Antieroul de la Termopile

Enache, unul dintre soldații uitați ai lui Dică după egalul de la Lisabona

miercuri, 16 august 2017, 2:07

Cornel Dinu nu e doar o legendă, e o necesitate a fotbalului nostru.

Uneori grăbit și mai întotdeauna excesiv în caracterizări, Dinu e de neînlocuit.

Pentru sănătatea și pluralismul fotbalului e nevoie de o astfel de voce.

În privința stelistului Gabriel Enache, el însă greșește.

Enache a făcut un meci foarte bun la Lisabona, în  Sporting– FCSB 0-0.

”Steaua îl are pe Enache, care nu poate să joace decât recuzită într-un film la Termopile sau o chestie de genul ăsta”, l-a criticat Dinu la Dolce Sport.

Trimiterea istorică pare a spune că Enache fuge, dar fuge degeaba.

În meciul de marți seară, degeaba a fugit nu Enache, ci argentinianul Acuna, atacantul din zona stelistului.

Atât de bun a fost jocul direct al românului la un fotbalist cu o cotă net superioară încât ultimele minute l-au găsit pe Acuna epuizat, nervos, cu un cartonaș galben în buzunar și lipsit de soluții.

9,6 milioane de euro a plătit Sporting Lisabona pentru Acuna

”Nouarul” lui Sporting este jucător ofensiv, cu patru prezențe în echipa națională a Argentinei în ultimele 8 luni, de când a debutat pentru ”albiceleste”.

Stângaci rapid, puternic și tehnic, Acuna e genul de fotbalist care scoate sufletul din adversar.

Acum a fost invers și observația lui MM Stoica despre calitatea jocului lui Enache este substanțială: ”Câți fundași ar fi ajuns în poziție de gol în minutul 75 când au avut un adversar precum Acuna?”.

Așa e.

Că Enache a vorbit ca un mitocan cu un ziarist al Gazetei e adevărat.

Că are meciuri în care greșește mult, iar e adevărat.

Dar nu e cazul să-i răpim recunoașterea muncii sale atunci când ea contribuie din plin la rezultat.

Enache are atitudinea unui antierou, însă, la scara neîncrederii generale, el a fost un erou necesar.

Da, el a ratează marea ocazie din minutul 75.

Dar asta după ce urcă din mina de cărbuni a apărării, fuge în sprint 40 de metri, preia corect, alege soluția șutului la colț, pe care însă nu îl izbutește, trăgând moale și un pic pe lângă stâlpul porții.

Putea să fie proaspăt și mai clar în execuție?

Da, putea, dar oricum e o îmbunătățire față de bătălia de la Termopile, care s-a disputat într-o singură manșă și unde eroismul pierzător a intrat în legendă.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Marolt  •  16 august 2017, 14:26

Foarte corect articolul. Nu acelasi meci au vazut colegii de la GSP care l-au declarat pe Enache cel mai slab stelist si l-au notat cu 5.

Bagheera  •  16 august 2017, 14:27

Catalin, ceea ce nu vedeti nici unul (ma refer la ziaristii sportivi) este ca Enache a fost pus la Steaua sa joace pe un post care NU ESTE AL LUI. El nu este fundas dreapta, ci mijlocas de banda dreapta, chiar extrema. Acesta este postul care l-a consacrat la ASTRA. Dealtfel, s- a vazut clar la Plzen ca Enache a jucat foarte bine cand l-a avut pe Popescu fundas dreapta. Nu inteleg de ce nu joaca Pleasca. In acelasi timp cu Enache.

birlic  •  16 august 2017, 14:33

inainte de a fi caracterizat de Dinu ,a fost caracterizat de Patron ,ca necorespunzator pt. echipa lui ,asa ca Dl Tolontan ,nu-l judecati prea tare pe Dinu ,cu toate ca cu nu numai in fotbal si ain alte domenii Dinu vede si acolo unde Chirurgii cu ajutatoare vad. PS eu nu sunt in conflict cu nimeni ,daca ma publicati bine ,daca nu,nui nci-un bai ,"Adio ba" ,vorba lu Sandu Sticlaru in filmul Setea

arsenie_b  •  16 august 2017, 14:41

Pai da, Enache a contribuit din plin la rezultat. Daca era un fotbalist in locul lui, Steaua ar fi castigat cu 1-0

un ohm  •  16 august 2017, 14:43

imi place cand vad ca scrii si despre sport, fotbal. inteleg importanta anchetelor tale, dar imi era dor de editorialele despre fotbal ale tale. sper sa scrii mai constant asadar si despre sport

sorin  •  16 august 2017, 14:48

In mod evident este printre putinii jucatori de banda care are suflu sa atace si sa se replieze in acelasi ritm . Daca-ar mai exista vreo 3 -4 ca el poate ca la meciurile importante ale nationalei ( gen Franta in meciul de deschidere ), in care echipa pune bine in aplicare un plan tactic de inchidere a culoarelor si micsorare a spatiilor pentru adversari , n-am mai da impresia ca jucam cu doi oameni mai putin atunci cand trecem in terenul advers. In alta ordine de idei sunt convins ca nu ati trecut cu vederea erorile de plasament in jocul de fundas , dar imi place sa cred ca pot fi corectate. P.S. Chiar daca nu are legatura cu topicul nu pot sa nu remarc faptul ca ( de vreo saptamana incoace ) G.S.P. vorbeste doar despre FCSB , Dinamo , eventual Halep , fotbal international iar despre VIITORUL ( care joaca peste 2 zile) NIMIC , sau aproape . Foarte echidistant. Si mai ales comercial !

Cosmo  •  16 august 2017, 14:48

Cornel Dinu nu e cumva eroul de la kosice? :)

Mandea  •  16 august 2017, 14:53

Domnule Tolontan, dați-mi voie să vă contrazic! După turul de la Termopile, încheiat cu o victorie la limita a perșilor, la vreo 2 săptămâni a urmat returul de la Salamina unde grecii și-au luat revanșa cu vârf și îndesat. Mai mult, în vara anului următor au jucat și finala la Palateea, finală pe care au câștigat-o tot grecii.

jalabert  •  16 august 2017, 14:56

fals tolontane. dinu e un rau de care nu avem nevoie in fotbal asa cum nu avem nevoie de dan diaconescu in televiziune sau de tine in presa sportiva. din pacate gusturile romanilor de cocalari veritabili permit aparitia lui dinu pe sticla sau a ta in presa sportiva. intr-o tara civilizata asemenea *** nu exista pentru ca gusturile publicului nu permit promovarea unor indivizi cu asemenea derapaje.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  16 august 2017, 14:57

@jalabert : cornel dinu e un om care a trait de o viata in fotbal. La cel mai inalt nivel.

cris  •  16 august 2017, 14:58

Si pe mine m-a mirat nota mica de pe GSP in conditiile in care a jucat bine si a mai si urcat de multe ori. Prin comparatie, Tanase si Popescu au fost mai slabi, chiar si De Amorim care a fost bagat sa dubleze pe Morais la Gelson care dribla tot pe stanga noastra si in repriza a doua. Pe cand Enache a blocat bine pe dreapta. In plus la ratarea lui Alibec din prima repriza iar venise bine in centru si era singur cu poarta goala. Nu e ok (fundas fiind) ca din cauza unei ratari sau a unor pase gresite la constructie (care o fi fost si aia) sa primesti cea mai mica nota (presupunem ca nota nu ar fi fost influentata de alte probleme cu jurnalistii).

mircea  •  16 august 2017, 15:03

marele nimic procuror dinu a fost si va ramane =Iordanescu iconomistu, un nul,cei doi sau asociat si l-au demolat pe marele Dobrin,dorinta celor doi era ca Gascanu sa nu joace sa nu antreneze doar a primit oferta dela Real Madrid si Internationale Milano,cei doi nu primisera nici o oferta nici dela ***Forfota Lipscani***niste .....Mutu-NULU,,,,,***RATATI***sustinuti de securitate

Alex  •  16 august 2017, 15:04

Buna ziua! Frumos ca Dvs. Încercați sa înclinați balanța! Enache este un fotbalist nici prea bun, dar nici slab! Enache este un fotbalist muncitor! Aseară am mai avut confirmarea a faptului ca acei comentatori de la postul de televiziune care au transmis meciul sunt lasi, ataca un om care nu le poate raspunde verbal! Este ceva premeditat, iar eu suporter al unei alte echipe nu accept linșajul. Mediatic! Nu încurajez sau aprob ieșirile mitocănești, dar hai sa vedem ce le generează! Ziariștii au sărit pe Le-o Grozavu, pe buna dreptate, pentru bătaia aplicată lui Golofca! Violenta verbala! Dar pentru violenta verbala (subtila) împotriva lui Enache.....devin ipoctiti! Dinu este un om care a citit mult, dar glumele sale ce se vor savante provoacă lehamite! Devine mic si inutil societății. Sarcasmul sau obosit este un strigat disperat: dați-mi atenție, si se forțează! O zi frumoasa sa avem! PS. Fiți echilibrati, intr-o zi puteți avea soarta lui Enache!

marian  •  16 august 2017, 15:12

Aici il recunosc pe ziaristul Catalin Tolontan.

Cris  •  16 august 2017, 15:19

Cred in continuare ca se exagereaza prestatia, in economia rezultatului de egalitate, avuta de catre FCSB. Prestatia de aseara este analoaga cu cea avuta de Dinamo in turul dublei manse cu A Bilbao. Iar returul a facut uitata pt totdeauna prestatia buna si rezultatul mare obtinut in tur de catre romani.

Puya 70  •  16 august 2017, 15:21

Corect și la obiect comentariul tău,ceea ce îi lipsește lui Enache e totuși constanta jocurilor bune,de apreciat travaliul său, dârzenia și tupeul (bun și necesar), îmi vine în minte faza aceea, când l-a luat ,,cu fulgi cu tot" pe Acuna respingând mingea în aut cu tot cu adversar... În altă ordine de idei și eu rămân la părerea că domnul Dinu (cu tot cu declarațiile sale pitorești și belicoase) e parte necesară a vieții noastre futbolistice!

gilos  •  16 august 2017, 15:33

Dinu a facut acea observatie despre Enache acum cateva zile, cu mult inainte de meciul cu Sporting oricum. Articolul este tendentios si manipulator.

Cipinho  •  16 august 2017, 15:37

NU sunt fan Enache, dar aseara, in ciuda acelei ratari chiar a jucat bine, si cel mai important nu si-a pierdut capul in urma acelei ratari blocand excelent banda in minutele de final cand Sporting a pus ceva mai multa presiune. Probabil Dinu nu a remarcat jocul lui de pana atunci si comentariul a fost influentat si de acea ratare. faza a fost oricum geniala cu Alibec pasand superb (cee ce n-a facut in prima repriza), apararea sah mat (contrar opiniei lui Jesus), preluarea a fost ok, Enache s-a uitat la poarta dar n-a prins cel mai fericit sut... nu ar fi avut timp sa mai faca un pas caci ar fi fost blocat de fundasul portughez in plus portarul i-ar fi inchis unghiurile.

jalabert  •  16 august 2017, 15:47

Tolontane activitatea sportiva nu scuza atacurile permanente a individului Dinu tot la fel cum esecurile lui Daum nu scuza linsajul mediatic la care il supuneti.

1Oarecare  •  16 august 2017, 15:47

Salut dl Tolontan. Bun articol,scurt si la obiect. Cu câteva mențiuni daca se poate. Enache este de meserie mijlocas dreapta. Pe cand juca la Astra mie unul imi plăcea enorm cand apucam să-l vad. Unii zic ca dadea asa randament bun pentru ca intra pe parcursul jocului si isi toca fiecare adversar avand forta tehnica si find mai fresh avea toate sansele sa rupA norii. Pai si aseară a alergat de a rupt,dar noi nu vedem altceva, nu vedem antrenor care sa lucreze la tinutul mingii in posesie pentru ati putea revenii din punct de vedere fizic,nu poti alerga dupa minge continuu pentru ca ajungi in minutul 75 ca Enache iar creierul nul mai ai limpede,tocmai d-aia ai nevoie de momente de respiro in joc,pentru a putea gandi limpede in momente cheie din aparare/atac . Una peste alta, sunt un nimeni,un mizilic pe langa Cornel Dinu, dar nu pot sa accept atâta îngâmfare cand vine vorba despre un om care de cand sa lasat de fotbal jucator/antrenor vine cu tot felul de citate si tot felul de caterinci. As fi foarte curios sa vad cum sar auto caracteriza Cornel Dinu ,pentru ca nici el nui vreun Van Basten sau Coelio,deocamdată e doar un nebagat in seamă frustrat oentru gloria interna dealtadata si nepasarea lumii fata de el acum. E sindromul specific omului,cand nu mai esti adulat nu mai esti nici pe scenă,nici macar in spatele cortinei si nici macar in sala de teatru.esti undeva acasa si faci orice ca sa nu fi uitat.de exemplu te iei de Nicoliță,te iei de Enache samd. Cornel Dinu sa caracterizeze infrangerea aceea din 2000 cu Foresta Suceava. Sa se caracterizeze pe cand a fost la Kosice. E culmea dl Tolontan,daca toata viata traiesti in fotbal ca manager fotbalist antrenor si fara rezultate memorabile pozitive atunci taci *** din gură. Macar fate gazetar tragicocomicsportiv si poti spune orice. Sa nu uite dl Dinu in ce era a activat in fotbal. A activat in fotbal in perioada cea mai neagra a fotbalului romanesc. Plina de blaturi,si nu din acelea de le gasesti la cofetarie. E dinamovist, sa caracterizeze jucatorii echipei lui de suflet ,desi nici pe aceia nu are vreun drept sai critice,dar sa zicem ca ar putea, no face domnule si stii de ce??? Una e sa te iei de FCSB/STEAUA alta e sa te iei de Dinamo Rapid sau CFR,impactul scandalului e mult mai mare. FCSB a jucat aseara in Champions League ora obisnuita a Romaniei 21:45 ,toata suflarea fotbalistica sa uitat si au sperat unii ca FCSB va lua 4-5 goluri, ce sa vezi domnule sa terminat 0-0 .Cu sanse inca la calificare. Intrebarea mea domnule Tolontan catre frustratii aghiotanti ai ligii 1 Romania este , Aseara la ora 21:45 era frumos gazonu acolo pe canapea???? Dl Dinu, critici un fotbalist sau o echipa sau un fotbal intern din care aj facut parte. Singurele voastre griji sunt sa o bateti pe FCSB si foarte bine faceti, dar FCSB mai e Steaua sau nu mai e? Cu ei faceti galerie ,cu ei va dat viata pe teren ,tot ,tot numai cu FCSB. Pai cu Iasiul de ce nu faceti la fel? De Bilbao nici nu mai vorbesc. Dar specific românește,daca FCSB bate Dinamo aaa pai FCSB nu e Steaua, daca Dinamo bate FCSB hahah ce iam bătut pe Steaua. Frustrare mare domnilor într-un fotbal in care avem generatie de aur fara medalie,intrun fotbal unde FCSB a castigat Cupa Campionilor unde intalnea echipe de mana a treia, de exemplu in anii aceia nici nu participau echipele din Anglia. Dar nu are importanta. Important este ca ne laudam cu lucruri care nu sunt medaliate sau de actualitate si ne scăldăm nici macar in noroi, eu zic ca ne scaldam in nimic. Razboaie peste razboiae purtate dea lungul anilor intre noi. Eu zic ca cel mai lung război apartine Romaniei , cu cine?? Tot cu România. Succes domnule Tolontan si sper sa ramaneti la anchetele jurnalistice care ne mai scapa de bacterii,bani furati, lucruri care conteaza stimabile. Deocamdata fotvalul romanesc estw doar o afacere.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bircea madea  •  16 august 2017, 16:28

@jalabert : cornel dinu e un om care a trait de o viata in fotbal. La cel mai inalt nivel. Si asta ii da voie la batranete, foarte bolnav si *** sa fie mitocan ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Matei  •  16 august 2017, 16:59

Dinu a fost idolul meu, dar mi-am pierdut respectul pentru dansul. Dar nu pentru dispretul si atitudinea superioara fata de munca sportivilor, de multe ori nejustificate, cum e si cazul de fata, ci pentru ca il sustine, la 27 de ani de la schimbarea regimului, pe binefacatorul sau, ginerele tortionarului comunist Dinca, preferand, ca un barbat adevarat, sa jigneasca o femeie care , cu toate lipsurile pe care le are, vrea doar sa respecte legea.

Adi  •  16 august 2017, 17:18

Enache nu-i rau dar,jucători ca el ,Pintilie,Popescu,Alunec ar trebui consultați pentru a-și controla ieșirile dincolo de limita regulamentului din prea mult entuziasm.

Gabriel  •  16 august 2017, 17:41

Dupa ce am vazut meciul si am citit cronicile, am senzatia ca unii jurnalisti/comentatori sportivi isi stabilesc niste tinte - cum ar fi Enache - in functie de criteriul portofelului, doar ca sa-i arate ca ii pot strica mapa de presa si media notelor primite in cazul in care nu sunt multumiti financiar. Mai avem de asteptat pana la cronici ca si in Gazetta dello sport.

Tara  •  16 august 2017, 18:50

in sfirsit un articol in care enache nu este omorat cu pietre!

ovidiu_3003  •  16 august 2017, 18:54

Cornel Dinu a devenit un mare..."glumetz"

Marius  •  16 august 2017, 19:35

Vb despre Enache (GSP)ca despre Cristi Tănase sau Latovlevici,Bourceanu,așa am rămas fără ......f buni jucători

mihaix  •  16 august 2017, 19:42

Oare de ce in privinta lui Enache lucrurile sunt negre ori albe? De ce nu sunt si gri? Asta inseamna ca cineva se inseala in privinta lui. Cine se inseala? Dinu si cei ce nu il apreciaza pe Enache sau Tolontan si suporterii fundasului-mijlocas?

bvd dacia – piata romana  •  16 august 2017, 20:13

Daca Enache va prinde un meci la fel de bun la bucuresti in returul cu Sporting desi nu este cel mai important post din cadrul echipei FCSB-ul lui Becali se va califica pentu ca simplu va ridica moralulul celorlalti jucatori . Jocul lui Enache mi-a adus aminte de Dan Petrescu jucand pentru aceeasi echipa

Șerban  •  16 august 2017, 20:30

Ați scris, cândva, că sunteți decrețel, deci nu știți destul despre Cornel Dinu. Ca de exemplu: 1)Dobrin a fost tras pe tușă de cuplul Dinu-Dumitru (mai ales îm Mexic), 2) C.Dinu=cel mai vehement critic al lui Mircea Lucescu, 3)Tot datorită cuplului Dinu-Dumitru Marcel Răducanu a debutat la Națională la 27 de ani, iar la Steaua juca din an în Paște.

bvd catargiu -piata victoriei  •  16 august 2017, 20:32

Nu stiu dar sper sa nu ma insel . Imi aduc aminte de jocul stelei de la meciul cu galatasaray de la sfirsitul anilor 80 cind efectiv i-a umilit ca la calugareni . Daca nu ma insel s-a terminat 5 - 1 ! Am o presimtire .

sundance kid  •  16 august 2017, 21:27

Daca asa avea puteri magice si l-as transborda pe Balaci de la sfirsitul anilor 70 ca in serialul " tunelul timpului " in ziua de azi sunt sigur ca ar fi ajuns la Milan la un moment dat . Daca as face acelasi lucru cu nentu Dobrin nu ar fi fost angajat nici ca portar la Real Madrid !

Daniel B  •  16 august 2017, 21:57

Nu sunt de acord cu dl. Tolontan. Ratarea lui Enache poate costa pe fcsb calificarea. Pretentia de a da gol singur cu portarul trebuie sa o ai ca suporter si ca antrenor de la orice jucator de pe orice post in orice minut. "The very basics of football" cum zice englezu.

di livio  •  17 august 2017, 0:16

Pui pariu ca daca Steaua nu se califica, Enache o sa fie out? Cu ordin direct da la Jiji. Trebuia sa fie gol. Cit despre mitocani, voi n-ar trebui sa mai scoateti un sunet pa subiectu asta. La voi pa site a fost etalonu mitocaniei, celebrul o.nanu. Inca mai asteptam scuze pt limbaju absolut ***. Nu vreau sa zic hai ***. Nu aici la tine

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Albert  •  21 august 2017, 15:55

Daca a ajuns un *** ticălos bătrân dinamovist porcoror etc sa comenteze jocul stelei si alți gurnaliști ticalosi(scuzați pleonasmul) se uita in gaura respectiva ,indiferent de funcțiunea principala a orificiului respectiv,suntem bine...golanul bătrân care dădea picioare in capul adversarilor(chiar si pe teren)e un nostalgic300 unde niste porci fac hau...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează