt suspendat de pe post din cauza postării mele”, spune Chioțea.

print 1 2
Prima postare a lui Dorin Chioțea (stînga) și cea extinsă, ulterioară (dreapta).

-Ce s-a întîmplat, Dorin Chioțea?
-Mi-a dat un sms ieri Edward Pastia, care e director executiv. Mi-a spus că nu mai pot apărea pe post din cauza postării mele de pe fb unde am lăudat transmisia Antenei 3 de Ziua Națională. Apoi m-a sunat și am vorbit la telefon. M-a asigurat că decizia e a lui. Seara mi-a zis că e decizia lui Cozmin Gușă. Gușă nu mi-a răspuns la telefon.

-Ce i-a deranjat pe șefii tăi?
-Nu-mi dau seama și, sincer, nu înțeleg. Eu am scris pe facebook ceea ce am văzut ca telespectator. Antena 3 a avut o transmisie excelentă! Au adus experți, Radu Tudor a fost impecabil în explicarea zonei militare a paradei. Colegii din redacție au avut și ei aceeași opinie. Nu mai putem spune ceea ce gîndim despre ce reușesc alții în presă?! Mi se pare o umilință uluitoare.

”Mai bine să-mi fie frică decît să-mi fie rușine! Atîta mi-a mai rămas din presă! Nu sînt un sfînt, nu sînt perfect. Dar nu suport în tăcere bătaia de joc” Dorin Chioțea, jurnalist Realitatea TV

-Ai primit explicații?
-Nici un fel de explicație logică.Nu poți explica așa ceva unui om care are peste două decenii în presă, așa cum sînt eu. De fapt, nu e vorba doar de mine aici. Nu poți trata așa nici măcar un copil care intră acum în presă! Ce exemplu dăm celor din jur, unor tineri care se angajează acum în redacție? Dacă Antena 3 și-a făcut bine treaba nu înseamnă că asta e o degradare a ceea ce am făcut noi, la Realitatea. E ca în fotbal: unii joacă mai bine într-o zi, nu înseamnă că tu ești slab!

-…
-Să adaug ceva. Uite care e mentalitatea în România. La cîteva minute după postarea mea, mă sună mama: ”Ești nebun, vrei să te dea afară ăștia?!”. Îmi scrie Monica Pop pe facebook: ”Domnule Chioțea, e un post concurent, dacă vă dă afară?”. Eu mă crucesc și le spun că nu se pune problema de așa ceva, că e o opinie. Și uite că ei au avut dreptate! Sigur, nu sînt dat afară, dar sînt umilit.

-În afară de Edward Pastia, n-ai reușit să discuți cu șefii?
-Nu. Eu în materie de cenzură nu am ce să reproșez pînă acum Realității. Nu m-au cenzurat deloc. Nu mi-a spus niciodată Gușă ce am de spus. Sigur, am simțit eu niște lucruri, ca să nu fac pe sfîntul, și mi-am mai pus frînă uneori. Dar nu mi-au cerut nimic, acesta e adevărul! Însă acum nu pot să tac și mă gândesc dacă nu cumva altul e motivul și am deranjat în altă chestiune!

Discuție cu Edward Pastia, manager executiv la Realitatea TV.

-Bună ziua, Edward Pastia, Dorin Chioțea susține că l-ați suspendat de pe post pentru o postare pe fb în care lăuda transmisia Antenei 3?
-Da, corect.

-El se consideră jignit.
-Nu știu dacă el se consideră jignit, noi cum să ne considerăm?

-În ce sens?
-Echipa Realitatea face eforturi zi de zi ca să asigurăm activitatea acestui post. Postarea lui Dorin Chioțea este deplasată. Nu e colegială.

-Dar ea nu s-a referit la Realitatea TV. A spus ceva urît despre Realitatea?
-Nu. Însă cînd te referi la Antena 3 e normal să pui și o propoziție despre cum a fost transmisia Realitatea TV.

-O secundă, te rog. Opinia este liberă. Vrei să spui că dacă remarcăm ceva bun făcut de alții, e musai să adaugi și ceva legat de propriul ziar, post TV sau site?
-În teorie, putem discuta la nesfîrșit. Dacă îmi arătați ceva bun spus despre Realitatea de către Antena 3 atunci are sens să discutăm așa! În cazul concret, Chioțea a greșit!

-Numai că voi susțineți că nu aveți un mogul în spate și sînteți cei mai liberi.
-Dacă ducem discuția în această zonă, ea nu are sens. În condițiile concrete, Dorin Chioțea a greșit în opinia mea. E vorba de o lezare a imaginii postului Realitatea TV.

”Nu e adevărat ce spune Chioțea, cînd afirmă că mi-aș fi modificat motivarea. E decizia mea, nu am susținut niciodată că e a lui Cozmin Gușă” Edward Pastia, manager executiv la Realitatea TV

-Și care e decizia postului?
-Deocamdată suspendare pe timp nelimitat. Aș mai vrea să mai spun ceva.

-Te rog.
-Nici măcar nu a avut inspirația să-și ceară scuze! Dacă Dorin Chioțea și-ar fi cerut scuze poate că era altceva.

-Păi el consideră că voi l-ați jignit și că trebuie să vă cereți scuze.
-Bine, atunci măcar nu ameninți.

-V-a amenințat?! În legătură cu ce?
-Știe el foarte bine!

În preziua paradei de 1 Decembrie, într-un gest fără precedent, TVR a anulat accesul celor de la Realitatea  TV la fluxul comun al transmisiei, decizie luată, susține canalul privat, din cauza criticilor lui Rareș Bogdan la adresa postului public. Reporter virtual a tratat pe larg subiectul.

Reacția lui Cozmin Gușă:

”Este evident că de data aceasta Dorin vrea să genereze un scandal pentru că au mai fost episoade în care a călcat pe bec și după acele cazuri s-a comportat cu totul diferit. El este un copil teribil al Realitatea TV și, din acest motiv, dar și pentru ceea ce face profesional, l-am apărat de multe ori în fața șefilor lui din redacție. De data asta însă, sînt total de acord cu decizia conducerii, a lui Edward Pastia și a celorlalți colegi”.

”Aici nu vorbim despre un simplu caz în care un angajat Pepsi postează un mesaj că îi place Coca-Cola. Sigur că în cazul televiziunilor vorbim tot de produse comerciale, dar  e vorba în cazul nostru și de profesionalism și solidaritate. Iar în acest caz, concret, vorbim despre faptul că Realitatea TV a trecut prin situația în care, din cauza gâlcevei cu TVR, a avut nevoie de mobilizare în ultimul moment pentru a transmite parada de 1 Decembrie. Colegii au recepționat gestul lui Dorin drept o batjocură la adresa profesionalismului și a solidarității lor”.

”Îi înțeleg că nu doresc să mai ierte! În rest, pe plan personal, îmi e drag Dorin, are o familie minunată și, așa cum l-am ajutat pînă acum, o voi face și de acum înainte. Ori de cîte ori mi-a venit să-i dau cîte o bătăiță, la figurat vorbesc, m-am gîndit la cei trei copii ai lui”.

Save

Comentarii (159)Adaugă comentariu

Bogdan  •  3 decembrie 2016, 12:31

Mi se pare absolut revoltator ce se intampla, o mare rusine si o mare gafa. Adica in loc sa-l dai afara pentru ca e submediocru - de fapt sa nici nu-l angajeze vreodata cineva - il faci erou, concediindu-l pentru un motiv ridicol. De fapt, chiar si postarea respectiva era un motiv bun pentru a-l da afara, dar in niciun caz pentru ca ar fi laudat concurenta, ci pentru stupiditate. Daca il admiri pe Tudor ala, asta deja spune foarte multe despre inteligenta ta si despre ce intelegi tu din ziaristica.

apetulburi  •  3 decembrie 2016, 12:40

Respect Dorin Chiotea, Dorine capul sus, ai dovedit a nu stiu cata oara ca mai presus de tot esti un mare om, un Roman, un caracter puternic si demn ce nu poate fi calcat in niciodata in picioare, ***, soros-istii si scursurile care ne inconjoara nu vor ramane niciodata in istoria acestei natii decat ca fiind ***, ***, ***, *** si oportunisti (felicitari pentru demisia de langa *** lipa, care a ajuns sa interzica imnul national si sa impuna ascunderea adavarului batailor si umilintelor sportivilor .... ), demnitatea ta si a noastra este mai presus de toatet, felicitari pentru familia minunata si frumoasa de langa tine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

…si eu  •  4 decembrie 2016, 8:19

Dorin ***....nu exista femeie printr colege sau invitate pe care sa nu o sufoce cu complimentele lui primitive, greu de suportat...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vio  •  4 decembrie 2016, 11:46

Dorin e un reporter pitoresc pe care il ascult cu placere, deoarece are pareri personale, spre deosebire de allti realitatisti care in prostia lor, intrerup vadit invitatii cand se exprima contra "politicilor postului" sau, mai rau, aduc niste laude libidinoase anumitor "invitati" (vezi cum procedeaza domna Lavinia Sandru). Sunt sigur ca isi va gasi alt loc in care sa se exprime. Asa cum comut pe alt post cand o aud pe Sandru, asa acum nu voi mai deschide daca nu il aud pe Chiotea. Postul mai pierde un segment de audienta deloc de neglijat facand concesie unei aserviri mai stricte.

Diana  •  7 decembrie 2016, 15:54

O pierdere pentru Realitatea, care tocmai se lauda cu aniversarea a 15 ani ... prima telrviziune de stiri.. etc. Emisiunea de dimineata a pierdut mult, lipseste tonusul optimist imprimat de Dorin, lipsesc invitatii din platou, pe cele mai diverse teme, cu care el chiar putea sustine un dialog care capta atentia noastra si ne transmitea si multe informatii utile. Daca se doreste ca postul sa aiba numai cititori de prompter, fara cea mai mica initiativa si contributie personala, nu ne mai miram ca se zbate sa creasca audienta si nu prea reuseste!! Cei care l-au suspendat sunt, oare, departe de Mircea Badea care se bucura in direct de "concedierea"lui ? Nu cumva a fost un pic de invidie la mijloc? In calitate de simplu telespectator am oare permisiunea de a-mi exprima preferinta clara fata de orice emisiune in care aparea Dorin Chiotea, fata de anostele emisiuni ale domnului Pastia???!!!! Daca nu reusim sa evaluam corect chiar si actiunile "dusmanilor", ne mai miram de ce avem o societate atat de divizata?

donvirgillo  •  8 decembrie 2016, 12:58

Sunt complet dezamagit de pumnul in gura pus lui Dorin, de cei de la Realitatea. Nu urmaresc emisiuniile lui, dar sa nu-l lasi sa-si exprime parerea, suna a dictatura! Chiar nu inteleg de ce nu-l dau in judecata si sa-l trimita la canal!? Ca doar asa se face intr-o dictatura, nu-i asa?

vasral  •  10 decembrie 2016, 2:30

Indepartarea lui Dorin de la Realitatea Tv, pentru o afirmatie facuta inafata postului Tv, comporta o discutie mai adanca despre profesia de jurnalist. Multi critica faptul ca, inainte de '89 trebuia sa lauzi PCR dar, stau si ma intreb?,acuma nu trebuie sa lauzi ceea ce doreste patronul? si atunci, unde mai este obiectivitatea in continutul stirilor transmise publicului? Revenind la subiect, cred ca Dorin era un ziarist bun,avea un tonus deosebit de bun, pur si simplu dadea culoare si facea atmosfera in cadrul emisiunii sale...daca il bagai in politica,dadea insa cu oistea in gard,asa cum o fac multi altii, inafara de Gusa care, peste noapte, a devenit materia cenusie a politicii romanesti?

IAD  •  27 ianuarie 2017, 14:47

Cea mai umană prezenţă de la Realitatea TV. Îl urmează la distanţă colega de emisiune şi Elena Corduneanu. Restul: actori slabi, adesea isterici. Mă uitam la Realitatea dimineaţa pentru buna dispoziţie transmisă. Acum mai mă uit la Realitatea doar când se întâmplă câte ceva şi sper să găsesc o opinie asemănătoare cu a mea, sau dacă-mi plac invitaţii. Da poate mai aleg vreo 2-3 cât decât buni să-i dea afară, să-i înlocuiască cu ceva rude/prieteni/cumetri/amante-amanţi...

cruela  •  7 februarie 2017, 13:59

Nu le plac oamenii inteligenti ca Dorin Chiotea.Le plac prostii cu coloana arcuita.Iar acest domn Pastia baiguie vorbele de nu intelegi nimic.Ce mare moderator este,vai mie!Despre Gusa ce sa mai vorbim:este Dragnea 2.De fapt i-a pus o stampila Ion Iliescu cu multi ani in urma.Ala era un *** cu experienta si l-a mirosit bine pe Gusa.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează