Ministrul pierdut: Gabi Szabo

Fosta atletă e una dintre puținii care ar fi avut energia să taie finanțarea federațiilor-zombi, care iau degeaba bani publici

miercuri, 28 iunie 2017, 4:17

Ministerul Tineretului și Sportului a fost vizat de schimbare și a rămas încremenit.

Marius Dunca își conservă portofoliul, iar Sportul își păstrează încremenirea.

Numele Gabrielei Szabo a apărut în discuțiile din PSD.

Până în ultimul moment, oamenii din sport s-au gândit să facă o scrisoare deschisă de susținere a lui Szabo.  Dar i-a învins inerția și, a câta oară?, idiosincrazia față de stilul aparte al fostei mari campioane.

Uite că au rămas cu buza umflată!

Adevărul e că Gabi Szabo nu e ușor de susținut.

Are o problemă cu munca în echipă și aproape ori de câte ori a fost vorba de vot a pierdut.

Pe de altă parte, e la fel de corect să constatăm că ea ar fi fost una dintre puținele persoane care să aibă prestigiul, cunoașterea și forța de a schimba ceva.

Dovadă că, deși nu o plac personal, cei din jur îi recunosc tăria organizatorică.

Acum câteva săptămâni, la cea mai recentă dintre dezbaterile despre destinul sportului nostru, organizată de noua echipă de la FR Judo, lumea se văita în sală în legătură cu ”legea proastă a sponsorizării”.

Vechea placă.

Moment în care Gabi Szabo intervine: ”Îmi puteți da un exemplu de punct prost în Legea sponsorizării?”.

Tăcere.

”Un singur punct! Indicați-mi un singur punct pe care l-ați schimba în lege!”.

Liniștea s-a prelungit.

Gabi a încheiat intervenția sa fără cuvinte, cu un zâmbet scăzut.

62 de federații, în medie, au primit bani de la buget în ultimii ani

Era singura care știa despre ce e vorba!

Pentru că, atunci când a fost ministru în guvernul Ponta, Gabi Szabo a lucrat îndelung la facilitățile fiscale ale sportului.

În plus, Szabo mai are un avantaj.

Ea știe că epoca federațiilor întreținute în bloc de la stat a încetat. Are această viziune corectă, pe care nimeni n-a avut temeritatea să o aplice.

20de milioane de euro primesc federațiile pe an din buget

De mulți ani, zeci de federații s-au transformat în zombi, adevărate instituții moarte care emit acte și trimit loturi mediocre în pregătire.

Bugetul total al MTS este de 90 de milioane de euro anual, din care federațiile iau cam un sfert.

Problema nu sunt banii risipiți de federații, care-s puțini, ci faptul că se întreține o stare păguboasă, un monopol al incompetențelor. 

E puțin probabil să revenim în top la Olimpiade și la Campionatele Mondiale câtă vreme banii sunt garantați și ei iau calea unei performanțe fictive ca semnificație.

Nu sunt mari profituri personale în federații, mai degrabă e vorba despre osificare. Și despre împiedicarea evoluției.

Foștii șefi ai COSR, Octavian Morariu și Ioan Dobrescu, aveau dreptate când spuneau, încă de la Londra 2012, că baza de finanțare a performanței trebuie să vină din zona privată, iar bugetul MTS de acum ar trebui să fie dedicat sportului pentru copii și juniori.

MTS e al ”Sportului pentru toți”, așa cum îi place să spună Gabrielei Szabo.

Ea a ratat numirea.

Mai rău, sportul nostru a ratat o șansă.

Ideea decuplării mediocrității de la buget e însă acolo și așteaptă.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Marian  •  28 iunie 2017, 16:40

Puteti da un singur exemplu de astfel de Federatie. Ca altfel vorbim cam degeaba daca nici macar un ziarist nu are curajul sa nominalizeze.

Cătălin Tolontan  •  28 iunie 2017, 16:41

@Marian: toate cu exceptia celor 10 olimpice. Exemple? Volei, karate, baschet, toate acestea ar trebui sa se sustina din economie. Dar e vorba si de cele 10 olimpice, care ar trebuie sa-si obtina dezvoltarea nu din bugetul public.

jean  •  28 iunie 2017, 16:45

Sportul romanesc nu intereseaza pe nimeni atata vreme cand nu exista interese. Si cum nimeni nu garanteaza vreo medalie la olimpiade sau campionate mondiale, atunci sportul romanesc merge de multi ani spre moarte sigura. Cel mai probabil in 3-7 ani nu vom mai avea nicio medalie la nicio disciplina, dar nici atunci nu s-ar schimba nimic in sistem. Prietenii stiu de ce.

Carol K  •  28 iunie 2017, 16:47

Faptul ca-i cara cuminte poseta lui Firea ori de cate ori se intalnesc n-a ajutat-o cu nimic... Cum sa taie dansa finantari cand muza dansei de la Capitala este exact opusul,baga f.multi bani publici cu ochii inchisi,de-a azvarlita intr-un singur club doar ca sa-si faca imagine electorala ?!?

Addy  •  28 iunie 2017, 16:47

Se cheltuie o gramada de bani pe federatiile mici. Spuneti- mi de ce trebuie finantata de stat federatia de scrabble? Ca e finantata federatia poate ca nu e problema, dar sunt maestii ai sportului acolo!! Cu siguranta e cel mai mare procent de maestii ai sportului / numar de sportivi. Stii ca la tenis cu piciorul sunt mai multe federatii? Fiecare cu sportul ei! Una de fotbal tenis, alta de futnet! Cu campioni mondiali, europeni etc. Cu premii de la minister! Cu probe la campionat european la care participa maxim 8 echipe. Cu probe de simplu, dublu, triplu, echipa, la barbati, fete si mixt. Faceti voi un calcul cat castiga un antrenor dupa o astfel de competitie.

sport  •  28 iunie 2017, 16:52

Dupa cum spuneati si voi, sportul reflecta nu numai sanatatea cit si nivelul de dezvoltare al unei tari. Noi sintem o natie pe cale de disparitie, nu disparem doar din sport cit si ca societate, tara, natie.

ion ion  •  28 iunie 2017, 17:12

asta e un articol ghiveci; dupa scriitura, autorul s-ar califica pentru un loc in guvern: si cu stanga, si cu dreapta, scrie si cu scuipat si cu turta dulce, si nici nu prea se intelege de ce nu isi asuma o opinie/campanie, in loc sa planga, mioritic, dupa o numire care nu s-a intamplat

gilos  •  28 iunie 2017, 17:21

Ministerul ar trebui sa se ocupe de sportul de masa, sa aduca inspre sport cat mai multi oameni, in special copiii. Asa-zisa orientare catre performanta, prin care in multe cazuri se sifoneaza o groaza de bani este o amagire. De fapt este intuitiv, intai creezi conditii pentru sport, terenuri, baze sportive, etc, apoi aduci cat mai multi oameni catre sport si abia la sfarsit va aparea inalta performanta. Daca te axezi pe marea performanta, spre medalii olimpice, neglijand baza , fundatia, inseamna ca faci lucrurile in ordinea gresita. Valabil si pentru primarii, care ingroapa o groaza de bani in aceste CSM-uri.

Andrei F  •  28 iunie 2017, 17:22

Domnule,nu am citit decit citeva randuri din acest articol...Dumneata duci demagogia la cote nemaiintilnite!Pai stimabile,nu dumneata spuneai ca doamna nu este buna pentru dragotoriile statiului roman?Ai uitat de alegerile pentru seful Comitetului Olimpic?Atunci ne spuneai invers...Ca sportivii sunt contra fostei atlete pentru ca este sprijinita politic...

Cătălin Tolontan  •  28 iunie 2017, 17:23

@Andrei F: ce se poate spune? Inseamna ca, strict in acest caz, ati scris mai mult decat ati citit.

Bogdan  •  28 iunie 2017, 17:26

Cum să vorbim de reforma finanțării sportului când până și în fotbal ne întoarcem la epoca sportului de partid și de stat? CSM București ce fel de exemplu e? Milioane din bani publici sparți pe salariile unor sportivi profesioniști.

Luca  •  28 iunie 2017, 17:47

Cand va înțelege clasa politica , ca numirea unor diletanti dresați la conducerea țării nu MAI ESTE POSIBILA ?! Chiar nu inteleg ca s-a terminat cu guvernarea iliesciana ?! Fără profesioniști , vom "ajunge" Albania din urma !

rim  •  28 iunie 2017, 18:42

e una din situatiile in care sunt de acord cu dv. dar... ce folos?

aldo_m  •  28 iunie 2017, 18:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  28 iunie 2017, 19:35

@Carol K: da, dar optiunea pentru un partid democratic nu declaseaza pe nimeni intr-o tara libera! GAbi Szabo e membru PSD? Foarte bine, este alegerea ei.

Andrei F  •  28 iunie 2017, 19:52

@ Tolontan E bine sa critici tot timpul dar e rau ca nu- ti vezi ,,barna,,...Daca cumva altcineva va scrie pe blog sunt gata sa- mi cer scuze...Pana atunci va rog recititi ce ati spus cand a fost alegeri la Comitetul Olimpic,...Eu nu am nevoie de niste ,,noi,,care ieri va incantau cu o poezie care de fapt era o declaratie politica...Altfel...sa fie caldura de vina ca uitati?...

cristian ionescu  •  28 iunie 2017, 20:36

Daca este asa de corecta doamna ministreasa si o tot laudati atat, intrebati-o cati ani a incasat bani ca angajata fictiva la ROMATSA...

Arcasul Costel  •  28 iunie 2017, 21:42

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Arcasul Costel  •  28 iunie 2017, 21:58

N-am inteles ce "acuzatii grave care nu pot fi dovedite" contine comentariul meu... !? :)

Caliman  •  28 iunie 2017, 22:22

Asta cu legea sponsorizarii este ca povestea cu ce nu vad sau stiu eu...nu exista! Am scris despre legea asta a sponsorizarii si am dat exemple din sisteme functionale! Am mai spus si o sa repet pana o sa priceapa si pietrele: noi nu trebuie sa inventam nimic! Trebuie doar sa citim, sa ne informam, sa analizam ce exemple de buna practica pot fi implementate in Romania noastra! Ce nu este in regula la legea sponsorizarii!? Multe! Este nefunctionala, neatractiva pentru sponsori care nu au facilitati fiscale, pragul de 20% din impozitul pe profit dar nu mai mult de 5/1000 din cifra de afaceri face ca nimeni sa nu se inghesuie la sponsorizat iar managerii sportivi sunt niste cersetori! Avem in 2016 aproximativ 800.000 de companii active in Romania cu o cifra de afaceri de 113 miliarde euro si un profit de 11.5 miliarde euro! Unde stiti ca sunt cele aproximativ 2.7 miliarde euro care ar trebui sa -i regasim din sponsorizari!? Nicaieri! De ce!? Din multe motive! Multi prefera sa nu fie deranjati, altii isi ,,duc" sponsorizarile in ONG uri fara activitate, altii isi cara banii afara, iar cei mai multi nu stiu sa scrie un proiect de marketing care sa moaie inima unui Consiliu de Administratie sau unui afacerist de succes! Daca cautati o sa gasiti un material bine fundamentat scris nu de mult, cu cifre si date de mare actualitate. Cei de la Ministerul de Finante sunt cei care au pus frana la aceste modificari pentru ca nu privesc in perspectiva si nu inteleg ca traim intr-un cerc vicios! Cine are curaj sa modifice aceasta lege a sponsorizarii!? Cineva atat de puternic in politica romaneasca caruia cineva poate sa-i explice de ce si pentru ce!

alex  •  28 iunie 2017, 22:25

In primul rand partidul Gabrielei Szabo este recidivist in sensul ca este partidul mineriadelor, al luptei necontenite impotriva justitiei, este succesorul de facto al principiilor si metehnelor PCR. Ca ministru nu a facut absolut nimic, dealtfel nu ati putut aduce un exemplu concret. Gabriela Szabo este functionareasa perfecta pentru Romania asta, Gabi Firea 2, ea nu poate exista altfel, ba chiar n-a avut liniste atunci cand a fost numita in fruntea CS Dinamo persoana x. Ideea acestui articol, sau aceasta sustinere mi se par total nefondate.

radyus  •  28 iunie 2017, 22:37

Este jalnica afirmatia sa se sponsorizeze doar anumite sporturi!!! Jalnica! In primul rand nu suntem o tara care sa se poate dezvolta pe ramura sportiva din economie, in al doilea rand patronii romani/oameni romani de binefacere nu au cultura sponsorizarii fotbalului. Cine o face, o face pentru ca are copilul...sau poate chiar e o pasiune. Exemplu: intr-o economie ca a Iasi-ului nu exista (si nici nu cred ca a existat) un investitor serios la echipa de fotbal. Sunt de acord cu afirmatia ca toti banii bagati in juniori... insa si acolo o selectie dupa criterii obiective (eu unul chiar nu pot intelege de ce nu pot fi atrase fonduri europene spre centrele de juniori). Sunt multe cluburi de juniori care isi bat joc de marea masa a copiilor, o groaza de antrenori care nu justifica ceea ce fac. Asa ca....

Adi  •  28 iunie 2017, 22:58

Gabi Szabo nu e tanti aia care câștiga tot felul de curse, în ciuda vârstei, de dăduse peste cap toată logica din atletism? Gabi Szabo nu e tanti aia antrenată, managerizată și altele de propriul soț? ***? Moment în care foarte brusc, în plină glorie și lăsându-i pe toți cu gura căscată, soția domnului soț-antrenor-manager-și-altele tocmai și-a dat seama că e destul de obosită, în vârstă și altele și s-a retras? Sau o confund cu altcineva?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dc  •  29 iunie 2017, 8:09

din nou acelasi scris agramat ( una dintre putinii; sa faca o scrisoare, etc etc) fara substanta, fara documentatie, fara nicio legatura cu sportul, doar diatribe, rau insirate; pe de alta parte poate ca articolul afirm aceva dar o face cu atata stangacie si lipsa de credibilitate, iar "stilul" este complet neziaristic, neslefuit, needucat

Adrian D  •  29 iunie 2017, 8:43

Draga Tolo, 1. Gabi Szabo nu-i nascuta in Teleorman.Ghinion. 2. Gabi Szabo nu-i coana de Voluntari sa o cheme Pandele, sa-si traga si ea un CSM.Ghinion. Concluzie- doamna Szabo nu indeplineste niciuna dintre cele doua conditii , asa ca nu poate deveni ministru in era Dragnea.Cat despre *** care au tacut malc la intrebarea doamnei Szabo legat de Legea Sponsorizarii ii las pe mana dvs. si a cititorilor. Spre teleormanizarea sportului romanesc ,TOT INAINTE! PS.Pe mine nu ma mira ce s-a intamplat cu Gabi Szabo.Sunt constantean si am vazut cu ochii mei cum politicul a distrus sportul din Constanta.Dupa plecarea Elenei Francu de la conducerea DJTS , a venit potopul sub conducerea celebrului juvete liberal Teliceanu.Chiar dvs si echipa ati scris despre neregulile si matrapazlacurile acestui personaj.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sagitarius…  •  29 iunie 2017, 8:51

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabriel Bratu  •  29 iunie 2017, 9:07

Domnule Tolontan, de ce includeti karate la sporturile neolimpice? Va fi unul dintre sporturile prezente la Tokio, in 2020. N-ati stiut?

Florin  •  29 iunie 2017, 9:45

am lacrimi în ochi. aștept articolul cu aprecieri pentru ceilalți conducători, cu potențial, ai sportului românesc ..... belu,, țiriac .....

Adi  •  29 iunie 2017, 11:30

"Acest comentariu a fost moderat deoarece continea acuzatii grave care nu sunt probate/dovedite" Pe bune, domnule Tolontan. Ce acuzatii? S-au gasit sau nu substante dopante si interzise in masina atletei neministreasa? S-a deschis sau nu ancheta de catre parchetul din Nice? S-a lasat sau nu dupa asta de sport, in plina glorie? Ce acuzatii am adus? Am prezentat niste fapte. De fapt am pus niste intrebari. Intrebari care ar fi trebuit puse de dumneavoastra si alti ziaristi sportivi in acel moment. Faptul ca nu le-ati spus, asta e, probabil erati cu totii ocupati cu fotbalul. Dar sa continuati sa o luati in brate ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, asta e deja ditamai batista pe ditamai tambalul.

Csóczézló Szálakásbugyi  •  29 iunie 2017, 11:31

O oportunista politica limitata si revansarda de care chiar nu e nevoie, sa lase ministerele pe mana celor care se pricep.

drakoo  •  29 iunie 2017, 15:25

Copilul meu este inscris la un mic club SWIMMAC din USA. In fiecare luna, platim o suma nu mica pentru antrenamente. Parintii, sunt obligati sa presteze un anumit numar de ore de voluntariat ca sa ajute clubul. De asemenea, parintii sunt obligati sa gaseasca sponsori care sa aduca la club o anumita suma pe an. SwimMac a trimis 6 innotatori la Olimpiada 2016

Cristian Popescu  •  29 iunie 2017, 15:26

"O oportunista politica si revansarda" Subscriu ! Nu cumva era tanti aia care in 2001 la Mondiale s-a dus peste Beclea (care era si "foarte urâta") la 1500 m ca sa i-o dea peste bot acesteia ? A castigat aurul, Beclea pe 2 argintul dar a doua zi, la proba ei preferata, 5000 m, obosita fiind, a terminat lamentabil pe .... 9 !!! Da' a ars-o pe Beclea care era si "foarte urâta" ! Nu ne statea mai bine cu cate in aur la fiecare proba ?

butur camelia  •  29 iunie 2017, 16:55

citeva intrebari conform articol.citi ani a fost ministru-cite pensii viagere au fost taiate -legea sporturilor a functionat,de ce nu a fost aleasa CHIAR(DETINETI ADEVARUL ABSOLUT),ZIARUL NU ESTE UN MIJLOC DE ANCHETE PROFIL NON SPORT. PERMANENT TINETI CONT DE IOANITOAIA!!!

Gicu  •  30 iunie 2017, 14:55

Buna ziua, domnule Tolontan stiti cumva care este al doilea sport dupa gimnastica care a adus cele mai multe medalii Romaniei? Este vorba de scrima! Sport olimpic care ne-a reprezentat tara cu cinste... Va spun cum vad eu ce se intampla acum in sport! Este domeniul in care este cel mai bine sa nu superi pe nimeni. S-au facut biserici si bisericute, gasti si gascute, clici mai mari sau mai mici pe fiecare ramura ca federatiile de karate de toate neamurile ... Daca taci si pui botu, e perfect, ai viata lunga...sunt atat de disciplinati antrenorii astia la chestii din astea si au o scoala a vietii de iti pica fata... Performanta, sa fie, dar mai bine nu...sa nu il suparam pe nu stiu cine...si acum mai nou au aparut profesorii de sport care sunt directori de scoli generale sau liceu....si se poarta la fel. Sunt perfecti! Am fost la un meci la un liceu care organiza campionat intre scoli iar profesoara de sport care era gazda a venit in haina de blana pana la pamant iar sala arata deplorabil...Am vorbit cu dumneaei sa nu mai organizeze campionatul acolo ca se accidenteaza copiii si in anul urmator tot acolo s-a tinut. Sunt niste indivizi docili, perfect adaptati vremurilor astea care au raspunsurile la ei pentru orice chestiune. Am fost intr-un oras din Romania sa jucam un meci de campionat. Acolo sala era distrusa, nu era parchet era linoleum dar erau gropi de te puteai impiedica si accidenta. Am filmat totul si au venit pe mine gazdele sa imi atraga atentia sa nu filmez. Eu doream sa se anuleze totul ca era infiorator...dar s-a jucat! Au castigat gazdele ca arbitru era din aceeasi zona geografica, iar la sfarsit era sa o luam si in freza de la organizatori, asa, ca am indraznit sa tacem din gura si copiii nostrii sa faca putina miscare pe sanatatea lor...ca doar nu credeti ca ii trateaza cineva cat de cat profesionist daca au o accidentare. Sunt o armata foarte articulata de yes-mani care stiu cum sa actioneze sa nu supere cumva sefimea dar mai ales sa isi dea unul aluilalt la gioale ca la mandretea de fotbal, sportul national, unde alergi 90 de minute pentru un amarat de zero zero. Mama ce meci, cata daruire ce faze tari...dar parca a fost fault in careu si arbitru nu a vazut!!!! Nu au coloana vertebrala dar sunt foarte vocali si deosebit de priceputi sa ascunda mizeria in care se zbat de ani si ani. Bineinteles ca copiii la scoala sunt olimpici la sport toti au nota 10 de parca nu exista probe sportive, iar copiii sunt obezi... si nici nu stiu unde e sala de sport a scolii. Inspectoratele scolare ii pazesc disciplinat sa nu iasa vreunul din schema ca ii naspa...si uite asa treaba merge. Ca la muzica toti copiii au 10 sau la desen...supertalentati...

Comentează