”Precum în ATI, așa și pe pământ”

Într-un mic cimitir de sat carpatin sunt îngropați Georgiana Maxim și Ghiorghe Ponciş, ambii morți la o săptămână distanță, după ce au contactat infecții nosocomiale

luni, 6 martie 2017, 7:03

UPDATE: Spitalul de Cardiologie din Timișoara: ”Da, infecția nosocomială a domnului Ponciș este reală și am declarat-o la DSP. Dar nici un ban dintre cei 200.000 de lei despre care vorbește doamna nu a fost dat nimănui din spitalul nostru! Nimănui! A fost un caz grav, i-am acordat toată îngrijirea. Însă în nici un caz familia nu a plătit nimic aici”

UPDATE: Spitalul unde s-a operat Ghiorghe Ponciș nu este Spitalul Județean din Timișoara, ci Spitalul de Cardiologie din Timișoara.

”Am rămas înmărmurită să aflu de la mama că fata despre care aţi scris, Georgiana, moartă tot după o infecţie, e înmormântată lângă tata. Mi-a spus mama, care s-a întâlnit la cimitir, pe alee, cu părinţii Georgianei” Adina Ponciș, Londra

2 februarie 2017data la care moare  Ghiorghe Ponciş

26 ianuarie 2017data la care moare Georgiana Maxim

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Oamenii nu le pot potrivi chiar așa.

Nimeni nu i-ar crede.

Dar zeii își permit nesăbuința: în țintirimul cât o palmă al satului Palanca, din județul Bacău, la interval de nici o săptămână, sunt înmormântați doi oameni.

O fată de 36 de ani și un bărbat de 65 de ani, ambii decedați cu infecții nosocomiale.

Internați în două colțuri de țară

Când, în decembrie 2016, Georgiana Maxim se operează la Spitalul Bagdasar-Arseni din București, Ghiorghe Ponciş se operează la Spitalul de Cardiologie din Timișoara.

Georgiana a ajuns în spital pentru hernie de disc cervicală.

Ghiorghe este operat de endocardită acută și subacută.

Bărbatul are probleme infecțioase pe valvele cardiace, montate în 2014, la Târgu-Mureș.

Ambii se infectează în ATI

Inițial, familia Ponciș vrea să-l ducă pe Ghiorghe în Ungaria.

”Nu ni s-a permis transportul internaţional de la CNAS şi, în ultima clipă, a fost oprit la Timişoara, unde a venit și un medic maghiar să îl consulte”, povestește Maria, soția lui Ghiorghe.

Operaţia reușește, lucru consemnat și în actele medicale.

După aceea însă, ca și la Georgiana, apar bacteriile intraspitalicești rezistente la antibiotice.

La 500 de kilometri distanță, ambii sunt mutați la ATI și ambii se suprainfectează.

”Soțul dumneavoastră a luat piocianic”

Povestește Maria Ponciș.

”Medicii de la Spitalul de cardiologie mi-au spus așa: <Soţul dumneavoastră a fost infectat cu piocianic de la un alt pacient, care a decedat şi el în cele din urmă.  Și l-am transferat la terapie intensivă”.

Documentele medicale se suprapun peste istoria Mariei.

Termenii devin mai riguroși.

”Pe parcursul internării, pacientului îi sunt depistați în căile respiratorii superioare germeni bacterieni selectați intraspitalicești, germeni de pseudomonas aeruginosa”, sintetizează un medic ATI actele oferite de familie.

26 ianuarie și 2 februarie

Pe 20 ianuarie 2017, Ghiorghe Ponciș este transferat la spitalul din Miercurea Ciuc, ”ca să continue tratamentul antibiotic pentru pseudomonas”.

La celălalt capăt al țării, în București, cu două bacterii rezistente la antibiotice apărute în sânge, dintre care una recunoscută de spital, Georgiana Maxim moare pe 26 ianuarie 2017.

Ajuns la Ciuc, Ghiorghe Ponciș face bronhopneumonie și moare pe 2 februarie 2017.

”Stare septică” scrie în biletul de ieșire al Georgianei.

”Șoc septic cu punct de plecare pulmonar” scrie în biletul de ieșire din spital al lui Ghiorghe.

„Pacientul a fost internat cu probleme infecțioase la cord, cu o evoluție ulterioară bună, dar pe fondul acestor elemente și al spitalizării prelungite s-a precipitat suprainfectarea  cu bacterii nosocomiale agresive cu care organismul deja slăbit nu a mai putut lupta”Medic specialist ATI, consultat de Gazetă

Un alt caz în Timișoara, la Spitalul Județean

Secțiile ATI din Timișoara apar ritmic  în atenția publicului, din cauza infecțiilor nosocomiale. Acum secția ATI de la Spitalul de Cardiologie. După ”Colectiv”, secția ATI de la Spitalul Județean.

Diana Gorea, o pacientă de 45 de ani, se internează în 6 iulie 2015, pentru o operație de micșorare a stomacului.

5 bacterii contactează Diana Gorea la secția ATI din Timișoara

La 9 zile după operație, apar infecțiile nosocomiale.

Potrivit documentelor medicale oficiale, germenii cu care se infectează Diana Gorea la reanimare sunt :

Diana moare pe 13 august 2015 de septicemie.

La fel ca Georgiana și Ghiorghe.

Fetele sunt de aceeași vârstă

În pragul cimitirului, Maria Ponciș spune că nu uită și nu iartă.

„Am dat 2 miliarde de lei pe 4 operaţii şi tratamente. Ca să moară de microbi, din cauza unui sistem plin de mizerie. Să mă lege dacă zic ceva greşit! De banii ăştia făceau un salon. Renovau ceva la un spital!” Maria Ponciș

Adina Ponciș, fata bărbatului mort, lucrează de 10 ani la o mare firmă de arhitectură londoneză.

Alege drept amintire o fotografie alături de tatăl său în pijama de spital.

17160743_1477046665661941_11365041_n
Adina Ponciș și tatăl său, Ghiorghe, pe 23 decembrie 2016, înainte de operația de la Spitalul de Cardiologie din Timișoara

Poza e făcută într-unul din saloanele nesfârșitei călătorii a ultimilor ani ai lui Ghiorghe Ponciș. ”Chiar pe 23 decembrie, înainte de operație, la Timișoara”, își amintește fata.

Adina înlemnește când mama îi spune că ”m-am întâlnit la cimitir cu Viorica Maxim, o știi, mama Georgianei, fata de aceeași vârstă cu tine”.

Adina citise povestea Georgianei, se gândise că ”la fel pățise și tata”, pentru a afla că ”ei se odihnesc acum la câțiva metri unul de altul!”.

Nepotriviri

E o coincidență teribilă într-un loc unde nimic nu pare că se potrivește.

Exemplu de nepotrivire: pentru ultimele trei luni, Spitalul Bagdasar-Arseni comunică două tipuri de bacterii, în timp ce DSP comunică cinci tipuri de infecții intraspitalicești, tot la Bagdasar-Arseni!

Alt exemplu. În cazul Georgianei Maxim, spitalul recunoaște o singură bacterie.

Numai că actele, simptomele și tratamentul Georgianei indică două bacterii! Ele sugerează nu doar Clostridium, ci și Stafilococul auriu.

Altă nepotrivire: nu se corelează nici numărul de zero, nada, infecții nosocomiale raportate în cazul Colectiv cu numărul real de infecții, descoperit la pacienții trimiși în străinătate.

Cele mai agresive bacterii din Europa

De ce?

Ne e frică să se potrivească și poate că nici nu știm să le potrivim!

Spitalul din Timișoara și Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din București sunt doar două picături gemene din nepotriveala națională a unui sistem medical care are, conform studiilor, cele mai agresive bacterii din Europa și, conform minciunii oficiale, printre cele mai puține de pe continent!

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că germenii rezistenți la antibiotice reprezintă un pericol de nivelul terorismului.

”Medicii rămân fără soluții în lupta cu boli grave”, a comunicat OMS și a făcut o listă cu 12 bacterii de mare risc. Printre ele se numără toate cele trei pe care le-au contactat Georgiana Maxim și Ghiorghe Ponciş.

Și, pentru că oamenii refuză să vadă legătura, le potrivește soarele de duminică.

Două nume acoperite de flori se înlănțuie pe aleea improbabilă din țintirim.

CP_00231

În fundal se zăresc biserica și Pădurea Spânzuraților, dincolo de care încep munții.

Două mame

Soția lui Ghiorghe se apropie de oamenii veniți la pomana Georgianei.

Maria și Viorica se îmbrățișează.

Ceilalți se dau la o parte, lăsându-le pe femei să-și consume durerea care le unește.

CP_00224Paria Poncis
Maria Ponciș la mormântul soțului ei, Ghiorghe
CP_00228Veronica Maxim
Viorica Maxim și crucea Georgianei, aflată la nici 30 de metri de cea a lui Ghiorghe

Bărbații se așază pe iarbă.

E cald și o lumină clară inundă aerul micului platou. Cimitirul stă chiar pe fosta graniță dintre Moldova și Austro-Ungaria, locul unde l-a reînhumat Liviu Rebreanu pe fratele său, Emil, a cărui dramă i-a inspirat romanul.

România Mare

Satul Palanca, primăvara.

Pe 14 mai se vor împlini 100 de ani de când a fost spânzurat aici sublocotenentul Emil Rebreanu.

Și peste încă un an, în 2018, vom aniversa un secol de la România Mare, țara tuturor românilor.

Georgiana Maxim și Ghiorghe Ponciş ar avea, probabil, o mică obiecție.

Comentarii (43)Adaugă comentariu

Tavi  •  6 martie 2017, 7:32

O trecere in revista a unei REALITATI despre care nimeni nu are curajul sa vorbeasca....Cutremurator....Cuvintele sunt de prisos...

basilicus  •  6 martie 2017, 7:58

Surprinzator? Deloc. Dar surprinzatoare vor fi comentariile experte ale profesionistilior care vor arata ca Tolo nu se pricepe la medicina, ca cei doi puteau muri si daca aveau ghinion la trecut strada si ca pioceanic exista peste tot in spitalele normale/occidentale..... (Bravo Tolo si echipa!)

Cătălin Tolontan  •  6 martie 2017, 8:01

@basilicus: e adevarat ca nu ne pricepem la medicina, nu e nici o suparare cand ni se spune asta, de aceea cautam specialisti si documente. Important e sa se priceapa la medicina si la organizare oamenii care sunt responsabili sa combata fenomenul. Si suntem convinsi ca unii se pricep. Deocamdata insa, suntem cu toti in faza de constientizare.

bg  •  6 martie 2017, 8:20

Fenomenul inf. nosocomiale din spitalele romanesti este deja la nivel de EPIDEMIE. Cat sa mai asteptam pana problema sa fie recunoscuta si sa fie luate masuri la nivel national? Care ar fi deviza MS:"nici o familie indoliata" sau "operatia a reusit, dar pacientul a murit"? In loc de firma de spital sa punem firma de pompe funebre sau cimitir. Ce, romanii cu afectiuni grave nu mai au sanse sa FIE SALVATI SI SA traiasca in Romania sec. XXI? Avem nevoie de un plan national de combatere a inf. nosocomiale din spitale, dar nu numai pe hartie, dezbatut in simpozioane, la TV, CSAT, comisii de sanatate. Masurile (afisate pe pereti) sa vizeze fiecare spital in parte, iar inspectia sanitara sa fie lasata sa-si faca treaba ptr. care este platita din bani publici. Decat sa numeri mortii, mai bine inchizi spitalele prin rotatie, le renovezi, le dotezi si le incadrezi cu personal suficient. Problema este ca de fiecare data raspunsul a fost:"NU SUNT BANI". Stiati ca: NU EXISTA FINANTARE ptr. COMBATEREA INFECTIILOR NOSOCOMIALE in spitale (decontare CNAS)? Stiati ca: NU EXISTA ADEZIUNEA CLINICIENILOR IN ACTIV. DE ECHIPA ptr. COMB. INF. NOSO. din spitale. Si altele si altele....Activitatea de comb. a inf. nosocomiale este una complexa si necesita unirea tuturor factorilor implicati. Cu UNIREA, noi stam mai prost...

Ady Oster  •  6 martie 2017, 9:01

In Germania exista anul in jur de 500.000 de astfel de infectii. 15.000 de pacienti decedeaza. La nivelul uniunii europene sunt 91.000. Nu ca i-ar ajuta cu ceva pe pacientii din Romania, doar ca informatie. http://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2016-10/krankenhaeuser-patienten-sterben-infektionen-krankenhausinfektionen-studie

radu  •  6 martie 2017, 9:21

Banii pentru spitale ajung la ***, nepoți, copii, nași, amante, cumetri, mame, mătuși,etc. Acum mai nou dublează, triplează salariile pentru că nu le ajunge ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  6 martie 2017, 9:23

@radu: e normal sa se mareasca salariile in sanatate. Dupa cum ar fi normal ca ele sa creasca si in educatie. Si, in acelasi timp, e normal sa se stabileasca proceduri si responsabilitati mai clare, cu norme transparente pacientilor.

victor L  •  6 martie 2017, 9:23

Aceiasi intrebare, dle Tolontan, daca nu va agaseaza si sinteti sincer preocupat de sistemul de sanatate: unde erati si ce faceati in ianuarie 2012? Luptati impotriva tiranului? a carui comisie, condusa de doctorul Vladescu, vorbea inca din 2006 despre pericolul infectiilor nosocomiale.

Cătălin Tolontan  •  6 martie 2017, 9:23

victor L: in ianuarie 2012? Scriam despre Gala Bute si eram luati peste picior ca nu se va alege nimic din Dosarul Transferurilor pentru ca foarte putina lumea credea in faptul ca justitia din Romania, desigur imperfecta, are capacitatatea de a incerca sa se puna in slujba cetateanului. De ce nu scriam si despre sanatate? Pentru ca suntem oameni si nu putem scrie despre tot.

Mihai  •  6 martie 2017, 9:58

Buna ziua, d-le Tolontan. Sunt sot de medic din ATI , un medic care sta cate 12 ore pe zi (intr-o zi normala, nu una de garda) in spital si se lupta pentru viata multor bolnavi. Acum 8 luni de zile, chiar inainte sa plec la EURO 2016, unchiul meu (cel care mi-a fost ca un frate mai mare, cel care m-a invatat multe lucruri, bune sau rele, dar au fost multe), la varsta de 44 de ani vine la Spitalul Militar din Bucuresti sa se "reopereze" de hernie de disc (operatie pe care a facut-o prima data acum 5-6 ani, in acelasi spital, la acelasi medic). M-am intors din Franta si am aflat ca e acasa, bine. La 2 saptamani, dupa ce s-a intors din spital este luat cu salvarea, lesinase-avand febra mare. Ajunge la Militar. Dupa 1 luna de zile, timp in care surorile lui au platit in stanga si in dreapta, foarte multi bani,i dupa ce la patului lui au venit peste 15 medici (de 4-5 ori s-au facut comisii medicale), a decedat! Atunci toti ridicau din umeri si spuneau ca nu isi explica ce poate sa aiba. Toate analizele ies bine!!!! <>>>!!! Surorile au dorit sa-l transfere in Italia, la un spital din Roma, dar s-au lovit de refuzul medicilor din Romania. Nimeni nu stie de ce a decedat unchiul meu. In urma autopsiei de la Mina Minovici, am inteles ca s-a sesizat si parchetul!!!!! nu stim de ce! Nici pana la ora actuala nu s-a primit vreunraspuns, nici in urma autopsiei (de ce NAIBA a murit un munte om la 44 de ani????) dar nici de la Parchet. Mama (care i-a fost vara primara) mi-a zis ca, la urechile sotiei unchiului meu, a ajuns -"stafilococul auriu" -nosocomial!!! Revin la sotia mea, medic ATI - ii vina sa planga cateodata cand imi povesteste ca are pacienti care, din pacate, mor si carora nu are ce sa le faca. Sotia mea are 31 de ani si e incapataneaza sa ramana in Romania. O rog saptamanal sa mergem in Franta sau Germania. Dar ea vrea aici! Aici, in tara nimanui si a tuturor! Tuturor hotilor care in loc sa investeasca in viitor (asta inseamana sanatate si invatamant) investesc in achizitii de mii/sute/milioane de euro pentru lucruri inutile si pentru mismasurile lor! A murit si Tepes, si Lapusneanu! Ce bine daca s-ar intoarce sa "popeasca" pe cei care rad tarii in fata!

Van_Damme  •  6 martie 2017, 10:03

Problema cea mai mare e faptul ca incepe Catalin Tolontan sa se priceapa la medicina mai bine decat multi directori de spitale care se pricep doar la evaziune fiscala.

Maria Petrescu  •  6 martie 2017, 10:14

Pare un program foarte bine organizat pentru a ne decima.Si din pacate, spre deosebire de constructia de autostrazi, le reuseste.

Mihai  •  6 martie 2017, 10:17

@Tolontan: nu vii cu o analiza cum ca au fost iradiati dupa ce au fost la vreun muzeu? Tu si Moise Guran: ba sunt radiatii, ba vine cutremurul de 10 grade, stiti doar sa panicati lumea ca sa luati click-uri si trafic ***! Macar Guran nu mai este angajatul lui Felix Turnatorul Voiculescu, dar tu Tolontane, ar trebui sa pleci de la Intact si numai atunci vei avea credibilitate!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

toni  •  6 martie 2017, 10:27

cele 19 firme ale lui firea: 1- vindeca infectiile intraspitalicesti ? 2- fac sosea de centura al Bucuresti ? 3- fac gradinite si scoli unde acestea sunt insuficiente ? 4-limiteaza coruptia ? 5-depolitizeaza institutiile statului? 6-transparentizeaza deciziile si trag la raspundere primarii si ministri ? 7-evalueaza anual activitatea primarilor si ministrilor, asa cum sunt evaluati majoritatea salariatilor ? SAU PUN PANSELUTE FARA NUMAR ? PT ASTEA TREBUIE STAT VESNIC IN STRADA ...

gicapuia  •  6 martie 2017, 11:04

Ce ar fi sa aduni toti directorii de spitale care au semnat contracte cu Hexi, care si-au batut joc de banii nostrii, care au devalizat sistemul medical (probabil este ramura in care furtul a nenorocit si va nenorocii o natie) de la Iliescu pina azi sa le faci cite o operatie ***. ? Zice-ti ca sunt sadic ? Intrebati-i pe cei carora le-au murit rudele in spitale. E cei parere au?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dr. Dan Patru Tudosie  •  6 martie 2017, 11:41

In aceasta primavara, din pacate, sotia mea trebuie sa fie supusa unei interventii chirurgicale. Ca sa-l parafrazez pe Regele pe care-l meritam, "E o operatie, asa si asa, complicata, ca toate interventiile chirurgicale sunt complicate, dar nu prea complicata ca alte interventii complicate". Am ales de comun acord sa mergem in Ungaria pentru aceasta interventie. Costurile sunt decente, in opinia mea, avand in vedere tarifele clinicilor private de aici. Suntem ambii beneficiari ai unor asigurari la spitale private, dar tot nu vrem sa riscam, mai ales ca interventia din Ungaria e cu doar vreo 200 de euro mai scumpa decat daca ar face-o aici. Iar in suma totala, repet, cu doar 200 de euro mai scumpa, intra trei zile de spitalizare dupa operatie, drumul pentru ambii si cazarea mea. De asemenea ne-am propus ca pana la finalul anului sa plecam din tara indiferent de consecinte (presupunem, in mod logic, ca vom avea o scadere in nivelul de trai in prima faza post tranzitie). Sa-ti fie rusine ca existi, Romania!

StefanCM  •  6 martie 2017, 12:12

Vreau sa subliniez u lucru pe care l-am invatat ( se pare ca nu o sa mor chiar prost ) intr-u articol anterior, din comentarii. Bacteriile si infectiile nu sunt factori agravanti sau cauzatori. Sunt factori benigni. Nu mai dezinformati lumea!

Cătălin Tolontan  •  6 martie 2017, 12:14

@StefanCM: Comunicati, va rugam, si Organizatiei Mondiale a Sanatatii ca infectiile nosocomiale sunt benigne. Tocmai le-au declarat un pericol de nivelul celui terorist. Greu de spus ce i-a apucat cand au atata cunoastere la indemana pe net.

Geta  •  6 martie 2017, 12:42

@Cătălin Tolontan • 6 martie 2017, 9:23 Domnule...multe dintre anchetele dumneavoastra sunt salutare...Am facut stop cadru pe o postare de a dumneavoastra...Daca aseara il vedeati pe domnul fost presedinte la televizor cum pleda fix cauza Elenei Udrea in cazul Galei Bute va trecea si dumneavoastra sa mai credeti in normalitate...Basescu cu subiect si predicat a spus ca Chiovesi si Coldea ar trebuii sa-i multumeasca pentru ca el ia numit...Cu subiect si predicat a cerut ca banii negrii din campaniile electorale sa fie priviti ca ceva normal pentru ca -spune el-erau bani particulari si doar s-au dus la alegatori ca ulei,geci,mici...Acelasi presedinte tot public a tinut sa ne informeze ca are inregistrari si daca va dorii le va face publice...O astfel de convorbire a si fost facuta publica si a si explicat de ce...Pentru ca stia cine este un cineva care se apropiase de familia sa cu o ancheta...Acum majoritatea presei blocati un guvern care este inca la inceput dar sunt atiti jurnalisti care au cladit statuia unuia ca Basescu...Ar fi decenti daca macar si-ar cere scuze dar ei nici macar nu tac...Dumneavostra ati auzit de ultimul raport al Departamentului de Stat din America privitor la Romania?Vedeti ca vorbeste si de presa politizata excesiv...

Florin  •  6 martie 2017, 12:58

Da, in 2018 va fi cel mai mare priveghi din istoria ardelenilor.

Andrei F  •  6 martie 2017, 13:15

@Mihai • 6 martie 2017, 9:58 Astept de mult timp ca cineva sa ceara ordine si chiar rspect si pentru personalul medical...Aud de atitea cazuri de infectari in spitale dar nimeni nu mentioneaza ca si cadrele medicale sunt supuse aceluiasi risc...Desigur,un bolnav are imunitarea scazuta si este mai expus dar nu a fost cazul intimplat la Sibiu cu asistenta care a murit la locul de munca?Nu sunt atitia medici care lucreaza peste program pentru ca nu are cine sa-i inlocuiasca?Zilele trecute ni se vorbea de un doctor care opera in acelasi timp la doua sali de operatie...Stim sigur ca asta a fost alegerea lui ?Desigur,a fost si cazul de la Floreasca cu doctori revoltati ca nu pot opera peste program pentru ca sunt operatii atit de complicate incit necesita mai mult timp...Dar revin la dumneavoastra...Credeti ca sotia dv. nu este supusa la multe riscuri de infectare?Poate ar trebuii sa cereti dreptate si din punctul dinsei,sa vorbiti si in numele dinsei...Poate in zilele acestea ar fi bine sa se auda si voci de doctori...Poate zilele acestea daca tot suntem revolutionari cerem sa se urgenteze constructia spitalelor Regionale si poate cineva in vacarmul de acum se ocupa si de medicii care ar trebuii sa-si faca meseria in ele...

Bogdan  •  6 martie 2017, 13:35

Articolul contine o serie de inadvertente in cazul Poncis, incepand cu persoana care l-a operat

Cătălin Tolontan  •  6 martie 2017, 13:36

@Bogdan: nu am numit nici o persoana care l-a operat, dar intr-adevar aveti dreptate, era o greseala la spital, am rectificat. Este vorba despre Institutul de Cardiologie din Timisoara.

brod  •  6 martie 2017, 13:42

Nenorocirea este că vor exploda, din nou, aceste infecții! Mai țineți minte cum făcea pe niznaiul Cadariu-Achimaș? Revenirea vechilor vătafi ai spitalelor va produce revenirea dezinfectanților diluați. Ce dacă nu mai e Condrea? Rețetă sigură de câștig pentru ei... și de diminuare a cheltuielilor Casei de Asigurări... de „economisit” pensii care să devină (prin moartea celor care le primeau) ajutoare sociale pentru clienții electorali și mitingiști... Cuvântul GENOCID e prea tare?!

Mihai  •  6 martie 2017, 15:15

Andrei F • 6 martie 2017, 13:15 - Multumesc pentru opinie. Sper din tot sufletul sa nu fie nicio problema,in special pentru sotia mea, cat si pentru ceilalti colegi ai ei. Dupa cum am spus, sotia mea se plange de multe ori, ca are in terapie pacienti pe care din pacate nu are cum sa-i ajute. Pur si simplu sunt imposibil de tratat. Din fericire sectia ei este una renovata, una noua, unde s-au investiti multi bani. Dl. Tolontan, pe care il apreciez pentru toate articolele dumnealui, atat sportive cat si "de investigatii", ar trebui sa puna mai mult accent pe medici. Ei sunt cei care sunt fata in fata cu pacientul. La ei vine omul si nu la acest sistem infect. Degeaba incearca sa se ia la tranta cu sistemul. Dar daca usor, usor , "tutancamonii" din sistem (aici ma refer la profesorii- medici care au peste 65 de ani si care taie si spanzura) sunt inlaturati, numai atunci poti discuta despre o revolutie in sistem. Degeaba dl. Tolontan semnaleaza astfel de cazuri, UMF-ul taie si spanzura. Cei cu state vechi, trag linie, atat pentru ei cat si pentru infectii care conduc tara. Ei sunt cei care decid cine conduce o sectie, un spital. Ei sunt cei carora trebuie sa mergi sa le duci "curcanul". Din fericire nu am avut de-a face cu astfel de cazuri, deorece muream de gat cu ei! Degeaba sistemul este fara viitor. Viitorul il dau cei care-l conduc! Cei care se ocupa de strategie, personal, infrastucura. Si totusi, dupa casul Hexi s-a rezolvat ceva? S-a rezolvat pe naiba!!!

Miruna  •  6 martie 2017, 15:16

Azi a fost inaugurata sectia ATI a Spitalului de Arsuri. "Echipele de control au verificat noua structura creata in spital in urma lucrarilor de reabilitare si modernizare, dar si daca sunt functionale circuitele, fiind facute teste pe probe luate de pe toate suprafetele, precum si de pe instrumentar, care au aratat ca sterilizarea si dezinfectia au fost facute corect si ca problemele care au dus in urma cu opt luni la inchiderea sectiei au fost remediate." In ziarul "Click" managera spitalului de arsuri declara: "„Nu a fost niciodată un pericol fiindcă aceste bacterii nu au existat. Înainte de deschiderea secţiei am solicitat Direcţiei de Sănătate Publică să ia probe şi să efectueze teste. Iar rezultatele confirmă că probele sunt sterile”. Pe cine sa cred? Autoritatile statului/conducerea spitalului care se jura cu mana pe Biblie ca nu exista infectii nosocomiale in spitale sau pe voi care ati aratat si probat existenta bacteriilor din spital? Pana la urma ce se urmareste: innebunirea unei populatii de catre autoritatile statului sau de catre presa?

Mihai  •  6 martie 2017, 15:42

In completare: Dl. Tolontan, nu am vazut pana acum de la dvs. niciun articol despre salarizarea medicilor. Dupa cum am scris mai sus, sotia mea sta intr-o zi normala si 12 ore in spital, intre terapie si sala de operatii. Si nu se plateste nimic suplimentar! Nici macar o ora! Stiti ca acesti "***" care conduc tara vor sa taie sporurile medicilor de la 1 Martie 2017? Sau cred ca deja au promulgat legea. Normal, au dat in stanga si dreapta bani mai multi, dar la acest sistem, STALP PRINCIPAL al societatii, SISTEMUL SANITAR, vor sa taie. Uita ca fara medici, fara personal omul nu are unde sa se ingrijeasca. Daca acest om sta bolnav acasa, cine mai produce pentru ei? NIMENI! Asta ar trebuie sa se intample, sa vedem ce mai fac ***! Sotiei de la 85% o sa-i dea 70%. Adica

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  6 martie 2017, 16:22

@Miruna • 6 martie 2017, 15:16 Pare cinic dar...acum puteti sa-i credeti pe ambii...Acasa daca zugravim peste mucegai pentru o perioada scurta zugraveala va tine...Daca mucegaiul nu a fost tratat ,distrus,va revenii...Asa este si daca microbii doar au fost acoperiti...Daca nu au fost inactivati vor iesi iarasi la suprafata...Bine ar fi ca totusi microbii sa fi fost distrusi...Daca ma mai tine memoria acum retraim ceva din trecut...S-a vorbit de o renovare care a fost inaugurata la un accident minier...Mineri au scapat dar in timp sectia a redevenit ineficienta...@Mihai • 6 martie 2017, 15:42 Acum la televizor se vorbeste ca toate salariile din sanatate vor creste...Unele se vor dubla iar cele de peste 4000 vor creste in ritm mai lent...Nu aud pe nimeni vorbind ca la cineva va scadea salariul.Sotia dv. nu face parte dintr-un sindicat?Ei ce spun?Sotia dv. ar trebuii la ora actuala sa stie dupa episodul intimplat la Floreasca cum este cu orele suplimentare...100% va dau dreptate cind afirmati ca degeaba facem reforme daca nu o sa mai avem doctori...

o femeie  •  6 martie 2017, 16:29

Singurul interes care ii mana pe directori si dinozauri sunt banii. E musai sa le taiem cumva sursa de bani, sa le examinam fiecare achizitie, sa fie sub ochii nostri, a contribuabililor.

ervin  •  6 martie 2017, 16:40

generatia noastra (73-78) si noi ca tara am esuat grav la toate nivelurie posibile . lasam copiilor nostrii mostenire in 2018 o tara facuta pilaf, in care nu exista rusine, nu exista respect, nu exista responsabilitate ptr ceea ce faci la locul de munca, in timpul liber, sau oriunde altundeva .Munca si sacrificiul parintilor nostrii, care au trait ce au trait in comunism ,au fost in van. Una din cauze este ca a "patra putere in stat" a esuat rusinos in toate telurile ei. A ramas undeva la un nivel primar si oarecum *** ptr vremurile de azi ,de informare ,dar o informare care nu isi atinge nici macar scopul de a forma o opinie publica , care sa fie foarte critica avand in vedere situatia incredibil de dezastruoasa in care ne aflam. la o populatie activa de 16 milioane de oameni ,cati iau atitudine? In presa sunt cu adevarat multi oameni exceptionali din toate punctele de vedere. a-ti reusit voi ca institutie sa va coagulati intro directie clara cu scopuri bine definite? in vremuri exceptionale se cer masuri exceptionale. dar Dvs presa v-ati complacut in comodul "rolul nostru este de a informa". Intro tara elitele se unesc si se coaguleaza ptr a atinge scopul principal de a apara cetatea, la noi nemaifiind vorba de a prospera ci de apara ce a mai ramas. asteptam ce? sa apara o miscare creata de oameni obisnuiti care de abia reusesc sa traiasca de la o luna la alta? unde sunt elitele din toate domeniile? cine sa le gaseasca si sa le adune sub un scop comun ptr binele cetatii? vanzatoarea de la magazinul din colt, taximetristul de pe strada, profesorul din scoala, doctorul blamat de toata lumea (uneori pe buna dreptate) , contabila, motostivuitoristul? cine? poate liderii de opinie, oamenii la care lumea pleaca urechea cand vorbesc? Dar acestia doar informeaza....Nu fac procese si nu va acuz. Multi dintre noi cunoastem sacrificiile uriase ( pur si simplu imposibil de cuantificat in vreun fel)facute de Dvs si colegi de ai Dvs din gsp si din multe alte institutii de presa, dar totusi se pare ca nu a fost de ajuns nici pe departe. Ptr ca o energie pozitiva uriasa continua sa fie irosita gresit in directii care nu vor concretiza rezultate palpabile in nici un fel. La o populatie activa de aprox 18 milioane de oameni , si-au luat lumea in cap 3 milioane. Ce tara pe timp de pace mai are un asemenea procentaj de emigrare? Si cu largul concurs al presei a-Ti lasat o ceata ( ptr ca e vorba de 100-150 de persoane) sa faca pilaf viata a 3-4 generatii . O ceata de ***, hoti, necititi, fara caracter, impotriva unei elite de oameni (mai ales din presa) cu adevarat exceptionali ( o generatie de aur daca vreti) , dar care a esuat lamentabil in toate scopurile ei , scopuri mult mai complexe cerute de vremurile de astazi...Imi cer scuze fata de Mirela Neag ( stiu ca de multe ori o ia plansul) dar pur si simplu asta e situatia in care suntem cu totii azi. Mor cu zile oameni batrani, tineri, copii , mame, fii, fice, tati, bunici, frati, surori, din diverse motive, sunt mii de familii despartite care isi duc dorul unii la altii si isi duc viata fara sa fie impreuna, ne crestem copii si ii pregatim ca atunci cand vor fii mari sa plece de aici (de parca in Romania e ciuma bubonica pe veci), nu ne construim nici un viitor in nici un domeniu care sa ne priveasca pe noi toti , nici un fel de infrastuctura, nici un sistem de dezvoltare ca tara si societate, nu ne putem uni la nici un nivel intrun tel comun ca natie. Se discuta acum de Europa cu sapte viteze samd. Probabil ca daca nu vom fi in primul grup ( si se pare ca nu o sa fim)se poate ca in 50 de ani, Romania sa nu mai existe asa cum o stim noi astazi. Va rugam sa ne iertati ca am fost atat de delasatori si de nepasatori cu voi Georgiana, Ghiorghe si multi altii. Totusi o mana de borfasi au invins o tara cu atatia oameni exceptionali. Pur si simplu INEXPLICABIL.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

StefanCM  •  6 martie 2017, 17:42

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Filbert  •  6 martie 2017, 20:03

@tolo Daca e normal sa creasca salariile, eu zic ca ar fi normal sa scada proportional si spagile. Cu toata campania voastra, absolut de laudat, 99.9 % din sistem functioneaza in continuare numai pe baza de spaga. Am crezut ca, mai ales dupa atitea intimplari si dezvaluiri devastatoare, unii oameni din sistem vor incerca sa-si recistige demnitatea dar nimic nu se schimba si nu se va schimba in sistemul medical romanesc, indiferent de factorii de marime pe care-i va folosi Olguta la multiplicarea salariilor.

StefanCM  •  7 martie 2017, 0:56

Numai prostii scriu. Cenzurati-ma, poate imi vine mintea la cap.

Clau  •  7 martie 2017, 2:44

Spaga nu ar mai exista daca pacientii/apartinatorii nu ar da Rezolvarea e simpla sa nu se mai dea si atunci nu mai exista subiectul spaga

cucu  •  7 martie 2017, 10:08

ervin, cei pe care ii mentionezi sunt ocupati cu munca in general, in timp ce generatiile dinaintea lor cu capatuiala pe ultima suta de metri. grijile lor se impart intre parinti in virsta cu pensii insuficiente si copiii care trebuie pusi pe un drum si bine educati. deci nu e asa de rau. copiii celor @40 au fost in piata pentru principii si nu pentru beneficiu imediat, si reflecta o educatie vadit avansata si sensibila la viitor. incet incet vor aparea si persoanele care gasesc binele personal in binele cetatii. ceea ce se intimpla pe acest blog se numeste presa si ancheta. probabil singura sansa de a lupta cu mamutii. Clau, daca ai tangenta mai mult timp cu cutumele din spital, ai sa vezi cele doua tipuri de comportament generatoare de spaga. Acolo trebuie actionat.

Raluca  •  7 martie 2017, 10:18

Vorbesc din punctul de vedere al unui medic, ce-i drept nu de terapie intensiva, dar oricum din interiorul sistemului. Sunt foarte multe probleme de punctat si de analizat in ceea ce priveste infectiile nosocomiale. Avem spitale vechi, situate in cladiri neadecvate (foste conace boieresti sau cladiri ce au avut o cu totul alta destinatie din constructie), fara circuite bine definite, suprapopulate cu pacienti si rudele acestora care stau toti, la gramada. pe holurile spitalelor sau in saloane. Nu exista locuri special amenajate pentru vizite, nu exista sau nu se folosesc botosei si halate pe sectii cand se viziteaza bolnavii. Nu exista restrictii si astfel se introduc de afara alimente, haine sau orice alt fel obiecte. Personal medical insuficient, uneori poate slab pregatit (mai ales in zonele defavorizate) si as vrea sa cred ca nu rauvoitor, desi nu este acesta cazul intotdeauna....Acesta este sistemul medical de stat romanesc. Parerea mea este ca toate aceste spitale care numai corespund demult ar trebui abandonate si construite altele (nu poti sa tot carpesti pe ici pe colo). Este o investitie serioasa, dar in timp se poate realiza, dar nu se vrea...Si oameni vor mai muri!

I. Adam  •  7 martie 2017, 12:31

Ce e de făcut? Spuneați că acum suntem în faza de conștientizare... dar după?

bg  •  7 martie 2017, 19:42

Apropo de spagi in sist. sanitar. Am citit un articol care facea referire la spagile date de pacienti medicilor, asistentelor (bineinteles cele neconditionate) care ar reprezenta o competitie intre pacienti (pentru un pat liber, o lenjerie curata, o investigatie aparte, un tratament mai bun, o atentie mai mare din partea medicului). Va dati seama la ce s-a ajuns ? La lupta pentru supravietuire, lupta ptr. acces la serviciile medicale de stat. Din acesta lupta, categoriile vulnerabile sunt excluse. Totusi, sunt in anul de gratie 2017.

Pacientuedevină  •  9 martie 2017, 22:37

Sefii de sectii din spitale si directorii de spitale ascund si nu raportează infectiile, ca să nu îsi piardă posturile: au contracte de administrare care prevăd răspunderea lor. Socrul meu a luat după vreo 4 zile de ATI, două infectii multirezistente, a f[cu pneumonie si ARDS, sepsis. Asta, în conditiile în care spitalul a refuzat analizele pentru alte 4 infectii nosocomiale (Klebsiella, Pseudomosas etc.)!!! Deci vorbim despre varful aisbergului. Iar personalul medical intra in ATI cu aceleasi incaltari cu care mergea prin curte, nu foloseau masti si manusi...Personalul medical ne prosteste cum vrea el, ne face din cuvinte. Asa tupeu si infatuare nu am vazut in Germania si Suedia, si nu e cauzata de nivelul de salarii. Ci de faptul ca stiu ca nu ii poti dovedi in instanta. Pana nu vor exista legi de raspundere efectiva si concreta, pe aspecte punctuale, ale personalului medical, nu se va schimba nimic. Si pana cand spitalele nu vor fi conduse de firmele de asigurari civile, singurele care, si in strainatate, au reusit sa disciplineze personalul medical!

MICHI  •  14 martie 2017, 21:19

Cenzura mare ,daca nu suntem,cu opozitia e o problema,hai sa avem aceiasi masura ptr toata lumea Asa e romanul ala obedient,ne pricepem la tot si nimic

bg  •  18 martie 2017, 9:28

O problema ignorata, care va sa zica nu exista! Dupa renovarea de la Sp. de Arsi din Buc., managerul sp. dr. C. Nitescu continua sa sustina ca infectiile asoc. asist. med. (nosocomiale) sunt cele care apar datorita faptului ca pacientul internat este deja purtator de flora microbiana, este prost hranit si are imunitate scazuta, consuma eronat si excesiv antibiotice facandu-l rezistent la tratament. Ori dansul nu cunoaste definitia corecta a inf. nosocomiale (ma indoiesc), ori doreste sa scape de responsabilitatea ce-i revine in comb. inf. nosocomiale aruncand voit antema pe pacienti. In ambele cazuri este GRAV.

bg  •  18 martie 2017, 20:57

In aceeasi emisiune televizata, prof. dr. Enescu, managerul sp. de copii Gr. Alexandrescu din Buc., afirma ca prezenta viermilor pe pacienti nu ar fi o problema atat timp cat in occident se folosesc "viermi care mananca piocianicul". Parca vedeam o scena din filmul Gladiatorul de acum 2000 de ani...Prin extrapolare, in viziunea d-lor doctori, medicina din Romania se poate rezuma la a lasa ferestrele deschise pentru ca albinele sa vina sa ne intepe si astfel ne tratam de reumatism articular. La ce bun efortul umanitatii de a cerceta, descoperi, inova, progresa in dom. medical? De ce sa mai finantam spitale de stat in Romania si sa mai consumam tone de medicamente, materiale sanitare, sa cheltuim cu personalul? Jalnic... Spre deosebire de colegul dansului , d-l dr. Enescu a avut decenta sa recunoasca ca fiecare spital are o flora microbiana care trebuie supravegheata pe baza unui plan si imediat ce apar probleme trebuiesc luate masuri.

Anagnoste Iulia  •  24 iulie 2018, 11:43

Sunt în proces penal datorită unui caz de malpraxis medical căruia i-a căzut victimă soțul meu, medic. Vreau sa se cunoasca adevărul și să nu mai fie plătită cu viata chiar și o operație la ORTOPEDIE! De doi ani și jumătate la parchet nu se intampla nimic cu dosarul. Soțul a decedat în spital la 8 zile după operație cu DIAGNOSTICUL de șoc sceptic cu enterocolita infectioasa produsă de Clostridium difficile. Vreau să afle lumea toată cate sute dd pacienți 345 au fost infectat și raportați în 2015 ca infectat doar cu Clostridium difficile în condițiile știute deja ale subraportarii ! Puteti face posibilă și mediatizarea acestui caz care nu diferă cu nimic de cele de care le-ați prezentat deja? Sa stie lumea și despre crimele din spitalul ieșean SF.SPIRIDON,UNDE DATORITĂ NEGLIJENTEI CRIMINALE ȘI LIPSEI DE RESPECT ȘI PROFESIONALISM , MOR OAMENI CU ZILE DE TRĂIT. As vrea sa aveti amabilitatea sa-mi răspundeți și mie. Vreau sa cunoasteti IMPOSTURA de la Iași și modul cum doresc procurorii sa musamalizeze acest caz. Cu stimă Iulia Anagnoste

Comentează