Cel mai tare anunț de achiziție publică se numește ”Mister Teleorman”, a fost postat ieri și va fi atribuit azi!

Autoritățile din județul lui Liviu Dragnea au ajuns la recordul de a anunța pe 9 octombrie o licitație care se organizează pe 10 octombrie!

miercuri, 10 octombrie 2018, 3:46

De Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Dacă risipa banilor n-ar avea și umor involuntar, am suporta și mai greu tocarea fondurilor publice.

Ieri, pe SEAP a apărut un anunț unic prin bizareria lui.

Organizator: MUNICIPIUL ALEXANDRIA
Localizare: Romania (Teleorman)
Tip anunt: Anunt publicitate
Sursa: S.E.A.P.
Estimare: Valoare Estimata: 21000 RON
Data licitatie: 10-10-2018 (1 zi ramasa)
Termen limita: 10-10-2018 (1 zi ramasa)
Data aparitiei: 09-10-2018

Denumire contract:
Servicii organizare eveniment „MISTER ALEXANDRIA 2018

Tip anunt: Cumparari directe”

E vorba despre organizarea pe 23 noiembrie 2018 a concursului de frumusețe Mister Teleorman.

Suma este de 21.000 de lei, dar nu suma sare în ochi, ci faptul că în Județul ”Mister Teleorman” s-a ajuns ca o achiziție publică să fie anunțată pe 9 octombrie și licitată pe 10 octombrie, interval de timp evident insuficient pentru ca cei interesați să poată participa!

”Este un eveniment de o complexitate redusă, este o achiziție directă, așa că nu văd de ce ar fi o problemă că anunțul a fost publicat ieri, iar licitația are loc azi”, a comunicat pentru Libertatea departamentul de achiziții din cadrul primăriei Alexandria.

”Nu vă putem spune câte firme s-au înscris la licitație pentru că termenul este la noapte. După aceea vor fi făcute publice toate datele”.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Stefan  •  10 octombrie 2018, 16:12

Dle Tolontan, Este plin Sicap-ul de asa ceva. Deoarece le-au dat voie autoritatilor contractante sa faca achizitii directe pana cred la suma de 30.000euro. Si nu doar ca le publica astazi cu termen maine sau poimaine, dar in exemplul dvs si daca le trimiti oferta respectand cerintele din caietul de sarcini de 19000 lei de ex., va castiga in 90% din cazuri o firma din localitatea autoritatii contractante cu o oferta de 18900lei. (Coincidenta, asta e, au avut o oferta mai buna ca a dvs.; nu mult mai buna, doar mai buna). Ptr ca spre deosebite de licitatii sau cereri de oferte, unde autoritatea contractanta nu vede pretul ofertat decat dupa ce declara calificate din toate pct de vedere 3,4,5 etc societati comerciale, iar cand vede preturile tuturor, nu mai poate schimba nimic, la achizitii directe, ofertele se trimit pe mail pana la o anumita ora dintr-o zi. Si nu e greu ca prietenii organizatorilor sa afle cel mai bun pret ofertat cu 10 minute inainte de data/ora limita si sa trimita o oferta un pic mai buna. Si inca ceva: la achizitii de bunuri similare, pentru a nu fi obligati sa faca licitatie/cerere de oferta, unii au inceput sa “sparga” necesarul in loturi mai mici de 30.000 de euro si sa faca multiple achizitii directe. Asa se fura cu legea in brate la noi in tara..

lenroc  •  10 octombrie 2018, 16:21

E vorba doar de incompetență, omniprezentă în toate primăriile din România. Proiecte cu adevărat folositoare nu e nimeni in stare să facă și atunci arunci praf in ochii votanților, mai un concert, mai un concurs de muls viteză...

Radu Bogdan  •  10 octombrie 2018, 17:51

Probabil ca si titlul de Mister va fi atribuit direct ca sa nu se cheltuie bani publici, deci procesul de selectie este defilarea participantilor in chiloti. Kusturica mai face filme , s-ar putea sa-l intereseze acest eveniment ...

vali  •  10 octombrie 2018, 18:11

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tarainfractorilor  •  10 octombrie 2018, 20:49

exista ceva ce nu se fura in tara asta?

ticbis  •  10 octombrie 2018, 23:01

Tolo, marturisesc ca n-aveam niciun chef sa postez vreun comentariu la un asemenea hal de articol. Este un fel de apa de ploaie, doar asa, ca sa ne aflam in treaba, sa nu zicem ca n-am spus...:) Sa ne intelegem: tara si societatea sunt in metastaza, pe marginea prapastiei, si tie-ti arde de asa ceva??? Te informez ca in Romania sunt 41 de judete si vreo 3200 de primarii; ABSOLUT in toate se intampla zilnic ceea ce ai "descoperit" tu acum in Teleorman, fara nicio exceptie! Ma crezi sau nu, ma doare la basca daca ala care iese "mister" in Alexandria a castigat pe bune sau nu, daca a dat spaga la primar sau daca a avut pile pe la partidul-stat, pe la Veorica, Dragnea si Carmen Dan, contaranii lui! :) Atata timp cat trustul de presa la care esti angajat, ziarul pe care-l reprezinti si blogul tau personal se preteaza la cenzura desantata, isterica si bolovanoasa a comentariilor decente ale cititorilor, ale userilor ce n-au alta vina decat aceea ca nu va canta in struna articolelor pe care le publicati, nu mai are nicio importanta daca o primarie oarecare cheltuie aiurea 21 de mii de lei fara licitatie pentru un concurs de "mister"! Si, atentie, nu ma refer aici nici la postarile cu "limbaj intolerant", nici la cele ce contin "acuzatii grave ce nu sunt probate/dovedite", nici la alea ce "nu respecta regulile site-ului". Poate nu ma crezi, sau poate nu-ti dai seama, dar atata timp cat libertatea de exprimare si dreptul la opinie sunt cenzurate de catre insasi presa si media, nimic altceva nu poate functiona normal intr-o tara: nici politicul (parlamentul), nici justitia, nici guvernul. In mod evident, nici primariile! Cu alte cuvinte, concursul ala de "mister" din Teleorman devine absolut firesc intr-o asemenea tara, iar banii cheltuiti, asa cum au fost ei cheltuiti, reprezinta doar o normalitate fireasca ce se regaseste la scara intregii tari. Spre exemplu, primaria din sectorul in care locuiesc eu plateste 21 de mii de lei doar pentru 10 metri liniari de bordura sau pentru un rond de panselute!!! Tot asa, fara nicio licitatie publica! In timp ce gunoaiele zac cu saptamanile neridicate de la ghenele din spatele blocului, desi am platit taxa de gunoi cateva sute de lei bune la inceputul anului!!! Taxa este pe persoana; pentru intreaga familie am platit peste o mie de lei! In fine... asta e! Sunt constient ca acest comentariu nu va trece de cenzura aberanta si sinistra a site-ului; nu-i niciun bai, deja stiu despre ce e vorba, nu ma mai mira nimic. Asta e tara in care traim si, din pacate, nici presa nu face exceptie... O seara buna va doresc, tuturor, inclusiv echipei de cenzura!:)

Lila  •  11 octombrie 2018, 0:21

Am trait sa o citesc si pe asta!Cu fiecare „scrisoare” iti „admir” talentul dar mai ales lipsa lui si lipsa glagoriei (o vorba batraneasca, poate nu o cunosti, sa ma intrebi daca ai nevoie)! Asta, cu mister Teleorman, e o preocupare adevarata pentru marile probleme ale tarii! „Succesuri”! Bietul de tine!

ticbis  •  11 octombrie 2018, 1:13

PS: Revin cu o explicatie la comentariul anterior (ala care nu cred ca va fi aprobat vreodata, din motivele expuse). In urma cu 35 de ani, prin anii '85, in fiecare zi de joi era difuzata la TVR emisiunea "Reflector", imediat dupa Telejurnalul de la ora 20. Timp de o jumatate de ora ni se serveau cazuri de gestionari de aprozare si de alimentare ce vindeau marfurile prin "spate" si la suprapret, ospatari si chelneri ce doseau bauturile si le valorificau in folos personal, macelari ce vindeau carnea la negru clientelei favorizate, etc. Scopul acelei emisiuni era evident o propaganda a partidului unic: "uite ce fura astia; d-asta populatia (oamenii muncii, n-asa?) nu gaseste produsele de baza pe piata si d-asta sunt cozi kilometrice la magazine"!!! Cam toata lumea punea botul la emisiunea asta; mai toti erau convinsi ca n-au carne, ulei, zahar, lapte, unt, branza, cafea, mezeluri, paine si oua pe masa pentru ca furau gestionarii ca sa se imbogateasca ilicit. Am trait vremurile alea; evident, gestionarii aia furau cat puteau; insa, personal, niciodata nu i-am perceput ca fiind cauza lipsurilor in care traiam. E destul de simplu: aia erau efectul, cauza o reprezenta sistemul! La fel si acum: fura primarii cat pot si cum pot pentru ca sistemul le permite, inclusiv partidul, guvernul, legea, societatea in mentalitatea ei generala. Sistemul e generatorul tuturor acestor derapaje; alea 3200 de primarii sunt doar efectele acestuia. Cu alte cuvinte, articolul asta publicat de Tolo mi-a adus aminte de emisiunile alea de la "Reflector" din anii '80, ce "descopereau" (aparent) niste potlogarii absolut firesti intr-o societate defecta si guvernata de un sistem putred pana in maduva lui. Daca as fi jurnalist, as putea iesi lejer la pensie daca timp de 3200 de zile as publica zilnic cate un articol cu (macar) o astfel de gainarie la absolut toate cele 3200 de primarii din Romania. Garantez ca 21 de mii de lei se cheltuie pe asemenea "afaceri" cu bani publici in toate cele 3200 de primarii din tara! Si nu numai una per primarie!!! Asadar, Tolo, nu de "Reflector" duce lipsa tara asta; nu de smenurile unui primar oarecare isi parasesc milioane de romani locurile in care s-au nascut si rudele lor de sange; nu doar la atat se rezuma drama acestui neam... Cauza este cu totul alta... si jurnalistii ar trebui sa fie acolo, in miezul lucrurilor; cel putin, asta asteptam de la voi. Daca ramaneti la "Reflector", e o nimica toata... In fine, asta e, asta traim... astia suntem, astia sunteti... intr-un cuvant, asta e Romania. Cel putin, deocamdata...:) O noapte senina va urez, tuturor romanilor din lumea asta!

Ciprian  •  11 octombrie 2018, 8:17

Când avem în vedere Teleormanul, deja atât de celebru, nu pentru vreo impozantă reușită, ci pentru indivizii „livrați” României, nu ar mai trebui să surprindă cu absolut nimic, indiferent de bizareria descoperită. În această zonă a viețuit și viețuiește un om care se pricepe la potlogării mai bine ca oricine altcineva, fiind totodată profesorul de vază al ucenicilor avuți în subordine. Sunt ferm convins că astfel de întâmplări se petrec frecvent în această regiune, iar evenimentul menționat în articol nu este nicidecum singular. Este trist că oamenii din zona respectivă au tolerat un astfel de model de „bune practici” și nu s-au revoltat și nu se revoltă, deși viața lor este tot mai grea, plină de lipsuri și de nenumărate probleme. De ce nu o fac totuși? greu de spus. Doar ei ar putea explica această pasivitate în raport cu bătaia de joc la care sunt supuși zilnic. În timp ce, viața lor și situația economică din zonă au devenit și devin tot mai precare, averea unora crește precum Făt Frumos, nu-i așa?! Situație regăsită și în alte zone din țară, comunități ținute în sărăcie, cu nenumărate probleme primare, cu nenumărate lipsuri, dar cu grupuri de indivizi aflați la putere sau în preajma acesteia, putrede de bogate. Din păcate, unii au înțeles că, pentru a putea fi controlați, manipulați și menținuți în zona lor de influență, oamenii trebuie ținuți într-o stare precară, săraci, needucați, îndobitociți etc; numai așa putându-și perpetua privilegiile și propriile interese, care n-au nimic cu interesele celor mulți și amărâți. Aceleași fețe obosite, aceleași personaje precare, aceleași interese meschine, aceleași metode de a conduce, aceleași apucături mârșave, aceeași atitudine sfidătoare la adresa cetățeanului de rând, principalele caracteristici ale unor politicieni uzați, incompetenți și profund corupți, care sunt principala opreliște împotriva poziționării țării noastre pe un făgaș normal, dorit de orice om de bună credință. După cum am spus, situația relatată în conținutul articolului de față, din păcate, nu este singulară, ci ilustrează o stare de fapt, regăsită la nivelul întregii țări. Râdem, glumim, dar tot noi plătim nota!

gumene  •  11 octombrie 2018, 9:24

Offf Tolo, daca ai sta in fiecare zi pe SEAP, nu ai avea nevoie sa iei din redactie sa faci un articol. Exemplul prezentat de tine este doar o picatura intr-un ocean si da, asta este starea natiei astazi. La nivel de tara se afla un jaf armat in plina desfasurare. Stiu foarte clar ca dupa urmatoarele alegeri, sansele lor de a mai traii astfel de vremuri sunt mici si atunci, pana cand cineva va incepe sa reactioneze, suntem furati sistematic pentru ca daca stiu clar ca vor pleca, vor sa o faca in stil si cu multi bani pusi deoparte. Din experienta mea in aparatul asministrativ, nu cred ca in Romania exista mai mult de 5% din achizitii facute in mod corect, restul este jaf armat.

Ilie  •  11 octombrie 2018, 9:46

Ia spune tu mai Tolo...unde scrie cât timp minim tre sa fie legal pentru depunere oferte in cazul achiziției directe ? Ca de destept ce esti începi să scrii bazaconii manipulatoare ce prind la toti neștiutori. Ia "lanseaza-te" maestre și scrie...perioada minima legală pentru ofertele și actul normativ . Mai Toloxxcule. ..

st.il.  •  11 octombrie 2018, 10:43

Nu înțeleg de ce se face atâta deranj ptr. un eveniment inutil , doar se știe foarte bine cine este..."Mister Teleorman" !. Nu e niciun ...mister !...:))))

Spectator  •  11 octombrie 2018, 10:44

@Ilie Articolul 74 http://anap.gov.ro/web/wp-content/uploads/2016/05/L98_2016.pdf ART. 74 (1) Perioada cuprinsă între data transmiterii anunţului de participare spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi data-limită de depunere a ofertelor este de cel puţin 35 de zile. (2) În cazul în care autoritatea contractantă a publicat un anunţ de intenţie referitor la contractul de achiziţie publică ce urmează să fie atribuit, aceasta are dreptul de a reduce perioada prevăzută la alin. (1) la cel puţin 15 zile dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii: a) anunţul de intenţie a inclus toate informaţiile necesare pentru anunţul de participare, în măsura în care informaţiile respective erau disponibile în momentul publicării anunţului de intenţie; b) anunţul de intenţie a fost transmis spre publicare cu o perioadă cuprinsă între 35 de zile şi 12 luni înainte de data transmiterii anunţului de participare. (3) În cazul în care o situaţie de urgenţă, demonstrată în mod corespunzător de către autoritatea contractantă, face imposibil de respectat perioada prevăzută la alin. (1), autoritatea contractantă poate stabili o perioadă redusă pentru depunerea ofertelor, care nu poate fi mai mică de 15 zile de la data transmiterii spre publicare a anunţului de participare. (4) Autoritatea contractantă are dreptul de a reduce cu 5 zile perioada pentru depunerea ofertelor prevăzută la alin. (1) în cazul în care acceptă depunerea ofertelor prin mijloace electronice, în condiţiile prezentei legi.

Mr. Mister  •  13 octombrie 2018, 12:26

Sa organizezi un eveniment denumit "Mister Teleorman" in Teleorman este ca si cand ai organiza un eveniment denumit "Mister Coreea de Nord" in Coreea de Nord... Cred ca stiu si pietrele de pe fundul lacului Belina cine o sa iasa castigator din unicul candidat..

cov  •  18 octombrie 2018, 22:16

@ticbis E interesant abordarea Dvs. de a privi problema : ''E destul de simplu: aia erau efectul, cauza o reprezenta sistemul!" Întrebarea este, cine reprezintă, sau cine, ce este ''sistemul''? Noi suntem sistemul? Nu pe noi se bazeaza sistemul? O fi mentalitatea noastră de vină, dar cum poate fi schimbată dacă afirmaţi că e normal dacă nu ştiu ce primar sau manager, ţepar strategic, a mai comis o găinărie. "Cine să te prindă, mă, io?" https://www.youtube.com/watch?v=Ewq2EEh-1BI

Comentează