Întrebată de cîte ori a intrat Secureanu la Cotroceni, Administrația Prezidențială ne-a trimis la SPP, iar SPP spune că ”bonurile de acces și tabelele se distrug în cel mult 7 zile”!

”Lori în sus, Lori în jos! Așa vorbește Secureanu cu actuala consilieră pe sănătate a președintelui Klaus Iohannis”, susține un prieten al managerului

vineri, 23 decembrie 2016, 7:02

UPDATE: Astăzi, puțin după ora 9 dimineața, Administrația Prezidențială a trimis ultimul său răspuns: ”De la 1 iunie 2015 (data numirii în funcție) şi până în prezent, doamna Diana Loreta Păun, Consilier de Stat – Departamentul Sănătate Publică, nu s-a întâlnit cu domnul Florin-Adrian Secureanu la Palatul Cotroceni”. 

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Îndrăzneala de 9 ani a lui Florin Secureanu are mai multe explicații.

Unele dintre ele își parchează mașina la Palatul Cotroceni.

Constantin Brâncuș, fost consilier prezidențial vreme de 15 ani pe domeniul sănătății, a fost coleg de serie la ”Titu Maiorescu” cu Florin Secureanu.

Brâncuș își ia în serios rolul de protector al lui Secureanu. Versiunea mai înțeleaptă a lui Adi.

Ambii au acces, în scurt timp, la Academia SRI.

”Plecarea lui Brâncuș în 2015 de la președinție nu l-a lăsat pe Secureanu fără intrare. Pentru că Secureanu o cunoaște bine pe Diana Loreta Paun, actualul număr 1 al președintelui Klaus Iohannis pe sănătate”, explică un prieten al managerului de la ”Malaxa”.

Astăzi, Brâncuș lucrează la Consiliul Concurenței, unde se ocupă tot de sănătate.

Iar Secureanu a obținut altă relație la administrația prezidențială. Pentru că o prietenă a sa s-a mutat dincolo de zidurile brîncovenești.

Și-a înregistrat și socrul în lift!

”Lori în sus, Lori în jos! Așa vorbea, la telefon, Secureanu cu actuala consilieră de la Cotroceni”, adaugă sursa.

Problema tuturor oamenilor care vorbeau la telefon cu Secureanu este aceea că el discută doar pe speaker, dînd acces și altora la convorbiri.

Unde mai pui că înregistra.

Multe dintre înregistrări sînt acum, potrivit surselor, la Traian Nica, ”băiatul de la IT”. Cum Secureanu este neofit în materie de computere, Nica păstrează nu doar documentele, ci și fișierele audio. 

Iar Nica, la rîndul său, afișează o figură relaxată după fiecare discuție cu procurorii.

Secureanu era un Houdini al înregistrărilor.

Scenă povestită de un cunoscut: ”La un moment dat, Adi apare la procesul prin care a obținut custodia copiilor cu o discuție în care l-a înregistrat în lift pe fostul socru, Nicolae Turcu!”.

Călătorind cu ginerele între etaje, Nicolae Turcu discută și despre erorile fiicei sale. Pac, Secureanu își înregistrează protectorul pe telefon și vine cu fișierul audio la proces!

Soacra, restaurator la Muzeul Național, care nu a suportat niciodată ”stilul de Dinu Păturică al lui Secureanu”, e gata să pocnească de indignare în instanță.

Dar Secureanu, obișnuit să ia de fiecare dată ceea ce vrea, cîștigă copii în fața mamei. El e Secureanu!

În sănătate se fură vieți, nu bani!

Poate că, în timp, am uitat despre ce vorbim.

El e Secureanu!

Cazul acesta este despre un mecanism de topit banii sănătății din spitalul Malaxa care seamănă, ca un model repetitiv pe covor, cu ce se întîmplă în zeci sau sute de alte spitale. 

20.000 de copii se nasc prematur în România în fiecare an

Cei care unesc firele sînt, la nivel operațional, firmele și, la nivelul protecției, oamenii suspuși în stat și în Servicii.

Secureanu a luat, numai din fișetul spitalului Malaxa, conform procurorilor, 2 milioane de lei.

Dacă vi se pare puțin.

În România se nasc anual aproximativ 200.000 de copii. 10-11% dintre ei vin pe lume prematur.

În cazul în care spitalele au incubatoare, șansele de supraviețuire a unui nou născut prematur sînt de 90%. Dacă nu, ele scad dramatic.

Iar spitalele nu au incubatoare suficiente.

50 de incubatoare se puteau cumpăra numai cu banii luați cash de Secureanu din casieria spitalului! Nu e socotită mita de la contracte

10.000 de euro costă un incubator performant pentru copiii născuți prematur, care le crește șansa de viață

Deocamdată, în referat procurorii DNA amintesc doar de banii luați cash din spital și de mita de la o singură firmă.

În total, cam 700.000 de euro, adică 70 de incubatoare.

Numai că Secureanu a făcut să dispară, în 9 ani, nu zeci, ci multe sute de posibile incubatoare pentru nou născuți!

Nașterile premature sînt, potrivit studiilor, principalul factor de mortalitate infantilă, care în România este de aproape trei ori mai mare decît în Uniunea Europeană.

”Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când rata mortalității infantile in Romania nu înregistreaza nicio scădere!” Organizația Salvați Copiii, raportul pentru 2015

Multe sute de incubatoare lipsă. Și vorbim despre un singur manager!

Cu un buget de peste 60 de milioane de euro în mandatul său, dacă Secureanu a luat pentru sine și pentru alții doar 2% asta înseamnă 120 de incubatoare!

2%? Hai să fim serioși!

De aceea este important cu cine s-a întîlnit Florin Secureanu la nivelurile de unde a căpătat prestigiu, protecție și tupeu.

”Încercați la SPP!”

Fost manager la ”Parhon” și soție a managerului interimar de la ”Floreasca”, Diana Loreta Păun este consilier de stat pe Sănătate Publică la Palatul Cotroceni din 1 iunie 2015.

Relațiile dintre Păun și Secureanu sînt îndelungate și robuste.

În ultima vreme, Secureanu era sorbit de gîndul măririi, susțin apropiații săi, și se gîndea să părăsească Malaxa pentru spitalul Floreasca, unde Păun are relații excelente. 

Soțul consilierei președintelui Iohannis a fost silit să plece în vară din poziția de manager de la ”Floreasca”, după ce 22 de medici s-au coalizat împotriva sa, făcînd publice înregistrări în care el le vorbea urît.

Și, în ceea ce acum părea o nebunie, dar acum cîteva luni, nu, Secureanu visa la postul de manager la ”Floreasca”!

Ziarul a vrut să verifice de cîte ori a fost Florin Secureanu în Palatul Cotroceni în ultimii 5 ani.

Jurnaliștii sînt redirecţionați către Serviciul de Protecție și Pază.

De ce? ”Datele cu privire la invitaţii sau vizitatorii care primesc acces în complexul Cotroceni sunt gestionate de Serviciul de Protecţie şi Pază, instituţia care deserveşte securitatea, conform prevederilor legale”, comunică Administrația Prezidențială.

Răspunsul SPP ia pe oricine prin surprindere.

”Le-am distrus”

SPP susține că evidențele persoanelor care intră în Palatul Cotroceni se șterg după cel mult 7 zile!

Participăm la camera ascunsă? A început mai repede petrecerea de Crăciun la președinție?

”Bonurile de intrare, precum și tabelele pe baza cărora se face accesul în complexul Cotroceni, neavând caracter cu regim special, după expirarea perioadei de valabilitate se distrug în cel mult 7 (șapte) zile”.

Ziarul sună la SPP, ca să nu fi înțeles noi greșit fraza de mai sus.

-Se șterg informații după șapte zile începînd de cînd?
-Bonurile de intrare și tabelele de acces se distrug în cel mult șapte zile din momentul în care persoana invitată intră în sediul Administrației Prezidențiale.

-Și asta înseamnă că dumneavoastră nu mai știți acum cine a intrat, dăm un exemplu, ca invitat în Palat pe 1 Decembrie 2016 ?
-Le-am distrus, așa cum v-am spus. Noi lucrăm conform unor proceduri.

Și pacientul zero?

Discuția cu Serviciul continuă, dar e neoficială, de lămurire.

Astea or fi procedurile, dar ce se întîmplă dacă vine un vizitator care a fost în Africa și el pasează, involuntar, un virus după care 10 oameni din Administrația Prezidențială cad la pat?

Ce face SPP?

Nu mai știe cine a fost acolo acum o săptămînă, cine e pacientul zero?!

De ce publicul are dreptul să știe ce fac consilierii președintelui

Revenim la Administrația Prezidențială.

Totuși, ei sînt cei care lucrează aici, iar SPP asigură numai protecția.

De ce ne interesează dacă Florin Secureanu a intrat în Palat, de cîte ori și care a fost tema întîlnirii?

Ni se pare că sînt relevante persoanele și subiectele discutate de consilierii prezidențiali pe domenii.

În acest caz, pe sănătate.

Poate că la Cotroceni intră un director de multinațională pharma de 10 ori pe lună și nu vine niciodată un director de fabrică românească. Sau invers.

Poate că oamenii care se ocupă de Sănătate la președinție au întîlniri frecvente cu managerii de clinici private, iar managerii din spitalele publice, nu. Sau invers.

Orice se întîmplă acolo, profesional vorbind, publicul are dreptul să știe.

Legea nu obligă, dar permite transparența

Administrația Prezidențială este un loc de muncă unde se deservește interesul public.

Chiar dacă legea nu obligă la transparența vizitelor, legea nici nu interzice ca președintele să solicite proceduri care să crească încredere publicului că la Cotroceni se lucrează pentru cetățeni.

Altfel, care-i diferența între Administrația Prezidențială a lui Klaus Iohannis și Primăria lui Sorin Oprescu, cel care a secretizat rapoartele de audit?!

Nu vor să facă public raportul pentru ”Malaxa”

Stric autentic.

Directorii de la audit o amenință zilele acestea pe Gabriela Firea că o dau în judecată dacă face publice rapoartele prin care l-au acoperit pe Florin Secureanu!

15658811_10208076739616562_406139648_o

Ziarul publică un document intern al Primăriei (sus), care arată cum Clarisa Viciu, șefa auditului, îi spune primarului și, apoi, biroului de presă, că rapoartele nu sînt publice.

Am intrat oricum în posesia rapoartelor de audit, pe surse, dar nu asta e discuția, că plătitorul de taxe nu stă să alerge noaptea, după serviciu, ca să găsească documentele despre cum i se ard banii la Spitalul Malaxa!

Nivel de Palat

Revenim la imunitățile lui Secureanu.

Una e ca șefa de audit din Primăria Capitalei să nu vrea să se facă publice rapoartele pe care le-a întocmit și alta e să nu poată afla contribuabilii de cîte ori s-au întîlnit consilierii pe sănătate de la Cotroceni cu managerul Florin Secureanu.

E un alt nivel.

Sau nu?

10% din contractul cu Noventis i s-a întors lui Secureanu, potrivit descoperirii procurorilor DNA

Secureanu a primit numai de la o singură firmă, Noventis, excursii în valoare de aproape 200.000 de euro. Plus alte sume, din relatările angajaților.

Cum Noventis are contracte de 2,7 milioane de euro cu spitalul ”Malaxa”, mita urcă la cel puțin 10%.

Încă 30 de incubatoare dispărute. Și un incubator nu înseamnă o viață salvată, ci uneori zece vieți pe an!

Dintr-un singur contract!

Secureanu și Păun, Soarele și Luna

Ziarul revine și întreabă la Cotroceni de cîte ori s-a întîlnit consilierul Diana Loreta Păun cu Florin Secureanu în interiorul Administrației Prezidențiale.

Și care au fost temele discuțiilor.

Măcar în ultimii doi ani, dacă ultimii cinci sînt arși în scrumiera SPP.

Ziarul mai întreabă de cît timp se cunosc Loreta Păun și Florin Secureanu, cum definește consilierul relația și dacă au afaceri împreună.

Administrația Prezidențială spune că ”Domnul Florin-Adrian Secureanu, fostul director al Spitalului Malaxa, nu a fost invitat la întâlniri sau la evenimente pe domeniul sănătăţii organizate la Palatul Cotroceni ori în altă locaţie de către Departamentul Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale” în ultimii doi ani.

E genul de corespondență în care tu întrebi dacă soarele și luna au fost vizibile pe cer, în același timp, și ți se răspunde că ”nu s-au întîlnit în mod organizat la un eveniment”.

Cum arată răspunsul

Gazeta întrebase altceva.

Cum Administrația Prezidențială nu dă clarificări ”decît în scris, conform procedurilor”, ziarul revine și întreabă, cît poate fi omenește de clar, că ne-am țicnit și noi redactînd zi de zi cereri către Leviathanul Tipizatelor, dacă Florin Secureanu și Loreta Păun au discutat, organizat, neorganizat sau megaorganizat, în sediul Administrației Prezidențiale?!

Așteptăm răspunsul. Încă n-a venit.

Din primul răspuns al Cotroceniului reținem că Păun și Secureanu nu au făcut afaceri împreună.

Dar consilierul prezidențial nu detaliază relația.

Ea spune doar că, pe vremea cînd era manager la ”Parhon”, ”în multiple ocazii a interacţionat cu colegii manageri de spital”.

În acești termeni clarifică un consilier prezidențial relația cu Florin Secureanu.

Evaziunea de termeni a consilierului prezidențial și povestea ”Cotroceniului” cu cele 7 zile după care se pîrjolesc pădurile și se otrăvesc fîntînile sînt absolut de neînțeles.

Ca orice serviciu secret, SPP are instincte și proceduri netransparente, ceea ce e logic pînă la un punct, dar într-o țară democratică nu acestea precumpănesc în fața obligației Administrației Prezidențiale de a convinge publicul.

”Nu a fost agent/colaborator”

Și încă un răspuns primit ieri.

CNSAS comunică ziarului că Florin Secureanu a fost verificat în anul 2007 de către instituție, la cererea lui, și ”nu a fost agent/colaborator al poliției secrete comuniste”.

Crăciun liniștit!

Drept la replică:

Vezi AICI și precedentele 24 articole publicate de Gazetă despre acest caz.

Comentarii (73)Adaugă comentariu

Alex  •  23 decembrie 2016, 19:48

In dreptul acela la replica apare un inceput de fraza cam asa: "Reiterez inca o data...". Mi se pare mie sau e un nonsens? Ca sa nu mai zic de alte greseli de tipar. Tipul asta a fost consilier sub 3 presedinti? Macar de i-ar scoli mai bine la Academia aia "Mihai Viteazu". :))

Mona  •  23 decembrie 2016, 20:10

Domnule Tolontan, mi se pare mie sau v-ati cam dat cu PSD-ul de cand e la comanda? In loc sa investigati situatia de la Malaxa, mai exact comisiile de audit si primaria care au inchis ochii la disparitia misterioasa a fondurilor spitalului, dumneavoastra alergati dupa cai verzi pe pereti. De cate ori a fost Secureanu la Cotroceni? Dar ati verificat si de cate ori a fost la Guvern? V-ati trezit ca poate are vreo legatura cu Pauna, daca tot v-ati legat de sotul ei in trecut. Speculatiile acestea sunt absurde si puerile. Inainte sa puneti paie pe foc, cred ca trebuie sa faceti focul. Veniti cu dovezi clare daca intentionati sa lansati asemenea acuzatii fata de un consilier, mai ales ca tinta e de fapt presedintele. Si daca tot va legati de Floreasca, mai bine ati investiga cine sunt acei 22 de medici protestatari, ce apartenenta politica au, si, cel mai important, ***. Ca munca nu ne mai place, ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  23 decembrie 2016, 20:15

@Mona: buna remarca dumneavoastra. Raspunsul este continut in intrebare. E o senzatie ca ne-am dat cu PSD, acum doua zile simpatizantii PSD aveau senzatia ca o atacam furios pe Firea. Stiti, intr-un anume sens noi nu existam. Exista faptele pe care le prezentam si le explicam. Noi sintem mesagerii. Iar faptele sint total detasate de partide. Din perspectiva investigatiilor, nu ne intereseaza rezultatul alegerilor, cine cu cine, am relatat intotdeauna fara sa tinem cont de cine e la putere si cine e in opozitie. Cum spuneam, va aducem faptele si ce faceti dumneavoastra cu ele, in ce cheie le cititi, ca le intoarceti impotriva noastra sau ca le apreciati, asta nu mai depinde de noi. Multumim!

StefanCM  •  23 decembrie 2016, 20:20

Total off topic, de sfintele sarbatori: https://www.youtube.com/watch?v=VtoS1C8z4gg Chiar nu m-am putut abtine. Cantata de maestri consacrati ai conservatorului romanesc.

Maxentiu  •  23 decembrie 2016, 21:13

@Cătălin Tolontan: îndrăznesc să vă contrazic. În cazul ăsta, marea problemă nu e că un medic lua șpagă. Ci că un procuror se folosește de jurnaliști pentru a compensa lipsa de probe prin „character assassination”.

Bogdan  •  23 decembrie 2016, 21:28

Pe ei, pe mama lor !

Florin  •  23 decembrie 2016, 23:43

Din pacate printre noi, romanii, de oriunde am fi, Ardeal, Moldova, Oltenia, se gasesc vecini, prieteni, rude, care au pe cineva, undeva la Bucuresti care il apara, il protejeaza, il ajuta pe la Politie, SRI, general sau colonel. Si fiecare dintre noi s-a intalnit cu cineva cunoscut care a fost scapat de vreo amenda, de vre-un accident, de o problema mai serioasa si chiar stim oameni care sunt ajutati in afaceri de cineva de la Bucuresti. Asa functionam, asa e la latini, trebuie sa avem o retea de oameni care te ajuta la nevoie si nu conteaza tara, bugetul, vecinii sau omul amarat care nu are pe nimeni nicaieri. Degeaba comenteaza romanasii ca se intampla lucruri ciudate cu tara si securitatea, ar trebui fiecare sa se gandeasca la reteau lui proprie de pile si relatii -oare ar putea renunta la ea sau sa o denunte in caz ca constientizeza ca oamenii din reteau lui au furat tara, bugetul sau fac trafic de tigari, droguri, carne, firme cu oameni la negru, vanzari fara acte etc. Peste tot si oriunde se intampla cate o ilegalitate extrem de grava in tara asta si toti ne uitam si daca nu ne afecteaza imediat - tacem pana nu apare un nou caz Colectiv. Draga Tolo, poti sa faci mii de reportaje despre mii de retele de pile si increngaturi care duc de la talpa tarii pana la securitatea de la Bucuresti, dar numai asa se poate lupta. Azi scoti la iveala o retea, maine alta, azi sanatate, maine agricultura, poimaine la supermarketuri, apoi la banci, la vami, la drumuri, la scoli si universitati, la ...la ... Nu mai usor ar fi sa scoatem toate aceste retele la iveala sa le transformam in SRL uri sa le impozitam. Nu, ca aici trebuie o solutie extrema, un om genial sa vina sa ne conduca si sa ne dea un vaccin ca toti sa ne schimbam si sa devenim mai nemti.. Sau un dictator si pe toti cei ce au fost securisti sau macar aveau prieteni securisti sa ii duca la Canal sau in Baragan.(oare cate mii de oameni?).. Timpul le rezolva pe toate, peste 2000 de ani toate aceste probleme de azi vor fi rezolvate. Alta solutie nu avem. Asa ca draga Tolo tine-o tot asa ca noi cei de acasa sa avem ce citi si din cand cand cate o retea de pile se mai destructureaza. Uite, eu stiu o retea de pile care fac trafic de tigari, una de vanzari fara facturi, una de motorina si una de transportatori de cereale la supratonaj, te intereseaza?

Cătălin Tolontan  •  24 decembrie 2016, 0:17

Postez un mesaj venit pe email, al unui cititor care spune ca nu are alta varianta, si il postez cu bucuria polemicii, pentru ca nu sint de acord cu el. Liana @Maxențiu: Te rog să-l scuzi pe Cătălin Tolontan. Nu poate înțelege încă. Nu știe cum e să te epuizezi pentru a salva viața unui copil român grav bolnav. Iar pentru zeci de mii, nici atât. De aceea, Cătălin chiar crede sincer că motivația principală a profesorului Burnei este banul obținut de pe căi necinstite. Nu-l judeca pe Cătălin, ci selectează din scrisul lui doar ce e valoros (are destule) și nu-l idealiza naiv. Și eu am avut în trecut idei preconcepute negative despre un chirurg înainte de a asista la operațiile lui. Mi se părea un măcelar după cum arăta. Văzându-l însă la lucru în sala de operație, mi-am dat seama de excepționalitatea acestui chirurg și m-am înclinat cu respect. Mă bucur că ai remarcat coincidențele neîntâmplătoare din acest caz. Manipularea publicului e ușoară. Oamenii care au prejudecăți, invidii ascunse față de cei care au meserii respectate, sau care chiar pur și simplu nu înțeleg motivația acestora altruistă de a munci din greu pentru binele semenilor lor vor simți o mare încântare atunci când vor vedea linșarea mediatică aberantă a unui ortoped. O seară bună și Sărbători Fericite! ------------------------ Asta a postat Liana. Ceea ce cred eu: @Liana: Orice om care munceste din greu in aceasta tara, ca sa-si educe copilul, ca sa-si ajute familia si semenii, ca sa-si sprijine parintii sau bunicii, orice om face sacrificii si nu pretinde pentru asta plicuri de la compatriotii sai. Ideea ca munca unora e nobila, iar munca altora e dispensabila este, dupa mine, parte a unei culturi care ne-a tinut in loc. Poate gresesc, ne vom lamuri in timp. Pompierii, soferii, profesorii, politistii, aviatorii, arhitectii care proiecteaza si inginerii care construiesc cladiri, militarii de pe front, spionii care-si risca viata, cei care au emigrat lasindu-si copiii singuri si oameni din multe alte meserii au si ei o responsabilitate uriasa. Dar nu asteapta un plic pentru asta.

StefanCM  •  24 decembrie 2016, 1:02

De unde pana unde un om are imunitate la legi si reguli de bun simt daca e exceptional la ceva. Lasand la o parte victimele colaterale, pe care am impresia ca unii le sterg din pix. Meseria nu e stat in stat, cu legi diferite fata de restul meseriilor si restul oamenilor. Iar daca ajungem sa consideram altruist un om care isi face meseria si primeste mita, nu cred ca mai sunt multe de zis. Sunt convins ca e foarte usor sa fii altruist cand primesti lunar plicuri mai subtiri sau mai groase, in functie de luna, si mai faci si un ciubuc din dispozitivele vandute de firma preferata, cand cica la copii sunt gratuite. Plus ca, in momentul cand ajungi sa spui ca eu nu gresesc, ai facut un pas urias in spate. Si in mod cert, eu merg pe mana jurnalistilor, la fel cum am mers din ziua cand am pus ochii pe tolo, si acum pe casa. Si timpul mi-a aratat de fiecare data ca am facut alegerea corecta, si persoanele din investigatii erau in cel mai bun caz niste oameni corupti sau in cel mai rau niste monstri fara suflet. O doctorita ( una din cele 2 intalnite in 10 ani de zile care pot controla o boala cronica din familie ) m-a amenintat ca daca insist sa ii las plic nu mai trateaza persoana. Eu eram disperat sa ii las pentru ca stiam dupa 10 ani de urgente ca foarte greu gasesti doctori exceptionali in domeniul respectiv, si nu vroiam sa fie complicate lucrurile, mai ales ca era in alt judet. Am incercat 3 dati, si cand am vazut ce apriga era am inteles ca da bre, asta nu face fasoane de forma, nu ca nu iau, dar da plicu incoa. Se poate in tara asta si fara plicuri si fara nesimtire, si sa fii si un doctor exceptional. Sau ea o fi problema, nu doctorii care se inclina in fata regelui ban. Vad ca vorbim de altruism si de plicuri, halal imperechere de cuvinte.

basilicus  •  24 decembrie 2016, 11:06

Hm....cum stie Admin Prezisentiala ca Secureanu nu a fost 2 ani la Cotroceni, daca toate datele privind vizitatorii se distrug dupa 7 zile?

Mona  •  24 decembrie 2016, 12:15

Dle Tolontan, ce sa zic.. Mi-ati cam dat de gandit (adica mi s-a pus pata) cand v-am auzit la radio aproape militand pt dreptul lui Dragnea de a se reintegra in societate, putand astfel sa fie premier. Esti sau ai fost condamnat penal=nu mai ai dreptul la functii de conducere a statului si punct. Sa se reintegreze unde vrea el, nu in functii care ii dau acces la banii statului. Nu tin cu niciun partid in mod special si nici nu sunt impotriva unora, ci a oamenilor corupti ai imorali din cadrul lor, indiferent ca sunt de dreapta sau de stanga. Parerea mea e ca n-ar trebui lansate stiri acuzatoare inainte sa se adune dovezi concrete. Din doua motive: 1. acuzatii au ocazia sa se puna la adapost prin tragerea sforilor din interior si 2. exista riscul dezinformarii populatiei. Si ar trebui sa analizati versiunea ambelor parti inainte sa trageti o concluzie, asa cum intr-un proces acuzatul are dreptul la aparare. Puteti pata imaginea unor oameni care s-ar putea dovedi nevinovati. Cat despre spaga luata de medici.. Consider ca fiecare dintre noi are dreptul sa-i faca un cadou medicului care l-a facut bine, daca asa considera. Daca nu mi se cere si nu sunt conditionata de medic, nu vad unde e raul. Contribui astfel la dezvoltarea profesionala a acelui om pe care statul nu-l ajuta in sensul asta. Daca imi cere de la obraz, ii fac plangere :) Pana la urma, si la restaurant lasi bacsis daca ti-au placut serviciile.

StefanCM  •  24 decembrie 2016, 14:37

Eu vad o problema cu cadourile, ca nu vorbim de 2 lei, vorbim anual de milioane de euro bani negri, probabil mult mai multi, ati auzit de fisc? Plus ca exista un risc major sa conditioneze actul medical si calitatea lui, exemple sunt peste tot, evidente si multe, nu le poate tagadui nimeni. Daca vrei sa dai bani, exista clinici private unde platesti serviciile care vin gratuit la stat. De ce sa nu ia politistul atunci cadouri? De ce sa nu ia demnitarii cadouri? De ce sa nu ia functionarii publici cadouri? De ce sunt legi care controleaza astfel de fapte, de multe ori incadrate in partea penala a justitiei. Asta cu plicul e o mentalitate de bazar si de balci. Mai adaugam si in cazul lui Burnei faptul ca parintii erau pusi de omul asta sa cumpere dispozitive oferite gratuit de stat, si nu de oriunde, ci de la firma agreata, intamplator a unui partener si prieten :)). Nu vad nici o problema nici eu. E perfect corect, etic si moral.

StefanCM  •  24 decembrie 2016, 14:38

Plus alta mai comica :)) De ce nu au voie judecatorii sa primeasca bani daca cei judecati sunt multumiti de verdict? Doamne iarta-ma, dar mare e gradina Domnului.

StefanCM  •  24 decembrie 2016, 14:40

Evident, banii primiti de judecatori, de politisti, de functionari publici, de demnitari, ar ajuta la dezvoltarea profesionala a acestora. Nu ma intelegeti gresit, asta am vrut sa spun si eu. Exact ca la restaurant. Ca si la restaurant lasi bacsis daca iti plac serviciile.

Mona  •  24 decembrie 2016, 16:16

StefanCM, aici e vorba de nuante. Daca ar fi sa extrapolam, o dam in absurd. Un cadou facut unui prieten, sub forma de bunuri sau bani, e tot evaziune fiscala daca respectivul nu declara venitul la fisc, nu? Am spus clar ca atentia poate veni dupa incheierea actului medical, din proprie initiativa, fara ca acest gest sa conditioneze in vreun fel prestatia medicului. A nu se considera o plata pentru serviciile oferite de medic. Si nu ma raportez la cazul Burnei, care mi se pare un om odios pentru felul in care isi trata pacientii. Asta este parerea mea si nu e obligatoriu sa o imparti cu mine. Dar nu-mi spune ca n-ai lasat niciodata bacsis unui chelner, taximetrist sau ca n-ai platit ceva fara sa iei restul inapoi. Jur ca nu te cred!

StefanCM  •  24 decembrie 2016, 20:41

Mai pune acolo muzicanti si lautari, si e completa situatia. Dar, e vorba de nuante, chiar lasand la o parte nedeclararea veniturilor. Nuanta de a lucra la stat, de a reprezenta statul, doctorii in spitale de stat, judecatori, politia, administratia, doctorii, functionarii, etc, servesc statul si oamenii. Pentru ei nu exista plic si motivatie suplimentara in afara legii. Si apoi exista privatul, unde poti sa mergi cu plic daca doresti, sa lasi bacsis, sa pui bani in vioara lui Vasilica Ceterasul https://goo.gl/Et0Q0t ( am avut norocul sa locuiesc in Cluj foarte multi ani pe cand canta el marti seara si noaptea intr-un restaurant doar muzica de Maramu, cu un vin de nota 16 care dintr-o carafa te facea stapanul inelelor, si mergeam cu turma chiar daca a doua zi la 8 trebuia sa fii la Satu Mare la o licitatie ). La privat, e in regula. Doctorii care lucreaza la stat sunt in serviciul comunitatii, si au alte responsabilitati decat privatul. Si imi cer scuze daca am fost aspru in ton si am sarit calul, e Craciun, si azi uram doar de bine si suntem cuminti, ca sa nu ramanem cu sosetele goale. Sau papucii.

StefanCM  •  24 decembrie 2016, 20:45

Plus ca bani inainte se dau doar la... in unele situatii. Doctorii care iau plicuri majoritatea iau inainte, ca altfel putem fi siguri ca ar pleca lumea sanatoasa acasa cu viteza luminii stiind ca au scapat si sunt bine, nu ar lasa majoritatea nici un leu, ca in tara asta pe putini oameni ii dau banii afara din casa. Mary XMas! Navigare fericita! Sau feliz navidad! Craciun fericit!

StefanCM  •  24 decembrie 2016, 20:48

Cred ca sunteti de acord ca un om care trebuie sa dea 2 mii de euro, ca sa nu zic 8 mii ca in cazul Burnei, cand el are salariu de 1500 de RON, daca se vede cu sacii in caruta spune te pup papa, ca in piesa cu veverita.

Mona  •  25 decembrie 2016, 0:22

Eu vorbeam aici strict de cei care nu cer nimic si nici nu asteapta nimic dupa ce te repara. Cei care isi fac datoria corect si complet pe banii de ***.. luati de la spital. Aici sunt doua probleme de fond: remuneratia/conditiile in care lucreaza si calitatea umana a unora dintre ei. Daca salariile ar fi mai mari, poate nu ar mai fi tentati sa ceara sau sa accepte. Unii practica meseria asta doar pt bani, altii vor sa ajute oamenii. Sa nu-i bagam pe toti in aceeasi oala.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

StefanCM  •  25 decembrie 2016, 2:54

Nu ii bag pe toti in aceeasi oala, sunt destui doctori buni, si oricat de in contradictoriu suna, inteleg pana la o limita chiar si primirea plicului, cand iei de la cine are, pot sa inteleg asta, desi nu e ok, traim intr-o tara asa cum e, cu toti gresim, nu suntem sfinti, inclusiv eu. Dar daca iei de la un amarat, chiar daca nu conditionezi direct actul medical de plic, amarati cum sunt majoritatea pacientilor, ce poti spune de un astfel de om. Iar remuneratia si conditiile sunt o problema pentru marea majoritate a tarii. Suntem in Romania. Doctorii sunt in aceeasi oala cu restul, nu au un statut special, nu te obliga nimeni sa lucrezi la stat. Sunt atati doctori tineri, si nu numai, care se plang ca nu pot evolua in cariera pentru ca posturile sunt blocate sau au sefi pentru care primeaza interesul personal.

StefanCM  •  25 decembrie 2016, 3:06

Cititi de exemplu scrisoarea doctorului din Franta parca, https://goo.gl/pQvyPG, care a fost rezident la Burnei. Dupa spusele dumnealui, si tind sa il cred, ca Burnei nu e singurul om cu sindromul lui Dumnezeu care profeseaza in tara asta, puteai sa iti iei la revedere de la rezidentiat daca el avea ceva personal cu tine. Credeti ca nu ar fi destui doctori bucurosi sa poata sa ii ia locul? Suntem o tara de oameni inteligenti, sunt convins ca in conditii bune multi alti doctori ar face lucruri exceptionale, oricum fac deja, cu bugetele astea capusate si sugrumate de manageri numiti politic, nu pe competente, si de sefi care in loc sa ii ajute le pun bete in roate.

MARGINEANU  •  27 decembrie 2016, 14:33

Oare sa uitam așa de repede declarațiile ce urma sa le facă un director de spital specializat in transplanturi de organe , care acestea din urma dispăreau peste granițele noastre in tari ca Elveția , Austria , si Germania ,

nyck  •  28 decembrie 2016, 14:47

In legea arhivelor scrie clar regimul documentelor...ele nu se distrug asa...cum vor unii , si orisice chitanta se cam pastreaza in jur de 5 ani...asa ca SPP-ul cam...minte .

Comentează