Hexi Pharma dă vina pe spitale și pe medici: ”Depozitau dezinfectanții în magazii cu geamuri sparte, iar doctorii le recomandau, deci sunt bune!”

Firma se apără descriind felul în care zeci de medici dădeau recomandări scrise pentru antisepticele lor, documente care le foloseau în licitații

joi, 27 septembrie 2018, 2:40

 

De Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Azi, termen în Procesul Hexi Pharma.

Primul martor este Ioana Gurlui, fost manager în cadrul Hexi Pharma, angajată inițial ca agent de vânzări în cadrul companiei, sora lui Flori Dinu și fiica Ionelei Gurlui, cea care a deținut acțiuni din laboratorul Unilab.

”Îmi mențin declarația din prima fază, nu știam ca produsele vândute de Hexi Pharma să aibă altă concentrație decât cea trecută pe avizul de la Comisia de Biocide”.

Și rămâne pe ”Nu” până la finalul depoziției.

”Eficiența produselor comercializate de Hexi Pharma nu a fost reclamată, din câte cunosc eu, de unitățile sanitare”.

La final, judecătorul o întreabă: „Mai aveți ceva de adăugat?”.

„Da, sunt sora inculpatei Flori Dinu”. Semnează și se așează în apropierea surorii, directorul general al Hexi.

Ioana Gurlui, ea însăși fost manager la Hexi și sora directorului general Flori Dinu a fost audiată  azi ca martor la Tribunalul București

Apărarea: ”De ce spitalele nu au spus nimic?”

Al doilea martor audiat este agentul de vânzări Ionuț Ardeleanu.

Dezinvolt, politicos și, când e cazul, tăios, bărbatul e definiția agentului de vânzări.

Judecătorul Mitu Stegaru nu pierde timpul.

-Ați știut că produsele livrate de dumneavoastră au o concentrație mai mică de substanță activă decât scria pe etichetă și în autorizație?
-Am știut din presă!

-Nu, nu, înainte de asta. Înainte să scrie presa, vă întreb?
-Nu, niciodată.

Intervine avocatul Hexi.

Firma are avocatul ei, iar directorul general Flori Dinu și directorul de vânzări Mihail Leva au proprii apărători. Fiecare inculpat freamătă să întrebe, uneori interesele acuzaților coincid, de cele mai multe ori, nu.

”Cât timp ați lucrat ca agent de vânzări la Hexi Pharma, domnule Ardeleanu?”, întreabă avocatul companiei de dezinfectanți.

Agentul de vânzări spusese deja, dar avocatul are un punct de câștigat.

”Din 2005 până în 2016”.

-Deci 11 ani. Și în acești 11 ani în câte spitale ați vândut dezinfectanți? Aproximativ, desigur.
-(Martorul se gândește) În aproximativ 40.

-Și cum erau privite produsele?
-Produse OK, cu care îți faci treaba.

Avocatul insistă.

Aceasta este una dintre liniile apărării: cum de spitalele nu au făcut reclamație, de ce medicii nu au sesizat nimic?!

Iar, la acest termen, Hexi Pharma și Flori Dinu le pregătesc ceva spitalelor și medicilor.

Agentul de vânzări Ionuț Ardeleanu (cu fața acoperită) și Cristina Grămescu director de export la Hexi, audiați și ei la Tribunalul Municipiului București

 ”Am găsit dezinfectanții depozitați iarna, în magazii cu geamurile sparte”

Intervine judecătorul.

-Dar spitalele făceau analize, aveau laboratoare?
-Făceau testele acelea… dădeau pe mână cu dezinfectantul… eu sunt inginer, să v-o spun p-aia dreaptă.

Agentul de vânzări se referă la testele de sanitație, cele care nu au alarmat pe nimeni, cele la care a apelat și ministrul Achimaș Cadariu, când Ministerul Sănătății a vrut să mușamalizeze cazul, în mai 2016.

Apărarea insistă pe culpa spitalelor.

”De fapt, mai e ceva important, onorată instanță”, spune Ardeleanu, judecătorul îi aprobă, din cap, să continue, ”am fost în depozite și unele produse erau depozitate necorespunzător!”.

”Adică erau, de pildă, geamuri sparte, iarna era frig, uneori era lumină, umezeală și ele puteau deveni neconforme!”.

O aruncă pe spitale, pe clinici, pe cabinetele medicale.

La măsuța lui, pe jumătate întors către martor, procurorul Octavian Tiba ratează întrebarea care apare pe buzele spectatorilor neutri din sală, cei despre care inculpații susțin că le-ar fi zis că ”Uite-i pe ăștia de la Hexi, care au nenorocit bolnavii!”.

Iar întrebare era: ”Ați sesizat cuiva în scris, către firma dumneavoastră sau către spitale, că exista riscul deteriorării produselor din cauza spitalelor?”.

Asta, desigur, dacă nu acceptă și Parchetul că substanța activă se reducea de două ori, de patru ori, uneori de zece ori, din cauza umezelii!

 ”Mergeam în spitale și medicii recomandau antisepticele Hexi către departamentele de achiziții”

Îi vine rândul la întrebări avocatului lui Flori Dinu, Florin Dumitrache.

Directorul general Hexi e încurajat de soț și de sora sa, care, după mărturie, a luat loc lângă familie.

-Au fost cazuri în care doctorii v-au solicitat biocidele Hexi Pharma?
-Da, sigur.

-Și cum făceați?
-Mergeam în spitale, vorbeam cu doctorii, cu chirurgi, cu ginecologi, cu neurologi. Le prezentam dezinfectanții. Și apoi ei vorbeau la achiziții.

-(Intervine și judecătorul) Le lăsați mostre, medicilor?
-Da, sigur, în funcție de specialități. Le foloseau pentru ei sau pentru tegumentele bolnavilor.

Intervine chiar Flori Dinu, apasă pe moment, ideea e că medicii recomandau niște produse bune, nu se putea altfel.

”Am fost foarte avansați cu discuțiile să livrăm în Dubai și am vorbit și în Marea Britanie”

Al treilea martor este Cristina Grămescu, ”agent de vânzări vreme de cinci ani și ultimul an, din 2015 în 2016, director de export”.

10 distributori externi au avut mostre din dezinfectanții Hexi Pharma, potrivit Cristinei Grămescu, directorul de vânzări al firmei

Femeia este monosilabică, se pierde.

Dar dezvăluie ceva neașteptat, la cererea avocatului lui Flori Dinu.

”Eram foarte aproape să exportăm”, spune ea judecătorului.

”Unde?”.

”În Uniunea Europeană! De exemplu, am fost în corespondență cu Autoritatea de Biocide din Marea Britanie. Dar la ei tocmai se schimbase regulamentul și a durat. În afara UE, personal am fost în Norvegia și am dus mostre distribuitorilor”.

Florin Dumitrache, avocatul lui Flori Dinu încearcă, cu greu, să scoată de la ea recunoașterea că au dus mostre în străinătate, deci nu erau nebuni să dilueze, asta-i ideea apărării.

Gazeta a dezvăluit în primăvara lui 2016 că, prin Synevo, produsele Hexi au fost folosite și în zeci de clinici în Bulgaria.

Cristina Grămescu spune că, în plus, tocmai se pregăteau să iasă pe piața europeană și nu numai!

La finalul ședinței, Libertatea l-a întrebat pe Florin Dumitrache, avocatul lui Flori Dinu, care nu apucase să scoată tot de la directorul de export, dacă au existat și alte piețe vizate.

”Da, Dan Condrea a fost personal în Franța, împreună cu un alt agent de vânzări. Iar Hexi Pharma a fost foarte avansată în discuția cu Dubaiul pentru a livra acolo dezinfectanți”, a răspuns partea acuzată.

Flori Dinu (cu spatele), Nicu Dinu, soțul ei (cu fața, centru) și avocatul Florin Dumitrache au discutat cu Libertatea după termenul de la TMB

Judecătorul Mitu Stegaru: ”Germania raportează 5% infecții nosocomiale, România raportează 1,5%!”

Termenul se încheie cu un expozeu, atipic, al judecătorului.

”Acum câteva luni, a fost o conferință despre infecțiile nosocomiale și am văzut că media europeană raportată este de 5%. Germania are 5% infecții, Danemarca are 6%. Știți cât raportează România?”.

Sala tace.

”Doar 1,5% infecții nosocomiale raportează spitalele noastre! Sigur, asta e raportarea, nu știm care e realitatea, dar știm că noi și bulgarii avem cele mai periculoase bacterii!”, încheie magistratul.

Conform declarațiilor date în fața instanței de cei de la Hexi, păcat că n-au apucat să exporte!

Așa coborau și Germania și Danemarca la doar 1,5% infecții.

 

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma, neregulile din sistemul medical românesc și cazul „Colectiv”

Comentarii (37)Adaugă comentariu

qwerty11  •  27 septembrie 2018, 15:07

Asta ar mai fi lipsit, sa iasa scandalul asta monstru in toata Europa. Dar ei au totusi standarde de calitate si laboratoare care sa testeze produsele. Poate era bine ca macar in alta tari sa fi fost pedepsiti pe masura, ca la noi parca vad ca scapa cu suspendare.

Tulceanul  •  27 septembrie 2018, 15:33

Sigur exportau produse foarte bune doar nu erau nebuni , diluatele ramaneau pentru bolnavii din Romania ! Ce gasca de sarlatani !

Este greu sa spunti adevarul?  •  27 septembrie 2018, 15:35

domnisoara cu MATIZUL alb MINTE!!! A venit cu lectia invatata!!! Si ma refer la sora doamnei Dinu! Stia foarte bine ce si cum... La fel evita sa spuna adevarul si cei doi sus numiti!!! Adevarul va iesi la iveala! Va rog sa nu cenzurati!

Tavi  •  27 septembrie 2018, 15:59

"[...]sora lui Flori Dinu". Asa se face acordul pronumelui cu substantivul? Mai multa atentie la text data viitoare ca diavolul se ascunde si in detalii...In fond ce putem spera de la tanara generatie care citeste astfel de dezacorduri/greseli?

Coman  •  27 septembrie 2018, 16:02

Dna "este greu sa spunti adevarul" sau mai exact Dna Laura, aveti grija la ortografie! Ce sigura sunteti dumneavoastra pe ce spuneti/scrieti!

Andrei F  •  27 septembrie 2018, 16:07

Toata lumea este vinovata!Hexi -sigur daca laboratoarele straine au descoperit diluarea produselor;Spitalele-pentru ca nimeni nu a sesizat ca Hexi dilua de mult timp si daca produsele erau importante in actul medical cum de medicina romaneasca nu a capotat?:Presa pentru ca Hexi este doar un caz...*** dumneavoastra a probat diluarea la mai multe firme,unele straine-se gaseste raportul in unul din articolele de pe Blog.Serviciile-care au putut spune ca Sanatatea nu este o prioritate pentru ele;Cine este deasupra serviciilor care au orientat serviciile pentru alte prioritati...din pacate personale;Noi pentru ca permitem sa se intample...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis  •  27 septembrie 2018, 16:19

@Tavi: Imi cer scuze daca gresesc, insa, dupa umilele mele cunostinte gramaticale, constructia frazei "Primul martor este Ioana Gurlui, fost manager în cadrul Hexi Pharma, angajată inițial ca agent de vânzări în cadrul companiei, sora lui Flori Dinu și fiica Ionelei Gurlui, cea care a deținut acțiuni din laboratorul Unilab." este absolut corecta din punct de vedere gramatical. Avand in vedere numele propriu "Flori", acordul pronumelui cu substantivul nu se putea face corect decat asa cum apare scris in text. Altfel, ar fi trebuit stalcit fortat numele propriu ce apare ca atribut substantival la cazul dativ in text ( de ex: "sora Floriei", "sora Florii", etc), ceea ce nu este permis. Se scrie "sora Ioanei, sora Mariei, sora Cameliei", insa altfel decat "sora lui Flori, sora lui Gabi, sora lui Mimi, sora lui Fifi", n-ai cum sa scrii, decat daca pocesti numele proprii. Prin urmare, e absolut corecta gramatical exprimarea folosita in text. Sfatul meu: nu te mai baga in domenii pe care nu le stapanesti; altfel, vorba ta: "ce putem spera de la tanara generatie" care citeste parerile despre gramatica ale sfertodoctilor de felul tau??? :)

stelian  •  27 septembrie 2018, 16:28

si eu cred ca este o culpa comuna intre angajatii hexi si medicii lacomi din spitale. nu poti acuza pe unii fara ai condamna pe ceilalti. oricum, cred ca este absolut necesar sa se eradice lacomia din spitale pentru ca astfel de cazuri sa nu mai existe. iar marirea salariilor se pare ca nu a fost o solutie pentru ca indiferent de cat de mare este remuneratia lunara aproape toti conditioneaza in mod voalat actul medical de celebra spaga.

Danut Munteanu  •  27 septembrie 2018, 16:35

Nu pot sa disociez vina furnizorilor de cea a medicilor din Spitale ! Cei de la Aprovizionare erau niște nepricepuți, dar totuși medicii nu au avut nici cel mai mic dubiu in legătura cu aceste otrăvuri ? Bun, înțeleg...tratatele de medicina, simpozioanele, vrăbiuțele costa scump...dar o faci pe seama VIEȚII PACIENȚILOR ?

Coman  •  27 septembrie 2018, 16:54

Domnule Tolontan, desi ati fost in sala si ati notat tot ce s-a spus, relatati total eronat ! Extrageti cuvinte din toata declaratia martorilor pe care apoi le asociati cum doriti dumneavoastra pentru a iesi ce va convine. Macar, anumite informatii precizatile corect! De exemplu martora Gurlui nu a fost niciodata manager in Hexi Pharma. De ce ati afirmat gresit? In niciun caz in necunostinta de cauza ci pentru ca da mai bine la public ca pana si "sora lui Flori Dinu fost manager". Nici macar numele nu l-ati scris corect! Nu inteleg de ce va bateti cu pumnii in piept ca sunteti impartial dar faceti doar interpretari de natura a denigra Hexi Pharma. In tot acest timp firmele romanesti isi inchid portile una cate una si nimeni nu se intreaba de ce, ultimul caz fiind "pesta porcina africana". Nu pot sa nu observ si sa constat ca majoritatea fanilor dvs sunt doar hipnotizati de chemarea la ura, pe care o propagati dumneavoastra. Felicitari!

Cătălin Tolontan  •  27 septembrie 2018, 16:55

@Coman: nu avem fani, ci cititori care gandesc cu capul lor. In privinta selectiei, da, jurnalistii selecteaza din ce spun cei din sala ca altfel procesele ar fi televizate integral, dar legea nu permite asta. Iar televizarea, credeti-ne, nu ar fi in nici un caz in favoarea inculpatilor cu care empatizati. Nu suntem infailibili, aveti dreptate, nici nu trebuie, intr-un proces e important nu ce relateaza presa, ci ce decid judecatorii.

Andrei F  •  27 septembrie 2018, 16:59

Ce regula nu respect?!Iar va faceti ca nu este adevarat?Cititi sau recititi ep.90 ,92 din ciclul HEXI-scris de voi...Hexi nu era singura firma care truca licitatiile si un mod de trucare era folosirea dezinfectantilor din clase inferioare in locuri de risc maxim-se exemplifica cu spitale de TBC!Si asta inseamna diluare!La cate ati scris nu stiu de ce mai sustineti pe cine nu trebuie...

dan65  •  27 septembrie 2018, 17:10

hexifarma a fost o firma romaneasca tolerata in piata doar deoarece satisfacea pretentiile financiare impuse de securistii din binom.bascalia asta de proces este doar o stergere de urme,la care-si aduce din plin contributia si organul de presa al securitatii.

Vladone  •  27 septembrie 2018, 17:18

Sa pui in carca HexiFarma falimentul sanatatii romanesti mi se extrem de periculos. Brusc toata lumea a gasit marele vinovat si din pacate asta nu face decat sa scada importanta celorlalti factori. Se moare in spitale ca sunt construite in perioada interbelica, pt ca avem manageri dezastruosi si ca nu se respecta nici cele mai elementare reguli de indepartare a microbilor. Se minte la nonsocomiale si urcam pe socluri de eroi medici cu caractere indoielnice despre care se dovedeste ulterior ca mai mult au nenorocit decat au ajutat. Pana dam cu antiseptic, wc-ul e plin de r......t, urina troneaza pe colac, femeia de servici spala cu un mop infect iar vizitatorii intra si ies mai usor decat intra in Mega Image... Cine a zis vorba "Dam cu apa si sapun iar apoi putin parfum" a zis-o ca e in firea romaniilor... Un antiseptic isi face treaba (bine sau rau va decide instanta) dar e 100% degeaba daca nu se respecta gradual procedurile de eliminare a microbiilor care incep cu spalatul pe maini. E ca si cum vreau sa il intrec pe Bolt la proba de 100 de metrii, ma incalt in pantofi de nunta si dupa ce pierd groaznic dau in judecata producatorul adidasilor cu care m-am incaltat, pe motiv ca mi-a zis ca-s speciali de alergat. M-a mintit, corect, dar pana sa-i pun in carca producatorului infrangerea mea o idee buna era sa am grija sa ma antrenez ...

 •  27 septembrie 2018, 17:41

Nu poti da vina pe medici,pt ca ei utilizau ce se primea in spital in baza oug 34,legea achizitiilor publice din acea perioada. Darea de mita,prezenta in dosarul Hph,nu .a explodat inca,fiind un cu totul alt dosar,ce nu a ajuns pe rolul instantei.Se afla la sediul din Stirbei Voda. A existat darea de mita,sunt martori,depozitii,cum se faceau intelegerile intre cei de azi,altii ca *** ***,care mergea personal sa faca intelegerile in spitale sau agentii care promiteau in numele *** sau ***,etc.Toate la timpul lor.Nu va scapa nimeni! Fara cenzura va rog!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  27 septembrie 2018, 17:42

@…: nu stim daca exista ceea ce spuneti, dar DNA are, intr-adevar, responsabilitatea in privinta partii de eventuala coruptie a acestor contracte. Parchetul General s-a ocupat de ineficienta produselor si de inselarea spitalelor.

Ignat Ionel  •  27 septembrie 2018, 18:17

Domnule Ticbis, nici dvs. nu stăpâniți aşa bine gramatica. Atributul acela e în cazul genitiv, nu în dativ. Întrebarea care se pune este "A cui soră?", nu "Cui soră?". Dacă nu mă credeți, recitiți manualul de clasa a VI-a, capitolul despre substantiv.

Coman  •  27 septembrie 2018, 18:34

D-le Tolontan, m-ati inteles gresit, din pacate. 1. Nu empatizez cu nimeni din acest proces. Eu spuneam ca furnizati infomatii eronate prin care dezinformati cititorii care "gandesc cu capul lor", asa cum spuneti. Repet: martora respectiva NU a fost manager in acea firma si NU o chema asa cum ati scris!!!!!!!! Daca si restul de informatii sunt la fel de reale, e clar.....La fel ca in cazul iradiatiilor de la Muzeul de Geologie.... 2. Eu chiar cred ca televizarea acestui proces ar fi extraordinara pentru public! Indiferent daca ar fi sau nu in folosul celor din sala. Eu credeam, asa cum doar sustineti dar nu faceti, ca presa RELATEAZA nu inceraca sa induca publicul in eroare....la alt termen ati luat la misto o martora care venise cu copilul sugar si acesta plangea pe salile tribunalului...asta numiti dvs presa?...care era relevanta in dosar ca femeia a venit cu un copil?... Concluzia: cine nu este de acord cu dvs, este empatic cu inculpatii.

ticbis  •  27 septembrie 2018, 18:47

@Ignat Ionel: Dupa cum am mentionat in comentariu, nu pretind ca as fi un specialist in stiinta gramaticii limbii romane. Gramatica nu e un simplu scop in sine; am invatat-o temeinic in scoala in urma cu mai bine de 40 de ani ca sa ma ajute sa scriu si sa ma exprim corect in limba romana. Prin urmare, nu are importanta daca intrebarea se pune "a cui" sau "cui", nici daca e vorba de dativ, genitiv sau acuzativ. E mult mai simplu decat crezi; se scrie corect asa cum am mentionat si cum e de altfel scris si in text: "sora lui Flori"!!! Orice alta varianta e gresita, indiferent ca e dativ sau genitiv, indiferent cum pui intrebarea! :) Sper ca acum e clar pentru toata lumea...

Ignat Ionel  •  27 septembrie 2018, 18:59

E off-topic discuția, aşa că mă opresc aici. E corectă forma "sora lui Flori", doar că nu e în dativ. Dacă greşiti, nu dați lecții, e simplu. O seară frumoasă! Mulți ani primească inculpații!

ticbis  •  27 septembrie 2018, 19:31

@Ignat Ionel: Iti atrag atentia ca remarca mea a fost adresata aluia ce a postat ineptia asta; citez: "Tavi • 27 septembrie 2018, 15:59 [...]sora lui Flori Dinu. Asa se face acordul pronumelui cu substantivul? Mai multa atentie la text data viitoare ca diavolul se ascunde si in detalii.." N-am facut altceva decat sa-i atrag atentia ca vorbeste prostii, ca exprimarea respectiva din text este absolut corecta gramatical si ca bate campii fara sa aibe habar de limba romana. Acuma, c-o fi dativ sau genitiv, nu are prea multa importanta; totul e sa te exprimi corect si, mai ales, sa nu te dai in stamba acolo unde nu-ti fierbe oala. Am admis din prima ca nu ma pricep la stiinta gramaticii, insa ma pricep al naibii de bine sa vorbesc si sa scriu corect romaneste. Ramane deci cum am stabilit: se scrie corect "sora lui Flori", niciodata altfel. Ca e dativ sau genitiv, chiar nu mai are nicio importanta... Priceput?

Dumilache Avocatu’ lui pește  •  27 septembrie 2018, 19:41

Conexiunea asta între firme și unii medici care promovează diferite produse ale acestora există, va exista. Complicitatea și tăcerea medicilor există, va exista. Cei de la Hexi erau buni în România, deci puteau cuceri lumea.Luați mamă că e bun

Tavi  •  27 septembrie 2018, 20:17

@ticbis "care citeste parerile despre gramatica ale sfertodoctilor de felul tau??? :)" Pare ca aveti dorinta de a perpetua un fel de superioritate...Nu comentez...

Tavi  •  27 septembrie 2018, 20:22

@ticbis Cam repede trageti concluzii radicale...Putina autocenzurare nu ar strica, poate...Dar in societatea si in lumea de astazi anything goes, asa ca trebuie musai sa ne varsam naduful in scris...

tegumentu-nnebunit de calitatea „Hexi”  •  27 septembrie 2018, 21:23

"Mergeam în spitale, vorbeam cu doctorii, cu ..., cu neurologi."? ...astia de la "Hexi" lucrau pentru sectorul medical, dar habar nu aveau de lucruri elementare din medicina si din spitale! Ce faceau neurologii cu dezinfectantele, ba, "ăștia de la Hexi, care au nenorocit bolnavii!"? Le curatau bolnavilor sinapsele oxidate, cu ele? Nu era mai bun "Deruginol"-ul? Ei dadeau spagi doctorilor si-i co-interesau in cumpararea de zamuri diluate, iar acum dau pe goarna ca aia nu au contestat niciodata produsele. Ca la Rominia, niciunde... Iar chestia cu dusul mostrelor, cu aia se poate lauda si ultimul comis-voiajor american care vinde din valiza crema de ghete, ba, voi, "ăștia de la Hexi, care au nenorocit bolnavii!". Sa le scoata judecatorul pe nas la criminalii astia de la "Hexi" sutele de mii de bolnavi care au intrat in spitale cu o boala si au iesit din spital cu 3 sau mai multe, sau au fost scosi cu picioarele-nainte, pe la morga.

Marian Kempes  •  27 septembrie 2018, 21:35

Se zice ca cica ca Romania nu mai e a mea si nici a vostra e "Campul Tactic" al olandezilor,americanilor,belgienilor samd !

Florin  •  27 septembrie 2018, 23:43

Nu amai văzut pana acum nici un set de analize în care sa vedem cât scade eficacitatea substanțelor raportata la concentrație! 😆😆😆 Ăsta nu înseamnă ca țin partea firmei dar dacă lucrurile ar fi fost așa cum le -a prezentat media am fi avut jdemi de cazuri în spitale! Exista ceva putred aici! 😆😆😕 Poate domnul Tolontan are ceva informații acum dar este cam târziu! I-au țeapă și marii jurnaliști! 😆😆😆

Ciprian  •  28 septembrie 2018, 8:46

Toți cei implicați în această poveste, care au contribuit sub o formă sau alta la mizeria servită, trebuie să înfunde ani grei de pușcărie. Nu poți să vii să spui cu atâta seninătate că te pregăteai să ieși și pe piața externă cu produsele tale, pentru că erau de supercalitate,asta se înțelege, și că nivelul infecțiilor nosocomiale din spitalele românești era sub cel din spitalele din anumite țări occidentale, știut fiind faptul că din pricina acestor infecții au decedat oameni, să ne amintim numai de Colectiv, eveniment uitat se pare că, unde mulți dintre pacienți chiar din pricina acestui fapt au decedat. Diferența dintre procentele raportate se explică prin aceea că, unii le-au oferit pe cele corecte, spitalele din țările menționate, iar alții, cum suntem noi, pe cele inventate. Dacă totuși au raportat acest procent, puteau fi un pic mai indulgenți și să raporteze 0 în dreptul acestui tip de infecții, nu-i așa? Poate veneau pacienții din țările în cauză și se tratau la noi... Enervant este faptul că, deși există toate probele din lume, în continuare, mint cu nerușinare, persiflează opinia publică, pacienții care au avut de suferit de pe urma acestui fapt și pe urmașii celor ce au pierit din cauza infecțiilor luate în spital. Nu putem decât să asistăm consternați la felul în care aceștia își pasează vinovăția unii, altora, iar noi suntem cei ce am pierdut și care vom pierde în continuare, asta dacă nu vom reuși să ne trezim să luăm atitudine... Vai și amar!!!

Ervin  •  28 septembrie 2018, 9:16

vedeți ce a pățit Răzvan Lutac deunăzi.....e relevant ptr felul în care ne privesc cei care ne " conduc" azi si asa înțelegem de ce sunt atât de urâți " hastagistii".....ptr ca le este teamă să îi trateze ca pe niște vite tinute in ordine in staul si ptr ca " hastagistii drogati" totdeauna vor vorbi românește clar si raspicat despre cum sunt ei si ce fac ei in tara asta

Disinfectgate & Romanian Watergate  •  28 septembrie 2018, 10:48

Se va musamaliza totul, pentru ca sunt amestecati prea multi de la cele mai inalte niveluri din diverse structuri ale statului. La fel cum s-a musamalizat in scandalul de dopaj de la canotaj din 2016, vezi articolul curent de pe site: "Dezvăluiri ȘOCANTE! Spovedania doctoriței care a dopat kaiaciștii: "Directorul general al MTS m-a plasat pentru dopaj la lot!"". Si atunci, in noiembrie 2015 a fost numita Ministra a Sportului lopatara certata cu limba romina "Chestorul șef de Poliție din Ministerul Administrației și Internelor" Elisabeta Lipă, iar apoi, in lunile urmatoare, s-a "descoperit" (sub ochii, aparatele si avertizarile WADA, ce prefigurau un viitor mega-scandal la nivel international) ca se practica dopajul organizat, in masa. Iar la alte sporturi NU I-AU PRINS, fiti siguri ca s-a procedat la fel pentru Olimpiada, doar ca au fost mai smecheri! Iar de la cei de la nivel inalt: "Ya ne znayu!"...

pacientuedevina  •  28 septembrie 2018, 11:22

Problema esentiala e mecanismul mafiot al medicilor: ei nu raporteaza infectiile nosocomiale, ca sa nu li se inchida sectiile pentru dezinfectare, ca pierd foarte multe plicuri negre in halate albe. Si deci nu se face dezinfectarea corecta. Si fraierii de pacienti se infecteaza pe banda rulanta, fac complicatii si mor cu zile. Daca faci reclamatie la DSP ul condus tot de un medic, te minte in fata ca nu a existat nocio infectie...Vine Inspectia de la Buc, obliga DSP ul sa aplice amenzile pentru neraportare, si DSP ul face voit procese verbale gresite ca sa fie anulate in instanta, iar juristul DSP le si face contestatiile medicilor. Si cu asta basta, neraportarile continua netulburate, pacientii morin continuare!

io  •  28 septembrie 2018, 14:09

D-le Tolontan , stiu ca moderati la greu chestii pe motiv ca "acuzatii grave care nu sunt probate/dovedite". Excelent. Totusi, comentariul "pacientuedevina • 28 septembrie 2018, 11:22" (si multe altele de acelasi gen) sunt aprobate la foc automat. Ubde sunt probele sau dovezile care sprijina acele acuzatii din comentariu? Sau alea nu sunt acuzatii grave? Va da deontologia afara din casa, cand trebuie doar... Nu zic a n-ar fi cum zice omul ala dar nu vad dovezi in acest sens. Ma opresc aici ca mai departe as fi pasibil de cenzura pe motiv de limbaj. Jurnalisti...

pacientuedevina  •  28 septembrie 2018, 14:57

Chestiunile notorii nu trebuie dovedite, legea spune clar acest lucru. Inclusiv cele prezentate pe larg in presa, care au vizat si aceste aspecte. Cine are ochelari de cal si nu le citeste, e treaba lui. Dar medicii mereu pretind si manipuleaza: in Ro, infectiile nosocomiale sunt sub 2%...hahaha, nici copii nu mai cred... Iar la autopsiile pacientilor facute de spitale (serv. anatomopatologic), se omit intentionat trecerea inf nosocomiale. Ca nu-iasa, 1% din apartinatori constientizeaza uciderea din culpa din care doar 1% reclama...Asa ca medicii nu au niciun interes sa le raporteze, desi legea ii obliga. Au un sistem mafiot de a se acoperi intre ei sfidator, pentru ca nimeni dintre noi nu reactioneaza...

io  •  28 septembrie 2018, 15:19

@pacientuedevina - Ce scrieti dvs. in comentariul respectiv nu e de notorietate. Oricum problema mea nu e cu ce afirmati acolo., probabil ca sunt cazuri care se petrex fix cum descrieti dvs... Habar nu am desi tind sa va cred. Felul in care aplica dl. Tolontan cenzura ma scoate insa din sarite. Ma rog, am si eu pretentii prea mari de la un jurnalist care lucreaza la tabloidul Libertatea. O zi buna!

pacientuedevina  •  28 septembrie 2018, 23:16

Art. 255 al 2 Cod proced civ si practica judiciara e clara. Faptele sunt de notorietate in lumea medicala , in plus fiind si mediatizate... Dar cine neaga orice , ca medicii...

Ilie  •  29 septembrie 2018, 15:06

Oricat incearca angajatii HEXY PHARMA sa caute scuze, nu vor scapa.

r adu  •  30 septembrie 2018, 16:46

Și motoarele diesel de la mașinile din vest aveau documentația beton și erau recomandate și lăudate de mari specialiști, dar ...... testele s-au dovedit clar că erau false. Substanțele dezinfectante de la Hexifarma erau false din fabrică, erau falsificate pe drum, erau denaturate la spital ..........????? Sigur că și bolnavii erau de vină, că ..... cine i-a pus să se îmbolnăvească, să vrea internare sau consultație sau tratament la spital și să mai vrea și dezinfecție corectă după nu știu ce norme inventate de unii cârcotași anti-afaceri corect-murdare. Reperul de moralitate, unde este??? În sacul cu bani???

Comentează