Omagiul Gazetei Sporturilor la moartea Regelui Mihai: ”Caracterul este destin”

Onoarea de a-i fi fost contemporani și bucuria că i-am fost compatrioți

marți, 5 decembrie 2017, 1:50

”Caracterul este destin”.

Cu aceste cuvinte se deschide jurnalul Reginei Maria, soția Regelui Ferdinand și bunica Regelui Mihai I, cel care s-a stins din viață azi, la vârsta de 96 de ani.

Și poate că nimic nu exprimă mai bine decât aceste cuvinte ceea ce a însemnat Mihai I pentru români.

Destinul său a rezistat vremurilor, încercărilor și celor mai mari nedreptăți.

Acest ziar s-a fondat în 1924, la doar trei ani după nașterea lui Mihai I. Mâine, Gazeta îi dedică Regelui o ediție specială.

”Caracterul este destin”.

Caracterul Regelui a fost puternic fără răutate și înțelept fără trufie.

Numele său este legat de sportul românesc, de la pasiunea pentru schi, pilotaj și mașini și până la întâlnirile cu mari campioni, precum Ivan Patzaichin sau Ilie Năstase, care azi îl plâng.

De fapt, cine nu-l plânge? Într-o scurtă declarație, actorul Marius Manole mărturisește că ”ca milioane de români, am fost un copil crescut aproape fără a ști de Rege, până la Revoluție. Dar, după cum arată azi România, probabil că ne-ar fi fost mai bine cu Regele Mihai”. 

Mai presus de toate, Regele Mihai a fost un exemplu de modestie, discreție și de încredere în capacitățile românilor și în vocația lor democratică.

Să nu uităm. El n-a încetat niciodată să creadă că putem fi o țară în care poporul să fie reprezentat și respectat.

În aprilie 1992, când a revenit în patrie după anii îndelungați de exil, întors chiar de Paști, Regele a ținut un scurt discurs.

Un milion de oameni aflați pe străzile Bucureștiului au ascultat, uimiți, ceea ce nu auziseră niciodată de la vreun conducător al lor: „Vă iubesc!”.

Astăzi, când sufletul Majestății Sale se ridică la cer, îi putem întoarce această mare onoare și bucurie de a-i fi fost nu doar contemporani, dar, mai ales, compatrioți: „Te iubim!”.

Da, caracterul unei țări este destinul ei.

Comentarii (76)Adaugă comentariu

Flaviu  •  5 decembrie 2017, 19:29

Gresesti Mircea Gabriel.. Citeste ,informeaza-te de situatia din Ungaria din 1944 . Repet actul de intoarcere a armelor a fost decisiv .. altfel,granitele ar fii ramas la fel..Regele n-a fost perfect ca si conducator, dar a fost integru, onest si si-a servit corect tara..

ticbis  •  5 decembrie 2017, 19:35

@Geo: Nu-i chiar asa; intr-o monarhie constitutionala nu regele trebuie sa faca; el trebuie sa reprezinte statutul de democratie al unui popor, el este o garantie a acesteia. In United Kingdom nu Regina Elisabeta a II-a a hotarat iesirea regatului din Uniunea Europeana, cetatenii britanici au votal liberi in acest sens si hotararea lor a fost girata de mediul democratic in care si-au exprimat acestia opiniile. In toate monarhiile constitutionale, in Marea Britanie, in Olanda, Norvegia, Danemarca, Suedia si celelalte asemenea nu regii dau de mancare poporului, ci guvernele si politicile acestora. Doar in Romania exista ideea ca Iliescu a dat, Basescu le-a luat si acum Dragnea le da inapoi. Evident, Regele Mihai nu ar fi dat romanilor nici pensii si nici salarii, nu asta ar fi fost treaba lui si nici puterea sa; astea tot de la Olguta Vasilescu si de la Dragnea le-ati fi primit. Regele Mihai v-ar fi dat in schimb ceva ce nici Iliescu, nici Constantinescu, nici Basescu si nici Johannis nu vi le pot da vreodata: demnitatea de romani, recunoasterea voastra ca natie sanatoasa intre popoarele lumii. La prima vedere nu pare prea mult, dar exact din motivul asta vreo 4 mil de romani si-au luat lumea in cap, exact din motivul asta tara asta e considerata ca facand parte din categoria a II-a de calitate. Regele Mihai nu v-ar fi dat ulei si zahar si nici ajutoare sociale, v-ar fi dat in schimb o aura de noblete nationala, o patina a demnitatii si a constiintei recunoscuta obligatoriu de catre toate statele lumii. Cam asta se intampla in toate monarhiile constitutionale din Europa; in Romania l-am preferat pe Dragnea si pe Bombonica lui :)) Nici britanicii nu sunt mai de soi, insa prostiile lor sunt cumva atenuate de spiritul unei monarhii reale; ale noastre sunt in spiritul smecheresc din Teleormanul lui Dragnea... asta e diferenta! Am mai scris chestia asta: pe stadioane britanicii canta in cor "God Save The Queen", noi cantam "Desteapta-te romane"... diferenta este ca aia chiar isi slavesc regina in timp ce noi nu ne vom destepta niciodata...:)) E o chestie de mentalitate si de secole intregi de istorie... ei cu printii si reginele lor, noi cu Iliescu, Ponta si Dragnea ai nostri... diferenta e colosala! In rest, Dumnezeu sa-l odihneasca pe ultimul rege roman; din pacate acest popor nu l-a meritat! Ramas bun, Majestate!

antonia  •  5 decembrie 2017, 19:39

DUMNEZEU SA-L IERTE!

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 20:48

@ ticbis Bai naivule nu mai compara istoria Angliei cu cea a Romaniei ! Nu sufera comparatie . Astia au fost cel mai mare imperiu de pe pamint si au facut sai bune si rele adica si-au lasat amprenta pe globul pamintesc .Nu intru in detalii ca mi-ar lua pagini si nu accept demagogia . Un exemplu mic . Am vorbit de zeci de ani de zile cu east indians care recunoisteau ca engklezii s-au ocupat de educatia lor cu profesionalism si ca le-au construit" the railway ". Astia sunt un imperiu global care au dainu7it sute de ani . Romania ? Liru liru crocodilu .

Flaviu  •  5 decembrie 2017, 21:05

Hombre, te intreb , oare cine a negociat acel armistitiu de care amintesti? Antonescu urma sa-l semneze ? Extraordinara informatie... Pai atunci, mare parte din istoria acelor ani 1943-45 [ pt Romania] ar trebui rescrisa..

Mircea  •  5 decembrie 2017, 21:12

Din momentul asta...suntem ai nimănui...Rămas bun ,Majestate.

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 21:23

@ flaviu Fostul Monarh a cantarit bine momentul de la 23 August si l-a arestat pe Antonescu care putea prelungi razbiul inca citeva luni neecluzind posibilitatea ca in perioada aia Germania sa resuseasca sa dezvolte arme noi printre care chiar si bomba atomica. Oricum una peste alta daca nu facea gestul ala nebunesc exista posibilitatea sa pierdem ardealul de nord definitiv . Oricum era prea tinar si neexperimentat sa ia asemenea hotarire cu de la sine gandire .

Crimson Veritas  •  5 decembrie 2017, 21:44

Eu nu sunt cu Regii ... de la Decebalus Rex ... incoace ... dar ma bucur sincer pentru Domnul Mihai ... ca nu va mai putea niciodata sa fie arestat si umilit de Basescu, Kovesi si co.! Nu toti romanii din pacate ... vor avea aceeasi onoare! Prefer sa fiu ... trist ... pentru cei din urma! Cea mai mare greseala din toata istoria Romaniei ... a fost ... participarea in WWII ... alaturi de Drakul Impielitat al Planetei ... #*** sigur nu vad asa ... fiind ignoranti ... dar Planeta vede ... Romania plateste inclusiv astazi ... pentru decizia aceea! Si azi tot cu Drakul sunt romanii ... pana nu o sa se lepede de ... Drakul ... romanii o sa ramana ... prostii prostilor ... si saracii saracilor! PS1. Nu am dat niciodata ... un pronostic incorect! ...:)) PS2. Eu si cu Drakul ... nu o sa ... coexitam niciodata ... in pace si harmonie! ...:))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis  •  5 decembrie 2017, 21:54

@sundance kid: N-ai inteles nimic; n-am comparat istoria Angliei cu cea a Romaniei, nici n-ar fi posibil asa ceva. L-am comparat doar pe Iliescu si Dragnea cu Majestatea Sa, Regele Mihai al Romaniei. Si am incercat sa fac un exercitiu de imaginatie, cum ar fi aratat romanii acum intr-un stat sub autoritatea civica si morala recunoscuta intern si international a casei regale a Romaniei, a Majestatii Sale Regele Mihai I de Romania. Te asigur cu toata responsabilitatea de care sunt capabil: de o mie de ori mai bine decat cu politrucii nostalgici ai comunismului de genul lui Iliescu sau cu "taranii" imbogatiti peste noapte ca Dragnea. La urma urmei, Dragnea este fiu de militian dintr-o comuna obscura din Teleorman, Mihai a fost rege si fiu de rege uns pe Tronul Romaniei; Dragnea n-are nicio meserie in care sa fi lucrat vreodata macar o singura zi, Mihai a fost pilot de avion, mecanic auto, fermier, broker de bursa... Dar asta n-ar fi mare lucru; importanta este prestanta personajelor.... cred ca n-ai pretentia sa-i compari din punctul asta de vedere pe Dragnea cu Regele Mihai, si nici pe regina Ana cu Bombonica; ar fi o blasfemie si o crima de lesmajestate ! In rest, cine i-a alfabetizat pe indienii americani si celelalte aberatii pe care le-ai turnat aici, n-au nicio relevanta pentru subiectul acestui articol:))

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 21:56

@ crimson Ba eu traiesc in lumea mea tu traiesti in a ta dar asta nu inseamna ca nu iti respect sentimentele . Oricum nu te-as face niciodata knockdown cum s-a intimplat in ziua aia fatidica cu mosuletul ala de 71 de ani. Eu iubesc Romania in feleul meu tu in felul tau . Important e ca o iubim si deci aveam sentimente dar atantie mare ! Eu nu mai pot trai acolo ca sunt satul de sistem incepind cu mass media incitatoare . Catalin e tolerant cu noi pina la un moment . I-am mai spus eu nu pot arunca sentimental la gunoi anii 70' . NICIODATA . Dimpotriva au fost cei maI FRUMOSI ANI

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 22:00

Cind a luat htoarirea sa colaboreze cu sovietele cred ca a crezut ca dupa indepartarea lui Antonescu si odata cu sosirea trupelor ruse in Bucuresti partidul comunist va deveni pricipalul partid din parlament dar vor accepta un parlament divers si aici a luat plasa " ! Bine ca a salvat ARDEALUL .

Dr. Dan Patru Tudosie  •  5 decembrie 2017, 22:46

Bag seama ca ati cam lipsit la orele de istorie. A reusit performanta sa fie rege pentru cateva ore si sa vanda tara de doua ori. Tarana usoara ii urez.

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2017, 22:47

@Dr. Dan Patru Tudosie: a stiut si ne-a spus tuturor ca am suferit mult, zeci de ani, si ca ne vom reveni greu. A spus ca el nu a suferit fizic, dar noi, cei din tara, da. A acceptat sa fie denigrat si umilit si luat peste picior. Pentru ca ne-a iubit.

Urod  •  5 decembrie 2017, 22:51

@ticbis...ai dreptate, am pierdut o mare șansă.... Ce diferența intre Regele Mihai și Teleorman - ul lui Dragnea.... Am fi devenit si noi un popor respectat... Noi si imnul care-l avem, ne umileste...

Urod  •  5 decembrie 2017, 23:00

Din pacate Cătălin, scrii prea tarziu despre Regele Mihai... Daca n-ai uitat, ti-am sugerat sa scrii mai mult despre Rege de acum o luna in urmă, cand se aflase de starea de sanatate... De-acum, va urma o serie de articole cu care vă veti umple ziarele, dupa care se va asterne uitarea... Iar noi, vom ramane si ne vom întoarce la lumea noastra... Becali sau devalizarea tarii... Ne meritam soarta... Nu crezi ca in cei 27 de ani, voi cei din presa, ati fi putut face mai mult scriind despre acest mare om?!!!!!.....

Urod  •  5 decembrie 2017, 23:16

@sundance kid... Este adevarat ca anii '70 au fost foarte frumosi dar asta nu inseamna ca Regele Mihai nu a fost o mare personalitate.... Iar daca era reinstaurata monarhia, niciodata n-ar fi existat personaje precum Dragnea...

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 23:25

@ ticbis Eucred ca sunt singurul care comenteaza aici si care l-am votat pe Ratiu in speranta ca il va readuce pe rege pe tron dar eram doar un tinar naiv si idealist ! Oricum mai mult nu vreau sa vorbesc pentru ca ma autocenzurez si refuz demagogia mai ales cind mi se interzice in presa sa vorbesc dechis de legionari, antonescu sau ceausescu .

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 23:30

@ urod Pai eu ce am zis adineauri . L-am votat indIrect pe rege dupa care " m-am carat" definitiv . In afara de Banat si partial Ardeal toti au votat cu rosii . Iliescu vroia sa urmeze modelul suedez . Din pacate Romania nu a fost nu este si nu va fi niciodata SUEDIA . Acum sunt convins ca va incepe un nou razboi in familie deci va fi haos si presa ca intotdeauna va fi divizata . Copiulul ala neligitim al lui Carol al doilea are o nesimtire ceva de speriat !

Thomson &French  •  5 decembrie 2017, 23:32

„Când ne-am urcat în tren, asta era ultima imagine care mi s-a întipărit în minte: unul dintre ofiţeri, nu mai ţin minte ce grad avea, a întors puţin capul către mine. Am văzut că îi curgeau lacrimile pe faţă. S-a închis uşa, obloanele vagonului au fost coborâte” Regele MIhai I al României Dumnezeu sa te primeasca printre cei bine placuti Lui. Ramas bun Majestatea!

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 23:41

Apreciez lupta lui Tolontan pentru instaurarea democratiei cu adevarat . Una consolidata si chiar cred in instaurarea regalitatii in ceasul al 13-lea insa presa favorabil va fi un fel de don quixote ! Mai intai parlamentul trebuie sa dea o lege clara si sa recunosca succesorul . Eu l-as prefera pa Printul Nicolae desi acesta a fost rejectat de rege aflat pe patul de moarte . Oricum singurul in care am incredere e ciuvica asa ca de abia astept sa vorbeasca pe tema asta . Ciuvica mi se pare un tip pragmatic care spune ce vede si ce simte . Si inca ceva . Cred ca regele a murit mai inainte cu citeva zile sau saptamini . Din anumite interese nu a fost declarat mort ,

Bytza  •  5 decembrie 2017, 23:48

Superb !!! Fara cuvinte legat de acest articol ! Nu va mai fii nimeni cum a fost Regele Mihai , pacat ca viitorul tarii este tulbure in acest moment, sper sa vina si vremuri mai bune pentru acest popor.

George  •  6 decembrie 2017, 0:09

Am citit cateva comentarii ale unora dintre vizitatori . ISTORIA ESTE O POVESTE FRUMOASA DAR... DE MULTE ORI STIUTA DOAR DIN ''POVESTILE PE CARE CEI CE SUNT LA PUTERE SUNT INTERESATLE SOATA LA IVEALA . Adevarul crud si cert putin il stiu !! Din putinul pe care l-am aflat pot sa trag cateva concluzii personale : - nu stiu cu adevarat care este realitatea vis-a-vis de contributia regelui Mihai la ceea ce s-a intamplat in perioada in care a domnit si la rezultatele cu care s-a incheiat el de-al doilea razboi mondial . Lucrurile sunt prezentate de persoane IN CARE NU AM NICI UN FEL DE INCREDERE . Despre Regele Mihai ca persoana POT SPUNE CU TARIE CA A FOST UN REGE IUBITOR DE TARA SI DE O SERIOZITATE CUM RAR AM VAZUT !!! Un om demn ! Cine l-a blamat si a facut jocurile in tara asta , pentru ca un ASTFEL DE OM SA NU MAI POATA CONDUCE TARA ACEASTA , ASA CUM (cred eu !)CA AR FI MERITAT? - primul si cel mai important *** SI NESIMTIT -ion iliescu si slehta de hoti si fosti nomenclaturisti care l-a inconjurat , TRADATORI DE TARA CARE (dupa poinia mea personala ! ) ar fi terbuit pusi la zid sau , conform legilor in vigoare , condamnati pe viata . Iliescu si ai lui au complotat , inceputul tragediei fiind in momentul in care i-a refuzat acestui REGE SI ROMAN ADEVARAT INTRATEA IN TARA LUI DE BASTINA ! Un comunist fara Dumnezeu si dragoste de oameni , un *** ! Comparati comportamentul acestui REGE si ROMAN cu comportamentul politicienilor de dupa revolutie si veti intelege DE CE NU L-AU VRUT PE ACEST REGE LA CONDUCERE !!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  6 decembrie 2017, 0:58

Cate platitudini identice cu viata acestui rege si a scurtei monarhii straine spectatoare nevolnice la cotituri mari ale istoriei europene. "va iubesc", amanterie lasciva si pisichera cu romanii ? Regele e un simbol, cu accent pe "o" va rog!?!? Am mai schimbat ceva la gandirea medievala sper, nu mai credem in "monarhii celeste", nu de alta, dar ne trezim iar cu tunul pe noi ca in 1907. Aia era realitatea poporului asta, nu o spoiala de europenizare pe o straduta din Bucuresti.

pawn  •  6 decembrie 2017, 2:39

un pion care se credea rege. a murit si khosro, "nemuritorul", in 579. a murit si george best, cine dracu' isi mai aduce aminte de ei? cand o sa ne invatam ca toti suntem cu small caps o sa ne vina mai usor.

Mihai  •  6 decembrie 2017, 3:45

bre, nea tolontane, acum vreun secol, doi martzafoi numiti georgescu si mitran, abia treziti dintr-o betie cotidiana, au inventat un caragialesc interviu cu Majestatea Sa. Casa Regala v-a trimis la vremea respectiva un comunicat cum ca nu are nimic de a face cu cei doi. cenusa in cap nu v-ati pus, totul a fost camuflat. Daca e momentul respectului si al adevarului ar trebui sa ne luminati cu cele intimplate si macar dupa un centenar sa va cereti scuze fata de Rege.

Bogdan  •  6 decembrie 2017, 5:02

Va rog sa nu mai publicati asemenea stiri pe un site de sport. Poate ar fi meritat sa-l publicati daca era sportiv.

Comentează