Cum s-a amânat azi primul transplant de plămâni din România

La 38 de ani de la primul transplant de rinichi din România, ”transplantul pulmonar a devenit o chestiune de zile”

marți, 17 aprilie 2018, 3:55

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Un bărbat de 45 de ani se simte rău și trage mașina pe dreapta.

Apoi devine inconștient. Ambulanța îl transportă la Spitalul Floreasca.

Așa sună știrea care s-ar putea finaliza cu primul transplant pulmonar din România. Când o viață se stinge și alta este salvată.

Pregătirile de la „Sf. Maria” sunt în toi. Bărbatul de 45 de ani este în moarte cerebrală la Spitalul de Urgență Floreasca, pacientul-receptor a fost identificat, dar, din păcate, el a răcit și totul a intrat într-o așteptare dureroasă.

Doctorul Igor Tudorache este în avion din Germania spre România.

Țara noastră a reușit în 1980 primul transplant de organ solid, rinichi, la Fundeni.

În 1997 are loc primul transplant hepatic, dar pacientul nu a supraviețuit. Peste trei ani, transplantul de ficat reușește.

În 1999, România înregistrează primul transplant de cord.

Prevăzută pentru această noapte, operația de transplant pulmonar s-a mai amânat încă o dată. ”Dar e o chestiune de zile până când vom reuși”, a spus unul dintre cei responsabili.

 

 

 

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Marius  •  17 aprilie 2018, 16:19

Iunie 2001, Timisoara. Primul transplant medular. Dr. Margit Serban

transplant  •  17 aprilie 2018, 16:32

e o rusine nationala faptul ca nu se vrea transparentizarea actului de donare, prelevare si transplant de organe, e o mafie in toata regula, scandaluri fara numar. Acest lucru dauneaza atit pacientilor cit si sistemului medical.

mafiatransplantului  •  17 aprilie 2018, 16:44

nu se mai doneaza organe si nu se mai face nici un transplat in tara asta din cauza mafiei care a pus stapinire pe sistem, organele ajung doar la cine trebuie sau cine plateste mai mult. Mor pacientii cu zile din cauza unor doctori mafioti.

Vasile  •  17 aprilie 2018, 16:44

Tolontan, *** își freacă mâinile pe holurile spitalelor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

transplantatii  •  17 aprilie 2018, 18:08

aceeasi supa reincalzita, tot se dau in judecata unul pe altul si nici unul nu are nici o vina: ziare.com/vlad-voiculescu/ministrul-sanatatii/vlad-voiculescu-reactioneaza-dupa-ce-firea-a-spus-ca-l-da-in-judecata-ea-sa-dea-socoteala-familiilor-care-isi-plang-mortii-1510170

Radu Bogdan  •  17 aprilie 2018, 19:29

Ma pufneste risul , ca de plins m-am saturat. Din arta manipularii la romani. Era sa avem o stire , dar nu este, ca a racit pacientul ... Bravo domnule ziarist ! Asa te numesti , nu ? Oricum Doamne ajuta sa reuseasca, cind se va intimpla !

Traian Basecu  •  17 aprilie 2018, 19:54

Cataline, nu ti-e rusine sa cenzurezi comentarii? Te-ai dat cu rusii?

Vladimir Putin  •  17 aprilie 2018, 20:02

Sunt mândru de tine, Cătalin. Așa se ține o țară în gheară. Libertatea de exprimare e un lux pentru naivi. Iti urez succes in munca neabatută. Trăiască!

Costica  •  17 aprilie 2018, 20:06

Draga domnule, cum ti-ar pune cineva anume, cand ai contribuit la aducerea la putere a ciumei nu te-ai plans. *** Stii, peste vreo 200 de ani cand raman -Romania va fi istorie cui va pasa? Firea sa traiasca, dupa mizeria din campanie...La anul e la prezidentiale...Chiar daca stergeti comentatirul, faptele raman si nu toti manaca propaganda pe paine... ce-mi pare rau , sincer, e ca am avut dreptate (referitor la ce vor face cu puterea). Preferam sa ai dumneata (ca ailati au fost rai si astia sunt buni) si sa ma insel eu, era mult mai bine pentru romani, in general, nu doar la "speciali"... Oricum, jura pe constiinta matale ca coruptia acum e mai mica ca atunci...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dice  •  17 aprilie 2018, 20:48

Si Ionut isi face poze cu "Stapanii inelelor", arhitectii dezastrului, nasii Romaniei, Dragnea, Firea si alti ***, nu doar din PSD, ci si de la PNL. Pai sincer, ca un admirator al lui si tot nu l-as alege. Din cauza "cortegiului - Sandu, PSD, Kassai, acusica si Giovani" ...miroase iar a coliva. A Palermo, a gunoi. Stai linistit, Catalin, ca te citim noi, ei sunt putin ocupati cu constructia noii caracatite.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mihai  •  17 aprilie 2018, 23:09

Adevarata nesimtire este ca Spitalul Sf. Maria nu are nici pana la acest moment angajat macar un chirurg toracic cu drept de libera practica in Romania pentru a efectua transplantul, dar Ministerul Sanatatii insista ca este locul cel mai potrivit pentru aceasta sarcina. Spitalul Militar are 9 chirurgi toracici (1 conferentiar) Institutul Marius Nasta are 12 chirurgi toracici (2 profesori) Institutul Oncologic are 7 chirurgi toracic (1 profesor) Spitalul Universitar are 6 chirurgi toracici Spitalul Floreasca are 3 chirurgi toracici De ce nu se face transplantul intr-un spital ca Universitar, Militar sau Floreasca unde exista atat echipe cat si dotarile necesare? Rusine!

traficantiideorgane  •  17 aprilie 2018, 23:45

@mihai intreab-o pe Firea si pe protejatul ei de ce? Dar hai sa te intreb si eu ceva, la ce va foloseste atitia specialisti daca nu va doneaza nimeni nici macar o unghie pentru ca si pe aia o furati sau o vindeti? Traficanti de organe cu acte in regula, astia sinteti...

Observator  •  18 aprilie 2018, 1:50

Ti am zis ieri seara ca se face.....nu s a mai facut.Acum iti zic ca in noaptea asta.Oricum,aseara ministra sanatatii habar n avea.Vom vedea daca traieste si plamanul tot atat cat si ficatii d nului Copca

Observator  •  18 aprilie 2018, 2:02

Unde i comentul meu?Iti spune un om adevarul si tu.....Aseara ti am spus ca se va intampla....nu s a intamplat.Acum iti spun ca n noaptea asta.Oricum sper ca plamanii d lui Copca sa traiasca mai mult decat ficatii

dorin valeriu  •  18 aprilie 2018, 9:45

Asta o fi cea mai importanta problema publica de sanatate in Romania ? As putea enumera mai multe dar incep cu criteriile de admitere la tratamentul hepatitei cu virus C, cu fondurile puse la dispozitie pentru tratamentul acestor bolnavi. Sute de mii de oameni !

Comentează