George Soros și Nastratin Hogea – gînduri pentru 2017

Indiferent de credințe, de profesii și de pasiunile politice, ne unește neliniștea în fața anului care a venit, dar și presimțirea că nu-l putem îmbunătăți decît împreună. Ce putem face?

marți, 3 ianuarie 2017, 2:57

De la distanța a 800 de ani, doi oameni ne spun ceva despre 2017.

Primul este ”un evreu ungur de 86 de ani, cu o experiență formatoare în Ungaria ocupată de Adolf Hitler”, după cum singur se descrie George Soros.

A supraviețuit Holocaustului, a primit cetățenie americană după Cel de-al Doilea Război Mondial și a devenit unul dintre cei mai aprigi adversari ai maeștrilor de ceremonii din societățile închise.

Pentru George Soros, societățile închise sînt cele în care conducătorii manipulează voința oamenilor, punîndu-i pe alegători să lucreze în beneficiul aleșilor și nu invers!

După o expresie clasică, el este un susținător al ideii că ”nu cetățenii trebuie să facă ceea ce doresc guvernele, ci guvernele trebuie să facă ceea ce vor cetățenii”.

În ultimul an, numele lui Soros a fost folosit în ritualurile voodoo prin care electoratul a fost speriat cu o putere ocultă taman de către cei care se pregăteau să preia sau să-și extindă puterea.

Acum cîteva zile, George Soros a scris, în Project Syndicate, un text despre nevoia de apărare a societății deschise în 2017.

În opinia lui Soros, nu electoratul, ci elitele poartă responsabilitatea pentru rezultatul alegerilor. Și pentru criza societăților deschise!

Indiferent că ne gîndim la Brexit sau la alegerile din SUA, la populismul care inundă deopotrivă Parlamentele și forumurile de internet, toate acestea sînt posibile pentru că mecanismul redistribuirii prosperității a eșuat. ”Globalizarea aduce țările sărace mai aproape de țările bogate, dar crește inegalitatea și în cele sărace, și în cele bogate”, observă Soros.

Celebra butadă potrivit căreia e suficient să crești tortul, în loc să te preocupi cu felul în care va fi el feliat, își arată limitele. Or fi crescut economia și tortul la nivel mondial, dar o bună parte a populației nu poate ajunge la blat pentru că are nevoie de o scară.

Cofetăria lui Gulliver în țara piticilor.

Cînd Thomas Piketty afirmă, bazîndu-se pe serii lungi de numere, că posesia de capital excede și, în final, declasează orice altă resursă aflată la dispoziția oamenilor, în primul rînd propria muncă, el este etichetat drept un marxist postmodern.

George Soros scrie că o democrație care transformă doar 1% din populație într-un beneficiar glorios al globalizării va pierde încrederea celorlalți, lucru care va fi speculat de dușmanii societății deschise.

Ceea ce se întîmplă.

Iar cîștigătorii sînt, de fapt, tiranii camuflați sau designerii statelor mafiote. Noi, în România, întîlnim trăsături ale ambelor versiuni iliberale de societate. 

Al doilea om care are ceva de spus în legătură cu 2017 se numește Nastratin Hogea.

Născut în primii ani ai lui 1200, înțeleptul călare pe măgarul său anatolian a trecut granițele Asiei Mici. Poveștile și snoavele sale au pătruns în cultura occidentală, în budism, în Rusia și în Balcani.

Într-un an de cumplită foamete, povestea apare în volumul lui Jean-Claude Carriere – ”Cercul mincinoșilor”, soția lui Nastratin Hogea îl îndeamnă pe înțelept să se urnească de acasă ”pentru că oamenii săraci nu mai au nimic de mîncare, au ajuns să le moară și șobolanii din case de foame”. 

-Și ce vrei să fac eu, nevastă?
-Du-te și convinge-i pe cei bogați sau înlesniți, care nu simt răul, pentru că au provizii, să împartă cu cei care nu au, ca să putem trece toți necazul.

Nastratin aburcă pe măgar și pleacă.

Se întoarce peste cinci, șase zile.

Este tras la față și sleit de puteri.

”Ai reușit?”, îl întreabă nevasta. ”Am reușit”, răspunde el. Și continuă: ”Pe jumătate am reușit”.

”Cum adică pe jumătate?”.

”I-am convins pe săraci”.

Nastratin Hogea, un criptosoroist.

Ce se poate face?

Mici lucruri. Asta putem face. Pentru că, uneori, ”1 > 1 milion”, după cum ne amintește Arthur C. Brooks în The New York Times.

În plină anxietate, remarca unui cititor al NYT, dacă fiecare face un mic lucru, putem schimba ceva.

Ce?

Orice ne preocupă, orice nu făceam pînă acum, orice e în aria noastră de interes, orice ne-am dorit, dar n-am avut timp sau energie.

Ce înseamnă orice? O oră de predat engleza la o casă de copii o dată pe lună, o donație pentru un ONG sau un abonament la un ziar digital, un voluntariat în vacanță. 

Nimic nu e ”prea mic”.

Dacă nu compactam sticlele de plastic cînd le aruncam la gunoi, poate încercăm acum, dacă nu ne interesau becurile economice, poate ne mai gîndim o dată, dacă nu scriam niciodată senatorului care ne reprezintă, poate ne facem vreme să-i aflăm adresa de e-mail. Nu contează din ce partid e, asta-i o împărțeală peste care putem trece.

Vorba lui Nastratin Hogea, cum vine el agale pe măgar, într-o după-amiază prăfuită. În fața lui apare un ciopor de învățați.

Înțelepții din fața lui gesticulează furioși. ”Nastratin, noi nu ne-am înțeles, deși sîntem cei mai inteligenți oameni ai lumii. Există pe lumea asta două feluri de oameni?”. 

”Sigur că există. Cei care îi împart pe oameni în două feluri și cei care nu-i împart”.

Și trece mai departe.

 

 

 

Comentarii (88)Adaugă comentariu

fotbal  •  4 ianuarie 2017, 9:47

*** ☺e incercarea de a-mi plasa comentariul exact pe linia dintre laudatio si blestem

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorina  •  4 ianuarie 2017, 10:06

@Jos_cenzura Dumneavoastra cine ati dori sa ia decizii privind viitorul copiilor dumneavoastra? O persoana descurcareata, care nu a prea dat importanta educatiei proprii, care a obtinut o diploma "de carton" deoarece avea nevoie sa se angajeze pe un post pe care il obtinuse deja prin Pile, Relatii si cunostinte? Care apoi, dupa ce s-a angajat pe post, nu inainte, a dat si un concurs, aranjat deja, ca sa aiba apoi liniste. In afara ca de faptul ca acesta persoana a intalnit, ea sau cineva care ii este apropiat de ea, persoanele necesare la momentul potrivit (sa intelegem aici si cu plicurile de bani sau influenta) ce alte competente sau abilitati credeti ca mai are? Va face in post exact ce a facut pana la obtinut. Va intalni oamenii potriviti pentru a ramane in post si persoanele necesare pentru a performa in cariera. Va urca pe scara profesionala nu pentru ca are niste merite profesionale, sau competente care sa o recomande. Va urca pentru ca "intalneste" oamenii potriviti la momentul potrivit. A se vedea "Reteaua" care trebuie. Cine cunoaste oameni din "Retea" sau "Retele" are sanse la o cariera de succes. Nu conteaza ca nu are competentele necesare. Cine nu prea cunoaste oameni din aceste "Retele" poate avea o cariera de succes in afara Romaniei. Aici NU. Minusul acestor persoane este lipsa de viziune si de empatie fata de dumneavoastra si de copii dumneavoastra. De ce? Pentru ca acesta functie a obtinuta pentru ca ei sa- i fie mai bine. Si pentru puterea pe care o are in aceasta pozitie. Nu pentru ca dumneavoastra sa va fie mai bine. Si-a cumparat puterea cu fiecare inaintare in cariera. Credeti ca ii pasa de cei asupra carora are puterea? Cealalta situatie este ideala. Ca deciziile pentru viitorul copiilor dumneavoastra sa le ia persoane care au competenta de a face asta. Care au urcat in cariera perfectinandu-se, muncind, educandu-se continuu. Plusul cu care vine o astfel de persoana este viziunea si empatia fata de dumneavoastra si fata de copii dumneavoastra. Pentru ca s-a perfectionat, a muncit. Nu si-a cumparat puterea. A obtinut niste competente pe care le va folosi, la modul ideal, si in interesul dumneavoastra. Ce profesor ati dori pentru copiii dumneavoastra? Un profesor care si-a obtinut postul prin corupere, care nu a dovedit la modul corect ca detine competentele necesare de a educa elevi printr-un concurs corect. Si care, odata ajuns in fata copiilor dumneavostra ii educa gresit si le prezinta cunostinte eronate? Sau un profesor care si-a dovedit nivelul de compententa trecand prin cateva examene si concursuri, si care odata ajuns in fata copiilor dumneavoastra are responsabilitatea de a prezenta cunostintele corect stiintifica si corect pedagogic? Eu pentru copiii mei doresc a doua categorie de profesor.

Marius  •  4 ianuarie 2017, 10:26

Multumesc domnule Tolontan pentru raspunsul la intrebarea: "Cum putem noi ajuta ?" dintr-un post mai vechi . Nefiind microbist sau pasionat de sport imi fac abonament digital la gazeta , cine stie poate imi schimb preferintele. Si am sa incerc sa ajut si in celelalte moduri pomenite de dumneavostra cat de mult pot.

jjiacobuta  •  4 ianuarie 2017, 11:00

Daca traiti cu impresia ca in vest totul e pe baza de competenta atunci va inselati groaznic . Si acolo e nepotism si acolo e coruptie . Si acolo contractele se dau cui trebuie , diferenta consta in zerourile din coada . Si acolo unde sunt multe zerouri sa vedeti ce interventii se fac . Bineinteles ca speranta moare ultima asa pt copii calea de urmat e cea normala . Restul sunt detalii , dar uneori detaliile fac diferenta .

Cătălin Tolontan  •  4 ianuarie 2017, 11:13

@marius: va multumim. Veti gasi, cu siguranta, si alte moduri in care puteti simti ca ajutati.

fotbal  •  4 ianuarie 2017, 12:14

@echipa de moderare, revendic si pozitia de cel mai bun, inspirat si vesel comm asa ca va rog sa procedati si la colorarea lui in galben pai, ca motz este. glumesc, sa nu va incerce gandul, doar cititi si uitati

Stefan  •  4 ianuarie 2017, 12:20

Nu sunt un admirator al domnului Soros, chiar daca actiiunile dumnealui nu s-au dovedit ilegale, am ceva dubii in privinta moralitatii. Dar nu am cum sa nu ma intreb, unde au fost cei care sunt platiti sa-si apere tarile, cum a putut un om sa destabilizeze state, unele foarte puternice? In tara asta sunt votate persoane condamnate si se cauta vina la cei fara probleme legale. Prea multa toleranta la incompetenta si nerespectare legii. Poate ca putina educatie ne-ar ajuta sa intelegem ca "doar legea" ii apara pe cei saraci de cei care cred ca pot cumpara orice. Sensul articolului este foarte bun. Stam de 26 ani pe canamea si asteptam sa se schimbe lucrurile. Ne plangem ca ne invadeaza strainii, dar cand ne ducem la cumparaturi alegem produse straine. Ne plangem de clasa politica, dar nu mergem la vor (suntem scarbiti ) Suntem de acord ca nu ne respectam valorile, dar nu am dat 2 euro (o bere) pt opera lui Brancusi Vrem sa fim ajutati, dar cand este vorba sa ajutam suntem mult prea ocupati . Fiecare poate face putin. Este si timp, sunt si posibilitati, mai trebuie putina vointa.

Florin  •  4 ianuarie 2017, 12:32

Soros a facut niste observatii, solutia nu mai poate fi decat spirituala, economic nu poti imbunatati re-distribuirea capitalului pentru ca nu ai acces la decizie. Chiar daca iesi in strada si strigi, baietii au invatat si lectia asta si pun batista pe tambal fara restructurari. Un politist universal nu exista decat in sens militar, economic americanii il ajuta pe regele arabiei saudite sa ia toti banii de pe petrol si sa tina populatia in frau, la fel rusii in siria si in curand in iran. @Stefan CM: iubirea saracimii fata de Iliescu e deja traditionala, e doar o observatie ca se intampla asta din 89 incoace...nu el ne-a salvat de teroristi, de Ion Ratiu si de Regele Mihai? Si chiar de tentatia democratiei? Simplu si eficient, iesi in strada, iti iei un tarnacop in gura...

StefanCM  •  4 ianuarie 2017, 13:54

@Florin Mai pune si Marea Britanie langa sauditi, chiar recent a fost un mini scandal, cand Boris Johnson i-a criticat pe sauditi si guvernul l-a pus rapid la punct, a doua zi a dat-o la intors 180 de grade, prietenii nostri sauditi! :)) Iar pe Iliescu il supraestimati, am in familie cativa fani PSD ( nu exista nimic pe lumea asta sa le schimbe culoarea politica, mai au un pic si pun tablouri cu psdisti prin casa :)) ), si cred ca pentru ei Iliescu e ca si mort si ingropat, nici macar nu se mai gandesc la el. Acum e Dragnea cel simpatic, tipa de la Craiova care a primit ceva minister desi are dosar pe rol, Ponta cel vanat de toti, Ghita pedepsit de DNA ca nu a vrut sa o iubeasca pe Kovesi (hilar de-a dreptul), samd. Vremuri noi, oameni noi. Adica vremurile sunt vechi, oamenii noi. Vis-a-vis de sauditi, cred ca nu gresesc nici Statele nici Marea ca ii sustin, cred ca am vazut in Irak ce se intampla cand vrei sa schimbi dictatura intr-o pseudo democratie, si multe alte tari arabe. Sau africane. Ei au o societate tribala la radacina care face imposibilia coexistenta pasnica intr-o societate normala. Mai pune acolo si ca sunitii cu mistretii sau cum le zice la ceilalti isi dau omorul de cate ori se prind la inghesuiala, si ai ingredientele perfecte pentru o varza totala. Catolicii si ortodoxii de exemplu se au ca fratii pe langa siiti cu suniti.

Cătălin Tolontan  •  4 ianuarie 2017, 14:07

@Florin: hai sa ne luam critici impreuna :-) de acord cu tine. Problema nu e in primul rind tehnica, e si una de principii. De pilda: pentru ce se guverneaza? Care este scopul prim? Putem numi clarificarea aceasta drept una care are si o componenta spirituala? Da, si eu cred ca da. Sa nu ne jenam sa rostim cuvinte. Asta nu inseamna ca se guverneaza cu ansa, ci ca oamenii au si alte nevoi decit cele materiale.

redistribuirea cascavalului  •  4 ianuarie 2017, 14:37

il cheama costica e din caracal are 50 de ani si e strungar de meserie (a lucrat la vagoane, fosta fabrica a dl. burci) fiind un fff bun meserias. acum e la o fabrica de componente auto (cablaje mai precis). pune cabluri pe culori pe un panou. a compara cele doua meserii ca si grad de complexitate este imposibil. strungarii, frezorii, sudorii, lacatusii mecanici s.a. sunt coloana verteblara a unei industrii puternice. sa umfli si la lipesti plastice in industria maselor plastice (asa cum este cea mai mare parte a industriei de componente auto din romania) este cu totul altceva. dar nimeni nu s a gandit vreodata cat a pierdut romania din punct de vedere al resursei umane. cei care stiu un pic mai multa tehnica decat sa faca o pana de cauciuc la masina stiu la ce ma refer. ne intoarcem la costica. ce sanse ar fi avut la caracal cu meseria lui? niciuna. de asa zisi investitori nici nu poate fi vorba (abia daca se termina centura ocolitoare, asa ca autostrada nici nu poate fi vorba), iar craiova e aproape la fel de moarta astfel ca, practic e condamnat al saracie. conlcuzii: 1. daca isi inchipuie cineva ca a umfla si lipi plastice e acel gen de industrie care aduce prosperitate in romania, atunci ......... 2. drumul pe care mergem e sigur cu infundatura. 3. pt. fiecare tanar frumos si liber si cu salar de occident, lucreaza 5 costica cu minim pe economie. 4. investitorii nu vin in romania pt. tineri frumos si liberi, ci pt. costica, ca e ieftin. 5. propaganda spune ca ar mai fi solutie: costica sa vanda un startup la google.

Octavian Stăncioiu  •  4 ianuarie 2017, 14:41

”Pentru George Soros, societățile închise sînt cele în care conducătorii manipulează voința oamenilor, punîndu-i pe alegători să lucreze în beneficiul aleșilor și nu invers!”. Dar la noi, în România de azi, nu e la fel? Cine sunt agenții tot mai descoperiți ai imbecilizării României, domnule Tolontan? La Mulți Ani!

gazede sorosist  •  4 ianuarie 2017, 14:56

am trait s-o vedem si pe asta, nici nu a inceput bine anul si Tolontan a iesit cu bidineaua in mina si da de zor la albirea statuii lui Soros, asta dupa ce a curatat zapada, ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Statler and Waldorf  •  4 ianuarie 2017, 15:21

Si Ceausescu zicea ceva de omul multilateral dezvoltat!. Asa ceva nu exista! Societate deschisa zice domnul Soros, deschisa fata de cine? Fata de talhari si criminali? Cum ne aparam fata de acest Imperiu al Intunericului care nu se rusineaza sa schimbe adevarul asa cum ii convine lui, mai ales in societatea digitala? Democratia trebuie rescrisa pentru vremurile de azi. Vechii greci stiau ei ceva cand permiteau votul doar cetatenilor care meritau. Azi, cei mai multi indivizi nu-si mai pun problema existentei, nu realizeaza ca nimic nu e pe vecie, isi vand constiinta (daca o au) pe nimica. Logica, bunul simt si munca sunt criterii de care nu se mai tine seama...Si uite asa ne intoarcem incet incet catre societatile inchise. Soros, ai pierdut...

axel  •  4 ianuarie 2017, 15:44

@Marius - nu-i nici o problema, nici dl. Tolontan nu e microbist :))))

Chris  •  4 ianuarie 2017, 15:45

Mersi Catalin, am ras cu lacrimi la replica lui Nastratin =))))))

Laurentiu  •  4 ianuarie 2017, 15:45

Arta manipularii este cea mai perversa si mai subtila metoda de dominare a maselor. Ma incearca o stare de lesin intelectual, constatand ca am mai taiat de pe lista unul din putinele repere de moralitate pe care le mai aveam in aceasta societate muribunda. Acel reper erati dvs. De mult nu ma mai mira nimic in aceasta lume pe post de clepsidra rasturnata, cand ultimele firicele de normalitate se scurg in oceanul de perversitate. Ca sa fiu mai concret, erati ultimul jurnalist de la care sa ma astept "sa-i spele" lui Soros mizeria umana. Refuz sa cred ca puteti fi un naiv sau necunoscator al acestui pion malefic al globalizarii. Cealalta varianta este trista. Nu pentru cititorii dvs.fideli, ci pentru dvs. Nu ca ar schimba ceva in noua dvs. trista atitudine, ci pentru a cunoaste ca noi stim cum stau cu adevarat lucrurile, si suntem din ce in ce mai multi si crestem exponential ca numar cu fiecare zi, va trimit la acest link : http://www.dailymotion.com/.../x4imgqh_cine-este-de-fapt...

 •  4 ianuarie 2017, 17:04

E cea mai cool gaselnita de la o vreme incoace sa-l faci vinovat pe Soros de mocirla in care ne aflam. Daaaaa, din cauza lui nu avem infrastuctura, educatia si sanatatea sunt cum sunt, Soros ne taie padurile, Soros trucheaza licitatii, ce sa mai, omul e omniprezent! Conducatorii nostri saracii au vrut sa faca ceva, dar ce sa vezi, le-a pus piedica Soros! Nu le-ar fi rusine, ***! Mai treziti-va dracu'! Sau nu va lasa Soros?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gino  •  4 ianuarie 2017, 17:30

Incredibil....Ce a incercat sa transmita Tolontan...si ce a inteles Laurentiu ca acest gazetar Tolontan ai spala reputatia lui Soros.... Oricum este acest Soros ce anume are de spus poate fi interesant deoarece am retinut clar ca dintr-un fugar din Europa...Ungaria cu buzunarele gaurite a ajuns miliardar....oricine citeste mai mult de zece carti ( in afara de arici pogonici ) stie ca viata este o jungla....Nu Soros se trezeste vorbind alti vin si-l intreaba una alta caci poate afla si Ei cum dintr-un amarit ajungi miliardar....In societatea actuala nu poti sa faci mai nimic fara bani....faptul ca s-a ajuns la globalizare tot oameni au dorit asta....Stii bancul cu calatorul care intilneste un calaret ...si-l intreaba domnule cit mai trebuie sa merg pina la prima asezare...Calaretul se uita la El cu ochi mirati si-i spune ...calatorule bag de seama ca vrei sa-mi furi calul....Asa si laurentiu cu Soros....Pe lumea asta nimeni nu face 1 miliard sau mai multe prin munca dreapta....Sa revin la ce a spus Tolontan sa mai facem si munca patriotica....dar cine sa dea startul ...tot multimea saracita ....sau unul precum Tiriac,Becali,Basescu,Dragnea,Tariceanu...sa-i vad ca Ei personal sadesc 5 pomi...Ei sapa ...Ei cumpara pomul Ei il uda...iar poamele cind se fac le imparte multimi....sau sa-i vad cu matura si faras 1 ora pe luna cum curata *** de ciine de pe strazi si parc....etc.....Domnule Toluntan dumneavoastra ce aveti in vedere pe 2017....ce acte de caritate si munca patriotica sunt trecute in agenda...deoarece sunteti un lider....ar fi intelept sa va vedem in frunte pe Dumneavoastra ca prim exemplu....La iesirile din Bucuresti pe marginea drumurilor sunt gunoaie...de curind au parut borne care au numere pe ele ... va ofer borna cu nr. 6 de la km 20 in directia Bucuresti -Lehliu...Eu o am pe cea cu nr.7 si solicit sa facem curatenie tot anul 2017 odata pe saptamina o ora...Personal in 6 luni am adunat gunoi reciclabil...peturi,carton,doze,fier,sticla in valoare de 54 ron pe sectorul meu de curatenie de 70-80 m lungime...iar sectorul a fost intotdeuna curat si verde anul asta daca ne ajutati si cu ceva donatii putem pune din 10-10 metri pomi...Mai solicit ca prin donatii-le pe care publicatia din care faceti parte si angajati si colaboratori platiti sa donati bani pentru inceperea constructiei unui azil de batrini ( 50 locuri ) privat...constructia din donatii...cazarea prin plata de catre batrin....Sunt cereri de 100.000 locatari in Bucuresti....iar locuri sub 1000 in Bucuresti si Ilfov impreuna....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jos_cenzura  •  4 ianuarie 2017, 17:42

Sorina, vad ca nu intelegeti miezul problemei. Intr-adevar, nu vreau ca "descurcaretii" sa ia decizii privind viitorul copiilor mei. Nu vreau nici ca cei "destepti", cu diplome, tehnocrati de la Bruxelles, alesi democratic sa ia decizii privind viitorul copiilor mei. Cele doua variante sunt la fel de rele - poate cei care dau rasol, si sunt superficiali, sunt mai putin nocivi pentru ca se implica mai putin decat cei constiinciosi. Eu doresc ca EU sa iau deciziile acestea, iar DUMNEAVOASTRA sa luati deciziile legate de copiii dumneavoastra. Nu ne trebuie stapani luminati, ci doar mai putine constrangeri si mai multa libertate de actiune. Eu ma consider om liber, nu-mi doresc stapan, indiferent de cate diplome ar avea.

 •  4 ianuarie 2017, 18:58

Hello! Posturile tv de stiri! Ati uitat sa bagati reclamele de la fara zece!

StefanCM  •  4 ianuarie 2017, 19:21

@J_c, unde nu e cap vai de picioare. Nu exista tara in lumea asta care sa functioneze mai bine fara conducatori, ca sa folosesc un termen generalist cu rezonante pre 89( am dat cu nuca in perete :)) ). Un conducator incompetent e mai bun decat tara lui Papura Voda. Iar un conducator educat si experimentat in administratie, nu neaparat publica sigur e mai bun ca unul incompetent.

StefanCM  •  4 ianuarie 2017, 19:30

Sorina are perfecta dreptate, si acopera multe din problemele sistemice din tara asta. Meritocratia in sistemul public din Romania e un fel de gluma proasta cu care iti jignesti seful si colegii cand vrei tu neaparat sa fii Gica contra. Ce invata tinerii prin puterea exemplului in sistemul actual? Ca ai sanse mai mari sa reusesti in viata daca faci parte din sistem si bagi mana pana la umar in saci. Riscurile sunt minore, ca niciodata nu lucrezi singur, doar trebuie sa te integrezi.

Vulcic  •  4 ianuarie 2017, 20:50

Din autobiografia domnului Soros ati uitat sa mentionati ca la varsta de 14 ani si-a vandut toate rudele,prietenii si cunostintele nazistilor. El deasemenea declara ca nu regreta.

Sorina  •  4 ianuarie 2017, 20:58

Eu am vrut sa atrag atentia asupra faptului ca multi oameni nepotriviti ajung in functii extrem de importante pentru noi cetatenii pentru ca acesti oameni nepotriviti isi doresc PUTEREA. Aceasta PUTERE le aduce in primul rand INFLUENTA asupra noastra, apoi si bani. Dar nu banii sunt cei care-i fac sa urce in cariera, ci PUTEREA pe care o obtin asupra noastra. Un om care isi doreste PUTEREA este un om lipsit de empatie. Este un om care nu-i cunoaste pe oameni la nivelul sensibilitatilor lor. De fapt, nu le pasa de noi. Nu le pasa de nevoile noastre. Sunt egocentrici. Isi doresc functia pentru ei, pentru satisfactia pe care le-o ofera PUTEREA si influenta. La acest nivel nu numai ca nu isi vor satisface obligatiile din fisa postului, dar devin extrem de periculosi pentru noi prin deciziile egocentrice pe care vor lua. Si va dau un exemplu foarte puternic: venirea minerilor in Bucuresti chemati de Iliescu. Dorinta si setea de PUTERE si INFLUENTA a unui lider a dat inapoi Romania de la drumul pe care si l-a deschis in decembrie 1989. Cu totii am trait toata acea perioada. Nu cred ca i-a pasat lui Iliescu atunci de cetatenii Bucurestiului si nici de cetatenii tarii si nici de viitorul nostru. I-a pasat de PUTEREA si INFLUENTA lui. Asta inseamna un om incompetent intr-o functie extrem de influenta si importanta.

P. Cosmin  •  4 ianuarie 2017, 21:11

Domnu Tolontan, si pe matale ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

P. Cosmin  •  4 ianuarie 2017, 21:33

Era o intrebare, nu o acuzatie.

P. Cosmin  •  4 ianuarie 2017, 21:35

Interesat de observat este faptul ca domnu Tolontan a lasat demult sportul deoparte. Se ocupa de politica pe un site de sport.

sine ratio  •  4 ianuarie 2017, 22:44

Oare Liviu Dragnea, al treilea om in stat, va primi viza de intrare pe teritoriul SUA? Este totusi condamnat.

Mihai Teo  •  4 ianuarie 2017, 22:49

@ P. Cosmin, stii de hotul care striga "hotii" ? Pe blogul *** gasesti la sectiunea George Soros din partea dreapta o ampla analiza a "meandrelor concretului". Ce e scris aici e o gadileala la un zgarie nori.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sine ratio  •  4 ianuarie 2017, 22:54

Si mai ceva. Condamnarea lui Dragnea intra relativ bine intr-un spatiu relativ antagonic: ”moral turpitude conduct” vs. ”purely political offences”. Merita studiat.

sine ratio  •  4 ianuarie 2017, 23:03

Un ultim comentariu. ORNISS. Cum va aviza ORNISS accesul d-lui Dragnea la informatii clasificate? Pe ce nivel? Conform legii acest om nu ar trebui sa detina acces la informatii clasificate secret de stat.

neantul valah  •  4 ianuarie 2017, 23:35

acum ca a castigat PSDragnea puteti sa nu ne mai complicati viata aiurea cu postari post factum precum George Soros ..

Florin  •  5 ianuarie 2017, 0:32

@Tolo si Stefan CM: Dialogul cu voi mi-a inseninat sperantele fata de Romania: avem oameni geniali, dar in mod cert si cei mai corupti politicieni...Sa revenim la spiritualitate si sa dau un pic de ingredient la fasole: arabia saudita si Teleormanul sunt guvernate la fel, cu relatii de dependenta, va dau pomana de la mine (ambii), dar nu faceti opinie separata de noi si nu puneti *** pe petrol sau nu scoateti pamantul din administrarea feudalului local. Ce are arabia saudita in plus? Insistenta pe spiritualitatea lor. Vestul se rusineaza ca o fata mare de teme spirituale in politica, noi vrem political corectness, vrem sabloane, adevarul e deja spus, el mai trebuie doar administrat...In arabia saudita intri la parnaie daca te inchini pe strada, unui musulman convertit la alta religie (desi asa ceva nu exista acolo) i se taie capul. Ce a raspuns ilici iliescu la intrebarea despre credinta? Cred mai mult decat altii...deci avem campionat de credinta in viziunea KGB, inclusiv in Biserica pot ei diviza oamenii...In concluzie sauditul e tinut in frau cu marina americana, in alte tari au avut primavara aia a lor, in Teleorman reteta din notele lui Ilici de la Moscova. Dragnea e mai tare ca Ilici, asta e nascut si nu antrenat sa manipuleze, daca era fina lui prim si intra pe linia Rusia-Siria-Iran putea Ilici sa-i pupe mana si sa-i zica "sefu'". Asa ca s-o luam incet...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ionut  •  5 ianuarie 2017, 3:15

Eu credeam ca Pipiddi e no.1 dar vad ca tu duci steagul detasat. Ramai sanatos..daca tu pe cinicul Soros ce isi permite sa manipuleze piete ranjind din offshore-uri ni-l dai exemplu si-l ridici in slavi... ramai cu ale tale.

Cinicul  •  7 ianuarie 2017, 5:47

Sunt de acord cu majoritatea punctelor dvs de vedere, totusi imaginea idilica a unui George Soros raspandind democratie, pace si prosperiate nu se prea potriveste cu cea a lui George Soros partener de afaceri al generalului Wesley Clark (poate va mai amintiti de el pe punctul de a incepe un nou razboi nuclear) sau George Soros trimitand memos la Pentagon sau distrugand economii firave ale unor tari din Asia de SE. Altfel ar trebui sa-l sanctificam desi sunt sigur ca n-ar accepta. Sau tanarul George Soros care, dupa propriile-i marturisiri, cumpara la un chilipir casele evreilor din Budapesta trimisi in lagare de concentrare. Totusi vreau sa pun in discutie un aspect al luptei impotriva proiectului Rosia Montana care nu a fost reliefat suficient in presa romaneasca. Unele din ONG-urile si mai ales unele din personalitatile implicate in aceasta actiune de protest sunt sau au fost in trecut sponsorizati de George Soros. Proiectul a trecut prin multi proprietari/actionari iarasi printr-un proces foarte dubios. Pedigree-ul lui Benny Steinmetz nu este din cele mai curate, dar este pe linia celor care au inceput proiectul (Frank Timis et al). Pentru cei neavizati merita semnalat ca intre George Soros si Benny Steinmetz este o dusmanie veche, rezultat, pare-se, al unor tzepe pe care Benny S i le-a tras lui Soros intr-o afacere de telecomunicatii (scuzati expresia cam frustra). De atunci George Soros finanteaza o campanie sustinuta impotriva lui Beny Steinmetz prin presa si sponsorizari de ONG-uri care sa-i saboteze proiectele. Pentru cei care cred ca vorbesc prostii iata doua din sursele mai credibile : http://www.independent.co.uk/news/business/comment/jim-armitage-it-s-an-intriguing-tale-of-the-israeli-billionaire-the-mining-rights-george-soros-and-9193911.html http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/industry/9987264/Billionaire-Beny-Steinmetz-sues-former-adviser-Lord-Malloch-Brown-over-George-Soros-link.html Faceti o cautare pe intrenet si veti gasi zeci de alte surse. Ar fi util de stiut cate din personalitatie si ONG-urile care fost implicate in lupta impotriva proiectului au fost sau sunt finantate de Soros. Nu sustin nici pe departe dezvoltarea proiectului Rosia Montana, nu numai din motive ecologice dar, mai ales, pe criterii economice si de eradicare a coruptiei. Acest proiect a demarat si practic aprobat printr-o succesiune de acte de coruptie fara precedent. Majoritatrea politicienilor romani sunt implicati mai mult sau mai putin in acesata afacere murdara. In plus beneficiul economic adus statului roman este minim, iar urmarile pe termen lung dupa inchiderea proiectului sunt greu de estimat. Si inca ceva, societatiel deschise sunt mai putin vulnaerabile coruptiei din interior, dar mai lipsite aparare in fata controlului din afara.

as  •  7 ianuarie 2017, 12:05

Dle Tolontan, ma dezamagiti cu acest articol. Este ordin pe unitate sa il sustineti pe Soros?

Liana  •  8 ianuarie 2017, 22:56

Cred că teama generală e legată în primul rând de libertatea care ne este mai mult sau mai puțin periclitată ciclic. Adevărul eliberator nu-l cunoaștem, dar ce știm cu toții e că îl putem trăi atunci când iubim necondiționat. Deci, soluția dumneavoastră de a ne ajuta semenii din iubire altruistă este etern binevenită și am fi cu toții mult mai fericiți și ne-am simți mai liberi, fiindcă ”înțeleptul e fericit și-n iad, în timp ce prostul suferă și-n paradis”. De aceea, să nu ne temem de Soros, de Rothschild și de nici o organizație ocultă, fiindcă omul sfințește locul.

Comentează