MTS nu plătește de aproape 4 luni medaliile de aur ale canotoarelor! După spitale și primării, lipsa de bani se întrevede și în sport

O sumă de 1,3 milioane de lei n-a fost achitată, ministrul Dunca recunoaște, dar asigură că ”se va plăti în ianuarie, că vine bugetul pe 2018”

luni, 22 ianuarie 2018, 12:53

”Am fost la ministrul Dunca înainte de Crăciun, că am crezut că putem face ceva pentru sportivi, și mi-a spus că nu sunt bani!” Elisabeta Lipă, președinte Federația de Canotaj

 

”Da, nu am plătit încă medaliile canotajului de la Mondiale, dar vom plăti în ianuarie. Federațiile mi-au dat înapoi la MTS 3,8 milioane de lei, bani pe care i-am pierdut!” Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului

 

Aurul e rar în drumul spre Tokyo 2020.

18 ani a așteptat România să recâștige titlul mondial 8+1 și două vâsle

Sportul românesc l-a găsit în doar două discipline olimpice.

În toate Campionatele Mondiale de anul trecut, am câștigat medalii de aur, la probele olimpice, la numai două discipline: canotaj și haltere.

Pe 30 septembrie și 1 octombrie 2017, canotajul a ocupat locul 1 la Mondialele din Sarasota, SUA:

56.000 de lei ar fi trebuit să primească fiecare campion de la MTS

În afară de cei 56.000 de la minister, sportivii iau încă 28.000 de lei de la clubul unde sunt legitimați.

În total, se ajunge la aproximativ 19.000 de euro pentru o medalie mondială.

Nici până azi banii de la MTS pentru canotaj nu au venit.

Cei pentru haltere, care erau mai puțini, s-au dat.

Dunca: ”Mereu e fost așa”.
Lipă: ”Nu e adevărat”

”Aflând că halterele s-au plătit, Lipă s-a dus la ministrul Dunca înainte de Sărbători și a primit răspunsul: nu sunt bani”, povestește un om care cunoaște situația premierilor.

”Da, e adevărat, am fost la ministrul Dunca și mi-a spus că nu are bani”, confirmă Elisabeta Lipă, președinta Federației de Canotaj.

”Mai e puțin, se încheie luna ianuarie și tot nu sunt bani”, continuă omul din MTS.

Contactat de ziar, ministrul Marius Dunca susține că ”mereu a fost așa, premierile din anul trecut s-au dat în ianuarie”.

Lipă îl contrazice și spune că ”de regulă, se plăteau mult mai repede performanțele, chiar așa puține cum erau. Nu am, Doamne-ferește!, nimic cu halterele, dar chiar plata lor arată că au fost ceva bani, dar nu suficienți”.

Constatarea practică ”nu sunt bani” se extinde, domeniu după domeniu.

O restanță de 1,3 milioane de lei către canotaj

Spitalele și-au restrâns plățile către furnizori.

Există anumite spitale, Spitalul de Arși, „Sf. Pantelimon”, IOB, care funcționează în pragul insolvenței.

Mai multe primării din țară au anunțat recent că nu vor plăti salariile angajaților.

Acum, vine rândul sportului.

Suma totală care recompensează performanțele din octombrie 2017 ale canotajului, se premiază și locul 5 al băieților, este de 1,3 milioane de lei.

Totalul este compus din:

”Nu vor fi probleme, vine bugetul pe 2018 și plătim”

În cazul banilor de la MTS, sumele pentru premieri provin ”din surse interne”.

Adică din accize, Loteria Națională și celelalte surse legale din care sportul românesc se autofinanțează.

Perturbarea este și din vina federațiilor, susține ministrul Marius Dunca.

”Mi-au dat înapoi 3,8 milioane de lei necheltuiți din 2017. Acești bani, MTS i-a pierdut”, explică șeful sportului.

”Dar nu vor fi probleme, ne vine bugetul pe 2018 și plătim”, asigură Marius Dunca.

 

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Flaviu  •  22 ianuarie 2018, 13:19

Nu inteleg cum MTS a pierdut 3,8 milioane ron

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2018, 13:42

@Flaviu: ministrul a vrut sa spuna ca banii necheltuiti in 2017 nu se reporteaza in 2018. Si are dreptate, asa se intampla. E ca si cum, intr-o companie, s-ar cheltui mai putin decat s-a prevazut pe o linie de buget. E eterna expresie a celor de la stat, ”s-au pierdut banii”, in sensul ca nu s-au cheltuit, desi se puteau cheltui conform planificarii initiale.

MTS  •  22 ianuarie 2018, 13:53

politruci corupti, bine ca vreti performante, dar daca se poate sa fie pe gratis...

Daniel N  •  22 ianuarie 2018, 14:08

Cea mai mare tampenie pe care am auzit-o...numai in Romania aici asa ceva. Cum naiba nu platesti 100-200 de mii de euro la sportivi si dupa aia sa spui ca 3.8 milioane au fost returnati si s-au pierdut?? Unde s-au pierdut? In buzunarele politicienilor?

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2018, 14:10

@Daniel N: haideti sa privim lucrurile asa cum sunt. In bugetul de stat, ca minister, nu poti lua de la investitii si sa dai la premieri. Asta e corect in ce spune ministrul. Dar nu stim ce bani au fost dati inapoi. Vom afla despre ce bani e vorba ca s-au returnat si despre ce premieri s-au platit si va vom spune.

Catalin Scanteie  •  22 ianuarie 2018, 14:23

Decembrie = luna cadourilor prin ministere, adica prime catre angajati. Ma gandesc ca din acest motiv nu s-or mai fi gasit bani si pentru sportivi... :)

Gaby  •  22 ianuarie 2018, 14:51

Lipa cand a fost ministru a dat inapoi 5.000.000 de euro si era an olimpic...

Flavione  •  22 ianuarie 2018, 15:35

Asa arata orice entitate centrala sau locala. Condusa de politruci, cu scoli facute la SRL-uri cu nume de Universitati sau eventual la FF, dar cu multa dragoste de partid. Ajung in functii fara sa inteleaga ce e cu ei si ce ar trebui sa faca acolo. Si acolo fac ce stiu: nimic. Ce-l impiedica pe dom' ministru sa ceara reglajul cu federatiile o luna mai devreme , apoi in decembrie facea reglajele cu sportivii. Am citit ceva mai jos ca explicai unor cititori ca banii de la investitii nu pot merge in rente sau salarii. Corect, doar ca banii returnati de federatii nu puteau fi pt investitii. In primul rand suma e prea mica si in al 2-lea rand in mare parte banii dati de la minister la federatii sunt pentru cheltuieli curente, sportivi, cantonamente, concursuri, deplasari, etc. Puteau fi folositi la plata banilor pentru acesti sportivi. Altfel ...se pozeaza cu ei cand iau medalii ( vezi Ponta acum cativa ani)

flotore  •  22 ianuarie 2018, 16:20

E incredibil ce vad aici, antrenorii si selectionerii vor lua aproape tot atatia bani cat vor lua sportivii.Se traieste bine din banii fraierilor (contribuabililor),nu? Acest MTS ar trebui desfintat. Stiti cati bani aloca guvernele SUA si MARI BRITANII pt sport, va spun eu, 0 barat.Toti banii provin din surse private,atentie vorbesc de unele din cele mai mari puteri mondiale in sport. DL TOLONTAN PUTETI SA NE SPUNETI, IN CATE TARI DIN UE EXISTA MTS ?

Andrei F  •  22 ianuarie 2018, 16:31

Vad atati oameni care acum au revelatii...In decembrie 2016 Ministerul Sanatatii a lasat necheltuiti multi bani!Ministrul Voiculescu intrebat prin octombrie dadea asigurari ca nu o sa se intample asa ceva...S-a intamplat!!!Dar nu exista presa si pentru acest segment!Verificati domnilor daca ati uitat...Si Ministerul Sanatatii sa dea banii inapoi...?,,Ministerul Sănătății returnează 60 de milioane de euro, arată documentul semnat, recent, de ministrul Sănătății.,,..................„Este o crimă. Trăim o perioadă fără precedent în România, iar domnul ministru ne-a lăsat să aducem cu sacul medicamente din străinătate”, acuză Cezar Irimia.

alchimist  •  22 ianuarie 2018, 20:46

Stiu ca comentariul meu ii va deranja pe multi, dar cred ca multa lume gandeste la fel. Nu vad motivul pentru care statul sa plateasca sportivi ca sa concureze in diferite probe. Sportul este o activitate personala (individuala sau pe echipe) de care beneficiaza strict persoana care il practica. Unele sporturi se auto-finanteaza (tenis, fotbal, tir, box, ciclism, atletism in oarecare masura) dar cred ca toate ar trebui sa se autofinanteze. Pe mine ma lasa rece si nici Romania nu are nici un beneficiu din faptul ca niste sportivi castiga nu stiu ce medalii pe la olimpiade sau campionate. Dupa numeroasele medalii la gimnastica nu s-a vazut nici un beneficiu (economic, psihologic, de imagine, sau de oricare alta natura). Lumea a asociat pe Nadia Comaneci cu Romania si.. cam atat. De fapt au inceput sa iasa la iveala (inclusiv in SUA) realitatile despre mizeriile indurate de sportive pentru o bucata de metal auriu. Sigur, sportul este o activitate benefica pentru cei care il practica, dar nu vad de ce trebuie sa finantez eu activitatea asta, si pe o intreaga armata de oameni (antrenori, oficiali, etc) care mananca o paine din activitatea asta neproductiva pentru societate. Nici macar ca divertisment privit la TV. Sunt curios cati romani au privit la campionatele despre care e vorba in articol, sau care macar au idee ca s-au tinut astfel de campionate. In majoritatea tarilor, sportul primeste subsidii neglijabile, in afara de cateva tari cu mentalitate comunista care inca vad in sport un mijloc de propaganda. Meseria de sportiv profesionist nu se justifica decat in sporturile care atrag niste venituri. Meseria de sportiv profesionist pe banii altora este o aberatie.

basencu  •  22 ianuarie 2018, 21:17

O țață a ocupat un grad si o functie in locul unui gabor care a umblat toata viata dupa hoti. Pensie militara. Renta viagera. Ministru tehnocato-tefelist frate. Nu le da nici macar o dictare. Se plangea ca guvernele nu fac pista de canotaj pe care o visa. A fost ea guvern, a facut vreun metru din pista aia. Fetili asteapta, o sa fie platite, daca nu la renta.

Charon  •  22 ianuarie 2018, 21:20

Normalitate mioritica, guvernul n-are bani dar avem crestere economica.Suntem tigrii Europei rupti in fund.

bg  •  23 ianuarie 2018, 6:09

ROMANIA devine pe zi ce trece TARA CAPETELOR TUGUIATE! Lipsa acuta a banilor (determ. de INCAPACITATEA colectarii lor si de relaxarea fiscala) atinge: sanatatea, adm. locala, sportul si de curand EDUCATIA. Sa nu dai bani suficienti (de subzistenta, nu vorbim de dezv.) la sanatate si educatie si sa afirmi ca cele 2 domenii sunt prioritare ptr. tine, un PARTID aflat la guvernare ptr. 4 ani, mi se pare culmea IPOCRIZIEI, CINISMULUI, FARISEISMULUI. Statul roman a ajuns sa aiba un comportament ***, dedublat, paralel cu realitatea inconjuratoare. Cei cu capetele rotunde (Oblio) nu se mai regasesc si parasesc masiv aceasta tara sufocata de proliferarea CAPETELOR TUGUIATE, care dau frau liber imaginatiei bolnavicioase de a conduce un stat dupa bunul lor plac. Chiar NU mai exista solutii legale in a-i opri si trebuie sa supravietuim aici facandu-ne capul tuguiat? INCREDIBIL dar adevarat...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad Dracul  •  23 ianuarie 2018, 11:38

Comanda e de sus de tot daca pana si voi ati ajuns sa nu postati mesajele incomode care spun adevarul

Service GSM  •  8 februarie 2018, 14:35

Daca au ei, ce ii mai intereseaza de altii?

Comentează