Ministerul de Interne poate lămuri rapid cine sunt cei care au provocat violențele din Piața Victoriei. Negoiță neagă orice legătură!

Jandarmii îi cunosc pe ultrașii care au terminat cu scandal demonstrația pașnică de miercuri seară

joi, 2 februarie 2017, 1:11

UPDATE: Ionuț Negoiță, patronul lui Dinamo și fratele primarului PSD, Robert Negoiță: ”Nu am nici o legătură cu cei care au creat violențele de aseară!”.
Ionuț Negoiță susține, pentru Gazetă, că ”nu sunt în cele mai bune relații cu ultrașii din galerie, e o minciună halucinantă că ar fi fost înaintea manifestației la Hotel RIN”. El spune că ”nu am nici o legătură cu cei care au creat violențele de aseară!”. ”Din cîte știu eu, ei au ajuns în Piața Victoriei de la meciul de baschet al lui Dinamo, în nici un caz de la hotelul meu și al fratelui”.

Ultrașii din Piața Victoriei nu sunt galeriile echipelor de fotbal.

Dacă o galerie are 3.000 de oameni, ultrașii sunt cîteva sute.

Iar cei violenți alcătuiesc, la rîndu-le, o minoritate în rîndul ultrașilor.

Cu atît mai puțin ultrașii violenți nu sunt reprezentativi pentru mitingul de miercuri

La nivelul mulțimilor care au ieșit în stradă în toată țara, cei cîteva zeci care s-au încăierat cu jandarmii reprezintă 1 la 10.000.

Dacă Ministerul de Interne vrea, ofițerii îi vor depista cu ușurință pe autorii violențelor de la capătul acestei zile tensionate, dar pașnice.

De ce?

Pentru că jandarmii îi cunosc foarte bine pe ultrași.

La deplasări, jandarmii au chiar ofițeri de legătură printre ei. Ofițeri declarați, la vedere, acceptați de către ultrași că n-au încotro.

În toată lumea, forțele de ordine îi fișează și monitorizează pe acești oameni.

Cînd se strîng la manifestări, sportive și nu numai, ei sunt filmați.

Asta pentru că nucleul radical al ultrașilor este vector de risc social. Își construiesc prestigiul prin violență. Se bat între ei, dar se unesc ori de cîte ori înfruntă împreună autoritățile.

100.000 de oameni au fost prezenți la protestul din fața Guvernului

Își lansează provocările pe net și se pregătesc din vreme pentru violențe.

Iar acest război, inegal, dintre stat și grupurile reduse numeric și binecunoscute, conține și o doză de coabitare.

Ultrașii sunt infiltrați și, în anumite cazuri, controlați.

De asemenea, există o simbioză între facțiunile dure ale ultrașilor și cluburile de fotbal pe care le susțin.

Jandarmii sunt în posesia mai multor rapoarte care atestă faptul că ultrașii primesc bani, pentru deplasări, regia de dinainte de meciuri și alte costuri, din partea patronilor cluburilor din România.

200.000 de oameni au demonstrat în toată țara

Din relatările reporterilor Gazetei de la fața locului, în Piața Victoriei au poposit ultrași dinamoviști din PCH, ”Peluza Cătălin Hîldan”, plus steliști și rapidiști.

O parte a ultrașilor au venit, uniți, de la meciul  Dinamo – Steaua din Cupa României la  handbal masculin.

Cîtă vreme în piață manifestau 100.000 de oameni împotriva modificării Codului Penal, ultrașii au fost, la rîndul lor, pașnici.

La un moment dat, spre 11 noaptea, când mitingul era mult diminuat, ei au început să arunce cu petarde. Și înspre mulțime și înspre vechii lor adversari, jandarmii.

”Trei manifestanți și doi jandarmi au fost răniți, dar nu grav”, a declarat Raed Arafat.

Imaginile au început, firesc, să facă turul televiziunilor.

Cum vor transforma violențele în emblema acestor manifestații sau le vor contextualiza, asta ține de informațiile fiecăruia dintre canalele TV.

Chiar și la cele mai conservatoare estimări folosite, 100.000 de oameni în București și 200.000 în toată țara, mitingurile au avut o magnitudine fără precedent în ultimii ani.

Potrivit surselor Gazetei Sporturilor din interiorul galeriilor, ultrașii violenți dinamoviști prezenți sînt apropiați ai lui Elias Bucurică, care domină o parte din PCH.

Bucurică este unul dintre liderii galeriei lui Dinamo, ”omul lui Gabi Oprea”, vizibil la congresele UNPR și prezent la lansarea din 2014 a candidaturii lui Victor Ponta pe Stadionul Național.

Dinamoviștii nu au fost însă singurii, i-au însoțit în Piața Victoriei steliști și rapidiști.

”Toți erau pregătiți pentru bătaie cu jandarmii de câteva zile”, spune pentru Gazetă un om dintr-o galerie bucureșteană.

Potrivit altor surse, pe care ziarul nu le-a putut confirma, unii dintre ultrași au fost văzuți miercuri, înainte de miting, la hotelul RIN al fraților Ionuț și Robert Negoiță.

Ionuț este patron al lui Dinamo, iar Robert este primar al Sectorului 3 din partea PSD.

Sunat repetat de către Gazetă, e adevărat că la o oră târzie, după incidente, patronul dinamovist Ionuț Negoiță nu a putut fi contactat ca să comenteze prezența celor cîteva zeci de ultrași dinamoviști.

Dar să nu politizăm în nici un fel povestea!

Evenimentele sunt fluide și furnizăm informații pe măsură ce le aflăm, indicînd zona surselor și gradul de acuratețe.

Clarificarea incidentelor și apartenenței la anumite grupări a celor care au provocat violențele este datoria jandarmeriei.

Jandarmii inițiază măsurile legale.

Ei au filmările, bazele de date și informațiile dinspre ultrași.

Comentarii (154)Adaugă comentariu

Laur  •  3 februarie 2017, 9:57

Salut Catalin. As vrea daca poti sa urmaresti filmarea din articolul aparut in prosport si sa imi spui parerea ta. Imi pare edificator despre cine a instigat si probabil a aprins scanteia intr-un moment de maxima tensiune. Jandarmul era activ si cu un comportament violent intr-un grup restrans de ultrasi ramasi. Am vazut placarea respectivului "ultras" in direc la tv din alt unghi...omul era superactiv. http://m.prosport.ro/fotbal-intern/diverse/video-abuz-in-serviciu-la-protestele-din-piata-victoriei-momente-incredibile-un-jandarm-sub-acoperire-a-fost-batut-chiar-de-colegii-lui-16147748 Explicatia acestui user imi pare ca sta in picioare si explica cine sunt ADEVARATII VINOVATI : "Jandarmii au capturat aseara un "ultras dinamovist" care avea asupra lui materiale pirotehnice. L-au calcat in picioare pana cand si-au dat seama ca PROVOCATORUL era chiar seful lor, MAIORUL DRAGANESCU!!! Misiunea lui era sa joace rolul de suporter violent, care lanseaza materiale pirotehnice spre jandarmi. Nu mai inghititi toate dezinformarile acestor ticalosi! Va dati seama ca nu au sarit pe el pentru ca statea linistit pe acolo. L-au luat la ochi pentru ca se comporta asemeni unui huligan. Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui cand vezi astfel de manipulari este "Cui prodest?" (cui foloseste?) Cine avea de castigat din intoxicarea cu "ultrasii" si cine avea de pierdut? Au fost retinuti si niste tineri violenti. Aceia vor fi fluturati de maine prin presa. DAR tocmai asta era strategia Jandarmeriei: oamenii lor sub acoperire au dat tonul mizand pe faptul ca se vor gasi destui bezmetici pe-acolo care sa faca ce fac ei, pentru ca apoi sa-i captureze. Draganescu si statia lui au fost victime colaterale."

Burebista  •  3 februarie 2017, 10:19

Domnule Tolontan, eu cred ca mai interesant ar fi cine sta in spatele acestei mascarade ieftina cu oameni in strada. Sunt extrem de curios sa aflu de unde" izviraste" spiritul asta civic pentru ceva ce nu am avut niciodata "Justitie si dreptate " si cum se face ca aproape nimeni nu a iesit in strada ca un tradator de Tara si de neam, ne condamnat *** pe 10 generator, prin aprobarea si promulgarea "Codului muncii fun 2011 " ,prin taierea de salarii si pensii ,inchiderea de spitale si scoli, pt construirea de partii de schi sau sali de sport in catune. Incercati macar o explicatie pertinenta daca puteti. Apropo sa nu uitati sa imi spuneti unde era grija marilor puterii din Europa pt un popor aruncat in muzerie si intuneric?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alexandru  •  4 februarie 2017, 10:49

Domnule Tolontan, eu cred ca sunteti un roman si patriot. Impreuna cu ceilalti ziaristi, va rugam cercetati ce se intampla in Romania si ce rol are Iohannis si ai lui in aceasta "harmalaie civica". Nu sunt adeptul niciunui partid politic dar regret decaderea PNL (cel adevarat, nu "ceaiul" asta de acum), partidul de suflet al parintilor si bunicilor mei. Se inorc Bratienii in morminte, cand vad pe *** Gorghiu si *** Turcan sefi la PNL iar un sas ajuns "patron" al liberalismului romanesc. Ce se intampla, Domnule Tolontan, in tara noastra si cu romanii? Niste rubedenii de ale mele, lucratori la niste firme straine, sunt obligati pe baza de tabel sa mearga la proteste, primesc materiale, ca pe timpul lui "toasu", pe baza de semnatura. Sunt semnale ca in tara au intrat niste "unii" ca pe timpul lui decembrie '89. Ce se intampla? Dodon a primit harta Moldovei lui Stefan, este in plan sa-i schimbe steagul, in Ardeal se agita secuii, in Serbia este iarasi o agitatie (acolo sunt rusii!). Pozitia ambasadorului SUA, un neamt, o fi el cetatean american, dar nemtii tot nemti sunt, este dubioasa, D-na Merkel a dat ordine clare catre Cotroceni, La Bruxelles, cand e vorba de Romania, ca deobicei, ei vad culoarea opusa, caci globalistii astia europeni germanici sunt mai globalisti chiar si decat Trosky (Lev Bronshtein din Odessa, prietenul foarte apropiat al lui Dr. Rakovsky din Constanta, "marele iubitor al romanilor"). Domnule Tolontan, cred ca ziaristii nostri romani (si romanesti!, nu sunt chiar niste ageamii, ar trebui sa nu lase lucrurile sa o ia intr-o directie contrara intereselor istorice ale romanilor. Din pacate, la dezbinarea asta a romanilor a contribuit si presa. Romanilor le este intiparita in memorie actiunile care au dus la distrugerea lotului romanesc de gimnastica feminina, la aducerea fotbalului romanesc la un nivel mai mult decat derizoriu. Este ingrijorator nivelul de subcultura si subeducatie la care a fost adus tineretul roman. Scoala romaneasca nu mai exista, Romania, care si-a pastrat mandria chiar si in timpul regimului trecut, un regim contrar aspiratiilor natiunii romane, acuma a ajuns de terfeleala pentru asa zisii aliati. Dumneavoastra, OAMENII DE PRESA, lamuriti-ne, convingeti-ne, sunt astia aliatii romanilor sau sunt niste lupi in blana de ***? Asteptam ca ziaristii sa fie alaturi de romani si nu de niste interese efemere.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  5 februarie 2017, 18:28

Acum ca ne uitam in urma, cui ar fi folosit o escaladare a conflictului? Cineva cu fata rosie si ochii bulbucati de ura oarba imi reprosa mie (votant PSD), ca acesti huligani au fost pusi sa instige tocmai de catre PSD. Asa ca m-am oprit putin si am intrebat logic (din moment ce PSD e Guvernul): de ce ar face PSD asa ceva impotriva propriului Guvern? Acel cineva: "pentru ca au toate interesele. Pentru ca ei vor sa fie dati jos, ca un Guvern interimar sa nu poate schimba OUG-urile pana la intrarea lor in vigoare" Sigur ca acea persoana devenea din ce in ce mai frenetica pe masura ce eu incercam sa explic rational si logic, ca nu cred ca PSD-ul ar vrea sa plece de la Guvernare. Dar asta era, la momentul respectiv, mentalitatea persoanelor care mergeau sa protesteze in piata in fiecare seara (cel putin cei 10 pe care ii stiu). Ca PSD-ul a vrut ca protestul din acea seara sa degenereze si ca ar fi fost in folosul lor. Ma gandesc acum ca prostul: daca ar fi plouat, iar protestatarii s-ar fi vazut nevoiti sa plece acasa? Cine ar fi fost de vina pentru ploaie? Revenind: *Uitandu-ne in urma PSD ar fi avut suficiente motive sa ceara interventia nu? Sa se dea ordin sa ii disperseze pe toti cu forta si sa ii trimita acasa. Dar nu au facut-o. si acest Guvern a negociat o situatie de criza mai bine ca oricare alt Guvern din ultimii ani. Nu mai aduc aminte de violentele din 2012. Si mai interesant, ca in timp ce protestatarii multumeau Jandarmeriei, PSD-ul multumea Jandarmeriei si Ministrului de Interne, Iohannis a fost singurul care a iesit si a cerut Ministrului de Interne sa explice de ce nu a intervenit in forta. Ciudat ca un Presedinte ar dori o escaladre a unei situatii tensionate. Mergand pe scenariul protestatarilor anti-OUG: Un grup "altfel" este adus in piata, Jandarmeria se lasa atrasa in cursa, Jandarmeria intervine in forta in urma ordinelor primite de sus, oameni simpli sunt absorbiti in acest joc, totul degenereaza in violente de strada. PSD-ul este inlaturat de la Guvern din cauza violentelor. Oare a cui vointa s-ar fi implinit? Eu nu stiam ca PSD-ul vrea sa plece de la Guvernare si mi se pare ilogic pentru ca ar fi putut sa isi dea foarte simplu, demisia :) Un alt argument pentru care acea persoana sustinea cu fata inrosita si ochii sangerand ca PSD a fost la mijloc este: unul dintre huligani avea un banner cu "Jos Guvernul" . Din nou nu inteleg. Din nou mi se explica cu un scenariu fantezist dar in aceleasi linii ca cel de mai sus: "PSD vrea sa deturneze scopul acestui protest. Oamenii din strada vor doar retragerea OUG, nu caderea Guvernului" Revenind la ziua de azi 05.02. Oamenii din strada nu mai sunt multumiti doar cu retragerea OUG, ci vor ca si huliganii din acea seara, caderea Guvernului. Sa inteleg ca PSD isi atinge obiectivele si vor pleca de la Guvernare dupa nici o luna? :) Nu, se implineste vointa lui Iohannis care si-a trimis serviciile in piata sa instige. Aceasta spalare pe creier totusi.

Comentează