Aranjament pesedist al Primăriei cu banii bucureștenilor: Oprescu + Firea = 4,7 mil. euro pentru echipa de baschet Steaua

Cel care decide cum se cheltuiesc banii este marele fost baschetbalist Virgil Stănescu, apropiat atât de Victor Ponta, cât și de administratorii PSD din sport

joi, 2 noiembrie 2017, 12:49

UPDATE: Virgil Stănescu vine cu propria versiune asupra asocierii. Textul integral e la finalul articolului. Interesant e că el vorbește când de un club comun, CSM-Steaua, când de Steaua. Ca în această frază: ”CSM plătește în mod direct jucătorii de baschet și colectivul tehnic (antrenori, preparatori etc) legimitați la Steaua București”.

UPDATE: Primăria răspunde în cazul asocierii CSM – CSA: „Echipa a avut performanțe notabile: locul 4, 3, 2 și calificări în cupele europene”. Detalii AICI!

UPDATE: Corpul de Control al Primăriei a ajuns azi la CSM București, după articolul Gazetei. ”Au cerut protocolul în trei în original: CSM – Steaua – clubul lui Virgil Stănescu și, deocamdată, nu l-au găsit. Îl mai caută”, a relatat un angajat al clubului. 

Colegul meu Răzvan Luțac a publicat azi documente care arată cum, sub mandatul lui Sorin Oprescu, Primăria Capitalei a plătit, în 2013-2017, 2 milioane de euro clubului privat de baschet Atletic.

Gabi Firea a prelungit înțelegerea pe 2017-2020 și a mărit suma anuală, ea oferind încă 2,7 milioane peste ce a plătit deja Oprescu.

Destinatarul final ar fi fost CSA Steaua, secția de baschet a Armatei.

Dar beneficiarii au fost, de fapt, clubul privat, Atletic, și fondatorul său, marele fost baschetbalist Virgil Stănescu, prieten și coleg cu Victor Ponta într-o echipă de amatori. Stănescu a manageriat banii.

900.000 de euro pe an este suma pe care a supralicitat-o administrația Firea pentru CSA Steaua

500.000 de euro pe an a plătit Sorin Oprescu unui club fără nicio legătură cu Primăria

Departamentul Juridic al Primăriei nu și-a dat avizul. Vă dați seama ce asociere e aceasta dacă un departament juridic care i-ar licenția pe Butch Cassidy și Sundance Kid a refuzat să riște semnătura!

Iar primăria Gabrielei Firea a prelungit înțelegerea cu CSA Steaua până în 2020. În plus, aproape a dublat suma anuală!

Explicația Gabrielei Szabo, șefa clubului sportiv din Primărie, a fost aceea că ea a eliminat clubul privat și a dat direct banii către CSA Steaua, care e tot un club public.

Dar nu asta contează!

Întrebarea fundamentală la care nu răspunde nimeni dintre cei implicați este: care este utilitatea pentru bucureșteni?

După logica actualei administrații, expusă de Gabi Szabo, și dacă mergeau banii bucureștenilor la Tarom sau la Ambasada României din Tunis era în regulă, că și ele sunt instituții publice.

Cazul este uluitor prin felul inconștient în care a fost încropit sub Oprescu și preluat, cu mărirea sumei, sub Firea.

Documentele prezentate de ziar sunt clare: cetățenii au dat din buzunar 500.000 de euro pe an, iar acum suma a crescut la 900.000 pe an, un soi de taxă pentru amicii PSD din sport.

Să privim problema transpartinic.

Ministrul PD-L Monica Ridzi face închisoare de peste trei ani pentru cheltuirea infracțională a 600.000 de euro din bugetul MTS. Recent, prima instanță a decis să fie eliberată. Foarte bine, așa cum i-au decis condamnarea, judecătorii au competența să-i poată hotărî și eliberarea condiționată!

Ministrul PD-L Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță pentru 2,4 milioane de euro. Decizia nu e definitivă.

Am dat aceste exemple, ambele pornite de la investigații ale Gazetei, ca să ne lămurim că nu ne interesează culoarea politică a celor despre care scriem.

Povestea cu banii publici către clubul condus de Virgil Stănescu nu e un atac la PSD, după cum investigațiile ”2 Mai” sau ”Gala Bute” n-au fost atacuri la PD-L.

Cum e posibil ca o primărie să dea 4,7 milioane de euro unui club care nu-i aparține?!

Că CSM București a ajuns cea mai bogată grupare a țării e dreptul aleșilor locali să voteze asta, deși și aici vorbim despre o risipă nepermisă dacă ținem cont de problemele presante ale orașului.

Dar ca să paseze CSM București mai departe pe la spate un buget de aproape 1 milion de euro pe an, după ce și-a desființat propria echipă de baschet!, acest lucru este unic.

Are mandat de la cetățeni Gabi Firea să finanțeze Steaua? Ea însăși a alcătuit expunerea de motive pentru prelungirea și mărirea asocierii.

De ce să nu le ajute și pe Dinamo, și pe Rapid, care se zbat în Liga a doua? Tot acolo era și Steaua înainte de a lua, culmea!, locul lui CSM.

Și, mergând mai departe, de ce oferă Primăria bani doar la baschet la Steaua și nu și către secțiile de gimnastică și de canotaj ale aceluiași club? Sau ale clubului Olimpia, de pildă?

Cea mai bună dovadă că asistăm la o echilibristică financiară e cât de puțin putem afla în legătură cu felul în care sunt cheltuite mai departe aceste milioane de euro.

Ce se întâmplă cu banii bucureștenilor nu ne pot spune nici Primăria Capitalei și nici Ministerul Apărării.

Pentru că înțelegerea e astfel făcută încât managementul e al clubului privat Atletic.

Magic.

 

Dreptul la replică al lui Virgil Stănescu:

 

Consider că articolul citat include interpretări personale, nesusținute și părtinitoare ale autorului care afectează imaginea mea publică. Pornind de la prietenia mea cu Victor Ponta, de la buna colaborare cu Gabriela Szabo, de la faptul că am jucat la echipa lui Sebastian Ghiță și altele, se încearcă dovedirea existenței unei rețele politice coordonate de PSD, prin intermediul căreia ”s-au direcționat spre Steaua” banii bucureștenilor, cu sprijinul meu.

Vă reamintesc că fiecare individ, inclusiv eu, beneficiază de dreptul constituțional la demnitate, onoare şi la propria imagine, iar libertatea de exprimare a altora (mai ales a jurnaliștilor) nu poate atenta la acestea fără consecințe legale.

Mai jos sunt observațiile mele cu privire la informațiile notate în articol:

Sunt Virgil Stănescu și #CredInSport. Am avut o carieră frumoasă ca jucător, sunt licentiat in Management în Statele Unite ale Americii, dețin o diploma de master în Integrare Economică Europeană și am fost acceptat recent la Northumbria University (UK) (top 1% business schools din lume), pentru un master în Management si Leadership, iar din 2013 coordonez un proiect de succes, al cărui fiecare pas a trecut prin votul Consiliului General al Capitalei. Un parteneriat total transparent, între două structuri puternice, care au decis că este nevoie să se unească pentru a oferi sustenabilitate baschetului bucureștean. Baschet Club Atletic nu a făcut decât să sprijine și să muncească pentru dezvoltarea CSM Steaua București EximBank, din 2013 încoace, fără a folosi banii publici.

Vă mulțumesc pentru acordarea Dreptului la Replică,

Virgil Stănescu,

Președinte Club Sportiv Baschet Atletic București

 

Comentarii (68)Adaugă comentariu

iulian  •  2 noiembrie 2017, 19:18

Dinamo e in liga 1. Daca Virgil s-a descurcat sa isi atraga finantare..Omul a venit cu un plan prezentat acum 4 ani cu obiective si intre timp a avut si performanta. Marketingul e ok iar daca aveau sala deja lumea era mai prezenta. Baschetul e alt nivel fata de volei, handbal etc. Implica mai multi bani, pana la urma e al doilea sport ca bani din Europa. In nici un oras nu da primaria bani in functie de preferintele cetateanului. De cand parerea noastra e prea importanta, sau va credeti in strainatate.

nica fara frica !  •  2 noiembrie 2017, 19:26

Romania are nevoie de mai multi….Tolontani !!!!….Sunt din ce in ce mai putini cei carora le pasa…..

Dinu  •  2 noiembrie 2017, 19:58

Cât timp aștept să văd moderarea comentariului meu anterior? Mai ales că nu am folosit cuvinte oscene, sau acuzații nefondate?????

Daniel  •  2 noiembrie 2017, 20:02

Domnul tolontan face aceste investigatii Scoate tot la lumina.*** *** *** *** ***.cand nu ii mai place cineva.mai face el o investigatie.ce sa intamplat cu hexi pharma sa sinucis un om si gata a mai rezolvat domnul tolontan

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

haideusicfr  •  2 noiembrie 2017, 20:36

Ponta a ieftinit painea. Dupa parerea mea il asociati gratuit cu nu stiu cine. Inainte de a reduce tva-ul la paine ,a fost avertizat ca isi va rupe gatul. Painea Noastra cea de toate zilele..... uitam cu totii ce fac unii oameni ,politicieni sau nu ,ii bagam in aceeasi oala si generalizam.Nu sunt deloc un fan PSD ,dar prea ii bagam pe toti in aceeasi oala. O bucata de paine mananca fiecare om din tara asta. Se ridicase tva-ul alimentelor de baza !!!! pe vremea lui ''..escu'' la 24%!!!!. S-au inchis scoli ,spitale ,s-au taiat salariile bugetarilor cu 25%!!. Cum ar fi fost sa fi taiat salariile tuturor ?? Nu exista un partid bun sau unul rau. Clasa politica in majoritate din pacate este alterata. Ma scuzati ,o parere. Ponta a participat si la raliuri. I-am vazut masina de ''curse''. Un Logan obisnuit. P.S Doamna de ''fier'' a reclamat ca avionul Tarom nu a decolat sau nu stiu ce. Ieri sau alaltaieri. In drum spre Cluj. Eu stiam ca are dosar penal. Nu-i vreau raul.Nici ei nici domnului Dragomir. Dar macar sa taca din gura.Nu sunt cei mai in masura sa reclame ceva....

kapo  •  2 noiembrie 2017, 20:53

Haideti sa clarificam cateva aspecte punctuale: 1. Primariile sustin financiar miscarea sportiva locala, evenimente culturale, evenimente artistice. Peste tot in lume, dar mai ales in Europa. Era mai sus un cititor care intreba cat cheltuie primariile din alte orase europene pentru astfel de evenimente. Ii pot raspunde eu, cel putin partial: 24 % din bugetul Vienei este alocat exclusiv pentru astfel de evenimente. Venetia cheltuie aproape 45%, in timp ce la Berlin sunt alocati cam 18-20%, dar acolo bugetul este atat de mare, incat acei 20% nu prea reusesc sa fie alocati, nu sunt atatea proiecte cat sunt banii! 2. Toata lumea pune problema cheltuirii banului public pe o echipa sportiva care apartine unui club public/cu management privat. Nimeni nu pune problema invers, ce a facut primaria ca sa si castige ceva in urma acestei sponsorizari? Pentru ca in orasele europene in care se obtin astfel de finantari, Primaria este parte la organizarea unui eveniment, este parte in administrarea unui club, etc. Cine din partea primariei a participat la deciziile care s-au luat la strutocamila Steaua CSM Eximbank? 3. Unde pot fi gasite bube in acest parteneriat in 4(Pentru ca vorbim despre 1-Steaua, 2- CSM(Primarie), 3 - Eximbank(unde presedinte al bancii in momentul semnarii contractului era Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana si romanul cu cel mai mare salariu in 2011, conform ANAF), 4 - Clubul privat Atletic. Deci observati ca in momentul semnarii contractului, Mircea Geoana si Victor Ponta erau de mult timp dusmani, cred ca Victor Ponta e o pista falsa, chiar daca e prieten cu Virgil Stanescu! Buba 1: Cand Oprescu negocia cu Steaua finantarea, CSM avea echipa de baschet in curs de desfiinta, pe motiv de lipsa de performante si, atentie, pe motiv de slaba finantare! Adica a fost gatuita finantarea de la echipa primariei, astfel incat sa se poata realiza fuziunea. Se pot gasi martiri in cadrul fostei echipe. Buba 2: Cand Virgil Stanescu, reprezentand Steaua/Atletic(ca nu e clar pe cine reprezenta!) negocia cu primaria si cu Eximbank, nu exista nici o echipa, nici un jucator la acea echipa pe care cele doua institu'ii se pregateau sa o sustina cu bani grei! Practic, erau bani dati pe promisiuni! Abia dupa ce Oprescu/Costea/Stanescu au batut palma, Stanescu a demarat negocierile cu Clubul Dan Dacian si cu Clubul Laguna pentru preluarea jucatorilor de la cele 2 cluburi. Clubul Dan Dacian avea in acel an echipa campioana, iar Stanescu a sperat ca preluand jucatorii de acolo va continua traditia si vor ramane campioni. Dar nu a fost asa! Buba 3: Contractele propuse jucatorilor minori de catre Clubul Steaua CSM Eximbank cred ca trebuie analizate si de protectia coplului si de catre ONG-urile care se ocupa de protectia minorilor. Unii parinti au sesizat cateva clauze abuzive si au refuzat transferul copiilor de la Dan Dacian la Steaua. Rezultatul s-a vazut in clasament! Buba 4: Perioada in care s-a incheiat contractul intre entitatile enumerate mai sus era similara cu cea in care a fost acceptat management privat la mai multe companii de stat. Deci contractul cu Atletic, pentru managementul clubului Steaua CSM Eximbank ar putea fi cat se poate de legal. Dar toate contractele de management au criterii de performanta masurabile de la un an la altul. E de verificat ce criterii de performanta a avut acel contract, pentru ca in primul an ei se asteptau ca echipa sa devina campioana. Daca nu a fost indeplinit criteriul de performanta, de ce nu a fost anulat contractul cu Atletic si cu Virgil Stanescu?

Radu  •  3 noiembrie 2017, 7:48

Dle Tolontan, v a fost moderat comentariul al 3 lea pt ca nu respectă regulile siteului?😂😂😂

mutu  •  3 noiembrie 2017, 7:58

Doamne ce oameni!!! adica nu te intereseaza ca nu ai parcare langa bloc, ca primaria iti ridica masina, ca in spitale nu exista medicamente, ca nu ai infrastructura dar esti de ecord ca PMB sa dea o GRAMADA de bani intr-un domeniu sau mai bine zis unui singur club sportiv, dar pe ce criterii? fac pariu ca 99% sunt de acord doar pentru ca e vorba de steaua, ei nu au intrat in viata lor sau nu s-au uitat la un meci de baschet, nu stiu nici un jucator de acolo.

Andrei  •  3 noiembrie 2017, 8:39

Donnule Tolontan, Va recomand cartea care se numeste Curs de miracole. Atat. Mie mi-a schimbat viziunea asupra conceptului de vina, responsabilitate. Am creat o lume unde nimic nu poate fi reparat iar problema cu care credem ca ne luptam se muta din stânga in dreapta pentru ca iluziile nasc iluzii. Principiile si convingerile care nu sunt altceva decat pattern uri de gandire sunt in profunda contradictie cu ceea ce ne dorim. Conflictul intern genereaza conflictul extern. Ceea ce doriti Dumneavoastra sa reparati este imposibil. Aceasta lupta este absurda. Din mijlocul ei este greu sa iti dai seama. Cand schimbi dimensiunea sau nivelul de granulație realizezi asta. Dumneavoastră sunteți un om cu mare influenta. Folositi-o intr-un scop care sa apropie oamenii si sa-i uneasca catre ceea ce isi doresc si nu catre lupta cu ceea ce nu isi doresc. Traim intr-o lume ale carei principii sunt bazate pe includere si nu pe excludere. La ce te opui cu vehementa, întărești. Din mijlocul luptei, nu vezi asta. Pana nu ne corectam vederea, nu vom percepe ca ceea ce vedem in exterior este rezultatul conflictului interior generat de neintelegerea legilor care ne guverneaza existenta. Este inutil si dement. Este ca si cum intentionezi sa te deplasezi intr-o directie dar tu actionezi in directia opusa. Emotia negativa, zbaterea vin din faptul ca dorinta sau scopul nostru respectiv convingerea care genereaza actiunea sunt opuse. Cand dorinta si convingerea nu sunt in acelasi loc, apare conflictul intern. Cel extern este generat de aceste simple neintelegeri. Un mare intelept spunea Ingrijorarea este o forma de rugaciune pentru ce nu iti doresti. Atata timp cat focalizam pe probleme nu avem acces la solutii. Sunt frecvente diferite. Einstein a spus asta. Puteti face mult bine. Orbilor li s-ar putea da lumina adica vedere. Mortilor adică adormitilor sau mai bine zis inconstientilor li s-ar da trezire adica constienta.

Cătălin Tolontan  •  3 noiembrie 2017, 8:40

@Andrei: am rasfoit cartea pentru ca, avand in vedere dimensiunea si densitatea, nu pot spune ca am citit-o. Numai ca profesia noastra ne solicita sa ne ocupam cu stirile, cu aceste "maruntisuri" care ii fac pe cetateni mai informati. Uneori, cu ajutorul unor detalii, oamenii inteleg intregul. E forma noastra de a participa prin profesie la mersul societatii. Asa s-a construit presa in lumile democratice. Inteleg ce spuneti, dar daca am lasa toate acestea nespuse si ne-am ocupa de levitatie (nu e o ironie) e ca si cum am spune unor avocati: nu va mai chinuiti sa va aparati clientul pentru ca, de fapt, adevarata justitie o face divinitatea.

pavel  •  3 noiembrie 2017, 10:23

daca voi cererti demisia arbitrului, atunci in tur eu cer demisia lui remus. care in tur i-a dat 7 arbitrului olandez. n-a dat 11 m pentru hent, rosu la popescu, si ofsaid aiurea la israelieni. dar, gspul a tacut. n-a zis nimic despre fazele profcsb. oare de ce? sa nu cuma remus sa-si supere stapanul de la palat? si apoi sa arunce cu venin in dinamo.

kapo  •  3 noiembrie 2017, 10:42

@ mutu : nu am spus ca sunt de acord ca Primaria sa dea o gramada de bani unui club sportiv! Am spus ca peste tot primariile finanteaza miscare sportiva locala, si e firesc sa fie asa! Da, ai dreptate, decat safinantezi cu o gramada de bani un singur club, mai bine organizezi 3 turnee locale de baschet in care finantezi masa, cazare si oferi premii in echipament sportiv castigatorilor! Asa poti spune ca te preocupa si performanta, si sanatatea locuitorilor urbei! Dar sa nu amestecam banii de medicamente cu cei pentru miscarea sportiva. Cand investesti in sport, investesti in sanatatea locuitorilor, ii incurajezi sa faca miscare(mai ales copiii, care mai lasa deoparte tabletele si telefoanele) si astfel va fi nevoie de mai putine medicamente. Pe care oricum nu primaria le cumpara! Asta se numeste preventie!

Cătălin Tolontan  •  3 noiembrie 2017, 10:43

@kapo: aveti dreptate, sportul e educatie si e si o forma de a reduce bugetul alocat sanatatii. Numai ca in cazul CSM - CSA - Atletic sunt atitea conflicte de interese si elemente ilogice incat, asa cum ati spus si dvs, discutam despre altceva.

Urod  •  3 noiembrie 2017, 14:37

@Andrei....Catalin are dreptate, nu pot fi lasate lucrurile așa cum sunt acum, de fapt cei ce ne fac viata amara, pe asta mizeaza.... Numai ca trebuie sa invețe sa meargă direct la țintă, asta trebuie sa invețe Catalin, sa nu se irosească intr-o luptă surdă si fară rezultate.... si direct la țintă in cazul de față este Codul Penal... Daca apar pedepse de la 15-20 de ani in sus, fară posibilitate de eliberare condiționată, să vezi tu câți mai îndraznesc să mai fure.... De ce atât de mult?!!... Simplu.. atunci cand furi din banul public, inseamna ca-ți ucizi propriul popor...

Constantin Mircea  •  5 noiembrie 2017, 9:49

Si la Ploiesti s-a reincercat aceeasi reteta: CSU Ploiesti (in loc de CSA Steaua), CSM Ploiesti (pe post de CSM Bucuresti) si un club privat (initial Asesoft Junior, actual Ploiesti Basketball) condus de prietenul lui Ionut Georgescu de la Steaua respectiv Ionut Urzeala (nume predestinat). Desigur nu lipseste sponsorizarea din industria auto. In loc de BMW este Proleasing Motors. Parteneriatul nu le-a reusit si in acest moment doar CSU Ploiesti traieste in simbioza cu indispensabilul club privat amintit. De altfel, conducator al sectiei de baschet a CSU Ploiesti este desigur presedintele clubului privat. Ce nu inteleg eu de ce nu se intelege: De ce este necesar clubul privat in aceasta asociere si cum este posibil ca resursele financiare ale statului sa fie la dispozitia clubului privat. De ce nu s-a angajat direct personal care sa indeplineasca functiile alocate clubului privat. De fapt, inteleg: prin aceasta asociere se mai introduce in suveica o entitate cu alte drepturi si obligatii , diferite de la stat la privat si se manevreaza resursele in orice directie fara gust si fara miros... Adica: tu stat dai masina, tu stat dai benzina, si eu privat te conduc unde vreau eu ... Si nu ma intreba cati kilometri am mers, ca e dreptul meu sa nu-ti raspund.

Andrei  •  6 noiembrie 2017, 11:22

Acest concept de justiție este cel care perpetueaza si multiplica lucrurile. In realitatea mental creatoare, lucrurile sunt simple. Ai 2 directii: 1. Te duci către ce te inspira si atragi circumstante generatoare de potentiale realitati aidoma. Se creeaza rezonanta si oamenii se aduna, se unesc. Este ceva natural. Este a spune un DA lucrurilor dorite. Este insotit de emotie pozitiva si aduna oamenii. Sau 2 directia opusa unde ideea de justitie nu e justa :) Sa te lupti cu ce identifici ca iti sta in cale. Nu cu ce iti sta. Cu ce crezi ca iti sta. Cand rezonezi cu aceasta zona, tu ii spui un mare DA desi pe hartie apare nu. Pentru ca nu cuvintele creeaza premizele realitatii ci rezonanta. Rezistanta întărește. Asta inseamna un mare DA lucrurilor paradoxal nedorite. Acest lucru este certificat de emotia negativa rensimtita cand facem acest lucru. Ea se datorează conflictului interior dintre ceea ce ne dorim si directia in care actionam. Aici este cheia. Noi nu dorim justitie ca institutie ci dorim sa avem o viata cat mai armonioasa in interior cât si in exterior. Nimic din afara nu vine decât ca răspuns la ce sadesti in interior. Pentru ca oricat de mult ai lupta nu poti intrece procesul creator de rezonanta si atractie. Este ca un suvoi. Este un flux. Unii il numesc vortex, atractie. Nu contează numele. Cu cat opui mai multa rezistenta, cu atat focusul colectiv e pe frecventa problemei care generează alte probleme din aceeasi vibratie. Ganditi-va bine cat timp acordam lucrurilor care ne inspira si cat timp nu. Iar stirile planteaza semințe in mintea oamenilor. Iar mintea este creativa. Eu am o vorba: suntem atat de puternici incat daca ne credem slabi, devenim slabi. Oamenii invata din exemplu si nu din instrucție. Acest lucru este usor vizibil la copii. La noi nu pentru ca multi suntem "orbi". Dar ne putem vindeca vederea.

Andrei  •  6 noiembrie 2017, 11:28

Maestru si discipol Maestre care este secretul fericirii? Sa nu contrazici niciodată un tampit. Pai cum maestre, daca nu luam atitudine, nu ne luptam, tampitii vor face ce vor. Nu se poate! Maestru: ai dreptate

Service GSM  •  8 februarie 2018, 14:56

Mda... Foarte interesant

Comentează