Convertirea lui Neșu

Povestea adevărată a felului în care un om a avut nevoie de aproape 7 ani ca să devină credincios

miercuri, 22 august 2018, 7:00

Interviul realizat de Eduard Apostol și Cristi Preda cu Mihai Neșu la Oradea face un involuntar și sincer bine Bisericii Ortodoxe Române, genul de bine umil, care stăruie, săpând în inima cititorilor mult după ce textul a fost parcurs.

Mihai este autentic când vorbește despre convertirea sa religioasă.

Nu era un om credincios. Am aflat asta de la el.

În septembrie 2011, burnița și vântul dinspre Marea Nordului îți înroșeau fața în Utrecht.

Dar, în ciuda frigului, piețele orașului universitar erau pline de băieți și fete care discutau, beau bere și citeau, sprijiniți de stâlpii din cărămidă roșie.

La câțiva pași de centru, în marginea parcului, se înalță spitalul. Mihai Neșu a ajuns aici de curând, după accidentul său îngrozitor de la antrenamentul lui FC Utrecht. Știe deja că viața i s-a schimbat definitiv și irevocabil.

Coborâm în sala de mese, el transportat cu patul de soția sa, Maria.

Fotbalistul stă întins, mișcându-și ochii și, cu greutate, mâna.

E prima întâlnire jurnalistică din noul său destin, vor urma câteva în anii următori. La un moment dat, își amintește că, în crucea cumplită a nopții de după accident, a văzut un înger lângă patul său, care l-a liniștit cu lumina și cu vorbele sale.

Când s-a luminat afară, a văzut că era o asistentă olandeză care l-a vegheat toată noaptea.

Ani de zile, aceasta a fost singura sa referire la religie și singura întâlnire cu gândul credinței.

Am deschis subiectul și l-am retras imediat, căci nu credea, nu vedea sensul nevăzutului și își baza curajul exclusiv pe lupta, voința și mintea proprie. Nu-i plăceau preoții, bisericile, rugăciunile. Puțini din noi am fost educați cu ele.

Astăzi, la 7 ani distanță, Mihai este altul și totuși același.

”Programul meu e simplu: trebuie să mă ţin de ceea ce mi-au dat doctorii, terapie pentru corp, şi ceea ce mi-au dat preoţii, terapie pentru suflet”, mărturisește el.

Și nu e e vorba aici doar despre credința ortodoxă.

Neșu și-a găsit liniștea și înțelesul în ortodoxie, dar există oameni care se adăpostesc în diverse alte religii sau forme de spiritualitate. Nu e nici locul și nici timpul aici pentru o dezbatere.

Mă bucur doar că Mihai a găsit ceva care funcționează pentru el. Care-i face bine.

”Doar credinţa îţi poate oferi împlinirea deplină. Dar e chestie de antrenament!”, spune bărbatul.

”Cum!” sare reporterul, de când confesiunea e o treabă de pregătire, de muncă, de antrenament?

”Credinţa se antrenează!”, întărește, calm, Neșu.

Este liniștea preoților înțelepți care își sfătuiesc credincioșii să se roage, dar și ”să sprijiniți rugăciunea cu fapte”.

E adevărat. Credința religioasă, și orice altă formă de legătură cu ceva mai presus de tine, nu e o revelație, ci un proces.

”Au fost clipe teribile, în care nu-mi trecea cu toate pastilele din lume. Nici nu aveam cum, fiindcă durerea mare era în suflet. Eu, 30 de ani, am fost ca batista prin aer”.

Cu loialitate netulburată, când a crezut că e înger, era un om, o asistentă.

Astăzi, când crede că sunt îngeri, poate că sunt oameni, dar nu asta e important.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Tudor  •  22 august 2018, 20:50

Tolontane te pricepi la toate...de la cornere la politica, de la politica la ortodoxie, de la ortodoxie la medicina, de la medicina la anchete criminalistice...du-te frate la "Äm intrebat 100 de romani." Faci un ban mai curat

constantin  •  22 august 2018, 21:36

Nu ştiu dacă asta va fost intenţia, dar aţi reuşit o paralelă interesantă între convertirea la credinţă a lui Neşu şi cea a lui Saul/Pavel/Paul la creştinism, chiar dacă n-aţi scris despre ultimul... Păstrând proporţiile, fiecare a fost marcat de o întâmplare: la Neşu a fost accidentul iar la Saul, rabinul Saul, întâlnirea cu Iisus. Este foarte bine că Mihăiţă a trecut de faza întrebărilor şi a reuşit să-şi găsească liniştea. Pentru cine nu a trăit drama lui Neşu este foarte greu să înţeleagă transformarea şi nu înţeleg de ce unii se grăbesc să judece...chiar să conteste sau să bagatelizeze. O paranteză: Am spus că Mihăiţă s-a convertit la credinţă, nu la ortodoxism, deoarece eu cred că Dumnezeul lui Moise a fost şi Dumnezeul lui Isus sau Mahomed... Da, da, Mahomed... Citiţi Coranul şi o să vedeţi de câte ori se vorbeşte despre Moise, Iisus sau Fecioara Maria. Cele trei religii monoteiste îl au în centru pe Dumnezeul lui Moise. Un Dumnezeu care a vrut să creeze punţi între oameni dar oamenii le-au distrus şi au săpat prăpăstii. Observ cu mâhnire cum unii dintre comentatori insinuează că religia şi ştiinţa nu sunt compatibile... Stimabililor, Albert Einstein, un evreu nepracticant şi unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă a crezut în Dumnezeu, dar fără să fie legat de o anume religie. Într-una din zile, în vremea în care nazismul seducea poporul german, Einstein intră într-o biserică creştină. Preotul opreşte slujba şi anunţă că nu va contiunua decât după ce evreii vor ieşi din biserică. Marele om de ştiinţă se îndreaptă spre ieşire şi, arătând spre Iisus, spune: Daţi-l şi pe el afară că şi el este evreu... Înţelegeţi? Pentru evreul Einstein, nepracticant, Dumnezeu putea fi întâlnit într-o biserică, moscheie sau sinagogă. Nu contează cum se numeşte Casa Domunului. Mihăiţă Neşu a devenit credincios în lăcaşuri de cult ortodox, o întâmplare... Putea să fie o moscheie sau o sinagogă, irelevant, important este că el şi-a găsit liniştea. Să nu luăm în derâdere credinţa unui om, pentru că n-am mers în bocancii săi. Mihăiţă Neşu merită respectul tururor şi haideţi să nu-l judecăm. Spunea cineva că dacă Dumnezeu exista, atunci nu s-ar întâmpla în lume nenorociri.... Stimabililor, unul dintre cei mai mari poeţi ai României a scris o poezie în care a spus ceva extrordinar despre religie: "Nu cerceta aceste legi, Că eşti nebun când le-nţelegi!" Încurcate sunt căile Domnului.

Mandarinul  •  22 august 2018, 22:18

S-ar putea crede că D-l Tudor știe multe și mai ales că știe și pentru alții. Are timpul înainte . . . . Mai avem un conațional care știe că „. . . un domn foarte celebru” vrea să-l asasineze . . . .Pentru că este foarte celebru. Sărmanii săraci în Duhul ! Nu cu duhul !

ioan  •  22 august 2018, 22:24

Constantine las-o moartă! Iisus nu-i Dumnezeu la islamici asa ca nu avem același Dumnezeu cu ei!Ca exista un singur Dumnezeu spun toti monoteistii dar e aici pana a vorbi de acelasi e cale lunga!

ortodox  •  23 august 2018, 0:00

Dl ***, pardon, Tolontan, vezi ca celelalte "religii" sunt de fapt erezii, iar budistii ti-au dat sfaturi "intelepte de la satana. Nu crezi? Citeste despre sf. Paisie Agh. si baiatul budist care era in cardasie cu diavolii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

PIF  •  23 august 2018, 0:10

Tolo, te-ai bagat aiurea sa pui o rezerva pe credinta ortodoxa. Este singura care PRACTICA IUBIREA SI ASCULTAREA fara context sau interes social. Ai auzit de Constantin, Radu, Stefan, Matei Brancoveanu? E tot banal si neutru pentru tine? Esti bow sau comunist?

Cătălin Tolontan  •  23 august 2018, 0:12

@PIF: sincer, mai bine bow decat intolerant :-) Interpretati intr-un stil personal deschiderea catre toleranta a religiei pe care ati imbratisat-o.

slim  •  23 august 2018, 0:13

Dumnezeu ne cheama mereu catre calea credintei. Tine de noi sa intelegem asta, mai devreme sau mai tarziu. Ce face Mihai in aceste momente pentru copiii cu dizabilitati este lucrarea lui Dumnezeu. Cateva cuvinte de folos: 1.Lucrul pe care il faci este placut lui Dumnezeu? 2.Poarta-te in lume ca si cum ai fi in Casa lui Dumnezeu; 3.Nu uri pe om, uraste pacatul.

constantin  •  23 august 2018, 0:13

@Ioan Faci nişte confuzii impardonabile. Iisus nu-i Dumnezeu nici la creştini... este fiul Lui. Unii creştini amestecă lucrurile... Mahomed a spus despre sine că este ultimul şi cel mai mare profet al lui Dumnezeu, vorbind însă cu mult respect despre Iisus, profetul Iisus, şi despre Fecioara Maria. Mahomed, este adevărat, le-a reproşat creştinilor că i-au transformat pe Iisus şi Fecioara Maria în dumnezei... Dar Mahomed nu ascunde faptul că se consideră profetul Dumezeului lui Iisus, Moise sau Avraam. Avraam, strămoşul comun al evreiilor şi arabilor. Semiţii...Cum spuneam, el s-a considerat a fi ultimul profet al acelui Dumnezeu. Îi ceartă şi pe evrei, dar asta-i o poveste lungă. Dacă nu mă înşel, în Coran apare o singură femeie: Fecioara Maria... Mahomed nu vorbeşte despre mama lui, ci despre mama lui Iisus. Şi o face cu respect. Citeşte Coranul şi nu face confuzie între Islam şi Islamism (fanaticii). Pentru Mahomed a existat un singur Dumnezeu: Dumnezeul lui Avraam, Moise şi Iisus. Ai un nume frumos. Ioan... Apostolul Ioan...Evreul Ioan. Ne leagă atât de multe lucruri iar noi vedem doar abisurile din mintea noastră. Ne-am luat fiecare profetul în braţe şi facem pe importanţii, pe deţinătorii adevărului... Mândria este un păcat, stimabile.

Dan  •  23 august 2018, 3:12

Ioane zici ca e Iisus nu e Dumnezeu la islamici. De cand e Iisus, Dumnezeu?

jean valjean din salajean  •  23 august 2018, 7:06

Nu stiu cat are Dumnezeu de-a face cu toate astea adica daca vrem sa gasim un motiv il gasim dar nu inseamna ca si e adevarat. Daca ne multumeste e ok fiecare crede ce vrea. Nesu a patit un accident tragic care se-ntampla o data la 1 milion de situatii si asta e. Nu e nici primu nici ultimu, ca si Schumacher ca si Christopher Reeve...si fiecare daca poate isi gaseste un refugiu in ceva ca sa n-o ia razna. Tragedia e tragedie oricum ai da-o si n-o sa aflam niciodata de ce se-ntampla lucrurile astea. Cine cauta motive cauta degeaba. Mai perfide mi se par titlurile din presa de genul Nesu s-a ridicat din scaun, Nesu a facut primii pasi, Nesu a intrat pe teren...Cine da titlurile astea confunda subiectele gen Bianca-Cruduta cu situatii serioase.

Silviu  •  23 august 2018, 11:34

@Constantin , dragul meu , tu esti un ecumenist perfect , gandirea ta este mai rea decat a celui mai inrait ateu . Esti liber sa crezi ce vrei , dar trebuie sa sti ca Iisus Hristos este (cum spune Crezul) „Lumina din Lumina , Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat ” . Nu a existat niciodata in istoria umanitatii cineva care sa afirme cu tarie : Eu sunt Calea , Adevarul si Viata , adica Eu sunt Dumnezeu , nimeni niciodata ! Prin urmare noi ortodocsii cand ne inchinam lui Iisus Hristos , ne inchinam Dumnezeului lui Avraam si Isac si Iacob si al lui Moise. Islamul e o alta religie , fiecare e liber sa practice orice religie vrea , dar nu are nicio legatura cu Dumnezeul lui Avraam si al lui Iacob , adica Dumnezeul nostru Ortodox !

valentin  •  23 august 2018, 20:50

@dan Iisus e Dumnezeu din vesnicie

Comentează