Cristian Țopescu, decrețeii te salută!

România sportivă, la ceasul tristeții și al mândriei că a fost atentă și generoasă cu Cristian Țopescu până în ultima sa clipă

marți, 15 mai 2018, 6:19

Cristian Țopescu  a avut cel mai numeros public posibil.

Copiii născuți la finalul anilor ’60 și începutul anilor ’70 au crescut cu vocea lui.

Și părinții și bunicii noștri l-au prins, dar noi i-am echivalat vocea cu sportul.

Noi, decrețeii, cea mai cuprinzătoare generație din istoria României, ne-am educat și transformat nu doar în clasele cu bănci înclinate, ci și pe stadioane și în fața competițiilor de la televizor.

81 de ani avea Cristian Țopescu, cel care a decedat azi la Spitalul Elias din Capitală

Am trăit alături de Cristian Țopescu nopțile târzii  ale Olimpiadelor de la Montreal 1976, de la Moscova 1980 și de mai târziu, când transmisiile sportive erau singurii fotoni îngăduiți dincolo de miezul nopții, peste o țară în beznă.

Era mai mult decât sport.

Era o legătură cu lumea largă.

În toate camerele amurgite de lumina perlată a televizorului, comentariile lui Cristian Țopescu însoțeau sentimentul contactului cu planeta.

Noi, decrețeii, stăteam și căscam ochii.

Și, când televizorul făcea ”purici”, un concept greu de explicat astăzi, căci echivala cu finalul universului și cu decuplarea de la orice semn de viață, vocea lui Țopescu pocnea dintr-odată, dând semnalul că s-a restabilit transmisia!

Mircea Lucescu explică foarte bine acest gen de loialitate care începe când ești fraged și apoi durează o viață.

”Pentru că Steaua a avut performanțe exact când creșteau tinerii cei mai mulți, echipa va avea decenii de-acum masa de suporteri cea mai mare”, anticipa el, cu realism și cu regret, pe când antrena Rapidul.

Și așa a fost.

La fel s-a întâmplat și cu Țopescu.

Decrețeii au crescut cu el și i-au păstrat o netulburată loialitate.

Azi, 15 mai 2018, la dispariția lui Cristian Țopescu, România nu are de ce să se simtă nerecunoscătoare.

E unul dintre acele momente triste, dar demne, când putem să vărsăm o picătură de vin, senini și împăcați.

România l-a onorat și l-a sprijinit pe Patriarhul comentariului sportiv până în ultimele sale clipe.

Compatrioții,  decrețeii în primul rând, că ei au ajuns în multe companii în poziții de decizie, nu doar că i-au prelungit legenda meritată, dar l-au ținut pe Cristian Țopescu tot timpul între ei.

L-am apreciat concret, măsurabil, cu o constanță care l-a ajutat.

Președinția României, Guvernul, Comitetul Olimpic, FRF, Steaua, Asociația Presei Sportive și alte zeci de instituții l-au recompensat pe Cristian Țopescu.

Într-o industrie a media în infinită recesiune, el a fost privit cu afecțiune și prețuire, în primul rând de către colegi, căci de aici începe totul.

Am sacrificat multe, dar nu pe Cristian Țopescu.

Acum câteva zile, Mara Mareș, o tânără din PNL, partidul care altădată l-a pețit pe crainicul TV și l-a făcut deputat, declara că ”decrețeii nu vor reuși să facă mai mult și nu sunt funny”.

Oamenii s-au cam bășicat.

Dar de ce să nu acceptăm ce spune tânăra de 26 de ani?!

Onest vorbind, nu ne putem mândri cu felul în care arată societatea, la  temelia căreia noi, cei de ”40 plus” și ”50 plus”, ne-am turnat ideile și munca.

În privința înaintașilor însă, nu se poate spune că am fost ingrați.

Puteam reține din existența profesională a lui Cristian Țopescu faptul că n-a crescut echipe sau urmași în jurnalism.

Sau că vocea lui a fost, pe de o parte, versiunea umană a naționalismului declinat în sport de către un regim opresor, care a făcut din bucuria sportului pretextul de a uita nefericirea socială.

Fiecare dintre aceste lucruri este adevărat, face parte din viață și rămâne la locul lui.

În schimb, noi am ales să reținem faptul că am învățat de la Cristian Țopescu că sportul înseamnă performanță și fair-play.

În cazul lui Cristian Țopescu nu avem de ce să ne acuzăm ”că nu ne prețuim valorile decât când mor!”.

Pe el l-am iubit în fiecare moment și ne-am îngrijit să o știe.

Asta nu ne-a făcut funny.

Poate nici prea eficienți.

Care e Return on Investment când te gândești la ceilalți? 

Avem însă o consolare.

Încercând să înțelegi timpurile și să prețuiești binele din oameni, acesta nu e cel mai rău mod de a-ți accepta destinul, pentru care ai învățat să lupți de mic, ajutat de o voce din cutia cu purici.

 

 

 

Comentarii (67)Adaugă comentariu

constantin  •  16 mai 2018, 0:41

@Unrod Eu zic să nu emigrăm. Să emigreze EI! Costa Rica este mare :) Mai este şi Madagascar... Neamul ăsta a suferit prea mult, să mai sufere şi EI. Mama lor de hoţi!

Ionut  •  16 mai 2018, 1:22

O asociere fortata intre decretei si Topescu motiv de trimitere in comentariu catre un nimeni. Penibil.

Elena Serban  •  16 mai 2018, 1:23

Îl salută și decrețeii din 80. Ne va fi așa de dor de el....

Fane  •  16 mai 2018, 1:36

Dumnezeu sa-l ierte! Frumoase vorbe dle Tolontan, la plecarea unui om de un imens bun-simt si un desavarsit crainic....

sundance kid  •  16 mai 2018, 3:43

Nu stiu cum se face ca cei mai buni sportivi, fotbalisti , comentatori, ziaristi sportivi au existat inainte de 90' ! O intimplare ? Nu cred . Oricum Dumnezeu sa ii odihneasca sufletul ! Nu o sa uit niciodata finalele comentate de el la handbal dintre steaua si borac banja luka sau Gummersbach !

Eugen Qy  •  16 mai 2018, 5:39

Bravo Cataline taica , eu desi nitelus mai mare m-am bucurat sincer de DECRETUL respectiv, m-am bucurat ca Romania va fi INFLORITOARE avand o generatie numeroasa si chiar organizata si muncitoare ! Ce s-a intamplat inainte, la si dupa Lovitura de Stat din decembrie '89, se cunoaste, nu mai insist. Generatia de DECRETEI este acum o forta care ASTEAPTA ceva ! ASTEAPTA SEMNALUL DESCATUSARII ENERGIEI EI ! Semnalul respectiv deja e implementat in sufletul fiecaruia si trebuie doar sa il scoatem la lumina si sa-l urmam ! Fara o schimbare interioara (sufleteasca si mentala) in primul rand, greu de crezut este, ca se poate realiza schimbarea pe care o dorim si o asteptam cu TOTII !!!

sundance kid  •  16 mai 2018, 6:18

Apropo in 76' eram cu parintii la mare asa cum isi permiteau majoritatea romanilor sa o faca . Imi aduc aminte cum veneam de la plaja la eforie sud pentru a prinde masa de seara iar holul hotelului era plin de straini care erau uluiti de nadia comaneci ! Tin minte si acum cum la paralele a intrrat ca o gimnasta obisnuita iar dupa aterizarea de la final a iesit legenda !

Narcis Selaru  •  16 mai 2018, 6:22

Foarte frumos scris. Doar un singur lucru adaug. Sub îndrumarea lui au crescut comentatori ca Emil Geadinescu, Bogdan Codrescu, Cosmin Baleanu, Sorin Havana, Alina Alexoi,Vlad Enachescu si chiar cel ce va scrie acum. Aproape după fiecare comentariu eram chemat si mi se explicau mai multe lucruri. Anumite reguli, pronunția unor nume străine, echilibru in comentariu, tonalități. Nu lipsea lecția despre fair play pe care toți o tratăm cu un surîs. Cristian îl vedea de fiecare dată dar niciodată nu renunța la ea. Asa ca, sa stii Cătălin ca ă lăsat ceva oameni in spate. Oricum am mai uitat câteva nume.

Ciocanaru Adriana  •  16 mai 2018, 7:12

Felicitări,Cătălin Tolontan!!Pentru acest articol si pentru tot ceea ce esti!!!Bravoo!!!Ține o tot așa!!!Ce s ar face țărișoara asta ,fără asemenea voci!!!

ducu  •  16 mai 2018, 8:28

De la moartea Seniorului si apoi a Regelui Mihai nu am mai fost asa trist! Zbor lin spre cer, CRISTIAN TOPESCU!

Constantin  •  16 mai 2018, 8:48

@ Narcis Selaru.Geadinescu si Havana...asa jurnalisti a crescut TVR ul,plus Enachescu care era mirat de ce nu e convocat Didier Drogba de catre selectionerul Frantei.

radu  •  16 mai 2018, 11:02

dinamovist gestul militienilor cica ,,ai cainilor"...astia-si huiduie si parintii! execrabil..

comabi  •  16 mai 2018, 11:04

"Acum câteva zile, Mara Mareș, o tânără din PNL, partidul care altădată l-a pețit pe crainicul TV și l-a făcut deputat, declara că ”decrețeii nu vor reuși să facă mai mult și nu sunt funny”. Oamenii s-au cam bășicat. Dar de ce să nu acceptăm ce spune tânăra de 26 de ani?!" MARE ADEVAR A SPUS TINERICA!!! Sa fim seriosi, ea s-a referit clar la faptul ca generatiile decreteilor au dat gres, atata timp cat vedem cine ne reprezinta la nivel politic. Am fost siderat sa vad reactia opiniei publice. Da, se poate spune ca nu am reusit. De accea ar fi util sa intre in politica milenialii. Poate se va schimba ceva in bine. Atata politically corectness strica. Om fi reusit la nivel individual, dar la nivelul societatii... am cam dat gres. Cat despre inegalabilul Cristian Topescu... in materie de evenimente sportive de care mi-amintesc cu deosebita placere este ca salcamul din Morometii: renunti la el fiindca esti nevoit. Multumim, d-le Topescu, pentru ca ne-ati invatat ce inseamna emotia pura in sport.

rake  •  16 mai 2018, 11:25

Era si asta general de armata.Numai generali avem in tara asta saraca cu mii de euro pensii

Emilian  •  16 mai 2018, 15:53

Ati preluat acest termen de 'decretel' si il folositi ca idiotii. Daca *** facea copii pentru partid nu inseamna ca toate femeile faceau asta, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Venom  •  17 mai 2018, 9:45

Cam @Narcisist Șelaru! Bine că "Cristian" v-a învățat și modestia! V-ați pus problema că numai trăind pe lângă "Cristian", inducția pe care o revendicați drept sigură, de fapt nu s-a prea produs? Norocoși sunt cei uitați de pe listă fiindcă alăturați și niște nume care nu prea se potrivesc în testamentul public al lui Țopescu. "Vă râdeți" de fair play cu un surâs? Niște "postaci frustrați" spuneau că la prietenii de la Dolce Telekom preferatele lui "Vlad" sunt doar piloși și vuvuzele! De ce tind să le dau dreptate? Cred că acolo e cea mai slabă redacție de Sport din România! Culmea, chiar și sub TVR unde sunteți port drapel! Și mulțumită frontului ex teverist de la Telekom, pentru mine o altă sursă de umor involuntar, am descoperit comentatorii englezi. Oare numai talentul de a face gafe fără să le repetați a dus la colaborarea externă, întâmplător într-o redacție unde taie și spânzură "Vlad"? Narcis, ia o oglindă și uită-te în ea! Semeni cu Țopescu sau cu Ilie Dobre? Și atunci ce vă recomandă pe tine și pe "Vlad" să revendicați, cu superioritate, numele lui "Cristian"?

prazilian  •  18 mai 2018, 18:44

Ai mare dreptate,Tolo !Emotiile de toate felurile,din sport dar si din viata cotidiana,din acele timpuri, nu cred ca alte generatii ,de inainte sau dupa noi,, decreteii,, le mai pot trai !Cristian Topescu,un om admirabil,un ziarist desavarsit,si un comentator de nota maxima! Din pacate,din pleiada de comentatori sportivi,si ziaristi din aceste vremuri,niciunul nu se ridica nici macar 25 % la valoarea acestui OM !Dumnezeu sa-l odihneasca !

Comentează