Nou-născut de 3,7 kg infectat cu candida și mort de septicemie. Ministerul Sănătății a trimis controlul la trei luni după deces!

Salvați din bani publici, șefii Spitalului „Sf. Pantelimon” continuă să nege infecțiile nosocomiale, ajutați de ministerul condus de Florian Bodog

miercuri, 10 ianuarie 2018, 7:00

UPDATE:

Într-un comunicat, Ministerul Sănătății nu neagă că a trecut o lună și jumătate de la sesizarea părinților și până la controlul dispus de Florian Bodog în legătură cu moartea copilului.

Ministerul susține că ”Primele rezultate ale controlului au fost transmise în data de 9 ianuarie 2018 către Ministerul Sănătății și nu evidențiază încălcări ale procedurilor de acordare a asistenței medicale”. Adică la trei luni de la moartea nou născutului Tudor Radu.

Mai mult, autoritățile explică cazul prin faptul că mama e de vină! ”Gravida a fost depistată cu infecție vaginală și cu germene multirezistent la internarea în unitatea sanitară. (…) În cazul nou-născutului a fost depistată aceeași infecție ca în cazul mamei”.

Interesant este însă că în fișa copilului nu apare Klebsiella de la mamă!

Poziția integrală a MS în finalul articolului.

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Un copil născut astăzi în Uniunea Europeană are mari șanse să atingă anul 2100, iar norma de 100 de ani de viață va începe să devină obișnuită, potrivit estimărilor convergente ale instituțiilor sanitare comunitare.

Pentru Tudor Andrei Radu, băiatul Nicoletei și al lui Paul Radu, îngrijitoare și șofer, promisiunea nu s-a împlinit.

Andrei s-a născut pe 1 septembrie 2017 în Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon”, prin cezariană la termen, un copil normal, de 3,7 kilograme.

8 a fost scorul APGAR al nou- născutului Andrei Radu, ceea ce indică o stare bună de sănătate, conform primului examen fiziologic

Febră, sufocare, antibiotice

Primele 26 de ore de viață sunt liniștite.

Apoi apar simptomele. Febră.

”S-a suspectat o infecție maternofetală”, după cum scriu medicii de la „Sf. Pantelimon”, preluați într-un raport oficial, dar nedefinitiv, al Direcției de Sănătate Publică București. Cu alte cuvinte, o infecție dobândită de la mamă, căreia i-au depistat Klebsiella.

Andrei face pneumonie și se sufocă.

Este intubat.

”S-a decis modificarea tratamentului antibiotic”, consemnează același document.

”Nouă ne-au spus imediat că are Klebsiella, pe care mi-au zis că i-o adusesem eu”, povestește Nicoleta Radu, mama lui Tudor.

”Chiar dacă ar fi așa, deși ne îndoim, de ce din iunie și până în septembrie doamna doctor ginecolog nu i-a mai făcut soției nicio analiză?”, adaugă și Paul, tatăl.

”După naștere, ne-au spus că Tudor e infectat cu Klebsiella, o bacterie foarte rezistentă la antibiotice și periculoasă, însă ne-au asigurat că va fi bine” Nicoleta Radu

În hemocultura copilului apare, în plus, și infecție cu candida.

”S-a menținut starea gravă”, scrie în raportul DSP.

De două ori pare că Tudor se redresează, îl scot de pe intubare, însă nu rezistă.

După o lună, pe 7 octombrie 2017, băiatul moare.

Două infecții

Pe Procesul Verbal al DSP Nr. 6239  apar diagnosticele:

  1. Pneumonie congenitală.
  2. Hipertensiune pulmonară persistentă.
  3. Edem pulmonar acut.
  4. Infecție sistemică cu candida.
  5. Anemie secundară.
  6. Nou-născut la termen LGA.

Ele sunt preluat din Epicriza Deces, foaia de observație 884/19191, pe care Gazeta o publică integral în finalul articolului, cu acordul părinților lui Tudor.

”Infecțiile au fost cel puțin două. Întâi pneumonie și, apoi, suprainfectare cu candida. Dar cum la secția de terapie intensivă la Sf. Pantelimon nu a fost declarată de multă vreme nicio infecție nosocomială, la fel s-a procedat și acum”, spune un medic care cunoaște cazul.

Mai mulți doctori dintre cei care au încercat să salveze viața micuțului sunt acum afectați și vorbesc sub condiția anonimatului. Într-un spital plin de lipsuri, efortul lor e surpat de infecții tot mai dese.

Ei contrazic versiunea oficială a conducerii, care invocă drept cauză principală a morții lui Tudor o ”pneumonie congenitală”, adică o suferință înnăscută.

Plângerea ținută o lună și jumătate în sertare

Pe 13 noiembrie, Nicoleta Radu, mama lui Tudor, face o plângere către Ministerul Sănătății, Nr. 62250.

Nefiind la curent cu situația din interior, părinții o vizează, în primul rând, pe doctorița care a avut grijă de Nicoleta și de Tudor pe perioada gravidității.

”Despre infecția generalizată cu candida, noi nici nu știam. Ne-au spus că are candida, dar nu așa de puternică”, spune Nicoleta.

Hârtia familiei rămâne în sediul din fostul CC al PCR o lună și jumătate.

Suficient pentru ca orice inspecție epidemiologică să devină irelevantă, după cum deslușește un medic acest gen de lentoare salutară pentru sistem.

”Răgazul face ca probele biologice să dispară. Iar spitalul lansează teoria că mama a adus infecțiile în spital și că pneumonia copilului e înnăscută, nu contactată în secție”, detaliază medicul.

Și chiar așa se întâmplă în cazul lui Tudor Radu.

Inspecție înainte de Revelion

După aproape trei luni de la deces și la o lună și jumătate de când primise plângerea mamei, ministerul cere celor de la DSP să inspecteze spitalul, prin sesizarea Nr. 25518/1696.

Este 28 decembrie 2017, înainte de Anul Nou, și inspectorii DSP scriu că ”nu s-a putut lua legătura cu compartimentul de prevenire a IAAM, pentru verificarea IAAM”.

IAAM este noua denumire a infecțiilor nosocomiale.

”Când am făcut plângerea le-am și zis: sperăm să nu culegeți probe așa cum am văzut când eram eu internată. Că am văzut că întâi dezinfectau suprafețele și apoi luau probe pentru analize!” Nicoleta Radu, mama lui Tudor

În privința probelor, lucrurile s-au lămurit.

După atât timp, nu mai pot fi relevante.

Șefa DSP: ”Nu e rea-credință, ci lipsă de personal”

”Noi am trimis inspecția în aceeași zi în care am primit cererea de la minister”, explică Gabriela Angheloiu, nou numită șefă a DSP București.

”Nu vă pot explica eu de ce plângerea mamei e datată 13 noiembrie și cererea MS a venit către noi pe 28 decembrie, dar, sincer și ca om cu experiență în domeniu, vă pot spune că nu e nicio rea-credință, ci o lipsă de personal în minister”, adaugă Gabriela Angheloiu.

Ziarul a cerut lămuriri și de la Ministerul Sănătății, fără răspuns până în momentul încheierii acestei ediții.

Se lucrează la concluzii

Raportul DSP nu e încheiat.

Dar surse medicale din „Sf. Pantelimon”, care au văzut răspunsurile oferite de către spital, susțin că ”se va merge pe varianta infecțiilor aduse de mamă și pe cea a bolii născute odată cu băiatul”.

Se va folosi și ideea, reală, că mama a fost internată de mai multe ori pe perioada sarcinii și că avea probleme.

”Dar de ce nu ne-au spus că sunt probleme?!”, se întreabă tatăl.

Paul Radu susține că nu i s-a spus niciun moment soției că ”pot fi probleme cu pruncul”.

Ei acuză nepăsarea cu care a fost tratată mama, faptul că ginecologul nu a venit la timp și că nu s-au făcut analize suficiente.

Nu e deloc productiv să opui durerea unor părinți îndoliați specialității unor medici.

În acest caz însă, nu e vorba despre repudierea expertizei, o tentație facilă, ci de expunerea unor proceduri medicale și complicități manageriale care ascund cauzele dispariției unui nou născut și transformă moartea în banalitate.

Moartea ca statistică

Cum este conceput sistemul sanitar din România de vreme ce  un control a fost trimis la aproape trei luni de la decesul unui nou-născut la termen, de 3,7 kg?

De ce acționează numai după petiția părinților?!

„Sf. Pantelimon” ar fi fost obligat să raporteze cazul până în data de 5 noiembrie.

A făcut-o pe 19 decembrie. O lună și jumătate de întârziere.

Însă n-a evidențiat nimic neobișnuit, ci doar s-a conformat unei raportări statistice!

Așa e desenat sistemul.

Până pe 5 ale lunii curente, spitalele sunt obligate să raporteze decesele copiilor între 0 și 1 an.

Formatul este însă unul pur statistic, unde nu apar ”infecție” sau ”candida”, ci alte informații, precum ”situația economică a părinților”!

”Nu s-a prezentat registrul de monitorizare a infecțiilor”

Formalismul raportării te înmărmurește.

De altfel, cei care trimit evidența deceselor copiilor sub un an către DSP aparțin serviciului de statistică al spitalelor.

În cazul băiatului de o lună, angajații de la „Sf. Pantelimon” au expediat fișa sintetică la DSP către o adresă de gmail, cu subiectul ”Anchetă deces Radu”. Pe o adresă de gmail!

Până la sesizarea părinților cazul a rămas stivuit în biții statisticii.

Apoi, după ce un bec roșu s-a aprins, dosarul a fost trecut de la rubrica uitare la cea de tergiversare.

Iar la controlul din 28 decembrie 2017 al DSP nu doar că nu s-a putut lua legătura cu epidemiologul, nu doar că pe fișa decesului nu era trecută ziua completării, dar nici ”nu s-a prezentat registrul de monitorizare a infecțiilor intraspitalicești din secția de obstetrică-ginecologie”.

România continuă să nu raporteze onest infecțiile nosocomiale!

Bani, da, control, nu

„Sf. Pantelimon” este același spital unde, la finalul lui 2017, medicii au sunat la 112 că nu mai pot primi bolnavi noi din cauza lipsei de medicamente.

Este spitalul care a primit de urgență 2,4 milioane de lei de la Primăria Sectorului 2.

Inițial, un consilier USR, Adrian Alexandru, ceruse banii din cei necheltuiți de la biserici.

Colegii din toate partidele au fost de acord.

Banii pentru spital s-au dat, până la urmă, din alt capitol bugetar, nu de la culte, dar s-au dat.

Pentru 2018, Primăria Sectorului 2 discută noi alocări suplimentare pentru ”Sf. Pantelimon”.

Spitalul continuă să aibă mari datorii, deși el primește deja bani din taxele și impozitele cetățenilor, prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Și, în același timp, suspiciunile de infecții intraspitalicești sunt tratate precum în cazul lui Tudor Andrei Radu, copilul a cărui promisiune de 100 de ani de viață s-a oprit la 37 de zile.

Documentul în care spitalul descrie evoluția stării nou născutului.

 

COMUNICAT, MINISTERUL SĂNĂTĂTII

Bucuresti, 10.01.2018

Urmare a informațiilor apărute în mass-media cu privire la decesul unui nou -născut în Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon în luna octombrie 2017, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

Familia nou-născutului a depus o sesizare la Ministerul Sănătății în data de 13 noiembrie 2017, în care solicita investigarea cauzelor care au dus la decesul nou-nascutului. La depunerea sesizării, familia a solicitat verbal și o audiență la Cabinetul ministrului Sănătății, în care să discute despre cazul fiului lor. Conform calendarului de audiențe (afișat pe pagina de web a MS, www.ms.ro, Date de Contact), următoarea dată la care Cabinetul ministrului acorda audiență a fost 4 decembrie 2017.

În data de 4 decembrie 2017, familia s-a întâlnit cu consilierul pe probleme de asistență medicală al ministrului Sănătății, În cadrul discuțiilor, reprezentantul MS a explicat familiei că, potrivit legislației în vigoare, în situaţia în care un pacient consideră că a fost victima unui act de malpraxis, acesta trebuie să adreseze personal o sesizare la Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis care funcţionează la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică teritorială. Această procedură legală este reglementată prin art. 679 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare. Comisiile de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis constituite la nivelul direcţiilor de sanatate publică funcţionează independent, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1343/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis. De asemenea, pacientul trebuie să sesizeze, personal, Colegiul Medicilor, care are atribuțiile și competențele necesare de investigare a cazurilor semnalate.

De comun acord, reprezentantul MS și familia, au decis ca sesizarea să fie preluată și de către Ministerul Sănătății pentru a fi direcționată către Colegiul Medicilor, solicitandu-se investigarea acestui caz. Astfel, Ministerul Sanatatii a transmis sesizarea familiei catre colegiul Medicilor în data de 6 decembrie 2017. De asemenea, sesizarea a fost transmisă în atenția Directiei de Asistență Medicală si Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății.

În urma acestor demersuri, Direcția de Asistență Medicală a solicitat Direcției de Sănătate Publică București să preia analiza cazului semnalat și să facă verificările necesare, în limita competențelor.

Direcția de Sănătate Publică București a inițiat o acțiune de verificare în data de 28 decembrie 2017 la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon. Primele rezultate ale controlului au fost transmise în data de 9 ianuarie 2018 către Ministerul Sănătății și nu evidențiază încălcări ale procedurilor de acordare a asistenței medicale.

Conform raportului de control, gravida a fost depistată cu infecție vaginală și cu germene multirezistent la internarea în unitatea sanitară.

Același raport de control arată că, în luna septembrie 2017, in Sectia de Obstetrica Ginecologie a fost inregistrat un singur caz de infecție asociată asistenței medicale care nu a fost comfirmată in investigațiile medicale ale gravidei. De asemenea, în rapot se precizează că, în secția de Neonatologie nu au fost inregistrate infecții asociate asistenței medicale în luna septembrie 2017. În cazul nou-născutului a fost depistată aceeași infecție ca în cazul mamei.

Ministerul Sănătății tratează cu seriozitate cazurile semnalate și efectuează investigațiile necesare, în limita competențelor.

O analiză profesională a actului medical, care să constate dacă este vorba despre o greșeală medicală sau o corelaţie directă între actul medical şi decesul nou-născutului, poate fi realizată de către Colegiul Medicilor sau Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis, organisme abilitate să pronunțe un verdict în acest caz.

Facem precizarea că, în cursul zilei de ieri, imediat după ce a fost informat despre acest caz, ministrul Sănătății, Florian BODOG a cerut demararea unei anchete interne pentru a se verifica dacă procedurile interne au fost respectate.

Direcția de presă, afaceri europene și relații internaționale

Comentarii (49)Adaugă comentariu

Alexandrescu Titi  •  10 ianuarie 2018, 7:36

Sper că acolo sus este cineva.

Cătălin Tolontan  •  10 ianuarie 2018, 7:37

@Alexandrescu Titi : da, sus e cineva, dar nu pe Dumnezeu, ci pe ministrul sanatatii il platim ca sa contribuie la schimbarea lucrurilor in bine.

Art  •  10 ianuarie 2018, 7:55

Cata nepăsare! Oare cine le permite sa mintă asa grosolan si sa nu plateasca? Noroc cu voi presa...

Cătălin Tolontan  •  10 ianuarie 2018, 7:56

@Art: nu discutam actul medical, ci procedurile si atitudinea fata de reguli. Spitalul nu a raportat la timp decesul, ministerul a trimis controlul la trei luni de la moartea nou nascutului, acestea sunt lucruri pentru care trebuie sa ofere raspunsuri.

Andrei F  •  10 ianuarie 2018, 8:56

Domnule jurnalist...adica micutul a murit in octombrie,parintii fac sesizare in noiembrie si ancheta se vrea a fi facuta in decembrie? Pai nu sesizati ca de la inceput probele sunt viciate? Daca ancheta se facea in noiembrie care era deosebirea,nu era tot prea tarziu?Pentru mine -un cititor pe care nu- l doriti-nu are relevanta articolul decat daca imi spuneti ca noul ministru a schimbat ceva in ce priveste raportarile spitalelor sau controlul pentru ca va cred doar cand spuneti ca raportarile si controalele nu au fost facute ca la carte...Asta stiti ca are legatura si cu Hexi pentru ca si acolo daca raportarile erau corecte nici nu exista cazul Hexi...Sa nu existe raportari adevarate in sanatate,politia sa nu fie aceeasi cand vinovatul este politist,procurorii sa nu fie eficienti sau sanatosi tocmai cu unul,colorat,dintre ei...Toate astea au o legatura intre ele si dumneavoastra o stiti...Sa ma astept ca in viitor sa va deranjeze viteza de pe calea ferata?... Pai pe noi ne deranjeaza toate astea de mult!!! Si toate au legatura ca nu vreti ca cineva care controleaza aceste lucruri sa fie deranjat...Si nu vorbesc de controlul care poate sa- l faca Bodog...Zilele acestea se mai trage in Bodog si prin cazul Luncan- de care se pare ca tot nu ati aflat....Se spune ca doctorul a fost anchetat timp de 10 ani ,se presupune ca se stia de 10 ani de presupusele fapte ilegale si ni se inchide gura spunandu- ne ca Luncan ar fi fost protejat de actualul ministru...Suntem luati de fraieri...Pai Secureanu a domnit cam 10 ani,Hexi si ea bate spre 10 ani,Luncan si la el se vorbeste de 10 ani...Deci controlul lui Bodog este vinovatul sau cei care vreti in continuare sa ramana pe cai mari?Cand o sa- l laudati iarasi pe Voiculescu sa va reamintiti si de acest caz...De ce? Pentru ca in 2016 a fost cazul in care au murit bebelusii si nu s- a descoperit cauza nici acum.Parca in 2016 a explodat si Hexi...Stiu ca a fost inainte de Voiculescu dar el trebuia sa vada ca se intample ceva cu raportarile...Dar el a avut probleme si in a ne spune cum era cu producatorii de apa imbuteliata contaminata...Acum cenzurati!

Bogdan  •  10 ianuarie 2018, 9:08

Intr-un stat plin de bugetari....vine tantica aia si ne spune lipsa de personal ? Am prieten care are fabrica de (nici nu mai conteaza) si in care controalele se fac dinainte stiute !!! Contra unei sume de bani evident, se afla aceasta informatie.. Unde mai pui la socoteala ca, au program de gravide. Cineva de la fabrica vine si ii ia pe la 10.00, si tot acel cineva ii duce unde vor ei pe la 15.00....cand ce sa vezi "s-a terminat programul". Si da, are legatura cu sanatatea. Oamenii aceia sunt cei ce controleaza calitatea apei potabile !!! Aceea pe care o cumparam noi de la magazine !!!! Sunt 1.000 % convins ca acelasi lucru se intampla si in spitale.

floo  •  10 ianuarie 2018, 9:09

Se pare ca inca se foloseste acelasi cliseu....mama a fost de vina!!! Se intampla in anul 2001, cand am adus pe lume un baietel de 3800 gr, perfect sanatos. Calvarul a inceput cand bebe a inceput sa verse in ,,zat de cafea,, febra si diagnosticat cu pneumonie de la,, mama,,. Dupa 9 zile de tratament primim diagnosticul de septicemie cu enterobacter. Plecam de urgenta cu copilul intr-un spital din capitala, cu copilul in soc endotoxinic. A primit tratament intravenos 50 de zile. Din fericire a avut zile de la Dumnezeu. Copilul are acum 16 ani si urmatoarele sechele: osteoartrita, sechele dupa osteoartrita coxo-femurala bilaterala si humerala stanga cu inegalitate de membre inferioare si superioare. Este copilul meu si il iubim oricum insa ce este in sufletul lui? Daca acesti domni din ministere isi imagineaza ca mai merge cu prosteala cum ca bacteriile cresc asa pe toate drumurile se inseala. Noi am evoluat si citim. Citim pentru ca ne intereseaza! Enerobacter, klebsiela, sunt bacterii de spital, care prin dezinfectii repetate si ineficiente, devin extrem de rezistente si de agresive. In aceasta lume chiar nu isi mai poate asuma nimeni nimic? Ca placa cu ,, mama,, este de vina, nu mai tine prosteala!

Cătălin Tolontan  •  10 ianuarie 2018, 9:10

@floo: aveti dreptate, germenii din spital sunt suprarezistenti la antibiotice si orice analiza competenta face diferenta intre aceste tulpine de germeni intraspitalicesti si cei cu care vin pacientii de pe strada.

Cornel  •  10 ianuarie 2018, 9:24

Poate ca vom avea raspunsuri, însă,solutii reale, proceduri corecte aplicate eficient și responsabili guvernamentali sau cu funcții înalte în spitale care sa aiba ca prima grija sanatatea noastră, NICIODATĂ!!

Amby  •  10 ianuarie 2018, 9:51

Speranta de viata expusa este valabila pentru cetatenii Uniunii Europene, nu pentru noi, care apartinem UE doar cu numele. Nepasarea asta sistemica de care scrieti mereu este specifica unui popor primitiv ca si nivel de civilizatie si nu vad sa se schimbe prea curand, din pacate. Nu are cine sa functioneze ca si agent al schimbarii si iti dai seama de asta foarte repede daca te uiti in jurul tau pe strada, la munca, la televizor la onoratii nostri alesi si asa mai departe. E trist, dar ne-am resemnat. Ne ramane sa ne rugam sa nu fim noi cei care ajung in situatii de genul celor descrise mai sus si cam atat.

Cătălin Tolontan  •  10 ianuarie 2018, 9:52

@Cornel, Amby: da, aveti dreptate, cel mai greu de imbunatatit e sistemul, cu reguli si procedurile. Pentru asta e nevoie nu doar de corectitudine, ci si de pricepere extinsa. Dar nu credem ca nu mai e nici o sansa. Dimpotriva. In ritmul lumii contemporane, care iuteste schimbarile si fenomenele sociale, daca ne-am face fiecare meseriile, respectandu-le regulile, am putea sa ne schimbam tara si viata.

Mircea  •  10 ianuarie 2018, 10:14

Același lucru l-am pățit si noi in acelasi spital anul trecut. Dosarul este la IML de anul trecut din luna iulie si dupa spusele celor de acolo nu este gata nici astăzi. Dacă aveți vreo sugestie v-as fii profund recunoscător. Multumesc!

Ardeleanul  •  10 ianuarie 2018, 10:39

Citești și te crucești de cât de nepăsătoare pot fi persoanele care activează în acest sistem bolnav, care e maestru în a tergiversa și acoperi neregulile și greșelile comise.

Ion  •  10 ianuarie 2018, 11:08

Pentru asta unii, multi, ar face crimă...

Lucian  •  10 ianuarie 2018, 11:23

Am avut copil nascut cu Sindrom Down si alte complicatii, decedat la 8 luni - un chin pentru copil si pt. parinti - mers la doctori cu recomandari, analize si teste periodice in timpul sarcinii, habar nu au avut de capul lor, degeaba au echipamente si tehnologie de secol 21 daca mentalitatile au ramas in evul mediu - la pupat moaste ramane speranta noastra... Tot sistemul e conceput de asa natura incat sa ramana mortul de vina. Lipsa de transparenta, musamalizari, tergiversari, birocratie excesiva, furt, minciuna, etc... Asta se intampla de zeci de ani in aceasta tara. Bugetarul nu e niciodata responsabil, el are doar drepturi si cheltuie banul contribuabilului spre folosinta personala in primul rand. Acum o sa se faca insa "compensarea": contribuabilul va face puscarie, daca nu plateste intr-o luna o taxa sau un impozit specific !

cortes  •  10 ianuarie 2018, 11:24

TRIST. Evul mediu românesc.

Mq  •  10 ianuarie 2018, 11:27

Trebuie sa angajam urgent cateva zeci de noi militieni si procurori care sa ancheteze personalul din domeniul public. Este afectata siguranta si bunastare populatiei

Rocko  •  10 ianuarie 2018, 11:52

Am o întrebare, posibil retorică: de ce nu ieșim în stradă împotriva distrugerii sistemului sanitar din România?! Realitatea este dură, cinică și morbidă: dacă ai ghinionul de a ajunge pacient într-un spital (atât la stat cât și la privat), intri într-o ruletă rusească! Iar marea nedreptate este că dacă n-ai bani, ai mai multe gloanțe în încărcător! Cred că riscul de a muri din afecțiuni care nu aduc moartea în locuri unde normal este să fii tratat în siguranță este cel puțin la fel de grav ca motivele protestelor din acești ani! Deci, ce mai așteptăm?!

Gabi  •  10 ianuarie 2018, 12:05

Spitalele romanesti sunt o sursa perpetua de bacterii si virusi. Si asta si din cauza managerilor care nu impun NORME ( REGULI ) personalului sanitar privind IGIENA STRICTA. La Spitalul Municipal din Pitesti am vazut o asistenta medicala care hranea un batran interenat cu niste manusi cu care facuse injectii, facuse tratamente, cărase medicamentele, probabil erau aceleasi manusi cu care mersese si la toaleta pentru ca nu imi inchipui ca le-a schimbat in decursul zilei...Practic se proteja pe ea nicidecum pe bolnav...Ce sa mai vorbesc despre solutii de igienizare, de halate si papuci de unica folosinta pentru personalul aflat in vizita...NIMIC, NIMIC !....

George  •  10 ianuarie 2018, 12:19

Ne meritam soarta, noi am ales pe conducătorii noștri actuali! Ăștia suntem și atât putem ...! Ministerul Sănătății are lipsa de personal??? De ce nu îl întreabă nimeni pe domnul ministru de cei 450 de absolvenți ai facultăților de medicina in anul 2016 care au promovat examenul de rezidențiat și totuși au rămas fără loc de munca (nu au primit repartiție pt ca nu au mai fost posturi/locuri in spitalele din România)? Și ca toată ecuația sa fie perfectă acești promovați fără loc nu au dreptul nici măcar la șomaj !!! In ce fel de tara traim???

bg  •  10 ianuarie 2018, 12:27

Situatia in sanatate nu s-a schimbat pentru ca in domeniul inf. nosocomiale sunt aceiasi angajati, cu aceleasi conceptii si mod de actiune: musamalizarea cazurilor, tergiversarea si complicitatea neraportarii lor de catre spitale. O problema nerecunoscuta care va sa zica nu exista, iar in toate cazurile pacientul este de vina. La MS: d-na Simona Parvu (care propunea secretizarea comp. ch. a dezinfectantelor) este in continuare sef la Insp. Sanit. de Stat, prof. dr. Rafila Alex. care este si pres. Societ. Romane de Microbiologie (controla eficacitatea dezinf. cu betisoare) este consilier onorific la cab. ministrului, adica il consiliaza pe ministrul F. Bodog cum sa procedeze in problema microbilor din spitale. MS are parghiile necesare schimbarii situatiei si este responsabil de aceasta atitudine medicala indiferenta si pana la urma criminala fata de pacientii internati, expunandu-i la riscuri uriase. Pacientii continua sa joace la ruleta ruseasca atunci cand se interneaza in spitale romanesti. Pai, atunci sa incepem sa aducem pe lume copii, in propriile case (ca pe vremea strabunicii care a nascut 9 copii si au trait toti) pentru ca maternitatile sunt prea riscante. Hello, suntem in secolul XXI... MS in ce secol a ramas? Iar despre sp. Pantelimon, numai de bine, daca salariile se platesc, restul nu mai conteaza.

bg  •  10 ianuarie 2018, 12:43

NU ESTE NICIO LIPSA DE PERSONAL! Uitati-va la organigrama MS este ticsita de secretari de stat, consilieri onorifici, personali si subsecretari, cabinete si cabinetele. La spitalul Pantelimon este un excedent urias de personal fata de cat prevede legislatia in vigoare. Pe langa cei cu contract permanent sunt sute de medici rezidenti. Aici este vorba de management defectuos, dezastruos, indolenta, indiferenta, cinism...pe principiul oriental: ce nu este al meu personal, nu ma intereseaza. Rationament de om bolnav: nu este copilul meu, este al altora.

Gogut  •  10 ianuarie 2018, 13:09

Oare directorii astia, unul mai docent decat celalalt, plini de functii pe la medicina, prin minister, in propria ograda, in privat probabil, dar administrativ…zero dupa rezultate… nu au nici o vina? Nu-i intreaba nimeni de sanatate si pe ei?

Maxentiu  •  10 ianuarie 2018, 13:49

Iau o scurtă pauză pentru a vă mulțumi vouă, puținilor jurnaliști și avertizori de conștiință, care în ultimii ani ați tras cortina care acoperea unul dintre cele mai corupte domenii din România: sănătatea. Datorită vouă am aflat că firma care deținea cvasi-monopolul dezinfectanților din spitalele românești își dilua produsele până la stadiul de apă chioară (allegedly) și nimeni din sistem nu a suflat o vorbă despre asta. Am aflat că manageri de spitale deviau bani publici prin contracte fictive (allegedly) și nimeni din sistem nu i-a controlat sau sancționat, ba chiar sistemul i-a acoperit când au fost în pericol. Am aflat că un mare specialist în transplant își „mulgea” pacienții nu doar de bani ci și de organe (allegedly), iar sistemul politico-juridico-medical l-a protejat ani de zile. Am aflat că alt mare specialist făcea experimente medicale în urma cărora unii dintre pacienții lui ajungeau mutilați pe viață (allegedly) și sistemul n-a ridicat un deget împotriva lui. Iar acum, același sistem, de la ministru până la ultimul rezident (cu notabile excepții), se luptă ca să mă oblige să-mi vaccinez copiii cu produsele pe care mi le furnizează el și mă asigură că totul va fi bine. Că se ocupă el, sistemul, de asta.

Cătălin Tolontan  •  10 ianuarie 2018, 13:50

@Maxentiu: multumim. Dar si eu cred ca vaccinul este o mare descoperire a cunosterii umane. Ca in Romania el are unii avocati publici slabi si necredibili, da, de acord, dar ganditi-va la viata copilului, nu la cine pledeaza pentru vacinare.

bg  •  10 ianuarie 2018, 14:01

MS stie foarte bine ce are in ograda si ce trebuie facut, dar nu face nimic. In perioada 2016-2017, statul roman a comandat si a platit cu bani grei de la Banca Mondiala un studiu cu titlul:"Servicii de Audit de Performanta a Spitalelor Publice Selectate cu Arierate, nr. contract CS/3/37-12. Livrabil 3: Evaluarea performantei pentru 10 spitale selectate" - aprilie 2017. In acest studiu aflati date despre sp. Pantelimon. Materialul este public. Si inca o informatie: media nationala pentru costul mediu/zi de spitalizare este de 23,8 lei, iar la sp. Pantelimon costul mediu/zi de spitalizare pe fiecare sectie este de 423,25 lei. MS nu se intreaba: OARE DE CE? Noi ne intrebam...

rodion  •  10 ianuarie 2018, 14:03

Se poate si mai rau.Cititi si va cutremurati: http://stiriactuale.ro/enigme/18627-cimitirul-fantoma-de-la-marginea-bucurestiului-5000-de-copii-bagati-in-gropi-comune-in-pipera.html

Eu  •  10 ianuarie 2018, 14:42

In spitalele romanesti mortul este de vina ca a murit,nu malpraxisul,lipsurile,asistentii facuti pe banda rulanta la "scoala de confectii de asistenti", doctorii care asteapta sa treaca timpul,sa vina salariul si poate ciubucul,nu conteaza cat e de mare salariul,

Cătălin Tolontan  •  10 ianuarie 2018, 14:43

@Eu: ori de cate ori gandim in categorii pierdem utilitatea discutiei. De pilda, daca ii numim pe medici incompetenti la gramada nu reflectam realitatea si nu inaintam deloc. Adevarul e ca sunt multi medici competenti si valorosi, insa putini manageri in sistemul sanitar care pot fi cazuri de buna practica. Exista, insa putini. De aici si sentimentul de Sisif al cetateanului. Plateste impozitele, alimenteaza sistemul si nu vede imbunatatiri pe masura efortului sau de o viata.

alina  •  10 ianuarie 2018, 14:50

si eu am nascut in martie 2017 tot la pantelimon si copilul meu a avut infectie si a stat intubat .... am stat 1 luna jumate la terapie iar de acolo am plecatmla bald pt ca bebelusul aflat in sectia de terapie intensiva neonatala a facut varicela....

Eu  •  10 ianuarie 2018, 15:12

Nu spune nimeni ca nu sunt si doctori competenti,unii chiar devotati pacientului,asistente bine pregatite,care sunt aproape de pacienti,dar au ramas putini,chiar foarte putini,caci sugrumati de incompetenta unora,de nepotisme,lipsuri,mizeria omeneasca si nu numai din unele spitale,au plecat in strainatate sau dupa caz ,pensionat,reorientat(poate la privat si de ce nu in alt domeniu).Asteptam sa se schimbe ceva in bine,dar cat?Pe vremuri in unele spitale nu existau lipsuri de medicamente,materiale sanitare,etc,vorbesc in cunostinta de cauza lucrand in domeniu.

m s  •  10 ianuarie 2018, 15:27

nu mortul e de vina ci Soros... Urmariti Antena 3 si veti vedea ca Soros e de vina...

kid  •  10 ianuarie 2018, 16:21

... la ce nivel de degradare suntem ... pe când la alţii ... https://www.facebook.com/humankindstories/videos/158048271513820/

Cătălin Tolontan  •  10 ianuarie 2018, 16:22

@kid: intr-adevar, ceea ce e greu de inteles e cat de putin pret punem pe viata umana. Pe viata semenilor si, fara sa constientizam, pe propria noastra viata. Pentru ca barbatul din filmuletzul tau nu doar ca daruieste, ci si primeste.

bg  •  10 ianuarie 2018, 17:41

Am citit documentul. Domnilor, este CLAR ca atat mama, cat si bebelusul au fost CONTAMINATI cu Klebsiella in cursul operatiei de cezariana. Dupa operatie, mama nu avea cum sa elimine lohii (fragmente din mucoasa uterului) cu Klebsiella, decat daca a fost colonizata anterior, la operatie. Daca peretele uterului si lichidul amniotic ar fi fost contaminat, bebelusul nu se dezv. si nu supravietuia pana la greut. de 3,7 kg. Tot continutul uterului este steril, lipsit de germeni, la fel si copilul cand este extras. El se colonizeaza cu germeni saprofiti (prietenosi) in contact cu mediul inconjurator (aerul din spital, mainile personalului medical, instrumentarul, scutecele, etc..). Pana si tubul digestiv al nou-nascutului este steril si se colonizeaza cu bacterii fermentative (Lactobacili) treptat, in contact cu alimentele ingerate (lapte matern, lapte praf). Procedurile prevad prelevarea de probe biologice de la mama si si de la nou-nascut: exudat nazal, faringian, aspirat bronsic, tegumente - in special axile. Nu sunt trecute sau nu s-au facut? Nu vad rezultatele antibiogramei ptr. cei 2 germeni. Probele biologice recoltate au fost insuficiente si superficial efectuate. Nu cred ca au respectat protocolul si procedurile, iar rezultatele de lab. ale compartiment microbiologie si ale comp. IAAM sunt vagi, neprofesionist prezentate si in niciun caz nu sustin cauzele decesului mentionate in fisa. Daca se dorea aflarea adevarului, DSP-ul ar fi trebuit sa recolteze: probe din antisepticul utilizat, probe din trusele cu instr. pt. operatie, probe de suprafete, maini personal, verificarea procedurilor de sterilizare si dezinfectie. Se vede de la o posta intentia sist. medical de la noi de a musamaliza in mod grosolan acest caz, ca de altfel in multe alte cazuri. Ma intreb: pana cand, in ce scop, cine beneficiaza, chiar merita? Cati oameni trebuie sa mai piara ca acest mecanism odios sa se opreasca?

Maxentiu  •  10 ianuarie 2018, 19:17

@Catalin Tolontan: de la meritele incontestabile ale unor vaccinuri care au eradicat boli odinioară mortale până la schema de vaccinare care ni se impune cu forța în prezent e o cale extrem de lungă, cam ca distanța dintre noțiunea de vaccin și substanța care intră propriu-zis în sângele copiilor noștri. O cale care nu poate fi parcursă decât printr-un „leap of faith”, o acceptare bazată pe încrederea în sistemul care ne garantează că „vaccinurile sunt sigure”. Cu alte cuvinte, că substanța aia pe care o injectează medicul de familie din Cucuieții din Deal e la fel de sigură și de eficientă ca noțiunea de vaccin pe care o asociem cu milioane de vieți salvate. Or nouă tocmai această încredere în sistem ne lipsește, și nu cred că ea poate fi înlocuită cu simpla forță a legii. Scuze dacă am deturnat sensul discuției de la articolul original, dar cred că toate dezvăluirile pe care v-ați luptat să le aduceți la lumină vor trebui urmate, cândva, de o dezbatere serioasă despre încrederea în sistem.

Cătălin Tolontan  •  10 ianuarie 2018, 19:18

@Maxentiu: aveti dreptate, de accea ”Mergem dupa sistem” nu inseamna ”Mergem ca sa distrugem sistemul”, ci ”Mergem ca sa facem sistemul mai bun, sa lucreze pentru oamenii obisnuiti”.

serghei  •  10 ianuarie 2018, 20:10

Degeaba mor oamenii in tara asta, daca pensionarii si asistatii sociali voteaza in continuare cu *** care este PSD.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stely  •  10 ianuarie 2018, 20:28

mah andrei f.maah pesedist batut in creier.sunt cu ochii pe tine.***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Luca  •  10 ianuarie 2018, 21:36

PSD ul chiar nu realizeaza ca NU MAI MERGE ASA ! La Ministerul Sanatatii este la fel ca la Ministerul de Interne , doar ca , politistii onesti si cinstiti banuiesc ca o sa schimbe din temelii ministerul si societatea , pornind de la cazul politistului *** si numirea bietei doamne Dan pe post de ministru ! Medicii cinstiti si onesti nu au forta si puterea politistilor ca sa schimbe ceva , din pacate ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  10 ianuarie 2018, 21:39

@Stely Ma onorati...Aratati- va creierii propri.Se poate sa va apreciez pentru asta.

Nicoleta Enachescu  •  10 ianuarie 2018, 23:12

Am nascut la Sf Pantelimon in martie 2016. Fetita mea mult dorita, perfect sanatoasa desi nascuta prematur. Medicii/asistentele din sectia de neonatologie nu poarta masti de protectie, mananca fructe la biroul din salonul nou nascutilor. Dupa o zi de la externare fetita a prezentat simptome de raceala. De aici un intreg calvar. Internare la Marie Curie, externare la cerere datorita conditiilor inumane, internare la clinica privata, cost urias pentru 10 zile de internare, 12.000 ron. Toate aceste lucruri pentru o raceala contractata de la corpul medical al spitalului Sf Pantelimon. Pacat.

Rg  •  11 ianuarie 2018, 0:04

Domnule Catalin Tolontan, de ce nu apare nimic in presa despre faptul ca in ultimele 2 luni (in ianuarie se fac 3) cnas nu si-a achitat datoriile catre farmacii probabil ca urmare a suspendarii taxei clawback? Nu mi se pare normal ca acest lucru grav sa nu fie notificat in nici un fel. Va fi un dezechilibru grav intr-un sistem oricum afectat de preturile scazute si politicile negandite.

Urod  •  11 ianuarie 2018, 4:07

Când îi văd fata ***, am senzația că-l vad pe Miki Șpagă de pe vremea lui Năstase... Ce vreau sa spun?!!!!... Simplu... Dacă vrei sa se îndrepte într-adevăr ceva în tara asta, trebuiesc schimbate pedepsele pentru cei ce ajung în funcții înalte și care sunt plătiți din banii contribuabilor.... Altfel, o sa mai scrii mult și bine fără se se schimbe ceva... Cred ca te-am plictisit de câte ori am spus-o... Dar asta este singura soluție... FRICA DE LEGE MAI POATE ÎNDREPTA CEVA...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cantare electronice  •  11 ianuarie 2018, 12:32

absolut socant dar nimic surprinzator

DanS  •  11 ianuarie 2018, 13:19

@Rg... Nu mai sunt bani, simplu; dar medicamentele sunt 'gratuite' :)

Lara Pop  •  11 ianuarie 2018, 15:54

Este atat de evident ca se incearca musamalizarea malpraxisului din spitale, la fel cum au incercat sa musamalizeze si incazul copiilor cu SHU de la Marie Curie (si acolo dadeau vina tot pe mame cum ca nu se spalau mamele pe maini....). Si pana la urma, raportul corpului de control trimis de Voiculesc a aratat ca toti copiii fusesera vaccinati cu un vaccin neautorizat. Si in acest caz, punctele 1,2 si 3 din diagnosticul de deces ne spun atat de clar ca copilul a murit din cauza vaccinului care se face in primele 24 de ore de la nastere, combinat cu un tratament spitalicesc gresit, ca ma intreb daca nu ne meritam conducatorii pe care ii avem. Un popor care permite uciderea copiilor in mod sistematic , in spitale, sub obladuirea ministerului "sanatatii" (ce ironie!!) merita sa dispara. Mi-e scarba!

Camy  •  12 ianuarie 2018, 7:22

Sistemul sanitar de sănătate al vremurilor noastre este egal cu ruleta rusească.... scăpa cine poate!!! Am născut de curând la spitalul Sf.Pantelimon sperând la condiții mai bune in comparație cu unicul spitalul al municipiului unde domiciliez.Spitalul Sf.Pantelimon este unul primitor...intra pacienții cărora nu le-a mai rămas decât rugăciunea către Dumnezeu să le dea sănătate...la spital nici vorbă de așa ceva....cu toate bacteriile care îți pun viață in pericol.

Flory  •  12 ianuarie 2018, 15:45

Copilul in uterul mamei este steril atâta timp cât aceasta nu a rupt apa. Tocmai datorită faptului că ea avea o infecție matinală s-a recurs la cezariana ptr a evita astfel contaminarea copilului. Contaminarea copilului cu termeni s-a facut de către personalul medical/ instrumentar, etc

Comentează