Omorâtă de infecții și mințită!

Expertiza medico-legală spune adevărul morții la 36 de ani a Georgianei Maxim: ”Consecința șocului septic produs prin infecție cu Clostridium Difficile pe fondul unei leziuni medulare”!

luni, 23 iulie 2018, 7:00

”Ultima dată când Georgiana a deschis ochii, fiind sedată continuu, am văzut cum i se preling lacrimile pe lângă tâmple. Mă chinuie faptul că nu știu ce a vrut să-mi spună atunci!” Viorica Maxim, mama Georgianei și asistentă medicală

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Hernie de disc cervicală C6-C7”.

Un diagnostic frecvent, o patologie comună, una dintre suferințele omului modern, peste 150 de cazuri de hernie de disc operate în fiecare zi în România.

În 5 decembrie 2016, tânăra de 36 de ani Georgiana Maxim vine să se opereze la coloană în București.

La București, ”pentru că aici sunt medicii cei mai buni”, cum îi spune ea mamei din Onești, la rându-i asistentă medicală.

”Dansăm de Revelion și facem tumbe!”

Georgiana Maxim în vara lui 2016, cu 6 luni înainte de operația la coloană
Georgiana Maxim în vara lui 2016, cu 6 luni înainte de operația la coloană

Fire sportivă, alergătoare de cros, angajată la o multinațională în Brașov, Georgiana s-a învățat ”disciplinată să-și facă analizele o dată la 6 luni”, povestește mama ei.

Medicul profesor doctor Mircea Gorgan o consultă la clinica sa privată Exmedica, în 28 noiembrie 2016.

53 de zile a stat Georgiana Maxim în spital, de la operație și până la deces

Sunteți tânără, vom face o incizie frumoasă, care nu se va vedea, vom pune un grefon. Dansăm de Revelion și facem tumbe!”, o încurajează doctorul Gorgan.

O cheamă la Spitalul  Bagdasar-Arseni, unde face intervențiile chirurgicale.

Georgiana Maxim este internată pe 5 decembrie 2016, operată pe 6 decembrie 2016 și moare pe 26 ianuarie 2017, în „Bagdasar-Arseni”.

În aceeași zi, avea programat interviul pentru emigrare în Canada.

***

Părinților morților de la Colectiv, infectați cu bacterii, unii dintre ei trecând pe la Spitalul Bagdasar-Arseni, li s-a spus, pe bună dreptate, că adevărul se determină științific.

Pilotului Marin Cojocaru, prăbușit în lacul Comana în 10 iulie 2016 și abia salvat după ce a contactat două infecții nosocomiale la „Bagdasar-Arseni”, i s-a spus că ”ați luat bacteriile din apa lacului”.

Vioricăi Maxim, mama Georgianei, asistentă medicală și ea și recunoscând simptomele infecțiilor nosocomiale de la „Bagdasar-Arseni”, i s-a spus, de asemenea întemeiat, că stabilirea cauzei morții copilului ei durează.

În tot acest timp, România și-a văzut de treabă și, la fel de justificat, a găsit resursele să dubleze veniturile a peste 100.000 de angajați din Sănătate.

Unele dintre specialitățile medicale câștigă, net, de trei ori mai mult decât în seara de la ”Colectiv”.

E cea mai mare creștere de salarii din istoria economică a țării!

S-a putut întâmpla pentru că, în adâncul consensului uman, politicieni, cetățeni, medici și, cu toții, părinți, frați, surori și mame am spus ”Așa nu se mai poate!”.

La schimb, pacienții au cerut, în fond, un singur lucru: să li se zică adevărul.

Nu i-au spus nici de eroarea din sală și nici de infecții

Mamele și tații au așteptat să afle adevărul.

Dar nu au stat cu mâinile încrucișate.

Ei și ceilalți români au muncit suficient ca să poată oferi medicilor și asistentelor lefurile decente și meritate.

La un an și jumătate după moartea Georgianei Maxim, mama are în mână ”Raportul de expertiză medico-legală necropsică”.

Documentul e stufos, iată concluziile!

4 operații a suferit Georgiana Maxim, nici ea, nici mama neștiind ce s-a întâmplat de fapt în sală

Din el i se confirmă că ”Spitalul Bagdasar-Arseni mi-a ascuns că au lezat coloana Georgianei în timpul operației și au recunoscut târziu că s-a infectat cu Clostridium Difficile”.

Acesta e singurul lucru constant pe care, de la Colectiv și până azi, fără întrerupere, românii îl solicită sistemului medical.

Ei înțeleg lipsurile și, chiar dacă uneori nu poți negocia cu doliul iertarea sufletească, ei pot accepta mental erorile medicale.

Dar vor să li se spună adevărul.

Dosarul de la Secția 16 de poliție

După decesul Georgianei Maxim, din 26 ianuarie 2017, mama ei depune plângere la poliție.

Secția 16 de Poliție din București deschide dosar de moarte suspectă și demarează urmărirea penală in rem.

Miercuri, 18 iulie 2018, are loc la Secția 16 de Poliție audierea doctorului Dana Sârbu, expertului care a întocmit expertiza medico-legală.

În concluzia ”Raportul de expertiză medico-legală necropsică”, Dana Sârbu scrie că:

Minciună și afecțiune, în aceeași echipă medicală

Pe înțelesul nostru, deși e destul de clar.

Din eroare, în operația de hernie de disc, Georgianei i se secționează măduva spinării.

”Tot timpul am întrebat dacă s-a întâmplat ceva în operație, un accident, și mi s-a spus că nu!” Viorica Maxim
7 ianuarie 2017. Ultima imagine cu Georgiana Maxim

Pacientul nu mai iese niciodată din Spitalul Bagdasar-Arseni.

După aproape două luni de ezitări, luptă, afecțiune și neadevăr, toate în aceeași echipă medicală, căci ce e bun în noi se îmbină cu ce e rău și de aceea există reguli și sisteme, Georgiana face o hemoragie craniană fatală, ca urmare a septicemiei produse de infectarea cu Clostridium Difficile.

Conform expertizei medico-legale, fata de 36 de ani a murit din cauza infectării și nu a erorii medicale produse în timpul operației, însă există o relație de cauzalitate între cele două, una indirectă.

  1. Este recunoscută de expertiză lezarea măduvei spinării în timpul primei intervenții chirurgicale, lucru ascuns mamei de către medici în spital.
  2. Sunt recunoscute infecțiile cu cele două bacterii, una dintre ele fiind și cauza septicemiei și a decesului, medicii spitalului nerecunoscând stafilococul auriu.
  3. Dar în raport nu se face nicio referire că sunt infecții intraspitalicești sau mai nou spus, asociate actului medical.

De ce Georgiana Maxim a murit pe 26 ianuarie 2017 și medicul Dana Sârbu, autorul raportului medico-legal, a fost audiat de poliție abia pe 18 iulie 2018?

Aceasta este o altă poveste, la fel de dură, pe care Libertatea o va spune mâine.

Jurnalul nescris al Georgianei Maxim continuă.

 

Capitolele anterioare ale investigației:

Infecțiile continuă la Spitalul Bagdasar-Arseni! O tânără de 36 de ani moare infectată cu două bacterii după o operație de hernie cervicală

Lumea imaginară din capul Georgianei Maxim. Spitalul Bagdasar-Arseni recunoaște infecții cu două bacterii nosocomiale, în timp ce DSP comunică mai multe tipuri de bacterii intraspitalicești la același spital!

”Precum în ATI, așa și pe pământ”

Comentarii (67)Adaugă comentariu

Sfetcovici Sorin  •  23 iulie 2018, 19:58

Clostridium difficile se afla în intestinul gros în orice persoana sănătoasă în proporție de 3-5% din cauza antibioticelor proporția crește și procesul de reducere la starea inițială este ireversibil, doar cu mișcare, probiotice de calitate, iaurt, chefir, poți avea unele rezultate, și oricum această bacterie se dezvolta pe un sistem imunitar slabit, poate ca fata suferea și de alte afecțiuni cronice, oricum dl tolontan cred că subiectul va depășește, bacteriile sunt foarte rezistente iar într-un organism sănătos sunt aproximativ în număr de 1000 de trilioane, știați? Nu mai scrieți despre ce nu cunoașteți...

George  •  23 iulie 2018, 19:59

In primul rând, ca fost medic în spitalele românești, trebuie să spun ca dotările și curățenia sunt jalnice, iar clostridium e un iepuraș cuminte față de alte gângănii multirezistente. S-au speriat germanii de rezultatele antibiogramelor arșilor de la colectiv, doar pe la pacienții aduși de prin Afganistan mai găsești ceva asemanator. Pe de alta parte, cu certitudine complicațiile intra și postoperatorii au condus la creșterea riscului de expunere la o infecție nosocomială, care i-a fost de altfel din păcate fatală. Totuși, ar fi de preferat să vă informați și să alegeți o exprimare exactă, nu "i-a secționat măduva spinării cervicala și nu i-a spus"!? E o diferență uriașă de la o leziune de dura mater și secționarea măduvei spinării.

Hipocrat  •  23 iulie 2018, 21:02

tratamentul pentru c diff diarrhea-colitis este urmatorul dupa ultimele guidelines n SUA: 1. rimul episod se trateaza cu vancomicina orala 125 mg din 6 in 6 ore care se prepara din pulberea pentru infuzii diluata cu apa sterila. tratamnet de 10-14 zile Alternativa este fidaxomicina care este foarte scumpa. 2. 20% din pacienti vor recidiva si rebuie tratai cu fidaxomicina. metronidazolul nu se mia folosecte decit in cazuri extreme de alergie la vancomycina sau dava vancomicina nu se gaseste. aviz medicilor care trateaza aceasta infectie. copiii sub 2 ani cu diarree nu se testeaza pentru toxina c diff in *** din cauza ca peste 50% din ei vor testa pozitiv, dar cauza bolii este alrta si nu clostridium difficile. acesti copii nu au receptori in colon pentru toxina si deci au alta caza de diaree.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

i0N  •  23 iulie 2018, 21:56

@Sfetcovici Sorin Nu mai comenta si nu mai face pe avocatul diavolului cu chefir si probiotice! Esti complet pe langa subiect. Nota 2, stai jos! Se moare pe capete si pe zile in spitalele din Romania din cauza C. dificille. Semnat, un medic.

de pe ‘ici ‘sa  •  23 iulie 2018, 22:05

anormalitatea tarii asteia, a tot raul ce se intampla, este evident din faptul ca medicii implicati inca profeseaza.

ticbis  •  23 iulie 2018, 22:17

Imi cer scuze, dar chiar doresc sa adaug doua idei la comentariul anterior, asumanadu-mi riscul sa nu fiu pe placul majoritatii "specialistilor" in medicina ce-si expun priceperea pe aici. 1. In primul rand, asumandu-ne de comun acord concluziile potrivit carora in spitalele din Romania si din lume infectiile nosocomiale sunt greu sau imposibil de combatut si de evitat, credeti voi, stimati medici, ca daca salariile voastre vor creste la 20 de mii de euro pe luna, pacientii internati in spitalele voastre vor avea o sansa in plus de supravietuire? Daca da, inseamna ca aveti o problema morala si profesionala; daca nu, inseamna ca n-aveti niciun suport real pentru a va justifica lipsa performantelor pe motivul salariilor nemultumitoare. In toata lumea asta, in orice domeniu, salariile reflecta munca si performantele profesionale, indiferent de mediu si de conjuncturi; in niciun caz nu se platesc decesele "din vina nimanui"! 2. In al doilea rand, voi incerca sa redau aici o pilda pe care mi-a predat-o in facultate un profesor celebru pe vremea aia, la inceputul anilor '80. Numele lui era Edmond Nicolau (nu mai e printre noi acum), o somitate interna si internationala in stiintele si tehnica electronicii, un personaj pe cat de pitoresc, pe atat de atipic fata de toti ceilalti profesori ce mi-au pus meseria in mana in amfiteatrele generoase si incarcate de ani din Polizu. Ne-a solicitat sa scriem pe o coala de hartie parerea noastra la urmatoarea dilema: "Imaginati-va ca maine sunteti inginer sef si coordonati o echipa pentru un proiect. Ce v-ati dori sa aveti la dispozitie: niste materiale si scule bune, de calitate si la cel mai inalt nivel tehnologic si o echipa de tehnicieni slab pregatiti profesional si neexperimentati; sau niste materiale si niste scule proaste si invechite, dar cu o echipa de meseriasi ultra-calificati si foarte buni in meserie?" Eram peste 100 de studenti in amfiteatrul ala impresionant; absolut toti am raspuns, la unison: "prefer oameni buni si calificati, chiar daca sunt nevoit sa lucrez cu materiale si unelte proaste". Surpriza a fost colosala cand profesorul ne-a lamurit ca am judecat complet gresit: "Bai inginerule, daca ai materiale si unelte proaste, n-o sa iasa niciodata nimic de calitate, indiferent cat de buni meseriasi sunt oamenii din subordinea ta. Dar daca ai materiale si unelte de cea mai inalta calitate si tehnologie, indiferent cat de slab pregatiti sunt aia din echipa ta, o sa-i inveti tu ce si cum sa faca, ca d-aia esti seful lor, iar rezultatul va fi in mod sigur un lucru facut perfect si la cele mai inalte standarde!" Marturisesc ca au trecut cateva decade de ani de atunci; nu numai ca n-am uitat niciodata lectia aia, dar in toata activitatea mea profesionala m-am lamurit cu varf si indesat cat de reala si de adevarata era. Nu intamplator am expus aici povestea asta, pentru ca, acum, la randul meu, ii intreb si eu pe medicii din Romania: "Bai doctorilor, la ce va trebuie voua salarii de 20 de mii de euro pe luna, daca in spitalele in care lucrati va vor muri pacientii de infectii nosocomiale la fel ca si acum, cand aveti leafa de doar 2-3 mii de euro??? Nu cumva ar fi cazul sa puneti problema putin invers?"

Max  •  23 iulie 2018, 23:22

@ion Inclin sa cred ca stiu mai multe decat un ziarist oarecare, nu va cer sa ma credeti pe mine, nu va cer nimic, doar v-as sfatui sa nu luati de buna orice parere a unui neavizat in astfel de cazuri. Momentan v-as intreba de ce l-ati crede pe dansul mai mult decat pe mine. Vreti un argument: dati un "search" si informati-va despre care ar fi diferenta dintre o interventie pe coloana cervicala si una pe coloana lombara, ceea ce din ce scrie in articol, dupa parerea autorului nu ar fi niciuna. Pe langa asta, autorul de fata s-a facut o data de rusine printr-o incercare penibila de a acuza in necunostinta de cauza, dovedindu-se ca nu are dreptate intr-un scandal de mare anvergura al ultimilor ani. N-aveti niciun motiv sa ma credeti pe mine, dar oare e in regula sa luam de buna tot ce ni se prezinta in presa? Din pacate nu am lua de buna nici parerea unui medic mai mult ca pe cea a unui jurnalist. Repet, din punctul meu de vedere, cazul pare real, e caz de malpraxis, dar ce se scrie pe langa, e dus pana dincolo de limita bunului simt, cu niste neadevaruri destul de evidente.

Statul de drept BS  •  24 iulie 2018, 0:09

Cum e, totusi, cu "deontologia" si cu afirmatiile "grave" dintr-un comentariu sau altul? Desigur, lipsite de o sustinere prin "probe" (comentatorii nu administreaza "probe", bre, corectilor politic). Fiindca, am scris de cel putin doua ori ca, a interna un ars (mai ales peste 20% din s.c.) la Sf. Pantelimon sau Bagdasar-Arseni sau alte clinici din Bucuresti, echivaleaza, aproape, cu o trimitere la moarte si mi-ati sters partea aia din comentarii, desi 1) sunt cunoscute conditiile de terapie cerute de arsuri majore 2) clinicile in cauza nu asigura acele conditii 3) riscul vital e important. Si-atunci? Ce probe? Toate cadrele de conducere ale spitalelor, ministrul Banicioiu, sefimea Dir. de San. Publica, care au garantat ca exista conditiile de tratament, inceputa urmarirea penala pt. crima. Daca cineva nu e convins, inclusiv autorul prezentului art., sa puna mana sa citeasca inainte sa cenzureze (nu asa se face in democratie?; cat o fi cenzura de parte din democratie). Deci, d-le jurnalist, chiar aveti treaba cu adevarul sau..? Vorbesc de cel obiectiv, despre care va puteti informa usor, gasiti pe Internet.

gigi  •  24 iulie 2018, 2:38

e foarte simplu a murit un om daca nu se opera, nu murea dar il durea s-a operat si a murit operatia era una banala!!! asadar undeva e o buba urata in timpul spitalizarii a fost tratat cu dispret da, fata de conditia de a fi om asadar buba e plina de puroi chiar nu va dati seama? n-ati fost prin spitale in ultima vreme? e la fel

Frunza  •  24 iulie 2018, 9:58

Eu l-am pierdut pe tata dupa infectia cu Clostridium Difficile-e adevarat,avea aproape 88 de ani si ar fi trebuit sa faca operatie de protezare la picior dar....nu a mai apucat. Desigur ca infectia a fost luata din spitalyl Sf.Pantelimon. Medicii au fost deosebiti,au facut TOT ce se putea face,tratamentul era ca la carte dar,din pacate,organismul a fost pre bulversat pt.a-si reveni. Si sa stiti ca a scapat de acest nenorocit de Clostridium,dupa vreo 15-20 zile de tratament. A mai fost un singur caz in acea perioada-toamna anului 2013-un domn care fusese operat cu vreo 2 luni inainte si care,din pacate,s-a prapadit si el. Mie nu mi s-a ascuns nimic,repet ca tata a fost tratat cu respect si,mai ales,cu competenta,asa ca nici nu stiu daca dnii.dr.stiau de existenta acestor infectii nosocomiale! Cu stima, O fidela cititoare Ana-Maria Frunza

Pacientuedevină  •  24 iulie 2018, 14:08

Este penibilă încercarea de manipulare nerusinată pe care unii medici continuă să o facă, si anume că pacientul vine în spital cu infectia. Nimeni nu vine în spital cu infectie nosocomială MULTIREZISTENTĂ, caracterul multirezistent e dobândit doar în spitale (vezi lucrări stiintifice de pe site-ul Harvard, nu gogorite de România). Minciuna este si rămâne esenta sistemului mafiot medical, al statului paralel medical, si nu poate fi vindecată nici cu sute de mii de euro salariu. Poate fi vindecată numai prin responsabilizarea efectivă si reală a medicilor, prin lege, si prin luarea de pozitie de către cetăteni, care : să inunde cu reclamatii la Ministerul Sănătătii, să îi dea în judecată, să meargă la presă, să meargă să protesteze la Parlament fată de legile găunoase prin care colegiile medicilor, medicii legisti, politistii si procurorii musamalizează sistematic cazurile, pe tiparul mortul e de vină. Lasitatea noastră ne-a adus în acest dezastru, cu România pe primul loc în UE la mortile evitabile din spitale. Nu este vina medicilor si sefilor de spitale care ne sfidează si ne umilesc, este lasitatea noastră în a stârpi buruienile si mafia medicală

dax  •  24 iulie 2018, 14:39

@Frunza Urasti limba romana? Atunci de ce scrii daca nimic nu se intelege?!?

Hipocrat  •  24 iulie 2018, 15:48

nu exista nici-un studiu care sa demonstreze ca probioticele, iaurtul bacilii lactici sau alte remedii previn infectiile cu c. diff. in cazul acut de diaree aceste probiotice vindute sub forma de pastile sint choat periculoase si sint contraindicated. incepnd cu februarie 2018, n0ile guidelines spun sa nu mai folosim probiotice, ceea ce medicii din USA care sint la curent fac acum. in comentariul anterior am omis faptul ca metronidazolul se foloseste si la pacientii care nu pot inghiti. c difficile duce de multe ori la ileus9intestinele sint paralizate si nu mai lucreaza, deci daca vancomicina este folosita oral nu poate ajunge la colon si in aceste cazuri se folosesc enemas-c;isme intrarectale cu vancomicina 500 mg diluate in 100-200 ml de apa.

relu matriteru  •  27 iulie 2018, 10:03

Cresterea salariilor s-a facut ca sa nu mai plece doctorii din tara si studentii sa ramana in tara dupa facultate. Nu inseamna ca deodata s-a schimbat situatia in spitale. Tot doctorii aia sunt tot asistentele alea sunt tot aparatele alea. Tot indolenta si lipsa de profesionalism a multora dintre ei e. Niciodata doctorii nu vor fi acuzati de malpraxis pentru ca la cat de buni sunt unii am ramane cu jumate daca i-ar scoate/acuza pe toti. Daca in Bucuresti se intampla asta ganditi-va ce e in provincie. La noi problema e ca sunt pastrati toti la gramada in orice domeniu, nu avem filtre nu avem un sistem de autoselectare. Cat ai fi de prost gasim un loc si pentru tine. Si daca esti ruda cuiva chiar pe basculante de bani. Afara nu exista asa ceva. Oricine ai fi daca ai facut o duda iti dau exit imediat (de obicei isi dau singuri ca deh, exista onoare). Sigur nu trebuie generalizat, pot aparea complicatii in timpul sau dupa operatie vezi cazul Marchionne, dar multe cazuri sunt revoltatoare. In special cele cu dat o aspirina sau tic-tac si trimis acasa ca te faci bine si in 5 zile ai inmormantarea. Toti aia buni au plecat din tara au ramas aia care au copiat la examene acum pe mii de euro.

RomancaTrista  •  6 august 2018, 0:06

:( nu am sa comentez termenii stiintifici, ci doar ce vad in jurul meu. Spital mare, cel mai mare, umbla fara manusi, din sala de operatii mergi cu liftul 9 etaje mai jos in ATI. Acelasi lift de mancare, de morti, de vizitatori, ce mai conteaza ce scrie pe usa. Fara sapun, fara hartie igienica, in haine de strada la ATI, fara spalat pe maini, fara covor dezinfectant. Culoare cu tencuiala prapadita. Non contibuabili peste tot, jegosi, intinsi pe jos, galagiosi. Miroase a moarte cu mancare. Merge cu 10-20 lei pe oriunde. Tinerii doctori nu iau bani. Ti se pare asa de anormal ca te intrebi daca ti-e ruda pe moarte sau se schimba garda. Intri om in spital. Iesi om trist, iei o gura de aer si te simti mai obosit cu 10 ani. Si nu spui nimic. Nu tipi. Nu chemi televiziuni. E asa de mare balaurul si tie ti-e frica sa lupti cu el, caci acolo pe culoarele lui e mama sau tatal sau copilul tau. Ne asumam ruleta ruseasca. Cu si mai multe gloante.

Simon a  •  20 decembrie 2018, 12:25

Este si povestea Mamei mele. Infectie cu clostridium difficile in spitalul judetean din Alba Iulia dupa ce a fost internata pt terapie cu citostatice. La externare nu I s_au facut analize pt depistarea eventualelor infectii si la 4 zile de la externare a decedat, diagnostic septicemie.

Laur  •  5 august 2021, 20:04

Din păcate și în 2021 suntem nevoiți să trecem prin aceleași momente nefericite

Comentează