Cum se toacă banii publici: primarul Florea a făcut și printat 21.000 de poze la Sărbătoarea Sectorului 5, imagini pentru care a plătit 23.000 de euro!

Anca Chirilov, reprezentanta firmei, spune că ”am pus un tarif de urgență, pentru că am fost anunțați în ultimul moment”!

miercuri, 3 octombrie 2018, 1:06

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Scurse rapid una după alta, în miros de sarmale și cântece date tare din boxă, 14, 15 și 16 septembrie, Zilele Sectorului 5, vor rămâne ca un model de măcinat bani publici.

De când Libertatea a deschis subiectul, Primăria a închis documentele.

Ele există însă și la cei care au prestat serviciile.

Evenimentul cultural, să-i spunem așa concertelor și mâncării, a fost organizat, pentru Centrul Cultural al Primăriei, de firma Libro Events SRL. Libro a subcontractat unele dintre servicii.

Firma The Couch Media Group a primit, de la Libro Events SRL, serviciile de foto, video, panotaj – bannere, furnizare litere volumetrice, brelocuri și brățări dedicate evenimentului Zilele Sectorului 5.

”Nu avem nimic de ascuns”, spun cei de la The Couch, afectați ”pentru că am ajuns într-un scandal public pe care nu-l merităm”. ”O parte din lucrări ne-au fost refuzate și s-a stornat”.

De la început, ca să explice prețurile, ei invocă urgența și orele suplimentare ale propriilor oameni.

 

The Couch avea bugetați 75.000 de euro, ceva mai mult de 10% din total. Mai multe prețuri atrag atenția, iar două sar din orice barem.

23.000 de euro pentru servicii foto, cu TVA inclus! Și 6.000 de euro pentru servicii de grafică video.

 

Intreviu cu Anca Chirilov, project manager al The Couch pentru Zilele Sectorului 5.

 

„S-a lucrat în regim de urgență, de aceea sunt costurile mai măricele”

– Doamnă Chirilov, am primit sumele primite de dumneavoastră pentru servicii la Zilele Sectorului 5.
– Așa…

-Ce s-a prestat pentru aproape 131.000 lei cu tot cu TVA, adică 28.000 euro, pentru două studiouri foto?
-Da, dar din acea sumă s-au stornat circa 15%, le-am oferit un discount.

-Am înțeles, scădem 19.000 lei și tot rămânem cu vreo 110.000 lei, ceea ce înseamnă 23.000 euro.
-Vi le pot spune defalcat. Au fost 6 fotografi care au stat zi-lumină acolo, 3 zile din 3. Apoi, au avut acele studiouri foto, corturi, am avut personal de printare, au existat imprimante, s-au cumpărat tonere, hârtie foto, tablă magnetică.

-Câte fotografii s-au printat?
-Aveam de realizat vreo 30.000. Fiindcă evenimentul nu a avut amploarea scontată, s-au făcut doar 7.000 de poze și s-au printat în triplu exemplar, deci 21.000 de fotografii.

-La ce au folosit 21.000 de fotografii?!
-Nu știm, noi le-am predat la Libro iar ei, probabil, la Centrul Cultural al Sectorului 5.

„S-a lucrat peste noapte”

-Vă spunem sincer, nu prea am văzut poze în mediul online. De exemplu, pe Facebook, sunt câteva fotografii. Și acelea făcute cu telefonul!
-Nu știm ce s-a întâmplat, mai departe, cu pozele. Repet: noi le-am predat la Libro Events atât pe hârtie, cât și digital.

-Ne-a mai atras atenția ceva. Serviciile de grafică video. Cu TVA sunt 30.000 lei, adică 6.500 euro.
-S-a realizat un filmuleț care a rulat în cele 3 zile de eveniment.

-Ce fel de filmuleț?
-Unul cu logo-ul Primăriei. De fapt, da, au fost mai multe filmulețe, aveți dreptate, însă ei au selectat unul singur.

-6.500 de euro filmulețul că unul singur au ales?!
-Da, pentru că a fost o muncă făcută din scurt. S-a aflat destul de târziu, am fost subcontractați cu 3 zile înaintea evenimentului, s-a lucrat mult peste noapte, cu ore suplimentare, program prelungit. De aceea sunt prețuri mai măricele.

-Ați mai avut lucrări la evenimente asemănătoare? Cu primării, cu autorități ale statului?
-Nu, eu lucrez mai mult cu mediul privat. Și, oricum, în acest caz am fost subcontractată de Libro. Dar chiar n-am lucrat cu statul. O singură dată, acum vreo 5 ani, 7 ani, dar ceva micuț. Și nu pe eveniment.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Marian  •  3 octombrie 2018, 13:22

Asa se intampla cand votezi escroci.

scorilo  •  3 octombrie 2018, 13:29

Ei, da! În sfârșit, un articol care transcede partizanatele de orice fel, pentru că face referire la o molimă răspândită în rândurile tuturor celor care se ocupă cu cheltuirea banului public. Dacă ai firmă privată, vine fiscul și-ți analizează "la sânge" oportunitatea fiecărei cheltuieli, dar când e vorba de banul public, lejeritatea e maximă. Îmi amintesc ce furie seacă m-a cuprins când am citit că fiscul a dat ( în guvernarea Ponta) circa 7 milioane de lei plus TVA pe sigla actuală( din care șase din fonduri europene)! O siglă pe care putea s-o conceapă și Dodel.

Mihai  •  3 octombrie 2018, 13:35

12 aprilie 2016 Daniel Florea in campania electorala: Citez : "Sunt câteva lucruri extrem de importante. În primul rând, curăţenia. În al doilea rând, anveloparea termică a blocurilor." 03 octombrie 2018 (dupa 2 ani jumatate de mandat ca primar): - 0 blocuri anvelopate - cel mai insalubru sector din Bucuresti - 0 spatii verzi amenajate ZERO TOT

Șerban  •  3 octombrie 2018, 13:55

Totul se plătește pe lumea asta. Inclusiv reaua credință, inclusiv a țuțicherilor!!!

Ioan  •  3 octombrie 2018, 13:56

Banii au fost virati din conturi personale. Ca acele conturi personale aunt alimentate din salarii, premii, sume forfetare, etc. asta-i altceva...

Alin  •  3 octombrie 2018, 14:06

Prețul pentru filmul video depinde foarte mult de filmuleț. O chestie super bine făcută cu multă grafică poate să ajungă să coste atât. Am mari dubii că despre asta e vorba aici, dar în absența filmului e greu de zis. Prețul pentru fotografii însă e de-a dreptul... amuzant...

Cătălin Tolontan  •  3 octombrie 2018, 14:07

@Alin: aveti dreptate, le-am cerut filmuletul, au spus ca ni-l dau si nu ni l-au dat. Probabil ca e super bun si nu duc calculatoarele noastre rezolutia lui :-) Sa mai si glumim, ca o luam razna. De ce e nevoie sa faci un film de 6.000 de euro care nu ruleaza pe nimic?! Si de ce e nevoie de zeci de mii de fotografii tiparite? Date cui?

Andrei F  •  3 octombrie 2018, 14:22

Iarasi ati reusit sa ma faceti sa zambesc...!Spuneti ca s-a dat o suma pentru un filmulet cand de fapt doamna va spune ca firma a realizat mai multe filme din care primaria a ales unul...Munca facuta pentru filmele care nu au fost alese trebuiau sa nu fie platite?Se puteau vinde altcuiva acele concepte personalizate...?Si daca doamna va spune ca a facturat Primaria conform catalogului cu un mica stornare de 15% ce nu va place?Sa nu ma luati cu banii publici ...ca va intreb eu de bani publici la institutiile bune unde pana acum nu vedeti nimic rau...Va reamintesc :problema din sectorul 5 ati echivalat-o cu problema Ritzi...Prin preturile de catalog -demonstratia de astazi-va distantati...

Florea  •  3 octombrie 2018, 15:21

"Așa s-au dus 700.000 de euro pe un eveniment unde s-au adunat în fața scenei, în cel mai bun moment, câteva sute de oameni." Stati ca vine ticbis acusi si ne face o paralela intre oktoberfest si festivalul asta, si ne explica de ce era nevoie de el in sectorul 5

11  •  3 octombrie 2018, 15:55

Nimic nou sub soare. Toate aceste '' sarbatori'' distribuie in rolul principal pe domnul Sifon. Problema reala este ce facem noi, contribuabilii? Aprobam tacit prin prezenta la show si aplaudam din rasputeri.

nausea  •  3 octombrie 2018, 16:37

Cainii latra , caravana trece. Ce i-ati mai speriat si pe astia.. Mai e cineva in tara asta care nu fura ? Bine ca duminica scapam de homosapiens

gilos  •  3 octombrie 2018, 17:32

Pentru o actiune de acest gen Monica Ridzi a facut puscarie. Sesizati diferenta ? Guvernarea Dragnea a reusit sa aduca sifonarea banilor publici / coruptia in domeniul cotidian. Vedeti comentariile de genul " ei si ce, toata lumea fura in tara asta..." Au dreptate comisarii UE care spun ca se fac pasi inapoi in lupta anti-coruptie ? Asa se intampla cand in fruntea partidului de guvernamant se afla un condamnat penal si pune prim ministru o marioneta care habar n-are pe ce lume traieste.

Luca  •  3 octombrie 2018, 18:32

Iar Primaria sect 1 da un milion de euro Primariei Chisinau ?! In conditiile in care in sectorul 1 sunt 91 de strazi de pamant ??? In ce tara traim ?

emg  •  3 octombrie 2018, 19:05

dupa cele cateva cazuri dovedite de coruptie venite la pachet cu condamnarile de rigoare probabil ca multi dintre noi am crezut ca s-a terminat cu modul acesta de a face lucrurile. se vede treaba ca ne-am pripit, avem mult de lucru ca natie

Nu ne vindem tara!  •  3 octombrie 2018, 20:10

Daca se deghizeaza maine un jurnalist in cetatean simplu al Maretului Sector 5 si il intreaba pe primarul petrecaret de ce se prezinta Ferentari si Rahova asa cum se prezinta, stiti ce o sa raspunda? "Nu sunt bani domle.." Asta si "nu e in subordinea/responsabilitatea noastra" sunt propozitiile de baza pentru edilii unei tari din lumea a III-a, careia mai nou i s-a urat cu Europa. Adevarul este ca ne seamanam mai mult cu Tadjikistan si Uzbekistan. Niste inapoiati, dar petrecareti nevoie mare!

bucur  •  3 octombrie 2018, 21:34

100 de ani de hotie romaneasca. pardon, vreo 160, ca e bucuresti.

QCD  •  3 octombrie 2018, 22:22

Va rog sa cautati filmuletele cu actualul primar Toma din Buzau, recente, sa vedeti ce spune omul ala despre ce-a gasit in primaria Buzau. De cand a venit acolo si le-a cerut functionarilor sa lucreze (nu sa se dea peste cap) pentru salariile primite, 80% au fugit ca sobolanii la Prefectura Buzau, unde se taie frunza la caini mai fin. Omul zice clar cum intr-un oras mediu din Romania, politia locala toaca banii inutil, angajatii din primarie la fel, bugetul orasului traditional era sifonat si furat de fosta clica pesedista in frunte cu tov. Boscodeala, care e bine mersi acum. Cam 20 de ani, orasul ala a ramas impietrit in timp, fostul primar Bosodeala, devenind unul dintre cei mai bogati oameni din Sud-Est.... Ce este cu adevarat bizar in toata povestea asta, e ca Toma e si el pesedist, o anomalie mai mare decat un viscol in Emirate. Caracatitele, hidrele astea au inghitit Romania, de aici avem senzatia de neputinta generalizata, de bataie de joc permanenta la adresa banului public, de aici saracia, lipsele de tot felul si bucla asta nenorocita in care stagnam. Omul aprape ca implora oamenii de buna credinta si cu dorinta de munca sa vina sa lucreze in Primarie...

sucuiso  •  4 octombrie 2018, 1:30

Foarte interesanta ancheta,dar... oare intamplator s-au pus tunurile pe Primaria sectorului 5? Stiti cine este primar? Dl Daniel Florea. Cum nu va spune nimic? Normal,nici mie,un psdist ca oricare altul,cu tot ceea ce inseamna acest deja adjectiv "psdist". Ei bine, ca sa revin, nu intamplator a intrat in colimatorul *** Tolontan. Acum cateva zile la circul numit CEX al PSD,cand cu rsculatii impotriva infractorului Dragnea Liviu, cine credeti ca a fost singurul din toata sedinta, care a cerut excluderea din partid a doamnei Firea? Dl Primar de la sectorul 5 Florea. Acum intelegem reactia tripletei Voiculescu - Firea - Tolontan. Ca intotdeauna dl Tolontan nu face nimic intamplator. Sa nu se inteleaga gresit,foarte bine ca dezvaluie hotiile din Primarie,dar am vrut sa dau o explicatie de ce fix la Primaria 5, cand se fura de oriunde,de peste tot.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bucur  •  4 octombrie 2018, 2:07

15000 de breloace storno:) *** au decontat gresit si au trebuit sa repare cumva hotia

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bucur  •  4 octombrie 2018, 2:09

42000 de lei 11 litere de 2 metri. sunt din aur?! trimiteti la dna, au furat cu 10 maini romanii astia

Soulseeker  •  5 octombrie 2018, 12:45

Ma doare capul....

Mihai  •  9 octombrie 2018, 13:32

Multumim Dl Tolontan ! Eu si cativa prieteni din cartierul 13 septembrie SECTOR 5 iti multumim si cerem DEMISIA DANIEL FLOREA !

Comentează