La Muzeul de Geologie copiii sunt ținuți azi la distanță de zonele radioactive, care au fost împrejmuite și marcate cu ”Atenție radiații!”!

La 8 luni de la gafa Gazetei, dincolo de erori adevărul iese la lumină: se confirmă că mamutul și depozitul cu roci de uraniu, ambele radioactive, au devenit arii supravegheate, conform Directivei 96/29 Euratom

joi, 2 noiembrie 2017, 6:39

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

În curtea și în sălile înalte ale Muzeului de Geologie curg, încă de dimineață, grupuri de zeci de vizitatori.

”Este săptămâna de vacanță pentru clasele din învăţământul primar, dar şi pentru învăţământul preşcolar. Ne-am pregătit”, explică directorul Călin Ricman.

De fapt, pregătirile au început cu 8 luni în urmă.

Ceva s-a schimbat de atunci și rămâne valabil și azi.

Pe 14 februarie 2016, Gazeta Sporturilor publica un raport oficial care evidenția existența unor zone radioactive:

Cum am greșit

Dintr-o eroare de redactare a celor care au întocmit raportul oficial, diferența dintre punctul și virgula folosite ca separator numeric, noi am comis la rându-ne o greșeală și mai mare!

Am preluat eroarea, am calculat, iar scara depășirii radioactivității a fost, involuntar, exagerată cu trei zerouri.

La scurt timp după publicare, oamenii au reacționat, ziarul a revenit, ne-am cerut scuze și am publicat calculele corecte, care indicau oricum o radioactivitate mărită!

Însă subiectul se întorsese deja, ca un motiv de ironie sau de suspiciune, împotriva ziariștilor.

E normal ce ni s-a întîmplat. Erorile se plătesc. Și nimeni în afara noastră nu e de vină. 

Mai ales că, la doi pași de muzeu erau zilele mitingului #rezist din Piața Victoriei.

Și pentru că ilustrasem articolul cu o fotografie a pieței pline, marcând cu semnul radioactiv pe locul Muzeului de Geologie.

Cum am plătit și unde am avut totuși dreptate

Am gafat și am rectificat.

În mod just, am plătit cu nemulțumirea, cu neîncrederea și chiar cu disprețul public.

Dar adevărul e că anumite zone erau periculoase pentru sănătatea umană la expunere prelungită, ceea ce dovedește tot ce s-a întâmplat în ceea ce a urmat!

În primul rând, Autoritatea Nucleară a măsurat și a confirmat datele raportului!

În două arii, exact cele semnalate de raport și expuse în ziar, radioactivitatea era peste normal.

”La doi metri de mamut e în regulă. Dar dacă ajungi chiar lângă relicvele de mamut, nesemnalizate, radiațiile sunt de 10 ori mai mari decât fondul natural.  În depozit, radiațiile sunt într-adevăr de 30 de ori mai mari” Gabril Petre, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activității Nucleare, 17 februarie 2016

Au fost izolate zonele.

Apoi, indicatoarele de radioactivitate au fost montate în regim de urgență la Muzeul de Geologie.

Ambele zone, înainte nesemnalizate, sunt marcate azi cu ”Atenție radiații!” și cu simbolul internațional al zonelor unde sunt depozitate materiale radioactive: triunghiul galben în care este înscrisă o elice neagră.

Locul unde sunt ținute fosilele mamutului. În februarie, înainte ca ziarul să scrie, nu exista nici un impediment să ajungi la ele.

E mai sigur

Astăzi, la 8 luni distanță, în spatele curții gardul oprește complet accesul, fie și întâmplător, la oasele mamutului.

Înainte, oricine se putea, curios, să vadă cum arată oasele unui mamut și ar fi manipulat vestigii de 10 ori mai radioactive decât fondul natural.

”Când vom avea fonduri vom pune relicvele mamutului protejate în sarcofage de titan, cu sticlă, ca să poată fi expuse publicului. Deocamdată am blocat accesul la ele” Călin Ricman, 1 noiembrie 2017

Acum, avertismentele ”Atenție Radiații!” și ”Trecerea oprită” sunt clare pentru copiii care vizitează muzeul. Nimeni nu se mai apropie acum, de curiozitate sau accidental, de acele zone.

De asemenea, ”unele exponate, eșantioane, au fost luate din muzeu și mutate în depozit, unde protecția e mai bună și nici un vizitator nu poate ajunge la ele”, confirmă Călin Ricman, managerul instalat chiar după acele zile.

Muzeul de Geologie e astăzi un loc mai sigur.

Pivnița unde este adăpostit cea mai mare rocă de uraniu din București. Acum, intrarea este îngrădită și semnalizată.

Save

Save

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Catalin  •  2 noiembrie 2017, 7:47

Dar ati vazut prezentarea la Antena 3 de acum cateva zile despre caz? O "capodeopera"!

Cătălin Tolontan  •  2 noiembrie 2017, 7:48

@catalin: este opinia lor, libera si nu avem ce comenta. Selectia o faceti dvs.

Alex One  •  2 noiembrie 2017, 8:22

"Am platit cu nemultumirea,cu neincrederea si chiar cu dispretul public" !Asa zisa plata a fost nesemnificativa pentru gafa comisa, sa admitem ca asta a fost si nu o posibila bomba de presa. Se practica. Fapta atinge penalul, lansarea in spatial public a unor informatii false menite, apte sa induca populatiei teama,starea de nesiguranta...... D-na Firea n-a fost pe faza. Si totusi pentru stiinta noastra, oare ce insemna "Expunere prelungita", sa stai langa exponat ore, zile, saptamani ? Precizarea este esentiala ca sa ne lamurim cat de periculoase sunt radiatiile respective . Intamplator a fost omisa ? Nu de alta dar semnul respectiv ,triunghiul si elicea, se intalneste in toate cabinetele radiologice aflate in unitatile sanitare. Cum procedam, refuzam controlul radiologic ? Daca concluzia raportului oficial este ca vestigiile respective sunt periculoase cine raspunde, plateste cum ziceti dv.,ca nu au fost semnalizate, ani sau zeci de ani ?

io  •  2 noiembrie 2017, 8:24

ma mir ca n-au evacuat bucurestiul...

Jules  •  2 noiembrie 2017, 8:51

In cursul verii trecute am fost cu copilul meu de doua ori sa vizitam muzeul de geologie, mai ales datorita machetelor de dinozaur expuse la interior. Surpriza neplacuta a fost atunci cand am vrut sa vizitam si curtea interioara si ni s-a spus ca este inchisa pentru vizitare. Nedumerirea a fost cand mi s-a spus motivul: in timpul evenimentului Noaptea Muzeelor iarba din curtea interioara a fost distrusa si conducerea a hotarat sa o protejeze pentru refacere, un fel de Arena Nationala, ce mai! Incearca sa-i explici unui copil de 4 ani, eu stiind de scandalul radioactiv, ca nu avem voie in curte din cauza ierbii!! Este adevarat ca m-am gandit, zambind in sinea mea, sa dau vina pe domnul Tolontan, Bau Bau-ul Muzeului de Geologie. E bine de stiut numele domnului Ricman care a luat hotararea sa aeriseasca curtea pe perioda verii si i-au trebuit sase luni pentru constructia a doua imprejmuiri.

Alex  •  2 noiembrie 2017, 9:17

Numai cine nu munceste nu greseste.

bg  •  2 noiembrie 2017, 9:18

La noi, lucrurile se mai misca si intra in legalitate numai daca stirea (chiar hiperbolizata) ajunge in presa, la opinia publica. In rest, nepasare si indiferenta pentru tot ce este public: serviciu, domeniu, bani, pe principiul: ce nu este al meu, nu ma intereseaza. Noi nu am avut niciodata cultura bunastarii comunitatilor (ca in vest), noi am avut si avem cultura bunastarii individualitatilor care apoi sa faca pomeni, devenind filantropi, oameni de bine...Noi vrem o societate schimbata, dar fara sa ne schimbam pe noi....

Cătălin Tolontan  •  2 noiembrie 2017, 9:20

@bg: important nu e sa iesim noi bine din povestea asta, ci sa se schimbe ceva, daca e cazul. Cum masuratorile Autorității Nucleare au aratat ca in cele doua zone sunt radiatii mai mari decat fondul normal, au aplicat standardul european, le-au ingradit si le-au semnalat. Fotografiile (atunci si acum) spun cel mai bine cum stau lucrurile. Eroarea noastra ramine, important e ca acum curtea muzeului e sigura.

El Cid  •  2 noiembrie 2017, 9:35

Băiețaș înregimentat, tu chiar ai stat lingă exponatele radioactive..... rezultatele expunerii la STRUCTURĂ se observă lesne astăzi prin atitudini demersuri, etc. Subiecte alese pe sprînceană cu trasabilitate-Vulgul-Năuk în timp ce banul public gros delapidat cu aviz de la Băjeți curge lin și la adăpost... Justiția își face treaba cu sîrg... Nota bene: încă Unul Achitat-ginerele lui Tov. Traian... se tăvălesc de risc toți guzganii din catacombele Bucureștilor la ce grozavii VĂ PRETAȚI.... Nasoale ***... Nasoale.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ere  •  2 noiembrie 2017, 9:57

nu inteleg de ce sunt terfeliti astazi doi campioni....doar pt a face jocurile cuiva.Cel putin V stanescu este un om extraordinar si l ati facut varza.Sunt un ziar de tot nimicul.....doar de ciobanul ala asculati.

Cătălin Tolontan  •  2 noiembrie 2017, 9:58

@ere: sa intelegem ca vi se pare logic ca, din banii bucurestenilor, sa fie finantat doua cluburi de baschet, unul al Armatei si celalalt privat. Nici macar serviciului juridic al primariei nu i se pare normal.

Tudor  •  2 noiembrie 2017, 10:53

Cernobil (Pripyat), Ucraina, oraș părăsit, 5mSv/a-1 Guarapari, Brazilia, 80 000 locuitori, pe malul oceanului, 800mSv/a-1 Intenții bune desigur, dar e ceva putred în Danemarca cu povestea oficială cu radiațiile.

Adi  •  2 noiembrie 2017, 10:55

In cazul GSP nu a fost eroare, ci prostie crasa. Cand "din calcule" iti iese rezultatul de mii de ori mai mare decat normalul, trebuie sa te sesizezi ca undeva este o eroare grosolana. Doar dupa explozia de la Cernobil s-au mai intalnit valori asemenatoare, in zonele unde a plouat...

Cătălin Tolontan  •  2 noiembrie 2017, 10:56

@Adi: Asa e, aveti dreptate, a fost o prostie din partea noastra.

haideusicfr  •  2 noiembrie 2017, 11:24

Roca de uraniu inteleg ,fosilele de mamut mai putin . Dar daca sunt radioactive de ce nu sunt mutate intr-un loc sigur inafara Bucurestilor ? De unde zid de titan ,de unde bani la muzeu? In orice caz laudabila initiativa ziaristilor ,bravo lor .

dorinteodor  •  2 noiembrie 2017, 13:31

Radiatii? Chiar vreti sa vedeti locuri cu nivel mare de radiatii ? exista locuri in care cam toti cei care cititi ati fost ore intregi fara sa va dati seama! oare unde e locul asta si de ce nu se iau masuri? este vorba de orice avion normal de pasageri pe orice ruta locala sau internationala.....dupa ce luati vre-un dozimetru in avion o sa vedeti cit de ridicol a fost articolul cu antipa....

Urod  •  2 noiembrie 2017, 13:34

@ticbis....pentru comentariul facut la articolul precedent... Sunt perfect de acord cu tine, ma simt mandru ca n-am fost in politica in acesti 27 de ani. Nu as fi reusit in politica decat dacă as fi devenit ca ei.... Tu ti-ai trimis fata in strainatate si bine ai facut, i-ai dat o viată demnă, eu am facut altfel.... am plecat chiar eu cu intenția de a-mi aduce familia toata cât mai urgent, am niste copii prea buni si nu pot sa-i sacrific, lăsându-i la mâna unor asemenea indivizi precum Secureanu, de care țara este plina.... Tot răul vine de la partide si de aceea nu se va indrepta nimic, absolut nimic... Tot incerc sa-l conving pe Catalin, că trebuie abordată altfel problema coruptiei.... @Catalin....am inteles, ca vrei sa ne arăti că ai reusit sa schimbi ceva.... Da, ai reusit pt că a fost vorba de ceva, dintr-o zona neinteresantă pt "baietii destepți ''.... Daca ieșeau bani, ar fi stat mamutul in poziția aia, mult si bine, nu s-ar fi luat măsuri, decât dupa ce s-ar fi înfruptat ei bine de tot... Îti spun asta nu să te descurajez, ci doar sa nu fii naiv...tu pentru ce crezi că vor să schimbe Codul Penal?!!! Oricum, multumesc pt răspunsul care mi l-ai dat l-a articolul despre Secureanu, sper ca si tu ai reusit să citesti raspunsul meu.....

bg  •  2 noiembrie 2017, 15:15

Nu am dorit sa introduc in comentariul meu nicio nota de repros. Am inteles inca de la inceput ca este o greseala facuta fara intentie, ci din neatentie. Se mai intampla, iar o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata. Conteaza principiile pe care le promovati si efortul constant de a va apropia de adevar. Stiu ca nu este deloc usor sa inoti contra curentului si in ape tulburi. Succes in continuare...

ticbis  •  2 noiembrie 2017, 16:08

@urod: Iti multumesc pentru empatia exprimata atat de onest vis-a-vis de comentariul pe care l-am postat pe articolul anterior. Ai perfecta dreptate si te felicit din inima ca ai parasit tara asta la timp; iti doresc sa-ti implinesti familia si copiii acolo unde traiesti, muncesti si te simti cu adevarat OM. Pentru mine a fost ceva mai dificil; in '89 nu mai eram chiar foarte tanar si am pierdut alti cativa ani dupa cu speranta ca Romania s-a schimbat, ca societatea va creste si va evolua asa cum aveam eu in cap modelele democratiei occidentale la vremea aia. Apoi au trecut anii, eu personal m-am realizat din toate punctele de vedere, insa Romania a ramas la fel de inapoiata si, mai mult, sufocata de o coruptie institutionalizata. Era prea tarziu pentru mine pentru un nou inceput pe alte meleaguri, desi n-as fi avut nicio problema de adaptare sau de competente profesionale, dimpotriva; insa nu mi-am riscat viitorul si viata copilului meu la ruleta ruseasca a acestei societati defecte pana la maduva. Eu sunt de mult imun, pot sa rezist la orice, dar cu fata mea n-as fi facut asemenea experimente, doar n-am innebunit! Asta a fost motivul pentru care am indemnat-o sa paraseasca tara asta, sa uite de ea si sa-si faca o viata normala intr-o tara normala. Mi-e dor de ea, o vad rar, nepotii mei nici nu vorbesc romaneste, dar toate sacrificiile astea palesc in fata stisfactiei de a o vedea traind bine, decent, intr-o societate corecta si normala, fiind implinita si fericita alaturi de familia ei. Da, ai dreptate: si eu cred ca problema coruptiei din societatea noastra ar trebui sa fie abordata altfel; si eu cred ca nu intotdeauna dl. Tolontan apasa si nimereste pe pedala corecta in privinta asta; mi-am explicat gandurile si teoriile in multe comentarii, de cateva ori am fost exilat pe black-listul blogului doar pentru idei, nu pentru limbaj sau pentru acuzatii gratuite. De exemplu, revenind la subiectul acestui articol, este frumos si nobil ca-si cere scuze dl. Tolontan pentru o greseala trecuta, desigur se poate ierta si scuza la modul general (orice om a gresit macar o data in viata lui). Aflam acum ca greseala n-a fost chiar fara rost: au fost izolate cu un gard de sarma relicvele radioactive si s-au afisat inscriptiile prevazute prin conventie internationala cu simbolurile de pericol de radiatii. Ei na, ca sa vezi... s-a rezolvat problema :)) Ce nu ne spune dl Tolontan este ce s-a intamplat cu OAMENII acuzati violent in urma stirii "bomba" pe care a lansat-o in public in urma cu un an. Ei bine, din cate imi aduc eu aminte, in urma "dezvaluirilor" domniei sale s-a lasat cu anchete de la ministere si institutii publice, cu amenzi, cu destituiri; au fost salariati si sefi de la muzeu care au clacat psihic, o parte au demisionat de frica, altii s-au cerut la pensie... S-au distrus destine, s-au frant cariere, s-au stigmatizat oameni... pentru ce? Pentru un gard de sarma si o placuta de avertizare? Nu e oare cam prea mare pretul platit pentru doar atat de putin? In fine, eu mi-am permis sa-i devoalez d-lui Tolontan si alte excese pe care le-a comis, dupa mintea mea, in alte cazuri prezentate de domnia sa pe blogul acesta, de la geanta de 40 de mii de euro din piele de nu stiu ce cumparata de Elena Udrea din spaga din Gala Bute si pana la directorul de banca care s-a dus acasa la client cand de fapt se intamplase exact pe dos. Si mai sunt si altele... Este adevarat, am apreciat laudativ prin comentarii o multime de articole si investigatii publicate de catre acelasi autor, insa derapajele ce intrec o anumita limita si care distrug artificial destinele unor oameni nu le voi accepta si nu le voi gira niciodata, indiferent despre cine e vorba. Mai mult, le voi comenta de fiecare data critic, chiar cu riscul de a fi blocat pe vreun black-list sau altul. Cui nu-i convin parerile cititorilor, fie ele chiar subiective, dar cu atat mai mult cand sunt obiective si argumentate, il sfatuiesc sa-si inchida spatiul de comentarii, e mai simplu asa. Pentru jurnalist e simplu sa bagi un user pe black-list daca a gresit cu ceva in comentarii; ma intreb pe ce black-list sunt pusi jurnalistii a caror greseli distrug oameni si destine??? Din cauza asta societatea noastra e macinata de putregai, din cauza asta sunt oamenii cum sunt; au ajuns ce-au ajuns... Ieri citeam o stire: ministrul apararii din Marea Britanie (in varsta de peste 70 de ani) si-a dat demisia din guvern pentru ca o jurnalista a afirmat intr-un interviu ca in urma cu 30 de ani acesta i-a pus mana pe genunchi la o reuniune oarecare. Nu mi-a venit sa cred; in sinea mea m-am gandit asa: "Bai, ce prostovan! Asta n-are imunitate nici cat Dragnea! Si nici nu e in stare sa se scoata cu un simplu "imi pare rau, am gresit" cum a reusit Tolontan in cazul Muzeului de Geologie!" Asta e de fapt ideea!!!

Nicu  •  4 noiembrie 2017, 21:16

Multumesc mult pentru investigatie (si pentru asumarea rapida a erorii initiale). Ca parinte vreau sa va multumesc pentru schimbarile initiate la muzeu de articol. Un lucru foarte important e ca copiii sunt mult mai sensibili la radiatii decat adultii, iar schimbarile facute chiar au avut un impact pozitiv. Inca ceva, daca in viitor vor apare stiri legate de radiatii, voi avea mai multa incredere in site-ul dv fata de altele. Am apreciat foarte mult comunicarea onesta si rapiditatea corectarii erorii.

SC  •  15 noiembrie 2017, 22:32

Cred ca cel mai bine ar fi sa nu mai insistati cu aceasta prostie jurnalistica. In continuare refuzati sa va faceti temele. Daca Dvs. sau eu murim, oasele noastre vor ajunge sa depaseasca "fondul" in sute, sau mii, sau zeci de mii de ani. Asta pentru simplul motiv ca uraniul este foarte solubil in apa (apa de ploaie, apa din panza freatica) si foarte usor mobilizat in fosfatii care constituie structura osoasa. Elefantul respectiv a fost donat de noi muzeului cu ocazia unei retrocedari, cand am constatat ca nu mai avem unde-l pune. Inainte de asta ne-am plimbat bine-mersi pe langa el... zilnic! Oricum, atunci era intr-o cladire, nu expus intemperiilor. Mai bine v-ati intreba de ce muzeul nu a avut fonduri pentru a pune in valoare exponatul si il tine in continuare in curte. Radioactivitatea e o falsa problema - un bau-bau intretinut de oameni care nu stiu ce vorbesc. Scuze, dar asta e realitatea

Laura  •  28 noiembrie 2017, 17:57

Oare scolile din Romania cum stau la acest capitol? http://metro.co.uk/2016/10/25/pupils-evacuated-after-rock-in-classroom-turned-out-to-be-radioactive-uranium-6214938/

Alex  •  5 august 2018, 7:39

Catalin, Cineva si-a pierdut jobul din cauza aberatiei de articol pe care l-ai scris. Acum ca stiu mai multe despre acest caz si e pacat ca ai ajuns sa faci jocuri. Pacat, chiar avem sperante si credeam in tine. Poti sa nu publici asta, e pentru tine doar.

Comentează