Președintele Emil Constantinescu în Dosarul Mineriada: ”Minerii au distrus aparatul de Raze X din Universitate și au lăsat înfipt un târnăcop în el!”

Sute de victime povestesc cum au fost bătute de civili, polițiști militari și, din nou, de civili!

marți, 27 martie 2018, 5:19

 

Violența și furturile au mers mână în mână, multiplicate de mii de ori.

Îmbinarea dintre marea luptă ”împotriva golanilor” și mica hoție te șochează în cele 2.000 de pagini ale rechizitoriului întocmit de procurorii militari în ”Dosarul Mineriada”.

În privința rezistenței juridice a declarațiilor se vor pronunța instanțele.

Dar valoarea umană a mărturiilor e semnificativă.

Poveștile a peste 1.000 de oameni, inculpați, martori și victime, recompun nu doar zilele de 13-15 iunie 1990, ci și caracteristicile perene ale societății noastre.

Într-un anume fel, „Dosarul Mineriada” este extrem de actual.

”Minerii și polițiștii m-au lăsat fără suflare și, când m-am trezit, m-au bătut două femei”

În dosar regăsim lucruri care se suprapun peste ceea ce trăim astăzi.

Balconul care a intrat în istorie

”Pe 24 aprilie 1990, pe Institutul de Arhitectură a fost afişată o bucată de pânză pe care scria „FACULTATEA DE GOLANI”, iar deasupra acesteia a fost pus portretul poetului naţional, Mihai Eminescu. Tot pe Institutul de Arhitectură a mai fost pusă, mai jos, o altă bucată de pânză pe care era scris: „APEL DIN TIMIŞOARA, TREZEŞTE, DOAMNE, ŢARA”

***

”În jurul orelor 17:00, Marian Munteanu, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti, a deschis balconul de la Facultatea de Geologie, care a intrat în istorie”.

***

Locul unde s-a vorbit pentru prima oară în public despre corupție

Doctorul Florin-Nicolae Constantinescu povestește cum a interpretat el Piața Universității, înainte de ”eliberarea” ei prin violență.

”Luările de cuvânt din Piaţa Universităţii ar fi trebuit difuzate în ţară, fiindcă exprimau idei româneşti fundamentale, respectul individului, patriotismul, blamarea comunismului ca ideologie, corupţia, pervertirea sufletului”.

”Pentru mine, Piaţa Universităţii a fost prima ocazie oferită românilor de a vorbi liber, în public, după 45 de ani. Elementele care m-au impresionat în Piaţa Universităţii au fost umanismul, curajul şi solidaritatea” Medicul Constantinescu Florin-Nicolae, declarație de martor

Manifestanții, infiltrați cu agenți și filmați din ”Intercontinental”

Prin UM 0215, serviciul său secret, Ministerul de Interne s-a ocupat de urmărirea manifestanților.

”După apariţia fenomenului Piaţa Universităţii am primit ordin de la col. Calapod să asigur, contrainformativ, o acţiune de filmare, în secret, sens în care mi-a dat, spre ajutor, un grup de 3-4 ofiţeri proveniţi dintre foştii revoluţionari, care aveau deprinderi tehnice” Brânda Mihai, declarație de martor

În afară de cei infiltrați printre oameni, ei au filmat și cadrul general.

”Ni s-a dat o cameră de hotel, cred că la etajul 14, la Intercontinental. Am făcut ture de 12 ore, avem o cameră Panasonic, luată din Germania. Dar nu era profesională, obțineam mai degrabă o imagine de ansamblu”.

Directorul Ghinescu de la IMGB i-a bătut personal pe studenți

”Dosarul Mineriada” vorbește și despre un micromanagement al violenței.

Cei din conducerea ministerelor, minelor sau a întreprinderilor, nu doar că au trasat planurile, au chemat trenurile, dar unii au și folosit bâtele.

Organizatorii nu se abțin și participă ei înșiși la bătaie.

”Directorul general de la IMGB, Alexandru Ghinescu, se afla la Universitate cu un grup de IMGB –işti, pentru a face ordine şi pentru a planta flori acolo unde fuseseră amplasate corturile mişcării protestatare, care avea loc de mai mult timp în urmă”, povestește martorul Adrian Rotariu.

”La Facultatea de Arhitectură foarte mulţi părinţi şi rude ale studenţilor plângeau şi blestemau IMGB –iştii deoarece le-au bătut şi nenorocit copiii” Adrian Rotariu, declarație de martor

Studenții bătuți l-au identificat pe directorul Ghinescu drept cel care și-a mânat ”trupele” în luptă.

10.000 de mineri și muncitori au venit în București, estimează procurorii, în 13-15 iunie

”El personal ne-a bătut”, au declarat tinerii.

Adrian Rotariu redă ce s-a întâmplat în continuare: ”Mi-am manifestat dorinţa de a discuta personal cu studenţii din clădire şi am fost ajutat de militari să pătrund în interior. Am stat de vorbă, prin gemurile sparte ale uşii, cu nişte reprezentanţi ai studenţilor care m-au primit în interior, am urcat la etaj cu ei şi acolo am văzut un spectacol de groază”, spune Rotariu.

”Erau plini de vânătăi şi sânge, pansaţi cu eşarfe improvizate din obiecte de îmbrăcăminte. Plângeau în special fetele. Erau revoltaţi şi supăraţi”.

*** foto: Andrei Iliescu

Cumnatul lui Petre Roman i-a condus pe mineri la Facultatea de Drept

Oamenii fostei Securități și alți agenți în civil au ghidat din umbră distrugerile.

”Arhitectura” nu a fost singura facultate călcată de minerii puși pe bătaie.

La Facultatea de Drept s-a deplasat colonelul de securitate Dimitrie ”Kuki” Borislavski.

„Kuki” Borislavski era cumnatul lui Petre Roman, șeful guvernului României.

Aproape de fiecare dată, grupurile de caftangii mergeu la fix, fiind ghidate de personaje în civil, precum colonelul Borislavski.

”La un moment dat, se auzeau paşi de bocanci la intrare, şi mi-am dat seama că trebuie să fie minerii. Am privit spre dreapta şi am văzut uniformele cenuşii, feţele întunecate intrând în încăpere. Când au ajuns pe la jumătatea sălii în care ne aflam, col. Borislavski i-a întrebat «Voi de unde sunteţi, măi?»”, declară în fața procurorilor martorul Dimitriu Ioan Iclezan.

”Borislavski i-a șoptit ceva la ureche minerului”

Povestea continuă: ”În momentul acela, un miner tânăr, arătos, cu chip inteligent, în jur de 34-35 de ani, care nu părea a fi miner din mină, s-a apropiat cu servilism de Borislavski. Borislavski a aplecat urechea stângă şi minerul i-a şoptit ceva, după care Borislavski i-a şoptit ceva la ureche minerului”.

”După aceea, minerii au intrat și în magazia studențior, de unde, la fel, au luat tot ce au găsit depozitat în acea încăpere, inclusiv niște cutii cu niște prafuri din care se făcea suc, moment în care au început să strige că au găsit droguri” Nestor Marina Manuela, declarație de martor

”La acel moment nu am ştiut cine este minerul cu care col. Borislavski a schimbat acele câteva cuvinte însă, ulterior, când a devenit o persoană mediatizată şi implicit publică, am realizat că respectivul era Miron Cozma”, declară martorul.

„Kuki” Borislavski avea să devină șeful organizației din București a Vetrei Românești, una dintre primele organizații naționaliste de după 1989.

Târnăcopul înfipt în aparatul de Raze X

Și în Facultatea de Geologie, vecină cu cea de Arhitectură, s-a trecut la represalii.

Pe atunci profesor, Emil Constantinescu, cel care avea să devină peste 6 ani președinte al României, rememorează ce a văzut cu propriii ochi.

”Birourile și laboratoarele profesorilor considerați contra regimului au fost în mod selectiv distruse, cărțile și dosarele au fost împrăștiate. În mod special a fost vandalizat biroul meu și laboratorul de Raze X al cărui șef eram”, sună declarația de la dosar a profesorului Emil Constantinescu.

”Laboratorul era la subsol. A fost distrus cu toporul un aparat de analiză a mineralelor prin difracția Razelor X, care fusese cumpărat printr-un contract de cercetări geologice la care participasem și a cărui valoare era de 110.000 de dolari. În mod ostentativ, cei care au distrus acest aparat au lăsat înfipt în el un târnăcop”.

*** foto: Andrei Iliescu

Au distrus și microscoapele, și colecția de fosile

Dar nu s-au oprit aici.

Brigăzile de forță s-au întors o zi mai târziu.

”În biroul profesorilor Măldărescu și Drăghici, minerii conduși de reprezentanți ai forțelor de ordine au revenit în 15 iunie 1990 și au distrus, cu topoarele, microscoapele de mare valoare. În biroul de paleontologie al profesorului Neagu, de la etajul 2 al imobilului, au distrus colecțiile de fosile”, le-a spus Emil Constantinescu procurorilor militari.

Insistența de a distruge patrimoniul universitar și de a-i timora pe studenți și pe profesori a fost un anunț.

Au trecut 28 de ani de atunci.

Târnăcopul n-a fost înfipt degeaba.

Pentru că, dintre toate direcțiile dezvoltării României, educația rămâne și azi cea mai oropsită.

Coloneii Calapod și Borislavski, directorul Ghinescu și cei pe care-i serveau au definit, instinctiv, încă de atunci ce trebuie făcut, după cum striga Cazimir Ionescu, ”pentru ca nimeni să nu ne ia puterea”: România nu se va educa.

Citește prima parte:

Cazimir Ionescu, propunerea PSD pentru CNSAS, descris în „Dosarul Mineriada”: ”A aderat la atacul generalizat și sistematic împotriva populației civile!”

Comentarii (53)Adaugă comentariu

Balanceanca  •  29 martie 2018, 6:30

Vorba multa saracia pulimii! Asa ca multe succesuri! Toata suflarea Romaneasca stie ca Romania este condusa din umbra de fosti kgb'isti si securisti (vreo 100-200 de crimiali), iar voi bateti apa in piua asa de vrajeala ca sa nu ziceti ca nu aveti un job. FRICA, VRAJBA, SA VA FURATI UNUL PE ALTUL, etc.... sa bagat de communism in Romani pana in maduva oaselor. SUNTEM IN ANUL 2018, si inca aveti tupe sa mai vorbiti ca APA ESTE UDA? Daca nu ati putut sa faceti absolut nimic acestor criminali pana acum, ce credeti ca veti "REALIZA" anul asta sau de acum incolo? MAI ESTE O SANSA, SI AIA ESTE CU AJUTORUL OCCIDENTULUI, SA SE IMPLICE CU INTERPOLUL ca la *** care au facut ravagii in Germania, Franta, Belgia, etc..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emil  •  29 martie 2018, 8:01

Era pe vremuri, acum vreo 20 de ani, o rubrică în Academia Cațavencu, "Loc de retrocedat cu capul". Cu cazuri concrete bine documentate de proprietăți confiscate de comuniști și nerestituite nici de democrații lui Ilici. Şi contextul concret al nerestituirii (nu gargara pedeseristă servită prostimii). Era un articol despre o casă din Bucureşti ai cărei proprietari de drept (sau urmaşii, nu ţin minte exact, citez din memorie un articol de acum 20 de ani) trăiau încă şi se luptau să-şi ia casa înapoi, între timp ei trăind într-o cămăruţă undeva la subsol, cămăruţă unde fuseseră lăsaţi, cu "generozitate", să-şi ducă zilele. În fosta lor proprietate. Cu cine se luptau ei în instanţă, adevăraţii proprietari? Cu familia lui dom. col. Borislavski, care o moşteniseră de la tata miresii, Walter Roman. Acolo am auzit io numele ăsta. :(

stef  •  29 martie 2018, 20:47

Tolo, nu mai murdări hârtia să ne dai părerea lui Petre Roman.L-a oprit pe regele Mihai să se întoarcă în România, iar cumnatul ăsta securist al lui a băgat în sperieți lumea civilizată a Bucureștiului.Petre Roman a împiedicat Convenția Democrată, prin prezenta PD-ului în guvern și Parlament, să curețe țara de securiști în funcții publice și, așa șchioapă, România a mers din rău în mai rău până acum , iar viitorul pare strâns legat de alt borfaș macro al partidului-stat, FSN din care se trag toți groparii României contemporane.

Comentează