Un fenomen nou în România. Pacienții pedepsesc spitalele! ”Din cauza reputației îndoielnice, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon a ajuns în faliment”, recunoaște chiar managerul acestuia!

Criză fără precedent, în aceste zile, la unul dintre cele mai mari spitale de urgență din București. ”La Terapie Intensivă nu există nici măcar adrenalină!”, explică medicii

vineri, 22 septembrie 2017, 6:55

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Oferind exemplul problemelor de la Spitalul Colentina, Sorin Ioniță scria acum câteva zile despre faptul că societatea românească are probleme în a discuta orice altă temă care iese din tiparul ”bun contra rău”.

Dacă există un caz evident de corupție, gen Hexi Pharma, o hoție expusă de presă sau descoperită de DNA, lucrurile par clare.

Când vine vorba însă despre competență, soluții și versiuni asupra a ce e de făcut, tema nu prinde.

Și, de fapt, tocmai problemele legate de pricepere sunt cele care creează efecte dezastruoase zi de zi!

Nu că n-ar fi importantă tema corupției, însă tema prostiei, dezorganizării, neștiinței sau nepăsării ne aduce, prin lipsa ei, prejudicii mai mari. 

Un exemplu crâncen din aceste zile este Spitalul Sfântul Pantelimon. În doar câteva luni, el a trecut de la o situație grea la una pe care chiar managerul o numește ”dezastruoasă”.

”Sf. Pantelimon” ar trebui să acopere nevoile de urgență ale estului Bucureștiului și ale unei populații de dimensiunile Clujului.

Aici nu au apărut cazuri de corupție. Poate sunt, dar nu s-au descoperit.

Nu există un ”rău absolut”, ca la ”Malaxa”, cu Florin Secureanu.

Și totuși, cu 11 milioane de lei datorie, din care 2 milioane acumulate galopant în ultimele luni, ”Sf. Pantelimon” funcționează doar pentru că medicii aduc de acasă punga cu medicamente.

– Domnule director Davițoiu, mai mulți medici reclamă o criză realmente uriașă în spital. Susțin că nu mai pot trata pacienții pentru că se confruntă cu lipsuri majore, cum sunt antibioticele, calmantele, anestezicele sau fire de sutură.
– Da. Ne confruntăm cu o situație de criză. E jale!

-Cauza?
-Spitalul nu-și mai face norma de internări. ”Sf. Pantelimon” are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate București pentru 2.300 de cazuri pe lună cu un coeficient al Indicelui de Complexitate de 1,39. De aici vin banii oricărui spital. Din păcate, din cauza reputației îndoielnice, pacienții au ajuns să ne ocolească. Să nu mai vrea să se interneze aici. Și dacă ajung, se externează imediat. Abia reușim să adunăm într-o lună 1.600 de cazuri, din care 150 sunt invalidate ori pentru că pacientul nu a avut buletin sau a fugit pur și simplu.

-Și nu vă plătiți furnizorii?
-Nu avem cu ce. Vă dau exemplu luna aprilie, în care abia am reușit să acoperim salariile cadrelor medicale. Restul a funcționat pe datorii. Acum, că s-au terminat concediile, sperăm să intrăm pe un trend ascendent. Este adevărat însă că nu avem bani pentru funcționarea zilnică. Acum e jale.

”Nu mai avem bani pentru medicamente și consumabile, spălătorie și multe altele. Iar furnizorii au devenit isterici și nu ne mai dau nimic pe datorie. Avem întârzieri de plată de 9 luni” Dragoș Davițoiu, manager Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

-Ce datorii aveți?
-Totul a pornit de la datoriile create în ultimii doi ani. Când am preluat mandatul de manager, în aprilie, am preluat și datorii de aproape 9 milioane de lei. Aceste datorii au crescut acum, ajungând la 11 milioane de lei pentru că nu mai avem internări. Și dacă nu avem internări, Casa nu ne decontează.

– Și ce soluții aveți?
– Am cerut Casei o suplimentare, dar nu am primit nimic. Am reușit totuși să mutăm o sumă de bani din trimestrul al patrulea în al treilea. Cu acești bani am acoperit salariile pe luna septembrie și am rămas cu 500.000 de lei. Dar tot dificil e pentru că 200.000 lei reprezintă numai utilitățile și 300.000 de lei laboratorul, care este externalizat, plus service-ul aparaturii medicale.

„Îmi e frică să vin la spital pentru că la Terapie Intensivă nu există nici măcar adrenalină. În caz de nevoie, nu am cu ce să resuscitez. Nu avem nici măcar amărâtul de ser fiziologic” medic de la Terapie Intensivă, Spitalul Sf. Pantelimon

– Sunt medici care afirmă că au ajuns să cumpere ei medicamentele pentru a trata pacienții.
– Da. Știu. Și eu mă confrunt cu aceeași problemă pentru că și eu operez. Și eu vin cu punga de medicamente la mine. Facem eforturi să asigurăm medicamentele de primă necesitate.

– Mai există alte spitale în această situație?
– Din câte știu eu, Spitalul de Arși e într-o situație și mai gravă. Nimeni nu mai vrea să se interneze acolo plus că au avut și secția de terapie intensivă închisă.

– Majorările de salarii au vreo legătură cu acest dezechilibru bugetar?
– Nu. Pentru că diferența de bani pentru majorările de salarii ale cadrelor medicale vin de la Casa de Asigurări pe act adițional. Mai concret: există bani special alocați pentru măririle pentru salariații aflați în plată la momentul emiterii Ordonanțelor de Guvern. Spitalul suportă majorările de salarii numai pentru angajații noi de după ordonanțe.

– Și au fost făcute multe angajări?
– Nesemnificative. Nu de aici e problema.

„Mai nou, ni s-a transmis la raportul de gardă că va trebui ca medicii curanți să plătească cheltuielile de spitalizare pentru pacienții cu foi nevalidate. Adică dacă-mi vine o pacientă aproape moartă în gardă, îi salvez viața si ea nu e asigurată , trebuie să-i plătesc eu toată spitalizarea??!! N-am auzit în viața mea ceva mai absurd”Medic, Spitalul Sf. Pantelimon

-Și care este soluția în cazul Spitalului Sf. Pantelimon, care este în primele trei spitale de urgență din București ca populație pe care, teoretic, o deservește?
-Sperăm ca Guvernul să ne plătească arieratele prin Hotărâre de Guvern. Primăria nu ne-a dat niciun leu în acest an pentru investiții, Ministerul Sănătății, la fel. Casa nu ne iartă.

-Și nici pacienții.  Cum stă spitalul în cazul raportărilor infecțiilor intraspitalicești?
-Pacienții nu vor să rămână internați de teamă să nu se infecteze, dar să știți că acum spitalul are potențial. La regimul hotelier suntem pe primele locuri în Capitală!

-Și cu infecțiile?
-La Clostridium difficile, care există în toate spitalele, avem raportări sub unu la sută. Direcția de Sănătate Publică nu ne slăbește cu controalele.

-Nu pare real procentul.
-Ba este! Avem un medic epidemiolog foarte strict. Cum aude că e un pacient cu diaree, face analize imediat.

-Și aveți doar Clostridium difficile?
-Da. Din cauza lipsei de antibiotice, nu mai selectăm bacterii rezistente. Probabil că este singurul efect pozitiv al crizei. Spitalul stă prost însă la aparatură medicală, nu s-a mai cumpărat nimic de mult timp. Este inadmisibil să nu existe un angiograf într-un spital de urgență! Nu avem nici doctori suficienți.

„În spital nu există nici hârtie de pus sub fund! Nu ai unde să consulți pacienții, nu avem ecograf pe secție să vedem pacienții internați. Nu avem nici măcar hârtie de imprimantă! E jale! Doamne ferește să fii de gardă! Suntem în culpă că acceptăm să lucrăm în asemenea condiții de lipsuri majore!” Medic Spitalul Sf. Pantelimon

 

Comentarii (67)Adaugă comentariu

Leonard  •  23 septembrie 2017, 13:45

Sunt medic si am plecat de ceva vreme din tara. Lucrez intr un spital de urgenta regional, intr un oras de dimensiunea Focşaniului, cred. Dar: saloanele sunt de 1 si 2 paturi. Nu am vazut in 10 luni in sectie infectie nosocomiala. Nu infectie de plaga. Nu exista "nu avem"... fie ca vorbim de pansamente speciale, antibiotice scumpe, imagistica, laborator. Nu stiu cum aici se poate si acolo e dezastru... eu am fost şocat la modul pozitiv cand am ajuns. Si dupa toate astea, nu cred ca m as re-adapta sa mai licrez vreodata in Romania. Problema e ce faceti voi, ca pacienti... unde va duceti? si cum medicii accepta sa faca garzi si sa lucreze in atare conditii.

Cristina  •  23 septembrie 2017, 14:22

Am fost eu cu bunica la oftalmo, ea avand 82 de ani. Am stat vreo 3 ore, cred, nu pentru mare lucru. Personal, nu am fost de mai bine de 10 ani la spital de stat. Nici macar nu am asigurare. Urmeaza sa nasc si am facut tot ce an putut sa evit contactul cu spitale de stat, poate m-as fi dus la Polizu, insa ma bucur ca am avut de ales. Pana acum toata sarcina a costat cam 3000 de euro si nici prin cap nu mi-a trecut sa ii dau pe altceva. Asta pentru ca nu am stat pe holuri ore intregi, mi-am facut programari de pe o zi pe alta. Este foarte mult? Da, sigur ca este. Dar pur si simplu nu am putut sa trec prin raspunsuri in *** si observatii superficiale. In caz de vreo boala foarte grava prefer sa vad tot ce am si sa ma duc in strainatate. De cele mai multe ori situatia din spitale este pe-atat de grava pe cat ne-o putem imagina. Sa ne fereasca Dumnezeu de vreun copil bolnav, ca ce *** sunt si pe la Fundeni...de la asistente la sefii de sectie. Imi pare rau pentru medicii corecti si bine pregatiti... dar stiti ce? Sistemul e imaginea pacientilor, pana la urma. Sunt sigura ca daca oamenii ar pune un pret corect pe sanatatea lor, nu s-ar fi ajuns aici, iar medicii nu ar fi ajuns in situatia de a pleca sau de a se transforma.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alonso  •  23 septembrie 2017, 21:26

De ce fuge lumea de spitalul Sf. Pantelimon? De bine ce sunt primiți cei care vin la UPU, indiferent că sunt aduși cu salvările sau vin pe picioarele lor. Acum nu zic ca personalul medical să-i intâmpine cu flori, dar nesimțirea lor este la cele mai mari cote. După ce te plimbă din cameră in cameră, spunând ca acuzele tale nu sunt de competența lui, ajungi la un moment dat unde trebuie. Aici te ia altul în primire, certându-te că de ce nu ai acte medicale la tine, de ce vi așa târziu, de ce nu ți-ai luat tratamentul, de ce nu te-ai dus la medicul de familie și toate astea le face țipând la tine. Aproape toți (cam 80 %) sunt total nepotriviți pt. această muncă, sunt total neprofesioniști. Este diferență ca de la cer la pământ între UPU Sf. Pantelimon și UPU Floreasca unde dacă ajungi ești primit cu căldură,vorbe frumoase,fără să țipe cineva la tine și ești dus imediat in camera de gardă.

Daniela  •  24 septembrie 2017, 9:41

Adevarat.....sunt opinii si opinii dar mi-as dori si ar fi absolut necesar ca toti pacientii care au fost intr-adevar tratati si respectati.....sa lase comentarii reale.Sunt doar un simplu asistent medical.....imi fac datoria asa cum trebuie si imi port cu mandrie ecusonul pentru care am invatat ani. Cat despre medici...mare parte din comentariile celor suparati pe dumnealor....sunt inventii pure.Nimeni nu baga mana in buzunarele oamenilor....si da...este adevarat.Medicii cumpara inclusiv biletele de autobuz pacientilor in ziua externarii.Ori asta nimeni nu stie?Ca sa nu mai pomenim despre faptul ca.....nici macar la ora de tratament nu sunt gasiti in salon.Multumesc frumos celor care inca ne respecta si sunt constienti ca fara noi nu au sansa la viata.

justitia  •  24 septembrie 2017, 10:10

Toata ziua dati cum aveti ocazia in malaxa... dar nu spuneti adevarul. V oi de la gazeta ar trebuii sa scrieti de sport si sa nu mai mintiti cu nerușinare. De ce nu postati realitatea, cum arata acel spital pana sa l preia secureanu si cum arata atunci cand la arestat si cum arata acum ? fara hartie la wc, cu gandaci in saloane pt ca au cantina etc si cum va arata dupa ce firea va termina mandatul. ***.. *** ? rusine sa va fie...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  24 septembrie 2017, 10:55

Degeaba asteptam noi ca sistemul de sanatate sa se schimbe din interior prin emiterea de legi , reforme, ordine de ministru, comisii de evaluare si acreditare, schimband ministri si manageri de spital. Sistemul este atat de anchilozat, refractar la schimbarea lui in interesul si folosul pacientului, format din oameni pregatiti sa musamalizeze orice nereguli descoperite (chiar pierderi de vieti omenesti) pentru a-si mentine pozitiile si beneficiile materiale, incat nu ne ramane decat sa punem presiune pe el si sa actionam precum picatura chinezeasca...De aceea, daca intr-un spital considerati ca vi s-au incalcat drepturile de pacient conform legislatiei in vigoare, ar fi bine sa depuneti o sesizare inregistrata la organele competente: Consiliul de etica al spitalului, Directia de Sanatate Publica, Colegiul Medicilor, Casa de Sanatate, Ministerul Sanatatii. La noi, drepturile sunt doar pe hartie, iar ca sa intri in posesia lor trebuie sa te lupti, sa arati ca le cunosti si le ceri. Pe moment nu se va rezolva nimic spectaculos, nimeni nu va fi sanctionat, dar eu cred ca in timp acestea se vor aduna si la un moment dat tot vor conta. Vorba zboara, scrisul ramane. Autoritatile, managerii se folosesc de aceasta lipsa de reactie legala a pacientilor ("nu am primit nicio reclamatie") pentru a pune pe seama zvonurilor "proasta reputatie" a spitalului. Dar cand ai 10-20 de reclamatii pe numele aceluiasi medic (care nu respecta procedurile, codul deontologic), asistenta, spital, acolo se intampla ceva si ar trebui sa iei masuri. Ele raman inregistrate undeva, ar trebui raportate, sunt controlabile si conform legii trebuie sa initiezi o actiune (ancheta interna, control, evaluare) si sa dai un raspuns petentului.

antonia  •  24 septembrie 2017, 12:09

Majoritatea spitalelor se confrunta cu aceasta problema a datoriilor acumulate in ultimii ani prin incometenta dar mai ales coruptia managerilor care au fost si sunt pusi in functii pe criterii clientelare, de gasca (adica cel care are curajul sa fure cat mai mult e cel mai bun de pus in functie!). Au fost facute nenumarate sesizari, in mod oficial, dovedite si probate cu documente despre jaful practicat de catre conducerea spitalelor, functionari din administratie, DSP, Ministerul Sanatatii, toate girate de factorul politic. Nu doar ca nu s-au luat masuri, dar ce era mai rau s-a intamplat, spitalele sunt in colaps, asistenta medicala este aproape imosibil de asigurat, iar cei responsabili de situatie nu doar ca nu sunt pedepsiti, sunt chia promovati. Un ex. strigator la cer este cel al actualului manager inscaunat de d-na Firea la conducerea Spitaluli Colentina. Fost manager al Spitalului Judetean de Urgenta Deva, membru marcant PNL, de profesie inginer metalurg, a distrus pur si simplu spitalul, dupa care a trecut la ALDE si s-a "trezit" manager la COLENTINA. Acum adiministratiile locale patronate de PSD, adancesc si mai mult prapastia in care se cufunda spitalele pe care, zic ei , le administreaza. Au ajuns in situatia in care functionari din Consiliile Judetene, sau vechi memebri ai PCR, azi memebri marcanti ai PSD, sunt reangajati in spitalele din subordine, cumuland pensia de functionar public cu salariul de la stat platit de spitalul in cauza. Toate astea in conditiile in care spitalele se confrunta cu o lipsa acuta de medici, cu lipsa dotarilor minime pentru investigatii, cu lipsa materialelor sanitare, etc. . Explicatia oficialilor este una halucinanta: trebuie rasplatiti pentru ca in trecut au "servit" sistemul. Deci in viziunea politicienilor, un medic nu-si poate continua activitatea medicala peste varsta de 655 de ani, decat dupa ce face o mie de drumuri si temenele pe la nu stiu ce trepadus din Consiliul Judetean/Municipal, dar un functionar care a incalcat legea ani de-a randul si despre care exista dovezi ale actelor sale de coruptie, trebuie "resuscitat" la batranete si pus sa taie frunze la caini in continuare, semnand documente care sa-i favorizeze pe cei care stapanesc spitalele.

antonia  •  24 septembrie 2017, 12:14

Scuze pt. cateva greseli de redactare: varsta 65 ani pt. medici, membri, etc.!

justitia  •  24 septembrie 2017, 12:33

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

andreea  •  25 septembrie 2017, 2:26

Pacat. Nu mai au pacienti pentru ca medicii ca sa opereze un batran de 80 de ani cer sume fabuloase spaga. La fel fac si pentru nasteri. Aceste 2 exemple le-am avut personal in familie ca pacienti ai spitalului Pantelimon. Daca n-au stiut sa se opreasca la timp si au depasit limita bunului simt, au aparut si repercusiunile. Lumea prefera sa dea poate aceeasi bani la privat cu factura acolo unde e respectat. Eu zic ca e inca timp sa-si revizuiasca comportamentul inainte sa li se puna lacat.

Pufulete  •  25 septembrie 2017, 21:07

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

qwerty  •  26 septembrie 2017, 12:23

Situatia cu doctorita de la ATI care se credea Dumnezeu imi explica toate aceste consecinte negative de acum. Inca de atunci s-a scis ca doctorii pleaca pe capete din cauza ei si era normal ca populatia sa se sperie si sa actioneze in consecinta. Cum poti sa afirmi public, intr-un interview, ca cel batran nu mai are dreptul la medicamente pt ca e timpul sa moara? Increderea oamenilor in acest spital a devenit brusc zero. Ce a facut el ca manager pentru a stopa aceasta stare catastrofala venita in mod natural? Rezultatul vorbeste de la sine: nimic. Si mai grav, in continuare nu are nimic in plan, decat sa se agate abuziv de buzunarele noastre de contribuabili prin HG. Bun chirurg nu inseamna bun manager. Probabil ca va trebui sa mai platim noi (contribuabilii) multe oale sparte de altii pana sa se schimbe si perceptia aceasta gresita: manager de spital nu inseamna doctor.

qwerty  •  26 septembrie 2017, 12:44

In mod normal un manager, de spital, de firma IT, de orice altceva, care nu si-a atins target-ul (a avut asa ceva la inceput de mandat? daca nu, atunci si mai grav) si-ar da demisia imediat fara sa incerce sa mai caute si alte 'solutii' la fel de geniale ca precedentele pentru a rezolva situatia. Ai demonstrat deja ce (nu) poti sa faci, atunci nu mai astepti invitatii speciale si pleci de bunavoie.

Virgil  •  28 septembrie 2017, 15:40

Hahaha...si "***"i din SRI cumpara tehnica de ascultare de 1 miliard de euro. Ce tare!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian  •  28 septembrie 2017, 22:46

Articolul este departe de realitate, chiar în contrast cu realitatea - l-aș califica chiar tendențios. Și o spun în calitate de pacient operat în Spitalul Sf. Pantelimon în urmă cu mai bine de 5 ani. A fost prima internare și prima operație la 72 de ani. Nu mi-e rușină să recunosc că m-am internat cu teamă, frică mai bine spus. Că pe durata operației nu am simțit nici o durere poate este normal, eram anesteziat. Dar, următoarele 5 zile cât am mai stat în spital tot fără nici o durere. Și se umblase la oase - proteză totală de șold. Am fost impresionat de calitatea actului medical și, mai ales, de confortul postoperator al pacientului. Nu mi s-a pretins vreun ban, personalul medical, asistente, infirmiere, toți s-au comportat ireproșabil. Într-o noapte când asistenta a venit să-mi monteze perfuzia am vrut să-i strecor zece lei în buzunar și am constatat că nu aveau buzunare la halate. Trebuie să mai spun că am fost externat cu o zi mai devreme pentru că operația a evoluat foarte bine și nu mai era cazul de spitalizare. Cu șoldul protezat mi-am putut relua fără nici o restricție mersul normal, chiar fără restricții la cărat greutăți. Nu neg că pot fi și eșecuri, greutăți sau chiar complicații. Dar, nu trebuie neglijat faptul că medicii „lucrează cu materialul clientului”. Că mai trebuie să aduci de acasă vre-un ser sau pansament în nici un caz nu este vina medicilor. Dar, dacă tot trebuie să fie un vinovat, sau mai mulți, hai să ne uităm la bugetarii îmbuibați semianalfabeți, cu liceu la 35 de ani dar plini de doctorate. Un medic, după liceu studiază 6 ani, examene, gărzi serioase, apoi 6-7 ani de rezidențiat și abia după acești 25 de ani de ros coatele pe bancă poate primi dreptul la parafă!

Mihaela  •  8 octombrie 2017, 18:09

A ajuns si mama la Sf Pantelimon si dupa 24 ore, desi era in stare critica, am cerut externarea pe propria raspundere si am dus-o la alt spital. Mie mi-a lasat impresia unui spital de provincie mic, cu personal medical putin si neprofesionist. Desi nu am pregatire medicala, le-am spus eu cum sa procedeze. Trist

nail  •  7 martie 2018, 10:26

Buna ziua. Mama mea este internata de ceva timp la i.o.b. As vrea sa raportez abuzurile/minciunile si spaga de care m-am lovit in repetate randuri, cu asistentele de la i.o.b. Este revoltator ce fac aceste persoane, dar nu am probe/dovezi, ce ar trebui sa fac ? De asemenea, il consider cel putin partial raspunzator pe medicul de familie de familie al mamei, intrucat de cand se afla pe lista lui nu i-a facut nicio investigatie serioasa, cand ajunge la cabinet se duce direct la computer si incep sa se auda sunetele de la facebook... iar acum mama este in faza terminala...de toti pacientii lui adulti se ocupa sotia sa, care este pediatru !

Comentează