Ministrul sportului, Marius Dunca: ”Dansul sportiv are 6.500 de legitimați, la canotaj câți sunt?!”

Așa sună explicația ministrului PSD pentru că nu a plătit de patru luni banii campioanelor mondiale de la canotaj, dar a achitat, în schimb, premiile acordate unor sporturi precum dans sportiv, fotbal-tenis, kempo și sambo, unele ajungând mai mari decât ale gimnasticii sau scrimei!

marți, 23 ianuarie 2018, 6:55

UPDATE: Mariana Bitang, antrenoarea legendară de gimnastică a României, a reacționat după dezvăluirile făcute în această dimineață: „Nici nu pot să comentez această situație. E anormal ce se întâmplă. Singurul sport care a adus două medalii mondiale în probe olimpice anul trecut să nu-și primească banii după mai bine de trei luni de la competiție în schimb să fie recompensate performațe obținute la concursuri obscure! Sper să se găsească în final bani și pentru campioanele mondiale de la canotaj!”

UPDATE: Și Corina Ungureanu, campioană mondială la gimnastică, a oferit primele declarații astăzi: „Domnul Dunca chiar a fost deschis în mandatul său, dar mă întristează ce citesc la voi. O să supăr lume, dar nu e normal să se dea atâția bani pentru sporturi în care se împart medalii ca măslinele, în timp ce premierile de la gimnastică sunt mici, deși munca este mult mai mare. Sporturile amintite de voi acolo, cum ar fi tenisul cu piciorul, sunt sporturi de masă, neolimpice”

”Da, ne-am apucat să-l sprijinim pe ministrul Dunca pentru păstrarea în funcție, pentru că e cel mai bun ministru din ultimii 24 de ani” Frederico Tavares Tchabass, președintele Federației de Fotbal-Tenis

 

Marius Dunca pe vremea când era șeful Protecției Consumatorilor și făcea vizite în piețe, însoțit de televiziuni. Dunca a fost în noiembrie 2015 primul oficial demis după catastrofa de la Colectiv, chiar de către premierul Victor Ponta.
Marius Dunca pe vremea când era șeful Protecției Consumatorilor și făcea vizite în piețe, însoțit de televiziuni. Dunca a fost primul oficial demis după ”Colectiv”, chiar de către Victor Ponta.

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Un campionat european în care spectatorii sunt jucătorii, atunci când se odihnesc.

În perioada 15 – 20 noiembrie, în sala goală la Izvorani, România a organizat Campionatul European de fotbal-tenis.

În termeni populari, fotbal-tenis înseamnă tenis cu piciorul.

La Izvorani, România obține 13 medalii, 12 de aur și una de bronz.

35.000 de euro a încasat ca premiu de la MTS președintele Federației de fotbal-tenis, Frederico Tavares Tchabass, după CE de la Izvorani

La fotbal-tenis, un sportiv poate aduna și peste zece medalii într-o competiție.

Există probe de simplu, dublu, triplu, mixt, combinări de n luate câte k.

Ana Maria Gherghel, cea mai talentată și muncitoare sportivă din lot, a câștigat cinci medalii de aur.

Factura totală a premierilor de la Izvorani, decisă de MTS?

1,1 milioane de lei.

Colaj foto de la Europeanul de la Izvorani: peluza improvizată din scaune de birou e goală (foto sus), mini-tribuna e ocupată de reprezentanții „naționalelor” care stau pe bară și așteaptă să le înceapă jocurile. 

Ce înseamnă că premierile sunt decise de MTS?

Înseamnă că, potrivit HG 1447/2007, după care se fac premierile ”rezultatelor deosebite”, ministrul stabilește cât iau sportivi plasați pe locurile 1-6 de la sporturile neolimpice. Nu există un minim, există doar un maxim: 40% din premiile de la sporturile olimpice. 

Mircea Dunca hotărăște și bugetul achită premierile.

La tenis cu piciorul, cei mai mulți bani îi ia nu campioana Ana Maria Gherghel, ci Frederico Tavares Tchabass, ”președinte de federație, antrenor și arbitru”, așa cum singur se recomandă.

Dar discrepanțele nu există doar între tenis cu piciorul și gimnastică, ci și între tenis cu piciorul și canotaj.

Restanțe pentru campioanele mondiale de la canotaj

Cu o lună și jumătate înainte, în 30 septembrie – 1 octombrie 2017, la Campionatele Mondiale din SUA, canotoarele aduc două medalii de aur.

În 2017, alături de haltere, canotajul obține singurele medalii de aur mondiale ale României, la probele olimpice.

Medaliile au fost obținute de barca de 8+1 și de barca de două vâsle categorie ușoară.

Fetele din barca de 8+1, primite cu flori la MTS, au rămas deocamdată cu florile

Ambele echipaje redevin campioane mondiale după 18 ani și suflă un pic de vânt în pânza subțire a speranței pentru Tokyo 2020.

”Dar nici până acum sportivii nu au primit banii”, dezvăluie Elisabeta Lipă, șefa federației de canotaj.

Sumele sunt comparabile: 1,1 milioane de lei achitați pentru fotbal -tenis, 1,3 milioane de lei neachitați pentru canotaj.

”Da, așa e, banii pentru campioanele europene la canotaj nu au fost dați, dar îi vom plăti. Mai lipsește doar o semnătură de la ministerul de finanțe”, asigură Marius Dunca.

11,5 milioane premii pentru sambo, dans sportiv, kata & Co

Gazeta a solicitat și a primit prompt de la MTS lista premierilor din 2017.

Acești bani nu sunt salarii, diurne, indemnizații de efort, burse, ci doar premierile pentru performanțe:

Pe listă reapar multe federații de lupte de contact, care iau zeci de titluri într-un an, și pe care Elisabeta Lipă și Gabi Szabo, miniștrii de dinaintea lui Dunca, refuzaseră să le plătească.

O scurtă precizare: ziarul nu are un raport special nici cu Lipă, nici cu Szabo.  Pe vremea ministeriatului lor, dar și după, am avut și avem o relație de distanță critică.

Lista premierilor dezvăluie însă cu adevărat o multiplicare a banilor acordați unor federații exotice,  de genul Federația de Sambo, de Dans sportiv, de Arte marțiale, de Kempo

Ele sunt atât de multe că pe statul de plată apar premii încasate de trei federații care conțin titulatura karate: karate Kyokushin, karate, karate WUKF.

Fiecare dintre ele vine cu campionate mondiale și europene în diverse stiluri.

Premierile de la kempo au fost de cinci ori mai mari decât cele pentru fetele care au ieșit campioane europene la tenis de masă

11,5 milioane de lei totalizează în 2017 premierile pentru dans sportiv, kata, sambo, culturism și fitness, fotbal-tenis, volei pe plajă, radio-orientare și radioamatorism, karate Kyokushin, powerlifting, ju-jitsu, karate WUKF, go, kempo, modelism, șah.

În aceste condiții se creează diferențe interesante:

  1. Echipa României la tenis de masă a ieșit campioană europeană, o rarisimă performanță la o probă olimpică în 2017, și a încasat 323.750 de lei.
  2. La două competiții, ambele intitulate Campionatele Mondiale și disputate unele în aprilie 2017 în Portugalia și altele în august 2017 în SUA,  pentru Kempo s-au aprobat premii de 5 ori mai mari ca la campioanele europene de la tenis de masă! Cei de la Kempo au încasat premieri în valoare totală de 1,5 milioane de lei.

În clasamentul ministrului Dunca, sporturile olimpice, unde performanța e mult mai anevoios de obținut, sunt surclasate de cele neolimpice.

Numai tenisul cu piciorul a luat, anul trecut, premii de aproape 500.000 de euro, pentru că a primit și alți bani, restanți din 2016, în afară de cei dați pentru competiția de la Izvorani din noiembrie 2017.

Recunoștința acestor federații mici este autentică și pe măsură.

„Eu l-aș pune premier pe Dunca dacă aș avea puterea!”

Dunca (stânga) și Tavares, la Campionatul European organizat în sala de la Izvorani în noiembrie 2017

Frederico Tavares Tchabass, președintele Federației Române de Fotbal-Tenis, e unul dintre marii câștigători ai actualului sistem de premieri.

El recunoaște că e printre inițiatorii unei campanii de susținere a ministrului Dunca.

-Bună ziua, domnule Tavares. E adevărat că strângeți semnături pentru menținerea în funcție a domnului Marius Dunca?
-Domnule, vreau să vă spun că 90% din federațiile care aparțin de Ministerul Tineretului și Sportului sunt de aceeași părere. Din toate 64! Da, au fost discuții în acest sens.

-Ați pornit această campanie pro Dunca?
-Da, pentru că domnul Dunca este, fără îndoială, cel mai bun ministru de când sunt eu, de 24 de ani! A mai fost și domnul Georgiu Gingăraș, ca decizii. Dar domnul Dunca are o deschidere extraordinară, ne primește mereu la discuții, are mereu ușa deschisă. Nu s-a mai întâmplat asta de multă vreme.

-Evitați să spuneți, punctual, dacă ați strâns semnături.
-Domnule, eu sunt apolitic. Dar, vă zic sincer, eu, Frederico, dacă aș putea, l-aș pune premier! Sper să nu se interpreteze, vreau să fie de bine, eu chiar așa consider! Atât am de spus.

Ministrul Dunca: ”Dansul sportiv are 6.500 de legitimați, la canotaj câți sunt?!”


Înainte de a ajunge senator PSD și apoi ministru al sportului, Marius Dunca a fost șef la ANPC, Protecția Consumatorului.

-Domnule ministru, e adevărat că au întârziat banii pentru medaliile de aur ale canotoarelor?
-La canotaj am plătit deja premii de 2,6 milioane de lei.

38 de medalii olimpice a  câștigat canotajul pentru România, al doilea sport după gimnastică, cu 72 de medalii

-Corect, dar ne referim, concret, la medaliile de la Campionatul mondial de la începutul lui octombrie 2017.
-Cei 1,3 milioane restanți vor fi plătiți în câteva zile. Mai e de obținut o semnătură de la Ministerul de finanțe. În câteva zile, banii ajung în conturile sportivilor. Vreau să spun ceva.

-Vă rugăm.
-Pentru mine, olimpismul este măsura maximă a performanței în sport. Eu așa gândesc și acționez ca ministru.

-Scuze, dar mai degrabă așa declarați. Pentru că n-ați plătit 1,3 milioane la canotaj din octombrie, dar ați plătit 1,1 milioane pentru fotbal-tenis din noiembrie.
-Eu am încercat să dau la toți. La cât mai multe federații. La toți câte ceva. Oricum, canotajul are cel mai mare buget dintre federații.

-Acum enunțați deja un alt criteriu, nu cel al încurajării performanței olimpice.
-Da, dar e bine să ținem lucrurile în echilibru. Încurajăm și performanța, dar și sporturile cu mulți participanți, cu mulți copii legitimați. Dansul sportiv are 6.500 de legitimați, la canotaj câți sunt?!

-E o declarație care va produce rumoare. Când comparați dansul sportiv cu canotajul ce criteriu folosiți, totuși?
-Noi prioritizăm.

19 medalii de aur are canotajul la Jocurile Olimpice, al doilea sport după gimnastică, cu 25 de medalii de aur

-Am înțeles. Însă care sunt criteriile după care prioritizați?
-Contează și performanța, dar și numărul de participanți.

-Ați deblocat plăți la sporturile marțiale blocate de Gabi Szabo și de Elisabeta Lipă.
-Da, am deblocat la mai multe sporturi…

-Mai exact la taekwondo, karate, karate Kyokushin, dans sportiv, ciclism și box.
-Pentru că era legal! Nu înțeleg de ce predecesorii mei le-au blocat premierile. Totul era legal, era dreptul lor să primească banii.

 

Citește și: MTS nu plătește de aproape 4 luni medaliile de aur ale canotoarelor! După spitale și primării, lipsa de bani se întrevede și în sport

 

Comentarii (83)Adaugă comentariu

cucu  •  23 ianuarie 2018, 14:20

normal. sa platim dansatoare si batausi de profesie inaintea sporturilor olimpice consacrate. cam astea ne sunt prioritatile...

ticbis  •  23 ianuarie 2018, 14:35

@Andrei F : Tovarase, este laudabil efortul tau... apreciez! Totusi, "sa revenim la castravete" :)) Comentariul meu a fost o replica la afirmatiile tale; daca nu ai proprietatea ideilor pe care le postezi aici in devalmasie, iti reproduc un citat din textul tau (spre improspatarea memoriei): "Pentru mine asta spune ca Dunca favorizeaza sporturile de masa si amana premierea unor sportivi din sporturile olimpice..." Eu am incercat sa-ti explica ca sporturile de masa sunt sporturile olimpice, celelalte sunt orice altceva, numai sporturi de masa, nu! Nu ca m-as fi asteptat sa intelegi, totusi... :))) Este incredibila puterea ta de a disimula realitatea si de a-ti nega propriile afirmatii si idei, marturisesc ca sunt chiar impresionat; este fascinant! Asa ceva n-am mai vazut de vreo 35 de ani; o astfel de "abilitate" mi-o amintesc ca o stapaneau la perfectie secretarii de partid PCR din fabrici si uzine de dinainte de '89, desi n-aveau mai mult de opt clase primare; numai aia aveau o logoree de factura asta, in care vorbeau mult si spuneau nimic, iar in final lasau senzatia in mintile oamenilor ca "ce bine le-a spus" :))))) In fine, cred ca te-ai nascut prea tarziu, in anii aia ai fi facut senzatie la partid; acum, pe net, doar te faci de ras... No offence!!!

Vlad  •  23 ianuarie 2018, 14:39

Fetele de la canotaj au ramas cu florile. Oare acele flori nu s-au ofilit? si daca inca nu s-au ofilit inseamna ca fetele inca le ingrijesc si le uda in fiecare zi. Oare apa aceea cu care uda ele florile nu trebuie si ea platita? din ce bani? Cat despre un european de fotbal-tenis, acesta se poate organiza si in curtea scolii dupa cum urmeaza: - se achizitioneaza navod de la pescari, creta, o ruleta si gata-i terenul. - Mai trebuie si obiectul muncii, o minge de fotbal. Subliniez ca e nevoie doar de o minge deoarece probabilitatea ca unul dintre participanti sa suteze puternic mingea ''peste tribune'' este aproape egala cu zero. Pentru acest aspect, direct responsabil cu punerea la dispozitie a mingii este Burleanu, care va incasa 90.000 Euro pentru calificarea la acest CE de Fotbal-tenis, campionat organizat chiar in Romania. Acum, lasand gluma la o parte, remuneratiile pentru fiecare sport in parte ar trebui sa fie in functie de multi factori cum ar fi publicitatea pentru sporturile respective, numarul de spectatori si telespectatori. Insa acestea se fac in functie de cota parte pe care o primeste cel ce face aceste remuneratii de la federatiile remunerate. Nu afirm lucrul asta. E doar o banuiala. Ce spui, Catalin?

Parapantistu’  •  23 ianuarie 2018, 15:05

Vă dați seama ce nivel de foame era pe la federațiile „exotice” dacă nu erau plătite de prin 2015? Atât de mare încât cred că au pus „mână de la mână” ca să înființeze împreună o nouă federație: federația de para-ndărăt! DNA, recepție!

Charion  •  23 ianuarie 2018, 15:07

Daca sportivii vor sa dea intr-adevar lovitura fatala acestei guvernari si sa schimbe cate ceva in tara asta, ar trebui sa refuze sa mai participe la concursuri sub drapelul Romaniei. Un refuz in masa al sportivilor nedreptatiti de catre acest domn Dunca, ar fi cea mai buna solutie.Daca ar aparea public si-ar spune "mai fratilor de azi noi vom reprezenta in concursurile internationale tara X,ptr ca .......insira toate motivele", sa vedem noi atunci care va fi parerea sefilor dl.Dunca.Sa vedem atunci ce va face PSD-ul daca sportivii ii pun in fata faptului implinit.Nu-mi doresc sa se intample asa ceva, dar cand obrazul este de elefant,atunci aceste gesturi extreme se justifica. PS. Domnule Tolontan , stiti ce este amuzant in fotografii?PSD-ul o acuza pe Kovesi de circ mediatic cu catuse,dar oare pe domnul Dunca nimeni din PSD , nu l-a vazut cum facea circ mediatic cu carnati , sarmale si jamboane cand era sef la OPC?Pe Kovesi o acuza ca distruge" afacerile romanesti si destine", dar oare domn Dunca cand era sef la OPC ce facea?Peste aia din mall-uri si supermarketuri de ce nu se ducea?Tot peste amaratii aia din piata era calare cu televiziunile.Poate aia din piete erau "sorosistii, care otraveau poporul roman".Nu stiu, dar poate o sa aflam.

Mihai  •  23 ianuarie 2018, 15:12

Pai normal sa prioritizeze dansul sportiv fata de canotaj sau gimnastica. Uitati-va cine e presedintele Federatie Romane de Dans Sportiv, Vasile Gliga deputat psd. Din pacate totul este politizat, inclusiv sportul.

Andrei F  •  23 ianuarie 2018, 15:22

@ticbis • 23 ianuarie 2018, 14:35 Asta ca toate sporturile olimpice sunt sporturi de masa este inventia dumitale...Dupa cum ai spus in alta ocazie...ar fi bine sa citesti de mai multe ori,poate ca in cele din urma...Deci probabil ca unde locuiesti dumneata toata lumea se da cu barca...sau face box,tir cu arcul,gimnastica de competitie,lupte...Eu recunosc ca ma aflu intr-o zona unde mai mult se danseaza sau se joaca sah,tenis cu piciorul si sunt si cateva cluburi mai profesioniste... Acum ca sa intelegi ce am vrut sa spun in acel citat...In articol gasesti date conform carora premierile la sporturile neolimpice aveau restante de ani de zile...Acum sa ne punem toti cenusa in cap ca canotorii care au cel mai mare buget ca federatie din aceasta tara asteapta si ei cu o luna in plus fata de un sport neolimpic nu o fi un capat de tara...Repet ,altii au asteptat ani de zile si daca nu era Dunca inca mai asteptau...Deci cum este sa compari ani de zile cu o luna? Despre faptul ca ma fac de ras...pacat ca nu este sport ...Totusi ai grija sa nu te accidenteze in trafic vreo barca ,sa nu te loveasca cumva o sageata sau sa nu intrii in pumnii boxerilor ... lucruri obisnuite conform spuselor dumitale ...Si cum nu este sport ca sa te suport zilnic...sa fi sanatos!Indur daca este cazul...Cu 8 clase sau nu stiu cat face 18 +27...In zona mea asta este obligatoriu....Poate incepeti de aici...

UnTata  •  23 ianuarie 2018, 15:30

Ma repugna, domnule Tolonta, modul total neprofesionist in care, cu manie proletara, infierati comparatia dnului Ministru intre canotaj si dansul sportiv. De ce nu spuneti cat castiga o canotoare, dupa ce se retrage din activitate? De ce nu spuneti ca au, majoritatea dintre canotori medaliati, o renta lunara, pe viata, care le ajunge sa traiasca oata viata fara sa mai munceasca o secunda din momentul in care se lasa de sport. Si, de ce nu spuneti ca un canotor este selectat din maxim 10 sportivi ca si el, ca sa performeze? O pereche de dansatori din Romania, ca sa ajunga la un Campionat mondial, trebuie sa fie mai buna decat alte sute, sau chiar mii, de perechi din Romania. E mai important sa fii cel mai bun din 10, decat cel mai bun din o mie? De ce? Ok, de acord cu tenisul cu piciorul fotbalul cu nasturi si alte astfel de inventii sportive, dar nu infierati sporturi care presupun niste calitati sportive impresionante pentru a performa, cum este dansul sportiv. Faptul ca un sport precum canotajul este sport olimpic si dansul sportiv nu este ( inca ), este doar o problema de optiune a factorului decizional. Dar asta nu inseamna ca un sport precum canotajul este mai important decat dansul sportiv. Haideti sa va mai spun ceva. Aveti habar cat cheltuie un dansator, pentru a performa? Enorm. Statul nu odera nimic. Doar o mica recompensa pentru podium la campionatele mondiale, sau europene. Cat cheltuie un canotor pentru a performa? NIMIC. Dimpotriva, primesc bani, cazare, mese gratuite. O fi bine? O fi corect sa primeasca si dansatorii o maslina, o data in viata? O fi asa grav ca pentru canotori a intarziat premierea, ei care au primit pana acum de atataea alte ori premii, care primesc lunar salarii/rente, cazare, mancare, antrenor, fizioterapeuti, vitamine, etc? Ganditi, va rog!

ticbis  •  23 ianuarie 2018, 15:37

@Charion: Nu mi-a trecut niciodata prin cap ideea asta, dar cred ca e excelenta! Ar fi ceva: canotoarele, atletii si sportivii de la toate disciplinele olimpice sa refuze sa mai participe la competitiile internationale: olimpiade, europene sau mondiale. In felul asta ministrul Dunca ii poate premia triplu pe aia de la tenis cu piciorul, de la kempo sau de la dansuri! Si multi romani ar fi fericiti; cel putin cei de felul lui Andrei F, cu siguranta! Din pacate, sportivii nostri abia isi duc zilele, au familii, copii... ar muri de foame, la propriu; sunt condamnati sa stea la mila unora ca Dunca ce au ajuns, nici ei nu-si dau seama cum, ministri!!! Dar asta ar fi lectia pe care ar merita-o asemenea guvernanti jalnici! Desi, senzatia mea e ca nici atunci nu s-ar trezi; caracterul lor indoielnic si obedienta umila fata de un partid condus de alde Dragnea este totala; altceva nu mai conteaza, nici macar sufletul, constiinta sau stima de sine. Pentru ei conteaza nu sportul si nici performanta, in niciun domeniu, ci doar contul personal din banca, afacerile familiei si puterea functiei. Asta e Romania!

dulesc  •  23 ianuarie 2018, 16:15

insa faptul ca pomeniti numele acestui papagal este o gresala ...chiar si publicitatea negativa,tot publicitate este!!!

ticbis  •  23 ianuarie 2018, 16:38

@Andrei F: Da, tovarase, ai dreptate! Mi-am petrecut si eu vacantele copilariei in zona in care locuiesti: la caminul cultural erau zilnic dansuri, hore, sarbe, invartite, calusari si toate nazbatiile; pe tapsanul de pe islaz ne luptam intre noi "kempo"; acasa in Bucuresti jucam sah si table in Rotonda Scriitorilor din Cismigiu; pe lacul din Herastrau ne intreceam cu barcile inchiriate cu ora; in curtea scolii jucam tenis cu piciorul si lapte gros; pe trotuar jucam sotron si "tata, tara, vrem ostasi", pe plaja la Mamaia jucam volei pe nisip si bagminton; pe lacul Tei jucam popice, bowling si mini-golf... Ca sa vezi, nici prin cap nu mi-a trecut ca faceam de fapt "sport de masa"...))) Si nici ca ministrul ar fi trebuit sa ma premieze inaintea celor ce faceau sporturi olimpice, inaintea Nadiei, a lui Patzaichin, a lui Gh. Berceanu, a Iolandei Balas, a Vioricai Viscopoleanu sau a lui Carol Corbu. Scuza-ma, dar nu te inteleg de ce insisti in prostie si de ce cobori sportul de performanta romanesc in derizoriu... E si asa vai de capul lui, a ajuns in cel mai de jos nivel al lui in istoria tarii asteia, din toate timpurile... de ce girezi bataia asta de joc la putinul care a mai ramas (inca) si supravietuieste doar din niste resurse mai mult sentimentale decat normale??? Doar pentru un partid rau famat si care va ramane in istorie exact ceea ce este??? Imi cer scuze, dar prefer sa se mai nasca in Romania inca o Iolanda Balas decat sa mai apara in natia asta o mie de Dunca!!! Asta e un nimeni, nimic bun nu va lasa in urma lui... peste 100 de ani numele Iolandei Balas iti va aparea in primul link afisat dupa cautarea cu Google; numele lui Dunca asta nu va aparea nicaieri! Despre asta e vorba, tovarase! Viata si simtirea nu se masoara cu partidul, asa cum crezi tu, ci cu ceva mult mai valabil, ceva care chiar conteaza!!!

Anton  •  23 ianuarie 2018, 17:09

PSD-ul de azi este prelungirea de mai proasta calitate a PCR-ului de ieri, unde sunt promovate nonvalori etice si profesionale cu duiumul pentru ca sunt fidele partidului, ducand la indeplinire sarcinile trasate de c m iubit conducator, tov.Dragnea; in speta, s-au dat premii participantilor la un fel de "daciada" - dansuri sau fotbal/tenis, de unde vin, oricand este necesar, voturile! Pt.un tata: ati ales ca fiul/fiica sa faca sport pentru premii de care aveti nevoie ? Pt.oricine : aveti idee cam cati elevi, studenti din USA ori Canada fac sport de mare performanta si nu primesc nimic inafara de niste medalii sau diplome? Si doar cei din loturile mondiale sau olimpice sunt gratulati cu premii in bani? Dar aceste tari nu au un partid ca PCR, rebotezat doar in PSD, a toate stiutor si "binefacator"!

Andrei F  •  23 ianuarie 2018, 17:13

@ticbis • 23 ianuarie 2018, 16:38 Esti rupt de realitate!!! Canotajul este vazut asa de rau acum incat a primit bani mai multi decat in vremea Tehnocratilor!!!Dar dumneata poti asimila o informatie?,,Federaţia Română de Canotaj are un buget de 7.070.000 lei în 2017, faţă de 6.395.000 lei în 2016,, Desi anul 2016 a fost an olimpic!!!!!Si nu o sa-ti vina sa crezi, sunt de acord cand afirmi ca peste 100 de ani nimeni nu o sa-si aduca aminte de Dunca...Peste 100 de ani o sa ne amintim de aceleasi vedete ca Basescu,Boc...Ghici de ce?Si daca ,,nici prin cap,,nu ti-a trecut ca faceai sport de masa....spune si asta ceva.Hai pa,antreneaza-te la alt sport si cu altcineva!

Tovarasul tau  •  23 ianuarie 2018, 17:45

Am crezut până azi că sunteţi un on cu bunul simţ ,corect,cu un caracter de apreciat ,aşa consider şi în continuare..... nu puneţi botul la comentariile unor oameni care numai cu şmecherii distrug ramurile sportive care aduc performanţă României pe plan internaţional . De ani de zile se lucrează cu seriozitate în condiţii grele cu ardoare pentru aceste performanţe....sprijiniţi oamenii care contribuie la performanţa sporivă indiferent dacă este sport olimpic s-au neolimpic pentru că merită ,fac eforturi deosebite ...nu fiţi răutăcios,vă stă mult mai bine şi veţi fi mult mai apreciat...stimă

Mircea  •  23 ianuarie 2018, 17:58

@Tolo: oh oh oh... tendentios articolul si se pune gresit problema.Problema este ca nu sunt bani indeajuns. Exista un buget iar acesta trebuie impartit. Daca ma uit la lista premierilor, cu cateva exceptii este foarte OK. Mai este o chestie de balans: exista sporturi consacrate dar exista si sporturi noi. Pe cele noi, chiar daca nu sunt olimpice trebuie sa le promovezi. Eu nu cred ca lipsa de rezulatate de la gimnastica se datoreaza premierilor, hai sa fim seriosi, sa publici aici declaratia lui Bitang inseamna ca vrei sa distragi atentia de la adevaratele probleme. Mergi dupa sistem, mergi dupa sistem dar, Tolo, ai grija sa nu te trezesti intr-o viziune tip tunel, alb neagra si ingusta... Realitatea este cu mult mai difuza si complexa.

ticbis  •  23 ianuarie 2018, 18:03

@Andrei F: Bati campii! Ce treaba au aici comunistii tai cu tehnocratii???!!!??? Eu vorbesc despre realitatile actuale, tu o tii langa cu comunistii versus tehnocratii, cu Boc si Basescu :))) Ai o problema, tovarase! Mare! Dar asta te priveste personal, n-am cum sa te ajut! Ti-am explicat... in rest esti liber sa-ti duci viata in frustrarile personale de toate felurile. Probabil ca doar astea te fac sa te simti bine... daca ceea ce traiesti tu in sinea ta inseamna intradevar "bine" :))) Eu ma indoiesc! Dar e alegerea ta si ti-o respect, insa cand iti etalezi ineptiile pe un site public, imi rezerv dreptul sa ti le corectez. In rest, iti urez spor la "sportul de masa", la partidele de sah ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  23 ianuarie 2018, 18:34

@ticbis • 23 ianuarie 2018, 18:03,, Realitatea actuala,,?Pai uite domnule realitatea,ti-am tradus ca la un copil mic...Bugetul canotajului este mai mare in 2017 decat in 2016 -an olimpic!!!Si nu rade de cei care joaca sah.Se spune ca structureaza inteligenta,ca este sportul mintii!Deci fereste-te in continuare!Acum te inteleg si mai bine...Despre faptul ca ai avea dumneata ceva de corectat...Pai 18+27....banii de la CSA ...sala regimentului de garda...fata plecata din cauza unui referendum...bugetul mai mic la canotaj decat la kempo sau bugetul mai mic acum decat oricand....Corecteaza intai astea...

Vlahul  •  23 ianuarie 2018, 19:21

@Andrei F Gata, nene, te-ai făcut înțeles sau neînțeles -asta nici nu mai contează dar oprește-te, pentru numele Celui Sfânt, că ne-ai zgâriat retina cu excesul de puncte de suspensie! Pune mâna pe o carte de gramatică și vezi cum, când și unde se folosesc! Sau pe la voi, pe la partid, nu vă încurcați cu lucrurile mărunte...

florin  •  23 ianuarie 2018, 20:52

Mai fratilor, acest Dunca e chiar prost sau doar se face??? Din pacate, actualul protocol privind premierile ii permite sa nu faca diferenta intre sporturile olimpice si neolimpice, drept urmare omul procedeaza "cum trebuie". Adica se "lipeste" de cei care-i aduc mai multe osanale! Federatia de gimnastica e una, cea de canotaj la fel, timp in care la arte martiale sunt "fara numar, fara numar". Mai mult, la gimnastica e un singur CM, un singur CE, in timp ce la arte martiale daca se aduna pe o saltea un roman, un bulgar si un ceh, gata, s-a pus de un "european", iar daca mai vine si un mongol e ditamai campionatul mondial! Asa ca... Cat despre acel personaj, Frederico Tavares, nici nu trebuie sa ne miram ca sustine ce sustine. E de foarte multi ani in Romania nu pentru ca nu stiu ce somitate in materie, ci pentru ca aici e o paine, mai bine zis un cozonac de mancat! Prin Capul Verde (de acolo e daca nu gresesc) se pare ca nu prea are loc de atata "profesionalism", asa ca aici a gasit "vaca de muls"!

marius  •  23 ianuarie 2018, 21:09

dl tolontan intrebati si de premierele de la gimnastica aerobica ptr CM polonia si C.E ancona ,ca deja ne pleaca sportivi de la loturi ....

Dan Radu  •  23 ianuarie 2018, 21:23

Buna seara, dvs. in calitate de ziarist ce parere aveti de unele federatii de la noi care premiaza unii "antrenori " pt performantele obtinute pe plan international in ultimul an si aici ma refer la federatia romana de culturism si fitness. Care conform ministerului de sport au alocat anul trecut sume importante de bani unor antrenori care nu au facut nici o performanta pe plan internatinal ba mai mult aceste 3 persoane (Torcea Costel,Agoston Moldovan si Padure Georgiana) in solicitarea sumelor pt premierile sportivilor care au obtinut medalii in urma campionatelor europene din Spania, antrenorii nu se regasesc in acte si nu au primit premierile in cuantum decat prevede legea ( mentionez sportivii de lot nu fac pregatire centralizata sunt pregatiti de catre antrenorii cluburilor la care sunt afiliati ) federatia nealocand nici un leu pt pregatirea sportivilor de lot, acest lucru se intampla de ani de zile de la preluarea conducerii federatiei de catre dl. Tonceanu Gabriel. Vi se pare normal sportivii sa nu aiba bani de deplasari dar MTS sa aloce fond pt necesitatile( protocolul) unui astfel de presedinte de federatie ? De asemeni de ce cluburile platitoare afiliate la federatia de culturism nu pot vedea undeva ce buget se aloca anual federatiei cand pe siteul lor nu se specifica nimic sau in alta parte si aflam la final de an cati bani au avut la dispozitie. Mereu am fost intampinati de vechea poveste " nu sunt bani, ministerul nu ne au alocat multe fonduri" cand din articolul dvs se vede clar ce suma mare s a alocat federatiei de culturism. Vi se pare normal sa se intample astfel de lucruri ? De asemeni spre final de an a fost orgaizat campionatul mondial de juniori culturism fitness la noi in tara la bistrita. Desi ar fi trebuit organizat intre federatie si csm bistrita acesta a fost organizat alaturi de consiliul judetean bistrita, in urma caruia a iesit dezastruos, daca ati cerceta acest eveniment am putea constata un fel de *** :) Va multumesc !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Leo  •  23 ianuarie 2018, 22:06

Dati-mi un singur exemplu de ministru competent din Guvernul PSD. Atata vreme cat tu pui ministri si prim ministri pe niste criterii care nu au nimic comun cu competenta nu o sa ai rezultatepozitive! Au fost votati de vreo 2-3 milioane de oameni ( ni se arunca asta in fata mereu: romanii ne-au votat, lasati-ne sa guvernam) si isi bat joc de aproape 20 de milioane de oameni! *** nu o sa intram in normalitate.In loc sa ne vedem de vietile noastre, trebuie sa stam non-stop cu ochii pe agramatii care ne conduc ca nu cumva sa mai aprobe niste legi in favoarea infractorilor!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosashu  •  23 ianuarie 2018, 22:48

Tuturor celor care ne explica cum e cu sporturile astea de masa de care nu a auzit nimeni... Voi intelegeti ca s-au platit 1 MILION de lei pentru o miuta in caminul cultural Izvorani???? Ca premii!!!! Premiile sportivilor se platesc din buzunarul nostru pentru ca ei reprezinta tara si ii vede toata lumea la Eurosport, ESPN, SkySports, etc. sau in tribunele stadioanelor. Nu am nimic impotriva sprijinirii financiare a oricarui sport, oricat de obscur, prin programe de finantare, dotare, etc dar cand vorbesti de premii e cu totul altceva. Nu am vazut nici un politician sa se pozeze cu cineva care a luat aur la un concurs de dans sportiv/fitness/kempo/rummy. Stiti de ce? Pentru ca nu intereseaza pe nimeni...

Doina Gabriela Sava  •  23 ianuarie 2018, 22:51

Incredibil!Nu-mi vine sa cred cate indemnizatii de merit s-au acordat(pe ce criterii??!!)Exista probabil si o chichita cu "au contribuit" la obtinerea de rezultate de exceptie(JO,CM,CE)asta insemnand orice angajat din federatii,cadre medicale,contabili,masori,etc.Deci o ierharizare f. subiectiva si mai ales la mana celor care au de dat "para-ndarat".Antrenorii de Campioni Olimpici,Mondiali,Europeni,cu multe medalii,castigate in multe cicluri Olimpice (cei pt.care de fapt a fost data aceasta lege ca singura de fapt modalitate de a fi recompensati vreodata), asteapta de mai bine de 7ani de la iesirea la pensie si se revolta la aceasta mare lipsa de respect si recunoastere a valorilor.Domnule Tolontan,sunteti singurii care ati putea face o ancheta care se impune demult si in aceasta privinta.

UnDansator  •  24 ianuarie 2018, 0:19

Ma tot intreb voi cei care adăugați aceste comentarii...ce fel de cultură aveti in ceea ce priveste sportul. Aveti idee ce performanțe are dansul sportiv în lume? Știați că avem campioni mondiali la diverse categorii,titluri pentru care concurează sute de mii de dansatori? Aveti impresia ca dansul sportiv e tot una cu dansul "de la căminul cultural"? Știați că ne deplasăm pe banii nostri la orice competiție? Știați că toate costumele si pantofii sunt achitate integral de noi sau de părinții noștri si ca in 500 de euro nu te încadrezi cu o costumație decentă? Stiti ca noi nu avem psihologi, nutritionisti sau vitamine la discretie? Si pe de altă parte daca aveti treaba cu dansul sportiv si nu ati facut vreodata in viata voastră un pas de dans cu ce drept va permiteți să comentați poziția acestui sport. Stiam ca este subestimat acest sport din punct de vedere media dar regret sa vad cat de sub-apreciat este de către masa. Sunt de acord ca fetele isi merita toti banii si bravo lor pentru performanțele obținute, dar haideți să nu intrăm la comparatii care nu își au locul. Vorbiti ca sa va auziți si cam atat in ceea ce priveste dansul sportiv. Nu aveti habar cat de complex este ca si sport si cate sacrificii facem noi, cei care iubim acest sport. Sa va fie rusine ca ati îndrăznit să aduceți aceste comentarii nefondate dansului sportiv. Multumim tuturor sportivilor care aduc rezultate olimpice si ii respectăm pentru istoria frumoasa pe care o scriu dar felicităm în egală masura si sportivii care practica sporturi care momentan nu sunt olimpice. La revedere!

bg  •  24 ianuarie 2018, 6:10

D-l ministru Marius Dunca reprezinta tipologia clasica a politicianului roman, fiind un ARIVIST POLITRUC. Nici nu terminase bine Fac. de Inginerie Mec. din Brasov si se inscrie in PSD la numai 24 ani. Apoi, urca in politica din pozitia de director al unei firme de curatenie. Este numit la cond. Ag. de Prot. a Cons. din Brasov si la ANPC fara a avea expertiza profesionala (doar niste cursuri). Devine vicepresedinte al Cons. Jud. Brasov, de unde aduce voturi in campania electorala si este numit drept recompensa, ministrul Tin. si Sportului. De aici, d-l ministru imparte bani preferential fostilor sustinatorilor si posibililor sustinatori ai camp. electorale viitoare. El executa in mod obedient politica partidului de a se mentine cu orice pret la putere si de a-si asigura victoria in alegerile viitoare. El nu are treaba cu politicile in sport, cu spiritul de fair-play si este PARALEL. Asa lider, asa ministri sau "spune-mi cu cine te-nsotesti, ca sa iti spun cine esti".

ciumarosiepsd  •  24 ianuarie 2018, 14:49

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

robert  •  24 ianuarie 2018, 17:24

din cat stiu boxul a fost si este inca sport olimpic cu multiplii medaliati la jocuri olimpice campionate mondiale sau europene federatia de box intrand deja in cel de al patru lea an de cand nu beneficiaza de finantare din partea mts ba chiar sunt restante cu niste premieri internationale din luna octombrie si la aceasta federatie

FanSport  •  26 ianuarie 2018, 3:38

Federatia Romana de Dans Sportiv (FRDS) s-a infiintat in anul 1991, prin Ordinul Ministerului Tineretului si Sportului Nr. 1737/18.09.1991; FRDS a obtinut personalitate juridica in data de 23 ianuarie 1995, prin Sentinta Nr. 2/PJ/1995 a Judecatoriei Sectorului 2 a municipiului Bucuresti. FRDS devine membra a I.D.S.F. (Federatia Internationala de Dans Sportiv) incepand cu 1 ianuarie 1992, in urma deciziei luate de Prezidiul I.D.S.F. in sedinta din 30 noiembrie 1991. In prezent, I.D.S.F. se numeste W.D.S.F. (Federatia Mondiala de Dans Sportiv).FRDS este membra a Comitetului Olimpic Roman din data de 25 ianuarie 1992. In ultimii ani, sportivii romani amatori si profesionisti au reusit sa patrunda in elita dansului sportiv mondial, obtinand performante extraordinare, printre care 8 titluri de campioni mondiali, doua titluri de campioni europeni, 10 titluri de vicecampioni mondiali si europeni si multiple medalii de bronz europene si mondiale. In prezent exista afiliate la FRDS peste 200 de structuri sportive, repartizate in 33 de judete si Municipiul Bucuresti, si peste 7000 de sportivi legitimati care practica dansul sportiv de performanta ,pe langa acestia alte zeci de mii de practicanti care fac asta ca hobby. FRDS are 237 de antrenori si instructori si 240 de arbitri (27 cu licenta internationala WDSF). In Romania sub egida FRDS sunt organizate in anul 2018 peste 60 de competitii oficiale ,la care participa sportivi din toata tara(copii,juniori,tineret,adulti si seniori). Tot sub egida FRDS si a Federatiei Mondiale de Dans Sportiv (WDSF) in Romania sunt organizate anul acesta 12 competitii internationale,o parte din ele fiind si televizate. Dansul sportiv din Romania se claseaza la ora actuala in primele 4 natiuni din lume ca numar de rezultate in ultimii ani ! Pentru cei care vor sa se familiarizeze cu acesta disciplina sa intre pe : http://www.worlddancesport.org/

Ilie Nastac  •  26 ianuarie 2018, 4:40

Ca sa fie lucrurile foarte clare. Atunci cand mu exista alte argumente pro, tot timpul se aduce in discutie ca de tare este canotajul in „finala olimpica”, cum ne tine cu sufletul la gura, etc. Si asa si este. Doar ca aici nu e vorba de vreo finala olimpica care se desfasoara odata la 4 ani si care, fie vorba intre noi, e premiata de COSR si nu de MTS, ci de un campionat mondial sau european la care, chipurile, fotbal-tenis et.co. obtine medaliile foarte usor, „ca maslinele”, in timp ce canotoarele obtin medaliile foarte greu. Pentru ca e bine sa mai si citim inainte sa vorbim, aveti mai jos cateva date comparative: CAMPIONAT EUROPEAN CANOTAJ 8+1 5 tari participante per proba (http://www.worldrowing.com/events/2017-european-rowing-championships/womens-eight/entries/) CAMPIONAT MONDIAL DE CANOTAJ 8+1 8 tari participante per proba (http://www.worldrowing.com/events/2017-world-rowing-championships/womens-eight/entries/) CAMPIONAT EUROPEAN FOTBAL-TENIS 16 tari participabte per proba Concluzia: canotajul 8+1 s-a batut cu doar 4 tari iar fotbal-tenis s-a batut cu 15 tari. Asa ca, in orice cheie de tendentiozitate am interpreta aceste date, din punct de vedere sportiv, medaliile au fost mai muncite de cei de la fotbal-tenis mau mult decat cei de la canotaj. Poate daca am mediatiza mai mult si aceste sporturi in loc sa le denigram, publicul larg ar intelege mai bine ca nu e vorba de batutul mingii in spatele blocului sau de dansul in discoteca, asa cum nu e vorba nici de datul cu barca duminica pe Floreasca sau de cațăratul pe bârnă in parc la Moghioros, ci e vorba de sporturi de performanta la care, la toate, se munceste foarte mult. Asa cum canotoarele 8+1 merita toata stima pt performantele lor obtinute concurand impotriva a doar 4 tari, la fel si cei de la fotbal-tenis merita toata stima pt performantele lor obtinute concurand impotriva a 15 tari.

Emil  •  29 ianuarie 2018, 5:43

Admir absolut orice fel de activitate sportivă. Inclusiv pescuitul. Vreau și eu de 3 lei râme și mai multa atenție ! Ca numar, noi pescarii, facem ca toate federațiile la un loc să se simtă stinghere ! :)))

Mihai  •  2 februarie 2018, 15:49

Deci avem una bucata declaratie halucinanta : ”Dansul sportiv are 6.500 de legitimați, la canotaj câți sunt?” Pe baza aceleiasi logici de tabla, tin sa il informez pe autorul ei ca jucatori de cs.go, dota etc. (jocuri electronice - pt cei necunoscatori) sunt de ordinul a sute de mii. N-ar fi o problema infiintarea de federatii, legitimarea lor etc. Si atunci ce facem, luam banii de la amaratii aia putini care fac canotaj, gimnastica, tenis, scrima si altele si sa ii dam tinerilor din fata ecranelor si tastaturilor ?

tolodecacat  •  16 martie 2018, 16:42

Tolo, toate ca toate, dar sa numesti tenisul cu piciorul un sport anonim, face din tine un jurnalist de 2 lei care in mod sigur e platit sa scrie ce vor altii. Anonim sau nu, E SPORT! Care-i problema ca are multe probe si imbarligate? Sa ajungi campion mondial nu-i usor nicaieri. Ori voi, mari jurnalisti ce va dati, scrieti doar ce aveti chef. Asta este. Traim intr-o tara de 2 lei, cu presa de 2 lei.

Comentează