După bătaia din Piața Victoriei și înaintea mitingurilor PSD: să nu dărâmăm încrederea în jandarmi, că vom ajunge să ne reglăm conturile între noi!

Ce se va întâmpla la mitingurile PSD dacă vor apărea ”transmițătorii în direct de pe facebook”?

luni, 4 decembrie 2017, 3:49

 

Microbiștii știu bine Jandarmeria, ”scutierii” de pe vremuri.

Suporterii au trăit momentele din anii ’80, în care tribunele iernatice îi luau pe milițieni la bulgări, iar uniformele se apărau cu scuturile în cap! Cel mai bine bulgării se fac atunci când e nițel de umezeală afară.

Ne chinuiam pe vremea lui Ceaușescu și scenele arătau suprarealist, pentru că nicăieri în România comunistă nu se pomenea așa ceva, civili sfidând în mod sistematic uniformele.

În afară de momentele cu totul speciale și îngrozitor pedepsite, Brașov 1987, era de neimaginat să poți înfrunta autoritatea în spațiul public.

Pe stadioane însă, cultura protestatară a fost mereu la ea acasă.

Stadioanele acelor ani erau piețele de astăzi, forme hibride și imperfecte ale unei democrații atunci interzise, astăzi pusă la încercare.

Cum era huiduit Valentin Ceaușescu

Gândiți-vă!

Un membru al dinastiei Ceaușescu sau ministrul de interne fluierați la scenă deschisă. Oamenii se întorceau către oficială și transformau gestul în ceva direct și personal.

Totul sub privirile forțelor de ordine.

Pe stadion a apărut procesul de coabitare neoficială și instabilă, dar reciproc avantajoasă, între uniformele care asigurau ordinea și protestatari.

Scutierii nu năvăleau în tribuna dinamovistă, de pildă, ca să-i salte pe cei care-l apostrofau pe fiul dictatorului. Ar fi provocat vărsare de sânge și nu făceau decât să transforme o iritare verbală într-o violență fizică.

Ba chiar s-a ajuns la momentele din  16 martie 1985, când la un cuplaj bucureștean pe ”23 August”, Miliția s-a dat, practic, la o parte în fața celor peste 100.000 de oameni care au rupt gardurile și au coborât spre gazon.

Părea că va urma o tragedie.

Ziua când am evitat ca pe ”23 August” să se petreacă un masacru ca pe Heysel

Jurnalistul Daniel Nanu a făcut o reconstituire inedită a acelor momente.

E util să le căutăm înțelesul azi, când taberele din societate par ireconciliabile și ambele îi acuză pe jandarmi.

Mai ales că, după Piața Victoriei, vor urma și manifestațiile, legitime, ale membrilor PSD.

Să învățăm din propriul trecut.

În 1985, pe ”23 August”, în fața pericolului ca oamenii să fie striviți între mulțimea care presa, gardurile de fier și treptele înalte de beton, umanitatea a câștigat.

Așa au ajuns Andone, Rada sau Belodedici să se sprijine de umerii suporterilor rivali când băteau un corner sau băgau o alunecare.

E ca și cum azi, la mitingul PSD, oamenii s-ar sprijini calmi pe Mălin Bot. Și invers.

39 de oameni au decedat, majoritatea striviți, pe 29 mai 1985, pe stadionul Heysel din Bruxelles

Toate acestea se petreceau în România lui 1985, în plină sărăcie și ostilitate între regim și cei mai oprimați cetățeni ai Europei.

Pe ”23 August”, îngerii din noi ne-au învins demonii.

Ceea ce nu s-a întâmplat doar două luni mai târziu în inima continentului, pe stadionul Heysel, când la Juventus – Liverpool au murit zeci de oameni în condiții asemănătoare celor de pe ”23 August”.

Ultrașii anti și pro PSD

Astăzi, libertatea nu mai e doar monopolul stadioanelor.

Și nici fanatismul.

Dacă privești imaginile bătăii din Piața Victoriei vei regăsi comportamentul galeriilor, deși atât mâna de manifestanți implicați în scandal, cât și bătrânul bătut, el însuși violent verbal și fizic, nu au nicio treabă cu stadionul.

 

Ei se comportă însă ca ultrașii, atât în limbaj, cât și în gesturi, coalizări și acuzele la adresa jandarmilor.

Fiecare parte se consideră nevinovată, îndreptățită la violență și ostracizată de către jandarmi.

”E incredibil! Ați văzut cum doar o doamnă blondă se duce la omul căzut lat, în timp ce manifestanții dau năvală să-l scape pe ăla care a dat cu pumnul?! E ca pe stadion”, a sunat azi, la redacție, Adrian Porumboiu.

Fostul mare arbitru întâlnise scene asemănătoare de sute de ori în cariera lui și le-a regăsit într-un timp și într-un loc unde nu se aștepta.

E adevărat.

Imaginile lui Răzvan Prepeliță arată cum protestatarii fug nu către rănitul cu fața în sânge, ci către Sandi Matei, pentru că e ”al lor”. 

În același timp, pe toți îi leagă acuzele la adresa jandarmilor.

Chiar azi, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a cerut imperativ demisii pentru că a văzut cum ”jandarmii sunt prieteni cu golanii”.

De ce stabilesc jandarmii relații strânse cu cei mai turbulenți

Nu am niciun partizanat cu jandarmii.

Ca jurnalist, îi studiez de 25 de ani.

Am încasat bastoane pe cocoașă, la grămadă, în anii ’90, când relatam despre galeria Rapidului, la o celebră înfruntare de la Brașov.

Tibia e sensibilă și acum de la alte meciuri din București sau provincie, în vremurile în care jandarmii nu acceptau jurnaliștii băgăcioși. Le plăcea să dea cu bocancii.

Dar, în timp, cu efort propriu, cu bani de la contribuabilul român și de la UE, comportamentul lor s-a schimbat sensibil în bine.

Mulți dintre jandarmi au fost școliți afară.

Schimburile de experiență cu polițiile și forțele de ordine din alte țări sunt consistente.

Mai ales în domeniul ultrașilor și grupurilor radicale, jandarmii au o bază de date complexă și construiesc relații ”face to face” cu acești oameni.

Da, jandarmii întrețin relații la vedere cu cei din grupurile de ultrași sau de manifestanți ”profesioniști”! Merg cu ei în țară și în străinătate, se sună, îi monitorizează și se contactează în dublu sens pe facebook.

Încrederea reciprocă între ei și oameni, inclusiv cu cei mai turbulenți, e baza profesiei celor care apără și restabilesc ordinea publică.

Pentru cineva din afară, relația poate părea excesiv de familiară, dar scopul e ca:

  1. Manifestanții cei mai aprigi să se simtă ei înșiși protejați și arbitrați de cineva cât de cât neutru.
  2. Acești oameni înclinați spre protest sau chiar spre violență să știe că există o limită și, dacă o depășesc, apar consecințe.

Jandarmii îl cunoșteau pe Matei și nu le putea scăpa

Când jandarmii nu l-au dus pe Sandi Matei la secție în momentul lovirii lui Nicolae Tiurbe au făcut-o pentru că tensiunea creștea, iar reținerea în acel moment nu schimba datele problemei.

Nu înseamnă că au intervenit impecabil. Au pierdut câteva secunde și l-au scăpat. În tumult și în mulțime nu există impecabil, ci doar posibil. 

Dar îl știau pe Matei, nu le putea scăpa în necunoscut și au revenit cu forțe suplimentare într-o oră.

Între timp, probabil că ofițerii văzuseră și imaginile lovirii, s-au convins că Matei a lovit și l-au ridicat.

Apropo de imagini, ele întârzie să fie făcute publice și aici autoritățile greșesc. Oricât de mult ar șoca, e normal să știm ce s-a petrecut.

Protestele inutile ale celor ridicați

Duminică seara, la Antena 3, Mircea Badea, care a abordat calm și lucid momentul, a propus însă o logică de eprubetă când a comparat intervenția din Piața Victoriei cu cea de la Boureanu sau de la șeful de clinică reținut.

El susținea ideea că s-a acționat diferit. Concluzia nerostită, dar indusă: prea permisiv în piață.

Da, s-au tratat diferit momentele.

Ca forță de ordine nu acționezi la fel într-un grup radicalizat ca atunci când te afli în fața unui  singur om.

Pe de altă parte, prietenii și ”coechipierii” de protest ai lui Sandi Matei au vociferat când jandarmii au revenit. Dar degeaba.

Ei încă o fac pe facebook, susținând că nu trebuia ca jandarmii să-i ia și pe ei și să-i amendeze. Aici ei sunt niște ultrași neprofesioniști și se alintă. Pentru că duba și amenda sunt riscul dacă te opui, tragi de cel reținut și de oamenii în uniformă!

Nu e treaba manifestanților să facă cercetări în stradă și să decidă ei în locul jandarmilor sau al poliției cine poate fi chemat la secție.

Mai ales că povestea nu se încheie aici.

Ce se va întâmpla la mitingurile PSD?

Urmează zile complicate pentru toată lumea.

Vor ieși în stradă simpatizanții PSD.

Ce se va întâmpla? Hai, ziceți, sunteți în direct pe facebook!

O regulă de bază a evenimentelor cu risc presupune separarea taberelor.

E valabil la mișcările civice, pe stadioane, pretutindeni.

Separarea se gândește dinainte, se planifică, toată lumea e de acord și nu o ia nimeni la modul isteric drept o restrângere a drepturilor civile dacă nu te lasă pe tine ”albastru” să pătrunzi printre ”roșii”.

Prin ambele tabere se plimbă, nestingheriți și neutrali, ca să meargă treaba, ”servitorii” publici: polițiștii comunitari, jurnaliștii, oamenii de la primării, pompierii, medicii, jandarmii și salvamarii dacă e cazul.

Ce te faci însă când cei care se presupune că ar trebui să se străduiască să fie imparțiali au ajuns vădit partizani și sunt receptați drept ”tabără adversă”?! E ca și cum am începe să huiduim ambulanțele că sunt ”cu ceilalți”.

Complicat.

Un test pentru stat și pentru noi

Un lucru e însă clar: să lăsăm în afara discordiei jandarmii, SMURD, poliție și toate celelalte servicii publice fără de care revenim repejor în peșteri!

Pasiunea democratică se poate derula doar dacă ne bazăm pe numitorul comun al imparțialității lor de a asigura respectarea legii.

Să fim cu ochii pe ei, să le cerem să acționeze legal, să taxăm abuzurile, însă să înțelegem ce fac, de ce și, mai ales, să nu fim aistorici.

Nu sunt singurele tulburări de stradă din România, țara a trecut prin momente muuult mai delicate, aproape neîntrerupt din ’89 și până pe la ultima descălecare a minerilor.

România democratică a răzbătut.

Ceea ce trăim e un test al statului, al cetățenilor și, precum atunci când cei 100.000 de oameni se îndreptau amenințători spre gazon, un test al îngerilor din noi, convocați ca să-i luăm la bulgări, să reziste și să ne ajute.

 

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Liviu Dragnea  •  5 decembrie 2017, 9:44

Tolo, bine a zis Mircea Badea. Exact ca la Boureanu a fost situatia. Boureanu a lovit primul, exact ca pesedistul batran, apoi a venit replica politistului in legitima aparare, cum facu si Matei. N-as fi crezut ca Mircea Badea poate fi atat de obiectiv sa ceara nu stiu cate luni de puscarie pentru mos, cum a primit si omologul sau in ale lovirii, Boureanu. Dar cum se zice, oamenii au resurse nebanuite.

V  •  5 decembrie 2017, 9:46

Corect si la obiect, felicitari !

di livio  •  5 decembrie 2017, 9:55

Malin Bot nu-i jurnalist si il dai exemplu de jurnalist pe Daniel Nanu...Ioanitoaia, Nanu si Geambasu s-au comportat cu Daum ca Bot cu pesedistii...si PSD-u ii grup infractional organizat...presa zice asta, nu io...o sa mai iau un cartonas galben conform regulilor comunitatii...regulili astea nu li se aplica lu Nanu si Geambasu

andrei  •  5 decembrie 2017, 10:09

Domnule Tolontan , citez din ultima dvs. postare : ,,este dreptul simpatizantilor unui partid sa faca miting ...'',dar pe 9 decembrie nu simpatizantii fac miting , ci chiar partidul ! Memoria dvs. ce va spune ? Ati vazut simpatizanti PSD iesind de capul lor la vreun miting ,sau numai cu forta, cu microbuze si autocare din teritoriu ,unde primari PSD-isti forteaza cetatenii sa participe la aceste adunari !? Ce va spune memoria ? Nu va amintiti ? Iar ,,simpatizantii "carui partid erau cei cca. 600.000 de oameni care au iesit pe strazi la inceputul anului ? O sa vedeti ca si de aceasta data se intampla la fel ! Am avut ocazia sa vad pe strazile din apropierea Stadionului National care plecau in masa de la marele miting facut pentru sustinerea candidaturii lui Ponta, vorbind intre ei si injurand pe cei care i-au adus acolo cu forta !Asta in timp ce ,,grandiosul miting" nici nu incepuse ! Asta este , la mitingurile PSD-ului nu vor fi decat oameni adusi cu forta sau in interes propriu (de pilda asistati social ) . Ati vazut vreodata simpatizanti PSD iesind la vreo manifestatie din proprie convingere ? Eu nu am vazut si nu am auzit !!

basil  •  5 decembrie 2017, 10:20

Vad ca unii sunt orbiti de ura si nu realizeaza ca inainte de violenta fizica a fost o violenta verbala iar inainte de cea verbala a fost o hartuiala. Declansata de pensionarul cel bun si curat. Daca un necunoscut vine la mine si ma agaseaza cu intrebari, ma preseza, ma filmeaza etc eu fiind o persoana banala, nu publica, tot eu sunt vinovat ca reactionez? Nu tot legitima aparare?

Andrei F  •  5 decembrie 2017, 10:37

@andrei • 5 decembrie 2017, 10:09 Domnule inseamna ca lumea este intoarsa pe dos...Pai asta trebuie sa faca un partid printre altele ,sa organizeze!In lumea civilizata manifestatiile ,mitingurile de obicei sunt asumate,organizate....Sunt exceptii cele spontane.Intrebati ai cariui partid erau cei 600 000 de simpatizanti ....Pai va spun eu...Ai celor care vor sa ramana lucrurile asa...Adica unii sa poata face infractiuni cu televiziunile de fata sau cu acte de necombatut devenite publice si legea sa se aplice dupa ureche...Acum este cam ca la fotbal...Echipa mai organizata trebuie penalizata si echipa care nu vrea sa respecte regulile jocului trebuie aplaudata?Se intampla si in fotbal ca unii sa castige prin mijloace neregulamentare dar asta se intampla pentru ca au spate puternic...Nu asta este spiritul jocului...Cu alte cuvinte...era greu ca PSD sa faca un miting neasumat?Uitati ca cele rele se produc mult mai usor...Cele bune...

Maxentiu  •  5 decembrie 2017, 10:39

Am vazut ca multi, in speranta de a-si aroga niste merite inexistente, compara Piata Victoriei cu Piata Universitatii din '90. Pe undeva, le dau dreptate: atunci, dupa alegerile din 20 mai, majoritatea manifestantilor au renuntat sa mai vina in piata. Unii, pentru ca si-au dat seama ca lupta era pierduta, altii - pentru ca nu voiau sa fie asociati cu derbedeii care ajunsesera, dand din coate si din gura cu tupeu, sa reprezinte Piata. Pe atunci, il aveam pe Dumitru Dinca. Acum, ii avem pe "Sandi" si pe "Bot". Daca va intrebati, dragi fosti colegi de proteste, de ce nu ne mai strangem cu sutele de miii in toata tara, aveti aici un posibil raspuns: pentru ca ati abandonat ratiunea, v-ati fanatizat, si ati permis ca manifestatiile sa fie deturnate de personaje ca cele de mai sus (in strada), si de grupuscule dubioase precum "Initiativa Romania" si "Geeks for Democracy" (pe facebook si in saloanele de la Cotroceni).

fane  •  5 decembrie 2017, 10:55

sistemul sanitar .... ati auzit de celebrul program Hypocrate folosit de toate spitalele din Romania???? platit cu bani grei si cu alti bani grei pentru mentenanta in fiecare an !!!??? program care nu face ce ar trebui sa faca in mod curent, etc... ghici cine l-a realizat ??? surpriza RCS-RDS ..... se pare ca si ungurii au un ghita al lor.... e de sapat serios pe subiectul asta .....

daniel  •  5 decembrie 2017, 11:52

ce se va intampla la mitingurile psd? ROMANIA VA DA TIMPUL INAPOI, PANA PRIN 1990..iar la epoca iliescu - barladeanu - vacaroiu, etc..da, are dreptate radulescu ala, pesedistul: unii ,,jandarmi" pactizeaza cu gol.anii..aia de la psd, desigur...

colectiv66  •  5 decembrie 2017, 11:58

Sa il bagi in articol pe mirceabadea, in afara de sens peiorativ, e similar cu o greseala crasa de gramatica. In tara asta is multe chestii anormale: masinile is parcate pe trotuare, pietonii merg pe carosabil, ziaristii sportivi fac munca procurorilor, penalii voteaza legile justitiei si conduca tara, pnl propune legi socialiste (cum sa dai transport gratis de 1 dec 2018). malinbot face pe jurnalistul si pt ca presa e corupta, *** ***.amr4 .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad  •  6 decembrie 2017, 17:45

Andrei F • 5 decembrie 2017, 10:37 - domnule, se pare ca inamicul tau declarat este bunul simt si liberul arbitru. Trebuie sa imi fac datoria de a avertiza: Catalin Tolontan si restul cititorilor! Aveti parte de postaci cu convingeri platite, nu ideologice si tehnici fine de ocolire a logicii. De pilda: omul intreaba "De ce organizeaza partidul miting !"? ... raspuns cu fineturi d-alea subversive: "asta e treaba partidului / sa organizeze!". Ce ziceti mai de el ??? Treaba unui partid ESTE SA CONVINGA domnule, nu sa organizeze!! Ala cu "organizarea" electoratului este PARTIDUL COMUNIST! apropos, intrebare: pe 25.12 te duci la jelit, la Ghencea ?? Referitor la cei 600.000 - hmmm, infractiuni zici nu !? Romania tocmai a pierdut un mare om si un rege respectat care la sfarsitul anului 1989 indemna la radio pe romani sa faca acelasi gen de "infractiuni" in scopul de a lupta pentru valorile lor. Dar, spune-mi: te-ai interesat intre timp de ce mosul agramat nu a depus plangere? sau ce avea in rucsac? nu de alta, dar tre' sa-l bagam pe #rezistul violent la parnaie.

Andrei F  •  7 decembrie 2017, 10:31

@ Vlad Te faci de rusine...Domnul Sandi din pacate se cunoaste acum cine este...Nu stiu sigur dar poate tocmai asta a facut ca domnul de 72 de ani sa- l dea in penal in cele din urma...Cauta acum pe net si afla cui ai luat apararea.In rest...sper sa ai explicatii mai bune pentru dumneata decat cele pe care le- ai avut pentru Sandy...In cazul lui a fost ceva nefericit in al dumitale?Si un partid responsabil organizeaza...unul ca al domnului Sandi se ascunde...si ii este permis.

Sorin  •  19 decembrie 2017, 13:28

Nu am multe comentarii de facut. Dar ca fost jandarm, pensionat in septembrie, cu o misiune in Ksv, ma intreb de unde o fi afirmatia ca "multi dintre jandarmi sunt scoliti in afara". Ce naiba, sefutii pleaca in misiuni afara doar ca sa dea bine la CV. Marea majoritate a celor ce se vad sunt exact cei ce nu pleaca afara. Si, sigur, sunt cativa care au si fost plecati. Doar ca nu le foloseste la nimic in sistemul nostru militar. Nimic de aici nu seamana cu ce se face in afara. Daca nu credeti, contactati-ma ca aveti mail-ul si va dau informatii corecte.

Comentează