Superlativele presei românești: ziarul armatei americane, cel al Bisericii Ortodoxe și revista Kaufland!

Știți care e cel mai voluminos cotidian din România, ziarul cu cele mai multe abonamente și publicația cu cel mai mare tiraj?!

marți, 25 septembrie 2018, 6:50

Dinu Patriciu spunea, pe vremuri, că, amețit între avioane și fusuri orare, își dădea seama dacă a aterizat în Vest sau în Est abia după ce răsfoia ziarul locului. ”Dacă ziarul era gros și informativ, eram în Vest. Altfel, ajunsesem în Est”. 

Așa s-a născut străduința și investiția uriașă pentru trustul Adevărul Holding, ale cărui roade se culeg chiar și azi, când investitorul nu mai e.

Dar nu Adevărul Holding și nu Ringier sau Mediafax, grupurile cele mai mari de presă, dețin recordurile la zi.

Cifrele BRAT, etalonul incontestabil al tirajelor, rezumă simbolic starea presei din România:

Armata aliată, Biserica și Corporația, ce spune acest triptic despre noi? E aproape ca într-un banc, un soldat american, un popă român și un negustor neamț povestesc și oamenii cred că acesta este adevărul. 

Comentarii (41)Adaugă comentariu

Valentin  •  25 septembrie 2018, 7:05

Poate doar ca citim stirile de pe ecran. Asta e problema, nu faptul ca pretindem sa nu platim pentru jurnalismul consumat?

Nicolae  •  25 septembrie 2018, 7:05

Îmi doresc ca Libertatea să devină acel cotidian plin de informatii ca in vest. Fara reclame de o pagină la vrăjitoare și doctorii ciudate. Fără 4 pagini din 8 cu mondenitati. Ca să merite sa-l cumpăr. Altfel ne plângem degeaba ca nu mai sunt cumpărători. Libertatea are o pagină, maxim două citibile.

Visarion  •  25 septembrie 2018, 7:26

Si ziarul cu cel cu cel mai mare tiraj din Delta Dunarii si litoralul romanesc este GSP cu 3.444.555 de exemplare zilnic, de luni pana duminica. Fara a fi citit de nimeni, ziarul foloseste la impachetarea pestilor

Florea  •  25 septembrie 2018, 8:16

Ce spune acest triptic de presa din Romania, nu despre noi toti, asta e intrebarea corecta. Ai produse de proasta calitate, ramai cu marfa nevanduta, asa e in orice business. Suntem obligati sa platim pentru ceva ce nu aduce valoare si poate ne si dezinformeaza voit?

Cătălin Tolontan  •  25 septembrie 2018, 8:17

@Florea: cand am folosit persoana intai plural m-am inclus, sa stiti.

Codin  •  25 septembrie 2018, 8:42

Tolo ce se intampla ? N-ai mai primit subiecte de analizat?

n  •  25 septembrie 2018, 8:46

acest triptic spune despre noi ca nu avem substanta , consistenta

Cristian  •  25 septembrie 2018, 9:10

Statistica nu reflecta neaparat "starea presei", ci starea in care se afla presa scrisa, lucru oarecum normal pentru anul 2018, cand mai toate publicatiile sunt citite pe Internet. Cel mai probabil, presa scrisa va disparea total in maxim 10 ani.

Ted  •  25 septembrie 2018, 9:33

O simpla dar adevarata completare, ce trebuie cunoscuta de cei care platesc spatii in “revista” Kaufland. In mediul urban, dupa oprirea la cutia de scrisori, merge direct la cosul de gunoi. In mediul rural, dupa cutia de scrisori, merge la aprins focul sau pe post de hartie igienica la cei mai saraci. Degeaba tirajul imens daca nu o citeste nimeni. Personal, refuz sa mai cumpar de la acest magazin, pentru risipa enorma de hartie (si de lemn). O sa reevaluez pozitia cand vor renunta la risipa de hartie.

slim  •  25 septembrie 2018, 9:37

Despre Stars and Stripes ce pot spune? E prima oara cand aud de el, probabil ca acest lucru se intampla si altora. De ce as cumpara un cotidian nisat pe trupele externe? Ei nici nu ar trebui sa se afle la noi in tara. Ziarul Lumina are cei mai multi abonati...poate pentru ca avem ce citi in el? Includerea fituicii Kaufland aici mi se pare un soi de reclama cosmetizata. Saptamanal bun de pacalit romanii naivi. S-a dovedit ca produsele vandute in supermarket-urile din Romania au o alta calitate decat cea din vest. As face un test si calitatii hartiei comparativ cu saptamanalul german. Pun pariu ca si la hartie suntem inselati si tratati ca cetateni inferiori. Dar sa nu uitam de valorile europene..bla bla bla

steluta  •  25 septembrie 2018, 9:46

inteleg sa cumpar un ziar serios,nu plin de asa zise bombe emanate doar de...bombisti de profesie de gazetari neprofesionisti,mincinosi pur si simplu.li/.bertatea intrand in aceasta categorie zub bagheta unor afaceristi elvetieni sub plapuma companiei ringier.

Maxentiu  •  25 septembrie 2018, 9:54

Lumea se schimba. Daca dvs. deplângeți moartea presei scrise, ce să mai zică bietele televiziuni, detronate de site-urile de știri, ce să mai zică site-urile de știri detronate de facebook, ce să mai zică însuși facebook, detronat de youtube și de mai știu eu ce alte chestii, că nici nu le mai țin șirul. Lumea se schimbă... Acestea fiind zise, aș plăti oricât pentru un ziar onest, independent, echilibrat, care pune accentul pe informație, nu pe bârfă și cancan. Nimic nu poate înlocui foșnetul hârtiei de ziar, e ca șoapta izbăvitoare a colegului de bancă la un extemporal.

Andrei H.  •  25 septembrie 2018, 10:11

Este un punct de vedere corect, dl Tolontan e jurnalist. Nu stiam cate abonamente au oamenii la diferite ziare, e cam ca la fotbal: iti cumperi bilet sau ai abonament. Probabil oamenii nu au vreo loialitate fata de un ziar sau altul, mai mult fac economie si citesc pe internet sau doar se uita la tv. Presa ar trebui sa faca ceva sa-si mai imbunatateasca imaginea. Despre Stars and Stripes, ce mi-a retinut atentia este ca cel mai voluminos cotidian de la noi are 32 de pagini. Soldatii sunt probabil informati despre ce se intampla acasa, si in general in lume, e cat se poate de corect. La noi, nici nu stiu: ziarele cotidiene au 16-20-24 pagini? Poate fi o idee buna de afaceri, sa tiparesti un cotidian de 32 sau 35 de pagini... Nu stiu.

Victor  •  25 septembrie 2018, 10:23

Gasim ziare bune daca vrem...nu enumar aci, sa nu fac reclama.Dar care ar fi Adevarul,domnule Tolo? Si, de va fi el disponibil pentru muritorii de rand, chiar crezi ca se va afisa la gazeta??? Dar csf... trebuie sa umplem hartia (spatiul virtual in acest caz) si cu astfel de statistici, atunci cand nu ai nimic a spune...

Cătălin Tolontan  •  25 septembrie 2018, 10:24

@Victor: nu suntem in fiecare zi inspirati, astazi, in opinia dvs, am prezentat ceva neinteresant. Nu se termina lumea azi :-)

17 Nentori Tirana  •  25 septembrie 2018, 11:16

Fara suparare, nu-i mai bine la Kaufland ? Acolo nu poti da gres. Aici, dupa citeva subiecte si atitudini bune – dupa ce te afirmi punindu-i intrebari prea inteligente lui Kövesi apoi facind galagie ca unul din galerie la conferinta lui TuDorel TuaDorel – si adevaruri pe care le manipulezi inconstient, apari mereu cu cite un rateu imens. O fi radio activitatea, profesorii buni de nimic, medicii care nu mai iau spaga de la tine ori e stiinta si tehnica ? --------------------------- Fara suparare dar la Kaufland poti spune cu poze ce sa inghita romanii. Aici, ultima pastila de inghitit pe care ai dat-o ca pe hirtia patriarhiei ar fi ca trebuie sa lasam Dornenii sa lucreze in liniste, sa dialogam - unde ? si cu cine ? - , sa-i repectam ca pe toti oamenii normali, pentru simplul motiv ca nici tie nu ti-ar place ... Pai acopri tu banditii ? Ba „democratule“, pe DrAgnea, reprezentant al celor care fac politica ca sa fure, care au dat tunuri cu ajutorul asa zisilor politicieni, il intege macar oricine. Pe Dorneni cine ii intelege ? La *** astea e vorba doar de prostie, lasitate si caracter infect. Bravo tata, dialogheaza tu cu astia din psd daca poti. *** *** ***. ----------------------- Ce dialog sa ai cu TuDorel cind Kövesi si CSM - instituția cu rol de garant al independenței justiției !!! - ii desfiintaza acuzatiile punct cu punct iar prostalaul de EL DECIDE ? Se crede EL ? Nu ca nu-i nebun, decide ca EL de infect ce e. Imi impui sa-l respect pe asta ? CE dialog sa ai cu DrAgnea cind EL anuta ieri ca EU am DECIS: dam amnistia ca sa scape toti si nu numai sa scape ci sa aiba si posibilitatea sa le-o coaca judecatorilor care au indraznit sa-i cheme pe hoti in fata legii. Asa ca sa se invete minte. Ce dialog sa ai cu deputatul mitraliera – mi-ai taiat si numele *** agresive – cind EL aduna jurnalistii sa le spuna ca-l bate pe Negoita, pe x, y, ca ar scoate mitraliera la demonstranti ? NU. E vremea ca specimenele care au urcat in politica doar ca sa faca avere sa simta la fiecare pas ca nu sint respectati. E timpul sa aplicam tactica lor, fara suparare dar ei au folosit ura de clasa, ei ameninta cu contramanifestatii, ei au organizat si gazat - *** - caci ei au demonstat ca ura de clasa poate stringe o natiune. Jos ciuma rosie !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis  •  25 septembrie 2018, 11:29

Titlul articolului este ales gresit; tinand cont de statisticile prezentate, nu poate fi in niciun caz vorba despre superlative, ci exact pe dos. Daca titlul se dorea a fi sarcastic sau ironic, cuvantul "superlativ" trebuia incadrat intre ghilimelele de rigoare. Cat priveste statistica in sine, este nerelevanta: pliantul ala de la Kaufland nu reprezinta presa, cotidianul ala pentru soldatii americani e cu circuit inchis, iar abonamentele alea de la ziarul Patriarhiei sunt obligatorii pentru toti popii inregimentati in institutia respectiva (d-aia sunt zeci de mii), cum era odata obligatoriu abonamentul la Scanteia pentru toti membrii de partid. Daca ne referim strict la ce mai inseamna acum presa romaneasca pe print, parerea mea e ca singurul ziar ce inca mai supravietuieste la un nivel cat de cat acceptabil e Adevarul, poate si Evenimentul Zilei sau Jurnalul National. Si nici astora nu le intrevad o viata prea lunga in viitorul apropiat. Restul, indiferent ca sunt cotidiane, saptamanale, bilunare sau lunare, indiferent ca sunt locale sau centrale, indiferent ca sunt de stiri, de informatii, de sport, de can-can, de moda, de fashion, de integrame, de sanatate, de stiinta, de literatura, de istorie, etc, apar doar ca sa existe; fie se adreseaza unui public fara prea mari pretentii si interese pentru cultura, evenimente politice, civice sau cetatenesti, fie se adreseaza unor nise profesionale si stiintifice extrem de reduse numeric raportat la intreaga populatie. Una peste alta, presa scrisa e in continuu declin, peste tot in lume; nu stiu daca e din cauza asaltului tehnologiei si al internetului, sau din cauza continutului de slaba calitate. In Romania insa, cauzele sunt destul de clare: pana si Mersul Trenurilor are un tiraj mai mare decat orice fituica obscura ce se ingalbeneste cu anii in geamul chioscurilor de ziare! :) Cam astea sunt "superlativele" presei romanesti... Deh, nici macar taranii nu mai citesc acum ziarele, asa cum o facea odata Moromete pe prispa din fata casei lui din Silistea Gumesti, Teleorman (sic!). Un scurt citat: "Moromete răsfoia ziarul nepăsător, ca și când n-ar fi avut nici în clin nici în mânecă. (...) — Care va să zică... anunță Moromete că e gata să citească și se făcu din nou, liniște. Care va să zică... <> — Haiti! se sperie Moromete. Cine e ăsta, mă Cocoșilă? — E deștept! răspunse Cocoșilă. Ăsta n-a tocit băncile școlii degeaba. — Nu pricep eu cum dracu devine chestia asta cu starea de asediu! nu se sfii Dumitru lui Nae să declare. — Fiindcă ești prost! îl lămuri Cocoșilă. — Dă-o dracului, Cocoșilă! protestă Dumitru lui Nae cu tot corpul, retrăgându-și picioarele lui lungi. Zice că e de patru ani stare de asediu! Unde dracu e, că n-o văd! Dumitru lui Nae, prin faptul că nu înțelegea atâta lucru, însemna că ridică o problemă lipsită de interes și Moromete vru să citească mai departe, dar Iocan socoti că nu e cazul să rămână cineva nelămurit: — Ce e, Dumitre?! se miră el. Ai uitat cum se dădea alarma în cazarmă? Cam asta e starea de asediu: iese armata sau poliția și trage! — În cine dracu trage?! — Bă, Dumitre! amenință Moromete supărat, jignit chiar. Cum în cine trage? Se ridică cineva contra statului și zice: nu vreau! (...)". Inchei citatul din Morometii lui Marin Preda aici, remarcand pe de o parte ca in Romania timpul parca a stat in loc, iar pe de alta parte ca odinioara pana si contaranii lui Dragnea citeau ziarele, acum nu le mai citeste nici macar prim ministra, coana Veorica... si asta se vede cu ochiul liber... :)

Florin  •  25 septembrie 2018, 11:40

Un articol scris cu o rea-vointa feroce. Ce au aceste trei publicatii cu presa ? Vorbim despre doua publicatii de propaganda (Stars and Stripes si Lumina) si un catalog de preturi (Kaufland). Stars and Stripes nu e citit de romani, Lumina e cu abonament de "vrei-nu vrei" (intreaba orice parohie), iar Kauflandul e cu oferte la salam.

alt sorin  •  25 septembrie 2018, 11:59

In 1990 se vindeau sute de publicatii ca painea calda . De multe ori erau inca calde atunci cand le primeai din teancul abia sosit de la tipografie. Daca de atunci pana acum s-a ajuns in situatia in care se vinde extrem de putina presa scrisa exista niste cauze: 1. aparitia presei electronice ; 2.probleme de distributie ; 3.preferinta cititorilor pentru presa neplatita(electronica). 4. Calitatea actului jurnalistic de multe ori inregimentat in slujba unor interese sau de slaba calitate. Daca alegeti sa invocati primele 3 cauze prezentate de mine evitand sa luati in calcul a patra posibilitate va mintiti singuri si stiti foarte bine asta.

Sorin  •  25 septembrie 2018, 12:48

Faptul ca se tipareste in Romania o publicatie adresata soldatilor americani stationati aici n-are nicio relevanta asupra presei romanesti.Si nici revista acelui supermarket,altfel ar trebui sa numaram flyerele pe care le gasim in cutiile postale. Lucrul care va intriga,recunoasteti, e faptul ca Lumina e ziarul cu cei mai multi abonati.Ce nu stiti,e faptul ca preotii sunt obligati practic sa se aboneze.Asa ca a analiza starea presei dupa aceste cifre e o eroare.Din pacate presa scrisa si tiparita nu mai are valoare in Romania din cauza concurentei on-line.Pana si tu,Catalin Tolontan,sabotezi practic munca depusa la ziar datorita faptului ca publici pe acest blog.Viitorul il reprezinta mediul on-line,acolo unde se vor muta toate istitutiile mass-media,fie ca vorbim de presa tiparita,radio sau televiziune.

Ciprian  •  25 septembrie 2018, 13:05

Continuând în același spirit de glumă, dacă se desfințează entitățile în cauză sau revistele editate, mai exact spus, dispare clasamentul, specialiștii ce-l întocmesc fiind lipsiți de obiectul muncii. Trist! Vina îi împărțită, lumea nu mai prea vrea să citească și, să fim sinceri, nici nu mai prea are ce. Adeseori, presa scrisă nu furnizează material de calitate, iar materialul de calitate existent, din varii motive, nu mai prezintă interes pentru potențialii cititori. Apariția mass-mediei vizuale, cu atâtea și atâtea televiziuni, mai de calitate sau nu, fără îndoială, au influențat trendul descendent pe care se află presa scrisă. Situația nu stă la fel, dacă discutăm despre societățile civilizate, aici există atât mass-media scrisă, cât și vizuală, dar nu putem face paralelă între noi și ei, de ce? simplu, e vorba de o altă cultură, de altă educație, de alte norme morale, de altă conduită, de altă calitate a materialului livrat, de altă înclinație spre o informare cât mai corectă și mai complexă etc. Analizând articolul de față, fără rețineri, putem spune că presa scrisă românească se găsește într-o situație precară, iar capacitatea sa de a se vinde sau de a fi vandabilă, este la nivelul unor limite alarmante, atât pentru editorialiști, cât și pentru simplul cititor. Cauzele?! Ele sunt multiple, însă cei în măsură, ar trebui să le identifice pe cele mai importante și să le înlăture, dacă se dorește resuscitarea acestui segment al mass-mediei românești. Ceea ce vedem noi este doar efectul unor cauze netratate. Dacă vom analiza doar efectele, fără a identifica adevăratele probleme ce au adus presa scrisă în situația dată, nu se va rezolva nimic.

Nedumeritu  •  25 septembrie 2018, 13:35

Puteai sa scrii „preot”, în loc de „popă”. Era o formă de respect. Dar ai făcut-o intenționat, ca să-ți arăți disprețul. În ceea ce privește presa, ce vrei? Vreți să vă dau „accept” pentru presa de calitate si gsp-ul e plin de click-bait, cancan-uri, manipulări de clasa a III-a, femei goale, etc.

Gabi  •  25 septembrie 2018, 14:17

Romanica apartine estului necivilizat si foarte sarac in multe privinte, dar tantos. Ce ar putea oare scrie ziarele acelea, lipsa? Si cine ar scrie in ele? Si mai ales pentru cine? Pentru mine, ziaristii pe care ii respect sunt in numar extrem de redus, nu ma uit la "maestrii" si alte lighioane de presa. In general "presa romana" preia tabloidele britanice dupa cateva ore, comentariile indigene de substanta agregand mai multe surse notabile, sunt putine. Despre ce sa scrie ziarele alea? Politica la noi are un IQ de nivelul D-nei Dancila..Cultura nu e acoperita de ziaristi decat in mica masura. Rubrica stiinta se fura in totalitate de afara. Cititorii? Ha! Sau he-he mai curand.. Educatia si nivelul intelectual se vede in comentarii. In schimb suntem tantosi in prostia noastra perena, educandu-ne copiii sub ministrii de intinsa putere intelectuala Liviu Pop / Popa / Andronescu sau cel cu vulpea lui Romulus si Remus (imi cer scuze - i-am uitat ilustrul nume).

simplu  •  25 septembrie 2018, 14:47

mie mi se pare socant Tolo ca dupa atatia ani in presa mai conteaza pentru tine tirajul. kaufland este o fituica de luat banii furnizorilor, cu o distributie agresiva catre client, dar probabil necitit decat de o parte extrem de redusa dintre cei carora li se inunda cutia postala cu chestii nedorite. ce zice SNA de audienta acestei fitzuici. la lumina ma intreb cate din cele 21k de abonamente sunt facute de enoriasi si cate de clerici, iar la clerici e ca la partid stiti, nu e o optiun,e o obligatie abonamentul. despre stars and stripes ce sa spunem - presa romaneasca? really?

nausea  •  25 septembrie 2018, 14:58

Si nu va e un pic rusine?! (obeservati ca folosesc persoana a 2 -a ). Eu daca as lucra in presa scrisa m-as lasa de meserie si mi-as face gogoserie, sau si mai bine un butic specializat pe muraturi (ati prins-o si pe asta, e vorba de gogosile si muraturile din presa). Pentru dumneavoastra domnule Tolontan, daca nu vreti sa intrati in politica, v-ar veni manusa un post de profesor, de liceu sau chiar la facultatea de jurnalism. Mult succes orice ati alege!

ticbis  •  25 septembrie 2018, 15:50

Pentru ca observ ca multi dintre cititori n-au inteles mai nimic din comentariul meu anterior, voi cita in continuare alte cateva fragmente din Morometii lui Marin Preda, ce zugravesc in mod evident cam ce insemna presa pe vremuri, chiar si pentru stramosii de la tara ai actualului teleormanean Liviu Dragnea: "Moromete apucă ziarul supărat și căută șirul... **În mod firesc, ne întrebăm: care e rezultatul acestei guvernări — una dintre cele mai lungi după război — dacă dezechilibrul social și național care a determinat instituirea stării de asediu a rămas același?... Se pune întrebarea nu cumva cauzele dezechilibrului trebuiesc căutate în înseși sferele superioare ale moravurilor politice? Și dacă este așa, ce este vinovată țara să plătească consecințele unor manevre și complicități ale guvernului cu forțele anarhice?... Guvernul a practicat arma diversiunii... a încurajat în fapt extremismul terorist. S-au săvârșit crime cu siguranța impunității.** Moromete se opri să răsufle. — Dați-i apă! zise Cocoșilă. — Stai, domnule, că aici nu e de glumă! protestă Moromete zgomotos, ca și când el însuși ar fi fost întrerupt pe băncile parlamentului. Va să zică... S-au săvârșit crime cu siguranță! reluă el eliminând ultimul cuvânt care i se părea de prisos. Articolele de... Articolele de înfierare!... Uite, Iocane, vorbește și de tine! observă Moromete în treacăt: **Articolele de înfierare, menite să arate revolta opiniei publice într-o țară neobișnuită cu asemenea acte de terorism, au fost suprimate; în schimb s-au tolerat...** — Ce este ăsta? întrerupse Iocan. — Țărănist! răspunse repede Moromete și continuă: **În schimb s-au tolerat articolele de slăvire (aici Moromete pronunță cuvântul slăvire în înțelesul lui bisericesc) articolele de slăvire a crimei...** Se opri copleșit de uimire și-și dădu pălăria pe ceafă. — Mă, voi auziți ce spune ăsta aici?! întrebă el și începu să-i înjure pe toți, fapt care îl cam zăpăci pe Ion al lui Miai. — De ce ne înjură Moromete?! se miră el. — Nu pe noi, pe ăia din parlament, îi explică Din Vasilescu. (...). — He! Cade guvernul! exclamă Ion al lui Miai, fericit că înțelesese în sfârșit și el ceva din ceea ce se citise. Nimeni nu avu nimic de spus și Moromete așteptă câteva clipe înainte de a continua. Începeau dezbaterile. — Ei, ia să vedem ce răspunde guvernul la chestia asta! zise Iocan nerăbdător. — Din discursul domnului Madgearu s-ar putea înțelege că România stă pe un vulcan și că aceasta ar fi opera partidului liberal, răspunse Moromete citind replica ministrului de justiție. (...) — Ia uite, domnule, ia uite, domnule, murmură Moromete uluit. — Ei, sunt dați dracului, exclamă și Dumitru lui Nae cu admirație. Furtuna de strigăte și protestări continuă apoi cu aceeași violență. Moromete citea cu pauze mari încercând să înțeleagă. (...) — Oprește că s-a fleșcăit! întrerupse Cocoșilă. Vezi mă, prostule, adăugă apoi triumfător. Credeai că altă treabă n-au ei în parlament decât să discute că ai tu fonciire multă de plătit! — Păi nu se putea, fiindcă era chestiunea asta la ordinea zilei, răspunse Moromete. Și pe urmă n-ai văzut că nici Iorga nu era acolo? — În orice caz văz că guvernul a ieșit bine din afacerea asta! constată Iocan cam zăpăcit. — Păi și opoziția a ieșit bine când a vorbit Madgearu la început, observă și Cocoșilă. — E bine! zise Dumitru lui Nae cu gura mare și-și întinse picioarele lui lungi cât putu mai încolo. Cade guvernul! Vin țărăniștii iar la putere, vine alde Crâșmac! — Mă, Dumitre, bine că ți-aduseși aminte! zise Iocan fără să pomenească de candidatura sa viitoare. Nu mai putea alde Crâșmac să mai meargă pe jos. Venea de la primărie cu bicicleta. Când ajungea la pod o striga pe fi-sa de departe: Ginaa! Ginicaaaa... — Ha, ha, ha! râse Dumitru lui Nae auzind glasul scălămbăiat al fierarului, din care înțelese că acesta îl disprețuia de mult pe adversarul său țărănist. Mă, Iocane, dacă vreai să nu iasă Crâșmac iar, dă-te cu țărăniștii! Să știi că te votez! declară el. — Nu se poate, domnule, protestez! sări Moromete în apărarea prietenului său politic. Protestez! strigă el cu glasul cu care citise dezbaterile, dar mult mai tare. Se descotorosi de ziar cu mișcări mânioase, se ridică în picioare și, retezând cu mâna peste capetele celorlalți, protestă încă o dată împotriva venirii țărăniștilor. Cocoșilă îl combătu din principiu, spunând să nu mai facă atâta gălăgie: țărăniștii au votat legea conversiunii. Moromete răspunse că minte, liberalii au votat-o. Se amestecă și Dumitru lui Nae, săriră aproape toți și din învălmășeala de glasuri care se iscă nu se mai înțelese câteva clipe aproape nimic." Mda... am citat aceste fragmente ca sa intelegem cu totii la ce cote de "superlative" a ajuns presa romaneasca de astazi, in era internetului, daca pe vremea aia citeau ziarele chiar si strabunicii lui Dragnea din satele prapadite ale Teleormanului. Pe de alta parte, se observa clar ca Romania n-a evoluat deloc de atunci si pana acum; a ramas neclintita in mentalitati ancestrale, este mereu aceeasi si, poate tocmai d-aia, mereu surprinzatoare... :) O zi buna tuturor!

daniel  •  25 septembrie 2018, 16:36

Niciuna dintre cele trei publicații nu e „ziar”... Stars and Stripes nu se adresează în primul rand publicului larg, Ziarul Lumina este o publicație de propagandă, iar articolele din magazinul Kaufland nu au relevanță pentru nevoia de informare a oamenilor despre ce se petrece în jurul lor.

Dragos  •  25 septembrie 2018, 16:51

Nu e nicio panica, e sfarsitul presei tiparite ce se apropie. Ultimele bastioane sunt gratuitatile si cele adresate unei categorii cat mai exacte de cititori. In momentul cand vor disparea generatiile de oameni in care majoritatea sunt atehnici(cei nascuti in anii 40-50-60), vor cade si aceste bastioane. Si atunci Kaufland va deveni un spammer de top prin e-mail/sms.

CCC  •  25 septembrie 2018, 18:48

Presa scrisa dispare si pentru ca publica astfel de "clasamente", fara nici o relevanta, intocmite de asa-zisi "specialisti". Alt motiv ar fi "calitatea" cititorilor. Daca ai publica un clasament cu presa scrisa care inca se mai distribuie la chioscuri (acolo unde acestea mai exista), cred ca primele locuri ar fi ocupate de ziarele de scandal, gen can-can si altele. Daca pana si Ziarul Financiar are titluri "bomba", exploziv", breaking news" (ce-o-intelege Moromete din rongleaza asta, nu stiu!), "senzationa", "chiar acum am primit confirmarea", etc. e clar ca s-a ajuns extrem de jos. Parerea mea este ca se poate si mai jos. Pana ce presa scrisa va dispare complet din peisajul romanesc. Si nu cred ca mai e mult pana atunci. Daca si publicatiile serioase, precum Dilema, cu cititori de nisa, e adevarat, vor trece in online, atunci adio presa scrisa!

gogu  •  25 septembrie 2018, 19:43

eu dupa revolutie am fost mare adept al presei in special celei sportive dimineata mergeam la chiosc sa cumpar pro sport si gazeta imi placea procesul etapei iar pe tine cataline te am descoperit in spusele lui mitica dragomir ma oameni buni tolontan ma injura degeaba ca eu l am angajat ma astepta cu mama lui pe scara blocului sa l angajez si uite asa cataline te ai trezit angajat in trustul lui nea mitica ,adevarul e ca pe nea mitica cel fara de salariu la liga si om f bogat nu l ai bubuit cum trebuie chestie de simturi ,apoi am descoperit catavencii ,oblio,evenimentul zilei ,pt mine ziarele au reprezentat o ferestra care mi a deschis ochii ,acum ziarele sant numai interesul patronului si atat tot cei drept tu faci o nota aparte in peisajul asta corupt pana in maduva oaselor chiar asa ai zis de conu patriciu omul care a primit GRATIS o firma si a vandut o cu un miliard stia chioru de ce ai vrea capul ,chiar asa azi a aparut pesta in tulcea si a doua zi geronimo a incheiat prin incredintare directa un contract pt livrarea dezinfectanilor de 28 milionane de euro cu farmavet FARA LICITATIE unde se duce domle banul public

gogu  •  25 septembrie 2018, 20:52

tot azi am aflat de ce geronimo nu se implica in imipedicarea raspandirii pestei porcine ,geronimo si dragnea vor ca pesta sa cuprinda TOATA tara pt a cumpara dezinfectanti de la farmavet de sute de milione de euro deci miza cea mare e banalul ochi de drac sper ca cineva sa faca lumina in acest caz ps sa stii ca sant familist convins da eu sant musulman vreau mai multe femei

vali  •  26 septembrie 2018, 0:40

kaufland nu e ziar, nu prezinta stiri, anchete, etc, e doar o publicatie de promovare pentru cine da banii ca sa apara in fata, cu 1-2 pagini de ceva de citit, din vreo 20. Niciodata nu am mers la magazinul respectiv pentru ca am citit oferta x si probabil 99 la suta din romani fac tot la fel. Publicatie inutila, 99 la suta reclama.

vali  •  26 septembrie 2018, 0:47

Astept sa scrieti si de televiziuni, au devenit si astea niste mizerii gen clickbait, televiziunile zise de stiri isi incep programul de la ora fixă, anuntat ca fiind de stiri, cu titluri bombastice, gen breaking news. Pentru astia, breaking news e o stire care intra intr-o alta emisiune, intempestiv. Nu exista breaking news intr-un calup de news-uri, dar da bine la prostime. valabil si la tot felul de ametiti care intra in direct 15-20 de secunde, dupa care e materialul pus din off, ca sa para ca microfonistul spune ceva in direct si important pentru omenire, liveul vietii.

Mircea  •  26 septembrie 2018, 10:34

inafara de discutia asta presa digitala vs cea clasica... Hai sa ne uitam putin la calitatea singurului ziar de sport din Romania. Titlu cu litere mari: " Interviu incendiar cu Alibec in McLaren'ul de 180.000 euro" . Tolo, cu tot respectul dar chiar este masina lui Alibec atat de importanta ??? Pai asta spune totul despre calitatea ziarului si segmentul de piata pe care va orientati. Titluri de genul asta nu le intalnesti in publicatii serioase care se axeaza pe continut. Continutul gazetei ( pe web) este sub orice critica. Va numiti gazeta a sporturilor dar pe pagina de web vezi numai barfe si fotbal, femei cat mai goale cu putinta si stiri cat mai mondene. N-are rost sa intru in amanunte...

Napolion  •  26 septembrie 2018, 10:43

Hai ma presaaa... Nu se poate.... La noi doar politicienii, doctori, vamesii, inginerii, politaii, procurarii, avocatii, (nu continui lista) sunt corupti si incompetenti.... Oare cum arata *** in presa? Oare cand dai un articol de manipulare nu est eo *** de *** ? Aha tot ***.... Problema ca in presa macar se banuie ca oamenii stie sa sicrie corect... deci ar avea gnosis... deci stiu bine mersi ce fac..... O jalnica stare.... Pai bine mai acuma v-ati prisnerati ca tagma voastra a ***t atitudini de *** si *** ***? Si ca acuma *** asta va caracterizeaza ? Ca toata societatea a fost ca o masina pe panta la care presa putea sa mai mute directia si sa mai puna frana dar nu a facut decat sa apese acceleratia unde i-a convenit *** proprietar ? *** in... *** out e o vorba. Insa concluzia mea este ca vorbiti de *** in totalitate. Imi place insa ca presa stie sa scrie corect... si cand nu mai are argumente corecteaza pe cineva ca nu a pus suficienti de i (sau prea multi). Hai somn usor ! Imbracati la costum si in ghetre dar pe ulita in mahala!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniel  •  26 septembrie 2018, 14:44

Domnul Tolontan, de cand ati intrat la Libertatea v-ati ***? Scuzati-ma dar ce-i cu subiectele astea din ultima vreme? Ce legatura are un ziar transmis militarilor americani cu presa romaneasca? Ce legatura are revista Kaufland cu presa si adevarul? Singurul relevant ar fi Ziarul BOR, dar in loc sa ne ***i o cifra si o comparatie bleaga care nu spune nimic, ar fi fost frumos sa investigati precum "gala Bute" din ce bani e tiparit, cum e editat, cum e difuzat, cum se aboneaza lumea, cui e difuzat, unde se duc banii etc! Sau aici nu v-au *** *** ***? BOR tine secrete cifrele astea? Ce legatura au cele 3 cu presa romaneasca si difuzarea "adevarului" catre cititorii de presa?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ciprian  •  26 septembrie 2018, 15:14

Domnule Tolontan, verificați un pic și aduceți la cunoștința opiniei publice modul în care este transpusă Directiva europeană privind antifrauda, în legislația internă. Veți observa că tocmai articolul privind anchetarea demnitarilor pentru activități de fraudă a fost emis din textul legii care, vezi Doamne, preia textul Directivei. Îi coincidență, nu-i așa?! Fi-r-ar să fie, toate coincidențele pozitive îi vizează numai pe ei și pe a lor!

Napolion  •  26 septembrie 2018, 15:26

Sunt siderat de "corecturile" aplicate comentariului meu. Cum oare o intrebare poate fi considerata o acuza..... O repet in mod echivalent: oare cum arata greseala profesionala comisa in presa ? Si deci cum arata descoperirea si pedepsirea ei ? Ca in acest domeniu, al comunicarii scrii din proprie vointa nu fortat.... Si retineti ca in alte profesii malpraxisul nu implica reavointa ci ne-indeplinirea corespunzatoare a taskului... Ce acuza sau afirmatie nefondata a fost aici cand am intrebat daca asa cum in alte domenii exista, atunci cum pe la domniile voastre si pe la "justitiari" nu prea "serveste" raspundrea profesionala nimeni ? Si mai vad multe alte "corecturi" aplicate.... Incerc sa gandesc ori omul dvs este ingust la rationamente si atunci nu poate fi acuzat de cenzura, ori este inteligent si atunci partile respective din comentariul meu l-au deranjat. In adevar nu aveti o pozitie fundamentala a echilibrului ci sub poleiala firescului si a normalitatii directionati opinia. Asta se cheama manipulare.

flotop  •  26 septembrie 2018, 16:57

Domnule Tolontan, cred ca v-a ajuns sub ochi, si nu doar o data, ziarul L'equipe si ati putut sa vedeti acolo ce inseamna o analiza a unui meci, de exemplu, paginile pe care le au despre toate sporturile sau evenimentele importante! de ce nu incercati sa-i copiati macar, caci oricum aveti oameni la meciuri sau la diferite evenimente? (ma refer la gsp)

Lucian  •  26 septembrie 2018, 16:59

Dle Tolo, Daca un popa, un soldat american si un negustor spun ceva si se vinde, atunci care-i gelozia matale? Ca termini in coada de peste ca la Kauf. Fa-mi o analiza de tipul: cate ziare sunt independente in Romania? Cati ziaristi au absolvit Haaret si cati o facultate de jurnalism? Cati au avut o bursa Soros si cati nu? Catiziaristi au citit articolele lui Eminescu si cati nu au citit? Pe verificate ! Popii macar au un stapan vizibil. Americanii, slava Domnului, sunt stapani la ei acasa, ca asa a zis ieri trump. iar nemtii stiu sa faca ce este mai bine, ca evreii, cash. Si ca sa nu ziceti imediat ca sunt antisemit, ci antiortodox, inlocuiti uvantul evreii cu grecii. Ca tot un drac , nu?

de pe ‘ici ‘sa  •  26 septembrie 2018, 19:53

ce articol...si comentariile...ca tot incepe meteo cu Busu', mai bine ma uit la el ca sa stiu cu ce ma 'mbrac maine, cu slip sau cu palton, hai pa.

Comentează