Ce a pățit un ziarist de la radioul public după ce Gabi Firea a ajuns să nu mai suporte întrebări și critici nici pe siteul București FM!

Cenzura de la TVR se regăsește și la Radio România

luni, 14 mai 2018, 12:32

Pe 30 noiembrie 2017, jurnalistul Mircea Apostolescu, de la societatea publică de radio, trimite către site un scurt articol, după ce pusese câteva întrebări Primăriei Capitalei.

Știrea intră pe net.

”Care este explicația găsită de Primăria Capitalei pentru organizarea unui târg în locul în care au loc manifestații împotriva Guvernului”.

Articolul apare pe Bucurestifm.ro, siteul postului București FM.

Mircea Apostolescu rugase Primăria Capitalei să-i spună ce târguri de Crăciun va organiza, cine a avut ideea să amplaseze unul în Piața Victoriei și cât costă.

Toate sunt informații publice.

Cine a avut ideea să planifice un târg de Crăciun?

”Solicitarea a venit din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București”, răspunde Primăria.

În privința costului, municipalitatea nici nu se deranjează să răspundă.

Mircea Apostolescu devine deja enervant.

La RRA ca la TVR

Întrebările în sine sunt enervante pentru primarul Capitalei și pentru Guvern.

În înregistrările prezentate de Dragoș Pătraru, există cel puțin două cazuri documentate de reporteri TVR care au băgat-o pe mânecă pentru că au pus întrebări.

  1. Jurnaliștii Dragoș Porojnicu și Ema Schweninger, insultată cu apelativul ”cap de porc”, s-au trezit cu știrea eliminată de pe post după ce au întrebat-o pe Gabriela Firea despre prețul statuilor.
  2. Reporterul Ionuț Gheorghe, caz reconstituit de G4Media, a pus o întrebare ”neinspirată” premierului Viorica Dăncilă și a fost mutat de la Guvern.

Și la radioul public se întâmplă la fel.

Cazul lui Mircea Apostolescu

București FM este postul local al Radio România, dedicat Capitalei.

”De când Gabriela Firea a ajuns la Primărie, gradul de control asupra Radio România a ajuns la cote nemaiîntâlnite”, relatează un jurnalist al SRR.

Exemplul lui Mircea Apostolescu este cunoscut în instituție.

După povestea cu târgul de Crăciun, Apostolescu continuă să încerce să-și facă meseria, relatând franc despre Primărie.

Dar încep să-l urmărească reproșurile și problemele.

”Ai căutat singura stradă nedeszăpezită din București!”, i-au spus șefii, la începutul lui 2018.

Capacul vine în ședințele Consiliului General.

Probleme cu ziaristul la ședințele Consiliului General

Oamenilor de PR ai Gabrielei Firea li se pare că jurnalistul Apostolescu nu e suficient de potolit în ședințele Consiliului General.

Urmează telefoanele la Flavia Voina, șefa postului București FM.

”Au reclamat și câteva articole ale lui Apostolescu de pe site. Gândiți-vă unde a ajuns Gabi Firea! Să nu mai suporte nici articole de pe siteul București FM!”, povestește aceeași sursă din SRR.

Relația Gabrielei Firea cu Radio România poartă o veche moștenire dureroasă.

”Când Firea era purtătoarea de cuvânt a Guvernului Isărescu, o jurnalistă  a noastră, Daniela Coman, reporter cu uriașă experiență, a fost mutată de la Guvern pentru că nu-i plăcea Gabrielei cum relatează”, rememorează oameni din radioul public.

L-au transformat într-un reporter care nu mai deranjează Primăria

Șefii redacției București FM l-au chemat recent pe Apostolescu, la ordine.

”I-au reproșat atmosfera pe care o emană atitudinea și articolele lui de pe site, că pe post nu apuca să mai critice Primăria”, povestesc colegii ziaristului, în absența unui comentariu al lui Apostolescu, care n-a dorit să detalieze.

”Îi e teamă, normal, dar Mircea ne-a zis, clar, că în aceste condiții, el nu se mai bagă la o luptă inegală cu Primăria, de vreme ce și simplele întrebări au ajuns să deranjeze!”, afirmă cei din redacție.

De mai bine de o lună, a dispărut orice trimitere critică a lui Mircea Apostolescu de pe site sau de pe post.

Apostolescu are o vechime de aproape 10 ani ca reporter pe Primărie.

Un alt jurnalist, Atena Teognoste, infirmă

Cenzura pe care Puterea și, în special, Primăria condusă de Gabi Firea o aplică la Radio România e mult mai amplă, susțin numeroși ziariști din instituție.

Un alt exemplu de ziaristă care a fost chemată de șefi este Atena Teognoste, omul Radio România la PMB.

”Tot în urma unei întrebări puse Gabrielei Firea, legată de costurile unui alt eveniment public”, povestesc colegii.

În acest caz, spre deosebire de colegii săi de la TVR și RRA, Atena Teognoste neagă categoric.

”Nu mă implicați într-un război care nu e al meu!”

Contactată de ziar, ea a spus că ”Vorbesc în fiecare zi cu șefii mei pentru ceea ce trebuie să lucrez. Dar nu am fost admonestată sau sancționată de șefi pentru ce am făcut. Nu mi se pune în vedere cum să tratez un subiect”.

Jurnalista, și ea cu mare expriență, a spus că ”nu am cunoștință de un reproș al Primăriei față de Radio România și nu am fost chemată de șefi să dau explicații pe tema aceasta”.

Teognoste a încheiat afirmând că ”nu vreau să mă implicați într-un război care nu e al meu”.

Ziarul a solicitat la finalul săptămânii trecute reacții din partea Radio România și a Primăriei București.

Niciuna dintre instituții n-a răspuns.

Comentarii (52)Adaugă comentariu

Petruta Alexandra  •  15 mai 2018, 21:03

Nu are rost! Noi am cerut aprobare ptr #protestul din 18 mai la Ministerul Educatiei....toate stampilele si semnaturile sunt cum trebuie (ptr Ministerul Educatiei) doar la a ei scrie cu pixul Parcul Izvor! Spuneti si voi unde au aprobat la Ministerul Educatiei sau la Parcul Izvor?Vinerea aceasta avem protestul pentru nerespectarea drepturilor legale ale copiilor cu dizabilitati din Romania. Si dansa ne trimite la plimbare in parc? In ce tara traim si ce fel de oameni sunt la conducere? Este evenimentul posrat si pe Facebook, am dat si comunicat de presa in Agerpres.

Venom  •  17 mai 2018, 10:11

Cap de Blondă cenzurează fiindcă are *** politici la conducerea TVR și Radio. Sunt de înțeles însă și unele atitudini defensive ale jurnaliștilor care nu mai vor "să supere". Ai acasă familie, copii și șefii îți cer *doar" să stai în rând. De-aia e parșivă povestea asta că induce un orizont de resemnare și conformism prin puterea exemplului: "Am văzut ce a pățit Xulescu! Vreu să schimb lumea?" Când se instaurează autocenzura, e caz pierdut.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează