Vreme de 40 de zile a așteptat, degeaba, să vină medicul la serviciu. Apoi, omul a decis că ”e timpul să acționez”!

"Beau și curvăsăresc! Nu îmi pasă de nimeni și de nimic", scrie doctorul psihiatru Ștefănache pe Facebook, în timp ce cei care-i plătesc salariul nu l-au văzut la față la cabinet!

sâmbătă, 12 mai 2018, 7:05

”Toate persoanele care așteaptă zi de zi, doar, doar o să vină medicul specialist, participă la plata acestui individ care își spune doctor” Augustin Zamfira, Mioveni

 

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Mai întâi, Augustin Zamfira se enervează.

Două săptămâni la rând o duce pe mama sa, bolnavă și în vârstă, la cabinetul unde femeia are trimitere.

Dar psihiatrul Ștefănache nu apare la cabinet.

Deloc.

Omul așteaptă încă două săptămâni, împlinite, verificând, zi de zi, tot mai indignat, prezența, adică absența medicului de la serviciu.

Furia crește, mai ales că află că trimiterea de la medicul de familie expiră.

Trebuie luată alta, iar mama lui nu e în situația de a bate drumurile.

Și, dintr-odată, ceva se luminează în el.

”De ce să ajung să mă chinui eu, să mă încarc cu nervi și frustrări în loc să le transfer celor care le cauzează?!”, povestește Augustin Zamfira.

Poză postată de medicul Ștefănache (stânga) pe Facebook în data de 20 aprilie, zi de vineri, în care ar fi trebuit să fie la cabinet (dreapta). În schimb, se afla în vacanță, la Brașov

Augustin Zamfira se așază la laptop

”Cine sunt responsabili, aceia să fie presați, nu noi, cei nevinovați! Să simtă ei, fie direct, cum este acest medic, fie indirect, cum sunt cei din minister, care sunt plătiți să supravegheze și să controleze sistemul de sănătate!”, răbufnește argeșeanul.

”Am decis să acționez”.

Pe 9 mai 2018, Augustin Zamfira trimite o scrisoare.

”Către: Ministrul Sănătății,

Dna. Sorina Pintea

Pentru că ieri am văzut în ziare o declarație a procurorului șef DNA, în care vorbește de corupția din sistemul de sănătate, vă prezint o situație care cred că exista de f. mult timp, evident, cu complicitatea diverșilor actori implicați.

Astăzi se fac 39 de zile (toată luna aprilie și 9 zile din luna mai) de când aștept să vină un medic specialist la serviciu, să respecte orarul afișat pe ușa cabinetului.

10.000 lei pe lună ia în mână medicul Ștefănache doar de la cabinetul unde nu vine, conform noii grile de salarizare a Ministerului Sănătății

NICI UN MINUT MĂCAR, PREZENȚA LA PROGRAM ÎN ACESTE 39 ZILE!!!

Și este plătit din bani publici, fiind pe statul de plată al Spitalului Orășenesc Mioveni”.

A trimis scrisoarea și la Gazetă

În același timp, o anunță pe Sorina Pintea că ”cu sau fără voia dvs, am să o transmit pe diverse canale și în media”.

Omul expediază mesajul și în redacția Gazetei Sporturilor.

”Pentru că am observat că vă implicați”.

”Pentru că doriți să schimbați lucrurile în bine”.

”Vă prezint o situație aparent banală prin mulțimea de astfel de situații similare, existente în sistemul de sănătate”.

”O situație simplă, peste care dăm la tot pasul și, tocmai de aceea, e trecută foarte ușor cu vederea”.

Da, aceasta este cheia.

E simplu, e banal, e omniprezent și, de aceea, nu mai băgăm în seamă situațiile de acest gen.

Cu mai puțin de o lună înainte de perioada în care susține că „a intrat în două concedii”, Ștefănache apărea în poze pe Facebook din Monte Carlo, Cannes și Nisa

Asistenta eliberează rețetele

La fața locului, la Policlinica Spitalului Orășenesc din Mioveni, se confirmă integral ceea ce susține Augustin Zamfira.

Pe 10 mai, la Policlinica publică din Mioveni, programul medicului Bogdan Ștefănache începe la 14:30.

Începe pe ușă, nu în realitate. Pentru că medicul nu-i aici!

La 14:30, în cabinet se afla Roxana Agache, asistenta medicului, iar la ușă așteaptă doi pacienți.

”Domnul doctor m-a sunat și mi-a spus că nu vine azi la cabinet pentru că a fost de gardă la spitalul Penitenciarului și trebuie să doarmă”, explică asistenta.

În camera micuță, de 3 metri pe 4, cu un birou, un pat, un dulap și o chiuvetă, Roxana Agache stă pe scaun la biroul medicului, unica stăpînă peste agendă, parafă și telefonul pe care-l agită.

Un pacient primește rețetă.

Iar alt pacient aflat la ușă, un bătrân cu baston, povestește cum a venit tot după rețetă.

Nimeni nu amintește de medicul Ștefănache, care a devenit un spectru al unei lumi de mult dispărute.

”Nici nu-mi amintesc când l-am văzut pe doctor! De câteva luni, poate, dar eu oricum vin doar pentru rețetă”, spune bătrânul, dând din umeri.

Cabinetul medicului Ștefănache, unde asistenta Roxana Agache stă în locul acestuia, primește pacienții, vorbește cu ei și le dă rețete

Prețul implicării este stresul, prețul neimplicării este pericolul

Augustin Zamfira explică de ce a spus că nu mai vrea să asiste pasiv.

Zamfira crede că ”soluția nu e să stăm să vorbim toate aceste lucruri la o bere”.

A trimis scrisoarea, către ministru și către ziar, fără mari așteptări. E conștient că întâmplarea e măruntă. Dar a ținut musai să-și facă partea lui de datorie. 

Știe că deși prețul implicării este stresul, prețul neimplicării este pericolul.

Pericolul pentru noi toți.

Zamfira: „Mi-au zis să merg la Pitești dacă nu îmi convine”

-Domnule Zamfira, spuneți că 39 de zile doctorul Bogdan Ștefănache nu a trecut deloc pe la cabinet. Ați fost zilnic la Policlinică?
-Primele două săptămâni am fost zilnic cu mama. Ajungeam pe la 14:15 ca să fim printre primii pacienți, să nu așteptăm mult, și de fiecare dată în jurul orei 16 ieșea doamna asistentă și ne anunța că a fost sunată de doctor că nu mai ajunge azi. După 10 zile de făcut drumul de pomană, i-am cerut asistentei numărul de telefon ca să o sun înainte de a veni la cabinet. O sunam în jur de 13:30, pentru că atunci își deschidea telefonul și de fiecare dată îmi spunea că domnul doctor nu apare la cabinet. La un moment dat, probabil de jenă, asistenta Roxana mi-a cerut numărul de telefon și mi-a spus că o să mă sune dânsa când să vin la cabinet.

– Și v-a sunat?
– Cred că de trei ori m-a sunat și m-a chemat la cabinet spunându-mi că vine doctorul. Am luat-o pe mama, am mers, am stat la ușă ca fraierii, nu eram singurii pacienți chemați, și după vreo oră și jumătate ieșea asistenta și, rușinată, ne anunța că medicul a sunat-o că nu mai ajunge la cabinet.

Augustin Zamfira, bărbatul din Mioveni care a reclamat absența medicului de la cabinet după 39 de zile de așteptare

– Și ce-ați făcut?
– Fiindcă biletul de trimitere expirase și abia peste două luni mai primea mama altul, am căutat alt medic. Mama e un om în vârstă și bolnav. Dar am continuat să sun la cabinet să văd când o să apară medicul la locul de muncă ce-i asigură un salariu plătit de fiecare dintre noi. La un moment dat, asistenta, agasată probabil de solicitările mele, mi-a replicat scurt: «Mergeți la managerul spitalului și vorbiți cu el sau mergeți la Pitești și găsiți un alt medic, dacă nu vă convine». Nu așa se pune problema și în niciun caz nu asta este soluția! Este o bătaie de joc. Iar marți, uitându-mă la televizor și urmărind știrea în care șefa DNA, Codruța Kovesi, vorbea despre corupția din sistemul de sănătate care-i afectează în mod direct pe pacienți, am stat și mi-am spus: «De ce să ajung să mă chinui eu, să mă încarc cu nervi și frustrări în loc să le transfer celor care le cauzează, fie direct, cum este acest medic, fie indirect, cum sunt cei din minister, care sunt plătiți să supravegheze și să controleze sistemul de sănătate?». Și am decis să acționez.

– Cum anume?
– M-am așezat la laptop și am scris o reclamație la Ministerul Sănătății și la presă. Am fost curios să văd cine reacționează primul. Mi-am dat datele de identificare și numărul de telefon ca să vadă că nu vreau să mă ascund. Că sunt o persoană cu nume și prenume, nu un anonim.

– V-a contactat cineva de la minister?
– Nu, dar nu mi-am pierdut încă răbdarea… În media văd, aud sau citesc cum medicii suferă. În același timp, eu mă confrunt cu această situație. Cum aștept în zadar timp de 40 de zile ca un medic să vină la locul său de muncă. Mă apucă râsu’-plânsu’! Vreau să vă spun ceva personal. Ne uităm la televizor și vedem marii corupți cum sunt judecați. Ca Mazăre sau Udrea, care au prejudiciat bugetul public cu zeci de milioane de euro. Dar uităm miile de astfel de situații precum cea prin care trec eu și care produc mai multe daune și răni la nivelul omului obișnuit într-un mod direct și imediat. Nu mai ține să ne adunăm la o bere și să comentăm ce vedem la televizor sau prin ce situații anormale și frustrante trecem în fiecare zi ca să rezolvăm lucruri mărunte, dar importante pentru ca viața noastră să meargă înainte. Dacă vom continua așa, fără să luăm atitudine, nu vom avea șansa să schimbăm ceva. Dacă domnul Ștefănache nu are timp pentru două slujbe plătite din bani publici, să renunțe la una!, avem atâția medici tineri care pleacă din țară pentru că nu-și găsesc un loc de muncă, și să-și deschidă un cabinet particular. Acolo poate face ce vrea… La câteva sute de metri de casa mea se construiește un spital nou, imens, pe 6 niveluri, cu multe corpuri de clădiri. Costă zeci de milioane de euro. Stau să mă întreb cu ce medici o să-l umple?!

Ștefănache, discuții relaxate pe Facebook la fotografiile făcute pe 20 aprilie 2018, când pacienții îl așteptau la clinică: „Beau și curvăsăresc! Nu îmi pasă de nimeni și de nimic”

– Lucrați în Mioveni, domnule Zamfira?
– Am lucrat la Dacia-Renault, am lucrat câțiva ani și în Franța, la sediul Renault, dar m-am întors acasă și mi-am deschis propria afacere, de consultanță în management. Știu cum funcționează sistemele și în Occident. Nu sunt perfecte nici acolo, dar aici s-a ajuns mult prea jos și umilitor pentru noi. Nu mi-a fost ușor să fac acest demers, dar cred că este unul corect pentru mine și pentru familia mea. Nu l-am făcut din dorința de a face rău cuiva. Nu-l cunosc pe medicul Ștefănache și nici pe managerul de spital. Nu am interacționat cu niciunul din ei. Dar îmi doresc o țară ceva mai sănătoasă pentru copilul meu.

– Nu v-ați pierdut speranța?!
– Mai nutresc un pic de speranță. Și nu în instituțiile statului! Ci în oameni. Dar fiecare dintre noi trebuie să aibă o atitudine onestă, corectă în momentul în care ne confruntăm cu astfel de cazuri. O astfel de atitudine este normală în țările civilizate, spre care tindem.

Medicul absent: „Am fost în concediu, apoi n-a mers softul!”

Apelat insistent, câteva zile la rând de Gazetă, Ștefănache a răspuns până la urmă.


Bogdan Ștefănache (dreapta), distrându-se la Brașov pe 20 aprilie, timp în care asistenta afla, în fiecare după-amiază, că șeful ei nu apare nici atunci

– Bună ziua, domnule doctor Ștefănache! Unul dintre pacienții dumneavoastră ne-a scris după ce a venit la cabinetul de psihiatrie de peste 30 de ori și nu v-a găsit niciodată.
– Imposibil, domnule! Probabil a venit când nu eram eu, nu ne-am intersectat.

– Totuși, nu ați fost aproape o lună și jumătate, din 1 aprilie?
– Domnule, am fost în concediu. De odihnă după Paști și, apoi, vreo 3 săptămâni, în concediu medical. Nu mai știu exact datele, le-am înaintat către Spitalul Orășenesc „Sf. Spiridon” Mioveni.

– El susține că a venit la dumneavoastră încă de dinainte de Paști. Plus că ieri v-am vizitat și nu erați acolo.
– Știți, am avut probleme cu softul, cu calculatorul, de aceea nu am venit. A fost asistenta mea, plus că a venit o doamnă de la IT să rezolve problemele.

– Și înainte de Paști?
– Cum spuneați că îl cheamă pe pacient?

– Augustin Zamfira, venea cu mama sa, care are peste 80 de ani…
– Aaa, gata, știu, știu de cine vorbiți, e băiatul cu mama. Dar sigur m-am văzut cu el. Plus că a venit când eram eu în concediu, asta știu sigur! Acum, vă rog, mă scuzați, dar chiar trebuie să intru la cabinet, am ieșit să vorbesc în fața cabinetului, la revedere!

Spitalul din Mioveni: ”Managerul nu e aici până luni, după 8:30”

Policlinica din Mioveni (ambulatoriul Spitalului Orășenesc „Sf. Spiridon”), unde își are cabinetul medicul Ștefănache

Căutați de Gazetă, reprezentanții spitalului care-l plătește pe medicul Ștefănache nu au putut fi contactați.

Domnul manager nu este. Vă rugăm să reveniți luni, după ora 8:30” a fost reacția spitalului.

Managerul Spitalului din Mioveni este economistul Constantin Iorga.

Ziarul a trimis și întrebări pe adresa de e-mail a instituției, fără niciun răspuns până la ora închiderii acestei ediții.

Prețul implicării este stresul, prețul neimplicării este pericolul.

Iată scrisoarea lui Augustin Zamfira.

 

Comentarii (54)Adaugă comentariu

George  •  14 mai 2018, 4:53

Respect pentru domnul Zamfira. Cat timp vom tolera mioritic astfel de fapte nu se va schimba nimic in bine in Romania.

pacientuedevina  •  14 mai 2018, 9:15

Din nou, se dovedeste ca lipsa unui mecanism real di efectiv functional, promt, fe tragere la raspundere a medicilor naste monstri. Cele mai multe suprapuneri infractionale de programe seintalnesc in cazul sefilor din sistem: in timpul programului de director DSP, maria sa este si la comisia de disciplina a colegiului medicilor si in n consilii de administratie de spitale publice si la catedra la UMF etc

catalin  •  14 mai 2018, 13:00

Imi explica si mie cineva cum se pot emite retete prin casa de sanatate in ziua in care un doctor este in concediu? SIUI-ul nu verifica aceste lucruri?

Pacientuedevină  •  14 mai 2018, 23:02

Am tot respectul pentru Domnul Zamfira. Dar îl rog să nu se lase nici după ce v-a primi răspunsul mușamalizant de la Ministerul Sănătății (cum am pățit și eu). Să scrie mai departe, la Corpul de Control al Primului Ministru, la Casa Națională de Sănătate, la Comisiile parlamentare pentru abuzuri etc. Îl rog și îl încurajez să meargă până în pânzele albe. Toți pacienții avem obligația și dreptul legal și civic de a merge până la capăt. Nu vă descurajați doar pentru că ministra e ostatecul veșnicului și nemuritorului eșalon 2 din Minister, care mușamalizează și răstălmăcește orice împotriva pacienților...Nu sun ei dumnezei...

Comentează