Toyota își face reclamă pe tricourile CSM Steaua București, dar mașinile le ia clubul privat al lui Virgil Stănescu!

În plus față de 6,6 milioane de euro bani publici, Stănescu beneficiază de toate contractele de publicitate

miercuri, 29 noiembrie 2017, 6:52

UPDATE: Corina Ungureanu, fosta campioană mondială și europeană la gimnastică, a reacționat în secțiunea de comentarii de pe facebook, indignată de bugetul formației de baschet: „Nu comentez aspectele legale, dar nu pot să rămân pasivă la acest buget imens pentru o singură echipă de club, fie ea și puțin privată. Un milion de euro într-un sport fără rezultate notabile la nivel internațional, iar noi, la secția de gimnastică Petrolul unde activez, avem un buget anual de aproximativ 10.000 de euro! România este prea săracă pentru un buget atât de mare cum se întâmplă la baschet”. Comentariul integral poate fi citit AICI.

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Pe 10 noiembrie 2015, echipa de baschet Steaua CSM EximBank București anunța ”încheierea unui parteneriat  cu Toyota”.

Cinci mașini Toyota Auris intră ”în acest parteneriat”.

Termenul ”parteneriat” este preferatul ”entității” CSM Steaua București, una fără precedent în sportul românesc.

”Parteneriat” este util prin generalitatea sa; fiind vag nu știi ce se petrece în spatele lui.

5,1 milioane de euro dau Primăria și Armata, în 7 sezoane competiționale, bani publici cheltuiți conform managementului privat al lui Stănescu

Conform premiselor, transparența ar fi de la sine înțeleasă:

Făcând calculele, Atletic are de gestionat, în 7 sezoane, 5,1 milioane de euro de la Primărie și Armată și cel puțin 1,5 milioane  în 5 ani, de la EximBank.

Un total de 6,6 milioane de euro bani publici, iar suma crește prin continuarea în 2018 a contractului cu EximBank.

Dar deși sunt cluburi și bani publici, nu există nicio transparență în folosirea sumelor și a bunurilor, așa cum sunt cele cinci mașini Toyota dobândite printr-un contract de publicitate.

Gerald Lee (stânga) și Marko Marinovici, jucători ai CSM Steaua în 2015, alături de una dintre mașinile Toyota / foto: steauabaschet.ro
Gerald Lee (stânga) și Marko Marinovici, jucători ai CSM Steaua în 2015, alături de una dintre mașinile Toyota / foto: steauabaschet.ro

De ce nu?

Pentru că toți banii și bunurile sunt gestionate de clubul Atletic, al lui Virgil Stănescu.

Fiind privat, el nu e obligat să spună publicului cum stau lucrurile.

În cazul contractului cu Toyota, cele cinci mașini sunt folosite la echipă, de unii jucători, și rămân, la finalul celor 4 ani, în posesia clubului Atletic, susțin sursele ziarului.

Introdus de Ponta la Oprescu

Cum de a reușit Stănescu să convingă și Primăria, și Steaua să participe la jocul ”Voi dați echipele înregistrate, palmaresul și banii, eu îi gestionez și iau sponsorizările”?

”Stănescu a ajuns în Primărie prin intermediul relației cu Victor Ponta”, susține un om din CSM București.

Victor Ponta e cel care l-a introdus pe fostul baschetbalist la Sorin Oprescu.

Relația Oprescu – Ponta, ”un mentorat transformat în amiciție” – sursă PSD, e mai puțin cunoscută publicului, dar e foarte intensă.

”La rugămintea lui Ponta, primarul l-a preluat pe Virgil Stănescu și i-a acceptat pretențiile acestuia”, completează tabloul persoana din clubul sportiv al Primăriei.

Când Stănescu promitea Stelei că-i va aduce 300.000 de euro pe an, el avea deja 500.000 de euro, garantați de Primăria lui Oprescu!

Bani care au crescut apoi la 900.000 de euro sub penelistul Răzvan Sava și au fost prelungiți până-n 2021 de Gabi Firea.

E interesant. O înțelegere multianuală, mai puțin obișnuită atât în Armată, cât și la Primărie.

Cu tot acest buget, cel mai mare din baschetul românesc, echipa n-a câștigat niciun trofeu în cinci campionate consecutive.

Un contract ”pe spatele” Stelei CSM e încasat de Atletic

Imagine din octombrie postată pe Facebook de Steaua Baschet: pe spatele tricourilor de antrenament ale Stelei apare Toyota / foto: Facebook / Steaua Baschet
Imagine din octombrie postată pe Facebook de Steaua Baschet: pe spatele tricourilor de antrenament ale Stelei apare Toyota / foto: Facebook / Steaua Baschet

Gazeta l-a rugat pe Virgil Stănescu să detalieze ”parteneriatul” dintre echipă și Toyota.

Care ”parteneriat” e, de fapt, un contract între Toyota și Atletic.

Toyota dă mașinile.

Atletic ține publicitate în acest contract realizat la propriu ”pe spatele” echipei cu trei titulaturi, toate publice: CSM Steaua EximBank.

Căci pe spatele tricourilor de antrenament apare numele Toyota.

Pe tricourile de joc e inscripționată sigla EximBank, pe față, și cea a SuperBet, pe spate.

Și Toyota, și Virgil Stănescu au refuzat să ofere detalii despre contractul de publicitate.

”Având in vedere faptul că acest contract conține clauze de confidențialitate semnate de părți, vă aduc la cunoștință faptul că nu vă putem da detalii privind cele întrebate de dumneavoastră”Virgil Stănescu

Comandantul CSA Steaua: ”Atletic s-a angajat că ne aduce 300.000 de euro”

Cristian Petrea, comandantul clubului Steaua

Colonelul Cristian Petrea știe că Toyota, căreia clubul public îi face reclamă pe tricouri, ”a semnat direct cu CS Atletic”.

Spune că e un contract benefic clubului Armatei.

-Domnule Cristian Petrea, în urmă cu doi ani, Toyota România a devenit partenerul echipei de baschet masculin CSM CSA Steaua. Între cine a fost încheiată înțelegerea?
-Parteneriatul cu Toyota a fost semnat cu CS Atletic, conform înțelegerii existente între Steaua și Atletic. Este parte din strategia lui Atletic de a sprijini financiar activitatea echipei de baschet. Așa le-au fost asigurate autoturisme jucătorilor.

-Este normal  să folosească CS Atletic brandul Steaua și să administreze sponsorizările, iar la final să rămână și cu produsele?
-Înțeleg ce vreți să spuneți, dar conform protocolului, CS Atletic s-a obligat să sprijine echipa cu un buget de 300.000 euro pe sezon competițional. Este o sumă consistentă. Suntem conștienți că se folosește de parteneriatul cu Steaua și de brandul Steaua pentru a aduce aceste sponsorizări. Dar numele Steaua, care este cel mai puternic brand din sportul românesc, nu e suficient întotdeauna pentru a atrage sponsori.

-CS Atletic nu se substituie direcției de marketing a clubului Steaua!?
-Avem un birou de marketing format din trei oameni, dar cu greu reușim să finalizăm o sponsorizare de 50.000 de euro. Acum ne chinuim să atragem un partener la echipa de handbal care să vină cu un sprijin de 100.000 euro. Eu cred că parteneriatul cu Atletic este un câștig de ambele părți.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Asgaard  •  29 noiembrie 2017, 7:36

Stati un pic..., "Steaua cel mai puternic brand din sportul romanesc", un club mamut nu reuseste sa atraga sponsorizari mai mari de 100.000 euro, dar reuseste sa cheltuiasca milioane de euro anual...Frumos!!! Oare ce suma vars lunar, indirect, catre acest club?

Tavi  •  29 noiembrie 2017, 7:47

Respect pentru adevarul pe care continuati sa il livrati publicului.

Cătălin Tolontan  •  29 noiembrie 2017, 7:48

@Tavi: e treaba noastra, nu trebuie sa ne multumiti. Dupa cum nu are nici un sens sa va suparati pe mesager cind informatiile va enerveaza. De fiecare data informatiile sunt publice si va apartin, noi nu facem decat sa le cautam si sa vi le aducem.

haudinamo  •  29 noiembrie 2017, 8:16

Ar fi misto ca stadionul sa se numeasca Toyota, asa cum e la marile stadioane ale marilor echipe. "Ghencea" suna a termen din zona serviciilor de salubritate iar simplu "stadionul Steaua" suna a club care nu poate sa atraga sponsori. Si acuma intrebarea intrebarilor: daca domnul cu epoleti nu reuseste, desi se chinuieste, sa gaseasca sponsori de 50k sau 100k, cum D-zeu va gasi dansul sponsori de 4-5 milioane cand o sa ajunga echipa de fotbal in divizia b?

m35m3r  •  29 noiembrie 2017, 8:24

respect Tolo pentru ce faci...sa intram nitel si in sectia de fotbal a CSA Regal Talpan Steaua....?

Andrei F  •  29 noiembrie 2017, 8:26

Domnule Tolontan,eu am facut ,,greseala ,,si am citit din protocoalele semnate intre Stanescu,CSA STEAUA si CSM...Eu am inteles ca Stanescu se obliga sa aduca cel putin 300000 de euro anual tocmai pentru ca se foloseste de marca Steaua...Asta scrie in Protocoale!!!Asta inseamna Management si Marketing lucru pentru care a fost adus Stanescu si domnul are studiile facute pentru asa ceva...Altfel clubul lui Stanescu cat o fi el de privat de unde sa aduca bani?Este o fundatie!!!!Este publica prietenia dintre Stanescu si Ponta dar uitati de data aceasta sa mentionati ca protocoalele au fost prelungite si intre CSA STEAUA si Stanescu si intre CSA Steaua si CSM in 2016 si 2017 cand prietenia lui Ponta atarna la negativ....Eu am auzit ca Ponta a fost dat afara din PSD cu strigaturi...Dumneavoastra stiti altceva?Despre cat de puternic este clubul CSA Steaua la atragerea de sponsori puteti contabiliza la celelalte sectii sportive...Asa se poate ca si echipa de fotbal din Liga a 4 sa plece cu un buget declarat de 300000 euro dar intre timp sa fi atras sponsori potenti financiar si bugetul sa se fi dublat...Si asta in Liga a 4!!!

Luca  •  29 noiembrie 2017, 8:58

Totul se face pe baza de carnet de partid! Probabil Lacatus&Talpan se bazeaza pe aceleasi smecherii patentate la sectia de baschet . Ps Nu pot sa cred ca un brand care valoreaza 37 milioane € , nu poate atrage sponsori !!! Ori marketing ul e slab , ori Talpan a umflat suma special pt Becali. Negoita ne va spune in curand care e suma corecta :-)

Jalabert  •  29 noiembrie 2017, 9:05

Totul cu acceptul justitiarului Talpan.))))))

Dan  •  29 noiembrie 2017, 11:42

@Domnu' TOLO: Daca circuli destul de mult prin Bucuresti, nu ai cum sa nu dai peste masinile KIA conduse de oficialii FC Fcsbului. Pe ele, scrie foarte frumos, cu culoare alba, urmatorul mesaj: “FC Steaua Bucuresti powered by KIA”. Si asta in ciuda deciziei cu numarul 989A/2016 din data de 21 decembrie 2016 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a IV-a Civilă, pronunţată în dosarul nr. 31705/3/2015

Ady  •  29 noiembrie 2017, 12:22

Rămân cu aceasta declarație a Comandantului ( apropo îl mai țineți minte pe Arkan și FK Obilic? ) Avem un birou de marketing format din trei oameni, dar cu greu reușim să finalizăm o sponsorizare de 50.000 de euro. Acum ne chinuim să atragem un partener la echipa de handbal care să vină cu un sprijin de 100.000 euro.

Remus  •  29 noiembrie 2017, 12:45

dl Tolontan. astept si un articol despre cum Kia foloseste numele Steaua pt echipa FC FCSB pe masinile lor.

Kyro  •  29 noiembrie 2017, 13:36

@Dan - Poate ar fi bine sa citesti si tu decizia aia. Se interzice doar firmei detinute de Becali sa foloseasca SEMNUL "Steaua Bucuresti" nu si altei entitati din tara asta...

Mircea  •  29 noiembrie 2017, 14:06

@Kyro • 29 noiembrie 2017, 13:36: Si e legal? Pentru unii muma, pentru altii ciuma?

Bomb  •  29 noiembrie 2017, 15:03

Nu este becali de brand-ul Steaua dar nici burtosii astia de ***. Legat de sponsori, numai statul impins de interese politice poate directiona catre un club sume de peste 1 mil de euro. Banii privati ,,meleoanele''nu vin in sportul romanesc pt ca nu avem sport, noi avem barfe, smenuri si circ.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosu  •  29 noiembrie 2017, 15:41

Romania e o tara corupta plina de hoti si puturosi in absolut toate institutiile . Mi se face sila numai cand aud numele tarii .

Cătălin Tolontan  •  29 noiembrie 2017, 15:42

@Cosu: tara nu e ceva ce a plouat din sus. Tara o facem noi, fiecare generatie, pe rand. Si nu, nu cred ca e o tara de ***, dupa cum nu exista tari fara de speranta. Depinde de noi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  29 noiembrie 2017, 15:45

Observ ca Gazeta s-a fastacit in a raspunde intrebarilor trimise de Steaua Libera. Ca cititor, sunt dezamagit. Stii si tu, Tolo, ca n-ar avea stimabilii tai colegi cum sa raspunda abuzurilor (din punct de vedere legal) facute de ziar. Si nici tu. Nici macar sa motivati "erorile" (nu sunt erori) nu ati avea cum, daramite sa le indreptati. Sunt curios daca veti scrie macar despre intrebarile adresate Gazetei din partea comunitatii Steaua Libera. Mai mult ca sigur nu, simplele intrebari formulate acolo ar deschide ochii multora si ziarul la cate lucrezi nu vrea asta. Mentionez ca nu sunt de acord cu ideologia celor de la Steaua Libera, dar intrebarile trimise pe e-mail-ul redactiei sunt pertinente si neasumarea unor raspunsuri genereaza multe suspiciuni in privinta Gazetei. Sunt, iarasi, curios daca macar comentariul acesta va trece de "filtre". Stim amandoi ca n-are de ce sa nu treaca, dar parca vad ca asa va fi.

Cătălin Tolontan  •  29 noiembrie 2017, 15:46

@lucian: noi raspundem prin ceea ce scriem in fiecare zi. Acesta e raspunsul. In rest, raspund tuturor emailurilor, astept intrebarile pe [email protected]. Multumesc.

kla2005  •  29 noiembrie 2017, 16:17

@Lucian: Dle Lucian, banuiesc doar ca sunteti un membru al "Stelei Libere", daca ridicati problema asta. De aceea va intreb si eu pe dvs., cu tot respectul: Unde e contractul intre CSA si Steaua Libera pentru utilizarea "marcii notorii"? Cu cea mai mare seriozitate va intreb.

Urod  •  29 noiembrie 2017, 17:51

Nici un rezultat al unei echipe, nu justifica ***....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dede dudu  •  29 noiembrie 2017, 18:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

viorel  •  29 noiembrie 2017, 18:34

O mocirla sulfuroasa in care se scalda institutii publice care se doresc a fi respectabile: Primaria capotalei, MApN si Eximbank, dar se dovedesc a fi doar o suma de interese meschine, personale si politice ***. O mizerie care trebuie sa inceteze!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  29 noiembrie 2017, 19:30

@Man on the Silver Mountain: imi pare rau ca ati plecat din tara. Fiecare vointa care pleaca e o greutate mai mare de a schimba lucrurile aici. Dar, intr-un fel, sunteti tot aici, dovada ca va doare ce se intimpla.

Man on the Silver Mountain  •  29 noiembrie 2017, 19:31

Domnule Tolontan, felicitari! Dispuneti de o voce si o platforma online care nu poate, nu are cum sa treaca nebagata in seama, ca cererile acelea la institutiile statului ramase fara raspuns. Inca o data ma intreb cate se puteau face cu acesti bani, sau cu alte zeci de milioane cheltuite in acelasi mod, de catre primarie in cartierele din Bucuresti. Pentru ca copiii nostri sa practice sportul de masa si sa creasca sanatos! Multi am plecat din tara domnule Tolontan tocmai din aceast motiv. Pentru ca copiii nostri sa aibe acces la aceste lucruri simple si atat de normale cum este infrastructura pentru sportul de masa.

sundance kid  •  29 noiembrie 2017, 20:00

Cataline ma scuzi ca ma adresez la pewrs 1 sing dar imi esti prea drag insa am o rugaminte la tine . Eu sunt ala cu dictatura . Zau au trecuty 28 de ani nu 27 cum sustin unii sugerind ca mai e ti1mp ! Deci ce vreau sa te rog ? De doua zile antena 3 si altii ma bombardeaza cu stirile legate de canibalul ala din sfantu gheorghe care dupa ce la omorit pe omul ala s-a asezat la masa si i-a mincat picioarele limba ochii si ce mai ramasesera pe acolo si apoi trec la satu mare unde vecinii ne raspund foarte calmi cum vecinul s-a apucat acum 3 zile sa -si omoare pe rind pe mamaie , apoi a trecut la tata ca sa isi termine crimele cu mama pe care a asteptat-o in statia de autobuz mama fiind surprinsa ca dse obicei era asteptata de sot nu de fiu ! Zau i-a atitudine !

Alin  •  29 noiembrie 2017, 23:03

E greu de acceptat, pentru toți cei care iubim cu adevarat Steaua, ca cel mai important cotidian de sport din Romania jigneste constant tot ceea ce reprezintă un club care a dat atât petru Romania. E strigător la cer ca voi, ca formatori de opinie faceti acest lucru încălcând cu nonșalanță o hotărâre judecătorească care spune atât de clar ca fcsb nu este Steaua!!! Dragă tolo, am apreciat mult anchetele tale anterioare, însă atitudinea ta si a ziarului fata de clubul Steaua dovedește doar ca menirea nobila a presei, de a sluji adevărul și de a denunța abuzurile pălesc în fata intereselor meschine, de ordin strict financiar, legate ombilical de societatea comercială inscrisa abuziv in liga 1 in anul 2003, aparținând unui cioban a cărui faima vi se datorează aproape exclusiv. Când vei avea curajul sa recunoști asta, când vei avea puterea sa spui deschis ca fcsb este momentan un produs mult mai apetisant pentru ziar, iti vei recîștiga un cititor.

Andrei F  •  29 noiembrie 2017, 23:35

Cum se poate ca cineva sa raspunda la o intrebare care nu a fost pusa inca?Va rog sa urmariti----Cătălin Tolontan • 29 noiembrie 2017, 19:30--------------Man on the Silver Mountain • 29 noiembrie 2017, 19:31.......................,,Domnule Tolontan, felicitari!,,

barde  •  30 noiembrie 2017, 4:27

totusi, pentru ce ditamai bugetul? jucatorii de la steaua nu sunt cine stie ce, n`ar trebui sa aiba salarii imense.

Alexbibiricã  •  30 noiembrie 2017, 7:40

@Alin ... sustii hotia + deturnarea banului public. Numai bine ! De la un stelist... pt. toti suporterii Stelei.

Doc  •  30 noiembrie 2017, 8:25

Ce sa raspunda Tolontan la intrebarile puse de Steaua Libera!? *** De ani de zile exista cluburi in care primariile varsa bani publici fara rost, insa acum, de cand Steaua i-a luat jucaria lui becali, toate tunurile si dosarele au ajuns pe pagina intai! Catalin Tolontan, cand gsp se vinde la tarabe cu reclama pe toata pagina intai, ce avantaj au cititorii? Nu seamana cumba cu reclama la Toyota?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihnea  •  30 noiembrie 2017, 17:36

Rusine VIRGIL STANESCU atat pot spune... Desi sunt sigur ca te *** de vorbele mele, dar sunt pertinente. Cu ce esti tu mai deosebit ca alti mari baschetbalisti ai tarii noastre de beneficiezi de toate aceste lucruri...?! RUSINE INCA O DATA !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nick70  •  1 decembrie 2017, 0:14

e ca naiba ,contribuabilul este furat pe fața ,când pui întebări ți se pune pumnul în gură ,cei responsabili îți dau răspunsuri nici măcar frumos ambalate ,îi scot înainte pe generalii habarniști ,mai un comunicat de amenințare de la nea talpan ,și mai sunt și aștia de „Steaua liberă” cei care ne spun frumos ambalat că e normal să furi bani de la contribuabil sa-ți faci echipa de fotbal sau orice ca să gâdili ceva orgolii.

Comentează