”Se dorește îndepărtarea pacienților români!” – Prinși într-un uriaș scandal de fraudă, medicii de la AKH Viena se apără cu aceleași replici precum spitalele noastre!

Deși pe site-ul AKH apare în dreptul unui medic celebru “suspendat temporar”, întrebată de Libertatea, clinica austriacă a spus: “Nimeni nu e suspendat”!

miercuri, 10 octombrie 2018, 2:09

De Oana Tonca și Cătălin Tolontan

Austria este sub unda de șoc a unui dosar de înșelare a pacienților și a Casei de Sănătate.

Profesorul doctor Michael Gnant, un celebru medic de la AKH Viena, spitalul favorit al românilor care se tratează în străinătate, a decontat operații pe care nu le-a făcut el, ci medici din echipa lui.

Nici bolnavii și nici autoritățile medicale nu au știut de această substituire!

Conform presei austriece, oamenii credeau că sunt operați de Gnant, plătind mai mult, uneori și statul decontând mai mult, dar, de fapt, intervențiile chirurgicale aparțineau ajutoarelor.

Cazul a fost relatat pe larg în România în Evenimentul Zilei de luni.

”Nici un pacient român nu e implicat”

Libertatea l-a contactat pe avocatul Stefan Prochaska, reprezentantul legal al medicului Michael Gnant.

El a declarat că nu știau de articolul din România, dar că “suntem surprinși că presa românească se interesează de subiect, câtă vreme nici un pacient român nu e implicat”.

Avocații au spus: “La prima vedere, pare montarea unei campanii de marketing agresive, făcută de cineva care dorește îndepărtarea pacienților români”.

Genul acesta de retorică este bine cunoscut în România.

Majoritatea spitalelor sau a medicilor despre care presa a relatat cazuri de fraudă ori de corupție sau care au fost investigați de procurori au susținut că totul face parte dintr-o mișcare de “compromitere a școlii românești de sănătate, îndepărtare a pacienților români și mutare a lor în străinătate”.

Michael Gnant – “freigestellt”!

Libertatea a contactat, de asemenea, Spitalul AKH.

Pe site-ul clinicii din Viena, medicul Michael Gnant este trecut drept șef al departamentului de chirurgie, cu competențe de chirurgie generală, iar în dreptul numelui acestuia, apare, în paranteză, cuvântul “freigestellt”.

“Freigestellt” înseamnă “suspendat”, cu sensul de “suspendat temporar”, până la clarificarea unui proces de cercetare.

“Nu putem confirma nimic, pentru că nimeni nu este suspendat de la AKH”, a răspuns prompt spitalul, în pofida evidenței și a capturii de pe propriul site!

“Toți medicii aparțin Universității de Medicină din Viena”, a fost  următoarea adresă unde AKH a pasat întrebările presei.

Universitatea de Medicină din Viena: “Suspiciunile s-au confirmat!”

Libertatea a scris Universității de Medicină din Viena.

Un comunicat din 2 octombrie al instituției academice anunță că a fost formată o comisie care a investigat cazul de “falsificare a cadrului operator”.

“Suspiciunile s-au confirmat”, recunoaște universitatea, care arată că l-a suspendat pe medic și a început procedurile disciplinare împotriva sa!

Dar nu-l numește pe chirurg.

La întrebarea ziarului Libertateadacă medicul este Michael Gnant, Universitatea a răspuns: “Din motive legale, nu putem confirma nici un nume în tema pe care o cercetați”.

Narcis Copcă: “Nu e o satisfacție că aud asta, dar am zis mereu că sistemul românesc de sănătate e performant!”

Narcis Copcă, manager la Spitalul Sfânta Maria, este unul dintre medicii din România care a susținut că există o tendință de a decredibiliza sistemul și de a transfera cazurile grave în străinătate, “unde se plătesc bani buni de către statul român”.

“Nu e o satisfacție că aud ce se întâmplă la AKH”, spune Narcis Copcă.

“Dar am zis mereu că sistemul românesc de sănătate e performant! La nivelul Bucureștiului cred că suntem comparabili cu Londra și nu exagerez spunând asta”, crede el.

Și oferă un exemplu.

“Recent am discutat cu o doamnă doctor, un excelent specialist în imagistică, de la un spital din Woolwich, care mi-a spus că dacă ar avea o problemă chirurgicală ar reveni acasă ca să fie pacient!”.

“Odată cu creșterile salariale din Sănătate din ultimii doi ani s-au creat premisele unui mediu profesional și științific bun. E adevărat că spitalele vechi nu mai fac față, nici ca metrică, nici ca protecție împotriva infecțiilor. Dar dacă vor fi construite noile spitale, începând cu cele regionale, sistemul românesc de sănătate va ajunge unul de respectat în Europa”, a conchis medicul Narcis Copcă.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

reloo  •  10 octombrie 2018, 14:31

as fi curios ce a apucat-o pe doamna din Woolwich sa zica asemenea aberatii. E usor de gasit o simpla cautare pe numele Carmen Maria Isabela Bende va duce unde trebuie - Isabela Bende pe FB. Ar fi interesat de aflat daca chiar a spus asemenea gogomanii...

vasglo  •  10 octombrie 2018, 14:45

Pe cand instituirea unui MCV si in Austria??!! :)

la un clik distanta  •  10 octombrie 2018, 14:46

vezi ca se poate si la ei?!

zuzu  •  10 octombrie 2018, 15:38

Ba daca ati fi fost la ei vreodata ati tace melc. Felul cum se comporta doctorii si asistentele desi stiu ca esti roman ii la 1000 de ani lumina de cum esti tratat in romania. Cat de profesionisti sunt . Si asta compara Bucuresti cu Londra? Nu zic ca nu sunt doctori buni si in Romania , dar sunt neprofesionisti. Chiar tu tolo ai prezentat o mie de cazuri cand pacientii , sau cadrele inferioare sunt tratati ca niste deseuri.

Cătălin Tolontan  •  10 octombrie 2018, 15:39

@zuzu: asa e, dar noi suntem datori sa publicam opinia oamenilor fara sa o judecam.

ana  •  10 octombrie 2018, 18:08

@ tolo: regulile jurnalismului sunt un pic mai complicate de atat. Aveti datoria sa informati si sa nu induceti in eroare. De aceea, daca redau opiniile unor persoane cu anumite idei si interese, jurnalistii trebuie sa gaseasca modalitatea prin care opiniile astea sa nu para fapte sau informatii de la experti. Mi-a spus un dr ca sintem la acelasi nivel cu nu stiu ce tara poate conduce f usor la confuzii daca e vorba de o informatie factuala sau o parere subiectiva chiar daca a unui dr.

ilie  •  10 octombrie 2018, 18:11

Oare e OK sa pomeniti o persoana asa de usor de identificat ca doamna doctor in imagistica din Woolwich? Chiar daca intervievatul o face, selectia si raspunderea nu ramane la jurnalisti?

Lazar  •  10 octombrie 2018, 18:48

Asta e rostogolirea unui articol *** din evz ... imi e greu si sa-l numesc articol ... se ia *** marca evz, se spala putin din punct de vedere jurnalistic si se asezoneaza cu opinia lui Copca ... ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pacientuedevina  •  11 octombrie 2018, 0:00

O mie de ani lumina diferenta fata de Ro este pana si in comparatie cu Szeged, Ungaria. Aceeasi operatie estimata in Ro ca fiind cu sanse de 5% reusita dar cu sechele, a fost estimata cu 95% reusita si fara sechele, apoi realizata ca atare la Szeged. Turismul medical romanesc in Ungaria are asa o amploare, ca medicii unguri deja stiu sa poarte o conversatie cu pacientii in romaneste. Deci nu mai lansati fantezii privind performanta sistemului medical romanesc, exodul pacientilor in strainatate este evident. Cunosc multi medici din Ro care se trateaza, ei si familiile lor, in strainatate

pacientuedevina  •  11 octombrie 2018, 0:20

Si mai este o deosebire fundamentala: in Austria, Ungaria etc., monitorizarea executarii actului medical si controlarea medicilor este reala, efectiva si prompta. In Ro, nici in o mie de ani pacientul nu ar putea dovedi ca profesorul icsulescu a lasat ca operatia, pe care ar fi trebuit sa o execute, sa fie facuta de mana a doua, de multe ori un rezident... Si inca ceva despre spitalul de stat de la Szeged: nici medicii, nici asistentele, nici infirmierele, absolut nimeni NU accepta nici macar un capat de ata, nici de la romani si nici de la ai lor... Ar merita sa faceti un reportaj privind exodul pacientilor, ca un dus rece pentru diversii medici manipulatori si dezinformatori din Ro cu privire la realitatile crunte din serviciile noastre medicale publice

r adu  •  11 octombrie 2018, 15:18

Acum ceva ani un copil a fost operat pentru fractură de tibie și peroneu la un picior, la spital din Viena, dar o radiografie de control la București a arătat că oasele nu erau fixate în poziție anatomică, ceea ce a necesitat reintervenții. Băiatul meu a făcut master la Copenhaga și a fost tratat pt o carie banală, iar la re-control la București s-a descoperit că nici un pic din carie nu fusese curățată, iar materialul de plombă fusese pus direct peste gaura cariei. Deci a trebuit recurățat locul și replombată măseaua. Accidente??? Vorba lui Dinescu, prostia nu face cocoloașe, ....... zic eu că ..... nici la ei, nici la noi. Dacă medicii noștri nu ar fi buni, nu ar lucra 20.000 acolo. Poate cei rămași să nu fie cei mai buni, dar eu nu cred, ........ că știu și de ăia ...... și de ăia. Cine este bun aici și și-a făcut un renume, are o carieră, .... nu pleacă să o ia de la început la 45-50 de ani. Medicina nu e șoferie să o faci în 6 luni, sau să te recalifici după medicină în altă meserie. Articolul arată că metodele de fraudare (din orice domeniu) nu au fost inventate aici, că noi nu suntem buricul fraudelor...... iar ăia sunt și ei oameni, ....... și fac aceleași greșeli. Sănătate.

pacientuedevina  •  11 octombrie 2018, 20:06

Lasati perdelele de fum cu cat de talentati sunt medicii din Ro. Va prefaceti ca nu intelegeti problema: nu se contesta pregatirea profesionala a medicilor, ci lipsa de disciplina si rigoare a respectării actelor normative si a protocoalelor de catre medici, incurajata de lipsa controlului real si a raspunderii efective a medicilor, plus neobrazare fata de pacienti, plus plicuri negre in halate albe, plus musamalizarile cinice ale malpraxisurilor, plus minciunile si dezinformarile pacientilor, inclusiv ascunderea infectiilor nosocomiale. Faptul ca au devenit complicii si favorizatorii acestui sistem mafiot pe care si l-au zidit in jurul lor. Medicii din Ro sunt expresia directa si inconfundabila a serviciilor publice de sanatate ANOMICE din Ro. Ei nu vor sa auda de reguli, de control, de disciplina, de respect. Ei vor sa fie dumnezei medicali, nu servitori in serviciul public de sanatate

antonia  •  14 octombrie 2018, 16:07

Dr. Carmen Maria Isabela Bende si sotul ei, implicati in tot felul de afaceri cu bani publici, pe spatele pacientilor, sustinuti de UDMR SI AI SAI "REPREZENTANTI DE SEAMA " CARE CICA NE REPREZINTA IN PE!!!

pacientuedevina  •  17 octombrie 2018, 10:12

Da, banii publici, deliciul si obsesia medicilor din Ro. Inclusiv sforariile cabinetelor si clinicilor lor private de a tepui fondul public de sanatate. Pe de alta parte, desi Inalta Curte a stabilit ca medicii din spitalele publice sunt functionari publici, inca MS tergiverseaza fraudulos sa ii puna pe medicii sa isi completeze anual declaratiile de interese si de avere. Ei sunt si bugetari. Ar fi dovada celei mai infioratoare coruptii din Ro. Cum rasar din piatra seaca, cu rapiditate ametitoare, de la an la an, vile, vilisoare, case de vacanta, masini luxoase, al doilea apartament, al treilea etc. Legaturi socante cu firmele de medicamente si dispozitive medicale, in care le sunt angajate ulterior rudele si amantele etc. Treziti -va cetateni contributori jefuiti si cereti MS sa dea actele normative ca medicii sa dea odata declaratiile de avere si interese, nu mai fiti pasivi, nu va mai lasati furati si inselati

Andrei  •  25 octombrie 2018, 21:59

Dl. Copca cred a traieste intr-o lume imaginara. Nu contest ca exista buni profesionisti in sistemul medical din Romania, dar eu nu i-am intalnit. Pentru o hernie de disc am fost in Romania la 4 (patru) medici, somitati in domeniile lor, in patru locatii diferite: Bucuresti (Militar si Floreasca), Cluj si Timisoara. Doi neurochirurgi au spus ca trebuie "sa se mai coaca", unul a cerut o spaga totala consistenta (includea tot, internare, operatie, anestezist, mana a doua, infirmiere etc) si nu garanta ca nu o sa am sechele, ultimul a spus ca e inoperabil (adica degeaba operez, tot voi avea dureri). Ca sa intelegeti cat de "coapta" era deja hernia, dureri cronice pe traiect si ambele picioare, piciorul stang deja il taram, iar daca nu as fi avut auto cu cutie automata, nu as fi putut conduce, pt ca nu puteam controla piciorul stang. La Szeged am platit cu factura suma totala echiv 1600 de euro (inclusiv imagistica preoperatorie, analize de tot felul, tratament preoperator, operatie, ATi si o saptamana de "cazare"). In conditii de lux, fara nicio alta solicitara sau spaga, toata lumea cu zambetul pe buze. Am fost avertizat ca e deja prea coapta (de fapt profesorul neurochirurg mi-a spus sa cumpar pijamale la Szeged si sa ma internez, in trei zile eram operat), si am fost avertizat ca voi ramane cu sechele neurologice dupa operatie, ceea ce e si adevarat, mai am inca dureri (comparativ cu ce a fost e o), si inca ma recuperez cu piciorul, sunt pe la 90% apt. Altceva, domnilor, atat ca act medical, cat si ca atitudine fata de pacient.

AndreiS  •  28 decembrie 2018, 12:09

Salut Andrei, Legat de hernia ta de disc, poti sa-mi spui daca este vorba despre profesorul Barzo Pal? Am deja doua operatii facute in Ro si tot nu sunt deloc bine. Multumesc!

Comentează