DOCUMENTE DIN INTERIOR: Guvernul ascunde proporțiile pestei porcine, harta Comisiei Europene cu evoluția focarelor înroșește tot mai mult din țară!

Oameni din ANSVSA, fostul Sanepid veterinar, s-au decis să vorbească pentru Libertatea și să furnizeze documente și harta nedifuzată de autorități ”care arată unde a dus iresponsabilitatea președintelui Geronimo Brănescu!”

vineri, 3 august 2018, 6:53

Unul dintre porcii contaminați este scos din curtea unui sătean din satul Luciu, județul Ialomița, iar o localnică izbucnește în lacrimi / Fotografii: Vlad Chirea / Libertatea

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

12 ianuarie 2018, siteul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor postează următoarea informare de presă:

”A fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o gospodărie din județul Satu-Mare”.

Dar focarele sunt de mai demult.

Satu-Mare admisese că are focar încă din vara lui 2017. Iar în Tulcea, Ceatalchioi, se constatase, de asemenea, pesta porcină africană, dar asta nu au știut decât angajații ANSVSA.


Satul Ceatalchioi din Tulcea, aflat la granița cu Ucraina, unul dintre locurile pe unde pesta porcină a intrat în țară, din cauza mistreților

1 milion de gospodării au 1,4 milioane de porci

”Din acel moment, de acum un an, trebuia ca președintele Geronimo Brănescu să emită un ordin de suspendare a tuturor târgurilor de animale din țară!”, spune un important angajat al ANSVSA, parte a unui grup care a decis să pună la dispoziția opiniei publice adevărul.

Era doar una dintre măsurile necesare, dar neluate!

4,4 milioane de porci există în România, dintre care 3 milioane în ferme specializate

”Noi știam, și fuseserăm avertizați și de instituțiile europene, că riscul contaminării porcilor din România e mare. Acum se confirma că începuse și era obligatorie o reacție rapidă!”.

Gravitatea epidemiei este incalculabilă pentru industria cărnii din România, pentru locurile de muncă, pentru consumatori.

Și, mai ales, pentru gospodăriile pentru care porcul echivalează cu carnea de Crăciun și de peste iarnă, în număr de peste 1 milion în România.

Dragoș Sasu și Vlad Chirea, de la Libertatea, au mers în satul Luciu, din Ialomița, județ-domeniu de influență chiar al președintelui ANSVSA Geronimo Brănescu. Titlul reportajului lor spune ce e de spus: ”Țara plânge, Guvernul minte, porcii mor! România abator”.

”Pesta africană este pentru porci ca Ebola la om”

Boala nu se transmite la om, dacă mănânci din eroare carne contaminată nu te îmbolnăvești, dar mortalitatea animalelor afectate este imensă.

Criza vine din moartea animalelor.

”Pesta africană este pentru porci ceea ce este Ebola pentru om”, explică un alt specialist, tot de la ANSVSA.

Iar animalele sănătoase din zonele afectate sunt omorâte, pentru că altfel contaminarea se extinde.

Un tractor trage o remorcă plină de porci morți pe ulițele satului Luciu, județul Ialomița / Foto: Vlad Chirea / Libertatea

”Nu există tratament pentru pesta porcină africană”

Autoritățile din România știau de multă vreme cât de crâncenă este o astfel de epidemie, odată pornită.

”Nu există nici vaccin, nici tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea mişcărilor de animale şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea”, scrie într-un alt document intern al ANSVSA.

Documentul se numește ”Analiză calitativă a riscului de pătrundere a pestei porcine africane în România” și datează încă din 3 decembrie 2013!

Analiză de risc a fost repetată și în 2016, cu aceleași concluzii!

Comisia Europeană în februarie 2017: ”România nu aplică încă multe măsuri destinate prevenirii pestei” 

Zona de unde venea amenințarea ne era clar indicată: ”Răspândirea PPA în Ucraina şi Belarus este un punct critic important pentru că pericolul la care este expusă comunitatea europeană devine nemijlocit”.

De acolo a și pătruns microbul, în animale vii și în carne, pe teritoriul României.

Ce trebuia să facem?

”Statele europene trebuie să fie în alertă şi să-şi definească şi pregătească sistemele de prevenire şi de reacţie la această ameninţare pentru o lungă perioadă de-acum încolo”.

Ce a făcut România în toți acești ani?

Ne-o spune un raport de audit al Comisiei Europene, făcut în România între 25 ianuarie și 2 februarie 2017.

”Per ansamblu, raportul concluzionează că România nu aplică încă multe măsuri destinate prevenirii pestei porcine africane, de exemplu gestionarea populației de porci mistreți și biosecuritatea în exploatațiile nonprofesionale, și le va aplica doar în cazul în care este confirmată boala, cu o întârziere substanțială a rezultatelor” Auditul Comisiei Europene din februarie 2017

”Pun la dispoziția publicului hărțile focarelor și documente oficiale”

Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA (foto: curierlocal.ro)

Dar de ce nu ați luat măsuri?, îi întrebăm pe cei din ANSVSA.

”Pentru că președintele Geronimo Brănescu, numit politic, nu se pricepe, nu înțelege gravitatea și e genul care nu vrea să atragă atenția, ca să rămână pe funcție”, susține specialistul.

”Geronimo Brănescu nu e pesedist, e oportunist” Angajat al ANSVSA

De când epidemia a izbucnit, Brănescu a sacrificat câțiva dintre oamenii din instituție.

”Nu ne putem da numele, dar pun la dispoziția publicului, prin Libertatea, multe documente oficiale, care confirmă punct cu punct ceea ce afirmăm”.

Nota așteptată din 2017 e emisă abia în iulie 2018!

Pe 11 iulie 2018, la 6 luni de la primul focar recunoscut pe plan național, sub semnătura directorului general Cristian Dogan și cu aprobarea președintelui Geronimo Răducu Brănescu este emisă o notă de serviciu.

Ea era așteptată de un an!

”Având în vedere evoluția și extinderea pestei porcine africane pe teritoriul României, veți dispune de urgență toate măsurile pentru suspendarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor târgurilor de animale autorizate sanitar veterinar” Nota de Serviciu ANSVSA, 11 iulie 2018

Deplasarea animalelor este unul dintre factorii principali ai răspândirii bolii.

De altfel, porcii mistreți din Ucraina și animalele importate din aceeași țară au stat la orginea crizei, susțin specialiștii din ANSVSA.

Sanepidul pretinde Consiliilor Locale că ele sunt vinovate de epidemie!

”Ca să-și construiască un alibi, președintele Geronimo Brănescu a amintit celor din teritoriu că a mai emis o notă de serviciu, numărul 6913 din 2017”, spune omul din instituție.

Numai că aceasta nu interzicea, ci doar cerea măsuri, în termeni generali.

Emisă în 8 noiembrie 2017, nota nu pomenea de pesta porcină, deși existau focare, date și avertismente internaționale referitoare la peste din apropiere de România și din țară!

Aveam o cazuistică și o amenințare certă! Iar nota se ocupa doar de târgurile fără autorizație sanitară.

”Crezând că astfel se spală pe mâni, Geronimo Brănescu le-a scris filialelor din țară să anunțe Consiliile Locale că vor fi responsabile dacă apare vreo molimă! Ceea ce este un abandon de la misiunea ANSVSA, că noi, și nu Consiliile Județene, aveam obligația să prevenim dezastrul!”, explică una din surse.

În documentul din 8 noiembrie 2017, trimis în teritoriu, președintele ANSVSA pasează responsabilitatea: ”Instituțiile mai sus amintite trebuie să comunice Consiliilor Locale necesitatea respectării dispozițiilor legale cu privire la înființarea acestor târguri și asumarea întregii responsabilități în eventualitatea apariției unei epidemii majore la animale”.

 

Geronimo Brănescu tace 

Ziarul a trimis o solicitare oficială către ANSVSA.

Harta arată răspîndirea majoră.

Ele migrează din albastru în roșu, Galațiul, Vasluiul, Vrancea și Bacăul vor trece în roșu pînă la finalul lui august, conform estimările Comisiei Europene.

L-am întrebat pe președintele Geronimo Brănescu cum explică lipsa măsurilor și, concret, de ce documentul de interzicere a târgurilor de animale datează abia din 11 iulie 2018, dacă focarele de pestă porcină erau încă de acum un an?!

Autoritatea a comunicat că răspunsul este în lucru.

Până la închiderea ediției, Geronimo Brănescu nu a răspuns.

Comentarii (84)Adaugă comentariu

dbdb  •  3 august 2018, 12:46

Citesc cu uimire comentariile si raman masca. Pur si simplu ajungi sa te crucesti! Unii comenteaza ca epidemia de pesta porcina e "regizata" - adica, cum regizata? nu exista si porcii se prefac bolnavi, fermierii au "regizat" atacul epidemic, adica, toti porcii sunt sanatosi dar unii dintre fermieri au declarat in fals ca au porci bolnavi, ca sa se declanseze campania de lupta impotriva pestei porcine si sa poata (cine?) importa din UE carne de porc? pai, de ce ar face asta fermierii? importul de carne de porc din UE n-are nicio restrictie de cantitate, cu sau fara pesta porcina se poate importa din UE, despre ce "facilitate de a importa porc din UE" vorbim, ca e deja facilitata, nu are nevoie de nicio "facilizare" speciala fata de ceea ce exista si-n prezent. Daca pretul din import e mai mic decat cel din productia autohtona, cererea pentru import e continua si nerestrictionata in vreun fel. Altii ii reproseaza lui Tolontan ca scrie despre situatia aparuta si ca exagereaza problema - sic - ca nu stie cum se creste un porc, ca si cand, daca stia, problema cu pesta porcina se schimba in vreun fel sau ca Tolontan "nu reprezinta Romania" (s-a prins un comentator, dupa ce a citit - sau nu - articolul)!!! Altul considera - sigur n-a citit articolul, ca reiese clar din el - ca pesta porcina a aparut in estul si nordul tarii "ca la x si 0" si-i cere lui Tolontan sa dea varianta lui de jurnalist de investigatii cum a aparut pesta porcina la noi, pe motiv ca fiind denumita si "africana", probabil respectivul "vede" oculta mondiala la treaba. Altul comenteaza ca articolul are lacune ca Tolontan n-a dat exact cate "focare" confirmate sunt in fiecare judet si mai zice ca pentru un focar nu inchizi tara. Adica, exact ce a facut ANSVSA, care "n-a inchis tara" cand au aparut focarele si acum ne uitam ca tara se inroseste intr-un ritm extrem de alert. Altul comenteaza ca pesta porcina e o arma economica si ca de fapt e o pseudo-boala aparuta dupa '89, din cauza "imperiului UE" care ne obliga sa omoram porcii ca sa importam din UE altii! Nu ne mai facem bine, niciodata! mult, mult prea multi urechisti si cetateni neinformati care sunt mult, mult prea usor de manipulat cu asa-zise informatii culese de te miri de pe unde.

Cătălin Tolontan  •  3 august 2018, 12:47

@dbdb: :-) presa exista ca sa raspunda, dupa puterile noastre, la aceste intrebari.

dan65  •  3 august 2018, 13:06

ai reusit cu mizeria aia de articol sa distrugi gazonul de pe Arena Nationala(ca firma care se ocupa de mentenanta nu avea capital strain si deranja si-n plus FCSB echipa romaneasca incepea sa deranjeze datorita bunelor prestatii internationale) ce te-ai gandit:sa mai sapi putin la temelia zootehniei din Romania.ba tolantane tu nu stii ca fiecare articol de acest gen aduce prejudicii imense Romaniei in general si taranilor in mod special?mai degraba ati face ceva investigatii jurnalistice vizavi de fructele importate,sau a carnii refrigerate din import(cat de pline de chimicale si toxice sunt),dar asta ar contravine intereselor stapanilor pe care-i slujiti.

Eduard Dracul  •  3 august 2018, 13:17

Sunt veterinar iar toata aceasta campanie este FALSA! Tocmai pentru a nu scoate capul si sa exportam porcine in UE! Dar asta stie si un copil de gradinita! Cat timp NU este periculoasa pentru om DE CE SE ARD CARCASELE?.....cautati raspunsul in conturile offshore!

dan65  •  3 august 2018, 13:18

si nu ,gripa porcina nu-i REGIZATA,dar se actioneaza disproportional cu ceea ce reprezinta ea.cum ar fi sa scoatem ochii la bolnavii de conjuctivita,sau sa amputam mainile celor care se zgarie la un deget? cam asa se actioneaza si cu pesta porcina

??????  •  3 august 2018, 13:21

https://ro.wikipedia.org/wiki/Geronimo De Geronimo ăsta zicea și Cornel Dinu ?

Ciprian  •  3 august 2018, 13:24

Observ că, totuși, mai sunt persoane care consideră că pesta porcină din România se datorează unei conjurații externe. Hai să fim serioși! După cum se poate vedea din anumite documente, România sau mai bine zis, cei responsabili au fost înștiințați încă de anul trecut să dispună anumite măsuri pentru a evita apariția unui astfel de fenomen pe teritoriul țării noastre, însă aceștia au ignorat recomandările. Cine este de vină?! Nu doresc să fiu în pielea bieților crescători de porci, știu cât e de greu, știu ce înseamnă să te străduiești cu creșterea lor, vorbesc în cunoștință de cauză, am părinți la țară care se ocupă cu acest lucru. Toți cei afectați trebuie să se enerveze și mai mult de atât, să ceară socoteală celor ce trebuiau să întreprindă măsuri pentru a-i feri de apariția unei asemenea epidemii. Nu este normal ca de fiecare dată să faci numai ce te taie capul, fără să asculți de nimeni, fără să iei în considerare anumite avertismente, iar mai apoi, toată vina să o pui în cârca altora. Se pare că, pentru toate nereușitele din ultimii 29 de ani, și sunt suficiente, infinit mai multe în comparație cu reușitele, sunt de vină alții, nicidecum noi. Vom progresa în momentul în care vom ști să ne asumăm eșecurile și vom face lucrurile așa cum trebuie, responsabil și cu simț de răspundere. Avem o țară deosebită, potențialul său fiind unul imens, însă trebuie fructificat în mod responsabil, conștient și cu resursă umană COMPETENTĂ, nu-i așa. Hai să vedem câți dintre banii alocați despăgubirilor vor ajunge la cei afectați! Păcat, mare păcat, au de suferit niște oameni pentru incompetența, indiferența și ignoranța unora!

a dica  •  3 august 2018, 13:30

Deschid GSP-ul sa citesc despre fotbal, despre sport si dau de ...pesta porcina. Au pierit toti jurnalistii specializati pe agricultura si a ramas GSP sa rezolve problema. Asta dupa ce a rezolvat si ptoblemele legate de gazonul de pe Arena Nationala, bazele sportive din tara transferurile, CL si El etc.. N-am citit in totalitate nici articolele nici comentariile, insa vazand numarul lor mare si rapunsurile autorului am ajuns la concluzia ca vorba aceea cum ca tot romanul se pricepe la fotbal si agricultura este adevarata.

gavril  •  3 august 2018, 13:48

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  3 august 2018, 14:54

Mai nou tolontan a devenit expert in porci si gripa porcina, in curand il va bate pe ctp care e expert in orice de la politica si tenis pana la nave spatiale si ping-pong.

Cătălin Tolontan  •  3 august 2018, 14:55

@Mihai: noi ca jurnalisti nu suntem experti in domenii, nici un ziarist din lume nu e, noi mediem comunicarea dintre autoritati, specialisti si public. Menirea noastra e sa fim specialisti in gasirea si verificarea stirilor care va modeleaza viata.

Tudor  •  3 august 2018, 15:02

Nu stiu cum ai reusit, Ovidiu, dar ai atrat toti *** pe blog.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

floarea-soarelui  •  3 august 2018, 15:11

La Calarasi nu exista focar de infectie cu pesta porcina si harta voastra il prezinta rosu,pe cand judetul ar trebui colorat,cel mult in albastru!O manipulare ,nimic mai mult!

Toto Tzopiul  •  3 august 2018, 15:13

Buda pesta porcină

Dragos  •  3 august 2018, 15:13

1. România are, cu vecinii săi, granițe terestre, fluviale și maritime. Dunărea (cu brațele ei și Delta), Tisa și Prutul au vegetatie de pădure, de luncă etc. Acolo sunt populații de mistreți. Mistreții înoată foarte bine (au fost realizate filmări cu mistreți înotând in Marea Neagră, zona Costinesti, și în strâmtoarea Bosfor). Pe fondul secetei de la începutul anului, mistreții au traversat Prutul, Dunărea și Tisa, migrând din Ucraina (acolo au fost organizate vânători masive pentru combaterea PPA) și din Republica Moldova. Așa au ajuns mistreți în județul Tulcea, dar și în alte județe. Construcția unui gard pe frontiera dobrogeană Bulgaria-România și stropirea frontierei cu urină de lup sunt idei ciudate. Mistreții pot traversa Dunărea pe toată lungimea frontierei dunărene România-Bulgaria (acolo sunt zone de luncă și păduri ce adăpostesc mistreți). Nu poți contrui gard pe toată lungimea frontierei terestre și (?) fluviale a României. 2. Federația Rusă (foarte multe), Ucraina (foarte multe), Republica Moldova, Polonia, Letonia, Ungaria au focare la mistreți și porci domestici. Chiar și în ferme mari. Trebuia să fie un semnal de alarmă pentru conducerea ANSVSA? 3. În Tulcea, Brăila, Galați, Ialomița etc., localnicii își cresc suinele în regim de semilibertate. Scroafele și scrofițele se împerechează cu mistreții și pot fi infectate cu virusul PPA. Apoi se reîntorc în gospodării și răspândesc virusul. Vezi cazul Pesta Porcină Clasică (PPC) din Insula Mare a Brăilei (anul 2007). 4. Nu poți organiza vânători masive, deoarece mistreții pot migra în alte zone. Unii pot avea PPA. Vânătoare selectivă, la pândă, nu la gonaci, se poate face. 5. Infestarea s-a produs în nord-vest prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare ale virusului pestei porcine africane, iar în partea de est infestarea s-a produs prin migraţia *** mistreţi la nivelul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care au venit în contact cu porcii domestici riverani şi s-a extins la gospodăria populaţiei”, afirma dr. Geronimo Brănescu. 6. Unii spun că o căpușă ar fi stat la baza intrării PPA la Carniprod Tulcea, alții că un angajat (care avea porci bolnavi acasă) ar fi adus virusul pe încălțări. Cert este că, la Carniprod, Pigcom etc. măsurile de biosecuritate nu au funcționat, dar perfecțiune nu există. Întotdeauna va exista un Cal Troian, o scăpare. 7. Trebuiau luate, din timp (2016-2017 și chiar din 2007, după apariția PPC în Insula Mare a Brăilei), măsuri, cum ar fi: controale multiple în piețe, oboare, târguri (nu închiderea lor) la animalele vii, produse/subproduse din carne de porc (verificare analize la PPA); verificarea cu strictețe a importurilor de animale vii, produse și subproduse din carne de porc (acte de proveniență, analize etc); vânătoare selectivă (chiar cu tranchilizante, periodic) și verificarea la PPA a mistreților uciși/tranchilizați; informarea populației (in special cea din satele din zonele apropiate de lunci/păduri) în legătură cu PPA și, mai ales, faptul că trebuie să țină închise suinele; comunicate de presă rapide și la obiect pentru informarea populației rurale, managerilor de ferme creștere și îngrășare suine/abatoare, medicilor veterinari concesionari despre zonele la risc de PPA si situația la zi. 8. La DSVSA-uri, ședintele de informare s-au ținut lanț din iulie 2017 si până în prezent (primari, fermieri mici și mari, veterinari etc.), dar nu și înainte de 2017. Manualul Operational Pentru Intervenția în Focarele de Pestă Porcină Africană a fost realizat în 2017 (?), dar actualizat recent. 9. Nu trebuia să vină un control de la Comisia Europeană ca să ne spună ce să facem. Experiența altor țări din vestul și estul Europei era necesară și suficientă ca să pună autoritățile noastre pe jar. 10. Lipsa banilor pentru acțiuni concrete, indiferența autorităților și a managerilor de ferme/abatoare ne-au adus în această situație. La focare, eu zic că s-a acționat corect. Dar, pe ansamblu, dacă vorbim de prevenție, s-au făcut pași timizi înainte de izbucnirea focarelor. 11. Nu există un vaccin de prevenție pentru PPA, ci numai pentru PPC. S-a demarat un proiect, la nivel de UE, pentru realizarea unui astfel de vaccin contra PPA. Este greu de realizat, nu din cauza lipsei banilor, ci din cauza unor complicații la nivel de diversități genotipice a tulpinilor etc. 12. Pesta Micilor Rumegătoare (caprine, ovine) face ravagii în Bulgaria și Turcia. Mii de animale sunt sacrificate. Sunt controale mixte la granița cu Bulgaria. Oare va ajunge și la noi?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Codin  •  3 august 2018, 15:41

In general îmi plac anchetele tale, dar asta e o mare prostie! Ungurii și polonezii sunt invadați de pesta porcina de ani dezice și nu spun nimic! De ce noi trebuie sa facem asa mare caz și sa ne distrugem producatorii!??

Cătălin Tolontan  •  3 august 2018, 15:42

@Codin: polonezii si balticii omoara porcii din regiuni intregi.

Marius  •  3 august 2018, 17:19

În România, de regulă, focarele si scandalurile încetează cu niste demisii. Cu plăcuța buclucasa nimeni nu a binevoit sa ne ofere niscaiva onoare....poate cu peste asta om avea noroc. Intrebare: daca nu e toxică pentru om iar animalele moarte evident nu mai pot circula sa împrăștie virusul, de ce se aruncă aceste carcase? Ma gandesc ca de vreo 2 ani incoace există câțiva români care au consumat porci "betegi"....

pig  •  3 august 2018, 18:02

Cand o sa te opresti? Sau din sistem nu ai sa iesi decat cu picioarele inainte? Cum e viata ca jurnalist ***? E bine, esti multumit, parintii sunt mandri de tine? V-ati batut joc de tara asta, prima data cu gripa aviara..milioane de pasari ucise, bani cu nemiluita pentru "pretenii" de afara si baietii cu ochi albastrii. Apoi a venit vaca nebuna si acum, pesta porcina. Urmeaza tifosul pestilor, guturaiul cailor, mugetul ragusit al boilor si lacatul pe tara? Mai bine te retragi in cazarma si compui ode generalului/generalilor. :)))) Ce ai fost si ce-ai ajuns. Chiar! Ai fost ceva in viata asta trista a ta?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Chiricahua. Geronimo!  •  3 august 2018, 18:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

max  •  3 august 2018, 18:23

Daca se vrea se observa cine populeaza mai intii ANSVSA-ul binenteles cu gironimo baiat frumos si calare si pe jos,apoi citi dintre ei sunt specialisti si citi sunt adusi de prieteni sa manince si gura lor o paine in capitala,strict la obiect boala imposibil de controlat doar o chestiune de timp pina apare si in tarile vestice cu morbiditate 100% la suine am surprinderea sa citesc un comentariu al cuiva care -i medic veterinar si nu_mi vine sa cred ce spune

constantin  •  3 august 2018, 19:16

Nimeni nu vorbeşte despre măsurile luate împotriva mistreţilor. Veterinarii au dat năvală în gospodăriile oamenilor şi în ferme, deşi toţi ştiu că mistreţul a adus pesta porcină africană şi, chiar dacă vor ucide toţi porcii domestici, pesta porcină africană va rămâne în efectivele de mistreţi şi vom ajunge în aceeaşi situaţie. De ce nu se vorbeşte despre măsuri împotriva mistreţilor? Pentru că proprietarii/administratorii fondurilor de vânătoare sunt foarte puternici iar fermierul român nu-şi cunoaşte drepturile. A existat un singur proprietar de fond de vânătoare responsabil, dar pe care l-a înjurat toată lumea: Ion Ţiriac. Fondul de vânătoare era împrejmuit, nimic nu intra, nimic nu ieşea, mistreţii erau hrăniţi de paznici, iar după vânătoare vânatul era donat unor case de copii, cămine de bătrâni etc. Toţi l-au înjurat. Toţi ceilalţi îşi cresc vânatul pe terenurile fermierilor sau ale ţăranilor. Când eram adolescent, nu îmi este ruşine să spun, mergeam în vacanţa de vară să păzesc terenul cultivat cu porumb de lângă pădure. Făceam cu rândul cu ceilalţi vecini, unii ziua, alţii noaptea. Puneam pe umăr ţeava pentru carbid, precum soldatul AG, luam cîinele, securea şi plecam la pădure. Bubuiau ţevile cu carbid precum tunurile la Verdun, toată ziua şi toată noaptea. Astăzi, totu-i paragină, nu mai cultivă nimeni nimic. Sunt sute de hectare care au început să se împădurească. Mistreţul a câştigat lupta cu munteanul. A ajuns în sat, îţi intră în curte. Mai nou, aduce şi pesta... Să presupunem că vine veterinarul, fostul meu coleg de clasă, şi-mi omoară porcul pentru că are PPA. Mâine cumpăr altul, vine iar mistreţul în grădină şi iar vine veterinarul... Muncă de Sisif. PÂNĂ CÂND?Toată lumea protejează animalele sălbatice, dar de ţăran îi mai pasă cuiva? PÂNĂ CÂND? Până-ntr-o zi... când munteanul îşi va lua securea şi nu se va mai duce după mistreţii din pădure, ci după ăia din birouri... Dacă terenul nu-l mai poate cultiv, dacă porci nu mai poate să crească, ce să facă bietul muntean? O să ceară ajutor social. Adică bani. Dacă şi-ar cunoaşte drepturile ar da în judecată statul şi fondurile de vânătoare pentru despăgubiri, aşa cum se întâmplă în Vest. Dar nu sunt doar mistreţii, mai sunt şi urşii... Se bate mistreţul cu ursul care îţi intră primul în gospodărie, nu în tarlaua de lângă pădure. Apropo de urşi ... În Franţa a fost o dispută aprinsă pentru că se dorea aducerea a două ursoaice în Pirineii francezi, având în vedere faptul că mai erau doar doi masculi: Canellito şi Néré. Au protest fermierii şi nu mai ştiu cum s-a încheiat cazul. Înţelegeţi? În Pirineii francezi erau doi urşi (sunt vreo 15 în toată Franţa)... iar la periferia oraşului Braşov sunt doi la tomberon. În Germania, în anul 2006, a intrat un urs (Bruno) şi a fost ucis de autorităţile bavareze la scurt timp după producerea unor pagube la mai multe ferme. Şi aceasta după 171 de ani în care ursul brun a lipsit de pe întreaga suprafaţă a Germaniei. Suntem la o distanţă de 171 de ani de Germania? Mistreţul le face şi lor probleme, dar ăia vânează 500 pe an... Dar acolo fermierul contează, nu vânatul. Această pestă ne va pune în faţa unei dileme: cum vrem să arate România? Cu fermieri ca-n Franţa şi Germania sau parc natural ca-n Bostwana? Vrem să ajungem Bostwana Europei?... Aproape că am ajuns. Vreau o discuţie pe această temă între Putere şi Opoziţie ca să ştiu cu cine votez. M-am săturat de miştocăreli. Asta-i o discuţie serioasă despre viitor. O discuţie pe care muntenii o aşteaptă de 28 de ani. Gata, domnilor politicieni, festivalul micilor s-a terminat, avem probleme serioase de clarificat. Mai ales că, foarte curând, carnea de mici va veni din Bulgaria. P.S. Îi rog pe iubitorii de animale de pe Calea Victoriei să nu mă provoace.

VLAD  •  3 august 2018, 19:18

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcu Anton  •  3 august 2018, 19:45

Distrugerea producatorilor romani de porci e in planul comisiei europene,dupa ce ne-au distrus economia si industria total , mai ramasese micul producator.In fabricile de mezeluri din Romania se baga 70-80% carne de import de porc(UE ,Danemarca).Tolontan e in slujba celor ce vor raul Romaniei si romanilor! Dupa hexiPharma scandal creat de el,sa constatat ca dezinfectantii erau conformi si nu cum a scris el in articol! Raul a fost facut ,un om a murit si o firma romaneasca a dat faliment,locul ei fiind luat instant de firme straine.

Veterinar  •  3 august 2018, 19:55

Intradevar vina este a presedintelui ansvsa dar principalii vinovati sunt directorii de DSV judetene care nu au raportat cazurile de boala decat atunci cand situatia a scapat de sub control.boala a avut o evolutie de cel putin 30-60 zile dar in aceasta perioada nu s-a declarat boala mai exact focarele de boala existau doar ca nuse facuse confirmarea prin examen de laborator adica boala era prezenta in tulcea dar si in celelalte judete in acelasi timp

Veterinar  •  3 august 2018, 20:57

Raspuns pentru cei din Ansvsa : Aparitia bolii nu putea fi evitata doar reactia autoritatilor nu a fost promta adica nu s-au izolat primele focare. In ansvsa si dsv judetene sunt mv fara experienta practica La conducerea dsv judetene se afla aceleasi persoane de 10-15 ani care prefera linistea epidemiologica adica in judet nu evolueaza boli la animale deci se fac raportari false In ialomita din cate cunosc sunt cel putin 6 localitati care nu au medic veterinar cu contract situatie intalnita si in alte judete Medici veterinari concesionari au atras atentia ansvsa de situatia existenta organizand o actiune de protest pe data de 15.03.2018 dar fara nici un rezultat.

constantin  •  3 august 2018, 21:07

@Marcu Anton Lasă, bre, Comisia Europeană, aici este vorba despre prostia românească. Am ajuns în această situaţie din cauza nepăsării noastre, din cauza faptului că nu ştim cum să separăm capra de varză... Ne batem cu mistreţul şi ursul ca acum 5 000 de ani. Dar este mai rău ca atunci. Dacă omori un mistreţ sau un urs îţi face dosar penal, dacă nu te-au omorât cei doi... Că dacă te-au omorât... Mistreţul şi ursul sunt protejaţi de lege, nu şi omul sau bunurile lui. Pe zi ce trece ţara asta nu mai arată ca o ţară, ci ca o junglă. Că sunt interese diverse în instituţiile europene, da, nu neg, dar noi ce facem? Vrem să ne apere alţii interesele? Cu ce se ocupă aleşii României?

napoca republic  •  4 august 2018, 1:22

lasa ma ca merge si asa ...hahaha...saraca tzara saraca

dodoi  •  4 august 2018, 2:40

De vina e nu numai Geronimo Branescu e de vina ci si intreaga ANSVSA. G.B. trebuia, desigur, sa coordoneze agentia, dar nu ne putem astepta ca el sa fie un specialist in pesta porcina si in alte multe boli care or mai exista. El trebuia sa infiinteze o comisie din specialisti care sa-i propuna ce masuri sa se ia. Nu cred, insa, ca vreun specialist i-a trimis o adresa in care sa-i spuna ca trebuie luata o masura si el n-a luat-o. As vrea sa vad si eu un email, adresa, etc de la vreun angajat ANSVSA catre seful lui direct sau G.B. cu planul de masuri ce trebuia luat.

Cătălin Tolontan  •  4 august 2018, 2:45

@dodoi: e corecta observatia dvs, presedintele poarta raspunderea finala, dar raspunzatori sunt si cei care au tacut, care n-au cerut masuri.

Ion(de la raion)  •  4 august 2018, 9:02

Va rog sa dezvaluiti toata aceasta mascarada si ceea ce face acest personaj sinistru Geronimo. ANSVSA este o institutie cu rol strategic in securitatea nationala a Romaniei! Trebuie convocat CSAT! Presedintele tarii este obligat sa o faca! Iar Geronimo trebuie sa raspunda din punct de vedere juridic pentru toate faptele comise, toate faptele acestui ins trebuie verificate! Nu vreau sa spun mai mult dar Geronimo poate ar trebui intr-o buna zi ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alecu  •  4 august 2018, 21:44

Una dintre principalele preocupări ale lui R.G.Brănescu,a fost reorganizarea ANSVSA şi DSVSA-urilor judeţene,reorganizare care nu a avut alt scop decât desfiinţarea anumitor servicii,birouri(inspecţie şi control de exp.),cu mutarea oamenilor de încredere în posturile cheie. Şi astăzi mai sunt servicii in cadrul anumitor DSVSA-uri care nu au conducere. Cu această ocazie s-a împlinit şi una dintre dorinţele arzătoare ale acestui personaj, R.G.B.,cea de trecere a PIF-urilor(Posturi de Inspecţie la Frontieră) din subordinea ANSVSA-ului în subordinea DSVSA-urilor judeţene,pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.Nu e greu de ghicit motivul acestei mutări,dacă avem în vedere de unde a venit şi se va întoarce (probabil) acest personaj-DSVSA Constanţa.Vorbim de portul Constanţa,cea mai mare poarta de export/import a animalelor vii şi produselor de origine animală .Şi uite aşa s-a ajuns la "baronizarea" totală a sistemului sanitar-veterinar.

Sorin  •  5 august 2018, 11:06

@dbdb, bravo, bine punctat!

Un alt veterinar  •  5 august 2018, 22:47

Domnule Tolontan, Daca romanii ar respecta legea in tara asta, nu se ajungea in situatia asta. Masuri au fost, dar dupa legislatia UE adoptate la crunta realitate romaneasca. In Delta se cresc porcii liber, aici trebuia canalizata atentia dupa aparita PPA in 2017. De vina este toata suflarea. Vanatorii trebuiau sa impuste mistretii pana la densitatea optima dar au facut sacandal ONG-urile iubitoare de animale. Apropo nu aud pe nici unul facand scandal vis a vis de porcii domestici ucisi. Inclusiv structurile de securitate au vina lor ptr ca atunci cand au simtit ca altii vaneaza in masa mistretii si ii imping inspre noi trebuiau sa semnaleze acest lucru. Imi pare nespus de rau de perderile domnului de la Carnprod dar nu cred ca nu a fost instiintat cu privire la aparitia PPA in Roamnia, iar despre masurile de biosecuritate din ferma dumnealui am unele indoieli. Noroc ca medicul oficial din abator si-a facut datoria. Si nu cred nici povestea ca nu stie numele subprefectului din moment cu ceva timp in urma erau in campanie electorala. Cred deasemenea ca legislatia cu privire la despagubiri a fost modificata si pentru dumnealui ca altfel nu primea nici un leu pentru porcii ucisi. Asa ca RESPECTATI LEGEA IN TARA ASTA OAMENI BUNI!

Comentează