Evul Mediu la Spitalul Județean Timișoara. Șef de secție sancționat că le-a numit ”vaci” și ”ciori” pe asistente. Cum se apără: ”Conducerea spitalului lasă zeci de pacienți să doarmă pe hol!”

România 2018: bolnavi cazați pe holuri, monopol pe săli de operații și amenințări cu bisturiul

sâmbătă, 20 ianuarie 2018, 10:41

”Eu vorbesc mai ferm, dar ce s-a scris în acele plângeri este o exagerare. Nu tac atunci când văd că este multă nepăsare în spital. Vreți să vedeți cum arată respectul conducerii noastre față de pacienți? Iată cum dormeau cu paturile pe hol pe 20 decembrie, înainte de Crăciun!”Mihai Ionac, șef de secție Spitalul Județean Timișoara

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Bărbați care urăsc femeile.

Printr-o alchimie discretă, dar persistentă, ceva surprinzător îi leagă pe mulți dintre masculii alfa ai sănătății din România.

Ei își exercită atitudinea de control în primul rând la adresa femeilor.

Ei sunt manageri, patroni de mari firme și șefi ai unui sistem sanitar în care femeile se preling pe lângă pereții holurilor atunci când îi văd.

Astăzi, un alt caz.

De la Timișoara.

Un cunoscut medic de chirurgie vasculară din Banat: Mihai Ionac.

”Infirmiera Nyuli Claudia a fost amenințată că o va tăia cu bisturiul”

”Vă enumerăm câteva dintre jignirile aduse personalului blocului operator 2:

Idioate, proaste, vaci, ciori.

Și cităm ce a transmis prof. dr. Mihai Ionac colaboratorilor săi: ”Călcați-le pe cap, futu-le mama lor de idioate!”.

De asemenea, dna infirmieră Nyuli Claudia a fost amenințată de către acesta că o va tăia cu bisturiul”.

E un document aflat la Colegiul Medicilor.
Adresa în care asistenta Gina Tănasă descrie modul în care medicul Ionac le vorbește asistentelor și infirmierelor

”Păstrează o sală de operație pentru el”

Mai multe asistente și infirmiere ale Spitalului Județean de Urgență Timișoara au înaintat, pe 27 noiembrie 2017, Colegiului o plângere în care povestesc cum sunt tratate de șeful de secție Mihai Ionac.

Nu e singura luare de poziție a corpului medical.

Chiar un prieten din spital al doctorului Ionac, șeful de secție Doru Vâlceanu, a întocmit o notă de protest către conducerea spitalului.

Vâlceanu spune că Ionac abuzează și blochează, împotriva legii, o sală de operații pentru el.

Versiunea că marii profesori țin rezervată o sală de operații pentru ei circulă frecvent în spitalele noastre.

Rareori se ajunge însă să fie pusă pe hârtie.

Adresa redactată de Prof. univ. Dr. Doru Vâlceanu

Un medic priceput, cu bune rezultate

Cel reclamat, medicul cu excelentă reputație profesională Mihai Ionac, conduce Clinica Chirurgie Vasculară, o entitate aparte în interiorul Spitalului Județean din Timișoara.

Legăturile unei fundații a doctorului Ionac cu spitalul și acuzele de luare de mită au adus, în aprilie 2015, mascații în percheziție la casa șefului de secție.

De atunci, nu se mai știe nimic despre cazul cercetat de către Parchet.

O tărăgănare care îl afectează și pe Ionac, dar și posibilitatea de a afla adevărul.

În fiecare spital, scrie colegul lui Ionac, Doru Vâlceanu, există o regulă legal instituită.

”Clinica destinată Urgențelor chirurgicale este obligată să păstreze liberă minim o sală de operație strict pentru Urgențe și medicul de gardă să fie în orice moment disponibil” Doru Vâlceanu, șef al Clinicii Chirurgie III

La ”Județeanul” din Timișoara, susține Vâlceanu către manager, sala aceasta ”este folosită de către doctorul Ionac pentru operații la rece care sunt transformate în urgențe fictive”.

Managerul Marius Craina: ”L-am sancționat pe medicul Ionac cu 10% din salariu”

Dr. Marius Craina, managerul Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, în fața instituției medicale

Intervievat de ziar, managerul Marius Craina a confirmat plângerile personalului la adresa lui Ionac.

”La finalul anului trecut, în luna noiembrie, am primit două adrese din partea personalului medical, doctori și asistente, pe care le-am înaintat Comisiei de Disciplină a spitalului. Se refereau la comportamentul domnului doctor și la problema cu sala ocupată de dânsul”, spune directorul spitalului.

Măsurile?

”Am procedat corect, după regulile instituției. După prima abatere, domnul doctor a primit un avertisment. După a doua, a fost sancționat cu 10% din salariu pe o perioadă de trei luni”, explică Marius Craina.

Ce spun cei implicați, inclusiv Mihai Ionac.

Doru Vâlceanu: „Vine unul căruia îi e ruptă splina, moare pe targă, ce facem?!”


Medicul chirurg Doru Vâlceanu, unul dintre doctorii care au atras atenția în cazul lui Mihai Ionac

Ce-l determină pe un medic să facă pentru prima oară în cariera lui un referat.

-Domnule doctor, de ce ați redactat o plângere la adresa medicului Ionac?
-Eu nu am nimic cu valoarea lui ca medic. Însă el este un tip foarte plin de sine, care face ordine prin tot. Și nimeni nu-i ca el! Noi avem niște reguli în blocul operator și în spital de care el nu ține seama. Este foarte jignitor față de colegi. Și nu mai spun față de restul personalului, cum ar fi asistentele.

-De ce ați făcut sesizarea?
-Nu pentru că aș avea ceva personal cu el, ci pentru a se pune ordine în spital. Am spus că suntem toți egali, iar femeile acelea care lucrează toată ziua și își dau sufletul acolo nu merită să fie umilite pentru că el este profesor, iar ele infirmiere sau asistente. Și, într-o bună zi, când plângeau pe acolo, am izbucnit, mi s-a pus pata!

-Și?
-Și nu e singura problemă. Mai e și sala de urgență. Peste tot în lume se păstrează o sală de urgență liberă. La noi, nu. Eu sunt doctorul Ionac, eu intru în sală când vreau. Vine unul căruia îi e ruptă splina, moare pe targă, ce face?! Ce facem atunci? S-au adunat mai multe lucruri. Am izbucnit la plânsul fetelor, pe mine direct-direct nu mă afecta. Dar nu mi se părea normal ca nimeni să nu ia atitudine. Am vorbit cu managerul și am luat decizia să fac plângerea în scris.

-Înțelegem că vă cunoașteți de multă vreme.
-Am fost în relații bune și cu soția lui, și cu el. Chiar mă luase după aceea: „Cum ai putut să-mi faci una ca asta? Suntem prieteni!”. I-am spus că nu e în regulă, că nu e la locul lui. Nu am dat în el, dar trebuie să fim toți la fel, indiferent ce grad avem. După asta am înțeles că s-au aliat și alții. La un moment dat se umple paharul. E prima oară când fac referat!

Asistenta Gina Tănasă: „E o dezordine nemaivăzută în blocul operator”

Gina Tănasă, cea mai experimentată asistentă de la Spitalul Județean Timiș, lider sindical, spune că relația proastă dintre chirurg și asistente poate afecta o operație

-Doamnă Tănasă, ce v-a făcut să înaintați acest referat?
-Este o problemă delicată, ne deranjează extrem de tare. Lucrăm într-un loc în care ar trebui să fim liniștiți și ordonați. Viața pacientului depinde și de mine, ca asistentă, ca instrumentară, chiar dacă unii chirurgi nu recunosc. Însă domnul doctor Ionac nu ne consideră nici colegi de muncă, se pare, a declarat asta chiar și în instanță. A fost o perioadă foarte grea.

-Explicați, vă rog.
-E o problemă mai largă. Eu lucrez ca instrumentar de 30 de ani. Au trecut multe generații pe lângă mine, mulți au învățat de la mine. Nu puteam să-mi închipui că vom lucra vreodată ca acum. Atât de dezorganizat!

-Dezorganizat?
– E un haos în blocul operator, chiar nu înțeleg ce se întâmplă! Noi suntem trei clinici de chirurgie. 1, 2, 3. Pe vremuri, fiecare clinică avea blocul operator propriu. 1, 2, 3. De când s-a format și chirurgia vasculară, tot respectul pentru domnul Ionac, face o treabă extraordinară!, s-a format bloc unic. El are sala lui, restul se mută peste tot. Noi nu mai suntem unitate de sine stătătoare. E normal că e dezordine, toți chirurgii vor să-și facă treaba, să opereze cazurile, unii au prea mulți pacienți.

„Eu sunt la sfârșit de mandat, o să plec în curând, dar îmi pare rău că las așa ceva în urma mea” Gina Tănasă, asistentă

Mihai Ionac: „O văd ca pe o înscenare. În momentul cu bisturiul am fost simpatic”

Medicul Ionac, chiar în Spitalul Județean din Timișoara, unde lucrează de 27 de ani

Cum justifică medicul chirurg Mihai Ionac plângerile colegilor: spune că a dat în judecată spitalul la care lucrează.

-Domnule Ionac, am vrea să vorbim puțin despre plângerile colegilor din spital la adresa dumneavoastră.
-În primul rând, nu înțeleg de ce acest lucru este în atenția presei, deoarece este o problemă internă.

-Ceea ce afectează un spital afectează pacienții. Sunt documentele oficiale pe baza cărora spitalul v-a sancționat.
-Conducerea spitalului nu s-a străduit să aplaneze conflictele absolut firești care apar în orice loc de muncă. Sunt probleme care există peste tot. Probleme care înglobează disfuncționalități, indisciplină, invidie. Mai multe. Lucrurile acestea trebuie rezolvate pe rând, nu poți muta elefantul de pe o zi pe alta.

-De exemplu?
-Eu am terminat acum, la ora 16, ultima intervenție. Programul meu se încheia la ora 13:30. Am așteptat, timp de 20 de minute, o asistentă care nu mi-a adus un accesoriu. Cu pacientul în anestezie! Tot azi, am găsit un instrument extrem de prețios aruncat la gunoi. Vă dați seama că eu le atrag atenția infirmierelor, asistentelor că nu fac treaba bine. În momentul în care se adună aceste lucruri, atât eu, cât și ele acumulăm tensiune. Este multă nepăsare în spital și eu nu tac când o văd.

Bolnavii de pe secția Chirurgie vasculară primeau parizer și carnați la micul dejun

„Infirmiera mi-a greșit lama de 3 ori”

-Ați sesizat aceste lucruri către conducere?
-De 4 ani de zile, de când e noua conducere, sesizez mereu. Referate peste referate. Nu se întâmplă nimic, nimic! Le-au refuzat în cascadă. La mine ce se întâmplă? Vă întreb. Au venit trei adrese, trei au fost!, din 2 în 2 zile. Nici n-am apucat să mă apăr. Opinia mea, s-ar putea să fiu subiectiv, e o înscenare.

-În acele referate apar cuvinte foarte urâte. „Vaci”, „cioară”.
-Sunt cuvinte grele, grosolane. S-a exagerat! E drept că eu vorbesc uneori mai ferm, dar atât.

-Cu femeia care susține că ați amenințat-o că o veți tăia cu bisturiul?
-Să știți că am fost simpatic! Era o intervenție la care aveam nevoie de o incizie extrem de precisă. I-am cerut o anumită lamă infirmierei. Ea a greșit de 3 ori. A 3-a oară i-am spus ceva de genul „Te rog eu, fii atentă, scrie numărul pe lamă. Dacă ar trebui să te operez pe tine cu lame greșite?!”. Atât.

-Revin la înscenare. De ce s-ar întâmpla așa ceva?
-Întreaga mea secție este supusă unei presiuni anormale. Și nu o înțeleg. Ne simțim discriminați. Nu avem o sală exclusivă, eu am operat și în două săli.

-Nu e vorba că țineți acea sală blocată, după cum scrie în adresă?
-Ha! Acolo m-au confundat. Nici nu eram eu cel care făcea operații în sală, ci alt medic! E ca-n bancul cu premiul sovietic, cu bicicleta care nu a fost primită, ci s-a furat. Nimic adevărat.

„Din donații am refăcut secția”

 
Pasionat de motociclete, Ionac se fotografiază alături de un Harley Davidson pe care l-a achiziționat acum 10 ani

-Ați mai avut unele probleme în 2015, un dosar rezultat după un control al Curții de Conturi.
 -Da, a fost un control al cărui scop nu-l pricep nici astăzi. Ar trebui să am mania persecuției ca să-mi dau seama din ce cauză s-a realizat. Eram acuzat de lucruri aberante.

-De exemplu?
-Că dau rețete la pacienți decedați. Nimic adevărat, chiar fusese reglată acea problemă.

50 de pacienți la 27 de paturi spune doctorul Ionac că a avut înainte de Crăciun

-Știm că era vorba de niște donații pe care le cereați pacienților.
-Exact. Am adunat 100.000 de euro și am renovat secția. Am acte de donație, tot. De la firme și pacienți. Vă dați seama, au fost interogați la Parchet pacienți, reprezentanți ai firmelor! Și eu, și ei am vrut doar să facem bine.

-E adevărat că pacienții dumneavoastră erau redirecționați la farmacia unei rude?
-Repet. Ani de zile am făcut referate că nu am strictul necesar. Nu mi s-a răspuns. Așa că le spuneam pacienților că au două opțiuni: sau îi operăm la privat, sau la stat, însă la stat își vor cumpăra materialele. Cum ei veneau cu materiale neconforme, am vorbit la acea farmacie, au făcut stocuri, scriam pe ce puteam, foi, hârtii, ce aveam nevoie, iar ei își cumpărau de acolo lucruri de calitate.

-…
– Vreau să mai adaug ceva. Nu s-a mai întâmplat nimic de atunci, timp de 3 ani nu am mai fost chemat, însă de la acel scandal, am primit multe materiale. Chiar zilele astea am făcut niște intervenții chirurgicale foarte frumoase.

-Revenind la plângerile colegilor, spuneți că nu e nimic adevărat din adresele de acum. Le-ați contestat?
-Pentru că le consider nejuste, am acționat spitalul în judecată. Unii medici continuă o campanie împotriva mea. Plus că îi rog pe cititori să vadă cum arată grija managerului față de bolnavi. Înainte de Crăciun am avut 50 de pacienți la 27 de paturi. Astăzi, 19 ianuarie 2018, când vorbesc cu dumneavoastră, am 37 de pacienți la 27 de paturi.

-E o situație cronică?
-Da, mereu se întâmplă asta. Publicați, vă rog, fotografiile pe luni ca să vadă lumea.

Holul plin de pacienți ”excedentari” în secția de chirurgie vasculară a Spitalului Județean din Timișoara, culcați acolo în decembrie 2017 / noiembrie 2017 / iunie 2016

Comentarii (61)Adaugă comentariu

Stefan  •  21 ianuarie 2018, 12:58

Din pacate, pe parcursul facultatii si ulterior, in perioada rezidentiatului, medicii sunt invatati (prin atitudinea pe care o au profesorii, medicii sefi) sa aiba un comportament si un vocabular neadecvat si, de multe ori, pe neintelesul pacientilor. A trebuit sa plec in Europa de Vest pentru a invata ce atitutine sa adopt fata de pacient si relatia de colegialitate pe care trebuie sa o am de la portar, femeie de serviciu si pana la seful de sectie. Intors in Romania, am incercat sa adopt noua atitudine, dar seful meu imi reprosa ca-mi pierd timpul: "Ce-i explici ma lui asta ce este ala un cheag de sange, ca si asa o sa se intoarca la slanina si tuica lui." "Ia zi nene, cat tragi la masea?" "Infirmiera trebuie sa stie care ii este locul ca altfel i se urca la cap." Si exemplele pot continua. Dupa opt luni, nu am mai rezistat (asemenea multor colegi) si am decis sa parasesc definitiv Romania.

pasarila  •  21 ianuarie 2018, 15:46

Din pacate am avut parte de profesionalismul domnului Prof. Ionac,mare doctor,mic caracter,sper sa primeasca ce merita.Incerc sa uit experienta

Daniel Greu  •  21 ianuarie 2018, 17:31

Dacă vroia să simtă cu adevărat, trebuia să îi ia 10% ***, nu din salariu. Îl doare pe Ionac undeva de salariu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Daniel Greu  •  21 ianuarie 2018, 17:54

Nu trebuia să cenzurați comentariul. Am asistat de câteva ori la adevărate demonstrații de forță ale dr Ionac. La firma de servicii unde lucrez era recunoscut pentru pretenții. Daca refuzam sa fac ceva, dădea un telefon și se rezolva tot. Chiar daca nu exista deviz făcut și aprobat de conducerea UMFT.

gheorghe  •  21 ianuarie 2018, 21:29

concluzia ca "ei isi exercita atitudinea de control in primul rand in fata femeilor" nu este sustinuta de argumentele pe care le furnizati in text; pe baza a ce redati acolo se poate spune cu certitudine ca, in anumite momente, s-au exprimat deficitar/injurios fata de femei iar alteori despre barbati (*** samd); ma gandesc ca acela care a redactat paragraful respectiv sa mai treaca printr-un curs de logica, poate il ajuta sa sa nu mai faca afirmatii supte din clisee contemporane

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fotograf Brasov  •  24 ianuarie 2018, 22:47

Strigator la cer tot ce se intampla in sistemul medical de stat. Si cand te gadesti cati tineri isi doresc sa lucreze in acest sistem invechit si corupt.. te gadesti de ce...doar sa isi piarda tineretile si apoi sa plece din tara la adunat capsuni sau mai stiu eu ce. E penibil

Burac Lia  •  27 ianuarie 2018, 9:20

Domnul doctor Ionac s-a comportat exemplar cu unchiul meu. Am ajuns la dansul fara pile sau bani. S- a comportat exemplar, nu a contat ca era pe patul de moarte, a facut exact ce trebuia sa faca. Nu aveam nevoie de dulcegarii sau de un doctof care sa ne tina de manuta, sa ne spuna ca asta e viata, ci de un om care sa isi faca treaba lui, si exact asta a facut! Domnul doctor Ionac este extrem de apreciat printre pacienti, a facut minuni din sectia lui. Poate ar trebui sa cereti si pareri obiective inainte sa judecati un om dupa niste vorbe in vant! Si poate ar trebui sa incepem sa ne cunoastem fiecare lungul nasului si sa ne dam seama ca sunt destui doctori in oras care trebuie cu adevarat apreciati pentru munca lor. Sa fim seriosi, toti avem facultati in ziua de azi, dar medicina nu e chiar scoala de balet! Tot respectul domnule doctor Ionac, din partea mea si a intregii mele familii!!!!

Burac Lia  •  27 ianuarie 2018, 9:24

Si inca ceva... titlul articolului ... Evul Mediu la Spitalul Judetean... ati fost macar sa vedeti cum arata sectia dansului? Nu exista termen de comparatie cu alte sectii... al cui o fi meritul oare... ? Doctorii sunt doctori ca sa isi faca meseria, nu sa stea sa mangaie pe spate pacientii si personalul...

Service GSM  •  8 februarie 2018, 14:36

Trebuia cel putin un dosar penal

Leli  •  14 martie 2018, 16:05

Oamenii care au in mana vietile altor oameni pot sa sufere de sindromul "Dumnezeu"dara sa isi dea seama de asta.Ca salveaza vieti ,e indubitabil dar trebuie acordat si respectul care nu intotdeauna e reciproc.Daca e direct si mai "ferm" in ton , nu e o chestie prea grava ,dar cand folosesti un ton neadecvat cu un om bolnav care deja are o trauma si o frica ca isi pierde viata ,atunci e grav.Ideea cu " donatiile" se practica pe multe sectii dar foarte rar banii donati ajung la adevaratele destinatii.Oamenii cotizeaza deja la stat cu "donatii" care se numesc " asigurari sociale"iar o "supra donatie" nu e intotdeauna comoda.Desigur ca viata nu are pret asa ca " daca e ordin" ..cu placere.Sunt sigur ca nici niste salarii fabuloase date doctorilor,nu ar fi eficace pt ca de fapt doctorul opereaza cu ce i se da de catre stat,in cladirile de la stat si cu ideile de la stat.Traim in Romania ,si asa ne trebuie.

Diana  •  24 martie 2019, 17:52

Eu din cauza unui mare "zeu neurochirurg" am ajuns cu banii luati,minciuni si cancer dupa 5 ani in care mi-am facut rmn-urile doar la clinica "zeului" si interpretate de el normal "totul este bine cred ca aveti probleme psihice"imi spunea "marele maestru al furtului si nepasarii" M-am trezit dupa 5 ani cu tumora de dimensiunea unui grapefruit care m-ai imi dadea 3 luni de viata! Multumesc Romania pe aici nu mai calc, mi-au trebuit 200.000 euro,2 ani si 3 operatii pe creier,o coma,tratament cu timodal ce inseamna chimioterapie dar cu pastile si "avalansa de radiatii bune ca sa scoata cancerul din capul meu si oare cine a putut sa plateasca greseala unui "***" care din prima secunda m-a mintit cu "esti bine" si "totul va fi bine" "este bening nu malign" doar eu si mama mea care am facut sacrificii enorme sa putem pleca din tara In Turcia la o clinica particulara!Multumesc tuturor care mi-au donat banii ca sa am o sansa la viata!Pentru ca Tatal Ceresc a dorit sa traiesc si Slava Lui Amin si celor care m-au ajutat binecuvantati sa fie de Tatal Nostru si Iisus Hristos, pentru mila si bunatatea lor!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează