7 zile până la sentința din Gala Bute. Cum s-au lepădat Udrea, Ariton și ceilalți de stat

A trecut nebăgat în seamă un element pe care, de la Elena Udrea la Ion Ariton, inculpații l-au repetat iar și iar pe parcursul celor doi ani de proces: dezgustul pentru ce le-a făcut lor sistemul public

luni, 6 martie 2017, 2:24

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Tudor Breazu e un tânăr direct.

El a fost secretarul particular al Elenei Udrea.

”Provin dintr-o familie care nu a lucrat la stat și nu a făcut niciodată afaceri cu statul”, spune Breazu în fața judecătorilor, scuturându-se de funcția sa publică precum te scuturi de o omidă care ți-a picat pe mână.

Timp de aproape doi ani, în fața Curții, acesta a fost discursul standard al inculpaților care au lucrat la stat.

Regretul că au picat în plasa lucrului într-un minister.

Dezgustul pentru sistemul public.

”E ultimul dumneavoastră cuvânt”

Instanța sesizează că ei repetă același lucru pe care l-au mai zis.

Dar e dreptul inculpaților să-l rostească de vreme ce îi frământă.

”Nu vă grăbim, dar vă semnalez doar că acesta este ultimul dumneavoastră cuvânt! Ultima oară când vă adresați Curții”, le spune Angela Dragne, șefa completului.

Unul după altul, bărbații și femeile continuă să povestească ce rău le-a făcut să lucreze la stat.

E ceva simptomatic aici și mărturiile lor merită puse una lângă cealaltă.

Visul tineresc al consilierului Elenei Udrea

”Clientul meu a lucrat în mediul public dintr-un vis tineresc!”, pledează avocatul lui Ștefan Lungu.

”Dar mediul public i-a făcut numai rău”, continuă apărarea.

Ca și Breazu, Ștefan Lungu a fost extrem de apropiat profesional de Elena Udrea. Cavaler în cercul intim al încrederii.

Când vine la bară, Lungu spune că ”eu m-am realizat și confirmat în mediul privat și am crezut că pot aduce ceva în mediul public”.

Potrivit rechizitoriului, dar și potrivit propriei recunoașteri, făcută încă din prima clipă, firma lui Ștefan Lungu a încasat mita de 10% în valoare de sute de mii de euro, din câteva lucrări atribuite de Ministerul Dezvoltării.

Asta în vreme ce lucra la stat.

În cazul lui Tudor Breazu, consilierul scotea știrile neconvenabile ministrului din presă, îi cumpăra case și mergea în vacanțe alături de Elena Udrea și de fosta sa iubită, șefa CNI Ana Maria Topoliceanu.

”Eram atât de apropiați, eu și Ana Maria Topoliceanu, încât prietenii ne spuneau că nici nu s-au scris cărți despre o relație atât de frumoasă” Tudor Breazu

Completul ascultă, calm.

Antrenate, Angela Dragne, Leontina Șerban și Florentina Dragomir privesc cu pulsul scăzut acest ultim cuvânt, în care inculpatul spune că toată literatura universală nu s-a ridicat la înălțimea iubirii a doi oameni.

Oameni nenorociți, cu iubire cu tot, de sistemul de stat.

Ministrul supărat că statul i-a pedepsit faptele bune

Elena Udrea însăși se consideră o victimă a serviciului public.

Statul e vetust.

Nu-l poți schimba.

Statul e plin de funcționari ”dispuși la mită, precum secretarul general al ministerului, Gheorghe Nastasia”, zice fostul ministru.

Elena Udrea împarte situația în două:

”Am intrat în politică deși aveam bani dobândiți prin căsătoria cu un om de afaceri. Sunt o persoană ambițioasă și am vrut să fac lucruri care nu s-au mai făcut. Am fost un ministru care a cerut public denunțarea mitei. Nimeni n-a mai făcut așa ceva”, spune fostul demnitar.

În ciuda cererilor, șpăgile au continuat să circule în Ministerul Dezvoltării și Turismului, umflate de la lună la lună.

Asta arată contractele, așa indică circuitul bancar al sumelor, dincolo de orice dubiu.

Singurul punct unde inculpații nu se pun de acord, un punct esențial însă, este: cine a luat după aceea banii?

”De ce nu s-au urmărit banii și funcționarii publici până la capăt”

Ceva îi unește însă în rivalitatea lor pentru achitare sau pentru pedepse cât mai mici.

Oricât de mult împroașcă unul spre altul responsabilitatea, ei împărtășesc convingerea comună că lucrul la stat e cel care i-a nenorocit.

Asta repetă punct cu punct.

Procurorii susțin că inculpații sunt, de fapt, cei care au nenorocit statul.

Că, alături de cei din celelalte cazuri aduse în fața instanțelor, ei au deformat sistemul.

”Dar atunci de ce DNA nu a urmărit până la capăt traseul banilor? De ce nu i-a cercetat pe ceilalți funcționari ai statului sau alți oameni la care au ajuns banii? Chiar și audierea martorului Felix Tătaru arată că traseul banilor trebuia urmărit până la capăt!”, spune avocatul Alexandru Chiciu, apărătorul Elenei Udrea, arătând cu mâna spre procurorul de ședință.

Trimiterea la funcționarii corupți, lăsați în pace de DNA, a mai fost făcută de către apărare.

Trimiterea la Felix Tătaru e de ultim moment, în urma depoziției publicitarului, iar apărarea Elenei Udrea nu scapă nicio ocazie de a încerca să-și ajute clienta divertând către ceilalți suspiciunile.

În primul rând, către funcționarii publici.

Ariton: ”Gala Bute, sarcină cu caracter politic”

Chiar și Ana Maria Topoliceanu, mult mai succintă decât colegii de dosar, nu termină cuvântul fără să puncteze: ”Regret enorm că nu am plecat mai devreme de la conducerea Companiei Naționale de Investiții. Am stat prea mult”.

Celălalt ministru, Ion Ariton, spune, folosind exact aceste cuvinte, că ”organizarea Galei Bute a fost o sarcină cu caracter politic”.

Și el spune că e o victimă a statului.

Fostul ministru al Economiei e supărat că ”am ajuns degeaba în fața Curții”, că i s-a dat viața peste cap, de vreme ce n-a făcut decât ce era legal și ce i-a spus premierul Boc, de două ori: întâi la ședința de guvern din 5 ianuarie 2011 și, apoi, în primăvara aceluiași an, ”la o întâlnire informală”.

Gheorghe Nastasia, cel care semna totul în numele Elenei Udrea, e categoric: ”N-o să mă mai vedeți în sistemul public, în politică, în nimic!”.

Se declară dispus să facă muncă în folosul comunității.

Un pic mai bine decât până acum.

 

Comentarii (11)Adaugă comentariu

geo  •  6 martie 2017, 15:00

sunt doua categorii de oameni ce lucreaza la stat (sau in politica): unii (putini) care nu se manjesc fie de teama, fie dintr-o sanatoasa constiinta si altii (cei mai multi) care isi freaca mainile cand ajung acolo, isi risca numele, libertatea si linistea, pentru ca au caracter mic (ulterior mai pozeaza si in victime!!)...ei care credeau ca sunt puternici si speciali (de fapt niste favorizati politic, lingusitori cu superiorii, duri cu subalternii, lacomi si hoti). Pe langa puscarie, neaparat trebuie si recuperarea prejudiciilor!

Gareth Edwards  •  6 martie 2017, 15:10

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

neprihanitii  •  6 martie 2017, 15:27

toti sint niste *** politicii dar se dau curati ***. Doar prin accesul la functii politice au ajuns sa faca avere, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ion ion  •  6 martie 2017, 15:46

asta arata IQ-ul lui E Udrea, mare om politic si mare avocat - auzi colo: ea vine din mediul privat cu banii deja facuti, fiind nevasta lui Cocos (Cocos, proaspat condamnat - Bittner/Petrache/Microsoft/Parcarile Dalli si cate altele asemenea) asta arata si IQ-ul lui Basescu, care numai imparateasa pe viata nu a numit-o pe *** femeie

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Silvequik  •  6 martie 2017, 16:04

Domnule Tolontan ceva ce nu se leaga in acest dosar. Spuneti mi , mituitorul cel care a dat 900 000 euro care procurorii spun ca au ajuns la E . Udrea acuzând o de luare de mita ,de ce nu este cercetat in dosar ? Darea de mită nu se pedepsește?

bg  •  6 martie 2017, 17:08

Acestia sunt niste pseudo-politicieni (care nu lasa nimic durabil in urma lor), sunt preocupati in actiunile lor doar de propria imagine si vin la putere pentru ca buzunarul lor sa fie alimentat din bani publici. Declaratiile lor sunt ridicole si hilare. Venind din mediul privat, ei "au crezut ca pot aduce ceva in mediul public" si au dispus de banii publici asa cum probabil o faceau cu banii propriei firme. Domnii ar trebui sa candideze la premiul Nobel ptr. economie pentru ca au experimentat o noua metoda: Cum sa administrezi bugetul unei tari in acelasi mod cum o faceai cu propria firma.

nausea  •  6 martie 2017, 17:11

Cat e cota pentru achitarea Elenei Udrea? Pun la bataie tot cash-ul de care dispun..

Tarkus  •  6 martie 2017, 20:32

Cum oare a fost posibil ca o fostă "miss" *** a ajuns ministru cu cei mai mulţi bani din guvern, cum a fost posibil ca dintr-o familie *** această blondă să acapareze averi excepţionale şi oare cum a fost posibil ca preşedintele chel, semi-chior şi portocaliu să îi poarte sâmbatele ? Parcă mai ieri au ieşit din nou la un pahar de......

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian Popa  •  6 martie 2017, 20:35

M-aş bucura cu achitarea cu singura condiţie să i se confişte întreaga avere ! Apoi vom vedea pe ce bulevard îşi va face veacul !

eva  •  8 martie 2017, 13:41

Coana Leana a declarat public ca ea nu a semnat nici un contract pe fonduri europene si ca doar a continuat proiecte in derulare. Daca la acea vreme nu a contrazis-o nimeni, am crezut-o ! Am aflat apoi ca ca ea si-a delegat competenta (semnatura) unui nimeni, permanent pentru ambele ministere pe care le-a condus si asa s-a facut ca ea personal, nu a semnat nimic !! Repetenta fiind, nu a inteles ca asta schimba doar faptul ca in cazul unei ilegalitati in loc sa intre la belea unul, intra doi in sensul ca raspunderea nici macar nu se diminueaza !! Dar era imparateasa atunci, cum sa se gandeasca ea la urmari...

Resursa Umana  •  9 martie 2017, 17:52

Cum se *** la stat pe acelasi princiupiu ca in gala bute. Tolo arunca si un ochi prin TVR: http://www.tvr.ro/televiziunea-romana-cauta-profesionisti-pentru-ocuparea-urmatoarelor-posturi_19044.html#view. Concurs: 6 posturi de editor de imagine. Defapt scot 5 posturi de editor imagine si unul de producator general la sport. In acelasi anunt avem numai specificatiile postului de editor de imagine si nu cele ale producatorului general al stirilor sportive. Din anunt reiese ca deja postul este dat cui trebuie. DNA-ul!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează