Planul de pesedizare a știrilor din România se întregește cu Agerpres

Oamenii lui Liviu Dragnea merg, pas cu pas, către monopolizarea informației

joi, 12 octombrie 2017, 11:01

UPDATE: Reacția lui Lucian Romașcanu, ministrul culturii. În comunicat apare o sintagmă amețitoare. ”Îmi doresc ca Agerpres, împreună cu TVR și SRR, să reprezinte organisme profesioniste de comunicare ale statului român”, spune ministrul. Nu, media publică este în serviciul societății, nu în slujba statului! Diferența este cea dintre democrație și dragnocrație.

Vezi o informație pe Agerpres.

Îl cauți pe jurnalistul de teren, ca să lămurești o nuanță a notiței apărute pe flux.

De la secretariat ți se face legătura la ”domnul secretar de stat”!

Nu e niciun banc, am trăit întâmplarea acum câteva luni.

Urmează o clipă de confuzie. Parcă ”s-au atins firele” și ai sunat la fostul Comitet de Stat al Planificării, clădirea cu ceas de pe Calea Victoriei.

Numai că fostul CSP e opera marelui Duiliu Marcu, absolvent la începutul secolului trecut al Școlii Superioare de Arhitectură din București și al École des Beaux-Arts din Paris. A lui e și clădirea Guvernului, din Piața Victoriei. Tot marele arhitect a transformat Hotel Athénée Palace, construind în anii ’30 aripa nouă dinspre Episcopiei.

Agerpres e însă plasată în fosta Casă a Scânteii, dedicată de la început ”presei de stat”.

Așa te alegi cu un rang de secretar de stat, cum se numesc aici directorii. Cum să te referi așa la un șef de redacție?! ”Domnul secretar de stat”. Râd de se cocoșează jurnaliștii! Există și ”subsecretari de stat” la tastatură?!

E greu să empatizezi cu un astfel de sistem.

Trebuie să fii maladiv instalat în cultul personalității pentru ca oamenii tăi să te recomande la telefon, când îți fac legătura: ”Vi-l dau pe domnul secretar de stat!”. ”Secretarul de stat” Alexandru Giboi, director general al Agerpres.

Dar ceea ce se întâmplă în aceste zile cu Agerpres ține de preluarea politică a agenției de către PSD! Iar consecința va fi prizonieratul editorial indiferent cum se vor succeda guvernările.

200 de jurnaliști are redacția Agerpres, de departe cea mai mare agenție din România

Comisia de cultură a Senatului a aprobat schimbarea Legii Agerpres.

Care-i miza?

Spre deosebire de TVR și RRA, unde șefii instituțiilor pot fi schimbați anual de către Parlament, fără utilizarea unor criterii de performanță, directorul general al Agerpres avea un mandat fix, de 5 ani.

Problema media publică nu e faptul că se găsește sub controlul Parlamentului. Foarte bine că e așa, astfel se întâmplă mai peste tot în lumea civilizată!

Parlamentul îi reprezintă pe plătitorii de taxe, care sunt acționarii nevăzuți și publicul vizat al acestor instituții. De aceea e pur și simplu fără nicio bază cererea pe care o fac, când și când, ONG-uri precipitate, care cer ca numirea șefilor la TVR, RRA și Agerpres să fie făcută de societatea civilă. Pe ce bază? Aleși de cine?

Din experiența celor aproape trei decenii de jurnalism public, un lucru se dovedește însă cert.

Faptul că Parlamentul poate schimba șefii televiziunii și ai radioului fără niciun criteriu duce la instabilitatea lor, la haos și la pierderi.

Încă o dată: că Parlamentul îi numește și-i poate schimba e logic, că o face la comandă politică, nu după un contract clar, asta e anormal!

Conform unui think tank care a documentat tema, Median Research Centre, doar doi din cei 17  președinți ai TVR și-au terminat mandatul din perioada 1989 – 2016. Între timp, numai în acest an, pe lista nesiguranței s-au mai adăugat două nume.

Dacă șeful Agerpres are mandat de 5 ani, durata reală a mandatului de la TVR abia trece de un an și jumătate.

17 din 19 șefi ai TVR din 1989 și până azi au fost schimbați fără să-și încheie mandatul

Lucian Romașcanu este cel care a inițiat modificarea legii, modificare cu un singur punct: cel referitor la debarcarea directorului general al Agerpres

Având în față exemplul de rea practică al TVR și al Radio România, e cu atât mai ilogic ce se petrece la Agerpres cu cât unul dintre inițiatorii modificării legii este Lucian Romașcanu, ministrul culturii.

În ciuda campaniei nedrepte care l-a întâmpinat la numire, Romașcanu nu e ”un fost șef de tabloide”. Decât dacă ”șef la tabloide” se numește orice persoană care conduce un trust unde se pot afla și ”Click”, dar și ”Dilema veche”.

Omul a trecut prin toate treptele unui manager de presă, are experiențe și la multinaționale precum Ringier, dar și la companii autohtone. Deputat PSD și actual ministru, Romașcanu înțelege presa așa cum probabil n-a înțeles-o nimeni de multă vreme în Parlament.

Dar ce folos dacă PSD are drept scop subordonarea media publică?! Se încununează astfel proiectul lor de a controla informația din România. Calculul pesediștilor e cinic și bun.

În condițiile în care numai Agerpres are 200 de jurnaliști, cât n-au televiziunile de știri!, aceste instituții publice vor însemna tot mai mult în anii viitori. Așa că schimbi legea doar ca să schimbi directorul, că asta e unica modificare.

Media privată are mari probleme.

Deja în 2017 au trecut pe pierderi și unele televiziuni importante care erau pe profit, o să se vadă asta în primăvara lui 2018, la listarea rezultatelor.

Ziarele, siteurile de informații suferă de mai multă vreme și tot ce pot spera e să nu uite de ce există.

În aceste condiții de sărăcie, planul PSD de ”etatizare a informației publice”, vezi numirile loialilor politici de la șefia TVR și RRA, continuă nestingherit.

PSD oricum controlează ideatic numeroase canale private.

Acum, prin ce fac în media publică, oamenii lui Liviu Dragnea nu capturează niște instituții moarte, e naiv să vedem doar asta!, ci își instalează procedurile și șerbii ideologici în singurele redacții care au viitorul financiar asigurat!

E deja un loc comun să observi că trei instituții de media publică au bugetul egal cu al sutelor de redacții private din România. 

Și cine crede că monopolizarea nu contează, pentru că oamenii citesc știrile de pe Facebook, uită două fapte dovedite prin studii:

  1. România e țara cu cel mai mare consum TV din Europa.
  2. Majoritatea știrilor relevante de pe Facebook provin, ca sursă inițială, tot din redacțiile de știri.

Strategia PSD de capturare a media publică a început imediat după instalarea lor la putere, prin mutarea TVR și RRA în finanțarea directă a guvernului.

Ceea ce vedem acum indică o fază avansată a planului.

300 de milioane de euro au cheltuit în 2017 , de la buget, TVR, RRA și Agerpres

Sigur că e anormal ca ”secretarul de stat” de la Agerpres să aibă ”imunitate totală în interiorul mandatului său”, așa cum corect observă inițiatorul modificării legii.

Nu poți lăsa acolo pe cineva, indiferent de performanțe,  vreme de 5 ani, dar nici nu-l poți schimba cum vrei tu, așa cum se va întâmpla acum!

Racordarea agenției naționale de știri la dezastrul financiar și al rătăcirii misiunii, care se perpetuează de decenii la TVR și RRA, arată ca o modificare a legii din rău în mai rău.

Dincolo de reflexul atavic al partidelor de ”a pune mâna” pe orice formă de putere și de obligațiile de a asigura slujbe unor oameni ai lor într-un mediu ziaristic tot mai periclitat, în spate e un plan al PSD.

Priviți ce au făcut până acum:

Urmarea? Instituțiile media publice se aliniază la cel mai mic numitor comun al libertății.

Degeaba protestează oamenii din redacția Agerpres, degeaba se luptă Active Watch și degeaba apelează Media Sind la ziariștii din străinătate.

Precum borgii din Star Trek, PSD merge netulburat înainte, vestind un viitor unde la capătul firului răspunde trecutul.

-Alo, cuplajul?

-Nu, aici secretarul de stat!

 

Comentarii (50)Adaugă comentariu

vasile florea  •  12 octombrie 2017, 11:13

d-nul Tolo cred ca dumnevoastra apartineti de KOVESIZAREA gsp cel mai pro..... site de sport din Romania in loc sa va ocupati de sport va ocupati de politica

Cătălin Tolontan  •  12 octombrie 2017, 11:14

@vasile florea: nu cand scriu jurnalistii se petrece politizare, ci cand institutii publice sunt trecute in finantarea guvernului si la mina votului discretionar, fara standarde.

marcel apostolescu  •  12 octombrie 2017, 11:17

lat. medium, sg. lat. media, pl. deci, media publice și/sau media private, nu media publică și/sau media privată... în rest, ca de obicei, chapeau bas!

MarcoPolo  •  12 octombrie 2017, 11:26

Intr-o tara unde 80% din ce inseamna presa e anti psd absolut pe fata, nenea tolo vorbeste despre "planul de pesedisare a stirilor". Asta da tupeu, dar na, propaganda trebuie sa continue!

Adrian  •  12 octombrie 2017, 11:26

Poate ar trebui o campanie de presa sustinuta pt a mobiliza si constientiza lumea sa iasa iar in strada pt a impiedica subordonarea totala a integii prese. Stiu ca s/a mai iesit in strada de curand dar cum spuneai, ei merg netulburati precum borgii...Tocmai de aceea trebuie sa protestam cu totii in strada pentru a evita revenirea la un regim totalitar, sa ne gandim in ce tara vor trai peste cativa ani copiii nostri. De la ingradirea libertatii presei prin subordonare politica pana la suprimarea libertatilor personale e un mic pas...

Jules  •  12 octombrie 2017, 11:27

Multumim domnule Tolontan, insa cum rezolvam situatia?

Catalin  •  12 octombrie 2017, 11:28

Doar daca, nu decat daca

Mac  •  12 octombrie 2017, 11:47

Melodia asta am auzit-o și prin 2003-2004. Și atunci ziariștii (toți!) țipau contra lui Adrian Năstase, care cică ar fi sugrumat presa liberă etc. etc. Era așa de sugrumată că ne asurzea, iar în 2004 - ca orice partid de guvernământ din România - PSD pierdea alegerile. Ce ar fi dacă ne-ați mai scuti de gălăgia asta artificială și sterilă? Un oarecare Rebengiuc ne asigură că suntem încă în ”comunism” :))), gazetarii ne sperie că Dragnea e dictatorul României (Ceaușescu 3 adică, al doilea a fost Iliescu)... Ceea ce nu înseamnă că, în plină tragedie politică, nu există timp și spațiu suficient pentru sânii și fundurile amantelor/soțiilor de fotbaliști exotici sau pentru gargara lui Gigi. În timp ce democrația, săraca, agonizează... Nu mai suntem în anii 90, dar unii încă nu și-au dat seama. Le mai trebuie două-trei decenii.

Andrei F  •  12 octombrie 2017, 11:48

Desigur ...rad!!!Presa o ducea cel mai bine pe timpul lui Basescu!!!Atunci opozitia conducea TVR si Radioul public!!!Doamna Culcer ca exemplu era fan PSD pe fata!!!In timpul domniei sale TVR a fost amendata de CNA pentru ca a produs o emisiune folclorica cu bani guvernamentali in care actorii principali era Udrea si Flutur-doi exponenti de seama ai PSD!!!A uitat cineva?Pai nu atunci Societatea Civila s-a revoltat?Desigur ca si PSD-istul Stelian Tanase a acuzat imistiunile in conducerea TVR a partii basiste!!!Deci pana acum TVR a fost stindardul Societatii Civile...desigur aici se produceau ideile social democrate pe care le aflam din gura unui Liiceanu,Moise Guran ,Patraru,Dinescu,Liviu Mihaiu si ca sa nu va nedreptatesc si a dv. d-le Tolontan cu ceva aparitii...Deci politizarea nu este buna!!!De cand domnule Tolontan?Ce ati facut cand Parlamentul dezbatea in miez de noapte o numire la Curtea Constitutionala unde ce sa vezi ca raii de la PSD in prima instanta obtinuse numirea lui Dorneanu dar votarea s-a reluat de atatea ori pana a iesit cine trebuia?Care sunt reperele alea morale care ar trebui sa ramana neatinse acum de PSD?Adica TVR a fost pana acum echidistanta?De ce?Pentru ca uneori va mai produceatii ideile dumneavoastra acolo?Vorbiti de televiziuni pro PSD?Adica celelalte sunt independente?Pe cuvant?Adica Liiceanu s-a informat cand a dezinformat Parlamentul European de la o televiziune proPSD?Maniera tendentiosa se vede .E demna de Star Trek.

Alex One  •  12 octombrie 2017, 11:49

Prea multa politica, si cu bataie intr-o singura directie, si prea putin sport( vezi si articolul lui Andries). Se vede treaba ca e mai greu sa abordezi sportul. Sau,daca-i ordin,cu placere, sa traiti ! Cand suna goarna fuga la tastaturi.

Kendo  •  12 octombrie 2017, 11:50

@MarcoPolo - Da, saracii PSD-isti, nu pot fura cat ar vrea. Ce inseamna 80%? Facebook? Nu vezi ca nu esti in stare sa gandesti? Uita-te la promisiunile *** din campanie si la ce au facut. Uita-te la modul lui Firea de a conduce primaria capitalei, cu firme peste firme, cumetrenii, statui de milioane (ca asta ii trebuia orasului, statuia ***), spagi. O sa ajungi *** astora si o sa stai ca *** sa te intrebi cand iti vine randul la abator. Si da, nu ai de unde alege, toti politicienii sunt la fel. Dar nu debita ineptii, ca se vede de la o posta cu cine votezi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

postac_platit  •  12 octombrie 2017, 12:01

@Cătălin Tolontan, probabil aveti o lista IP-uri de pe care comenteaza postacii platiti (Vasile Florea? MarcoPolo?). Asa cum marcati comentariile ca fiind moderate, nu le puteti marca si pe cele ale postacilor? Multumesc.

Dani Corban  •  12 octombrie 2017, 12:04

Exact, ţara cu cel mai mare consum Tv din Europa! În contextul ăsta, mi se pare importantă şi pesedizarea principalelor televiziuni de ştiri, RTV şi Antena3. Ok, sunt aşa-zis private (bani privaţi care au sărit din sacul statului), dar impactul informaţional este mai mare. Presa televizată este mai des consumată şi mai uşor de asimilat decât presa scrisă.

Mihu  •  12 octombrie 2017, 12:06

Cand totul era pedelizat nu aveai isterii patriotice.....

Tavi  •  12 octombrie 2017, 12:07

Propun sa iesim iar la guvern....Dar cand te gandesti ca maine ai serviciu, iar cei fara-marea majoritate sunt usor manipulabili-...Solutia: ne vedem sambata la guvern pentru a apara tara!?

Andrei F  •  12 octombrie 2017, 12:11

Domnule Tolontan daca doriti va dau zeci de episoade cu presa din epoca Basescu de la ilegalitati legate de SIPA pana la celeba subtilizare a telefonului unei ziariste...Oare de acea ziarista de ce nu i-a pasat nimanui?A placut si stampila pe care fostul presedinte a pus-o ziaristei?

Cătălin Tolontan  •  12 octombrie 2017, 12:12

@AndreiF: pe vremea PD-L noi am investigat cazurile Ridzi și Udrea. Intotdeauna ne-am pozitionat impotriva puterii, pentru ca asta este una dintre datoriile presei. Nu singura, desigur.

2SHY  •  12 octombrie 2017, 12:13

PSD-izarea presei????? Pe bune????? Adica se corbeste din ce in ce maibdes de agentii serviciilor de informatii sub acoperire din presa si dumneata o dai cu PSD-izarea presei?????? Pe bune????? Voi astia din GSP, v-ati uitat bine intre voi ca sa vedeti ce agenti sau agent sub acoperire aveti?

Andrei F  •  12 octombrie 2017, 12:24

@Kendo • 12 octombrie 2017, 11:50 Da domnule!Fura PSD -ul de stinge!!!Sunt iertati?Ai macar un caz ?In partea cealalta privesti?A furat Dragnea un telefon in direct si a fost iertat?A jignit o ziarista si a fost iertat?Dragnea a afirmat ca la el in birou se facea jocurile?Pentru Dragnea sau un PSD-ist ziaristi de seama au fost in stare sa faca un procuror nebun?Nu te intreb daca Dragnea ar putea sa loveasca un copil dar macar te intrebi cine raspunde ca acel copil se afla acolo?Stii ca exista raspundere pentru manifestarile publice?Ai rabda sa auzi ca Dragnea a dat un cap in gura unui om?Cine s-a tinut de cuvant pana acum in Romania fata de promisiunile din campanie?PSD e mare nu pentru ca are adepti de stanga ci pentru ca lor legea li se aplica!Pai nu era Rebenciuc cel mai mare corupt inainte de niste alegeri ?Nu el ni se spunea ca a furat cel mai tare?Uite ca dupa campanie nu era chiar asa...Altii furasera miliarde!!! Se stia!!!Si...ca sa nu ai dubii!!!Stim prietene ca suntem monitorizati!O fi democratic?Sigur?Numai pentru ca nu avem si nu vedem aceleasi lucruri?

acelas  •  12 octombrie 2017, 12:45

mai cataline, hai ca titlul si articolul e tras de par rau de tot .. . Cica planul de pesedizare e "intregit" de .. ok, antena 3 e cu psd, si romania tv la fel, dar tre sa fi de acord ca e pe duca de cand cu ghita ..., e praf. Deci antena 3, ok? Altcineva??? Pauza. A, sa zicem si "pe surse.ro" de cateva luni numai .. Asta e planul de INTREGIRE ??? hai sa vedem, imi dai voie?, acuma invers. Cine e cu dreapta, sau mai bine zis, non-psd din nascare, din fasa, din adn, din ce mai vrei tu, din patima, ura, isterie, negru in fata ochilor, iarasi patima oarba si chioara cu tinut de degete incrucisate, din spalare la creier, ong-uri, "libertate", din "pro", din "rezist", din "cool", din "drepturile omului", din libertatea de gen, "de opinie"-cica, si iarasi din "delictul de opinie"-in cazul in care nu gandesti ca ei, din prostie, manipulare, propaganda, minciuna, delatiune si santaj. Sau zi-le cum vrei, deci . adevarul (ce titlul haios de inceput de lista), romania libera (asta aproape si mai haios), realitatea tv (asijderea), evz, b1 tv, digi 24 (24/7 asemenea alora care ii finanteaza, adica 24/7 cu ochii (si resursele din banii publici) pe voi!, ziare com, hotz news, reviste de 22, catavenci si para-catavenci, dileme vechi si noi, curenti, tornade si taifunuri, tabloide aflate "pe craca" tinute "pe aparate" de diverse interese de moment, gata sa toarne in formele titlurilor de prima pagina, de fel de alcov, orice acum si pe oricine, numai sa supravietuiasca, asemenea azi mai multor titluri "de tinuta" altadata, pomenite mai sus. Mai sunt si "free-lanceri", aparent. Reporteri virtuali, canalii "d", nasi tv, prime tv, in linii drepte, strambe, orice, numai "sa fie", zile-news, chiar pana si yahoo (pocirea lui Yahve) .ro, relatia cu presa a dna, de acolo se disemineaza stiri politice si urecheli in toata regula, sri tace of course (cica-se "legea de aur", asa zic ei taranismelor de la caprarii de acolo), and of course USA embassy, my dear, caci de acolo pt goimi se da lumina soarelui, lumina in general, ceasul, buna (sau reaua) dispozitie, blamul sau gratia, tot ceea ce in general se cuvine, ori basta!, sau se elibereaza certificate de buna purtare ori invers. asa ca..., Cataline, acuma strict pe bune..., care INTREGIRE ?

Marius  •  12 octombrie 2017, 12:56

Cred ca se pune gresit problema. Nu politizarea acestor institutii e elementul anormal, ci existenta lor, sau cel putin existenta lor la dimensiunile pe care le au acum. Treaba Statului e sa furnizeze servicii publice, la care cetatenii nu ar avea acces altfel. E normal ca Statul sa faca autostrazi, canalizari, sa asigure ordinea publica, pentru ca pe astea nu ar putea sau nu ar vrea sa le faca niciun privat. Populatia are insa acces larg la presa din surse private, asa ca nu e nevoie sa mai furnizeze si Statul asa ceva. Cu atat mai mult cu cat, in conditiile actuale, cele trei institutii distorsioneaza piata media, cam cum o faceau pe vremuri Vantu si Patriciu. Acapareaza toate resursele, inclusiv o armata de oameni platiti mult peste media pietei, pentru ca au un buget nelimitat si nu sunt conditionate de niciun fel de indicatori de performanta. Iar asta distruge si presa privata, chiar daca la prima vedere nu pare ca ar avea vreo legatura.

Vlad  •  12 octombrie 2017, 13:11

Autoritarism total, asta ne asteapta din pacate... e incredibil. Si e plin de creduli sau de-a dreptul prosti, dar onesti, dispusi sa le gaseasca scuze.

istoic  •  12 octombrie 2017, 13:38

pai sa gasim un baiat care stie cum merge treaba cu stirile si sa nu ajunga tot felul de dezinformari la agenturle straine. uite... s arbu. ***, ce mai faaci?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  12 octombrie 2017, 14:00

Salut Catalin, daca este sa-i lasam pe cetateni sa judece, ei sigur nu sunt impotriva faptului ca TVR a trecut in administratia publica. Foarte multi erau deranjati de faptul ca sunt obligati sa plateasca acea taxa obligatorie TV; pe mine personal nu ma deranjau acei 5 lei de pe factura ENEL, am apreciat mereu calitatea emisiunilor TVR. Cheers!

istoic  •  12 octombrie 2017, 14:16

ce doamne iartama am scris vulgar sau jignitor? am zis ciclu, bucla, voila in dex:"Succesiune de fenomene, stări, operații, manifestări etc. în evoluția unui proces repetabil, începând de la o anumită situație până când se revine la o situație identică sau asemănătoare cu cea inițială; totalitatea fenomenelor, faptelor, acțiunilor etc. legate între ele. "

Nicco  •  12 octombrie 2017, 14:27

"Click" si "Dilema Veche" in aceeasi oala? Ati derapat ... sau si-a bagat un picusor coada pesedeul si in articolul dvs

popaul  •  12 octombrie 2017, 14:36

deci cand a fost pus in fruntea agerpres politrucul giboi, fara nicio competenta, alta decat *** ponta ca purtator de vorbe la psd, nu era politizare. acum daca vor sa-l schimbe, sariiiiti! ca ne pesedizeaza. imi vine sa vomit.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniel  •  12 octombrie 2017, 14:39

si adrian nastase a facut la fel, a pesedizat si wc -urile din fundul curtilor....si parea nemuritor..pana la urma, ce-a ajuns nastase adrian??? ***....mai asteptati un pic, sa vedeti ce patesc to'arasii astia.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  12 octombrie 2017, 14:41

Salut Catalin, Sunt in asentimentul tau dar poate si niste articole despre amestec politic in justitie ( numire procuror dna si procuror general de catre presedinte), existenta ong-urilor de utilitate publica ( ong finantat de guvern este o contradictie in termeni) si existenta acoperitilor SRI in presa. Mi-ar placea sa vad niste articole si pe aceste teme. Multumesc, Alex

Cătălin Tolontan  •  12 octombrie 2017, 14:42

@Alex: articol despre acoperitii din presa https://www.tolo.ro/2017/01/26/tema-vitala-unde-dragnea-are-dreptate-presa-fara-acoperitii-sri-sie-si-ai-celorlalte-servicii-secrete/ articol despre imixtiunea ofiterilor in sanatate https://www.europafm.ro/tolo-ro-secureanu-propulsat-in-functii-de-ofiteri-ai-serviciilor-secrete-si-ai-securitatii/ articol despre prezenta sefului sri in sediul dna https://www.tolo.ro/2015/03/25/inalt-judecator-binomul-dna-sri-este-o-erezie-juridica/

Laur  •  12 octombrie 2017, 15:05

Foarte bun articolul. O singur mica greseala: 'Conform unui thin tank care a documentat tema' - lipseste un 'k' din think.

Cătălin Tolontan  •  12 octombrie 2017, 15:27

@laur: multumesc, am corectat.

Crimson Veritas  •  12 octombrie 2017, 15:27

Cine pune botul la vrajeala asta? Daca Sistemul vroia psd-ul desfiintat era desfiintat demult ... sistemul are nevoie de un 'partid politic diversiune' ca sa poata conduce Romania, nestingherit ... Puterea in Romania conform Costitutiei se exercita prin institutia Presedintelui Romaniei, care are decizie finala pe orice se intampla in tara asta. Presedintele este si garantul acestui sistem ocult de putere (procurori + securisti) si Seful Suprem al acestui Sistem! Cand Presedintele Romaniei ... poate in aceeasi zi ... sa declare raboi oricarui stat din lume, si sa dizolve si parlamentul ... ca sa nu mai fie vorba de ratificare, cand numeste / revoca orice magistrat / ministru / premier, prezideaza cand doreste orice sedinta de guvern, de csm ... gratiaza pe cine vrea fiind singurul care poate face asta, retrimite orice lege la Parlament daca nu este de acord cu ea ... la virgula (in alte cuvinte este seful activitatii legislative doar ca nu munceste, doar decide), avizeaza bugetul exact cum vrea ... daca nu distribui banii cum vrea el, ti-l respinge ... iti respinge prim-mininistrii, ministrii ... ii destituie cu putere constitutionala ... in momentul in care statutul lor penal devine ... inculpat ... recapitulam ... Sef de Stat Major (Constitutia nu eu foloseste cuvantul 'sef'), Sef CSAT, Sef Absolut pe tot ce inseamna Servicii de 'Informatii', Sef Politica Externa, Sef Administratie (din moment ce numeste si poate revoca ministrii si premierul), Sef peste Parlament (din moment ce nici o lege nu trece daca nu vrea el), Sef pe Justitie (prezideaza CSM al carui membru este, numeste / revoca sefii de parchete, ICCJ ... are drept de gratiere exclusiv) ... Sef peste Economie am explicat el aproba bugetul ... este singurul cetatean care are imunitate (protectie 100%) in Romania ... nimeni altcineva nu mai are imunitate in ciuda a ceea ce ineptii zboara ... si avocatii au asa o protecte de ... 5% acolo, neputand fiind arestati fara aprobarea Baraului ... imunitate este in schimb protectie de 100% ... folosirea expreseiei 'imunitate totala' este o aberatie atat linvistica cat si juridica ... deci avem un Presedinte Imun in fata oricarei forme de raspundere juridica! Tu chiar crezi ca poti sa prostesti o singura persoana ... care a facut Drept Constitutional, sau macar a citit coprehensiv Constitutia Romaniei ... cu psd-izarea a orice? Noi stim cine are Puterea / Decizia in Romania conform CR ... vorbim de o Democratie Prezidentiala in proportie de 90% din 100% (care ar reprezenta ceea ce se numeste o Dictatura Prezidentiala Pura) ... ceilalti 10% lipsa pentru Presedinte ... pentru a-i contracara ... de aia exista ... si 'societate-civila', '#resist', aparat de propaganda media, 2-3 ambasade ... aceeasi chestie doar cu nume diferite. Cei 10% lipsa ... meniti sa creeze iluzia de democratie in tari necoapte mental si ideologic precum Romania ... sunt 10% care despart regimul actual de Regimul Ceausescu ... o minciuna cu coada, o iluzie ... regimul este absolut acelasi, doar ca merge cu combustibil diferit. Ma doare in cot de PSD, pentru ca ei nu mai conteaza de 15 ani in orice ecuatie de Putere in Romania ... Puterea conform CR se alege la Alegerile Prezidentiale (2004, 2014) ... pentru un deceniu intreg ... la alegerile parlamentare ... se alege ... cel mult ... opozitia ... de fapt ... o misdirectie pentru ... fraierii multi care strabat ... strazile si serverele ... 'patriei'. Ultie ca nu s-a intalnit hotul cu prostul ... ce vrei! ...:))

Valentin  •  12 octombrie 2017, 15:57

asta e singura dimensiune in care stiu acesti oameni sa existe

cristian  •  12 octombrie 2017, 17:22

tolontane, ti-as spune sa-ti fie rusine daca nu as sti ca ti-e straina aceasta notiune. de cate ori ai scris aici si ai intaratat lumea ca uite ce face conducerea Radioului public cu banisorii vostri din taxa, ca uite cum se plimba la business class pe banii vostri ( apropo, si georgica zboara tot la business, dar te faci ca nu stii, inteleg, inca nu ai primit ordin sa scrii despre asta...). mai scriai ce sume enorme cheltuie radioul si televiziunea publice, iar lumea atat astepta, gata, ce ne trebuie taxa radio tv? s-o desfiintam!!! ai asistat multumit la urmarile "articolelor" tale - sigur, nu ai scris direct sa se desfiinteze taxa, dar erai perfect constient ca incurajezi o miscare in acest sens. iar acum ai tupeul sa scrii ca "Au luat de la Agerpres ce e rău, dependența de buget, și au copiat-o la TVR și la RRA, unde au eliminat relația cu publicul, prin taxă." ma duc sa iau niste lamai, asta e senzatia pe care mi-o provoci

Andrei F  •  12 octombrie 2017, 17:45

@Cătălin Tolontan • 12 octombrie 2017, 12:12 Da ,domnule sunt eu om rau!!!!Probabil ca erati plecat cu Enterprise-ca tot va place Star Trek- ca altfel ce -i faceati dv. lui Basescu!!!!Eu nu spun ca Basescu a furat ca nu am de unde sa stiu,nu spun nici ca Dragnea nu a furat ca nici asta nu am de unde sa stiu dar a vazut ca si o tara intreaga ce devenise TVR ,a vazut o tara intreaga inregistrarea cu telefonul subtilizat,a vazut o tara intreaga care era parerea fostului presedinte despre ziarista,a auzit o tata intreaga ce inseamna invatamantul pentru el...si ?Mai mult,el singur ne spune ce se intimpla prin biroul sau!!!Credeti ca va salvati pentru ca ati semnalizat un caz cu Udrea si Ridzi??Si asta este imprecis!!!Ati uitat si cazul Patinuarului de la Brasov...dar sunt eu rau ca nu am uitat!!!Apoi se stie cand corabia ia apa toata lumea incearca sa se salveze.Asta credeti ca ati facut...Mai toti ziaristii care-l laudau pe Basescu au intors acum armele...Eu ca neziarist am vazut mai multe ca dv..Si fara surse complementare de informatii!Daca nu ati putut fi echidistant ,nu reprosati altora!Vreti democratie,vreti lege,vreti presa independenta...incepind cu cine,incepnd de cand?Credeti ca lumea a uitat de atatea ziare care la anumite evenimente erau gratuite?Si asta este presa si sa ma scuzati daca nu cred in democratizarea de peste noapte...Ca doar Enterpraise nu a teleportat ziaristi noi...

istoic  •  12 octombrie 2017, 19:07

crimsoane ce aberezi acolo? presedintele este singurul reprezentant ales uninominal din romania. deci el reprezinta direct pe fiecare om care l-a votat. nu te ia un fior ca unele chestii de care te plingi sa ajunga la mila partidelor?

Lila  •  12 octombrie 2017, 20:06

Incerci sa te vinzi din nou dar nu te cumpara nimeni, poate kovesi!

Greata  •  12 octombrie 2017, 22:05

Imi provoaca greata acesti postaci comunisti( sau un singur postac nu imi dau seama), dar se vede ca au un lucru comun in comentarii, asa i-a invatat partidul, deci pun multe semne de intrebare, de exclamare si comentarii lungi , in care infierereaza capitalismul, presedintele, DNA-ul, binomul, serviciile secrete, pe Tolontan, Soros etc, comentarii marca Antena 3 si Romania TV.

Florea  •  12 octombrie 2017, 23:06

Din pacate, asa se intampla lucrurile cum sunt descrise in articol, mai multe guvernari au incercat sa subordoneze organele de presa, dar parca niciodata intr-un mod atat de cinic si de fatis ca acum. Si circumstantele sunt favorabile, acum cand presa privata este la pamant. Am o nedumerire: D-le Tolontan, dvs. care aveti atata incredere in rolul presei si in corectitudinea ziaristilor, nu vi se pare totusi o contradictie? Cu toata imixtiunea si controlul puterii, daca ziaristii, realizatorii de emisiuni ar avea coloana vertebrala, nu ar accepta sa li se dicteze ce sa publice sau sa dea pe post. Daca se reuseste o subordonare a presei, presa are partea ei de vina.

Ciprian  •  13 octombrie 2017, 7:02

hienelor, ***. asta e un website de sport, nu de carnagiu politic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Morning  •  13 octombrie 2017, 7:40

Se vorbeste prea mult de politica in tara asta. Si nu e vorba de actiuni clare ci de barfe. Nu e nici un interes in spate, asta ne este nivelul.

Stefan  •  13 octombrie 2017, 8:26

Foarte bun articolul! Va rog sa scrieti in continuare. Am iesit in strada dupa Colectiv si Oug 13 si o voi face din nou daca e nevoie.

Get  •  13 octombrie 2017, 8:34

Domnule Tolontan, într-o țară normală se spune că presa este a patra putere în stat,că are rolul de a semnaliza derapajele celorlalte puteri...La fel și Societatea Civilă! Într-o astfel de țară politizarea presei,subordonarea presei de politic este ceva grav! Dar noi nu suntem în această situație! La noi politicul pe față a încălcat legea și nici presa,nici Societatea Civilă nu a luat foc! Doamna Anastase in vazul lumii și-a impus punctul de vedere numărând cum a vrut ca să-i iasă dânsei bine și presa sau Societatea Civilă au tăcut! Din păcate nu este singurul caz! Așadar să nu ne mințim și să afirmăm că presa sau Societatea Civilă este independentă! La noi se pare că cel mai bine este ca după fiecare putere,noua putere să curețe tot! Nu așa aflam cel mai bine de furtișagurile celor de dinainte? Repet,presa ,Societatea Civilă la noi nu este ca în țările europene!Eu nu am văzut la cazul Anastase și la multe altele că se ajunge in Parlamentul European! In acest caz nu am văzut ziariști care sa arate cătușele ca în alte cazuri! Pentru că astfel de cazuri Anastase sa poată fi penalizate la noi se impune și pesedizarea presei! PSD nu v-a fi veșnic și după el probabil o sa fie nevoie de penelizarea presei! Dar așa macar toate cazurile anormale au sa fie discutate! Probabil că nici dv și la multa lume nu va place ce am scris dar știți, nici noi ăștia tăcuți nu vrem ca unii sa aibă tratament preferențial...Cam mereu aceeași!Ăla nu era abuz în serviciu?Când vreți să vorbiți și de astfel de cazuri,după prescripție?Pai asta-i presa?Și unde era Societatea Civilă atunci? La Cotroceni?

Ilie  •  13 octombrie 2017, 9:29

Ma sperie cati postaci scriu aici. Nu e doar dragnea e o masinarie intreaga in spatele lui. Cel mai amuzant cand postacii vorbesc de "servicii" si dezinformeaza cat cuprinde. De la revolutie incoace tot dezinformeaza, cica strainii: arabii, ungurii, englezii, rusii, americanii, samd plus armata si securitatea (institutii pe care fostii comunisti le controleaza de fapt in mare parte daca nu in totalitate) ar fi toate unite impotriva "lor" a guvernantilor eroici psd-isti. Inca e o convingere a multora din populatie ca la revolutie trupe de agenti secreti din toata lumea au navalit tara pt a inlatura pe liderul mult iubit, idee repetata ad nauseam la majoritatea televiziunilor. In rest, votanti asistati sociali, oameni de la periferia societatii le dau putere totala in parlament sa faca ce vor. Ingrijorator e ca la ultimele alegeri si medici sau pensionari cu functii respectabile au ajuns sa ii voteze, ademeniti de fel de fel de promisiuni electorale! Apropo in Austria partidul de stanga se pare ca va avea pierderi masive la alegeri datorita asocierii cu Tal Silberstein, un mafiot cautat international. La noi in tara Tariceanu, Dragnea, Basescu au fost implicati in diverse "afaceri" dubioase cu el, nu le-a afectat deloc popularitatea.....

Vali  •  13 octombrie 2017, 11:37

Deh mai Tolo, nu toti jurnalistii sunt ca Bot, de exemplu...

vasile florea  •  13 octombrie 2017, 11:41

ce sa mai discutam tolo este Gicacontra ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ramon  •  13 octombrie 2017, 11:48

PSD este la putere din 2012 (nu numai din 2016). ***. Cu excepția lui 2008, PSD a câștigat toate alegerile, fiind depășiți numai de coaliții. Băse s-a ambiționat să aibă guvernul lui și a luat în piept criza mondială, ceea ce a dus la desființarea PDL ului. Credeți că PNL va fi vreodată capabil să câștige alegerile ? Probabil dacă-i lasă PSD, ca să-i compromită precum în 1997-99. Și atunci mergem spre partidul-stat pentru că România nu a fost capabilă să construiască o clasă managerială care să conducă economia, iar companiile străine se mulțumesc cu profitul impozitat, nu-și vor lua tălpășița. Dar, btw, vom mai avea presă sportivă (tipărită) peste 5 ani ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian R.  •  13 octombrie 2017, 14:51

@Tolo: multumesc pentru publicarea comunicatului! Legat de "ale statului" spun doar ca imi doresc legi care sa le permita sa se profesionalizeze chiar daca sunt finantate de stat. Ai dreptate, nu sunt ale statului, sunt ale tarii, ma refeream la finantare. Influenta politicului este daca jurnalistii permit asta, indiferent unde lucreaza. Sper ca noile legi pe care mi le doresc sa limiteze aceasta posibilitate dar, repet, jurnalistul decide.

criticul  •  13 octombrie 2017, 15:14

Cătălin Tolontan:Chiar așa,domnule,se pesedizează presa din România?Vorbiți serios? :) :) :) Păi ia hai să vedem cam cum stă treaba: TVR-u l este puternic penelizat,la fel ca Realitatea TV,B1TV,Digi 24 TV,România TV începe și ea să fie,iar Antena 3 este în proporție de 50%-75%.De presa scrisă nu mai vorbesc,cam toată este cu dreapta, dreaptă care este imobilă,***,***.Asta numiți dvs.,,pesedizare''?***, feblețele dvs.,domnule Cătălin Tolontan,pe când un articol mai pe larg despre acest subiect pe care l-a abordat azi Antena 3 (postul pe care-l urâți enorm de mult deși faceți parte împreună cu el din același trust de presă)despre D.N.A.și Kovesi,asta dacă aveți curajul să-l abordați: https://www.antena3.ro/actualitate/dna-da-o-noua-lovitura-cum-ii-va-putea-intercepta-kovesi-pe-romani-437771.html Chiar riscăm cala 27 de ani de la Revoluție să ne îndreptăm spre un,,gulag informatic'',domnule Tolontan?Uite aici dovada clară: https://www.facebook.com/Grupul.Investigatii.Politice/photos/a.992118844157086.1073741828.988607871174850/1542129305822701/?type=3&theater P.S.Sper că-mi veți posta mesajul și-mi veți răspunde la el, eventual veți niția o anchetă pe această temă, dacă tot vreți să faceți politică pe un site al unui ziar de sport.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează