Daum, un antrenor alintat care se consideră victimă

Selecționerul imaginează o țară, România, în care e persecutat de toată lumea

vineri, 11 august 2017, 12:46

Un ziar cu peste 93 de ani vechime nu se poate supăra pe un antrenor cu 6 meciuri oficiale pe banca echipei naționale.

Aveți dreptate, asta cu ”Sunt vechi, monșer!” e argumentul autorității și nu e cuviincios de folosit.

Într-un interviu pe realitatea.net, Daum a spus că ”Gazeta Sporturilor e bună pentru învelit pește și atât!”.

Nu e niciun motiv de enervare aici, ci doar de contextualizare.

De aceea aducem și argumentul vechimii. Tradiția oferă o perspectivă a rolului fiecăruia în istoria echipei naționale.

Antrenorul ”tricolorilor” s-a supărat pe faptul că, în sondajul de pe siteul ziarului, 78% din 59.000 de oameni i-au cerut plecarea.

”Nu e reprezentativ”, spune Daum, observație corectă, numai că nici nu avem această pretenție.

Un sondaj pe net e un joc, un exercițiu, iar deciziile strategice ale FRF nu se iau după voturile pe net.

Situația ”naționalei” e dificilă și Daum a fost adus să cearnă nisipul din Sahara. Misiunea lui e, într-adevăr, foarte dificilă.

Altceva pare că nu admite selecționerul.

În mandatul de un an a adunat, în aceeași mână, următoarele contraperformanțe:

În fața unor asemenea rezultate, sondajul de pe net ar fi arătat identic și dacă era vorba despre Mircea Lucescu sau de Cosmin Olăroiu, ca să discutăm doar despre doi din antrenorii cu mare cotă ai momentului.

Daum n-a avut, așa cum se plânge, o presă ostilă la modul absurd.

Pentru afirmații mai puțin hazardate decât cele ale actualului antrenor, presa s-a ridicat in corpore de la o conferință de presă a lui Victor Pițurcă și l-a lăsat cu ochii în soare.

Amintiți-vă! Dacă am tipări astăzi titlurile de care s-a bucurat Pițurcă, Daum s-ar duce să ne reclame la ONU.

Am avut, de-a lungul anilor, momente de reacții radicale.

Pe unele le regretăm.

Cum a fost și acela când, în urma insultei la adresa unui ziarist, l-am eliminat pe Basarab Panduru din casetele tehnice, pe vremea când antrena Timișoara.

Dar nu e cazul prezentului selecționer!

Internetul e martor. Christoph Daum s-a bucurat în România de o presă mai bună decât rezultatele sale. E adevărat că mai rea, în raport cu punctele aduse, nici nu se putea, decât dacă angajam tigri în redacție.

Ca să oferim un exemplu contrar, Anghel Iordănescu și Emeric Ienei, de pildă, au avut parte de mult mai multe ironii decât ar considera îndreptățit cineva cu palmaresul lor. Poantele cu Iordănescu și cu Ienei au intrat în folclorul fotbalului și, de la înălțimea prestigiului, ei înșiși le privesc cu umor.

Daum are, în schimb, mereu aerul că l-a văzut pe Brutus.

Nu e niciun necaz că Daum ne critică, pentru că polemica fertilizează solul unei lumi civilizate.

Problema e că, în interviul de la realitatea.net, antrenorul conturează tabloul unui tratament incorect din partea tuturor. Că românii nu au răbdare cu el, că presa din România nu merită ascultată și tot așa.

Autovictimizarea lui nu are o bază factuală.

Dacă acceptăm că salariul semnifică inclusiv o formă de respect dinspre angajator către angajat, atunci Daum este cel mai respectat tehnician de către FRF, din istoria ”naționalei” României.

În privința publicului, nu a fost niciodată fluierat la scenă deschisă.

Nu i s-au compus nevinovate refrene populare ironice, cântate de un întreg stadion, ca la atâția alți antrenori.

Presa însăși, chiar dacă se manifestă aspru sau nedrept uneori, n-a folosit argumente nativiste. Dimpotrivă. Importul unui antrenor străin pe banca ”naționalei” a fost privit cu simpatie și speranță.

Să sperăm că neamțul, care e în fond un tip decent, nu va sări calul să ajungă să declare după despărțirea de FRF că de aici l-a gonit fantoma naționalismului.

Cât despre faptul că el e mai român ca noi, are dreptate.

Niciun antrenor român din istoria ”naționalei” n-a mers până la a-și angaja fiul în staff, așa cum a procedat Christoph Daum.

 

 

Comentarii (56)Adaugă comentariu

Ilie  •  12 august 2017, 2:13

Asa crezi tu cu nativismul. Nu si toata redactia 😕 Sau nu asa mi se pare mie. Si probabil ca nu-i citesti pe Geambasu si pe tov Ioanitoaia care si cand se afla pe pozitii aparent contrare sunt dominati de parohialism si nationalism. Ceea ce nu inseamna ca Daum are dreptul sa fie dispretuitor, nerespectuos si sa planga ca e criticat. Si te rog sa-mi traduci ce inseamna alintat 😇

nica fara frica !  •  12 august 2017, 4:02

Tolontane , pe cat mi-era de nesuferit daum inainte , chiar mi-a devenit simpatic daca a spus ca ”Gazeta Sporturilor e bună pentru învelit pește și atât!”.:))))) Ce e trist e ca nici macar nu realizati ca voi n-aveti nimik in comun cu sportul si de fapt sunteti o publicatie de barfa , instigare si skandal !!!!! Rasfoieste si tu o Marca , Gazetta dello sport , Kicker si vezi daca aveti ceva in comun !!!???

bradu  •  12 august 2017, 4:52

I`au trebuit cateva luni omului asta sa isi dea seama *** de presa este in Romania. Numai voi aveti impresia ca faceti jurnalism si ca meritati respect. Chiar nu realizati ca singurul motiv pentru care supravietuiti este faptul ca v-ati asigurat un public tinta ***, cei care sunt interesati de ce zice becali si de ce chiloti are gagica vreunui fotbalist? Nu va e rusine sa va numiti gazeta SPORTURILOR? PS: intretineti artificial ideea ca rezultatele la nationala de fotbal sunt proaste. Sunt mai degraba normale. Asta e nivelul, suntem pe langa Armenia si Kazahstan ca valoare, dar voi induceti ideea ca ar trebui sa ne batem la calificare si priviti de sus echipe mai bune ca Romania, cum ar fi Muntenegru.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radianu Mihai  •  12 august 2017, 8:37

Au dat afara de la nationala un pensionar roman (iordanescu) si au angajat un pensionar neamt (daum)! Pe langa ca este un antrenor de duzina,fara rezultate,mai face si pe primadona! Dati-l afara ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi  •  12 august 2017, 9:11

Domnule Tolontan, in primul rand vreau sa va felicit pentru articolele premium de pe GSp, pentru ca sunt cu adevarat de calitate. Nu este doar opinia mea, ci cred ca ati putut vedea si reactiile celorlalti cititori, in sectiunea de comentarii a articolelor. Pe de alta parte, sunt mahnit de articolul domnului Daniel Nanu (si nu doar eu), la adresa antronorului Daum, in care jurnalistul foloseste un limbaj de mahala cu privire la selectioner. Nu cred ca mi-a fost niciodata dat sa citesc un astfel de articol pe Gazeta sau pe alt site mare de sport de la noi, nici macar atunci cand a existat derapajul cu galeria prahovenilor. Aia a fost apa de ploaie, in comparatie cu acest articol. Stiu ca dumneavoastra militati pentru o sectiune de comentarii mai curata, lipsita de violenta verbala, chiar implementand un astfel de sistem pe site, insa duceti in derizoriu toata munca descrisa mai sus, daca permiteti astfel de articole pe GSp. Libertatea de exprimare nu inseamna sa-i jignesti pe altii, cu atat mai mult cu cat domnul Daum este un oaspete in tara noastra si ne facem de ras. Stiu, selectionerul Daum a cam scapat caii din mana cu anumite declaratii si cu faptul ca nu-si da demisia dupa ce nu vedem nici un fel de imbunatatire a stilui de joc, din contra... parca evoluam mai bine cu Iordanescu si imi este greu sa scriu asta, insa nimic din ceea ce a facut nu justifica limbajul acelui domn. Fac parte dintre cei care l-au sustinut inca de la inceput, insa nu pot nega realitatea. Sunt curios ce masuri luati in legatura cu acel articol. Normalitatea ar indemna inspre eliminarea lui... Va multumesc!

Hombre  •  12 august 2017, 9:40

Pai si GSP il critica pe Daum, chiar destul de des. Pe langa blogul dl. Ioanitoaia au mai fost si alte atacuri. Probabil aveti o cruciada anti-FRF (sau anti-Vochin). Normal ca omul a comentat si el. Cat despre sondaj, subscriu si eu la aia 80%, chiar daca n-am votat.

Comentează