Răspunsul Gabrielei Firea despre statui n-a fost difuzat niciodată de TVR pentru că Primăriei nu i-a convenit întrebarea!

Nu doar că președintele TVR și-a făcut unul dintre reporteri ”cap de porc”, dar canalul a și scos din sumar subiectul deranjant pentru Primărie

vineri, 4 mai 2018, 2:20

Un jurnalist, Dragoș Porojnicu, are o idee.

Porojnicu este acreditat din partea TVR la primăriile bucureștene.

El remarcă în buget o cifră de cîteva milioane de lei alocată pentru două statui.

E curios cum s-au ales personajele omagiate și cum a stabilit Primăria Capitalei prețul.

”Dragoș a propus știrea în subiectele anticipate ale zilei următoare. A luat aprobarea EOD-ului, editor of the day, responsabilul cu sumarul”, povestește un jurnalist din TVR.

A doua zi, pe 18 decembrie 2017, are loc inaugurarea modernizării spitalului Foișor, unde vine Gabriela Firea.

Dragoș Porojnicu o roagă pe Ema Schweninger, reporterul TVR care răspunde de sănătate și care va fi acolo, să îi pună primarului o întrebare și despre statui, ca să aibă în materialul său și punctul de vedere al PMB.

Ema face asta.

Și ea devine ”cap de porc”.

Dar afacerea nu se oprește aici.

Pentru că cei doi jurnaliști sunt chemați, în aceeași zi, într-o ședință cu șefi de la știri.

Care, la rîndul lor, fuseseră sunați de Doina Gradea, care, la rândul ei, fusese căutată de Primărie.

Se vizionează imaginile cu întrebarea Emei Schweninger către Gabriela Firea, repetată de patru ori.

”Șefii știrilor au insistat să afle cine a avut ideea să se pună întrebarea despre statui. Dragoș și Ema le-au explicat ce s-a întâmplat și le-au arătat că subiectul cu statuile fusese aprobat de editor: Ce vreți de la noi?!”, relatează aceeași sursă din redacția Știri a TVR.

Șefii redacției, ”care au fost rezonabili în dialogul cu colegii lor, dar se vedea că sunt sub presiune de sus”, au dat mai departe explicațiile către Cabinetul numărul 1.

Consecința? Răspunsul iritat al Gabrielei Firea nu este difuzat niciodată de televiziunea publică!

Și asta spune tot despre natura reală a evenimentelor.

Nu suntem în fața unor ”picanterii de limbaj”, așa cum le expediază în derizoriu parlamentarul PSD Lucian Romașcanu.

O declarație dispărută a unui primar și o știre moartă din rațiuni sosite din afara zonei editoriale reprezintă altceva decât o gimnastică a limbajului, iar Lucian Romașcanu știe foarte bine acest lucru, că a muncit decenii în presă.

Doina Gradea e incompatibilă cu funcția de președinte al TVR nu pentru că se enervează, ci din cauza motivului pentru care se enervează!

Toți ne pierdem, uneori, cumpătul.

Ca și inginerii, medicii sau șoferii, cei din presă se înfurie atunci când lucrurile nu le ies cum ar trebui. Când se scapă știri, se ratează subiecte, când nu ești suficient de balansat în relatare sau când nu ajungi să pui întrebarea necesară.

În schimb, șefii TVR s-au enervat pentru că reportera pusese întrebarea care completa știrea!

Nemulțumirea lor nu venea din faptul că ziaristul ratase subiectul, ci pentru că reușise subiectul.

În schimb, se supărase primarul Gabriela Firea!

Și de aceea știrea n-a mai intrat.

 

 

 

Comentarii (64)Adaugă comentariu

danisor  •  5 mai 2018, 9:39

Pentru cei care o apara pe "hartuita" Firea. Aveti dreptate, aveti adevarul vostru, aparati-l. Este nedrept ca Firea sa fie intrebata de statui la momentul deschiderii unui spital. Si Nixon avea dreptate atunci cind a fost indignat ca este intrebat de Watergate in momentul in care prezenta argumentele mutarii unor trupe in/din Vietnam. Chiar avea si el dreptatea lui. Omul se chinuise sa convinga Congresul, se chinuise sa aloce fonduri, jongla la doua capete si reporterii il intrebau de Watergate. Cit tupeu pe reporteri! Aparati-o pe Firea! Chiar merita! Este la fel de hartuita precum bietul Nixon. Cita nedreptate e in lumea reporterilor. Chiar mi-a placut aia cu hateri de profesie. Si aceasta convingere este un fel de adevar propriu. Avea dreptate Cioran.

Dan  •  5 mai 2018, 10:43

Si care a fost raspunsul Gabrielei Firea? E bine de stiut...

Venom  •  5 mai 2018, 11:28

@Pentru toți doctorii în jurnalistică. Înainte să vă prezentați tâmpeniile drept adevăruri absolute despre comportamentul Emei dați și voi un minim semn de inteligență și căutați în engleză, franceză și română “calitățile unui jurnalist“. Unii știți foarte bine adevărul dar faceți pe mimozele agreate pentru că într-un fel sau altul profitați dacă vă gudurați pe lângă Sistem și mușcați oamenii care își fac treaba. Dacă găsiți pe undeva că un reporter tre' să se comporte invers față de jurnalista TVR cu Firea însemnă că sunt *** funcțional. Inclusiv doamna Pandele știe că n-a fost hărțuire și că a face freze la statui din banii publici nu e în regulă. Ea a fost ultragiată că reporterul care a insistat pe subiectul cheltuirii banului public e tocmai de la un post considerat de pe feudă. A și rezolvat cu un telefon.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristina Mantale  •  5 mai 2018, 12:39

DEMISIA! VIDEANU LA PRIMARIE! CIOLOS PRESEDINTE!

Jean Claudiu Iuncher  •  5 mai 2018, 13:16

Tolontan, *** ***, zi ma cu Alfie Evans. Hai ca e cu sanatate! Hai ***, curaj, cenzureaza-ma.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Che Guevara  •  5 mai 2018, 21:08

@11 : Radu Banciu tocmai a spus ca Tolontan e singurul om de presa care nu a injurat vreodata. Si a mai spus ca Ioanitoaia sterge cu ei pe jos in redactie. Ca face rasul lumii acolo. Nici o diferenta fata de directoarea TVR.

Alex One  •  6 mai 2018, 10:44

@Dan, Raspunsul lui Firea a fost ,lasati-ma sa termin si apoi ne dam de o parte si va raspund. De bun simt si la obiect avand in vedere scopul prezentei acolo. Deci nu a fost nicio obraznicie sau aroganta cum lasa sa se inteleaga deontologul Tolontan ca ar fi motivul nedifuzarii.Jurnalista a insistat repetand intrebarea de 4 ori. Nu stiu ce cap are dar sigur nu seaman cu cel sculptat de Brancusi !

io  •  6 mai 2018, 11:08

eu cred ca n-a zis firea nimic, e trucat totul cu softul ala de ne-a povestit doamna k.. daca poate sa zica "manca-v-as gura" si "decapat institutional cu vocea doamnei k. de ce n-ar putea sa zica si ceva cu vocea fostei colege a d-lui tolontan. tot legat de marea ciorba reincalzita la infinit numita tvr - patraru e patratica ala din inregistrarile cu portocala? ca atunci pare intr-adevar un mare caracter, un jurnalist de nota 11, ceva aproape de nivelul maestrului tolontan.

cc  •  6 mai 2018, 21:28

Avem o doamna/domnisoara care, in loc sa intervieveze se isterizeaza precum rezistentii la Iordache si mai avem un jurnalist adevarat = Tolo, care incearca sa ne minta. Jalnic, de altfel. Dna/dra Ema nu se incadreaza la specia asta numita ziarist. Poate la *** malinbot. .. Mai departe, ce se intampla in redactia TVR nu este treaba nimanui, dupa cum nimeni nu are dreptul legal sau moral sa intervina in bucataria GSP. Stiam cu totii ca redactiile sunt supravegheate, stiam ca sunt *** *** dar mi se pare de tot amatorismul cum l-au deconspirat pe Patraru si gasca doar pentru a mai lua din procentele de popularitate ale Gabrielei Firea. P.S. Sa fie oare invidia ca mereu au fost altii mai apreciati in trustul lui Voiculescu?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Robert  •  7 mai 2018, 7:50

eu tot nu am inteles raspunsul ei ...

Tereza Menghele  •  7 mai 2018, 8:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  7 mai 2018, 12:17

Tolo, Ce este off the record asa ramane iar discutia respectiva era clar off the record. Din multe puncte de vedere, este o parere personala dar constat ca nu numai, ceea ce a facut Patraru nu este aproape nici de whistle blowing nici de ancheta. Nu exista, in materialul respectiv, nicio dovada ca enunturile respective ar fi fost mai mult decat vorbe vulgare (aici e riscanta ridicarea pietrei...), nicio dovada a vreunei actiuni de cenzura sau de intimidare. Cu atat mai putin nimic despre stiri disparute. Daca investigatiile voastre arata altceva, ok, eu nu aveam la momentul declaratiei decat materialul lui Patraru. Cu respect, LR

Grigore Colecist  •  7 mai 2018, 15:19

Tolontan, a murit un om într-un spital. Dă fuga-fuguța să faci jurnalism! Dacă nu se confirmă dai tu ceva cu Wang.

de pe ‘ici ‘sa  •  7 mai 2018, 22:53

si pe acest site, tot Firea impune cenzura ?

Comentează