Ce meci va fi la București!

FCSB reușește un 0-0 muncit la Lisabona, după un meci în care Alibec și-a reconfirmat clasa

marți, 15 august 2017, 11:39

Întâlnirile cu ”portughejii” au avut mereu un farmec aparte.

Acum trei-patru decenii, când meciurile românilor din cupele europene  nu se televizau decât din an în Paști, ne strângeam în jurul aparatelor de radio.

Transmisiile audio din Portugalia erau adevărate thrillere.

Comentatorul era permanent bruiat de zumzetul tribunelor. Nevăzând ce se petrece pe teren, aveai tot timpul sentimentul că domină gazdele.  Imaginația de microbist înlocuia imaginea.

Tremurai, tremurai…

La un moment dat se petrecea inevitabilul. Un moment de tăcere tăia murmurul de fundal și, după acea pauză de rău augur, se auzea țipătul colectiv, extazul imposibil de uitat al tribunelor portugheze.

Domozină, Ghițulescu sau Doru Dinu Glăvan, acum președinte al unui sindicat descăpățânat de un comando de foști ziariști-militari, așadar crainicii Radio România ridicau și ei vocea, ca să compenseze galeria lusitană, și ne anunțau că am luat gol.

Dacă prima repriză a meciului Sporting – FCSB nu s-ar fi televizat, din punct de vedere estetic era mai bine.

Pentru că ne puteam imagina fotbalul.

Așa, vedem 45 de minute de înverșunare și extrem de puține realizări.

Echipa lui Dică intră pe teren concentrată, apărarea e foarte sigură, dar în afară de Alibec nimeni nu dă senzația că există și poarta adversă. ”Parcă sunt doar doi fotbaliști pe teren. Unul la Steaua și altul la Sporting”, spune Panduru în pauză, în studioul rotund al Dolce Sport.

Momentul primei reprize este un penalty neacordat lui Sporting, la un henț clar și simplu al lui Momcilovici.

Alibec, fără discuție omul speranței lui Dică, izbutește în minutul 28 o fază în care își pune doi adversari în atașul motoretei, dar în loc să paseze, trage la colțul închis.

Repriza a doua începe cu același Sporting sub așteptări.

Meciul este urât pentru un observator neutru, dar nu poți să le reproșezi celor de la FCSB dăruirea.Golofca are zeci de sprinturi la activ, Enache s-a implantat în ceafa lui Acuna și toată echipa joacă cu dinții strânși rolul egalului.

Spre minutul 70, crește presiunea în treimea noastră. Sporting nu e echipa care să-și fixeze adversarul, dar nu mai are încotro.

Tobele continuă să bată, dacă închizi ochii auzi, ca pe vremuri, vibrația tribunelor sprijinite de ocean.

În minutul 74 e rândul Stelei să fie defavorizată. Alibec e oprit pentru un ofsaid inexistent.

Imediat, tot Alibec îl lansează perfect pe Enache și acesta trage țopăit la o palmă de bară! Uriașă ocazie!

E eliminat Pintilii și ultimele 10 minute plus prelungiri se joacă în inferioritate.

Finalul de meci e al lui Niță, care scoate tot. Se termină 0-0.

Dacă închizi ochii, îi auzi pe cei 45.000 de oameni care vor aștepta returul de la București.

Chiar dacă are în continuare prima șansă, gluma se îngroașă pentru Sporting. Ce meci va fi pe 23 august! Bătrânul stadion de sub Național Arena zâmbește. De ziua lui se va zdruncina până la temelii.

Comentarii (64)Adaugă comentariu

bogdan  •  16 august 2017, 11:25

@lord belial - bine bre, mylord, faca-se voia ta...nu are zi de nastere. Daca n-are, n-are...Dar atunci de ce vorbim despre o chestie care nu se egzista? Ba o mai si explicam :-) Sa mai pomenim si faptul ca in ziua asta care nu exista se vor zgudui temeliile unui stadion care nu mai exista nici el? :-) nino-nino-nino! @Tolo - logica e logica. iar figura de stil e doar de pamplezir; pana si alex chis a inteles asta. uite, belialul de mai sus zice chiar ca n-are zi de nastere :-). sa convenim ca stadionul s-a nascut de ziua lui si, pentru ca metafora sa aiba un sens, lordu', chis si tolo o serbeaza pe 23 august.

lord belial  •  16 august 2017, 11:45

una peste alta, voincii mei, o sa fiu pe 23 august pe stadion sa imi sustin echipa. singura echipa de fotbal din romania care conteaza - steaua bucuresti. HAI STEAUA!

Cris  •  16 august 2017, 12:07

Cred ca ne cam hazardan putin. Ok, datorita daruirii maxime, si evident tratarii superficiale de catre ei, jocul a fost spre echilibrat (daca nu luam in calcul hentul in careu nepenalizat in mod eronat, faza care ar fi creat premisa deschiderii scorului pt Sporting). Dar sa nu uitam ca si Dinamo a fost cel putin egala lui Atletic Bilbao in tur (ba chiar a fost peste spanioli, atat ca joc in repriza a doua, cat si ca scor corect, lui Dinamo fiindu-i anulat in mor eronat un gol). Insa la retur, desi Dinamo, ca si Steaua, a avut o prestatie onorabila (avand in vedere disproportiile uriase de valoare), totusi efectul meciului de calificare a existat din plin, in favoarea echipei net mai valoroase. Iar echipele valoroase, cu experienta, rar pierd meciurile/mansele de calificare. Prin urmare, la Bucuresti va fi un cu totul alt Sporting decat cel vazut aseara.

ManX  •  16 august 2017, 12:21

@Bogdan. Pe 1 Mai.

Venom  •  16 august 2017, 12:22

@tolo "Autorul a vrut să ne spună nouă..." pe bune, ce rost are să traduci metaforele? PS - Bine ai venit din bine meritatul ;) concediu! Totuși, sper să nu apară, peste câțiva ani, poze cu tine și cu Ghiță, la mare, cu căpitanul Soare, la şoping de sandale :) Ce-ai citit? Cum a fost, unde ai fost? Ți-ai reîncărcat acumulatorii? Ești gata de semnal M cu cinci linii, tehnologie, știri și Siri sau te acomodezi cu frumusețile patriei și fusul orar?

Cris  •  16 august 2017, 12:27

lord belial, dar de ce sa-i zica Steaua, cand numele oficial actual al acestei echipe este Fotbal Club FCSB (asa cum este indicat in mod oficial in toate cadrele interne si internationale). Pentru stabilirea denumirii oficiale actuale a echipei in speta este irelevant cum s-a numit anterior (irelevanta pt stabilirea identitatii nominale actuale fiind si modalitatea juridica - eronata asa cum a decis definitiv instanta sau corecta cum sustin fanii, prin care s-a facut preluarea echipei de catre Becali), fiind relevanta doar denmirea oficiala, legala, existenta in actele juridice din prezent. Iar in actele juridice actuale, echipa in speta se numeste, nu Steaua, ci Fotbal Club FCSB. Asa a decis (fiind irelevant juridic pt stabilirea corecta a denumirii actuale daca constrans pe cale judecatoreasca sau voluntar) patronul acesteia, adica Geambazi C. (ci nu acest Becali, care isi aroga in mod nesustinut dpdv legal titulatura de patron al FCSB). Deci indicarea acesteia ca fiind FCSB este absolut corecta. Daca tu iti schimbi numele din Marinescu in Valerian, pai acest din urma nume va fi al tau si asa va fi corect si legal sa te numeasca tertii (numirea ca Marinescu facandu-se doar in context nostalgic, sentimental, dar nu si legal/oficial). Cu atat mai mult in cazul persoanelor juridice. De altfel, daca tot nu vrei sa accepti si sa recunosti denumirea actuala oficiala si legala a acestei echipe (FCSB), nu inteleg de ce te rezumi la numele Steaua si de ce nu o identifice cu toate denumirile anterioare ale echipei in speta, bunaoara ASA București, CSCA, CCA.

alex  •  16 august 2017, 13:09

Domnule Tolontan, sunt de acord cu ceea ce ati scris dumneavoastra, astept nerabdator sa merg miercuri 23.08.2017 la meci...cred ca o sa fie un adevarat spectacol pentru noi...simpatizanti, fani, cetateni...suporteri de rezultat, dar si pentru familiile noastre...sotii, copii, bunici. Multumim celor din Peluza Sud ca nu mai vin sa sustina FCSB (Steaua) cu atata frenezie incat sa iti fie teama sa iti duci copilul pe un stadion. Desi fotbalul nostru este sub-mediocru din multe puncte de vedere FCSB este singura care iti ofera o oarecare satisfactie "europeana" an de an (chiar daca joaca doar in EL si fac 0 puncte). Intr-o tara plina de postaci si hateri care nu se bucura pentru nimic romanesc, privesc, citesc si ma minunez cum sunt sustinute aberatii ale intregului sistem defectuos...pentru unii (majoritatea) FCSB = Steaua, pentru altii Steaua este cea de la CSA. Adevarul nu il stiu decat cei implicati direct in aceasta polemica, care in ultima vreme a fost mult mai mediatizata si mai importanta decat problema soldatilor care au murit in acele camioane imbatranite si defecte, mai mult decat a soldatilor trimisi pe front care au ramas invalizi si distrusi fizic, mai mult decat grija pentru angajatii armatei romane care isi dau viata pe fronturi straine pentru o solda amarata de 1000 de EUR doar pentru un trai decent in tara. Intr-un campionat romanesc in care echipele sunt sustinute de catre consilii locale si primarii, cu jucatori neplatiti de luni de zile ce pretentii incerci sa ai? Cine baga bani intr-un fotbal care e in moarte clinica? Cine e de vina? Daca intrebi 10 din multitudinea de postaci care este vinovatul o sa spuna Becali, de ce? Pentru ca urmareste profitul...logic ca il urmareste, fara bani nu poti face nimic. Unii nu vad padurea de copaci din pacate, orice business se face pentru a castiga bani, nu doar pentru pacea sufleteasca, pasiune, stema si culori...pana si cei care se jura ca ei muncesc pentru "spiritul adevarat al...." o fac pe bani, bani deloc putini, de la bugetul de stat...nu de la un patron...intrebati armata ce salarii au ce din staful CSA si ce salariu are un sergent, locotenet sau un amarat de soldat. Si daca tot ati investigat atatea cazuri sociale, politice si de interes national, vreau sa va rog sa il investigati si pe acesta ! Pana atunci succes lui Dica&co. P.S. - de ce nu i s-a mai luat un interviu lui Marius Niculae dupa meci ? :)))

lord belial  •  16 august 2017, 13:41

@Cris - ai terminat cumva Dreptul, la f'o particulara gen Spiru Haret? Crezi ca stau eu sa citesc exercitiile tale de grafomanie? E Steaua ptr ca Steaua e numai una. Daca UEFA zice ca palmaresul Stelei e la Steaua, daca toti suporterii o cunosc de Steaua, daca pana si Google ii zice tot Steaua Bucuresti, atunci, prietene, sa stii ca aceea se numeste Steaua. Indiferent de justitia stramba din ***. Hai Steaua, *** din fotbalul nostru, prea mici sa ne ajunga, prea slabi, prea ieftini, prea ca la tara.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ciurescu petru  •  16 august 2017, 14:00

De ce îi spui Naţional Arena ? Pe ce limbă vorbeşti? Pe limba becaliană?

Cris  •  16 august 2017, 15:01

Individule, care-ti spui lord belial, nu-ti permit! Poti sa te agati de gatul familiei tale si s-o spurci in toate cele. Dar de mine iti interzic. Admit opiniile opozante argumentate, intrucat sunt educat si scolit cat cuprinde, dar nu-i agreez pe cei diferiti mie (needucati si nescoliti) care vor sa ma contrazica fara argumente si categoric le interzic respectivilor sa-si exprime opiniile ad homine. Cu atat mai mult in cazul celor care urmaresc sa contrazica opinii online fara sa le citeasca argumentele, astfel cum ai recunoscut ca procedezi si tu. Si posteaza vadit neargumentat, precum o faci tu (cum sa-ti sprijini teoria pe o afirmatie de genul „E Steaua ptr ca Steaua e numai una” si sa mai si ai pretentia sa-ti fie apreciata opinia?). Daca ai fi citit argumentele opiniei mele ai fi inteles si ce spun, anume ca nu contrazic ca FCSB se identifica dpdv al istoricului si palmaresului cu Steaua. Eu spun ca numele actual, oficial si legal, este nu Steaua ci Fotbal Club FCSB, astfel cum rezulta din toate documentele juridice. Prin urmare, autorul articolului (si oricine) nu greseste cand numeste echipa in speta FCSB, ci nu Steaua, din simplul motiv ca aceasta echipa nu mai poarta in mod legal si oficial numele anterior (nici ASA București, nici CSCA, nici CCA, nici Steaua). Si nici macar nu-ti trebuie multa cultura juridica sau capacitate intelectuala sa intelegi asta, iti trebuie doar o logica elementara si, evident, o deschidere catre abordarea/intelesul obiectiv al situatiei, neorbit de sentimentul de afect al microbistului (SI IN MOD SPECIAL NEPOSEDAND „GENA” NEEDUCATULUI).

MZM  •  16 august 2017, 15:02

Acest 0-0 obtinut de Steaua la Sporting a intristat destul de mult presa noastra bolsevica (majoritara, nu-i asa?). Rezultatul acesta nul i-a ramas in gat, nici nu poate sal scuipe, nici sa-l inghita. Ei, daca Steua incasa vreo 2-3 goluri (sau 4, ca Dinamo!), era cu totul altceva. Sa fi vazut atunci comentarii "serioase", indignari patriotice, metafore pline de venin, jigniri la adresa jucatorilor, antrenorilor si finantatorului, lectii de patriotism, de morala si de tactica fotbalistica! Ce mai, era alta viata! Asa, cu acest insipid 0-0, baietii lui Dica nu mai au niciun haz!

Ion Goga  •  16 august 2017, 22:38

Trei ia Steaua la Bucuresti! Sa ma cautati dupa meci sa vorbim si nici nu am vazut meciul de la Lisabona (turul). Steaua nu da 3, maxim 1 gol.

Dan Ardelean  •  17 august 2017, 14:01

conform tradiției lui Păcală: tot o călcătură tare... și-una moale. pariez un salariu pe victoria portughezilor. așa fac toarte echipele mici (vezi Pilzen), după ce dau o jumătate de lovitură

Dolph Lundgren  •  19 august 2017, 23:37

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează