Președintele Emil Constantinescu în Dosarul Mineriada: ”Minerii au distrus aparatul de Raze X din Universitate și au lăsat înfipt un târnăcop în el!”

Sute de victime povestesc cum au fost bătute de civili, polițiști militari și, din nou, de civili!

marți, 27 martie 2018, 5:19

 

Violența și furturile au mers mână în mână, multiplicate de mii de ori.

Îmbinarea dintre marea luptă ”împotriva golanilor” și mica hoție te șochează în cele 2.000 de pagini ale rechizitoriului întocmit de procurorii militari în ”Dosarul Mineriada”.

În privința rezistenței juridice a declarațiilor se vor pronunța instanțele.

Dar valoarea umană a mărturiilor e semnificativă.

Poveștile a peste 1.000 de oameni, inculpați, martori și victime, recompun nu doar zilele de 13-15 iunie 1990, ci și caracteristicile perene ale societății noastre.

Într-un anume fel, „Dosarul Mineriada” este extrem de actual.

”Minerii și polițiștii m-au lăsat fără suflare și, când m-am trezit, m-au bătut două femei”

În dosar regăsim lucruri care se suprapun peste ceea ce trăim astăzi.

Balconul care a intrat în istorie

”Pe 24 aprilie 1990, pe Institutul de Arhitectură a fost afişată o bucată de pânză pe care scria „FACULTATEA DE GOLANI”, iar deasupra acesteia a fost pus portretul poetului naţional, Mihai Eminescu. Tot pe Institutul de Arhitectură a mai fost pusă, mai jos, o altă bucată de pânză pe care era scris: „APEL DIN TIMIŞOARA, TREZEŞTE, DOAMNE, ŢARA”

***

”În jurul orelor 17:00, Marian Munteanu, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti, a deschis balconul de la Facultatea de Geologie, care a intrat în istorie”.

***

Locul unde s-a vorbit pentru prima oară în public despre corupție

Doctorul Florin-Nicolae Constantinescu povestește cum a interpretat el Piața Universității, înainte de ”eliberarea” ei prin violență.

”Luările de cuvânt din Piaţa Universităţii ar fi trebuit difuzate în ţară, fiindcă exprimau idei româneşti fundamentale, respectul individului, patriotismul, blamarea comunismului ca ideologie, corupţia, pervertirea sufletului”.

”Pentru mine, Piaţa Universităţii a fost prima ocazie oferită românilor de a vorbi liber, în public, după 45 de ani. Elementele care m-au impresionat în Piaţa Universităţii au fost umanismul, curajul şi solidaritatea” Medicul Constantinescu Florin-Nicolae, declarație de martor

Manifestanții, infiltrați cu agenți și filmați din ”Intercontinental”

Prin UM 0215, serviciul său secret, Ministerul de Interne s-a ocupat de urmărirea manifestanților.

”După apariţia fenomenului Piaţa Universităţii am primit ordin de la col. Calapod să asigur, contrainformativ, o acţiune de filmare, în secret, sens în care mi-a dat, spre ajutor, un grup de 3-4 ofiţeri proveniţi dintre foştii revoluţionari, care aveau deprinderi tehnice” Brânda Mihai, declarație de martor

În afară de cei infiltrați printre oameni, ei au filmat și cadrul general.

”Ni s-a dat o cameră de hotel, cred că la etajul 14, la Intercontinental. Am făcut ture de 12 ore, avem o cameră Panasonic, luată din Germania. Dar nu era profesională, obțineam mai degrabă o imagine de ansamblu”.

Directorul Ghinescu de la IMGB i-a bătut personal pe studenți

”Dosarul Mineriada” vorbește și despre un micromanagement al violenței.

Cei din conducerea ministerelor, minelor sau a întreprinderilor, nu doar că au trasat planurile, au chemat trenurile, dar unii au și folosit bâtele.

Organizatorii nu se abțin și participă ei înșiși la bătaie.

”Directorul general de la IMGB, Alexandru Ghinescu, se afla la Universitate cu un grup de IMGB –işti, pentru a face ordine şi pentru a planta flori acolo unde fuseseră amplasate corturile mişcării protestatare, care avea loc de mai mult timp în urmă”, povestește martorul Adrian Rotariu.

”La Facultatea de Arhitectură foarte mulţi părinţi şi rude ale studenţilor plângeau şi blestemau IMGB –iştii deoarece le-au bătut şi nenorocit copiii” Adrian Rotariu, declarație de martor

Studenții bătuți l-au identificat pe directorul Ghinescu drept cel care și-a mânat ”trupele” în luptă.

10.000 de mineri și muncitori au venit în București, estimează procurorii, în 13-15 iunie

”El personal ne-a bătut”, au declarat tinerii.

Adrian Rotariu redă ce s-a întâmplat în continuare: ”Mi-am manifestat dorinţa de a discuta personal cu studenţii din clădire şi am fost ajutat de militari să pătrund în interior. Am stat de vorbă, prin gemurile sparte ale uşii, cu nişte reprezentanţi ai studenţilor care m-au primit în interior, am urcat la etaj cu ei şi acolo am văzut un spectacol de groază”, spune Rotariu.

”Erau plini de vânătăi şi sânge, pansaţi cu eşarfe improvizate din obiecte de îmbrăcăminte. Plângeau în special fetele. Erau revoltaţi şi supăraţi”.

*** foto: Andrei Iliescu

Cumnatul lui Petre Roman i-a condus pe mineri la Facultatea de Drept

Oamenii fostei Securități și alți agenți în civil au ghidat din umbră distrugerile.

”Arhitectura” nu a fost singura facultate călcată de minerii puși pe bătaie.

La Facultatea de Drept s-a deplasat colonelul de securitate Dimitrie ”Kuki” Borislavski.

„Kuki” Borislavski era cumnatul lui Petre Roman, șeful guvernului României.

Aproape de fiecare dată, grupurile de caftangii mergeu la fix, fiind ghidate de personaje în civil, precum colonelul Borislavski.

”La un moment dat, se auzeau paşi de bocanci la intrare, şi mi-am dat seama că trebuie să fie minerii. Am privit spre dreapta şi am văzut uniformele cenuşii, feţele întunecate intrând în încăpere. Când au ajuns pe la jumătatea sălii în care ne aflam, col. Borislavski i-a întrebat «Voi de unde sunteţi, măi?»”, declară în fața procurorilor martorul Dimitriu Ioan Iclezan.

”Borislavski i-a șoptit ceva la ureche minerului”

Povestea continuă: ”În momentul acela, un miner tânăr, arătos, cu chip inteligent, în jur de 34-35 de ani, care nu părea a fi miner din mină, s-a apropiat cu servilism de Borislavski. Borislavski a aplecat urechea stângă şi minerul i-a şoptit ceva, după care Borislavski i-a şoptit ceva la ureche minerului”.

”După aceea, minerii au intrat și în magazia studențior, de unde, la fel, au luat tot ce au găsit depozitat în acea încăpere, inclusiv niște cutii cu niște prafuri din care se făcea suc, moment în care au început să strige că au găsit droguri” Nestor Marina Manuela, declarație de martor

”La acel moment nu am ştiut cine este minerul cu care col. Borislavski a schimbat acele câteva cuvinte însă, ulterior, când a devenit o persoană mediatizată şi implicit publică, am realizat că respectivul era Miron Cozma”, declară martorul.

„Kuki” Borislavski avea să devină șeful organizației din București a Vetrei Românești, una dintre primele organizații naționaliste de după 1989.

Târnăcopul înfipt în aparatul de Raze X

Și în Facultatea de Geologie, vecină cu cea de Arhitectură, s-a trecut la represalii.

Pe atunci profesor, Emil Constantinescu, cel care avea să devină peste 6 ani președinte al României, rememorează ce a văzut cu propriii ochi.

”Birourile și laboratoarele profesorilor considerați contra regimului au fost în mod selectiv distruse, cărțile și dosarele au fost împrăștiate. În mod special a fost vandalizat biroul meu și laboratorul de Raze X al cărui șef eram”, sună declarația de la dosar a profesorului Emil Constantinescu.

”Laboratorul era la subsol. A fost distrus cu toporul un aparat de analiză a mineralelor prin difracția Razelor X, care fusese cumpărat printr-un contract de cercetări geologice la care participasem și a cărui valoare era de 110.000 de dolari. În mod ostentativ, cei care au distrus acest aparat au lăsat înfipt în el un târnăcop”.

*** foto: Andrei Iliescu

Au distrus și microscoapele, și colecția de fosile

Dar nu s-au oprit aici.

Brigăzile de forță s-au întors o zi mai târziu.

”În biroul profesorilor Măldărescu și Drăghici, minerii conduși de reprezentanți ai forțelor de ordine au revenit în 15 iunie 1990 și au distrus, cu topoarele, microscoapele de mare valoare. În biroul de paleontologie al profesorului Neagu, de la etajul 2 al imobilului, au distrus colecțiile de fosile”, le-a spus Emil Constantinescu procurorilor militari.

Insistența de a distruge patrimoniul universitar și de a-i timora pe studenți și pe profesori a fost un anunț.

Au trecut 28 de ani de atunci.

Târnăcopul n-a fost înfipt degeaba.

Pentru că, dintre toate direcțiile dezvoltării României, educația rămâne și azi cea mai oropsită.

Coloneii Calapod și Borislavski, directorul Ghinescu și cei pe care-i serveau au definit, instinctiv, încă de atunci ce trebuie făcut, după cum striga Cazimir Ionescu, ”pentru ca nimeni să nu ne ia puterea”: România nu se va educa.

Citește prima parte:

Cazimir Ionescu, propunerea PSD pentru CNSAS, descris în „Dosarul Mineriada”: ”A aderat la atacul generalizat și sistematic împotriva populației civile!”

Comentarii (53)Adaugă comentariu

Dana  •  28 martie 2018, 7:19

E bine ca ni se pune oglinda in fata dupa 3 decade, sa vedem ca sintem tot acolo de unde am plecat pt ca de fapt am fost tinuti pe loc (cei care n am plecat din tara). Scrisoarea lu Petre Roman e document de studiu al manipularii securisto comuniste a maselor, a prostimii. Avea scoala buna petrica, la 26 ani de la evenimnete mistifica adevarul In asemenea hal, si isi prezinta dragilor colegi si prieteni de la Gazeta Sporturilor (???!!) propriul scenariu de film pt ca tine la parerea lor despre el. Petrica, dar cu parerea noastra despre tine cum ramine?!

Cătălin Tolontan  •  28 martie 2018, 7:20

@Dana: aveti dreptate, asa cum arata el, Rechizitoriul e o referinta necesara la un trecut care nu doar ca ne-a contaminat prezentul, dar ne si determina viitorul, daca nu ne implicam ca sa-l schimbam.

sundance kid  •  28 martie 2018, 7:22

O tzara care ar trebui sa ii fie rusine de tot si de toate . Sa iti executi conducatorul dupa o mascarada de proces in care una din acuzatii a fost culmea culmilor !! Sabotarea economiei nationale care economie narionala dupa aproape 3 decenii chiar nu mai exista deloc . Industrie zero . Si ca sa nu va deziceti l-ati impuscat si de ziua de craciun ! Stiu sabloanele nu trebuie sa mi le repetati .

Dase  •  28 martie 2018, 7:36

Domnule Tolontan ,va rog nu ne mai dați detalii din acest dosar,multi dintre noi care eram tineri in acele vreme suferă ca cei 3 ***: Iliescu ,Roman si Măgureanu au rămas nepedepsiți după 28 de ani. Bunicul,Dumnezeu sa il ierte, a fost un mare fan Iliescu,"nepoate ne- a dat dat pământul inapoi". Acum după 28 de ani pot sa iti zic bunicule acolo unde esti ca acest odios personaj a distrus tara,ne-a furat viitorul atât mie cat si strănepoților tai. O zi sa il vad in pușcărie si o sa fiu puțin mai impacat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andy  •  28 martie 2018, 8:23

Eram student la facultatea de matematica ,vis -a-vis de fac de arhitectura ,anul 1 cand iubitii mineri ,chemati de iubitul Iliescu, au devastat laboratorul de informatica si au spart toate calculatoarele ,primite din strainatate ca ajutoare,spunand ca sunt arma diavolului.

mihai  •  28 martie 2018, 9:40

Partea mai trista e ca dupa atata vreme nu s-a schimbat nimic. Diviziunea, ura si ignoranta sunt aceleasi. Mai dati-le putin timp actualilor, si vom plange dupa Iliescu si Roman.

subzero  •  28 martie 2018, 10:10

Eram mic, mama se bucura ca au venit minerii.. ce generatie de cacao suntem.. sa asteptam sa moara generatia parintilor indoctrinati si comunisti ca sa ne putem bucura de vot si de libertate.

Mihai  •  28 martie 2018, 10:12

Dacă vrem măcar să ÎNCEPEM să revenim la normalitate (deși am irosit deja o generație lăsându-i pe copiii activiștilor și securiștilor să ni se suie în spinare...) este IMPERIOS NECESAR ca autorii - ORICARE AR FI EI ȘI ORICE VÂRSTĂ AR AVEA - să plătească. Altfel, nu avem țară, nu avem democrație, nu avem nimic. Degeaba suntem (pe hârtie) în UE dacă autorul măcelurilor de la lovitura de stat numită în bătaie de joc revoluție și din sinistrul iunie 1990, artizanul nemijlocit al distrugerii economiei naționale, ne rânjește în continuare, la adăpostul pensiei pe care o înfulecă în fiecare lună fiindcă a nenorocit o țară.

marian  •  28 martie 2018, 10:14

pai si pe marian munteanu cine l-a plantat in piata nu cumva tot tradatorii de tara?

addriann  •  28 martie 2018, 10:16

Chiar daca justitia nu a facut dreptate, pana acum, in dosarul ,, Mineriada", adevarul despre acele zile se cunoaste de mult timp. Au fost prea multi martori, au existat multe fotografii, filmari... Chiar TVR si-a trimis cameramanii sa filmeze ,, restabilirea ordinii ", datorita lor existand astazi filmari inclusiv cu devastarea biroului lui Corneliu Coposu...

max  •  28 martie 2018, 10:31

Si astazi ne conduc o mare parte din cei prezentati si binenteles odraslele lor cu studii facute la mare distanta. Toate institutiile statului sunt populate cu *** de acest gen, si apare intrebarea legitima ,pt ce sa mai stai in aceasta tara? Din pacate ,totu-i putred,pina si optimismul a murit de mult!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  28 martie 2018, 10:32

@max: sa pleci sau sa ramii e o decizie personala, de nejudecat de nimeni din afara celui care a luat-o. Dar sa ramii si sa te resemnezi nu ajuta la nimic.

mircea  •  28 martie 2018, 11:34

e infiorator..am mai citit asa ceva, dar nu se va intampla nimic..psd are grija, sa faca totul praf in aceasta primavara, iar vara va fi una lunga si fierbinte..ca in 2012...

Andrei F  •  28 martie 2018, 11:38

De multisor nu mai merg la meciuri...Am avut norocul sau mai repede ghinionul sa asist la un meci arbitrat de Balaj...O finala...Locul meu in stadion era cam apropiat de suporterii timisoreni...Datorita lui Balaj suporterii timisoreni au inceput cu protestele si a intervenit jandarmii...A scos tot sectorul afara din stadion cu forta!Cu a contat ca erau si copii sau femei...Multi au incasat!Acum Mineriada din iunie 1990...Presa in marea majoritate considera ca numai Bucurestiul exista...Eu atunci eram la sute de kilometrii...Asteptam meciurile echipei Romaniei la Campionatul Mondial din Italia...In 1990 nu exista decat TVR si astia dadeau meciurile...Ce te faci ca pe TVR apare Pumnea -comentator de fotbal pentru cei mai tineri-care spune ca nu se stie daca meciurile au sa mai fie difuzate ,ca televiziunea este asediata ,ca se vandalizeaza si ca angajatii TVR incasau bataita....Disperarea lui Pumnea nu mai lasa loc de interpretari...Dupa 28 de ani am auzit zeci de versiuni...Ca securistii erau infiltrati peste tot si ca ei faceau distrugerile:de autobuze,de sedii de Politie,la TVR...O fi nu o fi...Dar sa fi fost numai securisti rai?Cum mi-a placut istoria imi amintesc :mereu istoria este scrisa de invingatori si apoi urmeaza adevarul!Au lovit minerii,au vandalizat?Unii dintre ei e clar ca au facut-o.Dar IMGB-isti?Securistii adevarati sau nu?Dintre demonstranti nici un om rau?Uitam ca se filma!!!Pe baza filmarilor nu se pot descoperii faptasii?Mineri,securisti,tineri de bine...?Daca privim scandalurile din taberele politice vedem mereu ca cealalta tabara pune gaz pe foc.Atunci sa fi fost altfel?Acum nu se cheama din toata tara oamenii de bine?Pacat de spectatorii neutrii care si-au luat-o nevinovati,pacat de cetatenii nevinovati din Bucuresti loviti fara vina...Dar astea inca nu se intampla si acum si pe stadion si pe strada?In timpul lui Boc atatea demonstratii infrante de jandarmi ce sunt?Minerii sunt rai dar ,,noi,,? In concluzie.daca tot suntem si la sport si ne dam si interesati de TVR nu incepem o investigatie si asupra celor spuse de Pumnea?O fi adevarat,nu o fi...

Vlad  •  28 martie 2018, 11:54

Ma mir cum unii inca mai cred ca o sa se faca ceva in dosarul mineriadei. Aproape ca ne pierdem timpul discutand despre asta. Hotii de artefacte de la Sarmizegetusa sunt achitati, clanul de mafioti Cosma primeste o rejudecare fara vreo explicatie. Sa merg putin mai in urma si sa reamintesc ca aia prinsi ca aveau sclavi prin Dambovita au primit cea mai mare pedeapsa 3 ani de inchisoare?? Care o sa fie redusa?? PENTRU CA AU DEVENIT STAPANI DE SCLAVI!!! Pentru ca au torturat ani de zile si i-au tratat ca pe niste caini... Si noi spunem povesti despre tarnacoape si fosile.... Tara asta a luat-o la vale intr-un ritm infiorator si majoritatea nici nu ne dam seama.

gilos  •  28 martie 2018, 12:10

Uffff...este de-a dreptul revoltator ce s-a intamplat in acele zile... Sper ca este clar pentru toata lumea ca acele fapte au fost coordonate si exista niste responsabilitati. Niciodata nu este tarziu sa se faca dreptate.

steff  •  28 martie 2018, 12:11

Puteam avea asteptari de la mineri? Putem sa-i acuzam acum, dupa 28 de ani? Eu zic ca nu, tinand cont ca inclusiv in prezent noi, oameni chipurile cu educatie si integrati in meandrele concretului, suntem manipulati dupa bunul plac al unora.

Johnneil  •  28 martie 2018, 12:17

Ma bucur nespus cum au ajuns toti minerii din aceasta tara! Multi vor spune ca nu este adevarat si ca nu ei sunt principali vinovati. BA DA! EI SUNT VINOVATI CU "v" DE LA VINOVAT. Niste prostalai care au pus botul la astfel de mascarada.

Eci  •  28 martie 2018, 12:31

Nimic nu justifica abuzurile, violentele, dar JUSTITIE, este numai daca sunt pedsepsiti toti cei care au incalcat legea, indiferent de ce parte a baricadei sunt. Acum se priveste doar intr-o parte, catre mineri, catre fortele de stanga, dar violentele nu le-au inceput ei. Ei au reactionat la violenta si incalcari ale legii, cu alte incalcari ale legii si violenta. Trebuie sa plateasca toti pentru faptele lor, in masura in care in rechizitorii (deocamdata intocmite numai pentru o parte din "beligeranti") se vor gasi dovezi concludente, care sa le dovedeasca vinovatia. Trebuie facuta justitie, nu razbunare, sau politie politica.

ciolosism de import UE  •  28 martie 2018, 12:36

"Prin UM 0215, serviciul său secret, Ministerul de Interne s-a ocupat de urmărirea manifestanților". Pentru asta, respectivul "serviciu" trebuia desfiintat la prima ocazie si tortionarii judecati, cand oamenii lui Iliescu au pierdut puterea in favoarea opozitiei. Ce stim despre UM 0215, astazi? Constantinescu n-a facut asta, Basescu n-a facut asta, "Serviciul" a trait bine-merci pana acum, cu tot cu angajatii lui vinovati, iar in 2016 bruxellezii "democratici" Ciolos si Pruna ghidonati de o anumita ambasada au SCHIMBAT NUMELE respectivului "serviciu", in "DIPI", prin Hotarare de Urgenta a Guvernului, NOAPTEA, iar arhiva "serviciului" au mentinut-o secretizata si sub controlul acelorasi tortionari de la UM 0215, in loc s-o faca publica. Atat! Dupa asta, n-am auzit ca maimutoii de la "#REZIST" (miscati din culise de DIPI) sa fi protestat in strada, cu sutele de mii, pentru DREPTATE, pentru DEMOCRATIE, pentru complicitatea asta la CRIME a bruxellezilor respectivi ajunsi in fruntea Romaniei prin presiunile subterane vestice. A fost pedepsit doar Miron Cosma, pentru ca a indraznit sa-l ameninte pe Iliescu si au vrut sa-i inchida gura.

ticbis  •  28 martie 2018, 12:46

@Andrei F : Meciul la care te referi, Finala Cupei Romaniei s-a disputat pe 13 iunie 2009 pe stadionul din Tg Jiu intre CFR Cluj si Poli Timisoara (scor 3-0 pentru clujeni) si a fost arbitrat de Cristian Balaj. Dupa felul in care-ti expui aberatiile in comentarii zilnice si dupa continutul acestora, am banuit din start ca locuiesti in zona aceea miniera; acum este o certitudine. Mai mult, acum inteleg si de ce afirmai ca puteai iesi la pensie la 45 de ani (e clar unde ai lucrat si ce) si nu ma mira deloc faptul ca esti captiv al "ciumei rosii", aka PSD, nici ideile putine si fixe exprimate cu atata emfaza ridicola. Cat priveste mineriadele tovarasului tau Iliescu, te asigur ca au intrat deja in cartea de istorie a neamului romanesc; se predau deja la scoala incepand cu clasa a VIII-a. Mai mult, intreaga lume civilizata de pe tot globul cunoaste perfect realitatea intamplarilor acelor zile, inclusiv incercarea de manipulare a maselor facuta de Cornel Pumnea prin intermediul TVR-ului, la indicatiile sefilor sai politici. Inteleg ca ti-a placut istoria (desi nu se vede), insa ce rau ti-a facut gramatica??? :))) Dezacordurile pe care le faci sunt infioratoare; e un chin sa-ti citeasca cineva textele pe care le scrii si le postezi aici...:)))

john  •  28 martie 2018, 12:54

Raspuns tipic dat de un om vinovat si prost, care isi dovedeste vinovatia si mai mult. Prezinta selectiv niste afirmatii (noi ne doream democratie, noi aveam 80%, etc), prin care isi construieste o realitate paralela, si apoi se raporteaza la acea realitate ca sa vina cu argumente de gen: "ce motiv as fi avut eu sa fac asta?". Asta e moda vremurilor noastre baby: alternative facts, adevaruri subiective, relativizarea certitudinii, moartea ratiunii.

sile  •  28 martie 2018, 13:30

Respect. (15 chars)

ana  •  28 martie 2018, 13:33

Ma intreb daca ati citit ce spun manualele de jurnalism despre cum relatarile din dosare necesita evitarea editorializarii si sublinierea prezumtiei de nevinovatie. Trial by public opinion si trial by media sunt considerate nocive si ridica mari semne de intrebare legate de posibilitatea unui proces corect. Nu cred ca asta urmariti, dar asta e pericolul. Asumarea miturilor unei anumite parti, oricare ar fi ea, nu este ce are nevoie democratia din Romania. Esential ar fi sa poata exista o judecata dreapta care sa fie perceputa ca atare nu doar de o parte a spectrului politic si a opiniei publice. Mentinerea subiectului in aria partizana poate sa fie evitata doar daca ne controlam emotiile si inevitabilul parti pris , ceea ce sper ca veti incerca mai mult.

Cătălin Tolontan  •  28 martie 2018, 13:34

@ana: e corect ce spuneti, dar sa subliniezi niste patternuri, asa cum le-ai intilnit ca jurnalist de-a lungul timpului, nu e editorializare.

Andrei F  •  28 martie 2018, 13:53

@ticbis • 28 martie 2018, 12:46 Pe langa istorie...Imi amintesc de multe filme in care datorita unor traume personajele capata capacitati extra....Sa fie si cazul dumneavoastra?Totusi cum este sa te dai absolvent de facultate,lector universitar si totusi sa nu stii matematica elementara de gimnaziu?Sa fi bucurestean ,stelist dar sa contrazici ceva de necontrazis-sala Regimentului de Garda Mihai Viteazul... Sper ca nu vrei sa-ti dau iarasi mai multe exemple...Iliescu ca Iliescu dar nu-i asa ca Basescu e cel mai ce?Data viitoare folositi un glob de cristal sau mergeti la Mama Omida...Pe stadionul din Tirgul Jiu am mers o singura data...De cele mai multe ori am mers pe stadionul Ilie Oana...Este si asta o vina?...Si pentru ca vad ca nu sunteti cenzurat...ce argumente aveti cand il declarati pe Pumnea cu influiente si sefi politici?

Andrei FFF  •  28 martie 2018, 14:04

@ticbis Andrei F este postac profesionist, i-am mai citit comentariile si pe pagina altui ziar. Acum prin ce alte locuri mai comenteaza este strict treaba dansului. I se publica punctele de vedere in numele libertatii de opinie, indiferent care ar fi acestea. Oricum, cel putin in cazul meu, dupa ce i-am citit cateva comentarii am considerat ca e bine sa nu le mai citesc :)))))))))))) Daca dansul scrie despre nu stiu ce meci ... la un articol despre mineriada din 1990................................................................................................. Ce sa spun.... fiecare cu parerile lui :)

Radu  •  28 martie 2018, 14:33

Tolo,cine era seful corpului de presa al Guvernului in '90?Iti spun eu.Cristian Unteanu.Acum e mare comentator si expert in politica,editorialist Adevarul samd... Back in '90 coordona 'minerii' in Piata cu fotoreporterul Dan si nu mai stiu cum.Crede-ma stiu ce vorbesc.

ticbis  •  28 martie 2018, 15:11

@ana: Teoretic si principial este asa cum ati prezentat dvs: in manualele de jurnalism "relatarile din dosare necesita evitarea editorializarii si sublinierea prezumtiei de nevinovatie. Trial by public opinion si trial by media sunt considerate nocive si ridica mari semne de intrebare legate de posibilitatea unui proces corect". Va asigur ca in tarile democratice si cu justitii solide aceste principii se respecta si se aplica pana la virgula de catre toata media si ca sunt insusite de catre public ca ceva firesc si normal. In cazul Romaniei lucrurile stau altfel: vorbiti de un proces corect; care proces, va intreb eu?; vorbiti de o judecata dreapta; care e aia si unde ati vazut-o dvs??? Dosarul "Mineriadelor" zace prin sertarele justitiei de 28 de ani; dosarul "Shanghai" a stat pe masa magistratilor vreo 15 ani pana s-au prescris faptele si a fost clasat; si exemple pot da cu zecile. Asta inseamna ca justitia nu functioneaza si intr-o astfel de tara debuseul il reprezinta exact media, societatea civila si opinia publica care pun pe tapet faptele si le aduc la cunostinta publicului. Pe scurt, intr-o tara in care justitia e partizana si corupta si pune batista pe tambal pe cauzele de mare coruptie si de crime la nivel de stat, rolul presei libere este de a le devoala public in folosul societatii. Nu este un proces, nu se dau verdicte si nici condamnari, se expun faptele asa cum au fost ele inregistrate prin marturii, dovezi, depozitii, probe. Practic, principiile enuntate de dvs se aplica strict in societatile in care justitia isi face treaba; in Romania, dupa cum vedeti, nu e cazul! Ma amuza chestia asta: dvs cereti presei sa se abtina de la editoriale privind dosarele din justitie; au trecut 28 de ani si justitia n-a facut nimic in cazul "Mineriadelor"; cat ne mai sfatuiti sa asteptam cuminti in banca noastra finalizarea acestui proces de catre justitia romana? Inca 28 de ani? Sau poate alti 100 de ani? De ce nu 256 de ani??? Cred ca sunteti in eroare, va scapa ceva esential...

Andrei F  •  28 martie 2018, 15:20

@Andrei FFF • 28 martie 2018, 14:04 Puteti va rog sa-mi spuneti si mie numele ziarului?In afara de faptul ca este o minciuna gogonata care ar fi fost problema daca as fi comentat si in alta parte?Despre faptul ca nu intelegeti de ce am pomenit de un meci de fotbal la un articol despre mineriada ...pai tocmai ca nu stiti despre ce s-a intamplat la acel meci...Cand afirmati,,scrie despre nu stiu ce meci ,, ca sa criticati ar fi trebuit sa stiti despre ce era vorba...Zic si eu...

Sextus  •  28 martie 2018, 15:47

@ subzero vreo doua generatii trebuie sa mai treaca...

Sextus  •  28 martie 2018, 15:49

@ john de acord...

Sextus  •  28 martie 2018, 15:51

@ eci da prostovane, vinovati sunt numai minerii si fortele de stanga cum le zici tu, in realitate niste ***... cel mai probabil, si tu esti dintre ei...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei FFF  •  28 martie 2018, 15:59

Daca as putea v-as spune. Este unul din ziarele cunoscute, incepe cu litera A de la Andrei. Puteti gasi acolo destule comentarii ale unui Andrei F, eu unul am intalnit foarte multe. Sa va spun exact si articolele, chiar nu imi aduc aminte. Am retinut numele pentru ca aparea extrem de des. Pe site-ul respectivului ziar sunt foarte multe comentarii ale unui Andrei F. Si acele comentarii sunt la fel de stufoase si complexe :) Intrati si dumneavoastra pe acest site si o sa intalniti comentariile lui Andrei F. Daca este vorba despre o simpla coincidenta, imi pare rau pentru confuzie, dar este scuzabila - avand in vedere asemanarile.

Andrei FFF  •  28 martie 2018, 16:08

@ Andrei F "In afara de faptul ca este o minciuna gogonata care ar fi fost problema daca as fi comentat si in alta parte?" - poate cand imi raspundeti va hotarati care este adevarul. 1. "Minciuna gogonata" si nu ati comentat si in alte locuri. 2. Nu este nici o problema sa comentezi si in alte locuri. Care este varianta corecta? Ori e corect si in ordine si atunci nu isi are rostul sa ne suparam - ori e minciuna gogonata si n-am comentat pe alte web-site-uri. Eu sunt de parere ca nu este nici o problema sa comentezi. Din partea mea comentati unde doriti dumneavoastra. Dar daca o faceti prin prea multe locuri si extrem de des nu va mai suparati cand vi se spune postac, pentru ca asta sunteti. Si nu mai spuneti ca sunt minciuni, v-am explicat mai sus cum este cu Andrei F - puteti verifica oricand pe respectivul website.

Constantin DV  •  28 martie 2018, 16:35

Intimplarea face ca am fost Vice-Presedintele Ligii Studentilor din Politehnica. Minerii m-au casapit impreuna cu altii in subsolul universitatii unde nimeni nu bloca nici-un traffic. Dupa ce m-au scos de citeva ori din fintina dintre Univesitate si Scoala de Arhitectura in mod evident pentru ca inca mai dadeam semen de viata, s-au convins ca m-au omorit si m-au transportat impreuna cu alti doi studenti la morga Spitalului Central unde s-a descoperit ca de fapt toti trei mai eram inca in viata. Politia militara a fost prezenta tot timpul si nu a intervenit de loc pentru a incerca sa previna efortul minerilor sa-I omoare pe studentii aruncati in fintina. Violenta de la Televiziune a fost o inscenare. Eu nu am fost acolo, dar mi s-a descries scena cu foarte mare detaliu: Protestul a fost foarte civilizat si nu a ocupat nici macar strada din fata Televiziunii. Televiziunea era inconjurata de armata - complet cu fortficatii facute din saci de nisip. La un moment dat, un camion a sosit cu patru sau cinci asa zisi protestatari cu steaguri uriase (cu gaura din mijloc de care va mai amintiti). Au coborit din camion si s-au repezit catre o usa laterala a Televiziunii pe care au incendiat-o intradevar cu un cocktail Molotov. Demonstrantii adevarati - pe partea cealalta a strazii au inceput sa strige; "Arestati-i. Nu ne reprezinta!" Nu ai tin minte ce cuvinte mi-au fost descries - dar asta a fost ideia. Armata nu a facut absolut nimic si nici macar nu au incercat sa stinga focul. Impresia celor care mi-au descris evenimentul a fost ca inscenarea asta i-a permis lui Iliescu sa zica le televizor ca este atacat de protestatari violenti si ca are nevoie de ajutor. Cei care intelegeau cum operau acesti criminali, au citit printer rinduri ca asta era codul pentru a aduce minerii in capitala. Metoda asta de a aduce un grup civil para-militar descris ca fiind "sufletul natiunii" permitea guvernului sa se distanteze de ce au facut ei in anumite limite - foarte viu exemplificate in scrisoarea lui Petre Roman. Au trebuit desigut sa le multumeasca, sa-i firitiseasca pentru contributie superba la restabilirea "ordinii" si sa scape de ei cind si-au implinit misiunea. Nu stiu nimic despre evenimentele de la Politia Capitalei. Corturile descrise atit de grosolan de catre Petre Roman, erau corturile in care erau culcati cei care erau deja de aproape 40 de zile in greva foamei. Erau deja in stare foarte proasta, cum va puteti imagina, trecind deja de punctual in care organele interne sufera ireparabil. Pe ferestrele universitatii -i-am vazut pe mineri lovind corturile din afara cu topoare si tirnacoape. Nu am nici-o ideie daca a scapat cu viata cineva dintre grevistii foamei. Cind au venit minerii, Piata Universitatii era absolut goala cu exceptia unor persoane care incercau sa fuga dar nu au fost stationate acolo. Minerii i-au casapit si pe acei trecatori. Noi chiar am incercat sa fotografiem ce faceau ei acolo, desi sansele de a obtine of fotografie decenta prin ferestre inchise in relative intuneric erau foarte slabe. Cind minerii au inceput sa sparga usa de la Facultatea de Geologie, o parte din strudentii din cladire am fugit in subsol, si altii au incercat sa se ascunda sub acoperis sau in sali de lectura. Fara discutie, Guvernul a comis crimele de care este acuzat, si scrisoare de 'justificare' a lui Petre Roman este o bataie de joc si o nerusinare! Intr-un incident care s-a intimplat mult inainte de Mineriada din Iunie, Petre Roman a venit la Politehnica, impreuna cu Gelu Voican si alte figure din Guvern. Eram asezat la o catedra impreuna cu ei si am inceput sa citesc o descriere a evenimentelor din Capitala din punctual de vedere al Ligii Studentilor. Reactia a fost o cascada de urlete de protest din partea unor asa zisi studenti prezenti in sala - care aratau mult prea in virsta pentru a fii studenti. Am anuntat ca toti cei care nu au un carnet de student vor fi expulzati. In momentul acele haosul s-a manifestat. Petre Roman a iesit foarte grabit urmat de suita sa, in timp ce eu am rezistat efortul Lui Gelu Voiculescu sa-mi smulga din mina notele pe care incepusem sa le citesc. Nu glumesc de loc cind va spun ca scirbele astea sint mult mai rele si organizate decit va puteti imagina. Sper ca macar acum - sa se faca dreptate!

Mugur  •  28 martie 2018, 16:38

Nu stiam ca exista si alt fel de dialog, in afara de cel care are loc intre oameni...

Crimson Veritas  •  28 martie 2018, 16:46

Foarte interesant ... am citi si despre Razboiaele Dacice ... intre Dacii lui Decebal Rex si Romanii Imparatilor ... Traian si Domitian! ...:)) Dar de victimele lui Kovesi, Morar, Bica, Eva, Papici, Uncheselu, Bulancea, Negulescu, Onea, Savu, Bucurica, Horodniceanu, Iorga, Livia Stanciu, Tranca, Camelia Bogdan, Haineala, Coldea, Maior, Dumbrava, Pahontu, Macovei ... nu te intereseaza? De ultimii 2 'presedinti' ... Basescu si Iohannis ... nu te intereseaza ce ... gaz scot pe gura ... pe bani publici? De Protocoalele Secrete dintre SRI si DNA ... nimic? De intimidarea trusturilor de media ... si ziaristilor ... de catre institutile de forta ... ca si cum ar fi o functie *** pentru ei? De Rarinca, de Remes ... de Becali ... care a fost condamnat in 3 dossare ... de aceeasi curte ... condusa de Livia Stanciu ... chiar de 2 ori in 2 sapatamani de acelasi complet de judecata? *** ... nimic? De mandatele de ascultare 'pe securitate nationala' ... mai multe decat in US ... tot nimic? De #rezistii astia ... care instiga la *** si la incalcarea legii ... chiar la tine pe blog ... fara nici un fel de moderare ... si care incalca legea manifestatilor publice ... tot nimic (ex... #marean pe art. anterior ... *** *** nu se schimba nimic in tara asta,oamenii au iesit in strada si au demonstrat pasnic,ce s a schimbat de atunci!?') ... sigur ... hai sa scriem de mineri ... si despre evenimente ... de acum 2-3 decenii ... ca sa abatem atentia publicului ... de la realitatea cotidiana ... de la regimul procurorilor ***, de la presedintii *** ... si de la colonia Romania! ...:))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victor L  •  28 martie 2018, 17:29

Dosarele Revolutiei si Mineriadelor, ca sa fie redeschise, au fost inchise in 2009. Intrebare copilareasca: dece? caci cine le-a inchis se stie, dar dece? Ei bine, intrebarea asta este de genul a vorbi despre funie in casa spinzuratului, adica tabu. Unii afla acum ceea ce milioanelor de romani le-a ramas ca o rana nevindecabila.

Andrei F  •  28 martie 2018, 18:13

@Andrei FFF • 28 martie 2018, 16:08 Domnule ce inteligent va credeti!!!!Ce raspuns doreati cand va exprimati in ghicitori?E asa de greu de rostit ,,Adevarul,,?Va credeti in filmele acelea in care diavolul sufera cand rosteste anumite cuvinte?Nu comentez decat pe GSP si deci pe blogurile care au aici intrare...O minciuna gogonata nu lasa loc de comentarii...Daca as fi comentat as fi recunoscut...De altfel GSP va poate spune mai mult.A existat un domn care a comentat fiind logat in n tari straine dar GSP tot a stiut cum sa-l gaseasca...Daca stiu asta inseamna ca nu am de ce sa mint.Istetule!

Saint Vitus  •  28 martie 2018, 19:52

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea Ordean  •  28 martie 2018, 20:10

Dl Tolontan e posibil să nu el fi avut niciodată cu dictonul: „Sine ira et studio”. Fără ură și părtinire. Dumnealui se află gazetar și inevitabil interesat a mulțumi subiectivismul cititorului. Acesta din urmă, la rîndu-i și între altele, dorește a fi de partea învingătorilor istoriei. Îi mai place, publicului, a găsi și vinovați, ticăloși etc. - ceea ce-l fac să se simtă bine. Ca părere a mea, și altminteri 'golan' la vremea aceea. Fără îndoială s-au petrecut lucruri urîte atunci. Dar ele își au rădăcinile în trecut (legat de care d. autor trece cu ușurință). Între altele, cei bătuți în Piața Universității ocupau ilegal un loc, asta inclusiv după ce niște alegeri libere oferiseră o largă majoritate parlamentară adversarilor celor din Piață. Dacă vrei să găsești vinovați pentru cele din 13-15 iunie 1990, mi-e teamă că ajungem la făcătorul lumii. Nu sînt nici fatalist, nici părtinitor cu vreo tabără a acelui moment.

Andrei FFF  •  28 martie 2018, 20:44

@ Andrei F Sunteti cam nehotarat - incepeti cu "Domnule" si incheiati cu "Istetule!" Ati scris “Nu comentez decat pe GSP si deci pe blogurile care au aici intrare...” ASADAR COMENTATI IN MAI MULTE LOCURI. PUTETI COMENTA CAT VRETI UNDE VRETI CE VRETI. DACA POSTATI PREA DES, PREA MULT, PREA CU ATACURI LA PERSOANA SI PREA PE LANGA SUBIECT ***. M-ati intrebat acuzator “care ar fi fost problema daca as fi comentat si in alta parte?” si imediat ati scris “Nu comentez decat pe GSP si deci pe blogurile care au aici intrare...”. PUNCTE PUNCTE. Mai comentati si in alte locuri PUNCTE PUNCTE???? Eu tocmai v-am spus ca am tot dat peste un Andrei F si in alt loc, dumneavoastra ati spus ca este o „minciuna gogonata“ si acum afirmati ca mai comentati si prin alte locuri..................................... La acestea se adauga repetatele atacuri la persoana si nu doar a mea. Ce faceti dumneavoastra este un caz clasic de manual de incepatori in ale trolling-ului. Deturnari de la subiect pe subiecte sensibile. Atacuri la persoana. Abureli si mesaje neclare. Scrieti despre cai verzi pe pereti cu meciuri de nu stiu cand la un articol despre mineriade. Scrieti despre ***i din “tari straine” si nu raspundeti la ce v-am intrebat. Eu am fost fair-play si v-am raspuns la intrebare. Dumneavoastra sunteti o persoana care postati frecvent, v-am intalnit si in alte locuri, asa cum si dumneavoastra afirmati. De fiecare data aceleasi atacuri la persoanele celor cu care nu sunteti de acord, aceleasi calificative ca unii sunt intr-un fel, altii intr-altul. De fiecare data aceleasi abureli pe langa subiect. Se scrie despre FRF – dumneavoastra aberati despre ***. Si tot asa. Eu unul am incheiat aceasta polemica. V-am acordat mai multa atentie decat meritati. Am facut-o pentru ca vad ca aveti impresia ca suntem prosti. Faceti pe victima in timp ce atacati pe toti fara mila! Pentru mine sunteti ***. Poate nu profesionist si platit cu contract inregistrat la ANAF. Dar *** frecvent sunteti la orice ora din zi si din noapte!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cluj  •  28 martie 2018, 20:48

@ Andrei F, 11:38, 18:13 Se vede clar ca incepand cu 1990 ai fost un FeSeNist convins si ca si acum ai nostalgiile sudiste cunoscute, pentru Iliescu si ceilalti criminali. Nu te mai ascunde dupa deget, ca vede toata lumea ce-i de capul tau. Orientarea politica de genul asta intotdeauna "a facut casa buna" cu sovinismul, de aceea ai fost de partea Fulgerului Bragadiru Timisoara la finala respectiva arbitrata de Balaj. Iar acum sa te citez: "Datorita lui Balaj suporterii timisoreni au inceput cu protestele". Zau? "suporterii timisoreni" aia erau deja infiltrati masiv cu sudisti de-ai tai migrati la Timisoara si slugi PLATITE ale infractorului (protejat de actualul PSD) Marian Iancu, TRIMIS special de PSD la Timisoara cu banii furati de la Borzesti (mia de miliarde vechi pentru care sta acum la "mititica"). Se vor afla mai multe despre operatiunea asta de intoxicare sudista a galeriei lui "Poli" ("Poli" cea adevarata nu mai exista de ani buni, din 2002!), legata de Iancu, operatiune gandita pentru a distruge galeria veritabila a banatenilor. Pentru ca cea veritabila era anti-Bucuresti si anti-Iliescu, si deranja la Bucuresti! Uite de ce au vrut-o bucurestenii disparuta: https://www.youtube.com/watch?v=urKFPLz5Ooo Acum e disparuta, cu tot cu atitudinea anti-Iliescu a Timisoarei veritabile, inlocuita si ea cu migranti PeSeDisti din Sud si din Est. Timisoara multietnica si spiritul ei din 1989, ce a facut Revolutia din Decembrie, NU MAI EXISTA! Revin la meci: Balaj a arbitrat toata finala pro-Bragadiru, dar in momentele esentiale nu si-a calcat pe onoare si nu a iertat bragadirenilor ceea ce a decis scorul in favoarea Clujului, echipa net superioara. Asa ca lasa legendele acasa la tine, printre FeSeNisti votanti PSD.

de pe ‘ici ‘sa  •  28 martie 2018, 21:31

milica nu-i ala de a primit de la *** sinecura cu studiul mustelor de otet din Levant ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CHITU MIHAIL-EUGEN  •  28 martie 2018, 21:54

Petre Roman a fost unul din gasca celor care venisera in Romania sa Pastreze Sistemul MAFIOT in Fruntea Tarii Noastre ; si de asemenea a fost cel care prin MINCIUNA sfruntata, a PACALIT poporul ca In Tara noastra, Industria era INVECHITA si trebuia neaparat schimbata, desi o mare parte a ei fusese retehnologizata recent de REGIMUL Ceausescu ! El, Petre Roman si altii ca el, I. Iliescu, Gusa, Militaru, Diamandescu si ceilalti acoliti ai lor, m-au facut sa REFUZ CATEGORIC, facandu-mi-se efectiv SCARBA, atat Diploma cat si Certificatul de Revolutionar, la care aveam tot dreptul, find unul dintre participantii la actul din decembrienumit REVOLUTIE, de fapt LOVITURA DE STAT , caci ei fiind CONTRA REVOLUTIONARI si PRIMIND CERTIFICATE DE REVOLUTIONARI au dus in derizoriu notiunea de REVOLUTIONAR si au facut , nimic altceva, prin acordarea acelor certificate, decat plata pentru legitimarea functiilor lor in aparatul de Stat -post REVOLUTIONAR- respectiv, de fapt POST LOVITURA DE STAT !!!

ilie  •  28 martie 2018, 22:14

M-ati facut sa rad cu incheierea! Ca la o compunere de clasa saptea, ati concluzionat cu o linie cauzala impecabila intre niste fapte din 1990 (inca neprobate si explicate) si genialele politici educationale ale tuturor guvernelor inclusiv cele ale partidelor preferate de dumneavoastra, de la Marga la Funeriu si la nevoia de tinichigii exprimata de Basescu.

Andrei F  •  28 martie 2018, 22:23

@ Cluj Dumneavoastra nu puteti sa fiti egal ...? Ma acuzati de sovinism si apoi faceti propaganda contra ,,sudistilor,,?Ma mir ca nu va cenzureaza! Sunteti *** sau aerian?@ Andrei FFF Domnule,in sectiunea de internet a GSP exesta si bloguri ale jurnalistilor GSP...Acum nu stiu de unde ati aparut daca nu stiti nici asta.Dumneavoastra ati spus clar ca am postat si la alte ziare si eu v- am spus ca este o minciuna.Pentru adevar revedeti ce ati afirmat...Formularea ,,domn istet,,sigur nu este un pleonazm...Va anteleg insa adversitatea....Suntem totusi in acord ca nu avem ce ne mai spune...Cautati alti de Andrei F pe la alte ziare...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian Vasiliu  •  29 martie 2018, 1:37

Bai Cataline, sincer iti spun, eu cred ca ar trebui sa te opresti cu anchetele astea jurnalistice. Tu mai mult rau faci, cu atitudinea asta rotunda a ta. Bai, de la un anumit punct in colo - punct depasit de mult in Romania - principiile eticii si egalitatii pe care vrei tu sa le impui devin frivole, imi vina sa imi smulg parul din cap cand vad cu cata detasare descrii franturi de suferinta. Poporul asta a fost si este efectiv maltratat de o clasa politica fata de care daca avem manusi atunci cand vorbim despre ceea ce au facut si inca mai fac atunci degeaba mai vorbim, astia isi rad in barba vazand cum poporul este prostit de ei si apoi imbatat cu apa rece de semi-deontologi gen Tolontan. tara intreaga este un lagar de concentrare in care, prin spitale, prin scoli, prin saracie un popor intreg este ras de pe fata pamantului. Mai intai ca spirit, ca entitate si mai apoi ca limba sau traditii. am citit undeva o gluma, sinistra, dar care ti se potriveste foarte bine: *** Tolontane, esti prea moale pentru rolul asta, lasa-ne in durerea noastra in pace si scrie despre fotbal, acolo nu poti aduce prea mari pagube.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Valentin  •  29 martie 2018, 5:57

Dosarul este îngropat, nici DNA nu mai are curaj să mai dezgroape morții. Știm foarte bine ce a fost acolo, a fost dat pe TV live, unde s-a spus explicit că trebuiau duși de acolo protesatarii, iar noi trebuia să aplaudăm....

Comentează