Documente: Cu 5 milioane de euro, Primăria a cumpărat retrogradarea la masa verde a echipei sale de baschet! La final pierde și locul!

Trei primari au contribuit la un aranjament unic în sportul românesc: bucureștenii rămân și cu banii dați și fără echipă în Liga Națională

miercuri, 8 noiembrie 2017, 7:00

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Pe acte.

Gazeta Sporturilor publică azi protocoalele din august 2013 și august 2017, ”semnate împotriva interesului clubului Primăriei”, după cum susțin numeroși angajați din CSM.

Oamenii sunt însă furioși și subiectivi.

Pentru că, de fapt, ceea ce s-a semnat la CSM București este o reușită fără precedent în sportul românesc.

Sub mandatul a trei primari:

  1. Sorin Oprescu – independent
  2. Răzvan Sava – PNL
  3. Gabriela Firea – PSD

S-au semnat protocoale și acte adiționale care au dus la:

  1. Retrogradarea echipei de baschet CSM București.
  2. Finanțarea cu 5,1 milioane de euro a unui club concurent, CSA Steaua.
  3. Dezvoltarea unui club privat, Atletic București, care a gestionat banii cum a vrut, lucru pe care îl face și în prezent.

Bucureștenii au rămas și cu banii dați și fără echipă!

A venit împreună cu Ponta, care era prim-ministru

În vara lui 2013, echipa de baschet CSM București, al cărei președinte era fostul baschetbalist stelist Petre Brănișteanu, termină Liga Națională pe locul 7.

O altă formație, Steaua – Atletic, promovează pe prima scenă.

La sala Steaua, cea de lângă AFI Cotroceni, are loc o întâlnire în patru.

”Au fost prezenți Petre Brănișteanu, George Boroi, șeful de la CSA Steaua, și Virgil Stănescu de la Atletic, care vine împreună cu amicul său Victor Ponta”, povestește un martor ocular.

Prim-ministru realmente pasionat de baschet, Ponta era fost junior la Steaua și amic cu Virgil Stănescu.

Lui Brănișteanu i se propune un parteneriat în trei: CSM – Steaua – Atletic.

Netolitzchi: ”Protocol defavorabil lui CSM!”

”Petrică nu e prost deloc și s-a prins din prima că e o chestie susținută politic! Dar mirosea tare rău. A încercat să-l convingă pe Oprescu să nu se bage, că e în dezavantajul Primăriei. Nu a reușit și atunci Brănișteanu s-a cărat înainte de semnarea protocolului”, rememorează un om din club.

”Protocolul a fost, cap-coadă, defavorabil lui CSM București”, spune și Anton Netolitzchi.

”Numele meu e legat de 40 de ani de echipa de baschet Steaua, însă trebuie să fiu corect și să spun că ce s-a întâmplat cu acest protocol e fără precedent în sportul nostru. Așa ceva n-am văzut și nici n-a existat!” Anton Netolitzchi

Fost mare baschetbalist, cu 130 de meciuri în echipa națională, Netolitzchi a câștigat 11 titluri de campion al României cu Steaua.

El s-a luptat pentru reînființarea secției de baschet la Steaua, în 2008.

Dar a lucrat și la CSM București, la secția de baschet, până la semnarea acestui protocol, ”o combinație fără seamăn”.

Retrogradarea echipei Primăriei printr-un act semnat de Primărie!

Publicul și oamenii din baschet pot vedea azi ce prevede protocoalele.

În 2013:

Asta înseamnă că CSM, care era în Liga Națională, a retrogradat deși ea dă banii!

De altfel, din punct de vedere sportiv lucrurile sunt foarte clare. Și aici s-au și încurcat autorii triadei.

Conform legii, fiecare club are un certificat de identitate sportivă eliberat de MTS și care este folosit pentru afilierea la orice federație și la orice competiție.

Practic, certificatul de identitate sportivă este un CNP pentru cluburi, unic și netransferabil de la o grupare la alta. Orice club se înscrie cu acest certificat în Registrul Sportiv.

Certificatul de identitate sportivă arată că CSM a fost declasat prin asociere. CSM a pierdut prin acest parteneriat, la masa verde, locul câștigat pe teren!

Steaua a jucat în prima ligă pe propriul certificat de identitate sportivă, cu care este înscrisă la FRB, iar CSM pe certificatul său de identitate, în divizia secundă.

Palmaresul s-a dus, în mod firesc, la fiecare echipă în funcție de rezultatele obținute.

Începând cu 2017, două echipe primesc palmaresul!

Prevederea retrogradării echipei cu identitatea CSM a rămas aceeași și în protocolul din august 2017.

Schimbare e la numele echipei din Liga Națională:

În plus apare ideea împărțirii palmaresului, ceea ce este o inovație nemaivăzută!

”Ca să ne arunce firimituri, Virgil Stănescu a făcut la FRB astfel încât, începând din 2017, să se treacă performanțele din Liga Națională în palmaresul ambelor echipe: atât Steaua, cât și CSM”, susține, râzând amar, un om din clubul Primăriei.

Asta e imposibil!

Ce spune FRB? ”Se numește cowinneri”

Ba nu e!

În baschetul nostru nu e imposibil!

Prin vocea președintelui Horia Păun, Federația Română de Baschet confirmă că ”CSA Steaua și CSM București își trec în ambele palmarese orice perfomanță vor realiza”.

-Domnule Păun, e adevărat că, începând cu acest campionat, CSM și Steaua, deși joacă într-o singură echipă, își vor îmbogăți și palmaresul fiecăreia?
-Da, se numește cowinneri. E dreptul lor.

-Deci dacă echipa ia campionatul, titlul va fi înregistrat la ambele?
-Da.

-S-a mai întâmplat așa ceva?
-Nu. Nu știu un astfel de caz.

Celelalte echipe din baschet află și ele azi.

Se încalcă astfel un principiu fundamental al competiției: egalitatea dintre participanți.

Altfel spus, echipa comună Steaua – CSM are o forță dublă a palmaresului! Ce câștigă o echipă se înmulțește cu doi în palmaresul total al baschetului românesc.

E ca și cum, de mâine, Clujul ar pretinde că reprezintă și o echipă de divizia secundă, să zicem pe Mediaș! Dacă Clujul ia campionatul i se va trece un titlu în dreptul său și încă unul în dreptul Mediașului?!

Cum poate FRB să accepte ca pe identitatea sportivă a unui club de divizie secundă să i se adauge o performanță obținută de un club din prima ligă, cu o complet altă identitate?

Dacă s-ar întâmpla așa ceva, vom avea mai multe titluri decât ediții de campionat.

”Palmares împărțit!? O amăgire servită unuia dintre parteneri!”

Mircea Cristescu, fost baschetbalist și actual vicepreședinte la „U” Mobitelco BT Cluj, e perplex: ”Nu am auzit de așa ceva și nici nu cred că e posibil ca un palmares să fie împărțit”.

„Palmaresul aparține întotdeauna echipei sub al cărei certificat de identitate sportiv s-a făcut înscrierea în campionat și aceasta e o regulă valabilă în toate sporturile, nu numai la baschet!”Mircea Cristescu, ”U” Banca Transilvania Cluj

Mircea Vulc, fost jucător, antrenor și director al CSU Atlasib Sibiu, una dintre vocile lucide ale baschetului nostru, susține că palmaresul aparține doar unei singure echipe de când e lumea și la toate sporturile.

-Domnule Vulc, avem cazul concret al echipei CSM CSA Steaua. Cui aparține palmaresul realizat în timpul parteneriatului?
-Mai există astfel de colaborări în liga națională. Avem la Timișoara și la Cluj. În mod normal, palmaresul aparține echipei sub al cărei certificat de identitate sportivă s-a făcut înscrierea. Așa e și logic. Numai o echipă poate pretinde palmaresul.

-În protocolul de acum două luni dintre CSM București și Steaua se specifică împărțirea palmaresului.
-E o glumă! Glumiți?

-Nu glumim, vom publica documentul.
-Nu am auzit așa ceva în toți cei 44 de ani de activat în sportul românesc.

-Cei de la federație susțin că în cazul în care CSM Steaua București ar câștiga titlul național, cele două echipe sunt cowinner.
-Noțiunea de cowinner este folosită greșit aici. Cowinner sunt două echipe diferite sau doi sportivi care au ajuns pe locul unu și nu pot fi departajați. În cazul de față, CSM București este doar o denumire. Nu există ca echipă. Să mai luăm un exemplu teoretic. Dacă această echipă câștigă titlul național și apoi încetează parteneriatul. Steaua păstrează locul în liga națională, CSM ar deveni campioana care retrogradează!? Numai aberații. Palmaresul împărțit  este o amăgire servită unuia dintre parteneri.

Cireașa de pe tort: la finalul asocierii, CSM pierde locul din Liga Națională!

Iar lovitura finală pentru CSM București este prevăzută, identic, în ambele protocoale, cel din 2013 și cel re-semnat în 2017.

”La expirarea duratei acestui Protocol, locul din Liga Națională de Baschet va reveni CSA Steaua București, iar locul din Liga I de Baschet va reveni CSM București” Înțelegerea dintre CSM și Steaua

La intrarea în înțelegere, CSM era în Liga Națională.

La ieșire, va pierde locul!

Primăria dă 5,1 milioane de euro și primește, la schimb, nu doar o retrogradare pe toată perioada asocierii, ci și pierderea definitivă a locului în momentul încheierii protocolului!

Steaua a profitat.

O recunoaște chiar George Boroi, fostul șef de la CSA Steaua.

 

„Contractele jucătorilor CSA Steaua CSM București erau semnate cu Atletic Baschet. Nu am dorit să implic instituțional clubul militar. De ce să răspundă Steaua în cazul în care nu ar mai fi fost bani pentru plata salariilor ?!” George Boroi, fost comandant CSA Steaua 

Primăria trage linie și observă că în urma asocierii:

Cu toate acestea, Primăria reînnoiește această înțelegere acum două luni.

Și nimeni n-a văzut că e o afacere îngrozitoare pentru CSM?

Ba da, însă cine a protestat și ce s-a întâmplat aflați în ziarul de mâine.

Gazeta a pus întrebări și Primăriei Capitalei, însă răspunsurile n-au venit până la încheierea ediției.

Save

Save

Save

Save

Protocolul dintre CSM și CSA Steaua 2013-2017

Protocolul dintre CSM și CSA Steaua 2017-2020

 

 

Citește și:

  1. Aranjament pesedist al Primăriei cu banii bucureștenilor: Oprescu + Firea = 4,7 mil. euro pentru echipa de baschet Steaua
  2. Clubul Primăriei a angajat un fost general MAI cu pensie de 15.000 de lei

Save

Save

Save

Comentarii (60)Adaugă comentariu

Enache  •  8 noiembrie 2017, 16:37

Suna a abuz in serviciu..

Cătălin Tolontan  •  8 noiembrie 2017, 16:38

@Enache: Cititi miine. Multumim!

General  •  8 noiembrie 2017, 17:00

@ticbis: Ce spui tu nu are sens. Tu zici ca, daca Manchester United se desfiinteaza maine, ca nu mai vrea patronul sa existe, oricine poate deveni Manchester United, atat timp cat in secunda imediat urmatoare desfiintarii primei societati acesta isi inscrie echipa in campionat si incepe sa joace fotbal. Tu vorbesti de plangeri dar uiti ca FRF e firma privata. Ei pot sa accepte in ligile lor pe absolut oricine. Si in orice liga. Asa cum au facut cu CSU Craiova, pe care au bagat-o direct in Liga 2. Nu inteleg, sincer, de unde reusiti voi sa scoateti ideile astea cum ca trebuie ”CIS la fotbal” ca sa iti pastrezi identitatea. Nimeni nu ma obliga sa imi tin echipa in functiune. Daca eu vreau sa o inchid, o inchid. Si nimeni nu-mi poate fura identitatea.

General  •  8 noiembrie 2017, 17:04

@Andrei F: Hai sa nu mai vorbim pe pareri, ci pe dovezi. Din punct de vedere legal, echipa lui Becali nu e Steaua. Nu are numele, nu are marca, are un CIS nou, eliberat in 2003. Pana la urma, chiar societatea pe actiuni e infiintata in 2003. Si inca ceva, faptul ca AFC a fost actionar la FC Fcsb nu ii confera fcsbului vreun drept asupra identitatii Steaua. AFC era un non-profit. Putea sa devina actionar la sute de societati pe actiuni. Atat timp cat FC Fcsb nu a avut niciun contact cu CSA Steaua, entitatea care detinea marca, numele, palmaresul, restul nu conteaza.

General  •  8 noiembrie 2017, 17:11

@ticbis: Asta e alta ineptie. Spete comerciale si spete sportive. Poate ca nu ati inteles inca, insa TAS-ul nu are nicio putere. Legile unei tari sunt peste legile sportive. Poate sa spuna TAS si UEFA ca fcsb e Steaua, daca legile din Romania spun invers, atunci asa e. Palmaresul e inclus in marca, deoarece marca inseamna tot ceea ce te face cunoscut. Daca a pierdut marca, e clar ca nu e Steaua. Pana la urma, uitati-va si voi. La meciurile Stelei, in liga a iv-a, sunt vandute fanioane cu palmaresul Stelei pe ele. FC Fcsb nu vinde astfel de produse, chiar daca zice ca le detine. Si nu poti scuza un furt cu altul. Doar pentru ca anumiti corupti din clubul Steaua au refuzat sa faca scandal cand Becali si-a inscris abuziv echipa in campionat nu inseamna ca Becali are acum dreptate. Daca echipa lui Becali era Steaua, avea numele Steaua si folosea macar una din emblemele Stelei. Iar palmaresul nu are cum sa-i apartina pentru ca acel palmares a fost castigat de clubul sportiv al armatei Steaua Bucuresti.

Andrei F  •  8 noiembrie 2017, 17:21

@General • 8 noiembrie 2017, 17:04 Se poate sa ai dreptate!Dar faci o mica greseala pe care o fac mai toti de la CSA .Nu recunosc transformarea din timpul AFC dar revendica tot pana in 2003 adica perioada AFC!!!Pai pe ce baza?Si prin asa recunosc ca aveau treaba cu AFC!Si daca Becali nu are nimic datoriile alea istorice nu ar trebui sa se intoarca si ele la CSA?Apoi nu poti sa spui ca CSA nu avea treaba cu AFC si ca AFC nu are treaba cu echipa lui Becali...Daca ar fi asa ...aia de la Armata 10 ani au avut orbul gainii si nu observau ca nu mai au echipa si in plus mai incheiau acte oficiale cu presupusul hot?

ticbis  •  8 noiembrie 2017, 19:35

@General: Bati campii: Daca nu mai ai chef sa-ti tii echipa in functiune, ai doua posibilitati: s-o inchizi/desfiintezi definitiv (caz in care palmaresul se opreste la tine), sau s-o predai oricui altcuiva pentru a continua activitatea de unde ai lasat-o tu (caz in care cedezi automat atat istoria cat si palmaresul sportiv, altfel nu se poate). CSA a ales in 2003 varianta a doua, deci a renuntat la toate drepturile sportive aferente fotbalului. PS: D-le Tolontan, imi cer scuze pentru off-topicul comentariilor mele; articolul este despre alt subiect, aveti dreptate.

ticbis  •  8 noiembrie 2017, 19:47

@General: In nomenclatorul FRF si al UEFA aceasta clona CSA nici nu exista; nu este afiliata la FRF si implicit nici la federatiile internationale. Este nimeni, zero, cu toata marca si numele ei. Daca tu crezi ca o echipa NERECUNOSCUTA si NEAFILIATA oficial de nicio federatie sau asociatie legala si profesionista din tara sau din lume are vreun palmares, e treaba ta. Visele nu costa bani!

Costel Ungureanu LSV  •  8 noiembrie 2017, 20:25

Nu inteleg cum accepta bucurestenii asemenea furturi. Multi accepta varianta datorita numarului de sportivi legitimati la echipele de juniori. Astia trebuie sa stie ca acest club a cumparat si cumpara in continuare tot ce misca la nivel juvenil. Toate performantele realizate la aceste niveluri sunt facute cu sportivi adusi de la Ploiesti, Constanta, Timisoara, Bistrita, Satu Mare, Baia Mare, cu antrenori adusi de la Baia Mare, Oradea, Pitesti, Timisoara. Toate astea pe banii bucuresteanului. Bugetul? In 5 ani a fost ridicat de la 3,5 milioane euro la peste 15 milioane euro. Bani privati atrasi? Putini. Un lucru dubios, dupa castigarea titlului suprem din handbalul feminin, contributia privata s-a diminuat an de an! Numarul copiilor inscrisi a scazut cu cca. 30% in ultimi 2 ani, potrivit anuarului sportului romanesc. In schimb, sumele macinate s-au dublat!

Ion  •  9 noiembrie 2017, 11:14

Dle Tolontan, toate bune si frumoase,...meritati felicitari. Numai ca exista ...un "dar". Dar, de ce nu va aplecati asupra finantarii clubului Steaua ? Si nu numai, Ministerul Apararii, al unei tari, membru NATO, detine : stadioane, sali de sport, si, in plus,echipe profesioniste, la diverse discipline sportive, tinute, iata, cu...bani publici. La unele discipline sportivii sint (si) incadrati, ca militari, desi fac doar sport,in timpul asta ei "aduna" grade si salarii mari ( vezi dna Lipa, sau Dl Boroi, etc. ) apoi aduna functii "de profil sportiv ( prin federatii, la cluburile lor,la ministere, etc: ) E corect ca prin matrapalzicuri- ca cel descris de Dvoasta , la bascket,- o echipa militara sa concureze cu echipe sustinute de vreun privat sau poate o primarie de oras mic ? ( La fel este si la Dinamo...ba chiar mai dubios, vezi asocierea Dinamo-Minister-Badea). Atata vreme cit Armata si internele sifoneaza bani publici, in sport, cit exista gradati care se ocupa exclusiv de sport ( ca dl Boroi, ca dl Talpan), mi se pare si ilegal si imoral, ca asocieri, precum cea descrisa de Dvoastra, sa persiste o anacronie si anume ...echipa sportive de minister militarizat. Cred ca nu voi apuca ziua sa citesc ceva produs de dvoastra,pe tema asta.

Comentează