Ministrul Bodog cere demisia managerului de la Spitalul Ilfov, dar liberalul Petrache îi mai dă o șansă!

Oferte de muncă - ”Spital public din România angajează căpitan de Titanic. Cerem seriozitate: multiple naufragii și victime la activ!”

luni, 15 ianuarie 2018, 6:48

”Aveți dreptate în mare parte din ce-ați scris în ziar, sunt probleme grave în spitalul Ilfov. Ministrul Bodog mi-a recomandat să demit managerul, dar eu nu o concediez pe doamna Ene, am pus-o să îndrepte situația!” Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

În  septembrie 2017, Corpul de Control al Ministerului Sănătății descoperă la Spitalul Ilfov că:

  1. Nu există protocoale de dezinfecție și ”se sterilizează” în găleți puse pe jos materiale sanitare folosite de gravide și de nou-născuți.
  2. Gravidele în travaliu sunt puse, înainte de naștere, să parcurgă un traseu lung și cu risc de contaminare.
  3. O firmă privată încasează banii de la mame și copii deși spitalul ar fi trebuit să acorde aceste servicii asiguraților!

În 10 noiembrie 2017, ministerul trimite către Consiliul Județean Ilfov, care are spitalul în subordine, o adresă în care cere:

  1. ”Încetarea contractului de management al doamnei Ene Delia Patricia pentru nerespectarea politicii de personal, structurii organizatorice, managementul serviciilor medicale”.
  2. ”Recuperarea banilor de la directorul medical Graure Florina Ramona, care a fost angajată fără respectarea legii”.
  3. ”Consiliul Județean Ilfov să sesizeze organele de urmărire penală pentru contractul dintre Spitalul Clinic Ilfov și SC Promedica SRL”.

Vreme de două luni, nu se face nimic.

Atât raportul, cât și recomandările Ministerului Sănătății stau la sertar.

Reacții abia după publicare

Pe 10 ianuarie, Gazeta începe publicarea unor articole (1 +2), despre situația de la Spitalul Ilfov.

E momentul în care ministerul recunoaște că a trimis niște concluzii către Marian Petrache, șeful de la Ilfov.

Dar Florian Bodog nu spune ce i-a recomandat lui Marian Petrache.

În același timp, Marian Petrache sună la redacție, ne întâlnim și rezultă următorul interviu.

Omul pe care PNL l-a propulsat în fruntea Consiliului Județean Ilfov spune că i-a dat a doua șansă managerului de spital, Patricia Ene.

Patricia Ene, managerul Spitalului Județean Ilfov

Aveți dreptate, unele probleme sunt grave! La gravide ce să fac, dărâm clădirea?”

-Domnule Petrache, de ce ați ținut secret vreme de două luni raportul Corpului de Control despre problemele de risc de la Spitalul Ilfov?
-Imediat după ce am primit raportul, în decembrie, mi-am chemat consilierul care se ocupă de partea de sănătate, pentru că e una pe care o stăpânesc mai puțin, și ne-am gândit la un plan de acțiune. Am lăsat Comitetul Director să-și facă o imagine asupra raportului, apoi am trimis consilierul să vorbească la administrația spitalului pentru a face un proiect.

-Întrebarea noastră era legată de faptul că cetățenii nu au știut și nici nu s-a luat nicio măsură.
-Pentru că eu fac, de luni, o echipă care să urmărească îndeplinirea cerințelor Corpului de Control. Intenția mea nu este să schimb managerul, ci să-l las să îndrepte situația! A fost, într-adevăr, demis directorul medical, care era și epidemiolog. Asta s-a hotărât în cadrul Comitetului Director care s-a întrunit după control.

– După doi ani cât a fost șefă o puneți să repare dezastrul la care, spune Corpul de Control, a contribuit?!
– Da, am vorbit cu secretarul general al CJ ca aceste cerințe să fie trecute în contractul managerului ca obiectiv și să fie demis dacă nu le îndeplinește în termenul stabilit. I-am rugat să aleagă cu mare grijă termenele. Accept să fie termene puțin mai lungi, dar nu accept să fie depășite. Dacă o problemă nu va fi rezolvată la timp, trecem la destituire. Eu consider că problemele le rezolvăm prin soluționarea lor, nu prin demiterea imediată a managerului.

“Pe doamna Patricia Ene am cunoscut-o doar înainte de numire. Am căutat un manager care să fie mai puțin parte a sistemului. Am să mă interesez care e relația cu domnul respectiv, Grumaz. Probabil deranjează că noul management a pus mai mult accent pe licitații. Au fost deranjate anumite interese” Marian Petrache, președinte CJ Ilfov

-Să înțelegem, vă rugăm. Spuneți că cineva are ceva cu Patricia Ene?
-Sunt niște interese acolo, în spital.

-Bun, aceasta este o explicație ubicuă. Tot timpul cei prinși cu probleme reclamă o tabără adversă. Dincolo de orice, nu există protocoale de sterilizare. E normal? 
– Știți, adevărul e undeva la mijloc. Da, punctele atacate de voi sunt parțial adevărate. Adică, da, mereu, într-un spital, e loc de mai bine. Uite, am întrebat și eu care e treaba cu ustensilele acelea lăsate în găleată. Ei pun acele obiecte într-un recipient până le duc la dezinfectare. Bine, nu le pun ca la normă, să le ia câte una, le lasă acolo pe toate, câte 7, câte or fi, pentru o primă dezinfectare și după aceea le duc la cea finală. Ele ar trebui luate câte una, ținute acolo 5 minute, și tot așa. Dar ei le adună mai multe preliminar. De-asta spun că aveți doar parțial dreptate aici.

-Iertați-ne, dar în sănătate nu merge așa. Ori respecți protocolul integral, ori provoci un risc la adresa pacientului.
-De aceea i-am fixat de acum obiective clare.

-Și cu traseul gravidelor, care coboară câte 2 etaje înainte de naștere?
-Exact. Asta e mai grav! Și e o problemă pe care o știam, dar efectiv n-avem cum s-o rezolvăm! Plus cazul Promedica, pe care l-am sesizat  și eu într-o cerere către Ministerul Sănătății. Mi-am dorit ca acel contract cu Promedica să fie verificat special când vine controlul.

„Contractul cu Promedica nu e fezabil, trebuie să plece”

-De ce spuneți că problema cu gravidele este de nerezolvat?
-Din cauza construcției. Care este veche, pur și simplu acesta fusese planul inițial! Nu sunt probleme noi, pentru că am mai avut două controale, problema cu ginecologia o știam, dar nu aveam, fizic, cum să o rezolv.

-Totuși…
– Ce să fac, să dărâm clădirea? Noi am făcut ce am putut, pentru că vrem să ducem spitalul la grad 4. Am igienizat, am modernizat.

-Cu Promedica?
– Nu cunosc pe nimeni de la Promedica! Am înțeles doar că au făcut mai multe contracte, sunt foarte vechi.

-Ce ați făcut în acest sens, de ce nu pot fi îndepărtați?
-Am avut mereu discuții cu managerul pentru a le spune celor de la Promedica să încheie acel contract. Dar înțeleg că au câștigat un proces! În orice caz, trebuie întrerupt. Nu e fezabil pentru spital!

-Scuze, însă vă întrebăm încă o dată. Corpul de Control a constatat abateri medicale grave, care arată și nepăsare, dar în primul rând neștiința șefilor spitalului. Ce vă face să credeți că același manager va face acum altceva? Învață meserie sau cum?
-Repet. Eu nu sunt de principiul că o schimbare rezolvă problema. Am încredere că doamna Patricia Ene va soluționa problemele.

Iată recomandările Ministerului Sănătății, trimise către Consiliul Județean Ilfov:

Comentarii (51)Adaugă comentariu

pacientuedevina  •  18 ianuarie 2018, 16:46

Si eu, când citesc comentarii ca cel de sus, văd cum se confirmă manipularea permanentă la care ne supune infatuarea lumii medicale: cu rea-credinţă, se induce confuzia dintre problemele medicale (adică cele care ţin de ştiinţele medicale şi se regăsesc în tratate şi manuale de medicină) şi problemele privind neaplicarea legii şi a actelor normative din serviciul public al sănătăţii de către medici (medicii sunt cetăţeni, ca noi toţi, şi sunt obligaţi, ca noi toţi, să respecte toate actele normative, inclusiv din sectorul sănătăţii publice, ei nu sunt mai presus de lege, mai "şmecheri"). Asta nu poate înghiţi infatuarea medicilor: că sănătatea publică este un serviciu public al statului desfăşurat în favoarea cetăţenilor pacienţi, în cadrul cărora medicii sunt funcţionari publici (Decizia nr. 5/2017 a ÎCCJ), adică servitori ai pacienţilor beneficiari ai serviciului de sănătate (iar nu invers). Deci, serviciul de sănătate publică nu este moşia proprie a medicilor, în care aceştia să dicteze că legile nu li se aplică lor, sub pretextul că ar fi "probleme medicale" pe care numai somităţile lor le ştiu, iar pacienţii şi jurnaliştii sunt incompetenţi, nu-i aşa - pe această linie de manipulare aberantă, cetăţenii nu pot constata încălcarea actelor normative din sectorul public al învăţământului de către o educatoare care maltratează un copil, pentru că acesta ar fi o "problemă pedagogică"...bună glumă! Foarte abilă (dar descalificantă) inducere a confuziei şi a dezinformării opiniei publice. Ei nu fac mereu decât să conteste că li se aplică legea, nu pot să uit reacţia penibilă (dar specifică infatuării medicale) a Colegiului medicilor şi la Decizia nr. 5/2017 a ÎCCJ, pentru ei nu contează legile şi hotărârile judecătoreşti, ei se cred deasupra legii şi organizează un întreg sistem care să le asigure imunitatea şi impunitatea în faţa legilor. Pentru măriile lor, legile şi drepturile legale ale pacienţilor sunt un moft, iar tragerea la răspundere (juridică, jurnalistică, etică etc.) pentru încălcările legalităţii sunt crime de lezmajestate. La fel şi denunţarea conflictelor de interese cu producătorii de medicamante şi dispozitive medicale, cu calităţile de cadre universitare, cu refuzul de a depune toţi medicii declaraţii de avere şi interese ca ceilalţi funcţionari publici etc. Reveniţi la realitate, nu îi mai faceţi incompetenţi pe jurnalişti şi pe cetăţeni, manipulările şi încercările de inducere în eroare nu mai ţin. Ajunge cu miile de morţi "evitabile" din spitale, pe fondul neaplicării efective a legilor asupra medicilor!

Comentează