Pentru că mi-a spus că e în dezacord cu ce a făcut VIVA și cu opinia mea, l-am rugat pe Răzvan Luțac să scrie un editorial pentru Libertatea. E important nu să permitem, ci și să încurajăm libertatea de exprimare

Vă recomand să citiți două opinii argumentate, contrare mie, în chestiunea coperții cu Elena Udrea gravidă

vineri, 31 august 2018, 1:12

Libertatea de exprimare rămâne valabilă și când ne convine, și când nu.

Wendy Kaminer, o avocată și scriitoare liberală atât de convinsă încât deranjează toate taberele Americii, spune undeva, în apărarea libertății de exprimare, că ”dacă o societate ar permite să circule doar ideile rezonabile, în acea țară ar fi cumplit de liniște”.

La fel, dacă presa ar publica doar lucrurile impecabil alcătuite, la public ar ajunge 10% din informațiile pe care reușește să le ofere.

De aceea, prin nenumărate decizii CEDO, legea protejează exagerările presei, uneori răutățile, alteori interpretările și erorile ei.

Colegul meu de la gsp Răzvan Luțac mi-a spus că nu e de acord nici cu ceea ce a făcut VIVA și nici cu o parte a argumentelor mele.

L-am rugat să scrie un editorial despre asta, căci e important să oferim oamenilor cât mai multe perspective.

Așa cum apare clar în multe decizii CEDO, libertatea de opinie nu e ceva ce guvernele, corporațiile sau redacțiile dețin și pot retrage după bunul plac, ci, dimpotrivă, ea rămâne mereu acolo și ne veghează.

Răzvan Luțac explică azi, în Libertatea, de ce nu e de acord cu pictorialul din VIVA și nici cu ceea ce am propus eu spre comparație.

Din multele opinii apărute în aceste zile, vă mai recomand încă una puternic contrară mie, cea a jurnalistului Vlad Stoicescu.

Căci libertatea de exprimare și argumentele nu trebuie îngăduite, ci încurajate, e o diferență fundamentală.

În opiniile lor, Vlad Stoicescu, Răzvan Luțac și alți ziariști au dreptate când spun,încerc să rezum, că problema articolului din VIVA e lipsa de context care generează lipsă de informare.

Important, după regulile vechi ale polemicii civilizate, e ”să fim în dezacord fără să ne certăm și să ne certăm fără să ne suspectăm”. 

Altfel, ajungem la propuneri, fie făcute și jumătate la supărare de oameni inteligenți, precum Dan Negru, care cere o lege pentru copertele revistelor!

Iar Dan Negru e un tip care înțelege libertatea de exprimare.

Dacă ar urma apoi o lege pentru interzicerea ideilor nerezonabile s-ar face, vorba lui Wendy Kaminer, liniște.

Comentarii (67)Adaugă comentariu

John  •  31 august 2018, 22:56

E bine ca e dezbatere, asta lipseste cu desavarsire in societate. Pacat ca Elena Udrea a ajuns sa fie subiectul dezbaterii, suntem foarte jos.

Bogdan Mircea  •  31 august 2018, 23:51

Domnule Tolontan, chiar daca nu sunt de acord cu d-stra pe aceasta tema, apreciez dezbaterea pe care ati provocat-o. Sunt de parere ca argumentele lui Razvan Lutac si Vlad Stoicescu sunt foarte importante. Nu e totusi o chestiune de etica a breaslei informarea opiniei publica cu integritate? Mi se pare ca invocati principiul libertatii presei si treceti prea usor peste responsabilitatea acesteia fata de adevar chiar si atunci cand vbim de presa de divertisment. Cu atat mai mult cand obiectul reportajului revistei e Elena Udrea - o persoana publica nu numai controversata si avida de capital politic, dar condamnata si fugara. Altfel ce le transmite presa mai ales celor care nu v-au citit investigatiile geniale care expun coruptia d-nei Udrea? Ca, in pofida problemelor cu justitia, e o persoana demna de copertile revistelor glossy? Cand un politician isi pierde legitimitatea datorita unei condamnari pt coruptie este OK sa continue sa fie "glamurizata" in presa? In niciun caz cred ca dv ar trebui sa aparati articolul a revistei VIVA. Cand aparati dreptul revistei de a publica ceea ce doreste, va aplaud. Dar ca sa faceti un serviciu si mai important publicului dv, ar trebui, in acelasi timp, sa explorati efectele expunerii publice a un politician corupt intr-o lumina pozitiva si apoi poate ar fi util sa judecati valoarea jurnalistica a articolului respectiv. (asa cum o fac colegii dv de breasla).

Cătălin Tolontan  •  31 august 2018, 23:52

@Bogdan Mircea: ideea aparitiei si felul in care a aparut sunt doua lucruri diferite. In legatura cu felul in care a aparut, fara context, fara informatii esentiale, redactorul-sef al VIVA si-a cerut scuze imediat, a modificat in siteul revistei. Si-a cerut scuze azi si directorul general al Ringier. https://www.paginademedia.ro/2018/08/mihnea-vasiliu-ringier-elena-udrea-insarcinata-viva Ceea ce apar eu este principiul si aici putem avea pareri diferite, nici o problema. Stern, o prestigioasa revista de investigatii si reportaje din Germania, a pus-o pe coperta pe Madonna. Rolling Stones l-a pus pe coperta pe autorul atentatului de la Boston! Coperta nu e o optiune etica sau politica, ci un gest care uneori poate soca, dar aduce o lamurire si exprima o realitate. Lamurirea e ca Elena Udrea e gravida. Iar realitatea e ca ea ne-a influentat viata in ultimul deceniu. Nu conteaza aici care e parerea mea despre ea, conteaza ca aceeasi libertate de exprimare care a protejat investigatia Gala Bute apara ideea copertei din VIVA.

Vioreata  •  1 septembrie 2018, 0:51

hai mai Tolo, ca nu e vorba de libertate de exprimare, e un fel de bagat batul prin gard,e o nesimtire la adresa noastra, a celor ce nu furam, facuta intentionat.

Urod  •  1 septembrie 2018, 1:47

Da, inteleg ca trebuie sa fie libertate de exprimare, dar cred ca mai intai ar trebui sa învățăm ce inseamna ea....La noi libertatea de exprimare edte de fapt ,, facătura " dupa care se ascund toți ziaristii care fac jocurile politicienilor corupți...Tu cu echipa ta de investigatie, ti-ai facut onest meseria, dar este imens de puțin... O mica insula intr-un ocean de golanie si minciuni manipulatoare... Ce face Antena 3, este cel mai josnic mod de a face televiziune... Ce ar mai fi de discutat aici...?!!!.... Este cumva aici libertate de expresie...?!!!... Cum se poate ca familia de infractori Voiculescu, sa aiba dreptul sa detina televiziune...,?!!... Oare la ce o folosesc ei, aceasta libertatea de exprimare ...?!!!... Sa faca cumva bine acestei Țări...?!!! Ma faci sa râd... De la un anumit punct, libertatea de expresie devine o dramă... Udrea face si ea ce stie... Pozează, viseaza sa devina președintă... De fapt, ne ingrozeste si mai tare cand vedem ce capacitati intelectuale conduc sau au condus țara... Vai de mama noastră...!!!... Avem exact ce produce libertatea de expresie, Udrea, Drăgușanu, Crudu... Te intrebi de ce amintesc aici de Drăgușanu...?!!!... Simplu... Era doar o chestiune de timp, ca sa apara si in politica personaje gen Dragusanu, Crudu... Etc.... Prietena lui acest Liviu Dragnea, probabil spune ca-l iubește, că doar si asta este o libertate de exprimare... Iar noi trebuie sa mai si fim de acord sa ascultam asemenea libertăți de exprimare.... Nu, deajuns cu așa zisa libera exprimare... Trebuiesc facute reguli... Nu pui infractori pe prima pagina, ca sa le speli imaginea si sa nasti polemica ca sa-ti vinzi revista...Ne dai exemplu de revista Time cu premiul pentru Stalin... In ce an....?!!!... 1940...!!!!...probabil asta e diferenta intre America si noi... Ei puneau poza in 1940, iar noi o punem in 2018...cat sa fie.. 68 - 70 ani?!!!... Gândește-te ca acel copil nevinovat al lui Udrea va fi crescut din bani furați... Bineintele că nu are nici o vina el, dar va creste cu banii luati de la gura altor copii sau a bolnavilor de cancer.. Etc.. Este corect...?!!!... Nu, nu este... Libertatea de exprimare trebuie redefinita din temelii, altfel o sa plimbam aerul prin gura la tot felul de dezbateri, fără nici o evoluție in directia corectă... Si stii de ce...?!!!!... Tocmai pentru ca aceasta așa zisa libertate de exprimare, este pe mana politicienilor infractori... Probabil din plimbatul aerului prin gura, sunt oameni care traiesc foarte bine, dar mai trebuie sa mai si munceasca cineva, ca sa putem evolua.... Dar la noi munca mai putina, dar in schimb hoție cat cuprinde...

dan t  •  1 septembrie 2018, 6:10

Atunci cu moderările comentariilor de pe acest site cum rămâne? Orice moderare, în felul în care e făcută aici, îngrădește libera exprimare?

Logica de fier  •  1 septembrie 2018, 7:34

"Pentru ca mi-a spus ca este in dezacord, l-am RUGAT pe Razvan Lutac sa scrie un editorial" . Zici ca te-ai rugat de Einstein sa va explice teoria relativitatii pe larg. Sau ca l-ai rugat pe CTP sa scrie si in ziarul Libertatea un editorial. Cred ca deja e cam mult. Cine e acest Lutac de il impingi in fata? Ce greutate are cuvantul lui? De fapt el nu a scris nimic interesant, nu am ramas cu nimic, nici macar nu a argumentat ce a scris. Povestea asta incepe deja sa sune a altceva. Auzi... l-am RUGAT pe Razvan Lutac...

Adrian  •  1 septembrie 2018, 7:40

Pana sa ajungem la termeni de branding, as intreba cu ce e interesanta informatia provenind din sfera vietii private, cum protejeaza eventual dreptul la imagine al copilului - garantat de Constitutie. Daca acest copil e noutatea, el e axul central al stirii. Mai departe judecati singuri. Eu cred ca e o eroare. Daca mergem un pic mai departe, sa formulam macar tema cu claritate: care e substanta morala a acestei persoane publice? Asta e sub-plotul stirii. Ce e cu toata aceasta strategie narativa a ispasirii cata vreme persoana se sustrage normei sociale? Nu cumva introduce un antagonism, asa cum tot brandul Udrea a facut-o deja? Eu cred ca da si atunci brandul devine consistent: greseala mare, pentru ca accentuezi cumva credibilitatea. Greseala de rookie chiar, pentru ca chiar subiectul ar vrea sa se disculpe cumva si nu reiese ca ati ajuta-o. De aici pasii spre de-tematizarea brandului devin mai dificil de facut, evident. Sfatul nostru, al publicitarilor, e : cititi, dragi jurnalisti. Cititi de o mie de ori si scrieti o data. Chestia cu 'nu tine in tine, scrie' e puerila, suna a reclama la un laxativ...

Wow  •  1 septembrie 2018, 7:40

Te-ai rugat (RUGAT ?!) mult de anonimul Razvan Lutac? Cat de greu l-ai convins sa scrie? Asta mi se pare cu adevarat o superlovitura de presa.

Gelu Oprea  •  1 septembrie 2018, 7:57

Bai vere, oricat ai incerca sa imbraci o porcarie in haine de catifea, ea tot miroase. Desigur, suntem de acord cu totii cu libertatea presei. De aceea continua sa existe *** ca Antena 3 si Romania TV, ca Viva si Evenimentul zilei. Ati comis-o, ati comis-o, nu mai incerca sa dregi busuiocul! N-o sa convingi nici un om cu creier si caracter, stim ca totul e pentru bani, pentru vizibilitate. Domnule Tolontan, va respect, pentru ca chiar sunteti un jurnalist, spre deosebire de marea masa de trepadusi care mananca si ei o paine cu pixul sau microfonul in mana. Se vede retinerea cu care girati aceste randuri de 2 bani, de unde deduc ca trustul v-a cerut s-o faceti. Elena Udrea e un om ca toti ceilalti si are aceleasi drepturi, daca i-a dat Dumnezeu un copil, sa fie sanatoasa! Insa greseala Viva e ca o scoate in prim plan intr-o maniera care parca o pune pe un piedestal, ca si cum ar fi fost nedreptatita, deci spune ca un gunoi e o floare care mai si miroase. Abtineti-va de la a creiona modele din personajele clar negative! Rusine Viva! Rusine si tie Lutache!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

joviall  •  1 septembrie 2018, 8:39

Ați simțit, măcar o data, că ceea ce ați făcut, jurnalistic, chiar dacă aparent corect, a fost profund greșit sau a făcut mai mult rău decât bine? Și, mai ales, ați recunoscut public acest lucru?

birlic  •  1 septembrie 2018, 9:29

d-le Tolontan de ce crezi ca nu exista si reciprocitate in ale scrisului intre d-mnia voastra si Elena ,pt. ca ea nu e ranchiunoasa si nu are nevoie de publicitate ieftina ,pt. ca o are gratis.

john  •  1 septembrie 2018, 11:04

Catalin, iar faci comparatii nepotrivite. Aici vorbim de revista Viva, revista de barfe mondene, si tu aduci comparatii cu Time, Stern si Rolling Stones. Nu iti ataca nimeni invocata libertate de exprimare, nici nu am avea cum din calitate de simpli cetateni, dar ne deranjeaza subiectele care ocupa agenda publica. Las-o asa cum e, e o revista de barfe si asta a facut, a deranjat doar personajul. Nu stiu cati din noi cei deranjati de fapt stiam ca exista aceasta revista, si noi suntem ipocriti.

Bogdan Mircea  •  1 septembrie 2018, 12:06

@Tolo: Bineinteles ca trebuie aparat principiul prin care presa trebuie sa aiba libertatea de a explica realitatea cum crede de cuviinta. Si eu cred in acest principiu. Dar in acelasi timp cred ca presa trebuie sa aiba niste responsabilitati, data fiind importanta ei imensa in (in)formarea opiniei publice. Altfel libertatea de exprimare poate fi folosita drept alibi pt a produce informatie de tip marfa (magnet de clickuri) sau, poate si mai rau, de a produce dezinformare (fake news, daca vrei). Ce imi lipseste in luarea ta de pozitie e discutia despre felul in care pictorialul si interviul Elenei Udrea dezerteaza de la unele responsabilitati esentiale ale presei. Prezentarea Elenei Udrea drept o exiliata nu mi se pare o eroare "de forma". Apoi, chiar daca redactorul-sef vorbeste despre un “demers jurnalistic” de a satisface interesul public pentru existenta sarcinii Elenei Udrea, si isi recunoaste eroarea de prezentare, tot nu satisface interesul publicului de a obtine toata informatia necesara despre conditiile in care s-au obtinut pozele. (Articolul VIVA inca nu precizeaza ca Elena Udrea este cea care a trimis pozele revistei, ceea ce vei fi de acord ca nu e deloc etic - chiar daca ulterior s-a recunoscut acest detaliu.) Acum, ca sa fim clari, cand vorbesc responsabilitatile presei, nu vorbesc de responsabilitati legale. Aici nu e vorba despre ingradirea libertatii de exprimare printr-o lege. Eu ma refer la responsabilitati etice, carora le dati legitimitate in primul rand voi, ziaristii, si pe care ar trebui sa le dezbateti cu opinia publica si apoi sa le promovati opiniei publice. (De exemplu, in Elements of Journalism (2014), Kovach&Rosenstiel expun niste principii importante: cautarea adevarului prin principiul verificarii informatiilor; transparenta, pe cat e posibila; independenta de interesele politice si economice, etc.) Apoi, in special jurnalisti ca tine, cu o puternica vocatie pt binele public, ar trebui sa luati o pozitie ferma de fiecare data cand principiile astea se incalca. Le-ati oferi legitimitate in felul acesta. E laudabil ca redactorul Ringier si-a recunoscut eroarea si a contextualizat articolul dupa publicare. Dar mai spune ca a “gresit pe forma, nu pe fond”. La urma urmei, revista de lifestyle e interesata sa se centreze pe o dezvaluire si pe viitorul rol de mama a Elenei Udrea, pentru ca e, chipurile, de interes public. Am dubii ca dezvaluirea sarcinii Elenei Udrea e o chestiune de interes public. Dar cu siguranta e de interes public in acest caz ca un politician corupt cauta sa isi spele imaginea publica. Opinia publica si jurnalistii au tot dreptul sa critcice faptul ca o revista de larg consum poate fi o platforma pt acest scop, cu sau fara voia ei.

Codrut Coldea  •  1 septembrie 2018, 15:43

Totusi, eu nu am inteles cum poate fi corupta doar gravida costaricana, nu si cordacul ei ptr alte coordonate istorice. Tolontan, sa ceri domne la superiori o justificare cat de cat logica, ca sunteti de rasul bibilicilor cu lupta voastra anticorupta. Parol!

Claudiu H.  •  1 septembrie 2018, 15:46

Regret foarte mult aceasta deruta si sfasiere care exista acum intre basistii, alta data uniti umar la umar in spatele galacticilor Udrea-Basescu-Kovesi-Coldea. Ma retrag intr-un ungher pentru ca sa plang cu lacrime de plumb.

Andreea  •  2 septembrie 2018, 21:44

Îmi cer scz pt intervenție nu are legătură cu aceste comentarii (pe aceasta cale vreau sa ii transmit lui tolo să facă gazonul de pe național arena ,vad că numai joaca nimeni pe el )sa duca mai bn să facă o anchetă dc este gazonul așa de prost . Dar de data acesta pe ceva sigur . Și app ati devenit prea comerciali și pe aroganți . Fara supărare .

Comentează