Băiatul lui Dragnea a scăpat de 10.000 de porci înainte de molimă!

Din 13.500 de porci în iulie 2017, ferma din Teleorman  a lui Valentin Dragnea a rămas, la timp, cu mai puțin de 3.000 de capete. Asta în timp ce producători mult mai mari au fost prinși în ferme cu 48.000 de porci, pe care statul i-a omorât!

marți, 7 august 2018, 8:59

Valentin Dragnea (stânga) și tatăl său, la standul Fermei Salcia de la târgul Indagra 2017, 26 octombrie anul trecut. Între ei, Ilie Dragne, directorul  fermei // Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Document oficial ANSVSA intrat în posesia Libertatea care arată efectivele de porci din iulie 2017

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Mai avem cam două hale de porci. În total? 44 de boxe în fiecare hală, 30-33 de porci într-o boxă, deci vreo 2.500 de porci mai avem. Hai, până în 3.000”, spune, mândru, muncitorul care abia a ieșit din schimb, la Salcia.

”Și mai livrăm 800 de porci în scurt timp!”, adaugă el.

Omul de la Romcip Salcia are și de ce să fie semeț.

E confirmarea de pe teren a mai multor surse, specialiști din ANSVSA și crescători, care au spus ziarului că ”ferma  băiatului lui Dragnea s-a golit de porci înainte ca alții să știe că va veni pesta”.

Ferma fusese cumpărată de băiatul lui Dragnea pe 500 de lei, conform unei investigații Hotnews.

Acum un an, din datele oficiale ale Autorității Sanitare, ANSVSA, aflate în posesia Libertății, Salcia era pe locul 36 în țară ca număr de porcine.

Avea 13.585 de porci.

6,5 milioane de euro a fost cifra de afaceri a Fermei Salcia pe 2017

Astăzi, când să deții porci a devenit o amenințare de sănătate publică și afacerile se prăbușesc în jur, ferma lui Valentin Dragnea, fiul președintelui Camerei Deputaților, e în cea mai bună dintre situațiile proaste posibile.

Ferma Salcia, văzută chiar de pe o colină care străjuiește drumul către satul cu același nume: e poziționată pe drumul Roșiori – Turnu Măgurele // Foto: Dragoș Sasu

Carniprod, anunțat cu trei zile înainte

Mai puțin informați, mai puțin vigilenți, alții au pățit-o grav!

Epidemia a prins producătorul tulcean Carniprod cu 48.000 de porci în fermă. El avea 38.000 de suine în iulie 2017, a investit, a crescut și a pierdut.

I-au fost omorâți toți porcii. Abatorul și producția au fost oprite.

Carniprod are, ca și Salcia, un sistem integrat: fermă, fabrică, magazine.

Tulceanul e mult mai mare, dar s-a dovedit un afacerist mai slab.

”Știți că Salcia s-a orientat mai bine? Din 13.000 de porci au rămas, într-un an, doar cu 3.000. Restul i-a livrat și i-a procesat”.

285.000 euro a fost pierderea raportată de Ferma Salcia pe 2017

Nicolae Ciuleac, patronul Carniprod, tace un pic și se gândește. Apoi spune: ”N-aș vrea să mă bag în discuția asta, ce să fac? Înseamnă că ei, în Teleorman, au știut mai multe?!”.

”Veți continua după ce primiți despăgubirile?”.

”Plec în Austria, în Tirol, o să stau o vreme și o să mă gândesc dacă o să o iau din nou de la capăt”, spune cel mai afectat dintre producătorii români până în acest moment.

Printre crescătorii de porci, care sunt convinși că molima se va extinde în toată țara, au început să circule poante crude.

”Românii o să mănânce de Crăciun ceafă de pui” Glumă a producătorilor români după venirea pestei

Romcip Salcia a făcut ce ar fi făcut cineva care paria pe venirea pestei africane

Ferma băiatului lui Liviu Dragnea s-a mișcat optim în această perioadă în care studiile Guvernului arătau că pesta era iminentă. Numai cine a pariat pe venirea ei a știut:

Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, n-a putut fi contactat pentru a comenta situația de la Ferma Salcia // Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Printre marii jucători ai țării, veche de 26 de ani, Romcip Salcia scotea și ea cât de cât capul, în iulie 2017. Astăzi nu mai contează la număr de porci, dar e de bine!

247 de angajați avea Ferma Salcia anul trecut, conform termene.ro

Pe primul loc, ca fermă unitară, în iulie 2017 era una dintre cele trei ferme de la Tufești, Brăila, cu 62.897 de suine.

Cei mai mulți porci pe o singură companie îi deținea Smithfield Ferme SRL, care, în județul Timiș, avea circa 475.000 porci în 30 de ferme distincte.

Topul fermelor de porci, iulie 2017

Astăzi, ferma de la Salcia a coborât calculat și benefic în clasament. Căci clasamentul nu mai e motiv de faimă, de profit, ci a devenit ierarhia riscului, a pierderilor și a tremurului că vine virusul!

Salcia e bine, undeva pierdută în plutonul celor 384 de crescătorii de porci, câți sunt în evidența ANSVSA.

Întreprinderea din Teleorman s-a micșorat la timp, deși în mod normal acum ar fi fost, în ciclul creșterii, perioada cea mai favorabilă!

”E greu de înțeles de ce un fermier de porci ar avea ferma aproape goală acum, când timpul de cerere mare este mai-noiembrie. Acum e prețul cel mai bun, acum sunt fermele pline de purceluși care cresc pentru Crăciun. Dacă cei de la Salcia și-au golit ferma înseamnă că au știut ceva!” Crescător român de porci

”Domnul director Dragne e în concediu”

Libertatea a trimis cereri oficiale de dialog către firma din Teleorman.

Romcip Salcia este deținută 90% de Valentin Dragnea și 10% de Ilie Dragne, care e și director general unic.

”Domnul director Dragne e în concediu”, a sunat explicația telefonică de la Romcip.

În acest moment, pe harta focarelor de pestă, întocmită de Comisia Europeană cu date provenite din România, județul Teleorman este indicat ca necontaminat.

Cel mai aproape de el este infestat Călărașiul, iar în județul vecin, Giurgiu e în risc, s-a interzis comercializarea cărnii de porc crescută acolo.

Conform estimărilor Comisiei Europene, cele 8 județe cu focare  se vor transforma în 13 județe ”roșii”, până la finalul lui august.

Avem peste 500 de focare în aproape 100 de localități și înregistrăm cea mai rapidă extindere documentată dintre toate țările afectate: Rusia, Belarus, Ucraina, Lituania, Republica Moldova, Polonia.

Teleormanul e la graniță: pericolul pestei a ajuns deja în Giurgiu, cu albastru, unul dintre județele în care nu se mai comercializează carnea porcilor crescuți în județ // Foto: Comisia Europeană

Porci atinși de pestă porcină aruncați într-o groapă comună în satul Mihai Bravu, comuna Victoria, Brăila, județ în care se află cea mai mare fermă de porci din țară, mai puțin informată și inspirată decât ferma din Teleorman. Autoritățile sacrifică porcii oamenilor și încearcă să apere ferma amenințată, plină de porci // Foto: debraila.ro

 

CUPRINS: Toate capitolele investigației din ziarul Libertatea despre molima de pestă porcină.

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Dan  •  7 august 2018, 18:47

Cataline, ai lovit unde trebuie. Si cum trebuie . Si adevarat. Asta o dovedeste armata de lucratori cu gura care te ataca , fara sa stie cu ce se maninca aceasta boala si repercusiunile pentru noi toti. In loc sa vie cu solutii, sa vada ca ,nici in momentul asta critic nu se actioneaza cu profesionalism si hotararire, ataca . ....Astia suntem. Poate ne meritam soarta. Poate dintr-o nenorocire , ne vom da seama ca tara asta a fost condusa de oameni care s-au gindit doar la ei insesi . Pacat....

Bobi  •  7 august 2018, 19:10

Da asa este si in plus toate astea sunt garnisite cu un libertinaj diversificat de la varste prea tinerele si care reprezinta ingredientul principal pentru reteta dezastrului in care ne afundam cu o ura nefireasca pt tot ce misca si in care construim doar pt a avea ce darama ...

ticbis  •  7 august 2018, 19:44

Cateva consideratii: @Andrei F: Tovarase, bineinteles ca politizezi si bati campii! 1. Te informez ca, intr-adevar, judetul Tulcea se afla in sud-estul Romaniei (cum te uiti pe harta, in dreapta-jos); 2. Romania are intreaga capacitate de a asigura necesarul de carne de porc pentru consumul intern; ba chiar si pentru o jumatate din Europa. Drept dovada, prin anii '80, cu carnea de porc, cu cerealele si cu cartofii si-a platit integral datoria externa de miliarde de dolari, nu cu altceva! Dupa '89, incepand cu Iliescu al tau, s-a ales praful si s-a preferat distrugerea agriculturii si a zootehniei in favoarea importurilor ce asigurau evident imbogatirea peste noapte a clasei politice si a guvernantilor tarii. Sa nu crezi ca averile lui Nastase, Dragnea si ceilalti au aparut din neant si s-au facut din nimic! 3. Dintre toate tarile Europei, romanii stiu cel mai bine cum sa creasca porci; fac asta de doua milenii - practic, se spune ca romanul e frate cu porcul. N-aveau treaba nici cu pesta porcina si nici cu gripa aviara; nu le murea niciun animal in batatura! Inainte, le erau luati/confiscati pentru export; acum le sunt omorati in curti cu sutele de mii si indemnati sa-si cumpere carnatii si caltabosii din supermarket-uri. 4. Faptul ca statul ii despagubeste pe proprietarii fermelor de porci la pretul pietei, indiferent ca astia or fi ei fiul lui Dragnea sau nepotul lui Basescu, nu fericeste pe nimeni, pe niciun roman! Pentru ca, potrivit normelor, acea ferma arsa, inchisa si lichidata, va ramane infestata cu virusul pestei porcine cel putin 6 (SASE) ani; deci niciun fermier nu va mai risca sa-si reporneasca afacerea mai devreme de termenul asta. Vorbim aici de societati comerciale si productive situate in zone rurale, ingropate definitiv; de afaceri distruse pentru totdeauna si de zeci de mii de tarani (ca aia munceau ca angajati acolo) ramasi pe veci fara un loc de munca si la mila ajutoarelor sociale de la stat. Deci, nu soarta patronilor despagubiti conteaza in cazul de fata, ci cea a unui sector economic prabusit si distrus, cea a unei mase mari de romani din zonele rurale ramasi fara un loc de munca si fara nicio speranta de a-si mai gasi altceva de munca. Asadar, despagubirile statului pentru genocidul *** e fix apa de ploaie! 5. Consecintele criminale ale imbecilitatii guvernantilor se vor resimti la iarna; importatorii si supermarket-urile nu vor sta cu mainile in san si vor profita de criza carnii de porc exact in perioada in care romanii o cauta. Eu si dl. Tolontan o vom cumpara indiferent de pret, ca asa sunt traditiile; insa milioane de pensionari si romani amarati nu-si vor permite, cu toata cresterea de salarii si de pensii pe care le-a dat-o Dragnea si Olguta; o sa le iasa pe nas si o sa puna pe masa de Craciun "ceafa de pui" si salam! :) @dan65: Ai oarecum dreptate: ancheta d-lui Tolontan privind legalitatea administrarii gazonului Arenei Nationale este, dupa parerea mea, o exacerbare evidenta din partea presei, o eroare de abordare. N-ar fi prima astfel de ancheta "degeaba" a d-lui Tolontan, mai are la activ cateva esecuri lamentabile, nu le mai amintesc acum aici. Dintr-o prea rigida intelegere a situatiei, ancheta d-lui Tolontan a distrus si ce mai functiona cat de cat. Situatia era cam asa: Becali a facut un contract cu primaria pentru a inchiria Arena Nationala, asumandu-si totodata si intretinerea gazonului pe cheltuiala lui. N-ar avea prea mare importanta daca primaria castiga mult sau putin din aceasta afacere; important e ca incasa ceva bani si n-o durea capul de grija si cheltuielile cu gazonul, deci n-o costa nimic, iar gazonul era intretinut impecabil. Desigur, d-l Tolontan are dreptate cand acuza primaria ca n-a facut licitatie publica pentru ingrijirea gazonului; teoretic, primaria a incalcat legea. Problema e ca, din acel moment, primaria a reziliat contractul si gazonul n-a mai fost intretinut de nimeni; d-aia s-a distrus in 2 luni complet. Acuma, primaria a gasit o alta firma cu care a incheiat un contract, tot prin atribuire directa, tot fara licitatie publica, care sa se ocupe de refacerea gazonului. Contractul e pe 45 de zile si primaria plateste 25 de mii de euro!!! Deci primaria va reface gazonul de pe Arena Nationala cheltuind banii bucurestenilor, desi inainte acelasi gazon era intretinut pe banii unei societati private si fara niciun leu scos din buzunarele lor! Nu trebuie sa ai un master in economie ca sa realizezi diferentele intre cat si ce cheltuia primaria cu gazonul inainte si cat si ce pierde acum dupa dezvaluirile d-lui Tolontan. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca situatia legala e exact aceeasi: si acest contract e incredintat direct, fara licitatie publica, la fel ca si precedentul, doar ca pe mult mai multi bani cheltuiti pentru aceleasi prestatii si pentru acelasi scop! Duma mine, e o eroare de investigatie jurnalistica. Legea e un dat, trebuie respectata, insa daca respectarea acesteia dovedeste a aduce pagube societatii si bugetului, inseamna ca e proasta si trebuie schimbata. Oamenii fac legile, nu legile pe oameni! PS: Pe tema asta, il invit pe dl Tolontan sa faca o ancheta jurnalistica la Primaria Capitalei pentru a ne lamuri si pe noi, cititorii, ce prestatii a contractat aceasta cu acea firma, cu atribuire directa si tot fara licitatie (adica, in aceleasi conditii de ilegalitate ca si inainte), pentru gazonul Arenei Nationale, platind din banii nostri 25 de mii de euro pentru 45 de zile??? Daca n-o va face, e evident ca nu soarta gazonului il interesa pe jurnalist si nici legalitatea atribuirii contractului, ci cu totul altceva :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gil Rodriguez  •  7 august 2018, 21:01

Iar au castigat spaniolii. Toata carnea de porc din romania de la carrefour, kaufland, metro samd vine de la Jorge Group din ESPANA, iar cei care transporta pentru romania au fost cautati prospectiv pentru cresterea capacitatilor de transport cam de la inceputul anului asa ca ce sa credem ca a fost planuita toata actiunea asta de distrugere a productiei porcine? A venit pesta porcina peste mari si tari tocmai in romania unde in ultimii 3 ani romanii incepusera sa exporte carne de porc? Ma da cum a ocolit pesta asta porcina spania care e chiar in drumul ei... https://www.jorgesl.com/en

Dan  •  7 august 2018, 21:20

..pentru ticbis ..tu vorbesti de 99.780 de lei. Ai idee cam cit pierde Romania de pe urma pestei porcine ?? ..tara arde si baba se piaptana !!!!

Dan  •  7 august 2018, 21:34

..cica s-a dat liber la vinatoarea de mistreti in Tulcea, Braila , Ialomita. La cita minte au, e posibil s-o ia din exterior spre interior. Sa-i avertizeze cineva !!!!!

ticbis  •  7 august 2018, 22:05

@Dan: Nu, eu am amintit (ca o paranteza) de paguba de o suta de mii de lei din bugetul primariei capitalei si al buzunarelor bucurestenilor pricinuita ca urmare a dezvaluirilor d-lui Tolontan, doar ca raspuns la comentariul unui user care a adus in discutie subiectul acesta (dan65). Evident, dezastrul economic al economiei romanesti ca urmare a pestei porcine si al felului cum guvernantii au tratat-o se cifreaza la miliarde de lei, am explicat lucrurile astea. Mai mult, societatea in sine va fi afectata, de la gospodariile taranesti si pana la consumatori; se va vedea la iarna, in ajunul Craciunului. Evident, de castigat din criza asta, vor castiga unii, eu deja ii intuiesc; sunt aceiasi de peste 28 de ani! Si nu ma refer aici nici la fiul lui Dragnea si nici la vreun neam al lui Basescu! :))) Ca fiul lui Dragnea si-a vandut porcii inainte cu o zi de a ajunge la el echipele de de sacrificare si incinerare, nu inseamna nimic pentru un patron ce va fi nevoit sa-si inchida afacerea pe un termen de cel putin 6 ani; afectati vor fi oamenii aia ramasi fara un loc de munca si consumatorii care isi vor cumpara carnatii de craciun de la supermarket-uri, importati direct din Franta!!! Asta e nenorocirea!!!

ticbis  •  7 august 2018, 22:22

Ca sa fiu mai clar: fermierii aia cu afacerile distruse (inclusiv fiul lui Dragnea) isi pot investi banii cu care statul ii va despagubi intr-o carciuma sau intr-o sala de jocuri mecanice; pentru ca intr-o noua ferma de porci pe locul ala nu pot risca decat peste vreo 6-7 ani. Deci nu viitorul lor este in discutie aici, ci cel al taranilor carora banii primiti pentru porcul din batatura ii vor cheltui la iarna ca sa cumpere carnati si caltabosi din supermarket-urile de la oras, sa aibe ce pune pe masa de craciun, conform traditiei. Nu mai vorbesc de angajatii fermelor care, ramasi pe drumuri, se vor abona cu miile la ajutoarele sociale de la stat. Pe langa ei, vor suferi si pensionarii si cei cu venituri mici, care vor da in magazine pe kilul de carne de porc de 3 ori mai mult decat acum. Asta e drama!

Dan  •  7 august 2018, 22:34

..nenorocirea e mult mai mare ...tara asta a noastra, in afara citorva episoade mici, dar care s-au dovedit a fi decisive, a fost condusa de niste indivizi care au avut drept scop ,ori excluderea celor care au incercat sa faca ceva pentru tara, ori au fost slugi la altii.. Simplu .Poate mi-o fi dat sa traiesc sa vad un conducator al Romaniei, fara sa ne excludem adevaratii prieteni , care sa faca ceva pentru tara asta. Cum ar merita ea. Nu neaparat pentru cei ce traim acum aici. Pentru cei ce vin, cu resursele pe care le avem...

Epure Cristian Lucretiu  •  7 august 2018, 23:07

Tolo, ancheta trebuie facuta si pe alta directie. Mai sunt si alti crescatori de porci care au procedat ca Dragnea jr. sau este singurul destept in tara aceasta?

Ony  •  7 august 2018, 23:26

America prima romania la ***. Ne meritam soarta a mai ramas sa ne *** in *** d

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

IreneM  •  8 august 2018, 0:53

De ce suntem cu falsa pudoare? Singurii pierzatori ai degringoladei sunt porcii. Producătorii vor fi despăgubiți, țăranii la fel. Nu ne plac imaginile cu gropile comune pline cu hoituri de porci? De ce? Pt. Porc nu este nicio diferență ca putrezeste pe un câmp sau in burțile noastre. Singura problema pe care trebue sa o avem este legata de autoevaluarea noastră.

Ion  •  8 august 2018, 11:33

@ ticbis Nu stii despre ce vorbesti si tot vorbesti! Boala rezista 6 ani doar daca nu este omorat virusul! Faptul ca nu exista medicamente pentru pesta porcina africana nu inseamna si ca virusul nu poate fi omorat. Exista dexinfectanti care sunt atat de puternici incat omoara tot ce este viu.Deci pana sa le stii tu pe toate te mai faci de ras cu aberatiile tale.Ministrul agriculturii vorbeste de porci santinela dupa stingerea focarelor dar decizi tu ca 6 ani nu se face nimic.Tu chiar crezi ca aia se joaca cand masinile care ies din focar sunt obligate sa treaca prin covoare imbibate cu desinfectanti?Astia iti permit sa aberezi ca sa te faci de ras.

ticbis  •  9 august 2018, 12:55

@Ion: Eu stiu bine despre ce vorbesc; dezinfectarea de care amintesti are drept scop principal impiedicarea propagarii molimei in teritoriu, nu omorarea lui. Ca sa omori definitiv virusul pestei porcine africane, trebuie sa arzi tot, sa faci cenusa din toate fermele, campurile agricole si cotetele taranilor. Trebuie sa arzi pana la scrum toate lopetile cu care taranii isi curatau cotetele si grajdurile de balegar, roabele cu care-l transportau, cizmele cu care se bagau pana la glezne in el si pamantul, gradinile si livezile la care l-au folosit drept ingrasamant natural. Simpla stropire a acestora cu substanta aia este o solutie de moment de criza, insa nu omoara nimic; pe termen lung molima se poate reactiva oricand. Din motivul asta specialistii afirma ca abia dupa 6-7 ani, daca nu se mai semnaleaza niciun caz de pesta porcina, zona respectiva (ferma, gospodarie, pasune, teren agricol) poate fi considerata absolut sigura si virusul eradicat complet.

Comentează