Caz real de Ziua Copilului: managerul spitalului din Oltenița a consultat un copil de 12 ani la clinica publică și i-a tăiat chitanța pentru cabinetul său privat!

Părinții au achitat, dar apoi au văzut chitanța pe numele lui Mădălin și s-au întrebat ”De ce plătește un minor de 12 ani asistența medicală gratuită?!”

vineri, 1 iunie 2018, 7:05

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

„Am fost umilită toată viața din cauza culorii pielii, că sunt rromă, și nu vreau să treacă copiii mei prin nicio umilință!”, spune Cristina, de profesie învățătoare în Oltenița.

La discuția cu jurnaliștii, Cristina își are alături soțul, pe Alex, dar și pe Medeea, fata de 8 ani, și pe Mădălin, puștiul de 12 ani.

Copiii sunt un pic nedumeriți.

”I-am luat cu mine, le-am zis că o să vorbim cu ziariștii ca să știe că mama lor nu trăiește cu capul plecat și să învețe ce trebuie să facă și ce nu!” Cristina, învățătoare

***

Pe fondul deciziei CCR, care cere președintelui Iohannis să o demită pe Laura Koveși, s-au aprins din nou spiritele.

Se naște un val de nemulțumire publică.

Se vorbește mult în aceste zile despre lupta anticorupție.

Iar oamenii se întreabă ce e de făcut, ce e drept și, mai ales, indiferent de convingerile lor politice, ce stă în puterea lor ca viața să le fie mai bună?

Părinții lui Mădălin, copilul care ajunge la medic cu ochii umflați, au propriul răspuns și vor să-l audă și copiii lor.

***

-Spuneți-ne ce s-a întâmplat, vă rugăm?
-În urmă cu două săptămâni, într-o seară, ochii copilului nostru mai mare, Mădălin, au început să se umfle foarte tare. El a avut de mic probleme la ochi, dar de data aceasta era altceva. O conjunctivită foarte urâtă. A doua zi de dimineață, Mădălin abia dacă mai putea deschide ochii.

-V-ați speriat?
-Da. Nici nu știam ce să fac mai întâi! Sunt învățătoare și aveam în acea zi inspecție! M-am dus la școală pentru că nu puteam amâna și cum am terminat am mers cu Mădălin și soțul la Spitalul Orășenesc. Am mers direct la cabinetul de oftalmologie.

-La ce medic?
-La medicul oftalmolog Simona Smochină. I-am spus că nu avem trimitere de la medicul de familie pentru că am venit de urgență și dacă este nevoie aducem hârtia a doua zi. După ce l-a consultat pe băiat, asistenta ne-a spus să așteptăm pe hol. După un timp a ieșit asistenta care ne-a dat rețeta, o chitanță și ne-a cerut 100 de lei pentru consultație. La fel a pățit și femeia care a intrat după mine.

Chitanța primită de mama lui Mădălin: pe ea apare numele copilului, care plătește, în spital, 100 de lei către Cabinetul Medical Individual al Simonei Smochină (stânga sus), aflat la altă adresă

-Și ați plătit suma cerută?
-Da. În timp ce ieșeam din spital mă tot gândeam de ce ne-a cerut atâția bani? O sută de lei? De obicei, am plătit zece sau douăzeci de lei!

-Vă referiți la coplată?
-Da. Atât e coplata. În niciun caz o sută de lei!

-Și ce ați făcut în continuare?
-Soțul îmi zice într-o doară să mă uit pe chitanță. ”Ar fi culmea să fie pe cabinetul particular!”. Mă uit pe chitanță și surpriză: ”Chiar a scris chitanța pe cabinetul particular!”. M-am enervat pe loc.

”Cum este posibil să merg de urgență cu copilul la spitalul public și medicul să-mi perceapă tarif pe numele cabinetului particular?! Și, culmea, doctorul Smochină este și managerul spitalului!” Cristina, învățătoare

-Ce nume e pe chitanță?
-Chiar numele copilului! Publicați chitanța, vă rog! Însă lăsați doar numele de botez și inițiala numelui de familie, că e un oraș mic. Cât tupeu să aibă acest medic! A doua zi am decis să scriu Gazetei. Aceasta-i povestea lui Mădălin!

Ziarul a mers la fața locului.

Templul din altă lume

Spitalul Municipal (stânga, în fundal) și policlinica (stânga, în prim-plan), cu un detaliu al intrării roase de timp (dreapta)

Spitalul orășenesc Oltenița e compus din două clădiri: policlinica, care pe exterior arată ca una părăsită, o ruină, oricând la concurență cu templele antice, înghițite de vegetație și redescoperite în jungla din Indochina.

Spitalul este văruit mai proaspăt.

Cabinetul de oftalmologie se află în junglă, la etajul doi.

La 11:30, în fața cabinetului așteaptă zece pacienți.

Majoritatea sunt oameni în vârstă.

Unii au fost consultați și așteaptă pe culoar să primească rețeta.

În timp ce managerul Simona Smochină consultă bolnavii, asistenta iese pe hol, din când în când, și strigă numele unui pacient.

Scena se repetă identic. Îi dă bătrânului rețeta și îi comunică data la care să se prezinte la cabinetul particular al medicului Smochină pentru ”analiza de câmp vizual” cu 150 de lei la el.

Bătrânul e fericit că ”rețeta e gratis”, deși tocmai a plătit consultația, care ar trebui să fie tot gratuită!

Vorba vine gratuită, pentru că nimic nu e degeaba.

Totul a fost deja achitat din taxe și impozite.

”Trebuie să plătim 150 de lei data viitoare”

Majoritatea pacienților Simonei Smochină sunt oameni în vârstă

Ziariștii vorbesc cu trei dintre pacienții programați pe 16 iunie ”pentru câmp vizual”, toți în vârstă, 70-75 de ani, cu diagnosticul de glaucom.

Îi întrebi dacă acum au plătit vreo taxă, neagă, dar spun că ”Trebuie să plătim 150 de lei data viitoare”.

Adică vor plăti consultația de acum la cabinetul privat al Simonei Smochină.

”Să știți că doamna doctor ne-a dat rețete gratuite”, adaugă ei.

Intrăm în cabinetul doctorului manager.

Nu i-am dat chitanța aici, ci la mine, în cabinetul privat!

Discuție cu Simona Smochină, în cabinetul său de la spitalul de stat.

Managerul se precipită, amenință cu tribunalul, spune că mama lui Mădălin, băiatul de 12 ani, minte.

“Da, trimit pacienți la mine la cabinet, dar asta pentru că nu avem aparatură în spital, iar eu am cumpărat-o pe a mea din banii mei!” Simona Smochină, manager Spitalul Orășenesc Oltenița

-Bună ziua, doamnă manager. De la Gazeta Sporturilor vă deranjăm.
-Gazeta Sporturilor? Ce treabă are Gazeta Sporturilor cu mine?

-Am primit o chitanță de la mama unui pacient de 12 ani care susține că l-ați facturat pe cabinetul personal pentru o consultație avută la Spitalul Municipal Oltenița.
Vreau și eu să văd așa ceva, pentru că nu cred.
(se uită la chitanță)
-Uitați, chitanță de 100 de lei pe numele lui Mădălin Ș, iar în stânga apare CMI Simona Smochină, adică cabinetul dumneavoastră.
-Nu este adevărat. E fals! Aveți, față în față, declarația cuiva cu declarația mea. Eu vă spun clar, acel pacient a venit la mine în cabinet, nu aici, la spital.

-Ambii părinți spun că au fost aici, la spitalul public, într-o zi de joi, înainte de prânz.

-Treaba lor.

– Și pe chitanța primită pe cabinetul dumnevoastră este trecută data de 10 mai, adică într-o joi, iar dumneavoastră consultați acolo în general în weekend!
– Este timpul meu liber! De ce vă legați de timpul meu liber?

-Doamnă doctor, în afară de acest pacient, dumneavoastră trimiteți oameni de la cabinetul din spital la cel privat.
-Și ce dacă?! E vreo problemă în asta?! Îi trimit pentru a beneficia de servicii pe care nu le pot avea aici, în spital.

-Doamnă doctor, cât am fost noi la ușa cabinetului din spital, două doamne și un domn, după ce au fost consultați de dumnevoastră, au fost trimiși la cabinetul privat pentru a-și face examen de câmp vizual… Cei trei pacienți aveau același diagnostic: glaucom.
Repet, nu intrați în viața mea privată! Știți câți bani am băgat în cabinetul privat? Toată aparatura am luat-o pe banii mei! Nu înțeleg care e problema! Spitalul nu beneficiază de aparatura pe care o am eu în cabinetul privat.

Dr. Simona Smochină, la începutul lui 2018, primind-o la Spitalul Municipal Oltenița pe Sorina Pintea, Ministrul Sănătății // Captură Radio TV Oltenița

”Dacă nu vor, să se ducă la București!”

-Doamnă manager, în primul rând, examenul de câmp vizual e decontat de Casa de Asigurări…
Da, dar eu nu am contract cu Casa la cabinetul privat. Dar am aparatura.
-Dar pacienții au dreptul la consultație gratuită…
-Dacă nu vor, să se ducă la București! Însă nu am avut vreo reclamație în sensul ăsta. Dar nu știu de ce mai discutăm, văd că nu aveți treabă cu spitalul, văd că aveți treabă cu viața mea privată.

-Nu. Dumneavoastră, ca manager, trebuie să acționați în interesul și beneficiul pacienților. În schimb, aceștia își pierd dreptul la tratament gratuit și devin clienții cabinetului dumneavoastră privat.
-Nu este adevărat.

-Doamnă doctor, ca manager, ce program de lucru aveți, pentru că am observat că aveți activitate medicală dimineața?
Eu mi-am împărțit programul pe ore. La 8:00, 8:30 sunt manager. Apoi am o oră de consultații. Apoi iar manager… Mai urc două ore la cabinet…
-Aveți acest program defalcat undeva? La ușa cabinetului  nu este afișat programul de consultații!
-Da, tocmai a fost spitalul în renovare, de aceea nu e programul afișat. Credeți-mă, ăsta este motivul.

-Dacă acesta e motivul, de ce atunci la ușa cabinetului sunt multe afișe lipite, numai cel cu programul, nu? La ce oră se termină programul dumneavoastră de manager?
-La ora 19:00. În fine, văd că aveți o problemă cu mine. Să știți că am înregistrat toată discuția și dacă apare ceva despre viața mea personală ne vedem la tribunal. La revedere.

Imaginea întâlnită de pacienți la cabinetul individual al Simonei Smochină (dreapta, intrarea principală) în timpul săptămânii: o sfoară care blochează drumul la capătul scărilor

Până să devină manager, Simona Smochină a avut cabinetul particular chiar în policlinică. Pacienții care veneau în spital nu aveau, practic, altă soluție decât o consultație plătită la aceasta.

***

1 iunie 2018.

Românii au astăzi liber pentru că e ziua copiilor lor.

De 1 iunie, asta au ales să facă Cristina și Alex pentru Medeea și Mădălin.

”Ca să nu se lase umiliți și să știe ce e bine și ce e rău”.

Comentarii (104)Adaugă comentariu

bg  •  5 iunie 2018, 10:00

Sistemul sanitar trebuie reformat din temelii, astfel incat, el sa graviteze in jurul INTERESELOR PACIENTULUI si nu in jurul intereselor personalului sanitar asa cum este acum. Chiar daca s-a mai renovat un spital, s-a mai cumparat aparatura performanta, raporturile medic-pacient au ramas cele din trecut. Partidele sunt intesate de eminente cenusii medicale care au vegheat timp de 28 de ani sa nu se schimbe nimic. Cu medicii precum Prof. Sinescu, S. Oprescu, F. Popa, M. Pop responsabili de politica sanitara in PSD si E. Nicolaescu, Busoi in PNL, ce reforma sa faci? Numai cosmetizari...Un fost ministru- Cadariu ne spunea ca el este din sistem si nu poate sa-i deranjeze pe colegi. Acum, S. Pintea este economist, dar provine tot din sistemul sanitar, deci ce asteptari sa avem? Ea nu face decat sa aplice politica sanitara clocita de comisia de sanatate a PSD din Parlament. Cum s-ar abate de la ea sau ar critica deranjand un manager de spital numit de un baron local PSD, dar fi schimbata...Trebuie sa fim realisti...Sa ne gandim la solutii, alternative...

Troll prorus  •  6 iunie 2018, 13:21

Ce comenteaza *** . NU , Nu il vrem pe Voiculescu , sluga celor de la *** si masonas de mana a 5 a.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Troll prorus  •  6 iunie 2018, 13:26

Mizeria din Rotaract trebuie oprita, nu profesorii eminenti care ne cinstesc tara, precum Prof Sinescu, Oprescu samd

Anamaria  •  6 iunie 2018, 15:36

Cum mai stați cu investigatia in acest caz Domnule Tolontan ?sper ca veți continua cu aceasta ancheta pana la capăt ,iar cine a greșit sa plătească .Nu am văzut nici o reacție din partea Doamnei Ministru ,deci sa înțeleg ca este de-acord cu practicile doamnei doctor ,sau pote este foarte ocupat și nu are tim sa se informeze cu privire la astfel de practici .Poate recurg și alții la astfel de practici ca se pare ca nu reacționează nimeni deci este permis .........Ne ducem la stat dar primim chitanța de la cabinetul particular ......trăim in țara in care totul este permis .....rusine

Comentează