Înalta Curte explică pedeapsa de 6 ani de închisoare pentru Udrea: ”Mita de 10% se întorcea în folosul său și al PD-L”

Judecătorii: ”Sumele de bani primite cu titlu de mită de inculpata Udrea Elena Gabriela au un cuantum deosebit de ridicat”

vineri, 11 august 2017, 6:50

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

281 de pagini are motivarea sentinței din dosarul Gala Bute.

Judecătorii revin mereu și mereu la sumele de bani pe care DNA a reușit, în opinia instanței, să le demonstreze ca provenind din infracțiuni.

10% este suma întoarsă drept mită în mai multe cazuri de firme, cazuri dovedite în instanță de Parchet

Când procurorii au susținut, în actul de acuzare, că există la Ministerul Dezvoltării un sistem cvasigeneralizat de întors mita, toată lumea s-a întrebat cum vor putea dovedi asta dincolo de orice dubiu.

Instanța consideră că au dovedit.

Magistrații explică de ce i-au condamnat pe cei 7 inculpați, dintre care trei la închisoare cu executare.

Există, în motivarea Înaltei Curți, cinci exemple de șpagă de 10% din contracte pe care DNA le-a documentat cu acte, plăți, circuite bancare integrale și recunoașteri ale faptelor.

Și pe care această primă instanță le apreciază drept probe incontestabile.

Șpaga de 10% se repetă în zeci de plăți din diferite contracte!

Dacă citești cazurile unul după altul, modelul mitei apare cu claritate.

Frapant este faptul că, în fiecare caz prezentat de către judecători în motivare, se respectă procentul de 10% întors de firme către oamenii Elenei Udrea!

De fiecare dată, indiferent de patronii firmelor, de locul unde se făcea pârtia sau lucrarea și indiferent de valoarea contractului, firmele reversau unul din fiecare zece lei primiți de la MDRT.

Nici firmele care au dat mita și nici funcționarii care au primit-o nu neagă acest 10%.

Pusă în fața probelor, chiar și ministrul Udrea a acceptat că așa au stat lucrurile în cazurile aduse în tribunal de DNA. Numai că Elena Udrea afirmă că ea nu știa și că au fost combinațiile personale ale funcționarilor, fără amestecul său.

Procurorii susțin că, dimpotrivă, ministrul nu doar că a știut, dar a coordonat sistemul. În plus, el personal și PD-L București, unde Udrea era șefă, au beneficiat de pe urma acestor bani.

Variantă pe care și Înalta Curte o consideră dovedită fără echivoc.

”Apărările inculpatei Udrea Elena Gabriela sunt nefondate, fiind infirmate de mijloacele de probă administrate în cauză” Înalta Curte de Casație și Justiție

Înalta Curte: ”Practică generalizată de 10%”

Judecătorii Angela Dragne, Leontina Şerban, Florentina Dragomir și magistratul asistent Silvia Stoenescu țin să explice în deschiderea motivării cum s-a ajuns la ”existenţa unei practici generalizate cu privire la remiterea unui comision de 10% din plăţile efectuate de minister”.

În 2010-2011, pe fondul crizei financiare, există multe proiecte în derulare și puțini bani.

Ministerul dispune de sub o treime din banii ceruți din teritoriu.

Rezultă o luptă crâncenă pe finanțări.

Elena Udrea personal aprobă orice obiectiv nou.

Chiar dacă nu ea semnează hârtiile oficiale, prerogativă cedată secretarului general Gheorghe Nastasia, prietena sa Ana Maria Topoliceanu depune la dosar notițe de mână ale Elenei Udrea de pe tabele, în care ministrul scrie ce se aprobă și ce nu.

Elena Udrea recunoaște că pe tabele e scrisul său.

În condițiile în care firmele sunt alese pe sprânceană, procurorii descoperă și instanța confirmă următoarele situații de șpagă de 10%:

1. Contractul dintre Termogaz Company și Cavnic: fix 10%

Firma Termogaz, un vechi client al MDRT, are de primit 4.999.000 de lei pentru lucrări făcute pe domeniul schiabil Gutâiul Doamnei, în Cavnic.

Lucrările sunt, evident, supraevaluate, că așa se scot banii de șpagă.

În 2010, SRI îl înregistrează pe patronul Termogaz, Adrian Gărdean, discutând la telefon cu Ștefan Lungu, consilierul Elenei Udrea, care îi promite că plata se va face.

Și se face.

Drept recompensă, firma lui Lungu încasează de la Termogaz 10% din contract, adică exact 499.739 de lei!

2. Contractul dintre Termogaz și Borsec: tot 10%

Termogaz lucrează și la pârtia de schi ”Speranța” din Borsec, județul Harghita.

După intervenții la minister, banii ajung de la MDRT la Borsec și, apoi, la Termogaz: 1,9 milioane de lei.

Din aceștia, exact 190.000 de lei, adică 10%, sunt întorși ca șpagă mascată în achiziția unor instalații către firma lui Ștefan Lungu.

3. Contractele dintre Consmin și CNI: mai multe rate de exact 10%!

Firma Consmin, deținută de Dragoș Botoroagă, a primit de la CNI, acolo unde tot Elena Udrea stabilea obiectivele potrivit notițelor sale olografe aduse în instanță, următoarele sume:

Banii nu rămân la Lungu.

În mai multe situații, sumele de la Lungu pleacă, tot prin bancă, către Tudor Breazu, secretarul Elenei Udrea, care apoi îi plătește acesteia diverse cheltuieli, de pildă o vacanță de trei zile în Grecia de aproape 30.000 de lei, unde procurorii au găsit documente la agenția de turism Prompt Service.

Tot acest circuit bancar este depus la dosar.

Sau banii ajung de la Ștefan Lungu la Ana Maria Topoliceanu și, de aici, la Elena Udrea.

Instanța reține: ”Banii au ajuns integral fie în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela, prin remiteri în numerar efectuate de inculpata Topoliceanu Ana Maria şi plata unor servicii de care a beneficiat personal inculpata Udrea Elena Gabriela, fie în patrimoniul Organizaţiei PDL Bucureşti, prin plata unor servicii în favoarea acestei organizaţii”.

4. Contractele dintre Krantz Eurocenter S.R.L și Petroșani: șpagă de 600.000 de euro!

Valoarea contractelor neplătite de municipiul Petroșani către Krantz este de peste 20 de milioane de lei, adică 5 milioane de euro la cursul din 2011.

Cu tot cu ce se achitase deja, se ajunge la aproape 6 milioane de euro.

Krantz e deținută de Corin Boian, dar controlată tot de Gărdean, care știe regulile.

Ministerul dă cele 6 milioane de euro și Gărdean știe că are de întors  10%, adică 600.000 de euro.

El fondează o firmă în Bulgaria ca să scoată banii fără să atragă atenția autorităților române.

5. Contractele dintre Termogaz și Lupeni, pentru pârtia de la Straja: șpagă calculată la 1 milion de euro

Același Gărdean are de primit pentru lucrările la pârtia de la Straja, din Masivul Parâng, 45,5 milioane de lei.

Mita de întors este calculată la 10%: 1 milion de euro.

Gărdean și Boian nu reușesc să strângă decât 900.000 de euro, vânzându-și casa, acțiuni și alte bunuri pentru asta, pentru că firma din Bulgaria le va produce cashul abia mai târziu.

Cei 900.000 de euro, în bancnote de 500 de euro, ajung la secretarul general Nastasia, care susține că i-a dat mai departe Elenei Udrea în biroul său.

Ce se plătește din șpagă: postaci din comentarii, salarii la negru, campanii electorale

Revenind la mita de 10%, banii întorși prin diferite forme.

Ce reține Înalta Curte că se plătea cu acești bani, printre multe altele?

”Infracțiuni de gravitate sporită de la cel mai înalt nivel”

Spre finalul motivării, instanța enunță faptele drept unele foarte serioase pentru că vin de la vârful puterii.

”Astfel, infracţiunile comise sunt de o gravitate sporită având în vedere că persoane deţinând funcţii publice importante la cel mai înalt nivel – ministru, director general al Companiei Naţionale de Investiţii, secretar general al ministerului sau consilier personal al ministrului, s-au implicat în mecanisme infracţionale pentru favorizarea anumitor operatori economici dispuşi la rândul lor să „restituie” un procent din sumele încasate, cu consecinţa atingerii semnificative a principiului liberei concurenţe şi însuşirii, fără drept, a unor importante sume de bani folosite de inculpata Udrea Elena Gabriela în interesul său personal sau al Organizaţiei PDL Bucureşti”.

În continuare, magistrații insistă pe ideea prejudiciului.

”De asemenea, sumele de bani primite cu titlu de mită de inculpata Udrea Elena Gabriela în modalităţile descrise au un cuantum deosebit de ridicat, iar prejudiciul produs în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, ca urmare a achitării contravalorii serviciilor de promovare a României cu ocazia evenimentului sportiv din luna iulie 2011 de la bugetul de stat, este semnificativ”.

Procesul va intra în curând în ultima sa fază: completul de 5 judecători de la Înalta Curte.

Comentarii (44)Adaugă comentariu

justitia  •  11 august 2017, 7:28

De PSD nimic nu mai scrieti ... cum spuneam anterior demonstrati mereu ca sunteti de ai lor... pacat... de ce nu scrieti nimic de padurile care dispar zi de zi ? de OMW statul austriac care fura romanii sau MOL cel ungar ? nu aveti curaj ? pacat...

daniel  •  11 august 2017, 8:15

d-voastra si echipa de jurnalisti v-ati facut treaba, dar udrea, basescu si toata adunatura lor, s-au aliat cu adunatura de hoti de la psd si fac tot posibilul sa traga pe linie moarta DNA, SRI, si alte institutii care mai faceau ceva impotriva hotilor..in echipa lor, lucreaza si televiziunile si ziarele jmecherilor (ghita, voiculescu, etc.)...nu zic c-ar fi perfecte aceste institutii (DNA, SRI, etc.), dar mai barau drumul banditilor..fara ele, sau cu ele facute zob, nu mai e nicio speranta!

dica  •  11 august 2017, 8:20

justitia--Adevarul e ca la cati fura in tara asta nu au cum sa scrie de toti nu sunt jurnalisti care sa acopere toata pleiada de hoti,spagari,etc.

dana  •  11 august 2017, 8:21

cred ca "recapitularile" astea ar trebuie facute din 3 in 3 luni, ca sa nu uitam cum sta treaba la noi: toti (ne) fura! Dar parca PDL asta a fost mai bine organizat (sint si mai putini) ca PSD. Daca facem un top acum, cred ca PDListii intrec PSDistii. Primii au avut avantajul organizari si numarului redus de membrii (foarte exclusivisti), cei din urma au avantajul ca-i fac fericiti pe cit mai multi dintre ai lor (mai populisti, au grijia de toti ai lor)

Cornel  •  11 august 2017, 8:24

@justitia: acest articol a ranit orogoliul tau de "postac" cinstit?!?!

Octa  •  11 august 2017, 8:25

10.000E pt postaci? ma intreb oare cu cati sunt platiti postacii angajati de gsp, aici ma refer la cei pe care ii stim toti, nebraska, fostul alpin acutal observator si probabil multi altii:) ma gandesc serios sa ma fac si eu postac daca imi dati mai mult de 1500 de E ma luna batem palma:))

un alegator  •  11 august 2017, 8:34

Bun , i-au dat 6 ani , astazi au explicat cum a luat doamna banii , dar la puscarie totusi cand merge ? Vad ca se pliba bine mersii la Mamaia , axum pe afara sa faca un baby ( succes ), se marita....Nu are nicio apasare.

fane  •  11 august 2017, 8:47

pai PD-ul, probabil, a furat doar 0.1% din cat a furat PSD-ul si asta pe reteta brevetata de PSD .... furturi sunt la tot pasul, evidente, va faceti ca nu le vedeti, e o singura explicatie rezonabila: si pe voi v-au cumparat PSD-ul ..... ati intrat in mocirla cu porcii .....

spinoza  •  11 august 2017, 8:53

A invatat de la Basescu d-le Tolontan, doar ca pe el nu l-a dovedit nimeni. Sub aripa lui ocrotitoare s-au petrecut aceste fapte.

fane  •  11 august 2017, 8:53

si ca sunt evidente, uite asa la prima strigare: http://romanialibera.ro/special/dezvaluiri/psd-pcr--pile-cunostinte-relatii---in-sapte-luni-de-guvernare--psd-a-ridicat-la-rang-de-strategie-politica-numirea-rudelor-si-apropiatilor-in-functii-cheie-ale-statului-roman---dezvaluire-rom%C3%82nia-libera--463599

CCC  •  11 august 2017, 8:56

"2.000 de euro bani la negru salariul lunar al lui Tudor Breazu, secretarul Elenei Udrea și cel care elimina știrile negative la adresa ministrului de la organizațiile media care acceptau acest lucru." Domnule Tolontan, ne puteti da un exemplu de "organizatie media" care a acceptat sa elimine stirile negative despre Udrea si gasca, contra cost, evident? Au identificat procurorii si au confirmat judecatorii aceasta practica, sau e numai o fraza "aruncata" pentru a innegri si mai rau situatia (nu ca ar fi necesar....)? Ar fi intersant de stiut care sunt acele organizatii media.

Cătălin Tolontan  •  11 august 2017, 8:57

@CCC: da, aceste lucruri le gasiti in emailurile depistate de procurori https://www.tolo.ro/2015/11/10/doi-blogeri-costa-1-200-de-euro-tva-inclus/ si aici https://www.tolo.ro/2015/11/09/sefii-pompierilor-audiati-de-dna-oameni-sau-sisteme-exemple-despre-cum-se-descurca-presa-cenzurata-de-elena-udrea/ Inalta Curte a conchis ca sunt probe suficiente si, de aceea, il caracterizeaza pe Breazu drept cel care facea asta.

Bandrabur Gheorghe-D  •  11 august 2017, 10:20

Citind regulile jocului am inteles ca nu pot comenta...

Cornel  •  11 august 2017, 10:21

OK, asa o fi fost, dar PSD-ul practica aceste comisioane de multa vreme si erau de 30 la suta, cel putin pe vremea lui Nastase. Asta fac si acum dar probabil pe comisioane mult mai mici ca atunci. Nimeni nu il ancheteaza pe Nastase pentru aia, sau pe altcineva, vinovatul de serviciu pentru tot este Elena Udrea. Mie mi se pare ceva care pute rau.

Daniel  •  11 august 2017, 10:30

Atentie la patern: toti cei care au facut bani pentru sistem au disparut din peisaj: Cornea ( accidentul fara sange -depozitele farmaceutice); SPP- afaceristul ucis in padure ''sanchi''- la vanatoare de catre seful SPP-ului Pahontu, cu pistolul din dotare ( nici pana azi nu s-a facut balistica :))..) , apoi Ghita care de fapt eu cred ca nu mai e in viata de a doua zi de la petrecerea SRI ( alibi pentru crima)-in locul lui evoluand un actor din Lituania-spun sursele surselor :))..) - chiar aici ar merge un interviu actualului Ghita, filmat, dar NICIODATA acest lucru sistemul nu va lasa sa se intample sic ; ar mai fi adjunctul de la ANAF care zace in pamant de atat timp in timp ce ATTila, omul sistemului ce a facut toata afacerea cu combustibilul, dupa ce a iesit din puscarie din Italia se zbenguie pe aceleasi carari cu sistemul; ar mai fi Popoviciu, care cu toate asigurarile sistemului si ale teatrului avocatilor acestuia de la FBI, eu cred ca tot in pamant odihneste, luand urma celorlalti; ar mai fi cativa, dar cu siguranta Udrea se va alatura lor. E tinuta in viata din cauza lui Basescu. Zbaterea lui in a o scapa de justitie este oarba, tinand cont ca un esec ar duce inevitabil la disparitia acestei femi intr-un fel sau altul dar niciodata la puscarie. Chiar si el stie ca este in pericol dar relatiile cu aliatii strategici au lungit viata femeii. Esecul salvarii ei de justitie e singura optiune. Ar mai fi o gramada, dispersati in teritoriu, mai mici sau mai mari, exceptandu-l pe Patriciu, unde s-a vazut clar mana de profesionist a sistemului. Un indiciu ar fi ca cel ( sistemul) care controleaza gazele naturale in Romania - o femeie tanara nestiuta de nimeni, neauzita,- ce traieste exclusiv prin afara , niciodata aici, dar tot gazul Romaniei este la ea in mana; sistemul nu-si permite riscul de a pune in pericol divulgarea relatiei cu fiecare ''disparut''; acest indiciu ar duce la paternul, motor, al reusitei disparitiei celorlalti actori ai sitemului , ce s-au umflat ei asa in pene ca au devenit mari afaceristi peste noapte, eludand rolul sistemului in Inaltarea lor...daca judecata mea nu e corecta , inseamna ca fac umbra pamantului degeaba. Felicitari pentru eforturile voastre de pana acum, Tolo !

mircea ardelean  •  11 august 2017, 10:33

Nuti trebuia executata si a fost ,atat ,curtea de casatie a decis ce a vrut ,Topoliceanu a fost sacrificata pe bani grei doar s-o execute pe Udrea ,Tolontan iara gazetarul sportiv *** este sfant ca e pus de sistem ,un ministru ca si directorul semneaza fara sa citeasca iar pentru siguranta a fost si notesul ,lui Udrea sa fie siguri de reusita ,concluzia avem un sistem jalnic ,de fapt asa suntem si noi pentru ca inghitim orice marlanie !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  11 august 2017, 10:59

@spinoza • 11 august 2017, 8:53 Ce sa faca domnule?Sa-l ,,dovedeasca ,,pe Basescu?Pe cuvant??? Pai nu declara de cite ori poate Basescu ca in campaniile electorale se folosesc bani la negru si deci asta este trebuie sa acceptam pentru ca fularele,gecile,umbrelele au mers la alegatori?Se intereseaza cineva de asta?Deci judecatori stabilesc ca un domn rezistent a mintit si a luat bani la negru.Si???Basescu declara ca stie de banii negrii folositi in campanii electorale?Si??Oare se stie ca un partid politic poate fi desfiintat daca este prins cu inginerii nelegale.Si???Vad ca altii spun ca PDL-sti s-au aliat cu PSD si vor sa loveasca autoritatile care controleaza...Deci PDL s-a unit cu PSD????Va spun un singur lucru...Cind a aparut in cazul PSD atitea exceptii???Astia daca sunt prinsi sunt prinsi,statul nu in fata lor este slab...Dar cine vrea sa vada?

seft  •  11 august 2017, 11:14

....,Dle Tolontan..,astept cu nerabdare sa reluati si cazul "sinucisului" Condrea..,e posibil..?Este permis...?M-ar bucura mult un raspuns..,oarecare.....

George  •  11 august 2017, 11:15

Tabloul este urmatorul: avem un butoi cu miere ( finantele statului). Modalitatea de acces la ele apartine celui mai smecher, in cazul nostru MAFIA- aia adevarata de la maslini. Nu exista smecheri mai tari pe Planeta Pamant in asa ceva. Tot ei au asigurat succesul Debarcarii sa nu uitam de alianta MAfia italiana- SUA. Modul in care aceasta Institutie creata de Vatican ( hai nu fiti snobi si evitati sa va ganditi la acest adevar) isi protejeaza acolitii este renumit. De asemenea cum isi protejeaza interesele in orice tara din lume este iar renumit. Metodele ei, pentru profesionisti, sunt clare pentru investigatori ai unui sistem. Niciodata acolitii acestei Institutii renumite nu-si lasa lucrurile pe mana incepatorilor. Trimit ei solutia si Mana care da cu solutie. Nu vedeti ca din cateva '' disparitii'' vorbim de implicare servicii americane? de sume totale ce depasesc cu mult 100 mld Eur? ati uitat ca banii de la fonduri , cum veneau asa plecau, cash in Dubai? sau nu mai tineti minte perioada aia, toata lumea a uitat-o ! Toate drumurile duc la Roma...credeti ca dictonul asta a fost spus degeaba? paote cineva dovedi asa ceva? nu cred, stacheta e prea sus chiar si pentru americani...

Cătălin Tolontan  •  11 august 2017, 11:15

@seft: dosarul Hexi Pharma va ajunge in curand in instanta si acolo vom vedea lucruri interesante cu totii pentru ca procesul este public. Ca si aceasta motivare din Gala Bute.

aham  •  11 august 2017, 11:16

cand citesc despre justie la noi... mor de ras. ce justie cat ilici e liber, nastase la fel, voiculescu la fel, udrea plimba ursu, base da lectii din parlament, boc e primar, oprisan fumeaza cu spor si toti ne dau cu tifla cand ar trebui sa fie inchisi definitiv? glume de pedepse si pt aia car-s condamanti. a, sa nu uitam de mazare, suspendare pt 114 mil prejudiciu. justitie? justitia la noi e doar pt sarmani, e o gluma sinistra

Yo  •  11 august 2017, 11:26

Dar ce se intampla cu firmele/patronii care au luat contracte si au dat spaga de 10%? Nu au nicio vina? Raman in piata si participa in continuare la licitatii, intr-o concurenta corecta? Isi cheltuie linistiti banii proveniti din acele investitii nimanui folositoare?

Cătălin Tolontan  •  11 august 2017, 11:30

@Yo: unul dintre patroni a fost condamnat in acest dosar, dar cu suspendare.

Chiru  •  11 august 2017, 11:46

Justitia...exista un program intern care distribuie aleatoriu completul de judecata fiecarui dosar. Acest program este EXCLUSIV in mana sistemului. Oare cum nu observati ca anumite vendetta personale ale lui base ( cum ar fi Voiculescu, Becali ) au folosit saritura acestui sistem computerizat si au instalat cu japca la carma dosarelor respective diversi indivizi ajunsi judecatori peste noapte , din procurori sau din mecanici, coafeze, toti cu upgrade-uri in State pe programe de Biblioteca de Ambasada. Listele lor se cunosc, sunt vreo 800 in total, toai ajunsi peste noapte unelte in justitie pentru sistemul paralel al fostului marinar. deci sunt doua sisteme aici care se bat cap in cap, intereselor lor sunt opuse, dar scopul fiind unic: controlul total. Pana in prezent s-a dovedit ca numai un armistitiu ar duce liniste in teritoriu dar conditia lor unanima a fost termenul de ''renuntare si ascundere'' al ''uneltelor'' de lucru, iesirea din spectrul vizibil al presei si asa cumparate de ei si linistirea spiritului albinelor lucratoare ( populatiei, maselor), evitarea rebeliunii, revolutiei, distragerea atentiei albinelor lucratoare de la fapte, evenimente cu efect de bumerang si unele catastrofale, dar acoperite de cancanuri colorate si media de stiri aservita intereslor acestor doua factiuni. pentru unii dintre noi, lucratori practici la turnatoria din deal a albinutelor lucratoare, aceste lucruri sunt precum albastrul cerului sau faptul ca apa e uda. Stergerea urmelor implica crearea altor urme iar stergerea lor implica altele si tot asa. Tolo, pe cand un interviu filmat tete-a -tete intre tine si Ghita? Incearca si vei vedea ca nu poti, poate pentru ca nu mai exista ?

valexandru  •  11 august 2017, 11:59

... este doar o supozitie... o poveste... ar fi bine sa fie si dovezi... sau Elena Udrea poate fi condamnata pe banuieli in timp ce milionarii gen Fenechiu, Voiculescu , dovedit cu acte, scapa cu banii luati...

Grigore  •  11 august 2017, 12:06

Ai servit sistemul si ai fost *** credincioasa. Ai fost selectata cu grija pentru a intra in gratiile chelului cu tichie de margaritar. De la secretara ai ajuns pastratoarea tichiei instantaneu. Chelul a aflat acest lucru in timp util dar i-a placut sa se lase compromis prin tine, era inevitabil in ce forma sa fie compromis si a ales pe tine, a fost mai dulce :) A urmat penetrarea chilei cu ofertarea de afaceri cu bec pe ele, clar inregistrate pentru vremuri grele, culminand cu cea cu *** camatari avand melodia *** din anii 90' la conducere, trilata de o gravida vai ! in tot acest timp, gheara gajba se facu si a adunat cam tot, prin tine, draga Nuti. Acum nu mai esti de folos, chelul e santajat cu niste chestii despre tine in urma caror aparitii in presa ar insemna condamnarea lui la posteritate intre zabrele. Termenul de asteptare pentru rezolvarea libertatii tale a trecut, fara succes. Varianta fugii stii ca e iluzorie, fiind creata tot de ei in fundul curtii. Tot ce-ti mai ramane e sa spui cate ceva dar nici la toaleta nu mergi fara control. Toate astea se cunosc, dar calea ai acceptat-o de la inceput. Totul este cunoscut dar folosit in fondul relatiei strategice si ( cel mai important) mutuale. Rufele se spala in Familie! ..am incheiat povestea asa, calare pe un porumbel :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Grigore  •  11 august 2017, 12:13

:)) Eram precisa ! spuse marmota. Multumesc de grija,sincer!

Alegz  •  11 august 2017, 13:20

@valexandru Nu e nici o poveste. Ceea ce prezinta acest articol vine din motivarea unei hotarari judecatoresti in care Udrea a primit 6 ani de pedeapsa. Toate acele informatii legate de sume sunt din facturi direct .. cat a platit ministerul catre firme si cat a fost redirectionat ulterior.

Chiru  •  11 august 2017, 14:45

@aham...ai dreptate 100%. Justitia e numai pentru fraieri .Judecatorii se fac ca muncesc acoperindu-si programul cu dosare cu gainarii, repartizate cica aleatoriu. Dosarele de penal cu multe mape de suspecti si tinte copertate, acoperind interese locale de cele mai multe ori, devin ridicole prin timpul de solutionare. Gainarii ajung la puscarie pentru o paine uscata sau o gaina rascolita iar adevaratii infractori stau linistiti prin vacante pe afara sau le rad in fata politistilor. Cunosc sute de asemenea cazuri, actuale. Poate Tolo face vreodata o emisiune undeva cu chestia asta si vor fi mii de maini de politisti ridicate in aer cerand dreptate sau ajutor...si nimeni sa il dea. Adevaratii interlopi, sefi nationali de retele , stau prin vile cu piscina pe la Poiana Brasov si ies din casa doar sa ia paine pentru micul dejun, din cand in cand. Niciodata nu va fi data legea raspunderii magistratilor, pun pariu pe tara mea! Toti factorii politici, instrumente ale intereselor meschine, se prefac ca muncesc si ca vor dreptate dar isi urmaresc propriul interes. Toti sunt santajati, fara nici o exceptie. Nici nu respira in front. Chiar tu daca ai fi, ai fi santajat, oricine ai fi. Metoda este veche.Cu ajutorul acestei metode o femeie a fost instalata PAPA la catolici ! chiar a condus o gramada de timp :) vezi istoria. Dar nu ai ce sa comentezi. Joc de glezne in patratica si atat. Altfel ajungi o papusa, precum Toader.

aham  •  11 august 2017, 16:39

Chiru da, cunosc povestea papesei ioana, da aia macar a sfarsit-o nasol.

Chiru  •  11 august 2017, 17:40

@aham, pai si eu spuneam altceva? urmareste telenovela, e predictibila.

Ion  •  11 august 2017, 18:26

"Același Gărdean are de primit pentru lucrările la pârtia de la Straja, din Masivul Parâng, 45,5 milioane de lei. Mita de întors este calculată la 10%: 1 milion de euro." Chiar 10% nu , da vreo 2...

AS  •  11 august 2017, 19:14

Daca s-a dovedit frauda PDL, de ce PNL-ul de acum continuatorul PDL-ului nu este scos inafara legii? Sau macar sa inapoieze bugetului banii din frauda! Si sa raspunda penal pentru aceasta.

ASA, SI???  •  11 august 2017, 19:43

Asa, si??!! Ii face? cand? garantez ca nu o va deranja nimeni si va ramane si cu averea. Oricum la noi justitia nu stie de capul ei. Ii da in prima faza 21 de ani, dupa care scade brusc la 6 ani si in final, nu i se intampla nimic. Asta e ori incompetenta ori harneala....

Grigore  •  11 august 2017, 19:59

@AS si @ASA,SI???...am cunoscut un taximetrist care tinea in geam, la soare, o hartie completata intre doua tigari, in masina de la firma. Chiar devenisem prieteni ocazionali, datorita conjucturii. Asta era in 98'. In urma cu 3 ani am fost surprins sa-l revad pe Dorobanti, la o cafenea unde am intrat intamplator, obligat de situatie. Ne-am salutat si am vazut ca se urca intr-un Maybach ( credca am scris bine) si i-am zis: bai frate dar tare ai ajuns, esti la patru ace si ia uite ce masina ti-a dat firma, bravo ! la care el: pai e masina mea si cafeneaua asta la fel, ma scuzi acum dar plec la aeroport ca-mi pleaca elicopterul ...pai si ala tot al tau? da ! pai cum? de unde?...mai tii minte hartia aia din geam? zic DA, pai aia mi-a adus 28 de milioane de dolari....am inteles ca trebuia sa-l uit si gata, n-am mai baut cafeaua...deci, domnilor cetateni , despre ce justitie vorbeati??!!

justitia  •  12 august 2017, 7:10

Cornel veziti de comunismul tau ***... pupa linistit acolo la *** psd si scutestene tataica

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

raluca  •  12 august 2017, 17:40

pedeapsa cu moartea ptr acesti ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Papanicolau  •  12 august 2017, 18:10

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paul Butoi  •  12 august 2017, 18:46

Pai.... Nu e deloc rau 6 ani pentru 8 300 euro . Alina Bica , prietena lu' Nutzy , a luat 6 ani pentru favorizarea infractorului Tender si 4 ani pentru favorizarea infractorului Simu . Diferenta consta in faptul ca AB a lucrat " pro bono " . Adica mokka . Cel putin , asa rezulta din prezentarea motivarilor in revista22.ro . Cu precizarea ca fostul ei consilier , Ionut Mihaileanu , a fost condamnat - un an si jumatate , cu suspendare -pentru marturie mincinoasa : a spus procurorilor ca i-a dat Alinei Bica 17 500 euro , dar a refuzat sa sustina aceasta declaratie in instanta . Condamnarea nu l-a impiedicat sa ramana martor principal al acuzarii . Tare de tot , nu ? Iar la Nutzy , cum am putea sa nu-i credem pe Nastasia , AMT , Stefan Lungu ? Pen'ca ei e niste persoane fffff credibile ! Dincolo de faptul ca - ce frumos !!! - si-au recunoscut faptele , au primit pedepse cu suspendare . Si au ramas cu banii . Bani agonisiti cinstit , prin munca Dincolo de fa

Paul Butoi  •  12 august 2017, 19:58

Pe cand Nutzy trebuie sa le dea mituitorilor cei 900 000 de euro pe care i-a primit Nastasia de la Gardean . Misto , nu ? In concluzie , io as fi de acord cu ideea ca Nutzy e demna de titlul " *** " . In sustinerea ideii , nu cred ca are rost sa amintesc pentru comparatie un alt caz mediatizat , in care distinsul dom' profesor Felix a facut 3 ani de inchisoare pentru o *** dovedita de 60 000 000 euro ( 60 de milioane de euro ). Nutzy , saraca , o fi ea fata buna , da' pare ca nici nu poate sa viseze la clasa lu' dom' profesor Felix . Jenant este faptul ca Nutzy nu se ridica nici macar la nivelul lu' Fanel Mazare , care a primit 4 ani cu suspendare pentru o frauda evaluata - in rechizitoriu - de procurorii DNA la 114 000 000 euro ( o suta paisprezece milioane euro . Cred ca aici , pentru Nutzy , se potriveste vorba aia din batrani - sic transit gloria mundi . Totusi , io nu-mi pierd speranta . Inca astept sa vad ca Nutzy este condamnata sa restituie poporului sutele de milioane / miliardele de euro de care vorbea pe vremuri maestrul Emanuel si distinsii sai colegi *** de la A 3. Ceea ce ar dovedi - definitiv - ca maestrul Emanuel & comp nu sunt doar niste bieti mestecatori de ... vorbe .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paul Butoi  •  12 august 2017, 20:53

O opinie despre articol ... Pare ca v-ati lasat impresionati de marimea motivatiei - 281 de pagini - si ati uitat sa ne impartasiti cateva posibile argumente esentiale ale procurorilor / judecatorilor . Citesc in articol " practica generalizata de 10 % " / " ministrul scrie ce se aproba si ce nu " . Exemplele pe care le dati dv in articol se refera la firmele lui Gardean care au facut lucrari pentru MDRT / CNI . Intrebarea e simpla : exista si alte firme care au lucrat in anii 2010 - 2011 pentru MDRT / CNI - si pentru care ministrul a aprobat efectuarea platilor ? Care sunt ? Au dat si acestea 10 % ? Repet : din articol rezulta ca Gardean a fost singurul beneficiar al favorurilor lu' Nutzy . ???? Io as zice ca in doi ani au fost facute plati catre zeci de firme . Procurorii nu i-au intrebat pe respectivii administratori de firme despre comisionul de 10 % ? In rechizitoriu / motivatie nu apar alte ( zeci de ) marturii in acest sens ? De ce , daca oamenii au sansa sa primeasca banii ( multi ) inapoi ( si pedepse cu suspendare ) ? Spaga de 10 % din cazul lui Gardean cade in responsabilitatea lu' Nutzy pentru ca asa spun cei care au primit banii - Nastasia , AMT , Stefan Lungu ? Nu putea fi intelegerea lor cu Gardean ? Sunt ei credibili ? Cand primesc pedepse cu suspendare si nu au de suportat nici o sarcina financiara ? A declarat Gardean ca Nutzy i-a cerut comision ? Sau a fost o intelegere cu Nastasia ? Nastasia a mai facut serviciul de intermediere si in alte cazuri ? Sau doar pentru Gardean ? Aceeasi intrebare in cazul AMT / Stefan Lungu . Sunt de acord ca este dificil sa rezumi 281 de pagini in 2-3 ... Poate ca ar fi bine sa reluati chestiunea in alt articol ... Si sa o dezvoltati ... Ar face bine la credibilitate ... Nu numai a dv ...

Grigore  •  15 august 2017, 13:36

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Țiți Șelaru  •  22 august 2017, 22:21

Miloșilor, nu vă mai alterați metabolismele de grija blondei pentru că, tipa s-a aranjat deja prin lumea bună pe unde a umblat cu permisiunea amabilei justiții ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Matache Macelaru-Furculision  •  3 septembrie 2017, 13:38

Domne Tolontane, cer in mod solemnissim pentru ca sa inca o data consemnam ca Domnul Prezident Pentru Alte Coordonate Istorice Traian Basescu nu are nimica de-a face cu acest ametitor torent finanziar (este curat ca argintul strecurat). Este foarte important ca prinzipurile sfinte, basiste sa nu cada in latrina alaturi de cei care le-au sus tinut 10 ani. Pup dulcissim si succesuri in lupta contra coruptiunei comuniste pe care o duci cu atata eroism si curagiu alaturi de Doamna Doktor DNA si coledzii progressisti de la Romaniea Curata.

Comentează