Date noi din dosarul Vitalaire: doi experți contabili ai Procuraturii ”se luptă de peste un an cu cinci camere pline cu documente”. De ce corporațiile internaționale scapă de consecințele fraudelor din România?

Ca și în cazul Microsoft, Vitalaire a comis o escrocherie de proporții, dar lucrează nestingherită mai departe

joi, 18 ianuarie 2018, 10:24

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Presa internațională anunță că megacorporația Airbus, fostă EADS, e gata să încheie cu procuratura din Munchen o înțelegere de 80 de milioane de euro.

Asta pentru că procurorii suspectează că bani din companie ar fi fost dați drept mită.

1.500 de pacienți au fost decontați după moarte de filiala din România a Air Liquide Vitalaire

Chiar dacă Parchetul bavarez nu a descoperit funcționarii corupți, Airbus e gata să plătească pentru că se poate dovedi deturnarea banilor companiei de către propriii angajați.

La noi e altfel.

O mare corporație franțuzească, Air Liquide Vitalaire, este cercetată de un an și două luni pentru evaziune fiscală și pentru escrocherii în instanță la adresa a mii de pacienți dependenți de oxigen.

Vitalaire a plătit 200.000 de euro sancțiuni către Casa de Sănătate și continuă, netulburată, să livreze concentratoare de oxigen bolnavilor pe care i-a escrocat.

O firmă cu 10% din PIB-ul României și-a fraudat bolnavii

Vitalaire este un colos internațional.

Firma a avut în 2016 o cifră de afaceri globală egală cu aproape 10% din PIB-ul României.

Multinaționala face afaceri în 80 de țări cu gaze industriale și cu o divizie medicală care vinde concentratoare de oxigen bolnavilor.

18 miliarde de euro este cifra de afaceri a Vitalaire în toată lumea, în 2016

În 21 noiembrie 2016, Gazeta publică o investigație, documentată cu date din computerele și contabilitatea firmei firmei, în care se arată cum cei mai vulnerabili, săraci și suferinzi dintre pacienții români au fost escrocați de către Air Liquide Vitalaire.

”Peste 3.000 de oameni au fost târâți în tribunale, mulți dintre ei pe baza unor acte falsificate în contabilitatea firmei. Corporația noastră câștigă aproape toate procesele”, au mărturisit surse din interiorul Air Liquide.

Angajații au furnizat ziarului un CD cu facturi, contracte, baze de date.

După un an, încă se pun cap la cap acte

Procuratura din Iași a început urmărirea penală în noiembrie 2016.

Magistrații au ridicat camioane cu documente de la firmă.

Au dispus o expertiză contabilă.

Și aici apar primele diferențe dintre Parchetul din Munchen și orice Parchet din România atunci când anchetează multinaționalele din elita afacerilor mondiale.

Pentru că, la peste un an, Parchetul din Iași nu numai că n-a trimis în instanță dosarul.

El încă scormonește prin acte!

1. Resursele procurorilor români sunt slabe în fața forței multinaționalelor

”Avem doi oameni care fac expertiza contabilă. Dar merge greu fiindcă e un volum mare de muncă. Sunt cinci camere pline cu acte de la Air Liquide Vitalaire ”, a mărturisit un om care cunoaște cazul.

În schimb, Vitalaire s-a mișcat profesionist, cu viteză și cu mulți bani:

Acești 600.000 nu sunt o sancțiune, ci doar o recuperare a ceva furat de Air Liquide Vitalaire din bugetul CNAS.

Ea dă înapoi cât a încasat ilegal din bugetul CNAS, decontând oameni morți. Atât.

Și-și continuă afacerile.

Contrast: clădirile de birouri ale VitalAire (aici, sediul din Houston, Texas, SUA) și bătrânii cărora li se aduceau aparate, apoi erau dați în judecată, pe acte falsificate de către contabilitatea firmei din România!

Doi experți contabili versus o mașinărie

Peste tot în lume, corporațiile au la dispoziție resurse aproape nelimitate.

Avocații lor sunt mai mulți și mult mai bine plătiți decât procurorii.

Prin notificări, apeluri și tertipuri infinite, corporațiile încearcă să-i îngroape pe magistrați în hârtii.

Dar statele au, la rându-le, propria forță ca să acuze în numele cetățenilor.

Procurorii se ambiționează, șefii lor realizează miza publică a potențialei infracțiuni și dispun resurse de investigare dacă nu egale, măcar comparabile.

În cazul Vitalaire, doi experți contabili din Iași care caută de peste un an în cinci camere de documente, împotriva unei multinaționale, lider mondial, atestă o disproporție îngrijorătoare.

Plus că nici legea nu ține cu românii.

2. Legea română nu permite amenzi compensatorii la adresa companiilor care încalcă legea

Există multe exemple de trusturi multinaționale care au călcat pe bec în România:

A doua cauză pentru care multinaționalele scapă nepedepsite este legislația.

”În cazurile precum Vitalaire nu avem nicio prevedere legală de a obține bani de la firmă contra prejudiciilor aduse statului și persoanelor fizice” Iulian Ispir, procurorul de caz Vitalaire

Procurorul Ispir explică ”cum în Codul Penal românesc nu există amenzile compensatorii pentru stingerea prejudiciului”, precum cea pe care se pregătește să o accepte Airbus la Munchen.

Afară plătesc sume uriașe ca să stingă litigiile

În țările Uniunii Europene sau Statele Unite, ca să nu-și vadă marca târâtă în procese, producția, reputația și piața periclitate în procese îndelungate, firmele se înțeleg repede cu statele și plătesc amenzi uriașe.

Numai că aceste state au o altă cultură a servirii interesului cetățeanului.

Și aici ajungem la, probabil, cea mai gravă problemă care protejează multinaționalele în România, deși ele sunt niște corupători dovediți.

3. Avocat: ”Cultura noastră penală e să radem, nu să recuperăm banii, să protejăm interesul cetățeanului și pe cel al companiilor”

În noul Cod Penal, schimbat în 2014, a apărut ”un prim pas spre normalitate”, cum îl numește un important avocat pledant.

El a rezumat subiectul, dar a preferat să nu-i furnizăm numele.

”În cazul urmăririi penale, există acordul de recunoaștere a vinovăției între inculpat și procuror, care trebuie validat de instanță”, spune avocatul.

”Numai că nu există în lege, pentru companii, posibilitatea de a primi o amendă compensatorie”, detaliază el.

De aceea, procurorii nu au lege ca să împingă firmele către înțelegeri financiare.

Dacă statul ar vrea banii pe loc, ar trebui să existe și varianta amenzilor compensatorii.

Cetățeanul ar lua și banii, și exemplul pedepsei publice severe

”Aceste înțelegeri ar ajuta toate părțile. Nu înseamnă că ar scăpa de pușcărie cei care fură pentru corporații, nici vorbă!”, spune avocatul.

În cazul concret al Vitalaire, directorul Lucian Bentu și avocatul Dragoș Bobu ar fi cu siguranță abandonați de către multinațională, care i-a și repudiat imediat.

Pentru ce au făcut ei și alți angajați, judecătorii ar decide inocența sau vinovăția.

”Dar firma și-ar negocia în primul rând pentru ea amenda și continuarea activității de piață. Cetățeanul ar câștiga exemplul pedepsei publice dure, banii din buget și continuarea activității economice a unei firme care oferă locuri de muncă și produse necesare sănătății oamenilor”.

”Din păcate, e greu până vom ajunge și noi la mari despăgubiri. Dar poate se va face ceva! Pentru că, la noi, în timp ce socialismul ne-a fost predat zeci de ani prin propagandă, capitalismul nu ne-a fost predat. Și, prin cazuri precum Microsoft, Veolia și Vitalaire, ne predă viața ce am putea să facem”, conchide avocatul.

Avocatul Chiciu: ”Societatea trebuie să fie pragmatică”

Un alt avocat, Alexandru Chiciu, explică și el situația pedepselor pentru firme, cu avantajul juristului care a fost și procuror.

”În cazul firmelor, care e limpede că nu pot face închisoare, pedeapsa principală este amendă penală. La ea se poate adăuga o pedeapsă compensatorie, de genul dizolvare, suspendarea activității. Ei bine, la noi nu se poate acorda amendă compensatorie în locul dizolvării sau suspendării companiilor”, spune Alexandru Chiciu.

”Și eu consider că trebuie să ne schimbăm filozofia. Societatea trebuie să fie pragmatică. Degeaba ne bucurăm când cineva intră în închisoare, în loc ca banii să intre în fondul național”.

În Germania, Airbus va plăti 80 de milioane de euro.

În România, Microsoft, nimic, iar Vitalaire a achitat 200.000 de euro.

 

Vezi aici toate episoadele investigației Vitalaire.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Tavi  •  19 ianuarie 2018, 7:40

Din pacate asta e realitatea (dura) romaneasca...

Emil  •  19 ianuarie 2018, 7:50

Da cu SIE, cu SIE cum e?

Cătălin Tolontan  •  19 ianuarie 2018, 7:51

@Emil: raspunsul meu a fost foarte clar: n-am avut niciodata, nicio legatura cu nici un serviciu secret. Sunt jurnalist. Felul in care au inceput sa se coalizeze in minciuni (Gusa, Udrea, etc) va indica foarte clar interesul lor. Suntem jurnalisti, stim ca investigatiile noastre deranjeaza si le vom continua.

Luca  •  19 ianuarie 2018, 7:55

Nu pot sa cred !!! Iar o macelarie gasita cu 50 lei in plus in casa de marcat este amendata si inchisa pt 30 zile , cu afise mari postate de ANAF pe geamuri ! Adica , amendata si umilita public ! Apoi , sunt convins ca cei doi care fac expertiza contabila nu au termene fixate de predare a expertizei , asa ca ... pot sa iasa la pensie ... In plus cei implicati in dispute cu multinationalele le este teama sa se ia la tranta cu marile case de avocatura . Nu au nicio motivatie sa intre in conflicte cu cei mari . Poate nici pregatirea necesara . Asa ca , isi satisfac orgoliile profesionale cu macelariile si frizeriile mai ales ca nici legea nu ii ajuta .

Andrei F  •  19 ianuarie 2018, 8:23

Cateva aspecte...comuniste!!! Adica firmele romanesti sunt bune de tras la raspundere,pentru ele avem legislatie si inca cata...De aici se trag doua idei...Ori firmele romanesti sunt supuse voit sau nu ,unor proceduri de judecata mai aspre decat este cazul ori organele judiciare stiu ca la o cercetare mai amanuntita multe aspecte nu cad bine pe dreptul international dar firmele romanesti find slab capitalizate nu au ce face....pe cand multinationalele pot purta un proces de durata...In primul caz oricare ar fi motivul, diferenta de optica a Autoritatilor este discriminatorie si peturba piata...Ce concurenta sa existe intre firme daca li se aplica sanctiuni diferite?Cazul Hexi...Cu cat dezinfectantii erau mai diluati cu atat scadea si pretul de cost si deci concurenta era in aer...Dar mai este un aspect la fel de grav pe care- l gasim in articolul din 13 ianuarie...Colaboratorul SRI spune negru pe alb ca sunt mai multe firme care trucheaza licitatiile pentru dezinfectanti care erau licitati din start pentru clase inferioare fata de ce se impunea.Sigur era numita si o firma care aducea sumbstantele de la o firma straina.Daca Hexi este trimisa in judecata eu nu stiu sa existe o ancheta care sa vizeze si celelalte firme...Nu am auzit nici de anchete jurnalistice...Si nu trebuie sa fi contabil ca sa vezi fin datele prezentate pe acest blog in vazul Vitalaire ca este si evaziune fiscala clara...Firma scotea doua facturi cu doua valori diferite si desigur ca in relatia cu Statului firma si- a scazut intentionat veniturile declarate...O firma romaneasca pentru evaziune fiscala este executata rapid...Ca o concluzie...mi se pare ca in acest articol ati regreta ca la noi Procuratura nu ar putea incheia intelegeri( desi eu am auzit de intelegeri incheiate de procurori si in Romania...)..Daca este asa ce este de facut ca tot dumneavoastra pledati si pentru ca legile justitiei sa nu fie schimbate...?

Dr. Dan Patru Tudosie  •  19 ianuarie 2018, 8:25

Si uite asa au ajuns *** de la gesepe sa ne spuna ca trebuie schimbat codul penal :))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

simplu  •  19 ianuarie 2018, 9:00

Poate așa să înțeleagă tot românul de ce dorește, culmea!, de șefii parchetelor sa nu se umble la codul penal actual. Sântem intoxicați cu știri că violatorii și *** vor scăpa deși NU au apărut încă amendamente la codul penal . DAR nu se vorbește că în ultimul an au fost achitați peste o sută de persoane învinovățite de fapte de corupție pe motiv că faptele lor nu mai sânt pedepsite de legea penală. In frunte sta vestitul abuz urmat de mită și alte zeci. Iar la încercarea de a reintroduce prin og 13 abuzul chiar și cu discutabilul prag , știm ce s-au întâmplat. Acum , preventiv, lumea este în stradă strigând in CLAR ca să nu se umble la codul penal. De ce ? La întrebarea asta să răspundă persoana de la Cotroceni, cea cu " jaca " roșie și șefii parchetelor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Irimioaia  •  19 ianuarie 2018, 9:03

Da, la misto toti suntem buni...@ Dr. Dan De fapt, putem intelege si se confirma inca o data, ca modificarile la CP propuse de echipa PSD, sunt facute din alte ratiuni, nicidecum sa imbunatatim si sa adaugam de la practicieni articole de bun simt, care ne-ar aduce sume consistente la buget si ar compensa partial, suferinta pacientilor daca vorbim de sistemul de sanatate.

Cătălin Tolontan  •  19 ianuarie 2018, 9:05

@Dr. Dan Patru Tudosie, Irimioaia: intr-adevar, nu exista in schimbarile propuse nimic care sa semene cu aceasta amenda compensatorie care sa ajute cetateanul sa ia mai repede banii si firma sa-si poata continua activitatea, dupa ce devine public si exemplar ceea ce a gresit. Dar, la un moment dat, romanii vor cere statului sa termine cu aceasta protectie prin neimplicare si nelegiferare de care se bucura corporatiile. Nu o spunem noi, o arata realitatea din toate cazurile importante unde ele au fost prinse cu infractiuni.

bg  •  19 ianuarie 2018, 10:00

Modificarea legislatiei in domeniu este din pacate apanajul factorului politic, care la noi se ocupa cu totul altceva. Asa s-a impamantenit in 28 de ani de reforme, bajbaieli in tunelurile oarbe ale tranzitiei: clasa politica sa se ocupe de propriile interese materiale si de putere prin tot felul de combinatii si intelegeri infractionale, producand o legislatie ambigua, incalcita, proasta, iar interesele statului roman, ale cetatenilor sa fie uitate undeva, prin niste dosare prafuite. Am irosit 28 de ani din viata noastra si a copiilor nostri, in care politicienii ne-au spus cat de frumoasa si bogata este tara, iar acum vedem ca Romania arata ca o femeie dezbracata, secatuita, saraca, cocarjata, imbatranita prea devreme, lipsita de demnitate, cersind mila si indurare altor popoare. Avem vreun vinovat cu nume si prenume? In anul centenarului, avem vinovatul de serviciu: POPORUL ROMAN.

Iulian M.  •  19 ianuarie 2018, 10:19

Fraudele sunt posibile atat timp cat autoritatile gandesc sistemele astfel incat sa poata sa fie fraudate. Sistemul informatic integrat gandit de CAS, platit cu bani grei ,a fost conceput cu buna stiinta astfel incat sa poata sa fie fraudat. Cum de a fost posibila facturarea echipamentelor pentru pacienti decedati in SIUI? Era atat de complicat ca CNP-urile in cauza sa se blocheze automat in sistem astfel incat casa de sanatate sa nu mai primeasca si sa plateasca facturi pentru pacienti decedati? Sistemul informatic integrat este 90% pe hartie si 10% informatizat. De aici imposibilitatea de a verifica si controla. Sistemul informatic trebuia conceput astfel incat sa nu mai fie necesar sa verifici munti de documente fila cu fila. Sistemul a fost conceput de la inceput cu buna stiinta prost, astfel incat sa existe posibilitatea fraudarii lui, iar dovedirea acestor neregului, cat mai dificil de realizat. Aceste firme au fost protejate de catre CAS-uri. Firme cu 1-2 angajati specializati in IT, au facturat si primit bani pe serviciii de ingrijiri la domiciliu, nevizitand in viata lor un pacient. Cum a fost posibil asa ceva? Cum se asigura aceste case de asigurari ca actioneaza si apara drepturile pacientilor asigurati?

Cătălin Tolontan  •  19 ianuarie 2018, 10:20

@Iulian M.: aveti dreptate unde spuneti ca SIUI trebuie imbunatatit. Dar el a adus clare progrese in sistem. Si exista timpi intermediari normali, ca omul mort nu apare in evidente instant. De aceea e nevoie si de corectitudinea firmei. Daca speculezi permanent sistemul si te prind cu 1.500 de morti decontati in toata tara inseamna ca nu e un accident, ci un abuz impotriva Casei de Sanatate, adica asupra taxelor omului. Si atunci discut altfel cu tine. Partea asta nu se intimpla, din pacate.

Dan  •  19 ianuarie 2018, 10:29

Capitalism. Capital.Ok

Frumoasa Lume a Multinationalelor  •  19 ianuarie 2018, 10:42

Multinationalele beneficiaza de protectie "legala". Ele au resurse nelimitate atunci cand vine vorba de angajat case de avocatura, care lucreaza pe baza de abonament cu acesti clienti. Aceste case de avocatura se folosesc de toate tertipurile legale posibile si imposibile pentru a invoca orice chichita, procedura si in principal pentru a impiedica aplicarea legii in cazurile in care sunt implicate. Daca in cazul acesta lucreaza doi contabili din partea acuzarii, din partea apararii lucreaza 20 de contabili, 10 avocati si 10 juristi. Asta ca sa nu intram in teorii ale conspiratii, desi eu cred ca mai lucreaza si alti "specialisti" audio-video si nu numai pentru sarmana multinationala. Confruntarea este pur si simplu lipsita de echilibru, pentru ca multinationala are mult mai multe resurse la dispozitie decat statul roman, prin urmare se afla intr-o pozitie avantajata intr-un proces chiar cu statul ale carui legi trebuie sa le respecte - in teorie! Imaginati-va un meci de box intre un boxeor de 80 kg si unul de 380 kilograme, 3 metri inaltime si 6 maini... Bineinteles ca acest lucru ar trebui sa fie ilegal, dar el exista. Angajatii au drepturi doar in teorie, nu exista sindicate si in principiu nimeni nu are dreptul sa comenteze nimic. Cine comenteaza ceva tace subit sau isi da demisia "din proprie initiativa". Daca are cineva o problema sau se simte nedreptatit - se poate razboi in instanta cu acelasi colos cu care statul roman se judeca si nu reuseste mai nimic. Da, multinationalele romanesti sunt un stat in stat si o minunata lume in care totul este perfect. Ca si Coreea de Nord. Intrebati-va cand ati auzit ultima oara de o greva la multinationalele din Bucuresti. Asa este - niciodata. De ce? Pai pentru ca totul este perfect, fireste!

Venom  •  19 ianuarie 2018, 11:06

@off topic Tolo - Acum nu mai e doar "în eter"! Din Pagina de media am ajuns pe Realitatea unde s-a publicat Gușă cu prima parte (au lăsat să se înțeleagă) "a investigației pe surse exclusive". De ce merită răspuns: 1. E un test vizavi de cât de independentă este televiziunea în raport cu interesul de moment și toana finanțatorului. 2. E un test public și pentru a afla despre libertatea de opinie a jurnaliștilor angajați la Realitatea și putem stabili, ca spectatori, dacă o subordonăm dependenței de contractul de muncă sau codului profesional. În condițiile în care Realitatea TV face și audiențe reziduale ca televiziune independentă, de opoziție, dacă Gușă este angajat de un partid oarecare vom ști că a fost o stare conjuncturală care va înceta de facto în favoarea unui mercenariat impus de patron. În momentul de față, în primul episod, Realitatea TV nu arată foarte bine, s-a implicat cu arme și bagaje în apărarea familiei Gușă și în loc să vină cu argumente sportive și atacă, kaghebistic și manipulator, pe post, conducerea GSP.

Iulian M.  •  19 ianuarie 2018, 11:31

@Catalin, referitor la , "pacientul nu apare in evidente instant", in sistem trebuie sa apara. Evidenta populatiei are si ea sistem informatic, nu? Ce inseamna sistem informatic integrat? Pe de alta parte, Casa nu plateste si nici nu isi inregistreaza nici ea facturi instant. Cum de a inregistrat facturi si a facut plati pentru pacienti decedati? Si noi, asiguratii, ne bazam pe corectitudinea acestor case de asigurari si pe faptul ca gestioneaza eficient banii nostri. Pentru unele servicii fondurile se termina in primele zile ale lunii, dar se platesc facturi emise pentru pacienti decedati si servicii neefectuate.

Gabi  •  19 ianuarie 2018, 13:21

Pai soarta romanilor e hotarata de catre politicienii care modifica Legile Justitiei pentru ca ei sa scape de urmarirea penala, cum oare sa modifice ei legile astfel incat sa stopeze hotiile multinationalelor si sa castige, nu sa piarda, cetateanul de rand ???!!!

Cătălin Tolontan  •  19 ianuarie 2018, 13:22

@Gabi: hai sa nu generalizam ”toti politicienii sunt incompetenti sau hoti”, pentru ca facand asta descurajam orice intrare a oamenilor noi in politica. Vorba aceea "politica e prea importanta ca sa o lasam doar politicienilor".

Ilie  •  19 ianuarie 2018, 14:01

Perceptia mea este ca cei din sistemul sanitar fura ca’n codru vazand ca DNA este focalizat pe politicieni. Trebuie ca DNA sa se indrepte si catre sistemul sanitar. Dupa cum vad, ei umbla dupa imagine si ataca doar oamenii cu imagine publica, gen: Lucan, Dragnea etc. In sistemul de sanatate se fura mult si cu tupeu.

Orin  •  19 ianuarie 2018, 15:21

Observ de mult timp,cum jurnalistii descopera multe afaceri dubioase,in defavoarea statului,cu prejudicii imense la buget.Astea trebuiau descoperite de institutiile abilitate,dar se pare ca nu intereseaza pe nimeni la modul cel mai serios,ci se pierde timpul de pomana,caci salariul il iau oricum.Eu le-as da target,si procent din cati bani si amenzi aduc in buget inapoi,si atunci cred ca vor fi descoperiti mult mai multi.Si mai cred ca nici nu avem oameni pregatiti bine profesional,sa-i prinda,sa-i judece,sa le ia banii.Toata stima domnule Tolontan,si celorlalti jurnalisti,cred ca va luptati cu morile de vant,pt.ca eu zic asa,pana nu se face schimbul de generatii,sa vina tineri bine pregatiti la scoli straine,si sa-i schimbe pe politicienii nostri corupti,si implicit legile,vom trai rau,ei bine,si vor fura tot ce se poate!Succes in continuare!

Cătălin Tolontan  •  19 ianuarie 2018, 15:22

@Orin: multumim, insa nu ne eroizati, asta e meseria. Si e normal ca publicul sa vina intii la presa, ca are incredere, se intimpla dintotdeauna si in toate tarile. Iar autoritatile isi fac propria treaba, intr-un fel e normal ca se misca mai greu, lucreaza cu altfel de probe, decid destine de oameni, de companii, e firesc sa aiba toate probele.

bg  •  19 ianuarie 2018, 16:30

Fata de tarile dezvoltate, in Romania, notiunea de REPUTATIE a persoanei sau a firmei NU exista. Expl.: pedofilul politist, tolerat si poreclit de colegi "violatorul", oameni politici cu dosare penale alesi in continuare de cetateni, firmele lui Ghita au contracte grase cu statul in continuare, procuroarea Haineala numita sefa Corpului de Control al lui Tudorel Toader si multe, multe altele. Am cumparat odata un tort cu frisca de la o cofetarie si cand l-am gustat acasa, era ACRU. L-am dus inapoi, cu bonul aferent si dupa o targuiala ca la piata cu sefa cofetariei (in care timp clientii de la coada se uitau la mine ca la o ciudatenie si dadeau semne de nervozitate) mi-a dat banii inapoi. Intr-o tara europeana, a doua zi, cofetaria respectiva dadea faliment. Astfel de situatii NU produc efecte, NU nasc reactii normale, mai degraba anormale (intr-un viol victima este de vina ca purta fusta si avea decolteu). Cati ani, de cate generatii de romani mai avem nevoie pentru ca experimentul stat de drept si democratie sa reuseasca?

Romeo22  •  19 ianuarie 2018, 16:54

Buna ziua, Nu cred ca este la locul ei comparatia cu cazul Airbus din Munchen(la Vienna este anchetat alt caz). In acel caz si directorii scapa de urmarirea penala, nu numai firma(http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-22225162-airbus-fosta-eads-posibila-amenda-104-milioane-euro-pentru-business-vechi-taiwanul-negocieri-pentru-solutie-amiabila-austria-cadrul-altui-mega-deal-suspectat-coruptie.htm - "Fostii directori ai Airbus ar urma sa fie penalizati, in loc sa fie acuzati."). Nu cred ca este benefic pentru noi la momentul actual ca infractiunile de coruptie sa fie penalizate doar financiar. Presupun ca stirea de pe hotnews este corecta.

Romeo22  •  19 ianuarie 2018, 17:00

In cazul Airbus de la Munchen, daca platesc amenda, se opreste ancheta cu totul. Directorii acuzati nu raspund penal ci sunt penalizati de companie(conform stirii de pe hotnews - am mai postat o data comentariul dar nu a aparut de aceea am scos linkul ). Nu cred ca ar fi oportun pentru Romania ca cei acuzati de coruptie sa plateasca doar din punct de vedere financiar la momentul actual.

daniel  •  19 ianuarie 2018, 17:58

foarte elocvente anchetele d-voastra..dar, fara participarea hotilor nostri, nici o multinationala, n-ar putea misca..si privatizarile dezastruase, tot cu ajutorul securistilor nostri s-au facut!!!

elle  •  19 ianuarie 2018, 18:26

@bg de acord cu tine 100%. Poate copii copiilor nostri vor trai intr-o Romanie normala. Merci Echipa!

zorrozabal  •  19 ianuarie 2018, 20:25

Fiindca tot vorbim de multinationale!Statul roman importa -si plateste- gazele din Rusia,statul roman a construit conductele de transport,dar noua consumatorilor, ni le factureaza...Gaz de France!Statul roman a construit hidrocentrale si termocentrale-cu care se mandreau parintii nostri cand erau pionieri-dar noua consumatorilor,ni le factureaza italienii de la ENEL,celor din Valahia si Moldova,nemtii celor din Transilvania si...cehii,celor din Oltenia!Tot asa Romania a trebuit sa-si dea rezervele de petrol-prezente si viitoare-austriecilor,precum si firma de distributie!Intrebare:Romania a primit ceva in compensatie,adica factureaza si ea gazele,energia electrica si carburantii in alte tari ale Uniunii Europene?De aceea,ni s-a impus ca negocierile de aderare sa fie secrete?

pawn  •  19 ianuarie 2018, 22:48

asta este adevaratul "sistem", asta e parallax-ul. nu niste paduchiosi de politicieni, tinte comode si greoaie (nu ca n-ar fi si ei carnivori nemilosi).

sorin  •  20 ianuarie 2018, 0:51

Stau si ma minunez.Ma gandesc ca e o minciuna sfruntata.Chestia cu serviciile,care va sa zica.Totusi,daca ar fi adevarat?Pur si simplu e incredibil.Eu va cred,domnule Tolontan.Insa daca e adevarat,nu mai ramane nimic de crezut. Daca macar 1% e adevarat,nimic nu mai conteaza.Inseamna ca intr-adevar nu are rost sa ma mai intorc in Romania.

Anghel Merchel  •  20 ianuarie 2018, 1:21

Hopa, de ce corporatiile internationale scapa. Asa ceva??? Domnu Tolontan, ce inseamna impertinenta asta monser? Maine poimaine te pomenesti ca incepi sa te intrebi si de Microsoft USA, EADS Germania si Bechtel USA cum de scapa si fac un pic bulau numai cocoseii romani. O sa te arunce REZISTentii in laserele alea ascutite, o sa strambe din nas coledzii de la GDS si Hotnews-Sima, eu zic sa te intorci la coruptia comunist-moscovita. Nu se face, ma-ntelegi, sa fracturezi logica de beton REZISTenta, peste poate sa existe coruptiune in Vestul anticorupt care o propteste pe imaculata Codruta in scaun.

Anghel Merchel  •  20 ianuarie 2018, 1:28

@bg " Intr-o tara europeana, a doua zi, cofetaria respectiva dadea faliment." Ai na, serios? Sa n-ai parte de coana Joitica si de Marinel, pe bune? Cate minute ai trait, muncit, facut cumparaturi si platit taxe intr-o "tara europeana"? La Berlin acu un an si ceva, un TIR condus de unul din oaspetii fara acte ai lui Mutti M a intrat cu TIR-ul intr-o piata de Craciun si a omorat niste contribuabili si a ranit alti contribuabili in numele religiei in curand obligatorii in UE. Cine a fost demis, cine a dat faliment? Ia sa te interesezi si sa ma informezi, ca te vad foarte REZISTent la propaganda, sigur o sa ma luminezi.

io  •  20 ianuarie 2018, 11:27

d-le tolontan puteti sa nu va mai puneti intrebari de genul ghici ciuperca ce-i?

Comentează