Câte campionate, atâția câștigători declarați

Final bulversant al Ligii 1, cu Hagi câștigător oficial și cu FCSB care amenință că merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

sâmbătă, 13 mai 2017, 9:55

„Cine termină pe primul loc câștigă campionatul”, glumește ”Kamikaze”, atribuindu-i lui Gică Hagi genul său de declarație pe care dacă n-a făcut-o, o poate face oricând.

Dar care campionat?

Uite că vine Liga și ne spune că, de fapt, sunt două campionate.

Oricât de banal sună, lucrurile s-au petrecut așa.

Vineri după-amiază, Alibec îl vede pe Mihai Stoica și-i spune: ”Dar de ce la egalitate de puncte ar câștiga Viitorul? Noi stăm mai bine la meciurile directe!”.

”Cum adică stăm mai bine?”.

”Păi, dacă le socotim pe toate cele 4 meciuri!”.

MM dă din cap, dar îi spune lui Becali, într-o doară.

Lui Becali, cu simțul său de târgoveț, care de mic copil e mulțumit doar când îi dă monetarul, i se aprinde un beculeț: ”Sunteți siguri că nu se pun decât meciurile din play-off?!”.

Conducerea Stelei spune la unison: ”Da, cert!”.

Totuși, se uită în regulament.

Unde nu scrie nicăieri!

Nicăieri nu spune că meciurile directe care decid campionatul la egalitate de puncte sunt cele din play-off!

Dimpotrivă, se înțelege că se iau toate partidele în calcul!

De aici începe nebunia și reacția absolut neinspirată a Ligii, care născocește explicația cu două campionate.

Henț! În tot regulamentul nu apare ideea de campionate, la plural.

Nu spunem că FCSB are dreptate.

Ci doar că fotbalul e un sport simplu.

Simplu ca declarațiile lui Hagi, care surprind mereu esența, chiar dacă noi glumim pe seama lor.

Simplu ca intuiția lui Alibec, al cărui rist îi amintea cu precizie că ”am avut rezultate mai bune cu Viitorul, de ce să câștige ei?”.

Liga a sfeclit-o!

Așa cum echipa lui Gino Iorgulescu merită toate laudele pentru că a introdus sistemul cu play-off și play-out, așa merită să înfrunte stupoarea care a cuprins suflarea fotbalistică.

O observație aparent banală a unui fotbalist ne arată cât de amatori suntem!

Vorba lui Emil Grădinescu, într-un moment de crucială concizie: ”Așa se întâmplă atunci când nu scrii, ci copiezi și modifici vechiul regulament”. 

Toată bramureala a așezat o presiune suplimentară pe jucători, inclusiv pe cei ai Viitorului.

În fața probabilității absurde ca două echipe să se declare la final campioane, fiecare joacă așa cum îl țin nervii.

Peste tot, așa cum relatează Dan Udrea de pe Național Arena, ”lumea stă cu tabletele și telefoanele în mână ca să vadă rezultatele de la celelalte meciuri”.

Aceasta e tradiția dintotdeauna a ultimei etape.

Mai sunt microbiști care își amintesc vechiul aparat de radio, cu antena plutind pe deasupra capetelor oamenilor, precum vârful unui dop de plută așteptând să muște peștele.

Așa au aflat suporterii Stelei că Viitorul a înscris golul decisiv în minutul 65.

Și atunci Reghe a plecat din tribună, iar mulțimea s-a înmuiat.

Pentru că fotbalul e un joc simplu, iar TAS e o chestie complicată.

La fotbalul simplu a câștigat Hagi.

Comentarii (114)Adaugă comentariu

nicuoprea  •  14 mai 2017, 18:18

da,sunt doua campionate,mai precis o sesiune de calificari(sezonul regulat)care are ca rol desemnarea echipelor care participa la play off, respectiv play out iar cel de-al doilea campionat este insusi play off-ul care desemneaza campioana.In plus sezonul regulat ofera acea ,atentie, BONIFICATIE,(punctele injumatatite),care fix asta e doar o bonificatie in puncte, nu conteaza meciuri directe,golaveraj ,etc.Ca sa dau un exemplu precum ***,este ca si cum ne-am califica la mondiale impreuna cu Polonia,am cadea in aceeasi grupa la mondiale, iar la finalul meciurilor din grupa, am vrea sa se tina cont si de meciurile din calificari

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tody  •  14 mai 2017, 19:12

@ticbis: nonalex are dreptate. La cum e formulat acel alin. 3 al art. 27 din ROAF( Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat...) singura interpretare care se poate da e, dupa cum scrie negru pe alb, ca se face departajare conform criterilor enumerate doar daca exista egalitate de puncte dupa jucarea tuturor meciurilor din campionat(sezon regulat + play off) si nu ar fi cazul in aceasta situatie pentru ca Viitorul a strans total dupa jucarea tuturor meciurilor din campionat 69 de puncte(51 din sezonul regulat + 18 din play off) pe cand FCSB a strans doar 67 de puncte(47 din sezonul regulat + 20 din play off). Dupa cum vezi nu e specificat nicaieri in acel alineat ca s-ar lua in calcul doar jumate din punctele din sezonul regulat plus toate cele din play off, ci e trecut ca acea departajare se face daca doua sau mai multe echipe acumuleaza acelasi numar de puncte dupa toate meciurile jucate in campionat(si in sezonul regulat tot 3 puncte pentru victorie si 1 punct pentru egal a acumulat fiecare echipa, nu 1.5 si 0.5; da, cand a inceput a doua faza,play off-ul, s-au injumatatit punctele, dar acela a fost doar modul de stabilire a clasamentului cu care s-a plecat in acea faza, per total in campionat una a acumulat 69 de puncte si alta 67 deci nu e necesar sa se faca departajare ca nu exista egalitate de puncte). Regulamentul e prost facut din cauza ca doar s-a completat cel vechi si nu s-a completat peste tot, dar cum acea parte a ramas din cel vechi "numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte" fara a se completa si a se specifica ca e vorba doar de meciurile din play off de fapt intregul alineat e din regulamentul vechi si nu mai corespunde sistemului actual trebuind modificat. Acel punct(vechi) spune ca se aplica daca doua echipe au acelasi numar de puncte dupa toate meciurile jucate in campionat(sezon regulat + play off) si nu specifica ca acelasi numar de puncte doar dupa meciurile jucate in faza a doua, play off(repet, injumatatirea punctelor e doar modul dupa cum se desfasoara play off-ul si cum se stabileste clasamentul la inceputul acelei faze, dar echipele au acumulat 3 pct pentru victorie si 1 pct la egal atat la meciurile din sezonul regulat cat si la cele din play off). Prin urmare FCSB nu are nicio sansa sa castige oriunde s-ar duce.

fotbal  •  14 mai 2017, 20:33

morticia-vamos?!

dude  •  14 mai 2017, 21:26

Daca considerati ca trebuiesc luate toate in consideratie, luati si punctele din faza 1-ii plus faza a 2-a play off. Parca cumulat Viitorul are mai multe punte. Adica luam doar meciurile directe din intreg campionatul dar pe partea celalta nu luam si punctele.

gigelos  •  14 mai 2017, 21:36

N-as baga mana in foc dar parca Valeriu Argaseala este Reprezentantul cluburilor din Liga 1 in Comitetul Executiv . Celalalt reprezentant este guralivul profesionisr bugetar Florin Prunea . ROAF -ul , la fel nu bag mana in foc , este responsabilitatea Comitetului Executiv adica a lui Nea Vali , parc asa i se spune . Pai ce facuram bre ? Umblati cu mapele la subrat si cu ochelarii pe nas de zici ca sunteti tata regulamentelor . Cand colo vai de capul vostru . Becali cu acest memoriu la TAS se face de mare *** , nu se face asa ceva , oricum ai zero sanse . Era intelept sa spuna , bai baieti nu facem asa ceva , sa puna mana pe telefon sa-l sune pe Gica , nashul lui , sa-l felicite si sa-i recunoasca meritele . Asa mergem la Inalta Poarta , doamna profesoara , ia uitati ce mi-a facut . I-a zapacit banii pe kutzovlahii astia , nu au nici un Dumnezeu , se mai dau si mari credinciosi

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CATALIN AXINCIUC  •  14 mai 2017, 21:41

Asa, si in campionatul regulat cine a castigat campionatul ?! ...chiar nu mai aveti minte deloc, va luati dupa niste *** fara minte care nu au facut nimic pt fotbal ?!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

2 clasamente  •  14 mai 2017, 22:22

Ce ziceti de faptul ca la egalitate de puncte, tot campionatul cat a fost ocazia, FCSB (adica Steaua) era trecuta pe locul 1 in clasament, iar Viitorul pe 2, insa in ultima etapa lucrurile se schimba? Iar situatia asta e de ani de zile... Abia in ultima etapa se face departajarea "corecta". De ce nu se face pe parcurs? Tot campionatul "merge asa", iar comentatorii trebuie mereu sa spuna ca in caz de egalitate, campioana va fi X sa Y caci are nu-stiu-ce in plus. Dar pe parcursul campionatului de ce nu are?

Metrax  •  14 mai 2017, 23:39

2 clasamente: pentru ca acel criteriu cu meciurile directe se aplica doar dupa ce au fost jucate toate meciurile din campionat. Pana atunci, puncte si golaveraj (unde FCSB a stat mereu mai bine).

Jiji cam Pion  •  15 mai 2017, 9:47

ar fi interesant ca Becali cam Pionul sa ne explice conform regulamentului si cum FCSB a schimbat regulamentar denumirea si cum ar putea fi desemnata castigatoare sub un nume ce nu ar fi putut fi schimbat inainte de 1 iunie...

Jiji cam Pion  •  15 mai 2017, 9:48

ar fi interesant ca Becali cam Pionul sa ne explice conform regulamentului si cum FCSB a schimbat regulamentar denumirea si cum ar putea fi desemnata castigatoare sub un nume ce nu ar fi putut fi schimbat inainte de 1 iunie ...

Jiji cam Pion  •  15 mai 2017, 9:56

Având in vedere că: 1) organizatorul a facut diferentiere intre fazele competitiei (faze distincte si calificare in faza urmatoare) si 2) a specificat ca la egalitate in play-off se aplica 27 3) a specificat express doar la unele criterii de la 27 (3) că se aplică pentru toate jocurile din campionat 4) sintagma "dupa teminarea tuturor meciurilor din campionat" se refera la momentul in care se aplica criteriul si nu la fondul criteriului ... ar fi frumos ca Alibec sa ne dea si numele avocatului sau "eminent" si "genial" :D iar Jiji e cam Pion

Sorin  •  15 mai 2017, 15:41

@nicuoprea : da dar in grupele de la turneul final se intra cu zero puncte. nu cu in playoff-ul nostru.

nea Caise  •  15 mai 2017, 17:13

Gica nu e genul de avid dupa bani,iar ce a facut a facut pt pustii aia,mi se pare jenant ditamai echipa exSteaua sa vii sa-i tai aripile dupa 6 ani de cautari teribile si uite ca nu gasesti 1 demn de generatia de aur.A castigat sportiv la puncte de ce sa folosesti tribunal.Asa s-a incercat si cu baciu indepartarea lui politic.Ei sunt singurii care se pricep la ceva si anume la fotbal,Dati-le aripi ,nu i le taiati.Nenea Gigi a luat multe campionate.Lasati-l pe Hagi,oricum responsabilitatile cresc iar banii chiar daca vin in saci de la Liga si CL,sunt extrem de putini pt marile performante in fotbal.

nea Caise  •  15 mai 2017, 17:34

Din cauza asta intre nimicnicia fotbalului nostru ,politica infecta,politica de vot Eurovision inca nereglementata in juriul tehnic(tarile din proxima vecinatate sa nu poata da mai mult de 3 points,ca nici eu nu pot vota propria-mi tara),am ales Simona.BRAVO SIMONA!Joci mai bine dar pt un grand inca faci cam multicele greseli poate lucri la asta.Noroc sportiv!

Comentează